Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
wewa

#651 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

Alhemicarkaa wrote:
LaCici wrote:OK, hvala na savjetu. :wink: Prva mi je trudnoca pa me strah od milion stvari, jos se na forumima svasta procita i samo se uspanicim. :-D Ostajem ja definitivno kod njega, samo cu vidjeti da odem i privatno, jer mi tad ipak moze vise vremena posvetiti i da mi fino objasni sve sto me brine.
I to prestani raditi, vjeruj mi. I meni je prva trudnoca, i dugo smo pokusavali doci do nje i hiljadu nekih faktora, ali sam sebi rekla, neću ništa čitati, naročito ne mahalanja i najcrnje stvari. Iako mi je na pocetku trudnoce receno da bi se mogao razviti hematom, da postoji prijetnja od spontanog ja ni jednom u google nisam ukucala ništa od toga i mnogo sam sretnija! I elem, sve naznake za hematom su se povukle. Ja samo citam kako se hrane trudnice, mada i to sad izbjegavam jer mi se gadi :sad: i nađem tekstove tipa wewinog, šta je nuhalni nabor, mada se trudim pitati svog doktora i što manje biti bombardovana informacijama rekla-kazala.
da se razumijemo - ja sam tekst postirala jer vidim da puno cura ne zna kakva je to pretraga, to famozno mjerenje nuhalnog nabora. nuhalni nabor je dio normalne anatomije svake bebe, bas kao i medeni podbradak i slatki prstici. njegovo mjerenje se vrsi jednostavno kako se gleda i spol bebe - nema potrebe za panikom, neizvjesnoscu, traganjem za najboljim doktorom i aparatom.

potpuno razumijem zelju za opustanjem, u mojoj je proslosti i cijela IVF saga. s druge strane, vjerujem u moc ISPRAVNIH informacija jer one osnazuju zenu da donosi informisanu odluku o svojoj bebi i svojoj trudnoci. ljekari su tu samo strucni pratioci na putu do onog sto sve prizeljkujemo - zivu, zdravu i sretnu bebu :)
Alhemicarkaa

#652 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

wewa wrote:da se razumijemo - ja sam tekst postirala jer vidim da puno cura ne zna kakva je to pretraga, to famozno mjerenje nuhalnog nabora. nuhalni nabor je dio normalne anatomije svake bebe, bas kao i medeni podbradak i slatki prstici. njegovo mjerenje se vrsi jednostavno kako se gleda i spol bebe - nema potrebe za panikom, neizvjesnoscu, traganjem za najboljim doktorom i aparatom.

potpuno razumijem zelju za opustanjem, u mojoj je proslosti i cijela IVF saga. s druge strane, vjerujem u moc ISPRAVNIH informacija jer one osnazuju zenu da donosi informisanu odluku o svojoj bebi i svojoj trudnoci. ljekari su tu samo strucni pratioci na putu do onog sto sve prizeljkujemo - zivu, zdravu i sretnu bebu :)
Ma razumijemo se, tekst je odličan i rekla sam da takve tekstove i čitam. Ipak, moraš se složiti koliko god tekstova procitaš nije isto kao kad sjedneš na onu stolicu i on ti gurne sondu i pocinje objašnjavati, mislim hiljadu tekstova da si procitao sve zaboraviš :) Vidjela sam hiljadu slika beba na UZV, ali nijedna nije bila kao moja :-D
Mislila sam da je bezveze čitati neke crne stvari na forumima, tipa doktor ti kaže prijeti ti spontani i ti onda na forumima po raznoraznim rodama i ringerajama čitaš iskustva cura sa spontanim, pa ti knedla u grlu, pa grcaš, pa ti loše čitav dan, a ništa ti ne pomogne. E takve tekstove ja izbjegavam.
wewa

#653 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

Alhemicarkaa wrote:
wewa wrote:da se razumijemo - ja sam tekst postirala jer vidim da puno cura ne zna kakva je to pretraga, to famozno mjerenje nuhalnog nabora. nuhalni nabor je dio normalne anatomije svake bebe, bas kao i medeni podbradak i slatki prstici. njegovo mjerenje se vrsi jednostavno kako se gleda i spol bebe - nema potrebe za panikom, neizvjesnoscu, traganjem za najboljim doktorom i aparatom.

