Problem riješen. Samo još odrediti nove granice izbornih jedinica i imamo soluciju.JozefK wrote:I to je rješenje, zašto ne mjenjati granice izbornih jedinica da sve imaju podjednak broj glasača.hercegovac_pravi wrote: Nisam primjeti ovo..
Problem jeste središnja zona. Ostale jedinice će biti kompenzirane brojem glasača iz ostalih izbornih jedinica (one izborne jedinice koje ti nisi pokazao na onim sliĆicama) a u kojima Bošnjaci čine 95% ukupne populacije. Kontaš? Zato sam ti i rekao da one sličice koje postavljaš predstavlaju scenario..."što je babi milo to joj se i snilo".
Evo ja ti sada kažem i ovaj post slobodno sačuvaj....
Riješenjem središnje zone riješava se "problem" Mostara. Ovaj ključni problem će biti riješen promjenom granica postojećih izbornih jedinica i onda će se primjenuti princip "jedan čovjek-jedan glas"..eto jeli pošteno? Ako je tolika "Hrvatska" dominacija u Mostaru, sa ovom solucijom niko ne bi trebao imati problem, zar ne?
http://www.vecernji.hr/data/slika/87/433892.jpg
Večernji list je tvoju opciju kao rješenje naveo pod brojem 2 ima već gotovo 2 mjeseca.
Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
-
hercegovac_pravi
#651 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
-
hercegovac_pravi
#652 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
politika...JozefK wrote:Morat će biti multietničke, nema druge.hercegovac_pravi wrote:Problem riješen. Samo još odrediti nove granice izbornih jedinica i imamo soluciju.JozefK wrote:
I to je rješenje, zašto ne mjenjati granice izbornih jedinica da sve imaju podjednak broj glasača.
Večernji list je tvoju opciju kao rješenje naveo pod brojem 2 ima već gotovo 2 mjeseca.![]()
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-min ... stara.html
Jel mi može netko objasniti čemu ovakve teme, naslovi, debate, konferencije? S čime ovo veze ima? Shvaćam da SBB vreba priliku da profitira gdje stigne, ali čisto me zanima o čemu misle raspravljati.
A vidim da će i Huso biti gore...
- Skijaš
#653 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Eto kako se možete fino dogovoriti. A koji će od vas dvojice očistiti ono smeće oko Starog mosta ? Zadnji put kad sam bio čini mi se da sam vidio i poklopac WC šolje. Ili to tako treba ?JozefK wrote:Morat će biti multietničke, nema druge.hercegovac_pravi wrote:Problem riješen. Samo još odrediti nove granice izbornih jedinica i imamo soluciju.JozefK wrote:
I to je rješenje, zašto ne mjenjati granice izbornih jedinica da sve imaju podjednak broj glasača.
Večernji list je tvoju opciju kao rješenje naveo pod brojem 2 ima već gotovo 2 mjeseca.![]()
-
Kenan-sa
#654 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Hrvati i Srbi udruzeno rade na razvaljivanju BIH,zato im se Bosnjaci udruzeno trebaju suprostaviti,a kad smo mi udruzeni niko nista nam ne moze,to najbolje znaju agresori na ovu drzavu od 92-95 godine kada nas sa tako mocnom artiljerijom nisu uspjeli poraziti! kad nisu mogli u ratu u miru sigurno nece! Mostar nece biti po zelji Puljica,Covica ,Dodika,to trebaju zaboraviti!
- Skijaš
#655 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Mostar treba da bude i srpski, i hrvatski, i bošnjački. Čitav Mostar, zajednički.Kenan-sa wrote:Hrvati i Srbi udruzeno rade na razvaljivanju BIH,zato im se Bosnjaci udruzeno trebaju suprostaviti,a kad smo mi udruzeni niko nista nam ne moze,to najbolje znaju agresori na ovu drzavu od 92-95 godine kada nas sa tako mocnom artiljerijom nisu uspjeli poraziti! kad nisu mogli u ratu u miru sigurno nece! Mostar nece biti po zelji Puljica,Covica ,Dodika,to trebaju zaboraviti!
