I šta drugo da ti opet kažem nego HVALAredhat wrote:Na neto KM 1000, je bruto KM 1.122, porez (10%) je KM 86, doprinos za PIO (6%) je KM 54, zdravstavo (4%) je KM 36. Parafiskalni nameti ukupno 1% su 10 KM. Na primitak od 1000 KM će se platiti 186 KM ukupno državi. To je nekih 18,6%.valter.ba wrote:Maltretiram ljude sa foruma privatnim porukama a sada mi treba odgovor na jos jedno pitanje pa mi nezgodno dodatno peglati
. Koliko procenata za poreze i doprinose se odbija od bruto iznosa da bi se dobio neto iznos kod ugovora o djelu??? Nekada sam to znao ali zaboravilo se a mozda se nesto I promjenilo u par godina
. Hvala
Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Moderator: anex
- valter.ba
#651 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
-
memx
#652 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Pozdrav,
da li neko zna i ako moze da mi odgovori na pitanje vezano za porez na dohodak.
Ako ja kao autor prodajem lično svoju knjigu (napominjem da nije u pitanju komisiona prodaja), pravnom ili fizičkom licu kada sklopim ugovor s njim o prodaji na primjer 5 primjeraka vlastite knjige, i uplatim porez na dohodak (tj porez po odbitku) od 10 %, da li mogu odbiti troškove štampanja.
Drugo pitanje, da li odmah trebam podnijeti poreznu prijavu ili to mogu učiniti na kraju godine.
i treće moram li napisati račun uz ugovor.
da li neko zna i ako moze da mi odgovori na pitanje vezano za porez na dohodak.
Ako ja kao autor prodajem lično svoju knjigu (napominjem da nije u pitanju komisiona prodaja), pravnom ili fizičkom licu kada sklopim ugovor s njim o prodaji na primjer 5 primjeraka vlastite knjige, i uplatim porez na dohodak (tj porez po odbitku) od 10 %, da li mogu odbiti troškove štampanja.
Drugo pitanje, da li odmah trebam podnijeti poreznu prijavu ili to mogu učiniti na kraju godine.
i treće moram li napisati račun uz ugovor.
-
trougao
#653 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Jel' ima neko da mjesecno prijavljuje preko weba poreznoj upravi obrasce OVN i ZS?
-
Natural
#654 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Pozdrav,
Kako najispravnije da knjižim leasing? Odobrena su sredstva od banke u iznosu npr. 100.000KM i legla na račun.
Kako mjesečno da knjižim plaćanje rate npr u iznosu 5000KM. Od toga je 4000KM otplata a npr 1000KM kamata.
Hvala puno!
Kako najispravnije da knjižim leasing? Odobrena su sredstva od banke u iznosu npr. 100.000KM i legla na račun.
Kako mjesečno da knjižim plaćanje rate npr u iznosu 5000KM. Od toga je 4000KM otplata a npr 1000KM kamata.
Hvala puno!
- bude
#655 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
uplatu leasinga knjizis na obaveze potrazno tih 100.000, treba razdvojiti dugorocni i kratkorocni dio (do godinu dana, ovisno od duzine trajanja leasinga)
kod knjizenja rate 4.000 na obaveze, a 1.000 na troskove kamata
kod knjizenja rate 4.000 na obaveze, a 1.000 na troskove kamata
-
edoze1
#656 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Molim pomoć.Poslali smo radnike na obuku u Sloveniju.Firma iz Slovenije nam je fakturisala uslugu obuke radnika sa iskazanim njihovim PDV-om (22%).
Primljenu fakturu sam knjižio duguje odgovarajući trošak,potražuju odgovarajuće obaveze.Po instrukcijama UIO potrebno je obračunati pdv 17% i istovremeno evidenirati kao ulazni i kao izlazni.Iznos pdva se unosi u istovremeno i u polje 41 (kao odbitni) i polje 51(kao obavezu),a u polje 21 se unosi osnovica iz zaprimljene fakture.
Mene interesuje sljedeće:
1.da li se 17% PDV obračunava na osnovicu iz zaprimljene fakture ili na ukupnu vrijednost fakture sa njihovim pdv-om?
2.da li imamo pravo povrata pdv-a (jer plaćamo firmi iz Slovenije njihov pdv) po našim propisima.Knjigovođa iz te firme mi je rekao da u ovakvim situacijama oni imaju pravo tražiti povrat PDV-a po njihovim propisima?
