Mrsanje - nacini ?
Moderator: anex
- Industrialyzer
#651 Re: Mrsanje - nacini ?
Sad ide period kad je mnogo teze skinuti kilu nego je dobiti , pazite se , dame 
- Industrialyzer
#652 Re: Mrsanje - nacini ?
sanabe wrote:Industrialyzer wrote:Sad ide period kad je mnogo teze skinuti kilu nego je dobiti , pazite se , dame
Tridesete?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- ProbuseniDolar
#653 Re: Mrsanje - nacini ?
Moje iskustvo.
Kroz citavo djetinjstvo sam se bavio raznim sportovima i uvijek sam bio u formi. Nisam imao problema sa kilama, iako sam jeo sta sam htio. Nisam pazio na ishranu. Onda je dosao fakultet, i tu krenem sa teretanom. Za 2 godine redovog treninga dobijem nekih 15-20 kg. Bilo je tu i misica ali i masnih naslaga. Nakon dvije godine prestajem sa teretanom, odnosno prestajem sa bavljenjem sportom i tu dobijem jos kila. Dok sam isao u teretanu puno vise sam jeo nego ranije. Problem je nastao kad sam prestao trenirati, nastavio sam jesti kao i dok sam trenirao. Za 2,5 godine nebavljenja sportskim aktivnostima dobio sam nekih kila na nezeljenim mjestima (stomak, zadnja loza). Kad sam uvidio da je situacija alarmantna trazio sam sport koji bi mi odgovarao a koji bi bio zasnovan na kardio treningu. Zbog povreda u mladosti htio sam da izbjegnem sportove koji ukljucuju trcanje. U blizini kuce se otvorio bazen i to je bio moj spas. 4-5 puta sedmicno po 1sat plivanja me preporodio. Za 4-5 mjeseci izgubio sam 5-6 kg, puno popravio kondiciju, ojacao trbusne misice i sto je najvaznije puno se bolje osjecam. Zasto preporucujem plivanje:
- ne morate imati u pocetku neku kondiciju. ja sam prvih mjesec dana skroz lagano plivao, dok nisam malo poboljsao kondiciju. vremenom sam sve vise pojacavao trening tako da sad bez problema za 1sat, isplivam 2 km.
- plivanje je idealno za one koji imaju bolove u ledjima, ispravlja kicmu (osnovcima kojima doktor dijagnosticira krivu kicmu, savjetuje se plivanje), jedan je od najzdravijih sportova, razvija sve misece na tijelu ...
Sto se prehrane tice, tu nema puno filozofije: jesi 4-5 manjih obroka dnevno, sto vise voca i povrca, zitarice, mlijeko, bijelo meso. Izbjegavati przenu i fast-food hranu, masnu hranu, slatkise konzumirati u granicama. Piti sto vise tekucine (najbolje je piti obicnu vodu)
Kroz citavo djetinjstvo sam se bavio raznim sportovima i uvijek sam bio u formi. Nisam imao problema sa kilama, iako sam jeo sta sam htio. Nisam pazio na ishranu. Onda je dosao fakultet, i tu krenem sa teretanom. Za 2 godine redovog treninga dobijem nekih 15-20 kg. Bilo je tu i misica ali i masnih naslaga. Nakon dvije godine prestajem sa teretanom, odnosno prestajem sa bavljenjem sportom i tu dobijem jos kila. Dok sam isao u teretanu puno vise sam jeo nego ranije. Problem je nastao kad sam prestao trenirati, nastavio sam jesti kao i dok sam trenirao. Za 2,5 godine nebavljenja sportskim aktivnostima dobio sam nekih kila na nezeljenim mjestima (stomak, zadnja loza). Kad sam uvidio da je situacija alarmantna trazio sam sport koji bi mi odgovarao a koji bi bio zasnovan na kardio treningu. Zbog povreda u mladosti htio sam da izbjegnem sportove koji ukljucuju trcanje. U blizini kuce se otvorio bazen i to je bio moj spas. 4-5 puta sedmicno po 1sat plivanja me preporodio. Za 4-5 mjeseci izgubio sam 5-6 kg, puno popravio kondiciju, ojacao trbusne misice i sto je najvaznije puno se bolje osjecam. Zasto preporucujem plivanje:
- ne morate imati u pocetku neku kondiciju. ja sam prvih mjesec dana skroz lagano plivao, dok nisam malo poboljsao kondiciju. vremenom sam sve vise pojacavao trening tako da sad bez problema za 1sat, isplivam 2 km.
