Svako prodajno mjesto mora imati fiskalni uređaj.
Svaki račun mora biti fiskalni.
Svi moraju imati ugovor o održavanju.
Bez izuzetka.
Srdačan pozdrav,
Milioner Kasić, vlasnik firme za prodaju fiskalnih uređaja (inače dobar prijatelj stranke).
Moderator: anex
Pa, serviser ti napravi šifre u fiskalnoj kasi. A fakturu A4 vežeš za broj fiskalnog računa. Na primjer faktura 543/11 na A4, napišeš veza fisklani račun broj 23.JOSIPICA wrote:Blagajna ne postoji. Svakom kupcu izdamo poreznu fakturu u A4 formatu sa svim stavkama (utrošeni materijal + usluga).
Dali mi moramo uz Poreznu fakturu (na kojoj je sve iskazano po stavkama pojedinačno materijal i usluga) i na fiskalnom imati sve stavke, ili može Stavke po fakturi br,... Postoji li mogućnost da bar Pravnim licima izdajemo na taj način fiskalnu fakturu samo Stavke po fakturi...., a uz tu fiskalnu fakturu vežemo poreznu sa svim stavkama?.
Tako sam i ja mislila ali ne znam jeli ispravo jer nismo veleprodaja. Neznam jeli ispravno ako na fakturi stavim sve stavke i broj fiskalnoga računa a na fiskalnom samo stavke po poreznoj fakturi i broj porezne fakture.KatarinaKosaca wrote:Pa, serviser ti napravi šifre u fiskalnoj kasi. A fakturu A4 vežeš za broj fiskalnog računa. Na primjer faktura 543/11 na A4, napišeš veza fisklani račun broj 23.JOSIPICA wrote:Blagajna ne postoji. Svakom kupcu izdamo poreznu fakturu u A4 formatu sa svim stavkama (utrošeni materijal + usluga).
Dali mi moramo uz Poreznu fakturu (na kojoj je sve iskazano po stavkama pojedinačno materijal i usluga) i na fiskalnom imati sve stavke, ili može Stavke po fakturi br,... Postoji li mogućnost da bar Pravnim licima izdajemo na taj način fiskalnu fakturu samo Stavke po fakturi...., a uz tu fiskalnu fakturu vežemo poreznu sa svim stavkama?.
Ja tako radim po uputama knjigovođe. Doduše radi se o veleprodaji (uslugama, plaćanje virmanom, valuta 30 i više dana).JOSIPICA wrote:Tako sam i ja mislila ali ne znam jeli ispravo jer nismo veleprodaja. Neznam jeli ispravno ako na fakturi stavim sve stavke i broj fiskalnoga računa a na fiskalnom samo stavke po poreznoj fakturi i broj porezne fakture.
dark side of the moon wrote:Hah jel ti to ozbiljno? Upravo o tome i govorim, da svi postuju zakone nebi imali problema. Ali prvo treba poceti od drzavnih institucija pa nadalje. Sudovi ne rade, policija jos manje - a da ne govorimo nekim institucijama koje bi trebale djelovati kao podrska, toga nema uopste. Pa mi covjece ne mozemo povuci ni novce koje daje EU, DAJE dzaba!!! Besmisleno je dalje nabrajati sta je lose u ovoj drzavi. BTW ja nemam firmu, i ja radim za platu kao i ti.udrch wrote:@dark side of the moon
Državu i njene propise treba poštovati, kakvi god da su..tako je to oduvijek..
Ako ne znaš firmu voditi po propisima, zaposliš nekoga ko to zna..
@Kaligrafija
Da se razumijemo, da me ne vrijedjas vise, ja sam za to da svako radi svoj posao i prema zaslugama bude placen. Minuli rad za koji si se ti zakacio od citavog posta je islacivan u vidu stimulacije uzimajuci u obzir broj godina provedenih u firmi i zalaganja. Stvar je u obracunu - formuli - sto naravno doticnog inspektora ne zanima. Pa zar mislis da bi neko riskirao kaznu od par hiljada km zbog tako malih iznosa? Hocu da kazem sistem ne funkcionise!
