Amerika je tu drugacija od Evrope. Vi nastancate jos jedno dijete kada to mozete priustiti, oni nabave dogu.detroit-mercy wrote:Nidje veze, ja imam dvoje a zivim na Zapadu. Velika vecina mojih prijatelja ovdje ima po dvoje dijece, malo njih troje a jos manje jedno ili niti jedno (ovi koji imaju jedno ili nijedno uglavnom nemaju vise djece zbog zdravstvenih a nikako materijalnih cinilaca).JBL wrote:Na Zapadu ko ima jako dobro platu obicno i nema vremena za dijete. Pogotovo ne samohrane majke. Provjeri koliko ima prosjecan Bosanac klinaca u BiH i koliko vani pa razmisli zasto. Ili se Bosanac promijeni zbog granice ili ...?male_okice wrote:ovako na zapadu ti mozes imati platu ili u paru ili nekako do 4000 KM, u BiH ti je min plata 250 KM (jedan dio ljudi dogura i do 400), a prosjecna (ko je ima toliku) 700 i nesto,...tako da izvini ti ali fakat ti tu sad pretjerujes kako je vama lose i eto kako ste jadni. ja npr znam da u jednoj njemackoj gdje imas majke koje su maloljetne ili slicno imaju sigurne kuce u kojima mogu zivjeti dok ne zavrse skolovanje ne nadju posao i sl. dok kod nas sigurna kuca (ona u koju zene bjeze zbog nasilje u porodica) nema hrane jer opstina koja je duzna da je finansira ne radi to itd....ali odosmo mi od teme, eto jadni vi tamo u tim zemljama sto morate raditi da bi zivjeli
I daj definisi sta je to dobra plata, svi ovi moji bossovi koji imaju dobre plate imaju minimum 2 a dosta njih troje ili cetvoro dijece.
sta uraditi - bioloski sat
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- madner
#651 Re: sta uraditi - bioloski sat
-
detroit-mercy
#652 Re: sta uraditi - bioloski sat
.JBL wrote:Nije to bas tako. Provjeri natalitet u BiH (pa cak i pojedinih etno grupa) na Zapadu i u BiH. Kod nas je vise manje konstatan minus zadnjih 20 godina. Razlog je samo novac i nista drugo. Na zapadu treba za jedno dijete do 18te cca 340.000KM. A par zaradi recimo 3000KM mjesecno. Djeciji dodatak nije ni 1/4 mjesecnog troska vrtica, sociala (1x na godinu) pokrije vrtic za pola mjesecamale_okice wrote:U tim drzavama imas djeciji dodatak, imas pomoc oko stanarine -ako si socijalna kategorija imas mogucnosti za svoje dijete da zivi koliko toliko normalno dok je u bih nekad bukvalno crkni od gladi ili snadji se-a kako se snaci ako nemas posao a drzava ti nedaje nista ili ti da 40 KM djecijeg dodatka (to je u rs-u i pojedinim kantonima u fbih, dok neki kantoni djecijeg dodatka uopste nemaju jer nemaju para) i hajd zivi citav mjesec od toga?
da skratimo....
Za 1 dijete mora kod nas par/mati donositi kuci bar 4000KM mjesecno inace ce to biti zeznut sport. Bili oni ili ona fantasticni roditelji ili ne.
Gdje bolan nadje ove brojeve, znaci ja cu za svoje dvoje djece potrositi do njihove 18 $485,714 ili oko $27,000 po godini.
Pa hebote, sto bi rekao Sojic, nece jesti slonove i zirafe
Mani te se lupanja tih kojekakvih cifara koje nemaju pokrica.
- hadzinicasa
#653 Re: sta uraditi - bioloski sat
predrasude ne nastaju ni iz čega, slažem se. a evo i jedan citat na tu temu....1906 wrote:hadzinicasa wrote:
o moje predrasude teške....
predrasude ne nastaju iz nicega
Predrasude i stereotipi su posljedica mentalne inercije ljudi, sklonosti generaliziranju i sklonosti da svijet promatraju u kategorijama "crno-bijelo" umjesto u tisuću nijansi. Vjerovanje u stereotipe nepogrešivo ukazuje na to da je osoba koja to čini odustala od aktivne primjene vlastite inteligencije i sposobnosti opažanja i da je krenula "linijom manjeg otpora".
