Kvalifikacije za SP 2014

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
cyprus

#651 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

respo wrote:mene je uvijek interesovalo zasto recimo neki klub ovdje ne bi uzimao te tamo neke reprezentativce iz uzbekistana jordana zimbabvea i tako te egzoticne zemlje sirom svijeta
Vidiš i mene ovo interesuje. I ja mislim da je bolje dovoditi nade ili reprezentativce nekih slabijih reprezentacija iz Afrike ili Latinske Amerike, nego propale fudbalere iz okruženja... Recimo ovaj Liberijac Nyema iz Želje je primjer da se i na drugim kontinentima može nahvatat solidnih fudbalera za naše prilike. Ionako većina takvih fudbalera jedva čeka da se dočepa Evrope, pa gdje bilo i sigurno je da će se više trudit da se dokažu. Jedino što je upitno za svakog igrača, koliko će se moći snać u novom okruženju.

PS A što se tiče Uzbekistanaca, sumnjam da se može dovuć ko od tamo. Ali zato mislim da bi sve ijedan igrač iz naše lige rado poletio tamo :oops:
respo

#652 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by respo »

Frooteky wrote:
respo wrote:mene je uvijek interesovalo zasto recimo neki klub ovdje ne bi uzimao te tamo neke reprezentativce iz uzbekistana jordana zimbabvea i tako te egzoticne zemlje sirom svijeta

po meni prvo sto bi se culo za taj klub u tim zemljama znaci znacajna promocija a mozda se i ubode kakav kvalitet
da imam klub bio bi mali un :)
i mislim da bi drzao rekord koliko je nacija igralo za njega
izmedju ostalog postoji li kakav podatak o ovome za koji je klub igralo najvise razlicitih nacija
Ja znam da je za Arsenal izlazilo po 11 ne engleza :lol:
umjesto 11 engleza bilo 11 francuza nije to to
fazon bi bio da imas pakistanca na golu liberijca peruanca novozelandjanina i kineza u odbrani u srednjem redu mauritanija tajland i island a u napadu recimo nekog sa bahama i sa sejsela
respo

#653 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by respo »

cyprus wrote:
Vidiš i mene ovo interesuje. I ja mislim da je bolje dovoditi nade ili reprezentativce nekih slabijih reprezentacija iz Afrike ili Latinske Amerike, nego propale fudbalere iz okruženja... Recimo ovaj Liberijac Nyema iz Želje je primjer da se i na drugim kontinentima može nahvatat solidnih fudbalera za naše prilike. Ionako većina takvih fudbalera jedva čeka da se dočepa Evrope, pa gdje bilo i sigurno je da će se više trudit da se dokažu. Jedino što je upitno za svakog igrača, koliko će se moći snać u novom okruženju.

PS A što se tiče Uzbekistanaca, sumnjam da se može dovuć ko od tamo. Ali zato mislim da bi sve ijedan igrač iz naše lige rado poletio tamo :oops:
ma naveo sam uzbekistanca kao primjer nevazno moze biti i kirgistanac
Frooteky

#654 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Frooteky »

Pusti se Kirgistana, kazakhstana i tih zemalja ne bave se oni fudbalom nego lagano karling, umjetnicko klizanje, :mrgreen: po meni je najbolje dovest 3-4 internacionalca i to dva afrikanca trkača jednog Brazilca da zna driblat i golčinu uvalit i jednog Argentinca mozak ekipe a ko imamo domaci mozak puknut dva driblera :mrgreen: ma Nyema i Dialiba su odlični primjeri crnaca koji se snađun kod nas, al sad se i u africi fudbal razvija a sta valja ide u jače klubove sta i ne bas Sj afrika :)
respo

#655 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by respo »

kazem ti doveo bi po jednog tog kazahstanca uzbekistanca cisto radi egzotike pa da mozemo pratiti i azijske predkvalifikacije :)
a ganjati ozbiljnije gance nigerijce nigere ruanda sta ti ja znam
sto da ne peru ekvador i tako te iz juzne am
a iz azije recimo onih kineza tajlandjana i tako onda malo kukovi otoci tvalu vanuatu i tako to da imamo ove down under
onda malo uzivanja bermudjana martinik i tako te amera kanadjanina nek se nadju kojeg arapa sudan jordan egipat
a onda udri po europi
Eborg

#656 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Eborg »

Naravno da treba dovoditi igrače iz inostranstva jer ako nisu bolji od naših onda makar sigurno nemaju naš glupi mentalitet skidanja gaća u gostima i imaju motivaciju da odigraju dobro.