To sto ti pricas 300 - 400 km da bi neko dobio na osnovu minulog rada treba da je 30-40 god u istoj firmi, a to moze biti elektoprivreda, vodovod, telekom, FDS, neka od drzavnih institucija, koje pare dobijaju iz zraka i dr drzavne firme koje imaju sve pogodnosti u vidu jeftinije sirovine, dug za PIO MIO se gomila godinama i na kraju drzava plati od mene i od tebe, struja po posebnoj tarifi itd i na celu sa ljudima "koji znaju voditi firmu po propisima" kao sto me nasavjetova "udrch" te ostali monopolisti - gdje vjerovatno i ti radis ili neko tvoj iz porodice.
I molim te da me vise ne citiras i poredis sa banditima koji te okruzuju.
mi smo naknadno fiskalizovali račune ali smo uz to pravili internu fakturuJOSIPICA wrote:Imam pitanje: Dobili fiskalnu kasu a naš programer ne može doći u roku 3-5 dana da je prilagodi našem programu. Kakva je tu naša obaveza, moraju li se pisati ručno fiskalni računi ili sve ostaviti takvo kakvo jest dok ne dođe programer?
Ovo za minuli rad je rekao inspektor koji je bio u kontroli. A da dalje ne razglabamo o minulom radu jer je to po meni diskriminacija. Npr. ja i ti radimo isti posao ti imas 5 godina staza a ja 30 i ja dobijem vecu platu...a isto radili, isto sati, isti posao...a u pm. Sistem bi bio dobar da dobijes koliko si i zaradio.SaMaster wrote:dark side of the moon wrote:Hah jel ti to ozbiljno? Upravo o tome i govorim, da svi postuju zakone nebi imali problema. Ali prvo treba poceti od drzavnih institucija pa nadalje. Sudovi ne rade, policija jos manje - a da ne govorimo nekim institucijama koje bi trebale djelovati kao podrska, toga nema uopste. Pa mi covjece ne mozemo povuci ni novce koje daje EU, DAJE dzaba!!! Besmisleno je dalje nabrajati sta je lose u ovoj drzavi. BTW ja nemam firmu, i ja radim za platu kao i ti.udrch wrote:@dark side of the moon
Državu i njene propise treba poštovati, kakvi god da su..tako je to oduvijek..
Ako ne znaš firmu voditi po propisima, zaposliš nekoga ko to zna..
@Kaligrafija
Da se razumijemo, da me ne vrijedjas vise, ja sam za to da svako radi svoj posao i prema zaslugama bude placen. Minuli rad za koji si se ti zakacio od citavog posta je islacivan u vidu stimulacije uzimajuci u obzir broj godina provedenih u firmi i zalaganja. Stvar je u obracunu - formuli - sto naravno doticnog inspektora ne zanima. Pa zar mislis da bi neko riskirao kaznu od par hiljada km zbog tako malih iznosa? Hocu da kazem sistem ne funkcionise!
To sto ti pricas 300 - 400 km da bi neko dobio na osnovu minulog rada treba da je 30-40 god u istoj firmi, a to moze biti elektoprivreda, vodovod, telekom, FDS, neka od drzavnih institucija, koje pare dobijaju iz zraka i dr drzavne firme koje imaju sve pogodnosti u vidu jeftinije sirovine, dug za PIO MIO se gomila godinama i na kraju drzava plati od mene i od tebe, struja po posebnoj tarifi itd i na celu sa ljudima "koji znaju voditi firmu po propisima" kao sto me nasavjetova "udrch" te ostali monopolisti - gdje vjerovatno i ti radis ili neko tvoj iz porodice.
I molim te da me vise ne citiras i poredis sa banditima koji te okruzuju.
Ko kaze da moras biti u istoj firmi? Gdje si to nasao? Ni penzija ti se ne isplacuje ako napunis 40 godina radnog sataza kod istog poslodavaca, prema tome nemoj pricati o cemu ne znas.
