Naravno da mislim na prave terence, e sad koliko spada u to moj Pajero, znam da nije hard terenac ali moze proci
Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- prech85
#651 Re: Terenci i mehanika
Mislim kako se ponasti npr kad si u blatu, snijegu, vodi na sta obratiti paznju? Znam da sve zavisi od situacije u kojoj se nalazis, ali mislim da vi iskusni vozaci imate neke metode za takve situacije...
Naravno da mislim na prave terence, e sad koliko spada u to moj Pajero, znam da nije hard terenac ali moze proci
-
WJ2001
#652 Re: Terenci i mehanika
Hvala na brzom i detaljnom odgovoru. Za N se nadam da mi nece trebati
, a ostale cu ubrzo isprobati pa cu valjda skontati ima li slipove ili ne.
- kreso_atac
#653 Re: Terenci i mehanika
Prije svega, adekvatne i dobre gume su glavni preduslov. Gume sa dobrim bočnim držanjem - uvijek je veći problem spustiti se nizbrdo (i po blatu, snijegu) nego uspeti gore. A za sigurno spuštanje potrebno je ravnomjerno kočenje i dobro bočno držanje auta (da ne bi došlo do okretanja). Druga jako bitna stvar je poznavati mogućnosti i kapacitet svoga auta. Svako (i najbolje terensko auto) ima određene limite (što se tiče nagiba, maksimalne artikulacije itd) i vremenom i iskustvom se to upozna i znaš dokle smiješ ići. Već sam rekao sa terencima je zeznuto da se osjećaš sigurno, ali ustvari su jako nestabilni i malo im fali da se prevrnu. Dobro, ne baš toliko malo, ali zna se desiti malo ispadanje iz ravnoteže i ide na stranu. Treće, po klizavoj i nezgodnoj podlozi biti jako oprezan sa gasom. Jak gas ništa dobrog neće donijeti.

Ova kriva fino pokazuje to. Ono o čemu govorim jest okretni moment (ovaj grafik je čini mi se od BMWa nekog koji ima loš obrtni moment, tj ok je moment ali u visokim obrtajima - mada ipak govorimo o putničkom autu kome i nije bitno toliko, ali nebitno, princip je isti). Fino se vidi da obrtni moment raste do određene granice, a onda opada. I on najbolje grize na tom svom maksimumu. Prije i poslije toga manje. Naravno u tim obrtajima i najviše troši, ali šta da se radi, zato ga ne voziš non stop u tim obrtajima, i mjenjač "bježi" iz tih obrtaja u normalnoj vožnji, samo uz kickdown ili overdrive isključen to možeš postići, ili naravno kad ga ograničiš u prvu. I upravo je moment ono šta te izvlači iz blata itd, tj pokreće te iz mjesta (a zna se da zbog trenja, auto je najteže pokrenuti iz mjesta). Od okretnog momenta zavisi prijenos snage na kotače, konjske snage su "šminka". One rastu otprilike linearno sa obrtajima, i one uglavnom doprinose brzini, i što ide više u obrtaje, slabiji je kontakt sa podlogom. Ali sa momentom je drukčije. Recimo Jeepov 4.0 benzinac ima oko 320 Nm na 2200/2400 obrtaja. Sve preko toga je jalovo. Znači velik gas mu ne donosi ništa u čupanju iz mjesta. OK ako se u pokretu pa da ne izgubi na brzini, ali kada već staneš onda gas gurati do tih obrtaja, ako može izvuć izvuć će, dalje ništa. Kod pajera 3.5 V6 ima finog momenta (oko 300 Nm na 3000 obrtaja). Takođe bitna stvar je kada se zaglaviš ono o čemu sam i ranije govorio. Treba imati dobar osjećaj da bi se to izvelo, ali uz par pokušaja može se: (naravno kod automatika dosta lakše): jedna noga na kočnicu, druga na gas i lagano otpuštanje kočnice uz još laganije davanje gasa, da bi "simulirali" blokade ako ih već nema. I to pali jako dobro. Opširnije o tome ima na stranicama prije. Dalje šta je još bitno, ne bojati se toliko snijega jer dobra guma ga gazi bez frke, led je problematičniji, i nagli pokreti na istom, što treba izbjegavati čak i vozeći 4x4 auto sa dobrom kontrolom pogona preko diferencijala. Inače, 4x4 ima puno bolje kočenje nizbrdo po snijegu, jer motor koči ravnomjerno cijeli auto, i zadnji kraj. Pajero svih generacija ima jako dobre mogućnosti van ceste, ali svakako nemoj ga precijeniti, oprez prije svega. Eto to je to ukratko, ako sam nešto propustio, pitajte dalje.
