BOG vs NAUKA

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
BHF_Manijak

#651 Re: BOG vs NAUKA

Post by BHF_Manijak »

Great Cornholio wrote:
BHF_Manijak wrote: I jos nesto, jest, bravo vi, hajmo vjeru istrijebiti i u svijetu nece vise biti ratova, ubijstava, klanja i ubijanja, jupiiiii... :oops: :roll: :zzzz: Kako naivno razmisljanje, a busa se u prsa kako no razumom razmislja, plitko...Jako plitko! :wink:
Vjera nije uzrok ratova, ona je povod ratova. Uzrok je ljudska pohlepa.
Da se ne kriju pod plastom vjere, krili bi se pod nekim drugim, tako da je ta teorija kako religije prouzrokuju ratove u najmanju ruku smijesna, da ne kazem morbidna!
Great Cornholio

#652 Re: BOG vs NAUKA

Post by Great Cornholio »

BHF_Manijak wrote: Da se ne kriju pod plastom vjere, krili bi se pod nekim drugim, tako da je ta teorija kako religije prouzrokuju ratove u najmanju ruku smijesna, da ne kazem morbidna!
Treba razdvojiti religiju ( vjerske spise) od institucionalizirane religije ( vjerskih institucija). Vjerske institucije su bili aktivni učesnici u započinjanju mnogobrojnih krvavih sukoba. Da nije bilo njihovog negativnog uticaja ljudi bi se teže odlučivali da "brane svoje".
BHF_Manijak

#653 Re: BOG vs NAUKA

Post by BHF_Manijak »

uiop wrote:
Da se ne kriju pod plastom vjere, krili bi se pod nekim drugim, tako da je ta teorija kako religije prouzrokuju ratove u najmanju ruku smijesna, da ne kazem morbidna!
Ponovo obicna ignorancija cinjenica, ponos, inat i ovaj i gornji post nakon mog koji si napisao jasno se vidi narocito u recenici gdje pojam vjerskih ratova nazivas teorijom sto ako nije smijesno jeste krajnje neozbiljno jer dovodis u pitanje svoje elementarno obrazovanje iz historije.[/quote]

Kako jadno...Ne kazem da ih nije bilo, ali NECE ratovi prestati, NIKAD ZA NIKAD, ukoliko se istrijebi religija, ili si toliko ogranicen pa to ne mozes skontati, da ti crtam mozda???
I takodjer, jako si zalostan ukoliko smatras da je iskljucivi uzrok ratova u historiji bila religija! Pogledaj spisak ratova kroz historiju, bilo ih je na stotine, i vidi od koliko njih je izazvano religijom! :wink:
Vjeerskih ratova je bilo i bice, ali su mizerni u odnosu na ove ostale povode...Jos samo reci da su i ovi u zadnjih nekoliko decenija koji se desavaju takodjer vjerkos karaktera! :lol: Kao sto vole npr reci da je kod nas bio vjerski rat( :x :x ), ili sto Bush u Iraku uradi, ili Afganistanu itd...Smijesno do bola!
cartman

#654 Re: BOG vs NAUKA

Post by cartman »

BHF_Manijak wrote: Kako jadno...Ne kazem da ih nije bilo, ali NECE ratovi prestati, NIKAD ZA NIKAD, ukoliko se istrijebi religija, ili si toliko ogranicen pa to ne mozes skontati, da ti crtam mozda???
I takodjer, jako si zalostan ukoliko smatras da je iskljucivi uzrok ratova u historiji bila religija! Pogledaj spisak ratova kroz historiju, bilo ih je na stotine, i vidi od koliko njih je izazvano religijom! :wink:
Vjeerskih ratova je bilo i bice, ali su mizerni u odnosu na ove ostale povode...Jos samo reci da su i ovi u zadnjih nekoliko decenija koji se desavaju takodjer vjerkos karaktera! :lol: Kao sto vole npr reci da je kod nas bio vjerski rat( :x :x ), ili sto Bush u Iraku uradi, ili Afganistanu itd...Smijesno do bola!