Stereotipi su uvriježeni, konvencionalni i previše pojednostavljeni načini razmišljanja o određenim pojavama ili skupinama ljudi (prema zanimanju, nacionalnosti, vjeri, rasi, društvenoj klasi, seksualnoj orijentaciji i svim drugim podjelama koje vrijede za ljude). Oni su grupni koncepti koje određena skupina ljudi gaji o nekoj drugoj skupini. Često se koriste u negativnom smislu, u kontekstu predrasuda, i opravdavaju određena diskriminativna ponašanja. U blažem obliku mogu izražavati ponekad točne narodne mudrosti o društvenoj stvarnosti.
Stereotipi su često negativne karikature ili inverzije nekih pozitivnih osobina koje posjeduju pripadnici neke skupine, naglašeni do te mjere da postaju odbojni ili smiješni.
Stvaranje stereotipa temelji se na:
1.pojednostavljenju
2.pretjerivanju ili iskrivljavanju
3.generalizaciji
4.predstavljanju kulturalnih atributa kao 'prirodnih'.
Stereotipi se smatraju nepoželjnim vjerovanjima koja se mogu promijeniti putem obrazovanja i/ili upoznavanja.
- hadzinicasa
#654 Re: sta uraditi - bioloski sat
i da dodam:
Ne vidimo stvari kakve su one same,
već vidimo stvari onakve kakvi smo mi.
Ne vidimo stvari kakve su one same,
već vidimo stvari onakve kakvi smo mi.
- pustopoljina
#655 Re: sta uraditi - bioloski sat
da nema generalizacija, vecina diskusija bi bila prosto nemoguca.
-
detroit-mercy
#656 Re: sta uraditi - bioloski sat
Zato ja govorim hanumi u mene da privedem jos jednu, zamisli tek da nas je trojemadner wrote:Prosjecna plata u FBiH je 831 KM na ruke, sto bi ti bilo 1662 u paru.
- pustopoljina
#657 Re: sta uraditi - bioloski sat
bolje da je nagovoris da privedete jos jednoGA, muski ipak vise privredjuju u prosjekudetroit-mercy wrote:Zato ja govorim hanumi u mene da privedem jos jednu, zamisli tek da nas je trojemadner wrote:Prosjecna plata u FBiH je 831 KM na ruke, sto bi ti bilo 1662 u paru.pa svako doda svoj prosjek
ja rahatluka.
- hadzinicasa
#658 Re: sta uraditi - bioloski sat
uuuuuuuuuuu ne slažem se. ja mislim da je diskusija moguća samo ako nema generalizacije..... ako generaliziramo onda nema potrebe da argumentiramo....pustopoljina wrote:da nema generalizacija, vecina diskusija bi bila prosto nemoguca.
- pustopoljina
#659 Re: sta uraditi - bioloski sat
hadzinicasa wrote:uuuuuuuuuuu ne slažem se. ja mislim da je diskusija moguća samo ako nema generalizacije..... ako generaliziramo onda nema potrebe da argumentiramo....pustopoljina wrote:da nema generalizacija, vecina diskusija bi bila prosto nemoguca.
- madner
#660 Re: sta uraditi - bioloski sat
Oooo ovo je genijalno. Natalitet i prosperitet, 2 u 1detroit-mercy wrote:Zato ja govorim hanumi u mene da privedem jos jednu, zamisli tek da nas je trojemadner wrote:Prosjecna plata u FBiH je 831 KM na ruke, sto bi ti bilo 1662 u paru.pa svako doda svoj prosjek
ja rahatluka.
-
1906
#661 Re: sta uraditi - bioloski sat
hadzinicasa wrote:predrasude ne nastaju ni iz čega, slažem se. a evo i jedan citat na tu temu....1906 wrote:hadzinicasa wrote:
o moje predrasude teške....
predrasude ne nastaju iz nicega
Predrasude i stereotipi su posljedica mentalne inercije ljudi, sklonosti generaliziranju i sklonosti da svijet promatraju u kategorijama "crno-bijelo" umjesto u tisuću nijansi. Vjerovanje u stereotipe nepogrešivo ukazuje na to da je osoba koja to čini odustala od aktivne primjene vlastite inteligencije i sposobnosti opažanja i da je krenula "linijom manjeg otpora".
Stereotipi su uvriježeni, konvencionalni i previše pojednostavljeni načini razmišljanja o određenim pojavama ili skupinama ljudi (prema zanimanju, nacionalnosti, vjeri, rasi, društvenoj klasi, seksualnoj orijentaciji i svim drugim podjelama koje vrijede za ljude). Oni su grupni koncepti koje određena skupina ljudi gaji o nekoj drugoj skupini. Često se koriste u negativnom smislu, u kontekstu predrasuda, i opravdavaju određena diskriminativna ponašanja. U blažem obliku mogu izražavati ponekad točne narodne mudrosti o društvenoj stvarnosti.
