Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
gomilego

#651 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by gomilego »

nibergsund wrote:
gomilego wrote:
Creasy wrote:Mislim da nije OT jer ispade da je cetnik Srbin koji je pobjegao sa Dobrinje. Niko od vas to da prokomentarise. Trebao je ostati i biti ubijen. :roll:
trebao je ostati i boriti se za svoju domovinu RBIH (kao i ostali)

Jeste
pa da prođe kao Božidar Šljivić,koji je bio pripadnik 10.brdske brigade Armije BIH,borio se kao i ostali borci u gradu,a onda odjednom ubijen,ne od četnika,nego od pripadnika vojske za koju se borio.
prosao je ni manje ni vise nego kao i pripadnici drugih naroda koji su postali zrtve ratnih krimosa

ako vec opcenito nabacujes tezu, onda barem sagledaj "brojke" u globalu... koliko je stradalo, koliko nije, koliko drugih, trecih...

da neidemo u off, vozdra...
Nekako s proljeća

#652 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Nekako s proljeća »

Pravda je imperativ, ne osveta...
smurf

#653 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by smurf »

Sarajmen wrote::dance:

''Dobrinja je ponos naš
Dobrinja je prkos naš...''

Zna li neko tekst ove pjesme , nastale u studiu ''Slobodna Dobrinja''. Mislim da je pjeva Alma Čardzić..
Nisi dobro postavio kada si nasao, evo je + bonus track ;-)

vinnie_jones

#654 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by vinnie_jones »

Kad prođe ova ratna godina...
druga, treća, četvrta, stvarno su lijepe obje pjesme. Alma i Damir Čardžić su u ljeto/jesen '92. pokrenuli podrumsku (u skladu sa tadašnjim bezbjednosnim uslovima) verziju "Djeca pjevaju hitove" da se mala raja malo zabavi i odvrati od svakodnevnice, koliko znam neka od tadašnje djece su u daljoj muzičkoj karijeri dogurali čak i do Eurosonga.

Image

Najmlađi pripadnik ARBiH:
Djeca ratnici: Narcis sa Dobrinje

Najmlađi borac Armije BiH prvi put za RSE govori o svojim iskustvima iz rata. Narcisu Mišanoviću bilo je samo jedanaest godina kada se našao u dvostrukom obruču u sarajevskom naselju Dobrinja.

Image

U Hrvatskoj postoji udruga maloljetnih branitelja domovinskog rata koja ima oko tri tisuće članova. To je bio povod za temu o djeci - vojicima i svjetskim udruguma koje se bore protiv regurutiranja djece, što se još uvijek događa na svim kontinentima. Trenutno su u toku 33 oružana konflikta. U sadašnjim i nedavnim ratovima tragali smo za djecom u vojničkoj uniformi. Najmlađeg vojnika pronašli smo u Sarajevu. Narcis Mišanović imao je samo 11 godina kada je sudjelovao u obrani sarajevskog naselja Dobrinja.

RSE: Gdje ste se priključili Armiji BiH i koliko ste godina tada imali?

MIŠANOVIĆ: Imao sam jedanaest godina. Priključio sam se na Dobrinji, koja je čitav rat bila okružena, čiji stanovnici su cijelo vrijeme bili bez hrane, vode, plina i svega drugog što je potrebno za normalan život. Bio sam raspoređen u 3. bataljon 5. čete, gdje sam proveo čitav rat obavljajući kurirske poslove, a bavio sam se i održavanjem oružja u svojoj četi. Tu sam bio sve vrijeme rata, do potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Nakon toga sam demobilisan i poslan u civilni život.

RSE: Bili ste dijete, što je za Vas tada značilo priključiti se vojsci, svim tim odraslim ljudima?

MIŠANOVIĆ: Bila mi je izuzetna čast dijeliti sudbinu s tim ljudima koji su imali samo jednu želju – da prestane rat, da se odbranimo, da se ne desi Srebrenica ili nešto slično. Borili smo se i branili svoje porodice, svoje kuće, svoj grad, svoje škole, svoje fakultete, borili smo se za sve ono što je naše. Svi smo željeli jedno – slobodnu BiH svih naroda i narodnosti. Ja sam tad, kao dijete, imao jedan kod u glavi da suživot sa ostalima nije greška nego vrlo pozitivna stvar. Svi tu ljudi koji su tu sa mnom bili su željeli živjeti skupa. Zajedno sa mnom, rame uz rame, bilo je i Igora i Marka i Slobodana i Željka. Svi su bili tu i imali istu želju. Niko nije gledao na ime i prezime.

