DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post Reply
Optimus Prime

#651 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Optimus Prime »

kojeime wrote:
Optimus Prime wrote:
quasar wrote:Italija placa, Njemacka uglavnom placa, Francuska ponesto i placa, Engleska uzme koncesiju i daje procenat domacinu. Amerikanci oslobode.
Pa ne znam bas. Statistika kaze da su prosle godine u te svrhe potrosili 250 milijardi dolara.

Amerikanci vode ratove da bi kontrolisali naftu, ne da bi je krali.
Jednostavno zele da sprijece svaku mogucnost da neko od proizvodjaca OPEC-a dodje na ideju da na duzi period zavrne slavinu ili da u blizoj buducnosti odluci da obskrbljuje nove ekonomske divove Kinu i Indiju. Jer bi to imalo katastrofalne posljedice za ekonomiju i za unutarnju sigurnost zemlje. Ali nafta koja se kupuje se naravno uredno placa na racun vlada zemalja koje je izvoze. Cak je i iracka vlada prosle godine kasirala 30 milijardi. Samo jebiga, ljudi se razmnozavali ko kunici zadnjih 30 godina pa ih skoro 30 miliona. Pa kad podjelis 30 milijardi sa 30 miliona ne mozes stanovnistvu osigurati visok standard.
Tacno, Amerika ide po sistemu: Eh vi cete nama prodati ovoliko nafte i kada ih ovi poslusaju Amerikanci plate. Ako ih ovi ne poslusaju, onda Amerikanci napadnu. Ali ne kradu, placaju.
U biti tu nema nista nejasno.
Americki sistem danas pociva na kontinuiniranom NEOMETANOM dotoku nafte za americku industriju i vojsku. To im je jedina bolna tacka gdje su itekako ranjivi. U zadnjih 10 godina su potrosili 4 hiljade milijardi dolara za vojne akcije koje su imale za cilj njihovo bolje pozicioniranje u regijama bogatim naftom. To je cak vise novca nego sto je kompletan OPEC zaradio na izvozu nafte.

Horor scenario za Ameriku bio bio da recimo Kinezi u blizoj buducnosti izvrse neku blitzkrieg invaziju na Arapskom poluotoku i zavrnu dotok nafte.
jeza u ledja

#652 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

Samo ovaaaj, ne ide to bas tako sve po JUSu - da lokalni resursi idu u ruke lokalaca.
Nekad vlada jednostavno proda sva prava za naftna nalazista koja tek trebaju biti istrazena (cesto budzasto) i onda sva lova kapa samo u ruke naftne kompanije, ili recimo samo sitnice idu nazad u budzet drzave. Onda se nekad recimo u po frke sjete da su se zajebali pa odluce da nacionalizuju nalazista i protjeraju strane firme, e onda one naravno povuku svoje vlade za vrat i traze kakvu vojnu intervencijicu. To je sve po sistemu ko koga prije zajebe. Kad jednom nesto potpises mozes se slikat za narednih X godina. Nije to samo slucaj sa naftom, vec i sa mnogim drugim prirodnim resursima.
Fazon je u tome sto cesto te lokalne vlasti nisu u stanju nista ni uraditi s tom naftom, tako da je njima ona bezvrijedna dok neko ne uleti sa svojom tehnologijom, pogotovo sada kad su nova nalazista nafte dokuciva samo skupom tehnologijom. To naravno omogucuje firmama da ucjenjuju vlade da im budzasto prodaju nalazista.

Dakle, zabrinutost sa raspodjelom kolaca od nafte uvijek stoji, ali ne vidim kako pri tome prednost ima vlada kojom kontrolise diktator.
quasar

#653 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

Naftu i sada placaju svi koju su kupovali od Libije. Libija je dala i koncesije nekim evropskim kompanijama. Nije to upitno, to je posao. Upitno je kako ce se dijeliti kolac nakon pada Gadafija (ako padne). Da je tranzicija izvedena mirno, pregovorima, korak po korak, onda bih vjerovao da ce Libija sacuvati suverenost nad svojim resursima, a ovako nece dobro ispasti. Vukovi ce cekati najpovoljniji trenutak da poklope ono sto se bude dalo. Pa nije valjda da neko vjeruje da ce Amerika i Britanija pustiti da neko drugi preuzme kontrolu nad naftoma, ako oni to mogu uraditi? I mislite da ce to biti bolje za Libiju i Libijce?
kojeime