za nepovjerovat koja kolicina negativnosti izbija iz tvojih postova.
BHF_Manijak

#655 Re: BOG vs NAUKA

Post by BHF_Manijak »

Gdje ste cvjecke moje drage... :lol: 8-)

Hajd ba skontajte sta pametnije za napisati pa ponovo dodjite, jer kad vam se odgovori pa ne znate sta da napisete odmah pocnete sa onom supljom kako se u "vjerskim spisima nalaze mrznja" itd... :zzzz:

Gdje nadje toliko mrznju? Postiraj mi da i ja sta naucim... :oops:
cartman

#656 Re: BOG vs NAUKA

Post by cartman »

BHF_Manijak wrote:Gdje ste cvjecke moje drage... :lol: 8-)

Hajd ba skontajte sta pametnije za napisati pa ponovo dodjite, jer kad vam se odgovori pa ne znate sta da napisete odmah pocnete sa onom supljom kako se u "vjerskim spisima nalaze mrznja" itd... :zzzz:

prije svega, mrznja iz tebe
BHF_Manijak

#657 Re: BOG vs NAUKA

Post by BHF_Manijak »

cartman wrote:
BHF_Manijak wrote:Gdje ste cvjecke moje drage... :lol: 8-)

prije svega, mrznja iz tebe
Citiraj mi je u Knjizi, lahko cemo za mene!! :wink:
srklet

#658 Re: BOG vs NAUKA

Post by srklet »

uiop wrote: "Kada prodju sveti mjeseci, ubijajte mnogobosce gdje god ih nadjete,
zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakome prolazu docekujte!
Pa ako se pokaju
i budu molitvu obavljali i zekat davali, ostavite ih na miru, jer Allah zaista
prasta i samilostan je." (9:5)

"I borite se protiv njih sve dok mnogobostva ne nestane i dok se
Allahova vjera slobodno ispovijedati ne mogne
. Pa ako se okane, onda
neprijateljstvo prestaje, jedino protiv nasilnika ostaje." (2:193)

"Oni bi jedva cekali da i vi budete nevjernici kao sto su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvacajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu ledja, onda ih hvatajte i ubijajte gdje god ih nadjete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagaca ne prihvacajte" (4:89)

Mrznja je cak i mlaka rijec za ova uzasna naredjenja, ovo su samo neki dijelovi, a da ne spominjem o nevjernicima vatre, prijetnje itd. bukvalno ispiranje mozga. Samo pokazujes koliko si informisan ne samo u vezi sopstvene vjere vec i obicne historije koja se u osnovnoj izucavala. Tako da nemam namjeru dalje da trosim rijeci na tebe (citaj: neupucenog i neobrazovanog), pa ti slobodno nastavi sa mangupskim rijecnikom i lupetanjem kako ti i prilici. ;)
STRASNO !

Divim se svakome ko uspijeva pored ovakvih rijeci ostati vjernik!
memlija

#659 Re: BOG vs NAUKA

Post by memlija »

Sve iskrene vjernike koji ovdje zalaze molim da se ostave rasprave sa ovim provokatorima i puste ih da se dopisuju medju sobom, jer koliko god vi njima objašnjavali i podastirali raznorazne dokaze vizavi ove i sličnih tema oni će naći nešto za šta će se zakačiti i dalje provocirati...
pleaseee lijepi je petak...ostavite ih same sa sobom...selam ;-)
BHF_Manijak

#660 Re: BOG vs NAUKA

Post by BHF_Manijak »

uiop wrote:
"Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", a krscani kazu: "Mesih je -
Allahov sin."* To su rijeci njihove, iz usta njihovih, oponasaju rijeci
nevjernika prijasnjih - ubio ih Allah! Kuda se odmecu?" (9:30)

"Kada prodju sveti mjeseci, ubijajte mnogobosce gdje god ih nadjete,
zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakome prolazu docekujte!
Pa ako se pokaju
i budu molitvu obavljali i zekat davali, ostavite ih na miru, jer Allah zaista
prasta i samilostan je." (9:5)