Igrače iz srednje Azije (Uzbekistan, Kazahstan i sl.) je već malo teže dovesti jer su dobro plaćeni tamo, ovdje im je sića, jedini izazov im je evropski fudbal mada se može naći finih igrača.

S druge strane, maksimalno podržavam dovođenje afričkih i južnoameričkih igrača, uvijek su bili osvježenje u našoj ligi, bilo je i par finih igrača. Npr. kada je Marciano potpisivao za Čelik razgovarao sam sa likom koji je pratio fudbal u regiji iz koje je dolazio i Marciano je tamo bio prilično poznat. Amanaka je bio standardni kenijski reprezentativac (dobro, nisu oni neka sila), Tabi je bio U-21 reprezentativac Kameruna i tako redom.

I na Karibima vjerovatno ima finih igrača koji vape da zaigraju u Evropi, samo je problem kako ih "nahvatati", niti se isplati dovesti ih ovdje na probu niti kod nas ima volje za scoutingom. Pa Dwight Yorke i bruka igrača su se tako probili u engleske klubove nakon što su isti bili na karipskim turnejama.

Da sam ja predsjednik kakvog fudbalskog kluba, odvojio bih nekih 50.000 KM na stranu (koliko godišnje košta jedan prvotimac u većini klubova PLBiH) te to investirao u jednu "ekspediciju", sigurno bi se znalo naći finih igrača u Africi.
El_comadante

#657 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by El_comadante »

a jeidno u ovoj našoj ligi nema Afrikanaca, Amreikanaca i Azijata. možda po koji ali to je sitno. i ja bih volio da ih ima više. pogotovo reprezentativaca ovih barem slabijih reprezentacija i mislim da bi to pomoglo i našem fudbalu. ali daleko smo mi od toga nažalost.
Eborg

#658 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Eborg »

To je samo manjak znanja te dovođenje igrača preko menadžera. Ne treba puno za to.
respo

#659 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by respo »

pa dovoljno je uzeti football manager igricu
to je mislim najveca baza fudbalera na svijetu
gdje ce ti bolji scouting
i preko toga bi mogao naci bar 2-3 jeftina pojacanja
Tvrtko II Kotromanić

#660 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Tvrtko II Kotromanić »

respo wrote:pa dovoljno je uzeti football manager igricu

uhh kakvih sam igracina na fm-u doveo u zelju iz tih zemalja 3.svijeta :D
Frooteky

#661 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Frooteky »

Tvrtko II Kotromanić wrote:
respo wrote:pa dovoljno je uzeti football manager igricu

uhh kakvih sam igracina na fm-u doveo u zelju iz tih zemalja 3.svijeta :D
Onaj Server iz Toskhenta :mrgreen:
Baudelaire

#662 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Baudelaire »

Nekom je možda ovo za FM smiješno, međutim određeni klubovi imaju ugovore sa Football Managerom. Everton je recimo potpisao ugovor sa njima, sa riječima da su najveća skauting organizacija na svijetu, što i jeste tačno. FM se širi kako se i fudbal širi. To je bar lahko objasniti, svi bi danas da budu fudbalski menadžeri :D
Tvrtko II Kotromanić

#663 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Baudelaire wrote:Nekom je možda ovo za FM smiješno, međutim određeni klubovi imaju ugovore sa Football Managerom. Everton je recimo potpisao ugovor sa njima, sa riječima da su najveća skauting organizacija na svijetu, što i jeste tačno. FM se širi kako se i fudbal širi. To je bar lahko objasniti, svi bi danas da budu fudbalski menadžeri :D
:thumbup:

baza podataka od vise hiljada igraca sirom svijeta svakako ne moze stetiti :)
Baudelaire

#664 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Baudelaire »

Tvrtko II Kotromanić wrote:
Baudelaire wrote:Nekom je možda ovo za FM smiješno, međutim određeni klubovi imaju ugovore sa Football Managerom. Everton je recimo potpisao ugovor sa njima, sa riječima da su najveća skauting organizacija na svijetu, što i jeste tačno. FM se širi kako se i fudbal širi. To je bar lahko objasniti, svi bi danas da budu fudbalski menadžeri :D

baza podataka od vise hiljada igraca sirom svijeta svakako ne moze stetiti :)
Ja bih te malo ispravio, nije više hiljada, nego više stotina hiljada, ali to je uglavnom to :D
Eborg

#665 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Eborg »

Radio sam za Sports Interactive duži niz godina i samo mogu reći da je impresivna metodologija rada i posvećenosti detaljima tako da je FM kao izvor podataka apsolutno pouzdan u najvećem broju slučajeva. Jednom je na utakmici Italije U-21 i još neke ekipe, pomoćni trener upalio laptop i tražio igrače protivničke ekipe da vidi u čemu su jaki a u čemu ne jer su ih razvaljivali na terenu. :D