#654 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 10/03/2011 17:46, edited 1 time in total.
Optimus Prime

#655 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Optimus Prime »

jeza u ledja wrote:Samo ovaaaj, ne ide to bas tako sve po JUSu - da lokalni resursi idu u ruke lokalaca.
Nekad vlada jednostavno proda sva prava za naftna nalazista koja tek trebaju biti istrazena (cesto budzasto) i onda sva lova kapa samo u ruke naftne kompanije, ili recimo samo sitnice idu nazad u budzet drzave. Onda se nekad recimo u po frke sjete da su se zajebali pa odluce da nacionalizuju nalazista i protjeraju strane firme, e onda one naravno povuku svoje vlade za vrat i traze kakvu vojnu intervencijicu. To je sve po sistemu ko koga prije zajebe. Kad jednom nesto potpises mozes se slikat za narednih X godina. Nije to samo slucaj sa naftom, vec i sa mnogim drugim prirodnim resursima.
Fazon je u tome sto cesto te lokalne vlasti nisu u stanju nista ni uraditi s tom naftom, tako da je njima ona bezvrijedna dok neko ne uleti sa svojom tehnologijom, pogotovo sada kad su nova nalazista nafte dokuciva samo skupom tehnologijom. To naravno omogucuje firmama da ucjenjuju vlade da im budzasto prodaju nalazista.

Dakle, zabrinutost sa raspodjelom kolaca od nafte uvijek stoji, ali ne vidim kako pri tome prednost ima vlada kojom kontrolise diktator.
Ocit primjer zajeba je Venecuela. Jucer citam da su pred bankrotom posto im proizvodnja nafte kontininirano opada otkako je Chavez otjerao strane naftne kompanije.
Za deset godina je proizvodnja nafte opala za cak trecinu sa trendom daljeg pada. Posto oni sami trose oko trecinu ispada da im se kolicina nafte za izvoz skoro prepolovila. Bilo bi tragikomicno da se za par godina dovedu u situaciju da moraju uvoziti naftu. A rezerve su im ko Iracke i libijske zajedno.
http://www.economist.com/node/18233412
Last edited by Optimus Prime on 01/03/2011 00:03, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#656 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

quasar wrote:Naftu i sada placaju svi koju su kupovali od Libije. Libija je dala i koncesije nekim evropskim kompanijama. Nije to upitno, to je posao. Upitno je kako ce se dijeliti kolac nakon pada Gadafija (ako padne). Da je tranzicija izvedena mirno, pregovorima, korak po korak, onda bih vjerovao da ce Libija sacuvati suverenost nad svojim resursima, a ovako nece dobro ispasti. Vukovi ce cekati najpovoljniji trenutak da poklope ono sto se bude dalo. Pa nije valjda da neko vjeruje da ce Amerika i Britanija pustiti da neko drugi preuzme kontrolu nad naftoma, ako oni to mogu uraditi? I mislite da ce to biti bolje za Libiju i Libijce?
Ne znam da ce biti bolje, ali ne znam ni zasto bi bilo gore. Dolar je dolar, pa dolazio od Amera, Kineza, Italijana, na isto ti dodje.
"Da je tranzicija izvedena mirno....." pa ko je kriv sto se tranzicija ne izvodi mirno pobogu?? Sto Gadafi ne odlazi? Sta je radio do sada? Pravio dzamahiriju? Eto mu dzamahirija, ljudi ga pljuju gdje stignu.
I koliko vidim, libijska nafta uglavnom ide u EU, a neki poremecaj bi najvise stetio Italijanima. Dakle sukob u kontroli nafte bi samo mogao biti izmedju zapadnih sila.

