kako da je osvojim opet
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
gonz0
#651 Re: kako da je osvojim opet
evo da iznesem i svoje iskustvo. imam jednu drugaricu koja je bila duze vrijeme zaljubljena u mene, ja sam je drzao u frend zoni jer stvarno bila mi je dobra drugarica a i imao sam curu tada. sada kad sam sam, zaljubio sam se u tu drugaricu, naravno to je pocelo jos jedno 2 mjeseca unazad ali ona priznaje da vise nije u mene zaljubljena vec mjesec dana i kao daje mi neki rok za vezu, navodno od prvog februara. ono sve smo kul jarani i to, mozda cak i najbolji ali brate danas kad sam joj se malo manje obracao i sa namjerom spominjao neke druge djevojke, ona je odljepila te je ocigledno bila ljubomorna... naravno, od kad sam zaljubljen u nju dobija moju ekstra paznju i pocela je to kako da kazem, iskoristavati. ignorise me u totalu i nije kao prije, kaze da joj je jos malo stalo ali ne kao nekada. sada, cim joj spomenem neku curu koja joj je u konkurenciji jednostavno poludi i reakcija je vise nego ocigledna. naravno, ja sam slunto i ne znam da citam govor tjela, ali cesto zabaci pogled na mene spustene glave. to ne bih znao protumaciti i libo me racku
naravno, sta mislite ima li hajra od ovoga i koje su sanse da se vratimo na staro, jer stvarno veza sa njom bi mi znacila. ne volim puno ove djecije fazone ono da sam zaljubljen i to. sta vi mislite da li ona samo prosipa šuplje priče da joj više nije stalo da bi dobila moju pažnju ili ? ...
-
Hodidid
#652 Re: kako da je osvojim opet
Da si postupio kako ti covjek kaze ne bi danas bio u vnago. Posalji je koji put u 3pm kad zasluzi a ako povileni vrati je njenoj mami i reci joj neka vama kaki po glavi meni sto je kakila kakila je.delboj wrote:
previše mi je živaca sve to potrošilo da bi ja tako reagovao,u početku sam tako postupao,bio glasan,galamio,lupao,sad nemam stvarno živca za to
I ne zovi mjesec dana. Poslije ce da bidne ko pista. A ako krene jovo na novo, onda razlaz. Kazes joj da seta bulevarom i nadje sebi drugu budalu koju ce maltretirati.
Ali i meni se cini da si ti jedan od onih isprepadanih.
- simbabimba
#653 Re: kako da je osvojim opet
ovo pravi highschool.comgonz0 wrote:evo da iznesem i svoje iskustvo. imam jednu drugaricu koja je bila duze vrijeme zaljubljena u mene, ja sam je drzao u frend zoni jer stvarno bila mi je dobra drugarica a i imao sam curu tada. sada kad sam sam, zaljubio sam se u tu drugaricu, naravno to je pocelo jos jedno 2 mjeseca unazad ali ona priznaje da vise nije u mene zaljubljena vec mjesec dana i kao daje mi neki rok za vezu, navodno od prvog februara. ono sve smo kul jarani i to, mozda cak i najbolji ali brate danas kad sam joj se malo manje obracao i sa namjerom spominjao neke druge djevojke, ona je odljepila te je ocigledno bila ljubomorna... naravno, od kad sam zaljubljen u nju dobija moju ekstra paznju i pocela je to kako da kazem, iskoristavati. ignorise me u totalu i nije kao prije, kaze da joj je jos malo stalo ali ne kao nekada. sada, cim joj spomenem neku curu koja joj je u konkurenciji jednostavno poludi i reakcija je vise nego ocigledna. naravno, ja sam slunto i ne znam da citam govor tjela, ali cesto zabaci pogled na mene spustene glave. to ne bih znao protumaciti i libo me rackunaravno, sta mislite ima li hajra od ovoga i koje su sanse da se vratimo na staro, jer stvarno veza sa njom bi mi znacila. ne volim puno ove djecije fazone ono da sam zaljubljen i to. sta vi mislite da li ona samo prosipa šuplje priče da joj više nije stalo da bi dobila moju pažnju ili ? ...