P.S. I kubikaža je ono šta čini auto moćnim, a konjske snage ga prodaju. To je razlog recimo zašto jedna Vitara (motora 1.6 litara i sličnih) ili Samurai (čak ispod 1 l motori) uz prilično bogate diferencijale i osovine i u serijskim izvedbama nemaju nekog kapaciteta za blato i snijeg, a vidit ćete i na snimcima sa CT kada postavim, koliko se jedan samurai recimo muči da pređe preko trupca, mora natjerati crn dim iz auspuha (a znate dokle je došlo ako benzincu natjerate crno vani), dok jedan Patrol ili Wrangler praktički rade to sa pola gasa. A opet se vraćamo na to zašto ovi više troše i sve se to kompenzuje, pa sve se svodi na stvar potreba, izbora i mogućnosti.

Ova kriva fino pokazuje to. Ono o čemu govorim jest okretni moment (ovaj grafik je čini mi se od BMWa nekog koji ima loš obrtni moment, tj ok je moment ali u visokim obrtajima - mada ipak govorimo o putničkom autu kome i nije bitno toliko, ali nebitno, princip je isti). Fino se vidi da obrtni moment raste do određene granice, a onda opada. I on najbolje grize na tom svom maksimumu. Prije i poslije toga manje. Naravno u tim obrtajima i najviše troši, ali šta da se radi, zato ga ne voziš non stop u tim obrtajima, i mjenjač "bježi" iz tih obrtaja u normalnoj vožnji, samo uz kickdown ili overdrive isključen to možeš postići, ili naravno kad ga ograničiš u prvu. I upravo je moment ono šta te izvlači iz blata itd, tj pokreće te iz mjesta (a zna se da zbog trenja, auto je najteže pokrenuti iz mjesta). Od okretnog momenta zavisi prijenos snage na kotače, konjske snage su "šminka". One rastu otprilike linearno sa obrtajima, i one uglavnom doprinose brzini, i što ide više u obrtaje, slabiji je kontakt sa podlogom. Ali sa momentom je drukčije. Recimo Jeepov 4.0 benzinac ima oko 320 Nm na 2200/2400 obrtaja. Sve preko toga je jalovo. Znači velik gas mu ne donosi ništa u čupanju iz mjesta. OK ako se u pokretu pa da ne izgubi na brzini, ali kada već staneš onda gas gurati do tih obrtaja, ako može izvuć izvuć će, dalje ništa. Kod pajera 3.5 V6 ima finog momenta (oko 300 Nm na 3000 obrtaja). Takođe bitna stvar je kada se zaglaviš ono o čemu sam i ranije govorio. Treba imati dobar osjećaj da bi se to izvelo, ali uz par pokušaja može se: (naravno kod automatika dosta lakše): jedna noga na kočnicu, druga na gas i lagano otpuštanje kočnice uz još laganije davanje gasa, da bi "simulirali" blokade ako ih već nema. I to pali jako dobro. Opširnije o tome ima na stranicama prije. Dalje šta je još bitno, ne bojati se toliko snijega jer dobra guma ga gazi bez frke, led je problematičniji, i nagli pokreti na istom, što treba izbjegavati čak i vozeći 4x4 auto sa dobrom kontrolom pogona preko diferencijala. Inače, 4x4 ima puno bolje kočenje nizbrdo po snijegu, jer motor koči ravnomjerno cijeli auto, i zadnji kraj. Pajero svih generacija ima jako dobre mogućnosti van ceste, ali svakako nemoj ga precijeniti, oprez prije svega. Eto to je to ukratko, ako sam nešto propustio, pitajte dalje.