Inace, ako nekoga zanima, ovo su vodece zemlje u dnevnoj proizvodnji barela nafte po glavi stanovnika:

Katar 1.442
Kuvajt 0.894
UAE 0.562
Ekvatorijalna Gvineja 0.532
Norveska 0.510
Saudijska Arabija 0.379
Bruneji 0.370
Libija 0.277
Oman 0.275
Gabon 0.156
Angola 0.149
Azerbejdzan 0.122
Kazahstan 0.100

Znaci Katar dnevno proizvede 1.442 barela nafte na svakog stanovnika (znaci $144 po trenutnoj cijeni barela po glavi stanovnika svaki dan :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: , barel je trenutno oko $100). Libija proizvodi otprilike 1 barel dnevno za svaka 4 stanovnika, znaci ako je barel $100 (to je sad malo poskupio :D ), $28 dnevno od nafte Libija proizvede svaki dan po stanovniku. Znaci mjesecno od nafte $840 po glavi. U Kataru je to $4320 mjesecno po glavi, u Kuvajtu $2682, u UAE $1686, Saudiji $1137, itd. Iran, kao mnogo veca zemlja, recimo proizvede samo $132 mjesecno po glavi, a Venecuela oko $273, Rusija oko $213, a SAD oko $87, po toj nekoj racunici.

Naravno, ne ide to ni priblizno tako, ali samo da vam docaram koliko ko proizvodi u odnosu na to koliko ima stanovnika. S tim da postoji znacajna razlika izmedju zemalja sa velikim naftnim rezervama, gdje pare od koncesije i poreza mogu kapati jos 100 godina istim tempom, ili Meksiko, gdje to moze jos samo 5-6 godina.

Inace, posto neko rece kako Libija "stedi" na proizvodnji nafte, samo da kazem da je njihov tempo proizvodnje - u odnosu na kolicine zaliha BRZI i od Saudije, i od Kuvajta, UAE, Irana, Iraka i Venecuele, jedino Katar trosi naftu trenutno brze (od tud su u vrhu proizvodnje po glavi stanovnika). Po tom pitanju, od nabrojanih zemalja, Irak je trosi najsporije, sto je vjerovatno posljedica jos uvijek nesredjene infrastrukture.
jutarnji

#657 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jutarnji »

kojeime wrote:Jedan od razloga nemira u Arapskom svijetu i jeste to da su neke grupe ljudi nezadovoljni cinjenicom da se nafta prodaje Amerikancima.
Kasno markan na kosovo stize, uostalom, da je bilo do Arapa sva ta naftna polja bi i danas sluzila da kamile po njima
kenjaju.
Bodkin

#658 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote:
quasar wrote:Naftu i sada placaju svi koju su kupovali od Libije. Libija je dala i koncesije nekim evropskim kompanijama. Nije to upitno, to je posao. Upitno je kako ce se dijeliti kolac nakon pada Gadafija (ako padne). Da je tranzicija izvedena mirno, pregovorima, korak po korak, onda bih vjerovao da ce Libija sacuvati suverenost nad svojim resursima, a ovako nece dobro ispasti. Vukovi ce cekati najpovoljniji trenutak da poklope ono sto se bude dalo. Pa nije valjda da neko vjeruje da ce Amerika i Britanija pustiti da neko drugi preuzme kontrolu nad naftoma, ako oni to mogu uraditi? I mislite da ce to biti bolje za Libiju i Libijce?
Ne znam da ce biti bolje, ali ne znam ni zasto bi bilo gore. Dolar je dolar, pa dolazio od Amera, Kineza, Italijana, na isto ti dodje.
"Da je tranzicija izvedena mirno....." pa ko je kriv sto se tranzicija ne izvodi mirno pobogu?? Sto Gadafi ne odlazi? Sta je radio do sada? Pravio dzamahiriju? Eto mu dzamahirija, ljudi ga pljuju gdje stignu.
I koliko vidim, libijska nafta uglavnom ide u EU, a neki poremecaj bi najvise stetio Italijanima. Dakle sukob u kontroli nafte bi samo mogao biti izmedju zapadnih sila.