- madnessa
#654 Re: kako da je osvojim opet
Ako je highschool ne znači da momka to ne muči i da nije u istoj situaciji kao i odrasli sa odraslim djevojkama.simbabimba wrote:ovo pravi highschool.comgonz0 wrote:evo da iznesem i svoje iskustvo. imam jednu drugaricu koja je bila duze vrijeme zaljubljena u mene, ja sam je drzao u frend zoni jer stvarno bila mi je dobra drugarica a i imao sam curu tada. sada kad sam sam, zaljubio sam se u tu drugaricu, naravno to je pocelo jos jedno 2 mjeseca unazad ali ona priznaje da vise nije u mene zaljubljena vec mjesec dana i kao daje mi neki rok za vezu, navodno od prvog februara. ono sve smo kul jarani i to, mozda cak i najbolji ali brate danas kad sam joj se malo manje obracao i sa namjerom spominjao neke druge djevojke, ona je odljepila te je ocigledno bila ljubomorna... naravno, od kad sam zaljubljen u nju dobija moju ekstra paznju i pocela je to kako da kazem, iskoristavati. ignorise me u totalu i nije kao prije, kaze da joj je jos malo stalo ali ne kao nekada. sada, cim joj spomenem neku curu koja joj je u konkurenciji jednostavno poludi i reakcija je vise nego ocigledna. naravno, ja sam slunto i ne znam da citam govor tjela, ali cesto zabaci pogled na mene spustene glave. to ne bih znao protumaciti i libo me rackunaravno, sta mislite ima li hajra od ovoga i koje su sanse da se vratimo na staro, jer stvarno veza sa njom bi mi znacila. ne volim puno ove djecije fazone ono da sam zaljubljen i to. sta vi mislite da li ona samo prosipa šuplje priče da joj više nije stalo da bi dobila moju pažnju ili ? ...
![]()
![]()
![]()
![]()
Sada da sumiram. Ovdje sve neki pamučci od muškaraca kukaju. Svi smo mi k'o mala djeca, ispitujemo tuđe granice i onda idemo na to da i te granice pomjerimo. Treba drugoj strani pokazati jasno dokle mogu i da je svako prelaženje granica sve više udaljava i da će kad tad to rezultirati krajem veze. Treba biti odrješit i jasan. Znate kada djetetu nešto zabranite, a onda ono to uradi, vi se naljutite, a onda brzo odljutite? Dijete time ne shvata da je nešto značajno pogriješilo. Tako i odrasle osobe reaguju kada se vi k'o nešto ljutite, a onda brzo pređete preko toga. Jedno "volim te" i vi se istopite. Teba reći "volim i ja tebe, ali volim i sebe". Svi mi preživimo bez druge osobe, ali sebi smo najpreći zdravi i normalni.
A sada gonz0... Ta tvoja prijateljica zna da ti je previše stalo da bi je ikada izbacio iz svog života i da ti znači više od bilo kakve djevojke. Osjeća da može da utiče na tvoj izbor djevojaka i na neki način te munta ne bi li sebi podigla samopouzdanje. Djevojke i djevojčice su poprilično nesigurne, većina njih u tom dobu, i treba im mnogo samopotvrđivanja kroz "prijatelje koji su zaljubljeni u njih", "sestre i prijateljice koje su ružnije od njih", ljude koji će im govoriti kako su sjajne i bajne. Mislim da tu od neke veze nema ništa sve dok joj dopuštaš da se poigrava s tobom. Njoj je dovoljno što zna da te može imati kad god to bude htjela, a do tada će glumiti slobodni djevojčurak i tražiti još levata s kojim će se šmekati.
Recept momaka (a i djevojaka) koji slove za velike zavodnike je da ne pokazuju da im je stalo (hard to get). To je jednostavno izazov osvajanja. Počni i ti sa istom mjerom toplo-hladno i vidjet ćeš kako djeluje.
- E&E
#655 Re: kako da je osvojim opet
Izvadi ga na sto i reci joj da ona to ne moze uraditi
Bas je tuzno sta ljudi (muskarci) sebi dozvoljavaju u zivotu. I treba tako da vam bude kad se ko debili postavljate. Cuj ona njemu histerise a on njoj "volim te". Volis li sebe jadan ne bio?
- madnessa
#656 Re: kako da je osvojim opet
E&E wrote:Izvadi ga na sto i reci joj da ona to ne moze uraditiBas je tuzno sta ljudi (muskarci) sebi dozvoljavaju u zivotu. I treba tako da vam bude kad se ko debili postavljate. Cuj ona njemu histerise a on njoj "volim te". Volis li sebe jadan ne bio?
- dječak sa šibicama
#657 Re: kako da je osvojim opet
Ajd dobro.
Ovako ja to vidim, ti si zenu koju kazes volis, predstavio kao nekakvu nekulturnu neizivljenu odvratnu zenetinu koja tebe vrijedja bez razloga.
Takvu zenu (kakvom si je predstavio) ja, a vjerujem i vecina muskaraca, nebi briferom. A ti je kazes volis.
Bas bih volio cuti njenu stranu price.
Ovako ja to vidim, ti si zenu koju kazes volis, predstavio kao nekakvu nekulturnu neizivljenu odvratnu zenetinu koja tebe vrijedja bez razloga.
Takvu zenu (kakvom si je predstavio) ja, a vjerujem i vecina muskaraca, nebi briferom. A ti je kazes volis.