Image

RSE: Da li ste se tada, kao dječak, plašili određenih trenutaka, da li ste razmišljali o tome da možete poginuti?

MIŠANOVIĆ: Tada za to nisam imao osjećaja, tako da se nisam ni bojao. Tek danas, u ovim godina, kada se ponekad u mislima vratim u to vrijeme i sjetim se nekih opasnih situacija, shvatam da je ići na ta mjesta bila jedna velika ludost. Međutim, toliko je tada bila snažna ta želja i taj otpor da nisam razmišljao o vlastitom životu, odnosno nisam razmišljao o tome da mi se nešto može desiti. Prolazio sam kroz stihije metaka i granata. Bilo mi je bitno doći na liniju i donijeti ono što treba, odnosno obaviti svoj kurirski zadatak. Mislio sam samo na to da moram obaviti zadatak, uopšte nisam razmišljao o tome da li je opasno nekuda proći ili ne. U mom kvartu u kojem sam živio, svaki ćošak je bio pokriven snajperom i bilo vam je potrebno puno sreće da prođete a da vam se ništa ne desi. Dosta puta sam vidio svoje prijatelje, suborce, kako gube svoje živote, dijelove tijela i tako dalje. Međutim, ti ružni događaji su mi davali još više snage da se borim protiv tog zla. Tako da ni u jednom trenutku nije bilo straha. Danas bi isto učinio, bez razmišljanja bih opet stao u odbranu dobrog.

RSE: Bili ste maloljetni. Kako su reagirali Vaše kolege suborci? Jesu li Vam davali oružje? Jesu li Vas pokušavali na neki način maknuti od tih borbi?

MIŠANOVIĆ: Kako da ne. Ja sam zapravo uvijek bio vrlo uporan i oni su na kraju popustili uzeli me među sebe. Otimao sam se kontroli, samoinicijativno pomagao i onda je moj kasnije komandir čete rekao mojoj majci: «Bolje da bude sa nama, ovako bez kontrole će nastradati. Mi ćemo ga prihvatiti». Bio si sigurniji u Armiji BiH nego u vlastitom stanu ili nekom podrumskom skrovištu. A imao si i redovan obrok. Majka je pristala. Uzeli su me među sebe i pazili kao svoga sina. Bio sam tu sasvim dobrovoljno i uvijek sam mogao otići. Niko me nije ni na šta tjerao. Malo pomalo, toliko su stekli u mene povjerenja da sam postao ravnopravan sa odraslima. Nisu me smatrali ničim manje važnim, djetetom, već su me jednostavno prihvatili kao sebi ravnog.

RSE: Poznato Vam je da međunarodne organizacije, pogotovo UNICEF, vrlo često ističu da maloljetna djeca ne bi smjela biti sudionici oružanih sukoba, da ne bi smjela nositi oružje, da ne bi smjela biti u vojnim jedinicama. Da li se uopće tih godina o tome razmišljalo?

MIŠANOVIĆ: Dobro se sjećam sa su se bojali upravo tog problema – da ne ispadne da je Armija BiH pokušala mobilisati maloljetna lica. Stalno su me ubjeđivali – pa znaš, ne može, dijete si… Mene niko nije natjerao, to je bila moja volja i ja sam tražio da se ispuni moja volja. Oni su pokušali poštivati ta pravila, ali ja sam navaljivao. U ratu se dešavaju i takva čuda. U II svjetskom ratu je bio Boško Buha i tako dalje. Bilo je još Narcisa, i u ovom i u svakom ratu. Ne osjećam se krivim, ne osjećam da sam prekršio ikakav zakon, niti ja, niti moji pretpostavljeni. To je bila moja želja i oni su je ispunili. U ratu sam izgubio i oca i brata, tako da je i to uticalo na njihovu spremnost da me prihvate. Te stvari se jednostavno dese i to bude tako. Na kraju su riješili i moj status. Jedno vrijeme nisam imao riješen status jer zvanično nisam mogao biti pripadnik Armije BiH. Međutim, kada je došao u posjetu predsjednik Alija Izetbegović, iznenadio se otkud ja u Armiji BiH. Objasnili su mi situaciju i on je tražio da se moj status riješi. Nakon toga, u vihoru rata dolaze sudija i zapisničar, moja majka daje izjavu da me samovoljno daje u oružane snage BiH odnosno u Armiju BiH i izdaje se rješenje u kojem stoji da sam ja tu dobrovoljno i da imam pravo da se povučem kad kod želim. Dakle, pokušali su to da riješe i zakonski. Naravno, da bi i sebe ogradili, da sutra ne dođe upravo do tog spominjanja međunarodnih zakona i prava djeteta. Iako sam ja tu kao dijete bio zaštićen, nimalo ugrožen.