Inace, ako nekoga zanima, ovo su vodece zemlje u dnevnoj proizvodnji barela nafte po glavi stanovnika:

Katar 1.442
Kuvajt 0.894
UAE 0.562
Ekvatorijalna Gvineja 0.532
Norveska 0.510
Saudijska Arabija 0.379
Bruneji 0.370
Libija 0.277
Oman 0.275
Gabon 0.156
Angola 0.149
Azerbejdzan 0.122
Kazahstan 0.100

Znaci Katar dnevno proizvede 1.442 barela nafte na svakog stanovnika (znaci $144 po trenutnoj cijeni barela po glavi stanovnika svaki dan :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: , barel je trenutno oko $100). Libija proizvodi otprilike 1 barel dnevno za svaka 4 stanovnika, znaci ako je barel $100 (to je sad malo poskupio :D ), $28 dnevno od nafte Libija proizvede svaki dan po stanovniku. Znaci mjesecno od nafte $840 po glavi. U Kataru je to $4320 mjesecno po glavi, u Kuvajtu $2682, u UAE $1686, Saudiji $1137, itd. Iran, kao mnogo veca zemlja, recimo proizvede samo $132 mjesecno po glavi, a Venecuela oko $273, Rusija oko $213, a SAD oko $87, po toj nekoj racunici.

Naravno, ne ide to ni priblizno tako, ali samo da vam docaram koliko ko proizvodi u odnosu na to koliko ima stanovnika. S tim da postoji znacajna razlika izmedju zemalja sa velikim naftnim rezervama, gdje pare od koncesije i poreza mogu kapati jos 100 godina istim tempom, ili Meksiko, gdje to moze jos samo 5-6 godina.

Inace, posto neko rece kako Libija "stedi" na proizvodnji nafte, samo da kazem da je njihov tempo proizvodnje - u odnosu na kolicine zaliha BRZI i od Saudije, i od Kuvajta, UAE, Irana, Iraka i Venecuele, jedino Katar trosi naftu trenutno brze (od tud su u vrhu proizvodnje po glavi stanovnika). Po tom pitanju, od nabrojanih zemalja, Irak je trosi najsporije, sto je vjerovatno posljedica jos uvijek nesredjene infrastrukture.
hvala na ovim podacima @jeza.ekvatorijalna gvineja :shock: to nisam znao...
quasar

#659 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

Dobro, mada je meni bitnije posto je derivat na pumpi u BiH.

Poenta moje price je da ja tvrdim da Arapima, od Egipta, Libije do Tunisa nece biti bolje nakon "revolucije". Samo toliko. Bar ne u ovoj generaciji.
Koliko ko nafte vadi i kako se profit rasporedjuje, necu da ulazim. Nonsens mi je govoriti da je arapima dobro sto amerikanci uzimaju profit od njihovog blaga, jer drugacije ne bi znali zaraditi. Gledacemo godinama alzirski scenario u ove tri drzave.

Kako god prosipali demagogiju,vrijeme ce pokazati sta su postigli.
Hoće li sloboda umjeti da pjeva kao što su sužnji pjevali o njoj?
jeza u ledja

#660 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

Da, E. Gvineja, Gabon i R. Kongo (onaj manji), su tek nedavno poceli stancati naftu naveliko.

Oni su upravo primjer kako pare od nafte mogu lako zaobici narod i ici u dzep vladajuce oligarhije. Za njih je Gadafi - Tito. :D

http://www.progress.org/2004/oil13.htm
jeza u ledja

#661 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

quasar wrote:Dobro, mada je meni bitnije posto je derivat na pumpi u BiH.

Poenta moje price je da ja tvrdim da Arapima, od Egipta, Libije do Tunisa nece biti bolje nakon "revolucije". Samo toliko. Bar ne u ovoj generaciji.
Koliko ko nafte vadi i kako se profit rasporedjuje, necu da ulazim. Nonsens mi je govoriti da je arapima dobro sto amerikanci uzimaju profit od njihovog blaga, jer drugacije ne bi znali zaraditi. Gledacemo godinama alzirski scenario u ove tri drzave.

Kako god prosipali demagogiju,vrijeme ce pokazati sta su postigli.
Hoće li sloboda umjeti da pjeva kao što su sužnji pjevali o njoj?
Ti kako sam shvatio ne tvrdis samo da im nece biti bolje, vec da ce im biti i gore.