- anthraxQ
- Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi
#658 Re: kako da je osvojim opet
E&E wrote:Izvadi ga na sto i reci joj da ona to ne moze uraditiBas je tuzno sta ljudi (muskarci) sebi dozvoljavaju u zivotu. I treba tako da vam bude kad se ko debili postavljate. Cuj ona njemu histerise a on njoj "volim te". Volis li sebe jadan ne bio?
Voli li on sebe ili je neki mazohista?
- Ghost_Rider_XXX
#659 Re: kako da je osvojim opet
Pa možda nije bila takva kad su se zabavljali, ima ona stara: Kako najlakše ženu pretvorit u zmiju? Oženiš je.dječak sa šibicama wrote:Ajd dobro.
Nek mi forumašice oproste, al' ja sam mor'o mor'o. Čovjek je fakat na mukama, al opet sam je plaho kriv za situvaciju u kojoj se nalazi.
- JThomas
#660 Re: kako da je osvojim opet
ovaj je gori od onih žena što ih muževi tuku, ali "zato što su zaslužile"...

-
nihil_
#661 Re: kako da je osvojim opet
Samo ti cekaj da ona skonta, nacekat ces se.delboj wrote:Hodidid wrote:Da si postupio kako ti covjek kaze ne bi danas bio u vnago. Posalji je koji put u 3pm kad zasluzi a ako povileni vrati je njenoj mami i reci joj neka vama kaki po glavi meni sto je kakila kakila je.delboj wrote:
previše mi je živaca sve to potrošilo da bi ja tako reagovao,u početku sam tako postupao,bio glasan,galamio,lupao,sad nemam stvarno živca za to
I ne zovi mjesec dana. Poslije ce da bidne ko pista. A ako krene jovo na novo, onda razlaz. Kazes joj da seta bulevarom i nadje sebi drugu budalu koju ce maltretirati.
Ali i meni se cini da si ti jedan od onih isprepadanih.
pa zasad je tako,ne zovem je ,ona mene juče zove,izvinjava se,meni ne pada na pamet da se vratim kući,nek skonta je li u redu njeno ponašanje
A u medjuvremenu razmisli je l' ona zena za tebe...
Last edited by nihil_ on 08/01/2012 15:12, edited 1 time in total.
- Ghost_Rider_XXX
#662 Re: kako da je osvojim opet
Pa zar nije tako?!JThomas wrote:ovaj je gori od onih žena što ih muževi tuku, ali "zato što su zaslužile"...![]()
- Tvrdokorna mrlja
#663 Re: kako da je osvojim opet
a sta mislis pod tim"volim je"
hajde mi definisi to..kakav je to osjecaj i zbog cega je volis?
i sta to posebno volis kod nje,hajde pet stvari poredaj po bitnosti,onako kako ti to smatras i vidis,ako ti se da o tome
pa da vidimo koji su to kvaliteti koje ona ima koji te ostavljaju u vezi sto te gusi.
a ovo te pitam jer mi zbilja nije jasno kako mozes da volis nekog ko zeli da te povrijedi.kako se ne izgubi taj osjecaj ljubavi?il se ne transformira u mrznju?
hajde mi definisi to..kakav je to osjecaj i zbog cega je volis?
i sta to posebno volis kod nje,hajde pet stvari poredaj po bitnosti,onako kako ti to smatras i vidis,ako ti se da o tome
pa da vidimo koji su to kvaliteti koje ona ima koji te ostavljaju u vezi sto te gusi.
a ovo te pitam jer mi zbilja nije jasno kako mozes da volis nekog ko zeli da te povrijedi.kako se ne izgubi taj osjecaj ljubavi?il se ne transformira u mrznju?
- Zelena Carapa
#664 Re: kako da je osvojim opet
delboj, procitah sve tvoje postove do sad na ovoj temi. Prije nego sto ti bilo sta napisem, a mogla bih svasta na ovu temu, se ti nama reci sta tacno dovede do tih svadja, njenog gubitka kontrole i izjava da te zeli iz zivota. Sta ti tacno uradis/ili ne uradis a trebao si?delboj wrote:nihil_ wrote:delboj wrote:
mislim da oboje želimo da se brak spasi,znam da ja itekako želim
Mislis? A sto nisi siguran? A da, nedostatak zdrave komunikacije...![]()
Vidis sad gdje problem...
pa jbg,kad ti neko danima govori da te mrzi,da izađeš iz njenog života i tako to,onda ne možeš biti više siguran ni u šta,a komunikacije teško da može biti sa osobom koja ti to danima govori,i kad kreneš sa normalnim razgovorom opet se sve svede na ovo naprijed navedeno
- Zelena Carapa
#665 Re: kako da je osvojim opet
Hm, evo jos jedna moguca verzija iste price - zamislimo da je delboj nezaposlen, besposlen i da zivi u zeninom stanu. Nista u tome lose nema ukoliko on radi nesto da bi se stanje promjenilo. Medjutim on ne radi nista, on je jako inertan i pasivan. Zena koja dodje s posla i zatekne ga na internetu u neurednom stanu ponekad "malo" posizi, izgubi kontrolu i vrjedja ga ne bi li KONACNO izazvala neku reakciju kod svog pasivnog muza. Ali jok. Nije on lud. Sta on uradi? Kaze joj da je voli. (Meni kad bi neko u takvim okolnostima rekao da me voli ja bih mu glavu otkinula.