Ma razumijemo se, tekst je odličan i rekla sam da takve tekstove i čitam. Ipak, moraš se složiti koliko god tekstova procitaš nije isto kao kad sjedneš na onu stolicu i on ti gurne sondu i pocinje objašnjavati, mislim hiljadu tekstova da si procitao sve zaboraviš :) Vidjela sam hiljadu slika beba na UZV, ali nijedna nije bila kao moja :-D
Mislila sam da je bezveze čitati neke crne stvari na forumima, tipa doktor ti kaže prijeti ti spontani i ti onda na forumima po raznoraznim rodama i ringerajama čitaš iskustva cura sa spontanim, pa ti knedla u grlu, pa grcaš, pa ti loše čitav dan, a ništa ti ne pomogne. E takve tekstove ja izbjegavam.
ha, meni pricas - cini mi se da sam vise puta osjetila onu sondu nego ono zivo :oops: :cry: :lol:

da, apsolutno je bezveze citati price o tudjim iskustvima, to te samo moze uznemiriti. treba citati pozitivne stvari, cinjenice - po mogucnosti relevantne i friske, i osloniti se na instinkt. ja imam hrpu literature, a najdraze su mi dvije autorice: Ina May Gaskin, koja je osnovala Farmu, mjesto gdje zene dolaze da se porode u miru, i Avive Jill Romm, cija se knjiga o trudnoci bazira na duhovnosti, zdravoj prehrani i umjerenom vjezbanju. :thumbup:
baby24

#654 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by baby24 »

meni je moja dr otvoreno na samom pocetku rekla, kad mi je davala savjete o cemu da vodim racuna tokom trudnoce, mi i ti cemo uraditi sve sto je u nasoj moci da trudnoca i beba budu u najboljem redu, ali ti niko ne moze garantovati 100% da ces za 9 mj roditi zivo i zdravo dijete.... dosta toga (a ja kazem SVE) je u Bozijim rukama... i koliko god ovo moje zvucalo staromodno i nekako nerealno, vjerujem da je tako.... dr pomazu, prate, znaju i vide ono sto mi laici ne, ali ne znaci da ce promjeniti nesto puno ako nedaj Boze krene po zlu.... ono sto je do nas je zivjeti sto bolje i zdravije ovih 9 mjeseci, bez stresa, naprezanja, pusenja i sl.... ici redovno na kontrole i javiti se odmah dr ako osjetimo bilo sta cudno i zabrinjavajuce, ali bice samo onako kako Bog dragi odredi.
Felidae

#655 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Felidae »

mene interesuje koja su to kolica od 7 kila koja imaju dodatak za novorodjence,tj. korpu, ne mislim na AS? svaka buggi kolica znam da su lagana, ali moram izvoditi dijete i dok je malo, znaci kad mu treba taj dodatak.

i sto se tice doktora, nemojte me krivo shvatiti, ali ja sam do sada skontala da cu se ja poroditi, niko drugi nece uraditi to za mene, tako da mi je on nebitan taj dan, naravno jedino ako se ne daj boze nesto ne zakomplikuje. imam ja ko ce mene drzati za ruku, a najbolje sto svaka zena moze uraditi za sebe jeste da nauci tehnike disanja koje dosta pomazu (bar tako govore zene koje su se porodile).
radenska

#656 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Blago vama pa cekate bebice, mi evo pokusavamo peti mjesec i svaki put nista, E. i nije toliko razocaran, barem ne pokazuje, valjda da se ja ne bih osjecala lose.
Ako znate nekog dobrog ginekologa da mi preporucite da odem na pregled, malo me desni jajnik boli, moguce da sam se prehladila pa da provjerim svakako da li je sve uredu, inace menstruacija mi ne kasni ni jedan dan, tacna je kao sat
LaCici