Primljenu fakturu sam knjižio duguje odgovarajući trošak,potražuju odgovarajuće obaveze.Po instrukcijama UIO potrebno je obračunati pdv 17% i istovremeno evidenirati kao ulazni i kao izlazni.Iznos pdva se unosi u istovremeno i u polje 41 (kao odbitni) i polje 51(kao obavezu),a u polje 21 se unosi osnovica iz zaprimljene fakture.
Mene interesuje sljedeće:
1.da li se 17% PDV obračunava na osnovicu iz zaprimljene fakture ili na ukupnu vrijednost fakture sa njihovim pdv-om?
2.da li imamo pravo povrata pdv-a (jer plaćamo firmi iz Slovenije njihov pdv) po našim propisima.Knjigovođa iz te firme mi je rekao da u ovakvim situacijama oni imaju pravo tražiti povrat PDV-a po njihovim propisima?
- Ricken
#657 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Po mom mišljenju Slovenčka firma je ispravno zaračunala pdv, jer obuka uposlenika nije navedena u članu 15, stav 2, tačka 4, te shodno članu 16, takav je promet oporezovan u Sloveniji, i nesmije doći do duplog oporezivanja. Samim tim nema nikakve obaveze zaračunavanja BiH pdv.
Neznam za Janeze, ali kod nas pravo povrata postoji za strane državljane fizička lica i diplomatske misije, ne i za pravna lica. U svakom slučaju slovenčki pdv ti je kod nas sastvnu dio cijene odnosno troška, nemožeš ga odbiti. U skladu s tim i tvojim pitanjem, naš pdv bi obračunavao na ukupan iznos po fakturi slovenaca.
Neznam za Janeze, ali kod nas pravo povrata postoji za strane državljane fizička lica i diplomatske misije, ne i za pravna lica. U svakom slučaju slovenčki pdv ti je kod nas sastvnu dio cijene odnosno troška, nemožeš ga odbiti. U skladu s tim i tvojim pitanjem, naš pdv bi obračunavao na ukupan iznos po fakturi slovenaca.
-
bullmastiff
#658 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
obračunava se na ukupni iznos fakture ali se samo provoza (ulazni, izlazni)jer je u pitanju usluga nastala na teritoriji van BiH, je li tako?
- bude
#659 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
imao sam nekad ranije slicnu situaciju i ovi iz revicona rekose da nema "vozanja" jer je usluga izvrsena van teritorije BiH tako da ne podlijeze nasim propisima uopste.
-
bullmastiff
#660 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
u firmi gdje radim upravo imamo takve usluge, izvrsene van teritorije bih, i knjizi se prema clanu 13. stav 2 zakona u pdv-u...knjiži se ulazni pdv kao odbitni u KUF-u, ali se u KIF-u samo iznos pdv-a evidentira kroz promet..i tako se nulira..to sam mislio pod vozanjem.
- Ricken
#661 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Član 13 se primjenjuje za neobveznike PDV-a. Recimo Osiguravajuća kuća dobije fakturu za konsalting usluge iz inostranstva, i bez obzira što nije pdv obveznik zaračunava PDV. Nemože ga priznati jer nije obveznik. Naime naš zakon oporezuje pružaoca usluga i samu uslugu a naplaćuje preko lokalnog obveznika. Za usluge nije bitno gdje su izvršene nego je bitni primjeniti pravila iz člana 15.
-
anala
#662 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Da li neko moze navesti primjer knjizenja finansijskog rezltata u slucaju kada imamo rezervacije za godisnje odmore za koje moramo uveca porezni bilas , a sto se knjozi na kontu odlozeni porezni obaveza?
- Ricken
#663 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Na koji način MRS 19 u skladu sa Zakonom o porezu na dobit proizvodi odložene porezne obaveze. Samo ako je RS u pitanju.anala wrote:Da li neko moze navesti primjer knjizenja finansijskog rezltata u slucaju kada imamo rezervacije za godisnje odmore za koje moramo uveca porezni bilas , a sto se knjozi na kontu odlozeni porezni obaveza?