- plivanje je idealno za one koji imaju bolove u ledjima, ispravlja kicmu (osnovcima kojima doktor dijagnosticira krivu kicmu, savjetuje se plivanje), jedan je od najzdravijih sportova, razvija sve misece na tijelu ...
Sto se prehrane tice, tu nema puno filozofije: jesi 4-5 manjih obroka dnevno, sto vise voca i povrca, zitarice, mlijeko, bijelo meso. Izbjegavati przenu i fast-food hranu, masnu hranu, slatkise konzumirati u granicama. Piti sto vise tekucine (najbolje je piti obicnu vodu)
- alica.k
#654 Re: Mrsanje - nacini ?
eh, ja imam dva bazena prakticno ispred zgrade.ProbuseniDolar wrote:Moje iskustvo.
problem je sto ja znam plivat ono sto se kaze zenski, al tzv. muski ni naopako...tak da ne znam jel bi mi plivanje imalo ikakvog efekta :S
sta vi mislite?
inace bi mi plivanje najvise odgovaralo jer sam ponovo s*ebala koljeno i doktor izricito zabranio duze vremena bavljenje skakanjem, trcanjem i slicno :S po ko zna koji put.
biciklo nije spomenuo, al pretpostavljam da se i to pika u zabrane :S mozel se uopste zimi biciklo vozat? :S
- ProbuseniDolar
#655 Re: Mrsanje - nacini ?
Naravno da bi imalo efekta. Ja sam prvih mjesec dana plivao iskljucivo zenski. Poslije pola sata, sat plivanja, jedva izadjem iz bazena od umora. Muski i ledjno ces lako nauciti. Meni su od koristi bili linkovi sa youtuba.
http://www.youtube.com/watch?v=A6LY_MOR ... ure=fvwrel
http://www.youtube.com/watch?v=OH9z7eTf ... re=related
Imatonu ovih tutoriala, ukucaj swimming tehnique ili swimming lessons
- blue_sky
#656 Re: Mrsanje - nacini ?
smanji kas'ku, smanjice se i guz'ca 
- alica.k
#657 Re: Mrsanje - nacini ?
hvala na linkovima...bas cu ovih dana otic jal do parka jal do hajata, da vidim to za bazenProbuseniDolar wrote:Naravno da bi imalo efekta. Ja sam prvih mjesec dana plivao iskljucivo zenski. Poslije pola sata, sat plivanja, jedva izadjem iz bazena od umora. Muski i ledjno ces lako nauciti. Meni su od koristi bili linkovi sa youtuba.
- ProbuseniDolar
#658 Re: Mrsanje - nacini ?
Mozda se i sretnemo u hajatu 
-
pippi_sunce
#659 Kako skinuti visak kilograma?
Pozdrav,
dali ima neko iskustvo sa skidanjem kilograma? Na koji nacin? Koje diete se treba pridrzavati?
dali ima neko iskustvo sa skidanjem kilograma? Na koji nacin? Koje diete se treba pridrzavati?
Last edited by pippi_sunce on 09/10/2011 22:15, edited 1 time in total.
- E&E
#660 Re: Skidanje kilograma
Smrsati je lako, pitaj me kako 
-
AS_sa
#661 Re: Kako skinuti visak kilograma?
na nacin da manje jedes, vise se bavis fizickom aktivnoscu ... bitno je da potrosis vise nego sto uneses kalorija ... jednostavno ...pippi_sunce wrote:Pozdrav,
-
pippi_sunce
#662 Re: Kako skinuti visak kilograma?
AS_sa wrote:na nacin da manje jedes, vise se bavis fizickom aktivnoscu ... bitno je da potrosis vise nego sto uneses kalorija ... jednostavno ...pippi_sunce wrote:Pozdrav,
heheheh znam ! Nije lahko!
- Cossack
#663 Re: Kako skinuti visak kilograma?
Jesi li slucajno cula za "kivi" dijetu? 
- cls
#664 Re: Kako skinuti visak kilograma?
znaci sa 99,9 na 82, stim da sam 12kg u 2 mjeseca skinuo, bez yoyo efekta
posto je davno to bilo
i dalje odlicna linija 
- madnessa
#665 Re: Kako skinuti visak kilograma?