RSE: Jeste li nosili oružje?

MIŠANOVIĆ: Naravno. Postao sam čak i dobar poznavalac pješadijskog oružja. Jedno vrijeme sam bio oružar, dobro sam savladao rastavljanje i sastavljanje oružja i neke sitne popravke. Brže sam rastavljao recimo kalašnjikov nego mnogi stariji pripadnici Armije BiH. Čak sam trebao ići na jedno takmičenje gdje je jedna od vještina bila upravo rastavljanje i sastavljanje oružja, ali oni su rekli – gdje će dijete bolje od nas da rastavlja i sastavlja oružje i povukli su me. Rekli su mi: «Hajde ti u šahovsku sekciju, nemoj ovamo, sramota nas je». Toliko sam tim poslovima pristupao ozbiljno, s nekom ljubavlju. Ali sve to je zapravo bila ljubav prema domovini i prema ljudima koje voliš i koji žive oko tebe.

RSE: Što sada radite?

MIŠANOVIĆ: Sada sam predsjednik boračke organizacije na području općine Novi Grad Sarajevo. Opet sam, dakle, u nekom sistemu boraca, veterana. Nastavio sam se, u miru, boriti za njihova prava, koja su ugrožena. Tu sam već nekih devet-deset godina.

RSE: Što je bilo sa školom?

MIŠANOVIĆ: Školu sam završio. Mogao sam otići na školovanje vani, o trošku države, bilo mi je ponuđeno da biram gdje ću, međutim, gdje god da odem, ne bih se dobro osjećao. Rekao sam – čitav rat sam ostao ovdje, tako da ću i svoje školovanje nastaviti ovdje. Ka bih otišao, čitav moj cilj ne bi bio doveden do kraja, stao bih napola. Tako da sam ostao da i dalje dijelim sudbinu svog naroda. Tu sam se školovao, završio elektrotehničku školu. I u ratu sam stigao da idem u školu. Išao sam na ta neka «ratna» predavanja, kao i sva djeca. Iako, sve je to išlo jako loše jer je bio rat. Dolazio sam na nastavu u uniformi. Nisam, dakle, ni u ratu prekidao školovanje. Ispunjavao sam svoje obaveze i išao u tu neku školu. U četi su mi čak pomagali oko gradiva, sa mnom su učili. Govorili su mi da sam biljka u usponu i da me moraju zalijevati. Tako da su mi moji prijatelji i suborci pomogli i pri školovanju. S te strane, u ratu nisam ništa izgubio. Izgubio sam, međutim, oca i brata. Stan u kojem smo živjeli je bio srušen. Rado bih mijenjao svoje obrazovanje za živote svojih članova porodice. Ali takva je sudbina. Rat je loša stvar.
Čas fizičkog, avgust 1994.

Image

Image
laufer_

#655 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by laufer_ »

Jel ovaj Narcis Kiklopov buraz, ili sam ja pobrkao nešto?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#656 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Chmoljo »

joj Nace, lud bio, lud ost'o :lol:
GTR R34

#657 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by GTR R34 »

Ova gore druga slika isto kao da je Vojnicko polje,a ne Dobrinja
vinnie_jones

#658 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by vinnie_jones »

Može biti, slične su zgrade kao u D-3.
laufer_ wrote:Jel ovaj Narcis Kiklopov buraz, ili sam ja pobrkao nešto?
Kiklop kamerman sa Keca?
Narcis je iz C-4, otac i brat su mu ubijeni u Aerodromskom.
laufer_

#659 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by laufer_ »

vinnie_jones wrote: Kiklop kamerman sa Keca?
Narcis je iz C-4, otac i brat su mu ubijeni u Aerodromskom.
Ne, mislim na Kiklopa iz Aerodromskog (C4), tamo je i poginuo, nekad samom početku rata. Čini mi se da mu je ovo buraz.
Repetitor