P.S. I kubikaža je ono šta čini auto moćnim, a konjske snage ga prodaju. To je razlog recimo zašto jedna Vitara (motora 1.6 litara i sličnih) ili Samurai (čak ispod 1 l motori) uz prilično bogate diferencijale i osovine i u serijskim izvedbama nemaju nekog kapaciteta za blato i snijeg, a vidit ćete i na snimcima sa CT kada postavim, koliko se jedan samurai recimo muči da pređe preko trupca, mora natjerati crn dim iz auspuha (a znate dokle je došlo ako benzincu natjerate crno vani), dok jedan Patrol ili Wrangler praktički rade to sa pola gasa. A opet se vraćamo na to zašto ovi više troše i sve se to kompenzuje, pa sve se svodi na stvar potreba, izbora i mogućnosti.
- prech85
#654 Re: Terenci i mehanika
Kreso hvala na iscrpnom odgovoru...
Ovo oko obrtnog momenta nisam znao... ev sad citam za mog pajera kazu da ima 372 obrtnog momenta pri 2000 o/min znaci nije lose
P.S cekamo slike i snimke sa CT-a
uzdravlje
Ovo oko obrtnog momenta nisam znao... ev sad citam za mog pajera kazu da ima 372 obrtnog momenta pri 2000 o/min znaci nije lose
P.S cekamo slike i snimke sa CT-a
- prech85
#655 Re: Terenci i mehanika
ev ovde http://www.vidiauto.com/03testovi/index.php?id=5845 Podnaslov: Motor dorastao svakom zadatku ( da ne citas sve
)
- kreso_atac
#656 Re: Terenci i mehanika
Da, da dizel ipak. WJ dizelaš ima 400 Nm na 1800 obrtaja, stvarno bolestan moment, i to bi bila zvijer da mu stave mehaniku i podvozje od Jeepa, a ne od ML-a. 3.1 TD grand iz detroita je dosta bolja opcija ako se malo pripazi na motor, čini mi se 370 Nm na 2000 obrtaja, plus quadra drive reduktor sa vari lok-ovima. Čisto demontracije radi, evo šta radi fabrički (bez dorada, suspenzija 0'' lift) WJ sa quadra drive pogonom, uz vari lokove. naravno benzin, 4.7:
Da čovjek pomisli da je to jednostavno izvesti i sa običnim autom.
Da čovjek pomisli da je to jednostavno izvesti i sa običnim autom.
Last edited by kreso_atac on 13/05/2011 23:54, edited 1 time in total.
-
Kiberluskoni
#657 Re: Terenci i mehanika
Na drugom i trećem snimku se tačno vidi kako radi VariLock, ako koga zanima. Čim prokliže jedan točak, hvata drugi, bez ikakve intervencije iz kabine. Još su u pitanju i neke prilično "cestovne" gume.
- prech85
- kreso_atac
#660 Re: Terenci i mehanika
Da, to je ono zašto govorim da je Quadra Drive najbolja opcija, iako Selec Trac ima veći izbor pogona, rijetko se on može naći sa Trac-Lock slipovima. I inače, reduktor quadra jako pametno radi i kada je otvoren diferencijal, što ga čini vjerovatno najboljim u klasi. Druga stvar je prijenos snage na kotače - između ostalog zašto je Jeepov SRT-8 grand najeksplozivniji i najmoćniji 0-100 SUV (gdje bez kompromisa tuče range rovera, cayennea, q7 i ostale - iako za ubrzanja u vožnji i nije bolji od nekih nabrojanih) - taj prijenos na kotače kojeg Jeep razvija za terence desetinama godina, samo je upakovao i dotjerao za trkača što je rezultiralo tako dobrim startom i hvatanjem podloge pri pokretanju iz mjesta. Ali da ne idemo sa teme, ostavit ćemo SRT-a kraju.