- webby-x
#656 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Ma daj molim te prestanite sa tim mitovima o izjašnjavanjuBaudelaire wrote:Ne shvata Jozef da se moja drugarica Marija koja je katoličke vjeroispovijesti izjašnjava kao Bosanka. Eto gdje su ti tvoji Hrvati, ima još more primjera. Ako je to kod vas u Hercegovini nemoguće, ovdje je potpuno moguće. Prvo obiđi Sarajevo, dođi malo da živiš ovamo, da pogledaš kako žive Hrvati u Sarajevu, pa onda daji takve navode.
kao Bosanac, a pogotovo kao Hercegovac. Vidjet ćemo na popisu
koliko će ih biti, na prijeratnom popisu ih nije baš bilo.
- webby-x
#657 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Ne vidim zašto bi uopće bile izborne jedinice u Mostaru.hercegovac_pravi wrote:Problem riješen. Samo još odrediti nove granice izbornih jedinica i imamo soluciju.
Mostar je dovoljno mali da ima jednu izbornu jedinicu.
Ili dvije, jedna da je grad, a druga prigradska naselja.
Proporcionalno izašlim biračima daju broj vijećnika.
- Vitezanin
#658 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Kenan-sa wrote:Hrvati i Srbi udruzeno rade na razvaljivanju BIH,zato im se Bosnjaci udruzeno trebaju suprostaviti,a kad smo mi udruzeni niko nista nam ne moze,to najbolje znaju agresori na ovu drzavu od 92-95 godine kada nas sa tako mocnom artiljerijom nisu uspjeli poraziti! kad nisu mogli u ratu u miru sigurno nece! Mostar nece biti po zelji Puljica,Covica ,Dodika,to trebaju zaboraviti!
Ne rade narodi na razvaljivanju ovog ili onog nego politike.
I to 'mi', 'vi' zaboravi i pocni govoriti u svoje ime na forumu jer ovdje ni'ko nije predstavnik naroda nego samo forumas.
-
Baudelaire
#659 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Ja ti lijepo kažem. Nemam razloga da te ubjeđujem da je ovo istina, niti ti imaš razloga da mi vjeruješ, samo prvo dođi u Sarajevo i provjeri neke stvari pa ćeš shvatiti o čemu govorim.webby-x wrote:Ma daj molim te prestanite sa tim mitovima o izjašnjavanjuBaudelaire wrote:Ne shvata Jozef da se moja drugarica Marija koja je katoličke vjeroispovijesti izjašnjava kao Bosanka. Eto gdje su ti tvoji Hrvati, ima još more primjera. Ako je to kod vas u Hercegovini nemoguće, ovdje je potpuno moguće. Prvo obiđi Sarajevo, dođi malo da živiš ovamo, da pogledaš kako žive Hrvati u Sarajevu, pa onda daji takve navode.
- star(i)mo
#660 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Mostar nije Sarajevo i na tu opciju u nas ne mozes racunati. Ne znam da li da napisem nazalost ili svom srecom!?Baudelaire wrote:Ja ti lijepo kažem. Nemam razloga da te ubjeđujem da je ovo istina, niti ti imaš razloga da mi vjeruješ, samo prvo dođi u Sarajevo i provjeri neke stvari pa ćeš shvatiti o čemu govorim.webby-x wrote:Ma daj molim te prestanite sa tim mitovima o izjašnjavanjuBaudelaire wrote:Ne shvata Jozef da se moja drugarica Marija koja je katoličke vjeroispovijesti izjašnjava kao Bosanka. Eto gdje su ti tvoji Hrvati, ima još more primjera. Ako je to kod vas u Hercegovini nemoguće, ovdje je potpuno moguće. Prvo obiđi Sarajevo, dođi malo da živiš ovamo, da pogledaš kako žive Hrvati u Sarajevu, pa onda daji takve navode.
- webby-x
#661 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Da je suditi po mahalskoj priči Marković bi pomeoBaudelaire wrote:Ja ti lijepo kažem. Nemam razloga da te ubjeđujem da je ovo istina, niti ti imaš razloga da mi vjeruješ, samo prvo dođi u Sarajevo i provjeri neke stvari pa ćeš shvatiti o čemu govorim.
na prvim izbornima.
-
Baudelaire
#662 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Opet će Bosanaca u Sarajevu biti procentualno puno više nego bilo gdje drugo. Nebitno, kad mi neko kaže da je multikulturalizam sranje i ubleha na štetu Hrvata, a pritom je sam taj neko nacionalista, iznerviram se. Odoh s teme, beze se sekiram, a kad Hrvati počnu Mostar posmatrati kao bosanski, a ne hrvatski, a Bošnjaci kao bosanski a ne bošnjački, biće svima bolje.
