Ako sam te dobro razumio, a slobodno me ispravi ako griješim, ti zapravo SDP-u zamjeraš (najblaže rečeno) odustajanje od elitističke pozicije, unutar koje se dobro i ugodno osjećaju svi oni koji imaju iluziju (ili možda čak i jesu, nije uopšte bitno) da su bolji i pametniji od drugih. Ja sam dugo godina zamjerao SDP-u politiku 12 %, i nekako mi ovaj odmak izgleda kao korak naprijed. To što nekima to ne odgovara je njihov problem. jedino je ružno,što svoje nezadovoljstvo iskazuju na način da podržavaju one koji bi da mene uopšte nema.
Poređenje između SNSD-a i SDP-a je vještačko, sistem vrijednosti je ono što partije, države pa i ljude razlikuje. A ako neko vidi sličnost između sistema vrijednosti SNSD_a i SDP-a..........pa ništa
E baš mi je drago da si mi postavio ovo pitanje, jer je u njemu zapravo sadržan i odgovor i potvrda svega što sam na ovoj temi napisala.
Ti veliš da su pozicije SDP-a ranije bile elitističke. A zašto? Šta je tih 12%, ko čini tih 12%? Zašto je politika SDP-a ranije bila elitistička, pa ti se zato nisu dopadali, a danas nije, pa ti se dopadaju?
Hajde da budemo iskreni, elitističkim si smatrao socijaldemokratiju, potpuno odricanje nacionalizma, odbijanje da se u ovo krvavo kolo ulazi sa povampirenim klerofašistima, a tih 12%, e to je baš postotak bh. stanovništva koji se iskreno, ali iskreno, gnuša nacionalizma. I sada, kad se SDP odrekao svega toga što ga je činilo eltističkim, sad ti valja. Slažem se, ja baš to cijelo vrijeme govorim.
Upravo zato kažem da je narod kriv, krivi su ovih 88% kojima su antinacionalizam i tolerancija jednaki elitizmu. E hebeš ga drug moj, ja sam ti u tih 12%, samo što tih 12% više nikada neće glasati za SDP.
Što se tiče tih koji bi da tebe nikako nema, u sadašnjoj SDP-ovoj koaliciji ima stranaka koje bi također da nekih naroda nikako nema, pa nikom ništa. A ako si bitan samo ti, onda je sasvim jasno o kakvoj se koaliciji radi. Da ponovim, ja nemam ništa protiv činjenice da SDP želi u vlast po svaku cijenu, samo ih neću podržati u tome. I Senad Avdić nema ništa s time, on je samo autentični socijaldemokrata koji je SDP istrajno podržavao zbog svojih, ahm, elitističkih uvjerenja. Nekad bilo, sad se spominjalo. Stranka je onakva kakvi su joj glasači. Ja zaista vjerujem da je ova tema iscrpljena.