Drugo, slazem se s tobom da je administracija skupa i mozda ne funkcionalna. OK!.Ali objasni mi samo jednu stavr na najobicnijem primjeru:
Kupio si coca colu(0.3l) po nabavnoj cijeni koja je 0.70KM. Prodajes je meni kad ti sjednem u objekat po 3KM jos i bezobrazan pa mi fino izdas racun na kojem pise PDV 17%. Znaci naplatio si porez meni ali neces da ga posteno platis drzavi nego sebi u dzep. Jesam li u pravu? Zasto je onda ne stavis 2.50 ili koliko vec? Zasto mene krades a lafo glumis posetanjacinu...Sad ces ti reci platio sam kada sm kupovo..Malo sutra!
Objasni nam sada to posto si expert kako vidim. I nemoj mi samo reci nafta, brasno ovo ono...I onaj u Vakufu ima iste troskove kao i ti pa mu je cijena ipak 2KM.
A zar nije fiskalizacija uvedena da narodu bude dobrotvrtko 1. kotromanić wrote:Svi moraju imati fiskalni uređaj.
Svako prodajno mjesto mora imati fiskalni uređaj.
Svaki račun mora biti fiskalni.
Svi moraju imati ugovor o održavanju.
Bez izuzetka.
Srdačan pozdrav,
Milioner Kasić, vlasnik firme za prodaju fiskalnih uređaja (inače dobar prijatelj stranke).
Pa ako je toliko svejedno, iako se na minuli rad i en dobija neko bogatstvo, ali neko s 5 god radnog iskustva nije isto kao i neko sa 30 god. iskustva. Mozda u trenutnom obavljanju posla ste isti ali su vase karakteristike citaj iskustva sasvim razlicita i to je na neki nacin nagrada.dark side of the moon wrote: Ovo za minuli rad je rekao inspektor koji je bio u kontroli. A da dalje ne razglabamo o minulom radu jer je to po meni diskriminacija. Npr. ja i ti radimo isti posao ti imas 5 godina staza a ja 30 i ja dobijem vecu platu...a isto radili, isto sati, isti posao...a u pm. Sistem bi bio dobar da dobijes koliko si i zaradio.
Mislio sam hipoteticki. Cisto da svi razmislimo kako stavri funkcionisu. Ne vjerujem da ce fiskalizacija rijesiti sve nas probleme, ali kolikoima mana, vise ima prednosti. I pojasni kako to mislis da fiskalizacija poslodavce dodatno opterecuje?dark side of the moon wrote:Ne znam kako si ti predpostavio da ja radim u kaficu? Da se odmah razumijemo ja bih bio najsretniji da svi placaju poreze ali mislim da fiskalizacija nece rijesiti problem, samo ce jos vise opteretiti poslodavce. Treba tu pravosudje da uskoci, da nekog osudi na 20g zbog utaje ili sl. da se brze radi...da nema korupcije itd...
Jasno nam je svima kako se cijene formiraju, ali ti uzimas u obzir samo aspekte koji ti idu u prilog. Evo primjer: Razvijenost gradova poput recimo Vakufa, kad smo vec udarili po njemu, nije ista kao Sarajeva, ako razvijenosti uopce ima. Prema tome cijena koja je tamo, prilagodjena je trenutnoj situaciji. Povukla je sa sobom naravno i cijene zakupnine prostora i mnoge druge stavri tako da je slika kada je u pitanju kradja gradjana, sasvim realna i u vakufu i u Sarajevu.A kad vec po radnicima udaras, a samim tim si sam sebi protivrijecan, po kojem osnovu rad onog u vakufu vrijedi manje od tvog u Sarajevu pa je cijena moguca manja? A rece nam gore da ima neke diskriminacijedark side of the moon wrote:Sta ti mislis kako se formira cijena tog soka? Ima tu jos svega osim marze. U Vakufu sigurno nije isto kao u predpostavljam da ti mislis na Sarajevo, cijene zakupa su 3-4x manje, radnik je jeftiniji u Vakufu, i puno neki drugih stvari.