"I borite se protiv njih sve dok mnogobostva ne nestane i dok se
Allahova vjera slobodno ispovijedati ne mogne
. Pa ako se okane, onda
neprijateljstvo prestaje, jedino protiv nasilnika ostaje." (2:193)

"Oni bi jedva cekali da i vi budete nevjernici kao sto su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvacajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu ledja, onda ih hvatajte i ubijajte gdje god ih nadjete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagaca ne prihvacajte" (4:89)

Mrznja je cak i mlaka rijec za ova uzasna naredjenja, ovo su samo neki dijelovi, a da ne spominjem o nevjernicima vatre, prijetnje itd. bukvalno ispiranje mozga. Samo pokazujes koliko si informisan ne samo u vezi sopstvene vjere vec i obicne historije koja se u osnovnoj izucavala. Tako da nemam namjeru dalje da trosim rijeci na tebe (citaj: neupucenog i neobrazovanog), pa ti slobodno nastavi sa mangupskim rijecnikom i lupetanjem kako ti i prilici. ;)
Ponovit cu, ovo se zove vadjenje iz konteksta i boldiranje dijela koji vama odgovara, zato ne zelim da raspravljam sa nekim ko ima tako plitka i naivna razmisljanje uz to jos i bezobrazna! :wink:

Pokazat cu ti primjerom koliko drsko citiras:

Ovo ste vi: "Vas Knjiga poziva na nevjerovanje, evo ti primjer: "Nema Boga, sem Allaha..."

Toliko o tebi i vadjenju citata... :wink:
cartman

#661 Re: BOG vs NAUKA

Post by cartman »

jel ti citas sto napises? sta je izvadjeno iz konteksta? jel pise ono sto pise gore, jel se poziva na ubijanje ili ne?
Great Cornholio

#662 Re: BOG vs NAUKA

Post by Great Cornholio »

uiop wrote:
Baš bi volio da mi neko od vjernika kaže šta je Allah ovdje želio da kaže? Siguran sam da će mi odgovoriti "Allah ne poziva na ubijanje nemuslimana, to si ti pogrešno protumačio" .
Bloo
Globalna šefica

#663 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bloo »

Image
true

#664 Re: BOG vs NAUKA

Post by true »

:D uvijek ista prica lol dajte okanite se ajmo u drugom smjeru
travar

#665 Re: BOG vs NAUKA

Post by travar »

Je l' se ovo opet kuhari bave kvantnom fizikom i string teorijom :zzzz:
BHF_Manijak

#666 Re: BOG vs NAUKA

Post by BHF_Manijak »

Great Cornholio wrote:
uiop wrote:
Baš bi volio da mi neko od vjernika kaže šta je Allah ovdje želio da kaže? Siguran sam da će mi odgovoriti "Allah ne poziva na ubijanje nemuslimana, to si ti pogrešno protumačio" .
Kad procitas sve, dakle ne samo boldirano, onda ce ti mozda i biti jasno... :oops:
majakovski27

#667 Re: BOG vs NAUKA

Post by majakovski27 »

Ja sam ateista i to cu ostati do kraja zivota. Nije mi jasna ova rasprava, a pogotovo mi nisu jasni ovi vjernici, ograniceno mi djeluju(ovo nije napad na vjernike ili sta slicno, valjda samo takvi primjerci) .

Imam pitanje za vjernike- Koliko sam shvatio iz postova nemoguce je bilo da slucajno nastane nesto bez Boga. Bog se definise kao nesto sto oduvijek postoji i postojace, kao nesto neshvatljivo za nas intelekt.

Ako je moguce da nesto tako savrseno kao Bog postoji oduvijek po kojoj je logici nemoguce da nesto ne moze postojati isto tako oduvijek, mislim na svemir, cestice, energiju ono sto nas okruzuje, zivot.

Mislim da ljudi nikad nece saznati istinu o svemu jer je to nesto nedokucivo. Kakvo god rjesenje, odgovor da se ponudi uvijek ce postojati neko ALI, ZASTO, KAKO.