- 1pajdo
- Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE
#663 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Na osnovu čega sam ja zaključio...hercegovac_pravi wrote:Na istoj osnovi po kojoj ste ti i webby zakljucili da u Mostaru zivi 20,000 Hrvata vise (ti) ili 10% (webby). A ja ti kazem da je to obicna izmisljotina.1pajdo wrote:Na osnovu čega si došao do takvog omjera?hercegovac_pravi wrote: Boldano je najobicnija izmisljotina. Trenutni omjer je 49% hrvata i 47% Bosnjaka.
Ma čekaj malo, šta sam ja zaključio?
Ne, ne znam koliki je omjer stanovništva u Mostaru, nego pitam ponovno tebe i Webby-ja kako ste došli do takvih postotaka? Želim konkretan odgovor...
-
misaoni
#664 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Evo pada snijeg u Mostaru! I to ozbiljno 
-
Baudelaire
#665 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Ti dođi u Sarajevo, pa daji takve zaključke, a ja imam bezbroj drugačijih primjera. Raja iz KŠC-a, većinom cure s putovnicama, skupa sa nama gledaju utakmicu BiH - Portugal, a ne Turska - Hrvatska. Otišle korak dalje od nas, nacrtale bh. zastave na obrazima, nama momcima onako malo ofirno bilo.webby-x wrote:Da je suditi po mahalskoj priči Marković bi pomeoBaudelaire wrote:Ja ti lijepo kažem. Nemam razloga da te ubjeđujem da je ovo istina, niti ti imaš razloga da mi vjeruješ, samo prvo dođi u Sarajevo i provjeri neke stvari pa ćeš shvatiti o čemu govorim.
na prvim izbornima.
- 1pajdo
- Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE
#666 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Gradi se novi studentski dom sa 800 ležaja (ne rješava problem, ali ga smanjuje) čija izgradnja se odužuje iz godine u godinu ali će ubrzo biti završena te Cinestar kina i Mcdonalds.palermo wrote:Đe ćeš bolan smjestiti tolike studente ? U zalik ? u Mahalu?JozefK wrote:
Sve što postoji u Mostaru radi smanjenim potencijalom u odnosu na mogućnosti. Sveučilište je doseglo tek 10 tisuća studenata, a nema razloga da ih ne bude i 20 tisuća s obzirom na veličinu hrvatske populacije u BIH. O problemima vezanim za Sveučilišnu bolnicu tek ne bih. Ima se tu posla za idućih 20 godina, Srbi i Bošnjaci su nas u tom segmentu na nacionalnoj razini kao volove izvozali, dok su oni podizali Banja Luku, Sarajevo, Tuzlu u svakom smislu, mi smo se okrenuli Zagrebu i Splitu. To je naša krivica naravno, ali srećom mjenja se taj osjećaj prema svojemu, postoji želja da se napreduje na svim poljima.
Hoče li to samo Hrvati biti na sveučilištu ?
Gdje će Bošnjaci studiorati? Ko će finansirati to sveučilište ? Ko će Univerizitet finansirati, i koliko će na njemu biti studenara (Bošnjaka naravno, ta neće Hrvat tu studirati).......
Ja se samo nadam da će probosanska politika znati na vrijeme reagovati, u suprotnom eto nam radikalnih opcija.
http://www.mostar-info.com/index.php/do ... entski-dom
Pa nitko ne brani drugim nacijama pohađati fakultet na sveučilištu, pa na univerzitetu ima više Hrvata nego Bošnjaka na sveučilištu jer kruže glasine da je lakše završiti fakultet na Džemalu Bijediću, jer na sveučilištu ima dosta gostujućih profesora iz Hrvatske koji ipak traže malo više znanja od domaćih.
-
palermo
#667 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Netačno, pogedaj nacionalni sastav studenata na medicinskom fakultetu.1pajdo wrote:
Pa nitko ne brani drugim nacijama pohađati fakultet na sveučilištu, pa na univerzitetu ima više Hrvata nego Bošnjaka na sveučilištu jer kruže glasine da je lakše završiti fakultet na Džemalu Bijediću, jer na sveučilištu ima dosta gostujućih profesora iz Hrvatske koji ipak traže malo više znanja od domaćih.
Pogledaj nacionalni sastav doktora u kliničkoj bolnici, posebno mlađih doktora.