Npr. jedan od mojih kolega u SI-u je bio skaut Portsmoutha kada je Mandarić bio gazda, preko njega sam ostvario neke prve kontakte sa tada balavim Begovićem koji je igrao za njihove omladinske ekipe i nagovarao ga da uzme advokata i "prebjegne" nama. Ima dosta takvih ljudi tako da je je FM majka! :thumbup:
cyprus

#666 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

Grupa E

Sent Vinsent i Grenadini - Grenada 2:1
M. Samuel 27', Stewart 71' / Langaigne 76'

Zaostala utakmica drugog kola drugog kruga CONCACAF kvalifikacija. Rezultat koji ne utiče bitno na stanje u grupi E, u kojoj je vrlo izvjestan prolazak Gvatemale.
cyprus

#667 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

CONCACAF - 3. kolo drugog kruga kvalifikacija

Sinoć su odigrane utakmice 3. kola drugog kruga sjevernoameričkih kvalifikacija, u kojima jeste bilo i manjih iznenađenja, ali većina glavnih favorita je svoj posao odradila rutinski. Za sada čak 7 reprezentacija ima maksimalan učinak. U ovom kolu su dva igrača postigla het trik: Maurice za Haiti i Jackson za Kanadu.
Grupa A nam je u ovom kolu dala dvije gostujuće pobjede, koje su međutim bile minimalne. El Salvador se opet mučio, ali je ipak uspio ostvariti pobjedu od 1:2 protiv Dominikanske Republike i time zadržati čelo tabele. Iako će njihov prolaz u narednu fazu vjerovatno biti ostvaren, sa ovakvom igrom teško da mogu računati na plasman na SP. Ipak, njihov pratilac Surinam je opet pobjedio postigavši samo jedan gol, koji ih drži u igri, ali da bi ostvarili prolazak dalje moraju se iskazati protiv Salvadora u posljednja dva kola.
U grupi B se desilo iznenađenje, gdje je relativno anonimna Bermuda uspjela pobjediti dosta renomiraniji Trinidad. Taj rezultat otvara put Gvajani, koja ima zasad maksimalan učinak od 9 bodova, čime bi se moja pomalo riskantna prognoza o pobjedniku ove grupe ipak ostvarila.
U jedinoj utakmici grupe C, Panama je deklasirala Dominiku, čime je potvrdila svoju jačinu i najavila moguću borbu čak za odlazak na SP.
U grupi D svoju dominaciju nastavlja iskazivati Kanada, koja je utrpala maloj Sent Luciji čak 7 golova na gostovanju. Plasman dalje još nisu obezbjedili, jer je i Sent Kits još uvijek bez poraza, ali je teško očekivati od ove male selekcije da može parirati ipak mnogo kvalitetnijoj i igrački raznovrsnijoj Kanadi.
Grupa E je već praktično odlučena. Gvatemala je opet bila ubjedljivaq protiv Sent Vinsenta sa 0:3 i tako stekla prednost nad konkurentima od 6 bodova, jer sve tri ostale selekcije imaju po tri boda. U drugoj utakmici je Grenada iznenađujuće deklasirala Beliz na njihovom terenu sa 1:4, ali još je čudnije kako nigdje na internetu nisu izbačeni sastavi i strijelci za ovaj susret.
Grupa F bi po trenutnom stanju na tabeli mogla biti vrlo zanimljiva, zato što dvije reprezentacije imaju maksimalan broj bodova u dosadašnjem toku kvalifikacija. To su Haiti i Antigva i Barbuda. Haiti je u ovom kolu očekivano nakantao Djevičanska Ostrva sa 0:7, a Antigva je tijesno savladala Kurasao na gostovanju sa 0:1. Između dvije vodeće reprezentacije, treba reći da je kvalitet na strani Haitija, ali vidjećemo da li im se Antigva može adekvatno suprostavit u međusobnim duelima.