#657 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Nemas razloga da se jos brines, 5 mjeseci nije tako dug period da bi ukazivalo na neki problem. Vec ako godinu dana potraje onda treba ici na testiranja. Samo se ti opusti i i dalje pokusavaj, kupi i trakice za pracenje ovulacije, mozda pomogne. Nekim parovima treba dosta duze da naprave bebu, samo polako. :wink:
beautyfool

#658 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

Felidae wrote:mene interesuje koja su to kolica od 7 kila koja imaju dodatak za novorodjence,tj. korpu, ne mislim na AS? svaka buggi kolica znam da su lagana, ali moram izvoditi dijete i dok je malo, znaci kad mu treba taj dodatak.
.
Novorodjence mozes izvoditi i u najobicnijim kolicima koja imaju nulta polozaj, ta korpa uopste nije potrebna.
turquoise

#659 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by turquoise »

puno hvala svima za odgovorima. nn jeste mjeren odmah i bio je 1,4 pa vjerovatno zato nije ni pomenut.
svakako hvala, pomogle ste mi da se smirim. ;)
Felidae

#660 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Felidae »

beautyfool wrote:
Felidae wrote:mene interesuje koja su to kolica od 7 kila koja imaju dodatak za novorodjence,tj. korpu, ne mislim na AS? svaka buggi kolica znam da su lagana, ali moram izvoditi dijete i dok je malo, znaci kad mu treba taj dodatak.
.
Novorodjence mozes izvoditi i u najobicnijim kolicima koja imaju nulta polozaj, ta korpa uopste nije potrebna.
pa ako novorodjence iznosim usred zime, ne mogu ga staviti samo u ta kolica,mogu,ali bi trebalo deka i svega da ga zatrpam, zato mi je prakticnije da ima i korpu, jer je toplije.
jedna tamo

#661 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by jedna tamo »

kolegice čestitam :D
Alhemicarkaa

#662 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Hvala kolegice :-D
Bili smo na pregledu nuhalnog nabora. Pregled je koštao 50 KM, ustvari je to cijena UZ. Kod nas su svi parametri dobri, ako je srednja vrijednost 1,36 kod nas je baš 1,36 i tako svi. Elem pregled je super, prvi put da me sonda nije iritirala iako pregled traje duže od ostalih. Mjeri promjer glave, butne kosti, i tad imate priliku da sve fino vidite i rukice, nogice, trbuscic, preslatko. Naše zlato sisa prst :oops: :D I sad znam i zvaničan termin, 20. 04. :D
wewa

#663 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

bravo za malenog odlikasa/icu :-D
LaCici

#664 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Super, drago mi je da je sve ok, evo istopila sam se, jedva cekam da i ja vidim svog bebaca kako treba. :D
Znaci Mehmedbasic je ok za nuhalni? Posto mi se blizi 12. sedmica, moram se odluciti kod koga da uradim to.
Alhemicarkaa

#665 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Meni je Mehmedbašić za sve ok, ali kako se kaže sto ljudi sto čudi, tako i doktora. Kako j super kad okreće bebu, fakat sve prepoznaš, a ja sam mislila da ću biti od onih što će tupo gledati u sliku i pitati se a gdje je beba :lol:
LaCici

#666 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Bila sam i ja danas kod Masica, sve je ok i uradit ce mi sljedeci put nuhalni nabor, sto me bas obradovalo jer sam mislila da ne radi. A kod Mehmedbasica su otici jednom samo zbog tog 4D da vidim bebaca kako treba. Uh jedva cekam. :D
Felidae

#667 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Felidae »

pa svi "rade" nuhalni nabor...nema se tu sta raditi, to je obican omjer koji doktor radi prilikom UZ-a...ne razlikuje se od uzimanja omjera glave da bi ustanovio tacno u kojoj ste sedmici trudnoce.....
LaCici

#668 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

A ja sam cula da pojedini doktori to ne rade svakoj trudnici, nego samo starijim trudnicama. :roll:
beautyfool