Savrseno sveznajuce, svemoguce bice ne moze postojati kako to ja vidim. Sta ako se Bog odluci na SAMOUBISTVO ? Je li on sposoban za to?
BHF_Manijak

#668 Re: BOG vs NAUKA

Post by BHF_Manijak »

majakovski27 wrote:Ja sam ateista i to cu ostati do kraja zivota. Nije mi jasna ova rasprava, a pogotovo mi nisu jasni ovi vjernici, ograniceno mi djeluju(ovo nije napad na vjernike ili sta slicno, valjda samo takvi primjerci) .

Imam pitanje za vjernike- Koliko sam shvatio iz postova nemoguce je bilo da slucajno nastane nesto bez Boga. Bog se definise kao nesto sto oduvijek postoji i postojace, kao nesto neshvatljivo za nas intelekt.

Ako je moguce da nesto tako savrseno kao Bog postoji oduvijek po kojoj je logici nemoguce da nesto ne moze postojati isto tako oduvijek, mislim na svemir, cestice, energiju ono sto nas okruzuje, zivot.

Mislim da ljudi nikad nece saznati istinu o svemu jer je to nesto nedokucivo. Kakvo god rjesenje, odgovor da se ponudi uvijek ce postojati neko ALI, ZASTO, KAKO.

Savrseno sveznajuce, svemoguce bice ne moze postojati kako to ja vidim. Sta ako se Bog odluci na SAMOUBISTVO ? Je li on sposoban za to?
Jesi se zbog toga samo registrovo zivota ti?! Ni vi meni niste jasni pa opet zivim...

I ovo pitanje koje si postavio, postavljeno je jedno 5456392 puta ovdje, tako da nije nikakvak novina...
majakovski27

#669 Re: BOG vs NAUKA

Post by majakovski27 »

Izvinjavam se sto pitam vec postavljeno pitanje. Nisam citao ostale teme na podforumu, samo sam svratio da vidim sta ima :roll:

Nemoj se ljutiti :roll:

Zasto iz svakog tvoh posta izbija mrznja, patoloska :roll:
BHF_Manijak

#670 Re: BOG vs NAUKA

Post by BHF_Manijak »

majakovski27 wrote:Izvinjavam se sto pitam vec postavljeno pitanje. Nisam citao ostale teme na podforumu, samo sam svratio da vidim sta ima :roll:

Kad si na forumu toliki period, i kad nakon svakih nekoliko mjeseci vidis po milijarditi put jedne te iste rasprave nanovo i nanovo, onda ne mozes drugacije da reagujes vjeruj mi! Mislim zar je tesko, bar ovu prvu stranicu tema pretraziti, pa je ako nista refresirati(mislim na tu odgovarajucu temu), ili nesto slicno?! :)

I moj post nema veze sa mrznjom, vec fakat je iritantno vise koliko se puta dva-tri pitanja u krug vrte, ili teme, svejedno...Ako mislis na postove koje sam prethodnicima uputio, na napad i bezobrazluk i ne mozes drugacije da odgovoris, ono sto se pise daleko je od konstrktivnog posta ili diskusije, sve se svodi na napadanje i osudjivanje... :oops:
Optimus Prime

#671 Re: BOG vs NAUKA

Post by Optimus Prime »

majakovski27 wrote:Izvinjavam se sto pitam vec postavljeno pitanje. Nisam citao ostale teme na podforumu, samo sam svratio da vidim sta ima :roll:

Vjernici ne vole biti konfrontirani sa neugodnim pitanjima koja bi mogla ugroziti iluzije o vjecnom zivotu u rahatluku.
Optimus Prime

#672 Re: BOG vs NAUKA

Post by Optimus Prime »

majakovski27 wrote:Ja sam ateista i to cu ostati do kraja zivota. Nije mi jasna ova rasprava, a pogotovo mi nisu jasni ovi vjernici, ograniceno mi djeluju(ovo nije napad na vjernike ili sta slicno, valjda samo takvi primjerci) .