Stereotipi su često negativne karikature ili inverzije nekih pozitivnih osobina koje posjeduju pripadnici neke skupine, naglašeni do te mjere da postaju odbojni ili smiješni.
Stvaranje stereotipa temelji se na:
1.pojednostavljenju
2.pretjerivanju ili iskrivljavanju
3.generalizaciji
4.predstavljanju kulturalnih atributa kao 'prirodnih'.
Stereotipi se smatraju nepoželjnim vjerovanjima koja se mogu promijeniti putem obrazovanja i/ili upoznavanja.
ajde ovako
jel ti bolje kad predrasuda padne, pa se uzecemo eto, pozitivno iznenadis
ili kada, nakon sto otvoreno nastupis - gotovo naivno - skontas da se to nesto tacno uklapa u neki (ruzan) stereotip
mislim da je odraz naivnosti, onako na prvu davati svemu tako otvorenu sansu i vjerovati u najbolji moguci ishod
(doduse ima sretnika kojima sve ide - pa onda kontaju da je svima tako, da ako se svi dovoljno potrude, da ce dobiti ono cemu teze)
streotip - pogotovo onaj koji si susretao tokom zivota - i koji lako prepoznas - ti prvo da potrebu za oprezom ako nista - da ne letis pred rudu
i kao takav - meni nije nimalo negativan
naravno ostavis mogucnost da je osoba donekl van istog - i das joj sansu - ali sa dovoljno opreza
vecina ljudi se uklapa u sterotipe, da ne kazem svi - i naravno imamo varijacije istog, to daje onu posebnost
a sad ono sto se tice mene i ove teme
posto se kacis samo za neke moje postove, tacnije one koji se drze statistike i posmatranja ljudi oko sebi
obrati paznju i na one - gdje sam dala misljenje i iz nekih drugih uglova
-ugla zene o kojoj je post napisan - recimo dio gdje sam za to da zadrzi dijete cisto iz razloga da ne pobudali - jer previse je ovo emotivno za nju - posmatrati bivseg sa novom bebom - a ona mozda nikad nece imati bebu
previse jednostrano gledas
i vidis samo posljedice koje tebi odgovaraju
po meni jednostranost nije odraz inteligencije
al ajde da ne guglam sad o tome
- hadzinicasa
#662 Re: sta uraditi - bioloski sat
1. mislila sam da si muško (što je rez moje vlastite predrasude da samo muškarac može imati mišljenje o ženi s djetetom kakvo ti imaš) 
2. odgovaram na dijelove postova koji odražavaju stavove koji su mi interesantni (u pozitivnom ili negativnom smislu svejedno) i na koje imam nešto da kažem. ne bih to nazvala jednostranošću već selekcijom.
3. googlaj slobodno
2. odgovaram na dijelove postova koji odražavaju stavove koji su mi interesantni (u pozitivnom ili negativnom smislu svejedno) i na koje imam nešto da kažem. ne bih to nazvala jednostranošću već selekcijom.
3. googlaj slobodno
-
1906
#663 Re: sta uraditi - bioloski sat
hadzinicasa wrote:1. mislila sam da si muško (što je rez moje vlastite predrasude da samo muškarac može imati mišljenje o ženi s djetetom kakvo ti imaš)
3. googlaj slobodno
2. pa reagujes samo na one koji navode razloge/argumente za nezadrzavanje
sto ce reci da u startu imas formirano misljenje, tj odluku - i ignorises sve argumente koji se ne uklapaju u isto, ma koliko realni bili - ne dajes im sansu
pa sad - jeste selekcija definitivno
uglavnom - cak i kad imam svoje razloge i odluku - ako je argument za suprotno dovoljno dobar - razmislila bih o njemu ako nista
- pustopoljina
#664 Re: sta uraditi - bioloski sat
1. ne da ti je ruzna predrasuda, nego se jos ponosis. i lako vrijedjas.hadzinicasa wrote:1. mislila sam da si muško (što je rez moje vlastite predrasude da samo muškarac može imati mišljenje o ženi s djetetom kakvo ti imaš)
3. googlaj slobodno
razmisljam da li da se spustim na ovaj nivo, da bude slikovitije i tebi pristupacnije
2. zato sto ti nije stalo do price, diskusije, nego do toga da potvrdis svoje misljenje kojim si nagovarala prijateljicu da zadrzi dijete. selektiras, jer si jednostrana.