Svaka dijeta ima yo-yo efekat ukoliko nam nije prirodna, tj. ukoliko taj način prehrane ne možemo zadržati i nakon gubljenja kg. Počni razmišljati o mijenjanju navika, koje su te dovele do viška kg, jer ponovno praktikovanje istog načina života će dati iste rezultate - višak kg. Sve dok ne shvatiš da moraš trajno da usvajaš nove navike nema napretka. Možeš ti smršati na raznoraznim dijetama i preparatima, ali bez trajnih promjena đaba se trudiš...
- skafiskafsnjak
#666 Re: Kako skinuti visak kilograma?
madnessa wrote:Svaka dijeta ima yo-yo efekat ukoliko nam nije prirodna, tj. ukoliko taj način prehrane ne možemo zadržati i nakon gubljenja kg. Počni razmišljati o mijenjanju navika, koje su te dovele do viška kg, jer ponovno praktikovanje istog načina života će dati iste rezultate - višak kg. Sve dok ne shvatiš da moraš trajno da usvajaš nove navike nema napretka. Možeš ti smršati na raznoraznim dijetama i preparatima, ali bez trajnih promjena đaba se trudiš...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 42&t=88612
-
pippi_sunce
#667 Re: Kako skinuti visak kilograma?
madnessa wrote:Svaka dijeta ima yo-yo efekat ukoliko nam nije prirodna, tj. ukoliko taj način prehrane ne možemo zadržati i nakon gubljenja kg. Počni razmišljati o mijenjanju navika, koje su te dovele do viška kg, jer ponovno praktikovanje istog načina života će dati iste rezultate - višak kg. Sve dok ne shvatiš da moraš trajno da usvajaš nove navike nema napretka. Možeš ti smršati na raznoraznim dijetama i preparatima, ali bez trajnih promjena đaba se trudiš...
Potpuno si upravu. Pocela sam mijenjati navike, ali iskreno nesto tesko ide.
-
pippi_sunce
#668 Re: Kako skinuti visak kilograma?
Cossack wrote:Jesi li slucajno cula za "kivi" dijetu?
hmmm
- cls
#669 Re: Kako skinuti visak kilograma?
Znaci mit od dijeti ima 3 glavna problema. Prvi to je mediski proizvod i kao takav jako je površan, masovan i ako da rezultate da na kratki period. Drugi problem jeste da daje lažno samopouzdanje ako uspijes nekako da skines 5kg pa kada se te kile ponovo vrate, a u vecini slucajeva se vrati i vise od tih skinutih kila ti imas lazno samopouzdanje da to mozes skinuti na isti nacin ali onda skontas sa +10 da ne ide to bas tako. Treci i glavni problem svake dijete lezi u tome da jednog dana jednostavno moras poceti jesti.
Ukratko dijete su sve ono pogresno sto trebas da radis kada hoces da skines kile, to ti dodje kao plivanje uzvodno u brzoj rijeci i sama znas da ce rijeka na kraju da pobjedi. Kada krenes sa dijetom u tijelu se pokrenu odredjeni proces, prvi uslijed slabih obroka u tijelu se pocinju paliti prvi alarmi, prvo krece sa usporavanjem metabolizma, organizam se cuva, nacin na koji te pobjedi u toj igi je slijedeci, pocinjes da budes nervozna i pospana i nako par dana dolazi do prekida dijete i organizma te pobjedi da u sustini nisi nista izgubila tj. ono sto si trebala, znaci nisu problem kile vec body fet u tijelu, sa dijetom dolazi do izbacivanja vode i smanjenja misicne mase. To bi bilo ukratko o dijeti, mrzim vise pisati o tome vec se ponavlajm na par tema.
Pravi nacin mrsanja:
Prvo treba se usovojiti prava filozofija ishrane i promjena mentaliteta (po nekom mom iskustvu sa drugim ljuudima kroz pricu najveci problem je u glavi), edukacija putem neta i ili knjiga. Mora se znati sta salo znaci tijelu i kako je nastalo. tijelo kroz dijetu najbolje se vidi da ljubomorno cuva salo, jer mu treba za funkicionisanje tijela, salo se dobija voskom unosa ugljikohidrata koje tijelo ne potrosi na funkcionisanje tijela pa ga onda skaldisti. Dobijena energija iz sala je duplo slabija od energije dobijene iz uglljikohidrata. Sto znaci da se sihrana mora zansivati na gubljenju sala, a ne kila. Ako imate visak ugljikohidrata onda logicno se namece da se unos ugljikohidrata smanji, a unos proteina poveca.