Kao što vi volite reći, pustite šuplje, tako i ja ovjde kažem, pustite se vi šuplje
-
Nass
#668 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
misaoni wrote:Evo pada snijeg u Mostaru! I to ozbiljno
Pada snijeg u Mostaru
-
Baudelaire
#669 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Meni je žalosno što ja igrom slučaja znam dosta Mostaraca, i Hrvata i Bošnjaka, i da sam u boljim odnosima sa njima, nego što su jedni s drugima. Niko nikog lično ne mrzi, to je glupost i kad sa bilo kim od njih sjedeš shvatiš da su to sasvim normalni ljudi koji imaju svoj život, porodicu, posao i okupaciju, ali da su podijeljeni u nekakve imaginarne torove i da više nije stvar da li oni misle nekome zlo, jer lično sigurno ne misle, nego im politika nameće bedastu ideju da njima nema prosperiteta bez da oštete one druge, odnosno da oni drugi svoj prosperitet mogu izgraditi jedino ako budu štetili njima. Žalosno, ali tako je, pojedinac ne može ništa promijeniti.
-
Kapetanovic Uzeir
#670 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Ne shvataš ti da je to trol s foruma Herceg Bosne, koji je došao ovdje s ciljem, da trola forum.Nadimak mu je Dudu na tom forumu, i banira redom sve Bošnjake na tom forumu , što i nije ništa novo.Ipak, kad trol uspijeva da 30 stranica digne na ovoj stranici, onda vam je sve jasnoNe shvata Jozef da se moja drugarica Marija koja je katoličke vjeroispovijesti izjašnjava kao Bosanka
-
sumirprimus
#671 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Kapetanovic Uzeir wrote:Ne shvataš ti da je to trol s foruma Herceg Bosne, koji je došao ovdje s ciljem, da trola forum.Nadimak mu je Dudu na tom forumu, i banira redom sve Bošnjake na tom forumu , što i nije ništa novo.Ipak, kad trol uspijeva da 30 stranica digne na ovoj stranici, onda vam je sve jasnoNe shvata Jozef da se moja drugarica Marija koja je katoličke vjeroispovijesti izjašnjava kao Bosanka
to je ta visokocivilizirana demokracija na koju se pozivaju,i zivot dostojan covjeka u bivsoj erceg bosni..
- 1pajdo
#672 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Studiram na sveučilištu i od nas 90 nema niti jednog Bošnjaka, dok znam nekoliko njih pa i bivših kolega (Hrvata) koji su na Džemalu tako da vjerovao mi ti ili ne tvoj problem.palermo wrote:Netačno, pogedaj nacionalni sastav studenata na medicinskom fakultetu.1pajdo wrote:
Pogledaj nacionalni sastav doktora u kliničkoj bolnici, posebno mlađih doktora.
Kao što vi volite reći, pustite šuplje, tako i ja ovjde kažem, pustite se vi šuplje
-
xDenisx
#673 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Mostar, grad 'poseban slučaj'

25 februar 2012
Piše: Enes Ratkušić, Al Jazeera Balkans
Uklanjanje navodne 'statutarne greške' zapravo je samo posljednji čin pretvaranja Mostara u 'hrvatski stolni grad'.
Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o Mostaru, koja nalaže određene izmjene Statuta Grada Mostara, koje iz perspektive praktično-političkih posljedica podrazumijevaju promjenu izbornih pravila kao jedino ishodište, ponovo je u žiži sporenja. Podnosioci apelacije Sudu Bosne i Hercegovine, odnosno Hrvatska demokratska zajednica BiH, izrazili su zadovoljstvo ovakvom odlukom, dok je bošnjačka strana po prijemu sudske odluke uložila žalbu.
Sud je, međutim, ostao pri ranijoj odluci, zbog čega je Murat Ćorić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara, ovakvu odluku suda nazvao političkom, navodeći da tako nešto građani Mostara neće dozvoliti. Bila je to, međutim, politička izjava, data, prije svega, radi buđenja pomalo uspavane javnosti, koju iz letargije uglavnom bude isključivo rečenični sklopovi s alarmantnim intonacijama.
Prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović, s druge strane, pojavio se u ulozi velikog ustavobranitelja, ističući da se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine bezuvjetno moraju poštovati. Da se prvi čovjek HDZ-a BiH na takvoj opservaciji uspio zadržati, moglo bi se povjerovati čak i u njegovu iskrenost. Ali, kako je on istog trenutka rekao da Mostar treba biti jedna izborna jedinica, što je Ustavni sud BiH također odbio, jasno je da je u pitanju političko licemjerje, a ne poštovanje sudskih odluka.
Na vanustavnom kolosijeku
Kako će se cijeli slučaj dalje odvijati, teško je sa sigurnošću reći, iz prostog razloga što su sva ključna zbivanja u Mostaru - od ulaska evropske administracije u grad na Neretvi do danas - u kontinuitetu bili na vanustavnom kolosijeku. Zakon i Ustav, koji od strane HDZ-a BiH u mostarskim previranjima nikada nisu bili uvažavani, najednom se pojavljuju kao temelj političkog djelovanja, što je gotovo komično, jer Mostar je u cijelom poslijeratnom razdoblju, upravo zbog nepoštivanja zakona, tretiran "gradom slučajem", "crnom rupom Federacije Bosne i Hercegovine" i sličnim epitetima, kao da se radilo o vangalaksijskom prostoru, a ne sredini u Bosni i Hercegovini.
Sagledavajući problem Mostara sa svih aspekata, slobodno se, bez nekog posebnog ustezanja i straha od eventualne nedosljednosti u logiciranju, može reći da su međunarodni predstavnici, zaduženi da ovom gradu podare adekvatan status, unosili najviše nesporazuma. Nacionalne napetosti, kao posljedica užasavajućih sukoba, naravno, morale su se uvažavati, ali evidentno je da se u mostarskom slučaju od početka povlađivalo nekooperativnoj strani, jer je to za administratore Evropske unije, kao i predstavnike Ureda visokog predstavnika u BiH, bila lakša varijanta djelovanja.
Zbog takvog odnosa, problemi u traženjima modusa nisu se iscrpljivali u ambicijama da se grad učini jedinstvenim, nego je suštinu problema katalizirala činjenica što su ta traženja u pravilu za posljedicu imali karikaturalna rješenja. Kontinuirane kritike da daytonski model sa šest općina, koji je za temeljni cilj imao izbjeći Mostar sa dvije općine, imale su uporište sa stanovišta etničkog čišćenja, ali sa stanovišta aktuelnog popisa stanovništva nisu, jer nijedna, prema posljednjem popisu stanovništva, nije imala apsolutnu većinu.
Lažni optimizam
Uz to, Centralna zona je bila jednom vrstom spone, koja je figurirala kao prostor koji bi imao ohrabriti i pokrenuti inicijative oko ujedinjenja grada na Neretvi. To, dakako, nije bio model na kome se u jednoj kratkoročnoj perspektivi moglo govoriti o integracionim procesima, koji bi Mostar politički, ekonomski i kulturno pretvorili u jednu cjelinu. Ipak, model prvog administratora Hansa Koschnicka je osiguravao najvažniju pretpostavku za takve inicijative, a to je nacionalna ravnopravnost, koja je u ovom slučaju uistinu bila najvažnije pitanje.
Iz perspektive nacionalne ravnopravnosti, bez koje je bilo kakav proces integracija nezamisliv, njegov koncept bio je daleko prihvatljivija varijanta, nego ona koja će uslijediti. Nova varijanta, koju je, na tragu lažnog optimizma u pogledu brzine integracija, uz emotivne proglase, jumbo plakate, slikanja s građanima i vatrogascima i grmljavinu medijske podrške, nametnuo Paddy Ashdown, tadašnji visoki predstavnik, pokazala se još neefikasnijom, ne samo u pogledu integracija, nego i u pogledu osiguranja nacionalne ravnopravnosti. Mnoga zbivanja davala su za pravo bošnjačkoj strani, koja je otvoreno upozoravala da je promjena Statuta Grada Mostara prikriveni koncept projektiranja Mostara kao "hrvatskog stolnog grada".
Da ovakve kvalifikacije nisu bile bez osnove potvrđuje masa činjenica. Mada se na čelu Mostara nalazi već osam godina, gradonačelniku Ljubi Bešliću još nije palo na pamet da ujedinjuje gradska preduzeća, da Gradski stadion otvori za sve sportiste Mostara, da, ako ništa drugo, barem promijeni nazive ulica s neprimjerenim nazivima. Uz sve to, zahvaljujući pozicijama, odnosno svojevrsnom monopolu na urbanizam u Gradskoj upravi, u zapadnom dijelu grada izgrađen je niz kapitalnih objekata bez donošenja prostornog plana, dok je istočni dio grada pretrpio tek građevinske preinake.