3. pristranost nije pozitivna osobina.
bas je zrelo za kljuca
- hadzinicasa
#665 Re: sta uraditi - bioloski sat
1906 wrote:hadzinicasa wrote:1. mislila sam da si muško (što je rez moje vlastite predrasude da samo muškarac može imati mišljenje o ženi s djetetom kakvo ti imaš)
3. googlaj slobodno
2. pa reagujes samo na one koji navode razloge/argumente za nezadrzavanje![]()
sto ce reci da u startu imas formirano misljenje, tj odluku - i ignorises sve argumente koji se ne uklapaju u isto, ma koliko realni bili - ne dajes im sansu![]()
uglavnom - cak i kad imam svoje razloge i odluku - ako je argument za suprotno dovoljno dobar - razmislila bih o njemu ako nista
ja sam reagovala na izjavu o zapuštanju žene i gubitku interesa za muškarca nakon poroda...... moji komentari se uopće ne odnose isključivo ovo što pominješ, prođi temu pa ćes se uvjeriti.
- hadzinicasa
#666 Re: sta uraditi - bioloski sat
1. ja sam htjela pokazati da svi imamo predrasude ali to ne znači da je to dobra stvar.pustopoljina wrote:1. ne da ti je ruzna predrasuda, nego se jos ponosis. i lako vrijedjas.hadzinicasa wrote:1. mislila sam da si muško (što je rez moje vlastite predrasude da samo muškarac može imati mišljenje o ženi s djetetom kakvo ti imaš)
3. googlaj slobodno
razmisljam da li da se spustim na ovaj nivo, da bude slikovitije i tebi pristupacnije![]()
2. zato sto ti nije stalo do price, diskusije, nego do toga da potvrdis svoje misljenje kojim si nagovarala prijateljicu da zadrzi dijete. selektiras, jer si jednostrana.
3. pristranost nije pozitivna osobina.
bas je zrelo za kljuca
2. gdje sam to napisala? ne bih nikad uzela sebi za pravo da nagovaram ili odgovaram bilo koga od ovakve jedne odluke bez obzira na vlastiti stav.
3. vidi pod 1
-
1906
#667 Re: sta uraditi - bioloski sat
hadzinicasa wrote:1906 wrote:hadzinicasa wrote:1. mislila sam da si muško (što je rez moje vlastite predrasude da samo muškarac može imati mišljenje o ženi s djetetom kakvo ti imaš)
3. googlaj slobodno
2. pa reagujes samo na one koji navode razloge/argumente za nezadrzavanje![]()
sto ce reci da u startu imas formirano misljenje, tj odluku - i ignorises sve argumente koji se ne uklapaju u isto, ma koliko realni bili - ne dajes im sansu![]()
ja sam reagovala na izjavu o zapuštanju žene i gubitku interesa za muškarca nakon poroda...... moji komentari se uopće ne odnose isključivo ovo što pominješ, prođi temu pa ćes se uvjeriti.
pa to je opcepoznata cinjenica
ne vazi za 100% zena - neke se jako brzo "dovedu u red" i pozele sex lol itd
ali vecina se samo uljuljka u ulogu majke - bar neko vrijeme - koje moze da traje i traje
to su hormoni - pa ljenost - pa navika na tu ljenost da se ne brines dovoljno o sebi - a dijete je okidac, a kasnije i izgovor
ne znam kako ne znas za to
-
JBL
#668 Re: sta uraditi - bioloski sat
kod tebe vidim zena vodi budget....detroit-mercy wrote:.JBL wrote:Nije to bas tako. Provjeri natalitet u BiH (pa cak i pojedinih etno grupa) na Zapadu i u BiH. Kod nas je vise manje konstatan minus zadnjih 20 godina. Razlog je samo novac i nista drugo. Na zapadu treba za jedno dijete do 18te cca 340.000KM. A par zaradi recimo 3000KM mjesecno. Djeciji dodatak nije ni 1/4 mjesecnog troska vrtica, sociala (1x na godinu) pokrije vrtic za pola mjesecamale_okice wrote:U tim drzavama imas djeciji dodatak, imas pomoc oko stanarine -ako si socijalna kategorija imas mogucnosti za svoje dijete da zivi koliko toliko normalno dok je u bih nekad bukvalno crkni od gladi ili snadji se-a kako se snaci ako nemas posao a drzava ti nedaje nista ili ti da 40 KM djecijeg dodatka (to je u rs-u i pojedinim kantonima u fbih, dok neki kantoni djecijeg dodatka uopste nemaju jer nemaju para) i hajd zivi citav mjesec od toga?
da skratimo....