Drugi korak, za gubljenje kila, svakom treba brz metabolizam sto znaci 2 mjeseca 4-6 obroka. nakon 2 mjeseca tvoje tijelo dobija brz metabolizam. Brz metabolizam vise se energije u toku dana potrosi.
Treca faza upoznavanje tvog organizma jer svako od nas je razlicit pa tako i nacin na koji djeluje organizam je drugaciji ako nesto za mene vazi ne mora da znaci da ce i tebi upaliti.
Cetvrti korak zdrava ishrana ne znaci nuzno skidanje kila, jedno je zdrava ishrana, a drugo je pravilna ishran koja je napravljenjja sa jasnim ciljem, to su dva razlicita nacina ishrane.
Peta stvar je vjezba sto ne znaci da se mora ubijati u teretanmi ili trcati do besvjesti ali minimum koji se treba ispuniti jeste svaki dan napraviti setnju od 5km, ne da se to nakupi, vec poslje posla ili vec cega spremit se i lagano prosetati.
Dodatak:
Ono sto je meni pomoglo puno jeste dnevnik ishrane i vaga za hranu, u zdanje 3 ili 4 godine tacno znam sta sam jeo i koliko, pa tako mogu jasno vidjeti u kojima sam periodima dobijao kile, a u kojima gubio, i od cega se debljam. a od cega mrsam.
Vaga za hranu + rokovnik + fitday.com i 4-6 obroka svaki dana uz redovno vaganje
P.S.
Sorry na greskama dok sam kucao, mrzilo me popravljati, a i nisam sa vremenom dobar da bi mogao fino ispraviti svaku gresku
Ukratko dijete su sve ono pogresno sto trebas da radis kada hoces da skines kile, to ti dodje kao plivanje uzvodno u brzoj rijeci i sama znas da ce rijeka na kraju da pobjedi. Kada krenes sa dijetom u tijelu se pokrenu odredjeni proces, prvi uslijed slabih obroka u tijelu se pocinju paliti prvi alarmi, prvo krece sa usporavanjem metabolizma, organizam se cuva, nacin na koji te pobjedi u toj igi je slijedeci, pocinjes da budes nervozna i pospana i nako par dana dolazi do prekida dijete i organizma te pobjedi da u sustini nisi nista izgubila tj. ono sto si trebala, znaci nisu problem kile vec body fet u tijelu, sa dijetom dolazi do izbacivanja vode i smanjenja misicne mase. To bi bilo ukratko o dijeti, mrzim vise pisati o tome vec se ponavlajm na par tema.
Pravi nacin mrsanja:
Prvo treba se usovojiti prava filozofija ishrane i promjena mentaliteta (po nekom mom iskustvu sa drugim ljuudima kroz pricu najveci problem je u glavi), edukacija putem neta i ili knjiga. Mora se znati sta salo znaci tijelu i kako je nastalo. tijelo kroz dijetu najbolje se vidi da ljubomorno cuva salo, jer mu treba za funkicionisanje tijela, salo se dobija voskom unosa ugljikohidrata koje tijelo ne potrosi na funkcionisanje tijela pa ga onda skaldisti. Dobijena energija iz sala je duplo slabija od energije dobijene iz uglljikohidrata. Sto znaci da se sihrana mora zansivati na gubljenju sala, a ne kila. Ako imate visak ugljikohidrata onda logicno se namece da se unos ugljikohidrata smanji, a unos proteina poveca.
Drugi korak, za gubljenje kila, svakom treba brz metabolizam sto znaci 2 mjeseca 4-6 obroka. nakon 2 mjeseca tvoje tijelo dobija brz metabolizam. Brz metabolizam vise se energije u toku dana potrosi.
Treca faza upoznavanje tvog organizma jer svako od nas je razlicit pa tako i nacin na koji djeluje organizam je drugaciji ako nesto za mene vazi ne mora da znaci da ce i tebi upaliti.
Cetvrti korak zdrava ishrana ne znaci nuzno skidanje kila, jedno je zdrava ishrana, a drugo je pravilna ishran koja je napravljenjja sa jasnim ciljem, to su dva razlicita nacina ishrane.