Ni u najgoroj varijanti
Uz sve navedeno, ni obećanje da će novi statut osigurati punu nacionalnu ravnopravnost nisu ispoštovana. Dovoljno je podsjetiti da su u vrijeme blokade izbora gradonačelnika, obje ključne funkcije obavljali Hrvati - Lubo Bešlić u tzv. tehničkom mandatu, dok je predsjednik Gradskog vijeća bio Danijel Vidović - i ta lakrdija je trajala punih 13 mjeseci, sve do Bešlićevog ponovnog ustoličenja.
Sve to bilo je samo logična posljedica činjenice da je Ashdownov Statut ionako bio klasičan primjer bezobzirnosti jednog moćnika međunarodne zajednice, koji je htio poručiti da je njegova riječ važnija od Ustava zemlje u koju je poslan da zaštiti pravdu. Naime, visoki predstavnik je napravio klasičan presedan, pretvarajući Mostar u jednu općinu, zadržavajući pri tom status Grada, što je bilo protivno temeljnom ustavnom načelu koje je jasno preciziralo da je "Grad zajednica više općina".
No, kako se na prošlim izborima dogodio rezultat kakav Ashdownov Statut nije mogao predvidjeti ni u najgoroj matematičkoj varijanti, da Bošnjaci osvoje 18, a Hrvati 17 mjesta u Gradskom vijeću, HDZ BiH je pokrenuo inicijativu da se temeljni dokument Grada korigira, i to u domenu izbornih pravila. Stranka demokratske akcije, koja je osvojila najviše mandata u Gradskom vijeću, javnosti je pojasnila da je inicijativa HDZ-a BiH povezana s uklanjanjem i same mogućnosti da Bošnjak zasjedne na mjesto gradonačelnika, što je, naravno, ponovo aktualiziralo tezu o "hrvatskom stolnom gradu". Takva strahovanja podgrijao je i Čović, javljajući se u ponoć iz studija Federalne televizije u Mostaru, nakon objavljivanja preliminarnih rezultata općih izbora, podsjećajući javnost da se javlja iz "hrvatskoga Mostara".
Statutarna greška
Korekcija koja, kao posljedica najnovije ustavne odluke, treba uslijediti, isključuje dosadašnji način biranja članova Gradskog vijeća, model po kome je svaka izborna jedinica davala isti broj članova ovog tijela. Novi model bi podrazumijevao delegiranje po principu "jedan čovjek - jedan glas", što je zahtjev na kome HDZ BiH insistira samo u slučaju Mostara, dok za druge razine vlasti za takvu mogućnost ne želi ni čuti, što je suštinski i glavni razlog svih nesporazuma. Baš niko u državi, ali ni u pravosudnim ustanovama, ne nalazi nelogičnim i neustavnim to što sarajevske općine, iako različite po broju glasača i teritoriji, u Gradsko vijeće Grada Sarajeva daju isti broj članova.
Samo je Mostar problem, i za taj grad bi trebala važiti druga pravila. U kontekstu takvog spleta nelogičnosti ne treba čuditi stav bošnjačke strane, koja smatra da je uklanjanje navodne „statutarne greške“ zapravo samo posljednji čin pretvaranja Mostara u "hrvatski stolni grad".

25 februar 2012
Piše: Enes Ratkušić, Al Jazeera Balkans
Uklanjanje navodne 'statutarne greške' zapravo je samo posljednji čin pretvaranja Mostara u 'hrvatski stolni grad'.
Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o Mostaru, koja nalaže određene izmjene Statuta Grada Mostara, koje iz perspektive praktično-političkih posljedica podrazumijevaju promjenu izbornih pravila kao jedino ishodište, ponovo je u žiži sporenja. Podnosioci apelacije Sudu Bosne i Hercegovine, odnosno Hrvatska demokratska zajednica BiH, izrazili su zadovoljstvo ovakvom odlukom, dok je bošnjačka strana po prijemu sudske odluke uložila žalbu.