#660 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

Jeste Kiklin brat. Nedeljko Misanovic mu je bilo ime,poginuo mislim oko 19-tog juna 1992 godineNe sjecam se tacno datuma,ali bio sam nedaleko odatle.Bio krenuo sa rahmetli Adijem Dervisevicem-Pasom u svoj stan,odnosno kao izvidnica i upadnu u zasjedu,on isao prvi i pokosi ga rafal upravo iz njegove zgrade.Adi tada uspije da se izvuce.Par dana kasnije pogine i njegov otac Arsen ,krenuo isto da izvuce slike iz stana i pogine i on.Kikla je bio hrabar momak.Pasa takodje,kojem je kasnije trece ranjavanje bilo kobno.Za ove iz aerodromskog znaju o kome pricam

A to da je Narcis bio borac,ne bih komentarisao.Lud bio-lud ostao...
Creasy

#661 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Creasy »

Sarajmen wrote:[youtube] http://www.youtube.com/watch?v=aD3IuCTz ... Ngpghow%3D [/youtube]

Od 07:30 na snimku je područje Dobrinje 4, valjda...

Dobrinja 1.
karanana

#662 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

jeli ono na kraju onaj rasadnik na rubu nedzarica uz aerodromsku cestu? jeli onde negdje i bila linija prema nama ka petlji? neko je spomenuo da smo mi drzali stupsko brdo (iako ja ondje ne vidim nikakvo brdo pa ne znam ni sto se zove tako) i pijacu koja je vrlo blizu ovome rasadniku. koliko su duboko oni drzali ono naselje sa druge strane aerodromske ceste iza danasnjih tusa i merkura a prema onim novim sgradama i OMV pumpi? nisu izasli skroz do glavne gradske saobracajnice?
Repetitor

#663 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

Jeste to je taj rasadnik.Danasnji KJKP Park.
Linija ti je onde bila pravo zakukuljena.Sad jedino da ti sa google-a nacrtam kako je isla vijugavo,ali uglavnom bas zajebana za i nacrtati i za objasniti.
Najlakse u svemu ovome sto pitas je za objasniti gdje je stupsko brdo :lol: . Znaci kad ides pjehe sa danasnje auto-pijace,pa prodjes ispod petlje pored tramvajske stanice i ides onom cestom pored groblja i pored onih kuca ka danasnjem Penny-ju,e one kuce ti pripadaju stupskom brdu,pa na lijevo sve do zgrade Oslobodjenja.Znaci gdje danas ona samousluzna autopraonica to isto pripada stupskom brdu,samo sto su dio kod autopraonice drzali oni,a ovaj dio pored groblja mi.Moze se reci da smo drzali stupsko brdo pola-pola.
Sto se tice linije za koju pitas iza danasnjen Mercura i TUS-a,isto tako zajebano je za objasniti ali uglavnom drzali su skoro sve...I skoro pa su bili izasli ustvari i bili su izasli na glavnu saobracajnicu...
nibergsund

#664 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by nibergsund »

Sarajmen wrote:[youtube] http://www.youtube.com/watch?v=aD3IuCTz ... Ngpghow%3D [/youtube]

Od 07:30 na snimku je područje Dobrinje 4, valjda...
Dobrinja 1
na 8:45 se vidi aerodrom,a on se nalazi pored Dobrinje 1
na 8:30 tip sa cigarom pokazuje u pravcu crkve,a iza se vidi dio Trebevića
haubica_i_to_teshka

#665 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by haubica_i_to_teshka »

@karamazov, zatvor “kula” je u toj zoni dogadjanja.
Mogao bi nam neshto napisati i o deshavanjima tamo ,ima dosta povezanosti sa ovom lokacijom (Dobrinja i Nedjarici.