Bice im bolje ako se izbore za demokratiju i ako u toj demokratiji budu znali koje konce da povlace. Ako ne budu znali sta da rade - nece im biti bolje. Demokratija ne donosi nuzno prosperitet.
jutarnji

#662 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jutarnji »

jeza u ledja wrote:Oni su upravo primjer kako pare od nafte mogu lako zaobici narod i ici u dzep vladajuce oligarhije. Za njih je Gadafi - Tito.

Doduse i kod nas sav profit od naftne industrije ode u ruke sirotinje :lol:
Last edited by jutarnji on 01/03/2011 02:07, edited 1 time in total.
Bodkin

#663 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote:Da, E. Gvineja, Gabon i R. Kongo (onaj manji), su tek nedavno poceli stancati naftu naveliko.

Oni su upravo primjer kako pare od nafte mogu lako zaobici narod i ici u dzep vladajuce oligarhije. Za njih je Gadafi - Tito. :D

http://www.progress.org/2004/oil13.htm
ma znam da je tim zemljama u centralnoj africi nafta vece prokletstvo nego sreca...imam osjecaj da bi mi bili u toj grupi da je kojim slucajem imamo :)
Murat Sabanovic

#664 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Murat Sabanovic »

zbacivanje diktatora je prvi korak ujedinjenja arapa !!!
quasar

#665 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

jeza u ledja wrote:[
Ti kako sam shvatio ne tvrdis samo da im nece biti bolje, vec da ce im biti i gore.

Bice im bolje ako se izbore za demokratiju i ako u toj demokratiji budu znali koje konce da povlace. Ako ne budu znali sta da rade - nece im biti bolje. Demokratija ne donosi nuzno prosperitet.
Da, mislim da ce im biti gore, upravo zato sto je demokratija lijepa rijec koja nista ne donosi sama po sebi. Znam da ti znas sta sve treba postici da bi demokratija bila stvarno ono sto treba da bude. Nisi od onih koji samo recituju fraze. Vjerujes u to i ja ti se divim, mada mi ponekad izgledas kao student, ali postujem tvoj stav. Isto tako znas da od tih preduslova tamo nema nista. Niti su politicki obrazovani, ostrasceni su, podijeljeni plemenski i po kastama, nemaju jaku srednju klasu. Imaju mnogo oruzja u rukama, imaju jak religijski uticaj. Tako da sumnjam da ce znati koje konce da povlace.
Opet cu ponoviti da se na tim podrucjima, nikad nista nije promijenilo demokratski. To je mentalitet plemena i tu se samo sila pika. Jednako kao i kod nas.
quasar

#666 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

Murat Sabanovic wrote:zbacivanje diktatora je prvi korak ujedinjenja arapa !!!
prije ce se juzni Slaveni ujediniti...
jeza u ledja

#667 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

quasar wrote:
jeza u ledja wrote:[

Da, mislim da ce im biti gore, upravo zato sto je demokratija lijepa rijec koja nista ne donosi sama po sebi. Znam da ti znas sta sve treba postici da bi demokratija bila stvarno ono sto treba da bude. Nisi od onih koji samo recituju fraze. Vjerujes u to i ja ti se divim, mada mi ponekad izgledas kao student, ali postujem tvoj stav. Isto tako znas da od tih preduslova tamo nema nista. Niti su politicki obrazovani, ostrasceni su, podijeljeni plemenski i po kastama, nemaju jaku srednju klasu. Imaju mnogo oruzja u rukama, imaju jak religijski uticaj. Tako da sumnjam da ce znati koje konce da povlace.
Opet cu ponoviti da se na tim podrucjima, nikad nista nije promijenilo demokratski. To je mentalitet plemena i tu se samo sila pika. Jednako kao i kod nas.
To je tako mozda u Libiji, u Tunisu, a pogotovo Egiptu nije.
No Libija ima prednost u tim resursima, samo je bitno da ne pozuruju sa privatizacijom, za sto ce sigurno biti pod velikim protiscima WTO. Ipak Libija nije Somalija, niti je Irak. Plemenske razlike postoje, ali uglavnom je sve to jedan narod i jedna vjera.
Murat Sabanovic

#668 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Murat Sabanovic »

quasar wrote:
Murat Sabanovic wrote:zbacivanje diktatora je prvi korak ujedinjenja arapa !!!
prije ce se juzni Slaveni ujediniti...
zivi bili pa vidjeli,a juzni slaveni ce kao i u proslosti. opet se ujediniti !!! sve je pitanje vremena ...
quasar

#669 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

inshala.
jeza u ledja

#670 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

Bogami evo sad svasta nesto procitah o obrazovnom sistemu u Libiji, nisu bas tako zaostali kako ih se predstavlja.