Sud je, međutim, ostao pri ranijoj odluci, zbog čega je Murat Ćorić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara, ovakvu odluku suda nazvao političkom, navodeći da tako nešto građani Mostara neće dozvoliti. Bila je to, međutim, politička izjava, data, prije svega, radi buđenja pomalo uspavane javnosti, koju iz letargije uglavnom bude isključivo rečenični sklopovi s alarmantnim intonacijama.
Prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović, s druge strane, pojavio se u ulozi velikog ustavobranitelja, ističući da se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine bezuvjetno moraju poštovati. Da se prvi čovjek HDZ-a BiH na takvoj opservaciji uspio zadržati, moglo bi se povjerovati čak i u njegovu iskrenost. Ali, kako je on istog trenutka rekao da Mostar treba biti jedna izborna jedinica, što je Ustavni sud BiH također odbio, jasno je da je u pitanju političko licemjerje, a ne poštovanje sudskih odluka.
Na vanustavnom kolosijeku
Kako će se cijeli slučaj dalje odvijati, teško je sa sigurnošću reći, iz prostog razloga što su sva ključna zbivanja u Mostaru - od ulaska evropske administracije u grad na Neretvi do danas - u kontinuitetu bili na vanustavnom kolosijeku. Zakon i Ustav, koji od strane HDZ-a BiH u mostarskim previranjima nikada nisu bili uvažavani, najednom se pojavljuju kao temelj političkog djelovanja, što je gotovo komično, jer Mostar je u cijelom poslijeratnom razdoblju, upravo zbog nepoštivanja zakona, tretiran "gradom slučajem", "crnom rupom Federacije Bosne i Hercegovine" i sličnim epitetima, kao da se radilo o vangalaksijskom prostoru, a ne sredini u Bosni i Hercegovini.
Sagledavajući problem Mostara sa svih aspekata, slobodno se, bez nekog posebnog ustezanja i straha od eventualne nedosljednosti u logiciranju, može reći da su međunarodni predstavnici, zaduženi da ovom gradu podare adekvatan status, unosili najviše nesporazuma. Nacionalne napetosti, kao posljedica užasavajućih sukoba, naravno, morale su se uvažavati, ali evidentno je da se u mostarskom slučaju od početka povlađivalo nekooperativnoj strani, jer je to za administratore Evropske unije, kao i predstavnike Ureda visokog predstavnika u BiH, bila lakša varijanta djelovanja.
Zbog takvog odnosa, problemi u traženjima modusa nisu se iscrpljivali u ambicijama da se grad učini jedinstvenim, nego je suštinu problema katalizirala činjenica što su ta traženja u pravilu za posljedicu imali karikaturalna rješenja. Kontinuirane kritike da daytonski model sa šest općina, koji je za temeljni cilj imao izbjeći Mostar sa dvije općine, imale su uporište sa stanovišta etničkog čišćenja, ali sa stanovišta aktuelnog popisa stanovništva nisu, jer nijedna, prema posljednjem popisu stanovništva, nije imala apsolutnu većinu.
Lažni optimizam
Uz to, Centralna zona je bila jednom vrstom spone, koja je figurirala kao prostor koji bi imao ohrabriti i pokrenuti inicijative oko ujedinjenja grada na Neretvi. To, dakako, nije bio model na kome se u jednoj kratkoročnoj perspektivi moglo govoriti o integracionim procesima, koji bi Mostar politički, ekonomski i kulturno pretvorili u jednu cjelinu. Ipak, model prvog administratora Hansa Koschnicka je osiguravao najvažniju pretpostavku za takve inicijative, a to je nacionalna ravnopravnost, koja je u ovom slučaju uistinu bila najvažnije pitanje.
Iz perspektive nacionalne ravnopravnosti, bez koje je bilo kakav proces integracija nezamisliv, njegov koncept bio je daleko prihvatljivija varijanta, nego ona koja će uslijediti. Nova varijanta, koju je, na tragu lažnog optimizma u pogledu brzine integracija, uz emotivne proglase, jumbo plakate, slikanja s građanima i vatrogascima i grmljavinu medijske podrške, nametnuo Paddy Ashdown, tadašnji visoki predstavnik, pokazala se još neefikasnijom, ne samo u pogledu integracija, nego i u pogledu osiguranja nacionalne ravnopravnosti. Mnoga zbivanja davala su za pravo bošnjačkoj strani, koja je otvoreno upozoravala da je promjena Statuta Grada Mostara prikriveni koncept projektiranja Mostara kao "hrvatskog stolnog grada".