To se zove argument iz neznanja i tipican je za religije.
Mehanizmi koji su odgovorni za to da nesto jeste, a ne nije su nam trenutno nedokucivi, i zato mnogi ljudi grijese unoseci premise uz pomoc intuitivnih spoznaja, sto u konacnici dovodi do pogresnih zakljucaka.
Naravno da je sve moglo postojati "oduvjek", jer vrijeme kako ga mi poznajemo u biti nije nesto ultimativno, nego samo jedna fizicka jedinica za mjerenje entropije u ovakvom svemiru kakav jeste.
majakovski27 wrote: Mislim da ljudi nikad nece saznati istinu o svemu jer je to nesto nedokucivo. Kakvo god rjesenje, odgovor da se ponudi uvijek ce postojati neko ALI, ZASTO, KAKO.

Morao bi biti posto je svemoguc :D

Naravno, da je svakom razumnom covjeku jasno da su atributi boga kakvim ga opisuje biblija ili kuran medjusobno kontradiktorni.
Svemogucnost i sveznanje se uvijek medjusobno iskljucuju.
Ili jos intuitivnije, pravednost i milosrdje.
Neko ko je milosrdan ne moze biti pravedan!
crnokosa88

#673 Re: BOG vs NAUKA

Post by crnokosa88 »

....
Eto npr. sjedi pred ispit na fakultetu i cekaj da se ispit sam rijesi, onako slucajno, da se odgovori sami napisu na papir. Ako univerzum moze nastati slucajno, mogu i odgovori na tvom ispitu. Kada se to desi, budi drug pa mi javi :)
majakovski27

#674 Re: BOG vs NAUKA

Post by majakovski27 »

Ne razumijem potrebu da se porede takve stvari. Mozda se nece napisati slucajno odgovori na ispitu ali nece mi ni Bog pomoci u tome da rijesim ispit.

Cak i da mi se javi na ispitu, pocne pricati sa mnom, kaze mi da sam poslanik, uradi 1000 cuda svakojakih to opet nije dokaz niti razlog da vjerujem u njega kao neko super,sveznajuce, svemoguce bice.

Ovaj svijet i svemir nije tako savrsen kao sto to neki predstavljaju, krenuvsi od samog ljudskog tijela, same DNK, celija pa do nebeskih tijela i dalje. Ima dosta stvari gdje se moglo "uraditi bolje" ako pretpostavimo da Bog postoji.

Religija je cisti proizvod ljudske civilizacije, i ona je evoluirala zajedno sa covjekom. Kazu islam je naj naj religija. Pa normalno da je tako jer je dosla mnogo kasnije u odnosu na druge monoteisticke i kao i svaka prilagodjena je vremenu i podneblju u kojem je nastala ali generalno vodi korijene iz drugih.
crnokosa88

#675 Re: BOG vs NAUKA

Post by crnokosa88 »

majakovski27 wrote:Ne razumijem potrebu da se porede takve stvari. Mozda se nece napisati slucajno odgovori na ispitu ali nece mi ni Bog pomoci u tome da rijesim ispit.

Cak i da mi se javi na ispitu, pocne pricati sa mnom, kaze mi da sam poslanik, uradi 1000 cuda svakojakih to opet nije dokaz niti razlog da vjerujem u njega kao neko super,sveznajuce, svemoguce bice.
....
Bog ti hoce pomoci i vec ti je pomogao, dao ti je razum, pa uz pomoc razuma mozes doci do odgovora. Da si neko drugo stvorenje i da ti je primat zaista rodjak, nikada ne bi dosao do razumnih odgovora, cak ne bi ni postavio razumna pitanja. Zamisli, toliko storenja na zemlji, pa planete, galaksije, kvazari, sub-atomske cestice, zvijezde, crne rupe, itd...., a samo jedno stvorenje u cijelom univerzumu ima razum. Bog ti uvijek pomaze, zelio ti to ili ne. A odgovore na pitanja na ispitu ces morati napisati ti, ukoliko upotrijebis Boziji dar dat samo covjeku...razum. Uostalom, ovakve rasprave pokrecu uglavnom ateisti, interesantno zar ne? Tvoje nevjerovanje nemoze nauditi mom vjerovanju, niti moze nauditi Bogu, niti njegovoj vjeri Islamu.
Locked