Za 1 dijete mora kod nas par/mati donositi kuci bar 4000KM mjesecno inace ce to biti zeznut sport. Bili oni ili ona fantasticni roditelji ili ne.
Gdje bolan nadje ove brojeve, znaci ja cu za svoje dvoje djece potrositi do njihove 18 $485,714 ili oko $27,000 po godini.
Pa hebote, sto bi rekao Sojic, nece jesti slonove i zirafe.
Mani te se lupanja tih kojekakvih cifara koje nemaju pokrica.
- pustopoljina
#669 Re: sta uraditi - bioloski sat
1. i 3. ona nije pisala pristrano, ali si ti njene postove selektivno citala. nemas joj sta pokazati.
2. ok, nisi je nagovarala. onda jednostavno zelis potvrditi svoj stav.
inace, posto se ovdje od strane "za porod" zena, cesto ove koje su protiv prikazuju kao muskaraste i bez srca i ubice- da ponovim:
kad je trudnoca vec tu, kad je vec u tim godinama, i kad je vec 11 godina protracila na tog papana- vjerovatno bi joj bilo najbolje da rodi, da ne bi pukla (kako je i 1906 napisala). ni prva ni zadnja, gdje je sve nidje veze...ima i gorih sudbina (cest izgovor).
ali nisam sigurna da ce to dijete biti sretno sa tom mamom, to je fatalista svoje vrste...mozda ipak nekako postane sretan covjek.
sto se mene tice...prije bih sa prvim komsijom napravila dijete, nego sa nekim s kim sam bila 11 godina, a on drugu ozenio i napravio joj dijete. to je izdaja.
2. ok, nisi je nagovarala. onda jednostavno zelis potvrditi svoj stav.
inace, posto se ovdje od strane "za porod" zena, cesto ove koje su protiv prikazuju kao muskaraste i bez srca i ubice- da ponovim:
kad je trudnoca vec tu, kad je vec u tim godinama, i kad je vec 11 godina protracila na tog papana- vjerovatno bi joj bilo najbolje da rodi, da ne bi pukla (kako je i 1906 napisala). ni prva ni zadnja, gdje je sve nidje veze...ima i gorih sudbina (cest izgovor).
ali nisam sigurna da ce to dijete biti sretno sa tom mamom, to je fatalista svoje vrste...mozda ipak nekako postane sretan covjek.
sto se mene tice...prije bih sa prvim komsijom napravila dijete, nego sa nekim s kim sam bila 11 godina, a on drugu ozenio i napravio joj dijete. to je izdaja.
- MedenoSrce
#670 Re: sta uraditi - bioloski sat
pustopoljina wrote: sto se mene tice...prije bih sa prvim komsijom napravila dijete, nego sa nekim s kim sam bila 11 godina, a on drugu ozenio i napravio joj dijete. to je izdaja.
Ih ja bih ovu pustopoljinu sutra oženila, sva je vatrena.
-
PalaSa Marsa
#672 Re: sta uraditi - bioloski sat
@pustopoljino, nesto te fakat prenosi.. Bez ljutnje, postovi su ti periodicno kontradiktorni, odnosno u nekom trvdis jedno, u nekom drugo. Bunis Mrsovku.
Nisam to navikla od tebe.. 
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#673 Re: sta uraditi - bioloski sat
Ma ti ko kakva plavushaPalaSa Marsa wrote:@pustopoljino, nesto te fakat prenosi.. Bez ljutnje, postovi su ti periodicno kontradiktorni, odnosno u nekom trvdis jedno, u nekom drugo. Bunis Mrsovku.Nisam to navikla od tebe..
-
PalaSa Marsa
#674 Re: sta uraditi - bioloski sat
Ma ti vise u naviku ti preslo da me citiras i dajes mi kojekakve pridike.Bobi wrote:Ma ti ko kakva plavushaPalaSa Marsa wrote:@pustopoljino, nesto te fakat prenosi.. Bez ljutnje, postovi su ti periodicno kontradiktorni, odnosno u nekom trvdis jedno, u nekom drugo. Bunis Mrsovku.Nisam to navikla od tebe..
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#675 Re: sta uraditi - bioloski sat
Ccc...vidi je naljuti se...