#669 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

Felidae wrote:
beautyfool wrote:
.
pa ako novorodjence iznosim usred zime, ne mogu ga staviti samo u ta kolica,mogu,ali bi trebalo deka i svega da ga zatrpam, zato mi je prakticnije da ima i korpu, jer je toplije.
Ja ne mislim na ljetna kisobran kolica, mislim na kolica sa zimskom navlakom koja su sasvim dovoljna i za novorodjence npr
Image
Imas u Chicco trio modele sa tako tom korpom,, cini mi se da su sama kolica tezine oko 7.5 kg. Od kvalitetnijih modela imas jos Cam i PegPerego modele. Peg perego su poteski, Cam onako, srednje.
beautyfool

#670 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

LaCici wrote:A ja sam cula da pojedini doktori to ne rade svakoj trudnici, nego samo starijim trudnicama. :roll:
To si sigurno cula za tripl test, jer njega rade za trudnice preko 35 godina ili ako ima indikacija, iako neki dr. savjetuju svim trudnicama da rade a nuhalni nabor koliko ja znam rade svima, ma to je kao sto neko rece kao mjerenje glave ili bilo kakvo mjerenje, nista posebno, tako da nemas razloga za brigu.
Alhemicarkaa

#671 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Mene su uscakla leđa :( Ne mogu se pomjeriti, kako god se namjestim boli. Bila sam kod doktora, nema kontrakcija, nije u vrijeme ciklusa, i on kaže da to nema veze sa bebom, ali mene svejedno užasno strah :(
medaaa

#672 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by medaaa »

Alhemicarkaa wrote:Mene su uscakla leđa :( Ne mogu se pomjeriti, kako god se namjestim boli. Bila sam kod doktora, nema kontrakcija, nije u vrijeme ciklusa, i on kaže da to nema veze sa bebom, ali mene svejedno užasno strah :(
prvo cestitke svim lijepim buducim mamama... :kiss:

sto se tice ovog problema, i meni se cesto desavalo... preporucujem sto vise masaza! meni je u kasnim mjesecima najvise odgovarao polozaj na stranu i masaza ledja... naravno, tu su i masaze nogu...
sretno vam svima...

p.s. sve to vrijedi! i sve se to zaboravi :) :)
Felidae

#673 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Felidae »

pa ako novorodjence iznosim usred zime, ne mogu ga staviti samo u ta kolica,mogu,ali bi trebalo deka i svega da ga zatrpam, zato mi je prakticnije da ima i korpu, jer je toplije.[/quote]

Ja ne mislim na ljetna kisobran kolica, mislim na kolica sa zimskom navlakom koja su sasvim dovoljna i za novorodjence npr
Image
Imas u Chicco trio modele sa tako tom korpom,, cini mi se da su sama kolica tezine oko 7.5 kg. Od kvalitetnijih modela imas jos Cam i PegPerego modele. Peg perego su poteski, Cam onako, srednje.[/quote]

i ja sam gledala nesto ovako, i umalo se zaletila, jer su pravo debela i nekako toplo izgledaju...ali bi na ljeto opet morala kupovati druga kolica, jer kako cu bebaca na vrucinu u ovim "zimskim"

vjerovatno ce biti kolica 2u1 ili 3u1, ali po sistemu da na konstrukciju stavljas svaki od tih djelova, a ne da trpam sve tri stvari jedne na drugu
Felidae

#674 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Felidae »

Alhemicarkaa wrote:Mene su uscakla leđa :( Ne mogu se pomjeriti, kako god se namjestim boli. Bila sam kod doktora, nema kontrakcija, nije u vrijeme ciklusa, i on kaže da to nema veze sa bebom, ali mene svejedno užasno strah :(
ja takodjer imam problema sa ledjima, navecer ne mogu spavati od bolova, mada inace ne mogu spavati, da li iko ima jos taj problem? sinoc sam bila budna od 2 do od prilike 5, kad nisam poludila....valjda nisam jedina.
Alhemicarkaa

#675 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

To smo sve iste, samo brinemo da nismo jedine ;-) Sve bih ja to lakše podnosila kad bih znala da to ne utice na moje zlato. A vidim da nisam jedina.
Post Reply