Prech85 - što se tiče 3.2 dizela u pajeru, on zna imati problema sa turbom, glavom motora i hlađenjem, tako da obrati pažnju na to, prvenstveno na pregrijavanje, jako su osjetljivi tu, i pazi ako procuri na spoju glave motora ili na turbu, nemoj čekati da se zapusti. Sve ovisi kakvu historiju ima i kako je održavan, traži pedantno održavanje i to je sve.
EDIT: šta reći na wranglera... suvišno je išta više pričat ovako u prazno o njemu
Prech85 - što se tiče 3.2 dizela u pajeru, on zna imati problema sa turbom, glavom motora i hlađenjem, tako da obrati pažnju na to, prvenstveno na pregrijavanje, jako su osjetljivi tu, i pazi ako procuri na spoju glave motora ili na turbu, nemoj čekati da se zapusti. Sve ovisi kakvu historiju ima i kako je održavan, traži pedantno održavanje i to je sve.
EDIT: šta reći na wranglera... suvišno je išta više pričat ovako u prazno o njemu
- prech85
#661 Re: Terenci i mehanika
hvala kreso na savjetima, do sada nisam nista primjeto od navedenog sto si napisao, valjda se nece desiti 
-
WJ2001
#662 Re: Terenci i mehanika
Kreso, da li su track lock slipovi ugradjivani fabricki uz selec trac kao opcija, i ako jesu da li je moguce utvrditi posjeduje li vozilo iste na osnovu broja sasije ili ne?
- kreso_atac
#663 Re: Terenci i mehanika
na nekim jesu ugrađeni, na nekima ne. u kombinaciji sa 242 reduktorima dolazili su trac lok slipovi, a sa 249 vari lok (koji su dosta napredniji). To kada uzimaš novo auto biraš šta hoćeš od opreme, šta ne, a naravno može se i kasnije uzeti. oko 500-600 dolara je diff za slipovima za jeep. i da, može se preko broja šasije npr kod ovlaštenog servisera provjeriti kompletan build sheet, šta auto ima od opreme, a šta ne.
-
vrhovny
#664 Re: Terenci i mehanika
Pozdrav ekipi! Izgleda nike se ne vozi a tako i ne kvari nista:)))
Kreso druze ono sam rastavio i uradio kako si rekao, nema nigdje losih lemova i prekida na pločama tako da sam sve sastavio i kad sam vracao naprskao sam kontakt spreyem na spojni jack odnosno glavni spoj ....Evo tri dana se vozam i nema vise famoznog "COOLANT SENSOR BAD" a nadam se i da nece biti s toga se nadam da smo rijesili problem i opet da te pohvalim , znas od ovih jeepova sve!!!! Jedino sto me jos j... onaj slucaj sto dugo vergla kad pali, cim stoji vise od 20-25 minuta jedva upali:((!!!
Kreso druze ono sam rastavio i uradio kako si rekao, nema nigdje losih lemova i prekida na pločama tako da sam sve sastavio i kad sam vracao naprskao sam kontakt spreyem na spojni jack odnosno glavni spoj ....Evo tri dana se vozam i nema vise famoznog "COOLANT SENSOR BAD" a nadam se i da nece biti s toga se nadam da smo rijesili problem i opet da te pohvalim , znas od ovih jeepova sve!!!! Jedino sto me jos j... onaj slucaj sto dugo vergla kad pali, cim stoji vise od 20-25 minuta jedva upali:((!!!