Grupa A

Dominikanska Republika - El Salvador 1:2
Ozuna 54' / Romero 38', Blanco 67'

Kajmanska Ostrva - Surinam 0:1
Drenthe 57'

Image

Grupa B

Barbados - Gvajana 0:2
Abrams 73', Nurse 87'

Bermuda - Trinidad i Tobago 2:1
Russell 53', Wells 63' / Molino 81'

Image

Grupa C

Dominika - Panama 0:5
Waithe 26', Tejada 34', Perez 55', Buitrago 62', Waithe 88'

Image

Grupa D

Sent Lucija - Kanada 0:7
Jackson 19', Jackson 27', Occean 35', Jackson 39', Occean 52', Hume 73', Hume 86'

Portoriko - Sent Kits i Nevis 1:1
Cabrero 34' / Lake 58'

Image

Grupa E

Sent Vinsent i Grenadini - Gvatemala 0:3
Rodriguez 44', Pezzarossi 55', Rodriguez 57'

Beliz - Grenada 1:4
strijelci još uvijek nepoznati

Image

Grupa F

Američka Djevičanska Ostrva - Haiti 0:7
Maurice 5', Jaggy 11', Goreux 57', Goreux 64', Maurice 65', Belfort 73', Maurice 82'

Kurasao - Antigva i Barbuda 0:1
T. Thomas 74'

Image

Sljedeće kolo je na programu u utorak, ali neće biti utakmica od nekog odlučujućeg značaja. Istina, trebalo bi obratiti pažnju na grupu B, u kojoj je situacija prema mom mišljenju najzanimljivija, a utakmice koje slijede najneizvjesnije. Recimo, biće zanimljivo vidjeti kako će Gvajana proći na Bermudi.
pirmin

#668 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by pirmin »

Kipre, je`l se ti zajebavas ili stvarno ovo pratis? :D
cyprus

#669 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

pirmin wrote:Kipre, je`l se ti zajebavas ili stvarno ovo pratis? :D
Naravno da pratim.
Baudelaire

#670 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Baudelaire »

cyprus wrote:
Naravno da pratim.
Pratiš, ali budi iskren pa priznaj da je to više radi geografije i privrženosti ovim egzotičnim zemljama, nego kvalitetu fudbala koji pružaju :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#671 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Velkoski »

zbog kladionice :D
cyprus

#672 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

Baudelaire wrote:
cyprus wrote:
Naravno da pratim.
Pratiš, ali budi iskren pa priznaj da je to više radi geografije i privrženosti ovim egzotičnim zemljama, nego kvalitetu fudbala koji pružaju :D
Naravno, ko govori o kvalitetu :D . Da je do kvaliteta, ne bih pratio ni BHPL... :D

Mada, mora se priznat da fudbal napreduje u svim dijelovima svijeta...
pirmin

#673 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by pirmin »

cyprus wrote:
Naravno da pratim.

Svi mi imamo neke svoje fetishe :wink:
cyprus

#674 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

CONMEBOL - 1. kolo kvalifikacija

Ove sedmice su krenule i južnoameričke kvalifikacije za SP, poslije evropskih najkvalitetnije. I počelo je vrlo domaćinski, u četiri utakmice - četiri pobjede domaćina, i to reklo bi se bez većih problema. Glavni favoriti ovih kvalifikacija, Argentina i Urugvaj, uvalili su svojim protivnicima po 4 gola. U redovima Argentine je briljirao Higuain, koji je postigao het trik, a svoj prilog na listi strijelaca je dao i Messi, dok je utješni gol za poražene Čileance postigao Fernandez. Strijelci za Urugvaj protiv Bolivije su bili Suarez, Cavani i Lugano dva puta, dok je Bolivija dala dva gola. Domaće pobjede od po 2:0 su ostvarile i dvije reprezentacije sa zapada kontinenta, Peru i Ekvador, što bi im moglo dosta značiti za sticanje početnog samopouzdanja.
Kolumbija je pauzirala prvo kolo, dok će u utorak, kada se igra drugo kolo, odmarati Ekvador. Tada se sastaju: Bolivija - Kolumbija, Čile - Peru, Paragvaj - Urugvaj i Venecuela - Argentina.

Urugvaj - Bolivija 4:2
Suarez 4', Lugano 26', Cavani 35', Lugano 72' / Cardozo 18', Martins 86'

Ekvador - Venecuela 2:0
J. Ayovi 15', Benitez 28'

Argentina - Čile 4:1
Higuain 8', Messi 26', Higuain 52', Higuain 63' / Fernadez 59'

Peru - Paragvaj 2:0
Guerrero 47', Guerrero 73'

Slobodna: Kolumbija
Obuca9

#675 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Obuca9 »

cyprus wrote: Grupa F

Američka Djevičanska Ostrva - Haiti 0:7
Maurice 5', Jaggy 11', Goreux 57', Goreux 64', Maurice 65', Belfort 73', Maurice 82'

Kurasao - Antigva i Barbuda 0:1
T. Thomas 74'

Image
Kakve su ba ovo djevice, kara ih ko stigne :D
Locked