Stopa pismenosti u Libiji je 86.8% i po tome veca od bilo koje druge sjevernoafricke zemlje. (U Egiptu je recimo 66.4%, Tunisu 77.7%). Obrazovanje je djaba i veliki procenat raje se skoluje, a populacija je svakako jako mlada. No moze im se kad ih vise od 20% uopste ne radi. :D
Jebiga mladi, obrazovani ljudi, jos nezaposleni su recept za revoluciju. :-D
jeza u ledja

#671 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

Mislim da ce vas zanimati ova dva klipa o Libiji sa MSNBC, masovnog medija kojeg kontrolise big biznis :lol: . Prvi je o uticaju americkog naftnog i vojnoindustrijskog lobija na americku vladu, na sklopljene poslove sa Gadafijem i njihovom odnosu prema istom:

http://www.msnbc.msn.com/id/21134540/vp ... 8#41839078

A drugi je jos bolji, o tome da li SAD trebaju snabdijeti opozociju u Libiji sa oruzjem. Ima dio gdje Lieberman i McCain standardno trabunjaju o svojim radikalnim idejama, naravno oni kazu treba namah im slati oruzje, kao sto su nama slali u Bosni kaze :lol: , normalno ovaj lik se ne slaze s tim:

http://www.msnbc.msn.com/id/21134540/vp ... 8#41830492

U jednom trenutku takodje ima kratak klip gdje je prosle sedmice Robert Gates, americki sekretar odbrane (znaci prvi covjek americke vojske) u svom govoru na West Pointu kaze:

"But in my opinion, any future's Defense Secretary who advises the president to again send a big American land army into Asia or into the Middle East or Africa should have his head examined." :D :thumbup:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#672 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by corolla02 »

Republikanci su definitivno budale vodjene sa $$$

al Amerika se razvukla pa se nema snage da se nesto uradi u njenom interesu, pa kud vjetar puse i oni tuda, a oni bi sve ko da uknjize jos jednu pobjedu, ko nesto da pokazu kako su jaki; toj seoskoj idili nikad kraja :-D

PS
i Gates nije prvi covjek vojske, jer samo je jedan koji moze biti sa titulom Commander in Chief :wink:
jeza u ledja

#673 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

corolla02 wrote:Republikanci su definitivno budale vodjene sa $$$

al Amerika se razvukla pa se nema snage da se nesto uradi u njenom interesu, pa kud vjetar puse i oni tuda, a oni bi sve ko da uknjize jos jednu pobjedu, ko nesto da pokazu kako su jaki; toj seoskoj idili nikad kraja :-D

PS
i Gates nije prvi covjek vojske, jer samo je jedan koji moze biti sa titulom Commander in Chief :wink:
ma dobro, nije prvi covjek vojske, al je ministar odbrane, kako god.
simpozijum delirijum

#674 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by simpozijum delirijum »

u zadnjih sedmicu dana cijena galona benzina u USA je skocila sa 3.10 $ -3.15$ na 3.40 i vise ( evo sada dodjoh kuci vec je 3.60 $ !)
bit ce rata , bombarderi se spremaju i jedan moj pametni Americki prijatelj kaze; " pa to i jeste njihova nafta i na njihovoj zemlji i ako nam zavrnu pipe ?
sami smo krivi !"
jebajiga a taman sam htjeo pitati Boss-a za povisicu :lol:
bem'ti srecu Bosansku
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#675 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by corolla02 »

jeza u ledja wrote:
corolla02 wrote:Republikanci su definitivno budale vodjene sa $$$

PS
ma dobro, nije prvi covjek vojske, al je ministar odbrane, kako god.
ma salim se ba :-D
Post Reply