Jedno pitanje

Je li je tacna info (koja ja imam) da je jedan bivshi poznati fudbaler (njegovu izjavu u vezi fudbala sam nedavno procitao ovdje na sax-u :-D ) bio jedan od cuvara?
Dupli_skalp

#666 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dupli_skalp »

jel o.š. "aleksa šantić" čitav rat bila pod okupacijom? nekako su preopušteni na onim snimkama, a d2 je tako blizu.

zatim, ima li šanse da je dio sniman i iz ex o.š. "dpd"? jer na dijelu snimka se vide padine mojmila brda s desne strane, baš kao kad se gleda iz te škole prema d3.
veljaca

#667 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by veljaca »

Kako sam i obecao, otisao sam na most izmedju D-2A i D-3A i vidio da je bilo moguce pucati po tome mostu iz Aerodromskog naselja sa zgrade elektroprivrede ....
Tako da je razrijesena i ta dilema ...
karamazov

#668 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karamazov »

Hvala za trud i potvrdu za most :thumbup:
-za haubicu.
Ne znam nista o tom fudbaleru, i oko desavanja na Kuli ne bih ti mogao reci nista posebno jer tu nisam ni bio...
haubica_i_to_teshka

#669 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

karamazov wrote:Hvala za trud i potvrdu za most :thumbup:
-za haubicu.
Ne znam nista o tom fudbaleru, i oko desavanja na Kuli ne bih ti mogao reci nista posebno jer tu nisam ni bio...
Mogu ti vjerovati da tu nisi bio ni ucestvovao, ali da nisi bar cuo neke stvari (odvodjenje zatvorenika , prinudni rad na poznatim i vidjenijim“gazdinskim” imanjima, popravkama kuca ... ) ne vjerujem Ti !

Samo da napomenem, nisu se tu uvijek deshavale loshe stvari. Mnogima je ta “radna obaveza" olaksala zatvorenicki zivot. Vrijeme su provodili vani, hrana ... a nekima i spasila zivot na intervencije i uticaja pojedinih. :thumbup:

NAZALOST, par njih je pokazalo drugo lice :(

Ako pocnemo nbrajati uticajne i bogatije familije sa tog podrucja, pa do Vojkovica na jednu i Podgraba i pala na drugu stranu, znamo o kome se pishe ovdje ;-)

Hvala, shto si se javio, ali nikad vam ni oprosta ni halala , svaka suza djecija neka vam sudi, kada ste mogli pucati na sugradjane i rushiti grad !!!!
karamazov

#670 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karamazov »

Ehh... haubice, opet ti je post malo konfuzan...Ako imas nekih detalja slobodno ih iznesi pa da ne lovimo po magli..
Desavalo se na Kuli vjerovatno sve to sto si naveo, kao sto je i u ostalim zatvorima mnogo toga jos goreg...Kakve veze ja licno imam sa tim???
Eto nas ratni ministar unutrasnjih poslova ,Delimustaficev ortak, koji je tad bio nadlezan za Kulu i ostalo oslobodjen na sudu...pravosudje nam bas u kurcu...a on ovamo drzi pumpe, trzne centre i mlati lovu...
nibergsund

#672 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by nibergsund »

Tamo je bio šef onaj Soniboj Škiljević,uhapšen i osuđen je na 8 godina čini mi se.
haubica_i_to_teshka

#673 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

karamazov wrote:Ehh... haubice, opet ti je post malo konfuzan...Ako imas nekih detalja slobodno ih iznesi pa da ne lovimo po magli..
Desavalo se na Kuli vjerovatno sve to sto si naveo, kao sto je i u ostalim zatvorima mnogo toga jos goreg...Kakve veze ja licno imam sa tim???
Eto nas ratni ministar unutrasnjih poslova ,Delimustaficev ortak, koji je tad bio nadlezan za Kulu i ostalo oslobodjen na sudu...pravosudje nam bas u kurcu...a on ovamo drzi pumpe, trzne centre i mlati lovu...
Prvo i najvaznije nishta licno ne mislim !

Za iznoshenje detalja nisam zaduzen :-D niti mogu/hocu bilo koga da prozivam.

ONI DRZE PUMPE, a shta je sa obicnim, da ne kazem levatima kojima su obecane “kule" :-) i gradovi ?
Tuga brate.
karamazov

#674 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karamazov »

Ziv ti meni bio :D , pozdrav... moram da idem...
Repetitor

#675 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

veljaca wrote:Kako sam i obecao, otisao sam na most izmedju D-2A i D-3A i vidio da je bilo moguce pucati po tome mostu iz Aerodromskog naselja sa zgrade elektroprivrede ....
Tako da je razrijesena i ta dilema ...
Jedno pitanje sa izvinjenjem: jesi li sve u redu sa tobom??? :shock:

:lol: :lol: :lol:
Post Reply