- kreso_atac
#665 Re: Terenci i mehanika
da, bili su kontakti loši onda sto posto, podrazumijeva se da se dotjeraju kontakti malo
I inače se ne vidi da je loš kontakt dok ne uzmeš povećalo neko, jer mali su lemovi, a jako osjetljivi spojevi. Ajmo se sad ovako igrati: napiši mi sve detalje oko tog paljenja, neke sam zaboravio pošto podavno je bilo, kada se pojavilo, kada neće upaliti, kako pali hladan, kako ide hladan, kako ide kada se ugrije, kako ide kada izvergla, je li gubi nekada snagu, je li prosipa negdje gorivo, kakva je potrošnja? Malo je nezgodno ovako preko interneta dok ne vidim situaciju, pa zato sve što ti padne na pamet javi, i što misliš da nije povezano, možda ipak jeste na neki način uzrok toga. Je li motor mirno radi, je li dimi, trese, elektronika je li sva uredu? Riješit ćemo i to nekako
- rotor
#666 Re: Terenci i mehanika
@Kreso_otac
Ne radi se o terencu, ali je u pitanju automatski mjenjac na putnickom automobilu, a vidim da pravo kontas te mjenjace. Stradao je hladnjak ulja i u mjenjac je dospjela voda, u mjenjacu se ulje pretvorilo u emuziju boje bijele kafe. Posle toga zamjenjen je hladnjak ulja i promjenjeno ulje u mjenjacu dva puta da se to proba isprati, posle svake zamjene ulja mjenjac radi bolje, ali i dalje nije dobro...pitanje: da li smatras da treba remont mjenjaca (jedan majstor kaze da je to obavezno posle ulaska vode u mjenjac) ili da se jos koji put pokusa zamjeniti ulje dok se skroz ne iscisti ta emuzija ?
Ne radi se o terencu, ali je u pitanju automatski mjenjac na putnickom automobilu, a vidim da pravo kontas te mjenjace. Stradao je hladnjak ulja i u mjenjac je dospjela voda, u mjenjacu se ulje pretvorilo u emuziju boje bijele kafe. Posle toga zamjenjen je hladnjak ulja i promjenjeno ulje u mjenjacu dva puta da se to proba isprati, posle svake zamjene ulja mjenjac radi bolje, ali i dalje nije dobro...pitanje: da li smatras da treba remont mjenjaca (jedan majstor kaze da je to obavezno posle ulaska vode u mjenjac) ili da se jos koji put pokusa zamjeniti ulje dok se skroz ne iscisti ta emuzija ?
- kreso_atac
#667 Re: Terenci i mehanika
ovisi koliko dugo je bila voda unutra? u svakom slučaju ispustiti kompletno ulje, isprati mjenjač ULJEM, zamijeniti filtere i ventile. Ja bih opet provjerio u kakvom su stanju ostale stvari (planetari, kućišta osovina, pumpa) i osjetiš kako lamele rade. Šta podrazumijevaš pod tim da mjenjač loše radi, tj da je bolje nakon zamjene ulja? U kojem smislu bolje, kako se ponašao prije izmjene ulja? Ako je unutra duže bila voda, ako se pojavi i najmanji djelić korozije, vrlo vjerojatno slijedi reparacija mjenjača.
- rotor
#668 Re: Terenci i mehanika
Voda je bila par dana...bar od kad su poceli negativni simptomi, a to je da je mjenjac poceo da pravi osjetne trzaje kad salta brzine i ubacivanjem rucice mjenjaca u polozaj D nece da krene bez gasa. Posle prve zamjene ulja ti trzaji su se smanjili, ali i dalje su postojali i vec je poceo lagano da krece bez gasa...cuo sam da se unutra raskvase lamelice pa kasnije pocnu otpadati komadi koji zacepljaju kanale...mislim ako je to da se dzaba ne baca ulje na ipiranje, pa opet kasnije remont...
- kreso_atac
#669 Re: Terenci i mehanika
Kako se ponaša prilikom naglog kretanja iz mjesta i velikim opterećenjima? Neće to lamelama toliko štete uraditi, prije će stradati elektronski ventili (pretpostavljam da je noviji auto, sa elektronički upravljanim automatikom) i ventili.
- shlauf
- kreso_atac
#671 Re: Terenci i mehanika
btw vrhovny, jesi li poništio OBD greške nakon popravke Coolant sensor greške?
-
vrhovny
#672 Re: Terenci i mehanika
Jesam cini mi se! Ona fora sa skinutim (+)kablom i prislanjenjem na (-)kabal, te drzanje pola minuta potom davanje kontakta upalim-ugasim svjetla i potom ugasim kontakt....to sam negdje nasao da mu je reset ecu-a.kreso_atac wrote:btw vrhovny, jesi li poništio OBD greške nakon popravke Coolant sensor greške?