Odgovorno tvrdim da kao vlasnik trgovine ne mogu biti u plusu kad bih kucao svaki racun , ukoliko dodje do rigoroznih kazni i kontrole samo ce obicni gradjani nastradati tako sto ce trgovci dici cijene za 20ak % ... Najbolje bi bilo kad bi se neki fix uveo , tj. placam bubam 2000 km mjesecno ma koliko ja imao prometa. To bi vazilo samo za male trgovce(do 3 radnje). To je samo jedna od milion opcija , jedini profiteri ove fiskalizacije su bugari i dodik. Jednu kasu cija je nabavna cijena 70 km prodaju za 600kmKatarinaKosaca wrote:Zašto mi se čini da je fiskalizacija porez na budale? Daju ti račun samo ako ga izričito tražiš. U većini objekata i dućana u Sarajevu. Bar moje skoro iskustvo.
Naravno braniš sebe..medoIL wrote:Odgovorno tvrdim da kao vlasnik trgovine ne mogu biti u plusu kad bih kucao svaki racun , ukoliko dodje do rigoroznih kazni i kontrole samo ce obicni gradjani nastradati tako sto ce trgovci dici cijene za 20ak % ... Najbolje bi bilo kad bi se neki fix uveo , tj. placam bubam 2000 km mjesecno ma koliko ja imao prometa. To bi vazilo samo za male trgovce(do 3 radnje). To je samo jedna od milion opcija , jedini profiteri ove fiskalizacije su bugari i dodik. Jednu kasu cija je nabavna cijena 70 km prodaju za 600kmKatarinaKosaca wrote:Zašto mi se čini da je fiskalizacija porez na budale? Daju ti račun samo ako ga izričito tražiš. U većini objekata i dućana u Sarajevu. Bar moje skoro iskustvo.
I to oni jeftiniji koji su ugrađeni u kase pa koriste MCU (mikrokontroler) od kase.udrch wrote:Naravno braniš sebe..medoIL wrote:Odgovorno tvrdim da kao vlasnik trgovine ne mogu biti u plusu kad bih kucao svaki racun , ukoliko dodje do rigoroznih kazni i kontrole samo ce obicni gradjani nastradati tako sto ce trgovci dici cijene za 20ak % ... Najbolje bi bilo kad bi se neki fix uveo , tj. placam bubam 2000 km mjesecno ma koliko ja imao prometa. To bi vazilo samo za male trgovce(do 3 radnje). To je samo jedna od milion opcija , jedini profiteri ove fiskalizacije su bugari i dodik. Jednu kasu cija je nabavna cijena 70 km prodaju za 600kmKatarinaKosaca wrote:Zašto mi se čini da je fiskalizacija porez na budale? Daju ti račun samo ako ga izričito tražiš. U većini objekata i dućana u Sarajevu. Bar moje skoro iskustvo.
Info za tebe, nabavna cijena samo gprs uređaja košta oko 70 eura i ne proizvode ga Bugari, već ga stavlaju u svoju kasu..
medoIL wrote:Dobro 70 eura kasa, opet marza 300% ... Kod mene u radnji nema marze preko 100% ... Hajd i cijena tih kasa ,ali ja opet ne mogu poslovati u plusu sa tim . Siguran sam da prijavljujem poreza vise od 90% firmi(ako gledamo u %) , meni dodje inspekcija i pljusne mi kaznu 2000 km jer nema jedne cijene na jednom artiklu...Vec imamo slucaje zatvaranja radnji. Definitivno jos malo pa cu i ja to uraditi , cim isteknu krediti od prostora pozatvarati i izdavati prostore pa nek se neko drugi zajebaje sa ovom drzavom.