Da ovakve kvalifikacije nisu bile bez osnove potvrđuje masa činjenica. Mada se na čelu Mostara nalazi već osam godina, gradonačelniku Ljubi Bešliću još nije palo na pamet da ujedinjuje gradska preduzeća, da Gradski stadion otvori za sve sportiste Mostara, da, ako ništa drugo, barem promijeni nazive ulica s neprimjerenim nazivima. Uz sve to, zahvaljujući pozicijama, odnosno svojevrsnom monopolu na urbanizam u Gradskoj upravi, u zapadnom dijelu grada izgrađen je niz kapitalnih objekata bez donošenja prostornog plana, dok je istočni dio grada pretrpio tek građevinske preinake.
Ni u najgoroj varijanti
Uz sve navedeno, ni obećanje da će novi statut osigurati punu nacionalnu ravnopravnost nisu ispoštovana. Dovoljno je podsjetiti da su u vrijeme blokade izbora gradonačelnika, obje ključne funkcije obavljali Hrvati - Lubo Bešlić u tzv. tehničkom mandatu, dok je predsjednik Gradskog vijeća bio Danijel Vidović - i ta lakrdija je trajala punih 13 mjeseci, sve do Bešlićevog ponovnog ustoličenja.
Sve to bilo je samo logična posljedica činjenice da je Ashdownov Statut ionako bio klasičan primjer bezobzirnosti jednog moćnika međunarodne zajednice, koji je htio poručiti da je njegova riječ važnija od Ustava zemlje u koju je poslan da zaštiti pravdu. Naime, visoki predstavnik je napravio klasičan presedan, pretvarajući Mostar u jednu općinu, zadržavajući pri tom status Grada, što je bilo protivno temeljnom ustavnom načelu koje je jasno preciziralo da je "Grad zajednica više općina".
No, kako se na prošlim izborima dogodio rezultat kakav Ashdownov Statut nije mogao predvidjeti ni u najgoroj matematičkoj varijanti, da Bošnjaci osvoje 18, a Hrvati 17 mjesta u Gradskom vijeću, HDZ BiH je pokrenuo inicijativu da se temeljni dokument Grada korigira, i to u domenu izbornih pravila. Stranka demokratske akcije, koja je osvojila najviše mandata u Gradskom vijeću, javnosti je pojasnila da je inicijativa HDZ-a BiH povezana s uklanjanjem i same mogućnosti da Bošnjak zasjedne na mjesto gradonačelnika, što je, naravno, ponovo aktualiziralo tezu o "hrvatskom stolnom gradu". Takva strahovanja podgrijao je i Čović, javljajući se u ponoć iz studija Federalne televizije u Mostaru, nakon objavljivanja preliminarnih rezultata općih izbora, podsjećajući javnost da se javlja iz "hrvatskoga Mostara".
Statutarna greška
Korekcija koja, kao posljedica najnovije ustavne odluke, treba uslijediti, isključuje dosadašnji način biranja članova Gradskog vijeća, model po kome je svaka izborna jedinica davala isti broj članova ovog tijela. Novi model bi podrazumijevao delegiranje po principu "jedan čovjek - jedan glas", što je zahtjev na kome HDZ BiH insistira samo u slučaju Mostara, dok za druge razine vlasti za takvu mogućnost ne želi ni čuti, što je suštinski i glavni razlog svih nesporazuma. Baš niko u državi, ali ni u pravosudnim ustanovama, ne nalazi nelogičnim i neustavnim to što sarajevske općine, iako različite po broju glasača i teritoriji, u Gradsko vijeće Grada Sarajeva daju isti broj članova.
Samo je Mostar problem, i za taj grad bi trebala važiti druga pravila. U kontekstu takvog spleta nelogičnosti ne treba čuditi stav bošnjačke strane, koja smatra da je uklanjanje navodne „statutarne greške“ zapravo samo posljednji čin pretvaranja Mostara u "hrvatski stolni grad".
-
Canton
#674 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Odluke ustavnog suda se moraju sprovoditi ako zelimo jacati drzavu i njene institucije.
- mO k3
#675 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
paaaaaaaaaaa daaaaaaaaaaaa slazem se..... trebalo bi biti na podrucju citave BiH jedan covjek jedan glasCanton wrote:Odluke ustavnog suda se moraju sprovoditi ako zelimo jacati drzavu i njene institucije.
A ne uzimati ono kako meni i mojima pase