-
edoze1
#664 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Apoteka je registrovana kao samostalna djelatnost 01.02.2015.godine.Da li za vlasnika samostalne djealtosti (magistar farmacije ) treba predati obrazac JS3100 u Poreznu upravu,tj prijaviti ga u radni odnos.Inače vlasnik je još na birou za zapošljavanje jer je to bio jedan od uslova za dobivanje dozvole za rad apoteke.U ZDK kada se radnik prijavljuje u radni odnos,na osnovu ugovora o radu se odjavljuje sa biroa,pa sa tom potvrdom se prijavljuje u poreznu uz predočenje cipsa..
Da li je isti postupak za vlasnika,ili je samom registracijom samostalne djelatnosti postao obveznik uplate doprinosa za samostalne djelatnostio,tj.zasnovao radni odnos?
Da li je isti postupak za vlasnika,ili je samom registracijom samostalne djelatnosti postao obveznik uplate doprinosa za samostalne djelatnostio,tj.zasnovao radni odnos?
- bude
#665 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
naravno da je potrebna prijava u poresku, kako bi inace znali da je uopste doslo do registracije obrta, obaveze pocinju teci od datuma rjesenja (opcinsko ili neko drugo, obzirom da se pretpostavljam apoteka registruje na drugom nivou a ne pri opcinama), odjavljuje se sa biroa sa kopijom rjesenja, u poresku isto rjesenje, id broj itd...
-
modem33
#668 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
edoze1 wrote:Apoteka je registrovana kao samostalna djelatnost 01.02.2015.godine.Da li za vlasnika samostalne djealtosti (magistar farmacije ) treba predati obrazac JS3100 u Poreznu upravu,tj prijaviti ga u radni odnos.Inače vlasnik je još na birou za zapošljavanje jer je to bio jedan od uslova za dobivanje dozvole za rad apoteke.U ZDK kada se radnik prijavljuje u radni odnos,na osnovu ugovora o radu se odjavljuje sa biroa,pa sa tom potvrdom se prijavljuje u poreznu uz predočenje cipsa..
za vlasnika ne idu doprinosi ..... samo na radnike ..... takvi propisi ....
-
edoze1
#669 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Avansi račun je vezan za uplatu od kupca,a da nema još isporuke robe ili usluge.Međutim imamo ovakvu situaciju: PDV obveznik izadaje kupcu avansni račun na osnovu prihvaćene ponude u mjesecu 01/2015.Uplate nema. U 02/2015 izdaje fakturu na osnovu prometa usluge,i stornira avansni račun iz 01/2015.Da li je ovo ispravan postupak i kako knjižiti avansni račun u 01/2015.(mjeseci su samo pretpostavka)
-
jasko__
#670 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Ljudi ima li iko problema sa Afipovim programom kada "ubacuje" obračun iz Excella???
Svaki put mi izbaci slijedeću poruku: Invalid class string, ProgID: "Excel.Application"
A nije mi jasno, jer već par godina na taj način radim
Svaki put mi izbaci slijedeću poruku: Invalid class string, ProgID: "Excel.Application"
-
jasko__
#671 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Ljudi ima li iko problema sa Afipovim programom kada "ubacuje" obračun iz Excella???
-
natascha
#672 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Narode, možda nije pitanje za računovođe, ali haj da probam
.....Interesuje me, ako je radnik bio prijavljen na 4 sata, znači pola radnog vremena, kad mu zaključujem knjižica, koliko mu staža upisujem. Recimo, radio je od 01.01.-31.12. prijavljen na 4 sata, je li to 12 mjeseci staža u knjižici ili 6??
- bude
#673 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
6, naravnonatascha wrote:Narode, možda nije pitanje za računovođe, ali haj da probam.....Interesuje me, ako je radnik bio prijavljen na 4 sata, znači pola radnog vremena, kad mu zaključujem knjižica, koliko mu staža upisujem. Recimo, radio je od 01.01.-31.12. prijavljen na 4 sata, je li to 12 mjeseci staža u knjižici ili 6??
-
edoze1
#674 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Da li neko vodi poslovne knjige za apoteku,imao bih par pitanja.
Hvala
Hvala
-
mariovid
#675 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Kada si skinuo verziju sa www.afip.ba, provjeri ? Skini zadnju verziju sa njihove web stranice ! Sada imaš stari AFIP kontrole 2011, s kojim možeš uraditi verifikaciju da vidiš da li je sve dobro urađeno, a za kreiranje XML file-a ti je potreban novi program ( nema u sebi kontrolu ).jasko__ wrote:Ljudi ima li iko problema sa Afipovim programom kada "ubacuje" obračun iz Excella???