Sa ovom fiskalizacijom nikakav efekat nismo dobili osim sto smo ubacili u Dodikov dzep koju desetinu miliona. Kud ces dalje kad meni covjek iz firme koji mi je instalirao fiskalne kase kaze da nema male firme u BiH koja moze preziviti prijavljivanjem 100% poreza
Kod mene u radnji na svakom artiklu ima deklaracija i cijena , medjutim radnica je vjerovatno napravila mali propust i nije stavila cijenu na jedan artikal , hajd da je na 10-20 artikala vec na 1SaMaster wrote:medoIL wrote:Dobro 70 eura kasa, opet marza 300% ... Kod mene u radnji nema marze preko 100% ... Hajd i cijena tih kasa ,ali ja opet ne mogu poslovati u plusu sa tim . Siguran sam da prijavljujem poreza vise od 90% firmi(ako gledamo u %) , meni dodje inspekcija i pljusne mi kaznu 2000 km jer nema jedne cijene na jednom artiklu...Vec imamo slucaje zatvaranja radnji. Definitivno jos malo pa cu i ja to uraditi , cim isteknu krediti od prostora pozatvarati i izdavati prostore pa nek se neko drugi zajebaje sa ovom drzavom.
Sa ovom fiskalizacijom nikakav efekat nismo dobili osim sto smo ubacili u Dodikov dzep koju desetinu miliona. Kud ces dalje kad meni covjek iz firme koji mi je instalirao fiskalne kase kaze da nema male firme u BiH koja moze preziviti prijavljivanjem 100% poreza
Pa jeli toliko problem ispisati sve cijene na artikle? Nije da ih branim, al bar to mozes.
Mene vise nervira sto se udara po "sitnoj buraniji" dok ovi veliki ignorisu sve i svakog.
Fiskalizacija je instrument države i ništa više.chuchumbamayumbe wrote:Fiskalizacija je jedna obična pljačka i ubleha.
A država je takođe dobila sofisticiranije metode za praćenje. I veće i drastičnije kazne.Ko je do sada varao, varaće (samo još bolje i sofisticiranije) i u narednom periodu.
Najebali su oni koji su pokušavali da rade pošteno, država ih je novim sistemom i komplikacijama naprosto natjerala da je sada varaju.
Ne znam šta si sa ovim htio reći, ali u pravu si za licence. Iste (licence) su dobile sve one firme koje su se i prijavile za prodaju fiskalnih uređaja. Postojao je javni poziv (ne tender ili konkurs) i svi koji su se prijavili su i dobili licencu.Ovdje samo profitiraju preprodavci uređaja, a zna se ko je i kako dobijao licencu.
Može li ijedna teme bez Dodik-a?medoIL wrote:....
dragan.s wrote:Fiskalizacija je instrument države i ništa više.chuchumbamayumbe wrote:Fiskalizacija je jedna obična pljačka i ubleha.A država je takođe dobila sofisticiranije metode za praćenje. I veće i drastičnije kazne.Ko je do sada varao, varaće (samo još bolje i sofisticiranije) i u narednom periodu.
Najebali su oni koji su pokušavali da rade pošteno, država ih je novim sistemom i komplikacijama naprosto natjerala da je sada varaju.
Znam dosta firmi koje kucaju sve račune i to im ne pravi problem. Svima nam problem pravi recesija, ali to je već druga priča.Ne znam šta si sa ovim htio reći, ali u pravu si za licence. Iste (licence) su dobile sve one firme koje su se i prijavile za prodaju fiskalnih uređaja. Postojao je javni poziv (ne tender ili konkurs) i svi koji su se prijavili su i dobili licencu.Ovdje samo profitiraju preprodavci uređaja, a zna se ko je i kako dobijao licencu.
Druga faza je bila da im uređaji prođu certifikaciju i to je koliko znam završeno 100%. Nikome uređaj nije odbijen i tu nema nikakvih žalbi proizvođača. Problem je bila komisija za ispitivanje koja je kasnila sa radom, ali i to je završeno.
Imaš li ti neku primjedbu na taj dio ili lupaš onako bezveze?