A sto se tice paljenja, uvijek pali dugim verglanjem osim 10tak min netom poslije gasenja i sve preko toga teze upali! Ujutro kad je hladan dok se ne ugrije nesto lagano zvecka kod motora kao kad vrhom kljuca lagano udaras od drveni sto! cim prebaci na plin taj zvuk nestaje (kontam da nije do dizne neke)...Sto se tice vuce i rada to je OK.. a znao mi je nekad naglo malo prekinuti u toku rada(ne znam sta mu se desi) trzne i malo kao da izgubi snagu i potom sve se vrati u normalu!
- kreso_atac
#673 Re: Terenci i mehanika
Priključi na njega neku auto dijagnostiku i testiraj ga za greške i usput i poništi iste. Taj restart ECUa obriše samo nakupljene greške, a ne i aktivne. Usput, kada budeš blizu Jeepa, tj kada ga ugriješ i kada neće tako upaliti, pokušaj ovako: ubaci ključ, daj kontakt, drži 5-6 sekundi kontakt, vrati ključ, opet daj kontakt i drži par sekundi, i tako ponovi 3-4 puta, i onda poslije 4. ili 5. davanja kontakta okreni ključ na START poziciju i pokušaj upaliti i javi šta se desilo, s tim da prilikom davanja zadnjeg kontakta, tj onog prije paljenja, držiš ga tako na kontaktu 15ak sekundi. A to za lupkanje jesi li siguran da ti sve svjećice radi, i da je dobro razvodnik uklopljen? Ili da su svjećice na mjestu?
-
vrhovny
#674 Re: Terenci i mehanika
Probacu to s kontaktom a za to lupkanje moram ujutro otvoriti haubu da vidim na kom dijelu motora se cuje(nisam jos)i onda cu vjerovatno znati sta je, meni se cini da je u jednoj strani motora ispod poklopca ventila nesto...mozda ventil, klackalica ili sl.ali mi nije jasno sto nestane zvuk kad se ugrije motor odnosno zasto prestane kad prebaci na plin....javim ti poslije ovo za kontakt!kreso_atac wrote:Priključi na njega neku auto dijagnostiku i testiraj ga za greške i usput i poništi iste. Taj restart ECUa obriše samo nakupljene greške, a ne i aktivne. Usput, kada budeš blizu Jeepa, tj kada ga ugriješ i kada neće tako upaliti, pokušaj ovako: ubaci ključ, daj kontakt, drži 5-6 sekundi kontakt, vrati ključ, opet daj kontakt i drži par sekundi, i tako ponovi 3-4 puta, i onda poslije 4. ili 5. davanja kontakta okreni ključ na START poziciju i pokušaj upaliti i javi šta se desilo, s tim da prilikom davanja zadnjeg kontakta, tj onog prije paljenja, držiš ga tako na kontaktu 15ak sekundi. A to za lupkanje jesi li siguran da ti sve svjećice radi, i da je dobro razvodnik uklopljen? Ili da su svjećice na mjestu?
-
vrhovny
#675 Re: Terenci i mehanika
Probao sam ovo sto si rekao i ponasa se apsolutno isto!!!! i da, imao sam dvije greske na compu: lambda sonda i senzor brzine...nakon ponistavanja vise se ne javljaju!kreso_atac wrote:Priključi na njega neku auto dijagnostiku i testiraj ga za greške i usput i poništi iste. Taj restart ECUa obriše samo nakupljene greške, a ne i aktivne. Usput, kada budeš blizu Jeepa, tj kada ga ugriješ i kada neće tako upaliti, pokušaj ovako: ubaci ključ, daj kontakt, drži 5-6 sekundi kontakt, vrati ključ, opet daj kontakt i drži par sekundi, i tako ponovi 3-4 puta, i onda poslije 4. ili 5. davanja kontakta okreni ključ na START poziciju i pokušaj upaliti i javi šta se desilo, s tim da prilikom davanja zadnjeg kontakta, tj onog prije paljenja, držiš ga tako na kontaktu 15ak sekundi. A to za lupkanje jesi li siguran da ti sve svjećice radi, i da je dobro razvodnik uklopljen? Ili da su svjećice na mjestu?