Peta stvar je vjezba sto ne znaci da se mora ubijati u teretanmi ili trcati do besvjesti ali minimum koji se treba ispuniti jeste svaki dan napraviti setnju od 5km, ne da se to nakupi, vec poslje posla ili vec cega spremit se i lagano prosetati.
Dodatak:
Ono sto je meni pomoglo puno jeste dnevnik ishrane i vaga za hranu, u zdanje 3 ili 4 godine tacno znam sta sam jeo i koliko, pa tako mogu jasno vidjeti u kojima sam periodima dobijao kile, a u kojima gubio, i od cega se debljam. a od cega mrsam.
Vaga za hranu + rokovnik + fitday.com i 4-6 obroka svaki dana uz redovno vaganje
P.S.
Sorry na greskama dok sam kucao, mrzilo me popravljati, a i nisam sa vremenom dobar da bi mogao fino ispraviti svaku gresku
- skafiskafsnjak
#670 Re: Kako skinuti visak kilograma?
Uglavnom sve okej, moze se sverati tamo vamo ... Ali fizicka aktivnost mora da bude stalno tu !
Ja sam zivi svjedok ....
Ja sam zivi svjedok ....
- cls
#671 Re: Kako skinuti visak kilograma?
i ja sam, samo sto stalna fizika ne znaci nuzno i gubljenje kilaL00d wrote:Uglavnom sve okej, moze se sverati tamo vamo ... Ali fizicka aktivnost mora da bude stalno tu !
Ja sam zivi svjedok ....
- skafiskafsnjak
#672 Re: Kako skinuti visak kilograma?
Pa naravno, ne treba pretjerivati ... Ni u cemu, pa ni u onome sto je dobro .
U vecini slucajeva (uz normalnu ishranu) trebalo bi znaciti i gubljenje kg... Osim ako se ne radi o nekoj bolesti nedaj Boze ....
U vecini slucajeva (uz normalnu ishranu) trebalo bi znaciti i gubljenje kg... Osim ako se ne radi o nekoj bolesti nedaj Boze ....
- cls
#673 Re: Kako skinuti visak kilograma?
ah ali se morama dodati da dosta ljudi upada u jednu klasicnu zamku kada pocinju trenirati, kao sto rece u ovom velikom postu problem je u glavi, ljudi kada krenu sa fizikom stvore sliku u glavi da mogu sada jesti sta hoce i kada hoce i koliko hoce, a da na treningu potrose, a i sam znas , barem tebi ne moram objasnjavati koliko ti vremena treba da dignes svoju formu i kondiciju za jace treninge sa kojim to moze i potrositi.L00d wrote:Pa naravno, ne treba pretjerivati ... Ni u cemu, pa ni u onome sto je dobro .
- skafiskafsnjak
#674 Re: Kako skinuti visak kilograma?
oooooo u glavi u glavi ... Pola u glavi pola u nogama i rukama
U mene je onaj efekat, poslije treninga nema sanse da pojedem nesto sto ne smijem jer tako shvatam da sam dzaba trenirao
uglavnom, evo odmah na prvoj stranici ima par savjeta sasvim dovoljnih
A ima eto tema sto sam ja otvorio prije par mjeseci, kad sam ja pocinjao
U mene je onaj efekat, poslije treninga nema sanse da pojedem nesto sto ne smijem jer tako shvatam da sam dzaba trenirao
uglavnom, evo odmah na prvoj stranici ima par savjeta sasvim dovoljnih
A ima eto tema sto sam ja otvorio prije par mjeseci, kad sam ja pocinjao
-
leo_
#675 Re: Kako skinuti visak kilograma?
upravo suprotno, samo kivi izbaci, sve ostalo jedi.pippi_sunce wrote:Cossack wrote:Jesi li slucajno cula za "kivi" dijetu?
hmmmto kao jedes samo kivi?
nego, jel' iko od vas probao hiit (high intesitive interval training) ? za vlasnike androida, ima cak i aplikacija za pomoc. dobra stvar, pogotovo za one sto moraju na posao kasnije. obicno se radi ujutru i dva-tri sata nakon treninga se ne preporucuje unos icega drugog osim proteina (naravno, nista nije 100%, tako da ne mora ni ovo biti). trening se moze odraditi na vishe nacina, trcanje je najbolji, moze bicikl, role, moze se raditi shadow boxing i sl.