)
Ha ja, prvo joj izjavi ljubav, pa onda nakon sto je ona pospremila stan, skuhala rucak, prespavala, otisla opet na posao on DJELOTVORNO ode na forum da nam se zali na nju.
A ona je bitch a on je zlostavljan ??! Ili samo patetican?
Ha ja, prvo joj izjavi ljubav, pa onda nakon sto je ona pospremila stan, skuhala rucak, prespavala, otisla opet na posao on DJELOTVORNO ode na forum da nam se zali na nju.
- Ghost_Rider_XXX
#666 Re: kako da je osvojim opet
Zelena Carapa wrote:Hm, evo jos jedna moguca verzija iste price - zamislimo da je delboj nezaposlen, besposlen i da zivi u zeninom stanu. Nista u tome lose nema ukoliko on radi nesto da bi se stanje promjenilo. Medjutim on ne radi nista, on je jako inertan i pasivan. Zena koja dodje s posla i zatekne ga na internetu u neurednom stanu ponekad "malo" posizi, izgubi kontrolu i vrjedja ga ne bi li KONACNO izazvala neku reakciju kod svog pasivnog muza. Ali jok. Nije on lud. Sta on uradi? Kaze joj da je voli. (Meni kad bi neko u takvim okolnostima rekao da me voli ja bih mu glavu otkinula.)
-
nihil_
#667 Re: kako da je osvojim opet
Hahhaha posteno, moguce je i to. Dok nam ne objasni u cemu je problem necemo znati.Zelena Carapa wrote:Hm, evo jos jedna moguca verzija iste price - zamislimo da je delboj nezaposlen, besposlen i da zivi u zeninom stanu. Nista u tome lose nema ukoliko on radi nesto da bi se stanje promjenilo. Medjutim on ne radi nista, on je jako inertan i pasivan. Zena koja dodje s posla i zatekne ga na internetu u neurednom stanu ponekad "malo" posizi, izgubi kontrolu i vrjedja ga ne bi li KONACNO izazvala neku reakciju kod svog pasivnog muza. Ali jok. Nije on lud. Sta on uradi? Kaze joj da je voli. (Meni kad bi neko u takvim okolnostima rekao da me voli ja bih mu glavu otkinula.)
ali...hej...on nju voli...
- Zelena Carapa
#668 Re: kako da je osvojim opet
seka wrote: Sve je moguce, .... dok se ne chuje druga strana.
Jedno je sigurno, vrijedjanje bliskih chlanova familije, ne ide.![]()
-
nihil_
#669 Re: kako da je osvojim opet
delboj wrote: obično su u pitanju finansije,njena plata je nešto veća,u početku sam ja sve plaćao,od vjenčanja do putovanja,i slične stvari,kreditnim karticama,i onda to sve došlo na naplatu,i uvijek sam ja kriv za to,kao da je sve to bilo samo moja ideja, ja joj pokušavam objasniti ali to ne dopire do nje,ona pođe sa teškim riječima,u početku sam joj vraćao na isti način,ona mene uvrijedi,ja nju,kratko je to trajalo,prestao sam sa tim,nisam tako odgojen da vičem i prijetim, a ona je iz takve familije da su svađe česte,da se glasno govori
Ona je bolan ocito ono sto pocinje na "K" a zavrsava na "ucka" obicna, ne znam kako je mozes trpiti. Nije tu stvar nicega nego bas tog da je ona bezveze.
- simbabimba
#670 Re: kako da je osvojim opet
Vidi, ako je njoj normalno da se u sekundi totalno promijeni i pocne galamu jer kazes da je odrasla u takvoj postavci, onda ona tesko moze da se promijeni. Zato joj i ne bude jasno sto to tebi toliko smeta i zasto budes uvrijedjen. Ti se mozes pomiriti s tim ili ne ali stvarno sumnjam da se ona moze "prevaspitati".delboj wrote:
nije po bitnosti,volim je jer i ona mene voli,jer je dva put bila trudna pa izgubila trudnoću u kratkom roku,jer je sušta suprotnost od mene u mnogim stvarima,jer je dobra osoba
ovo zadnje može svakako zvučati,dobra je osoba,ali joj vrlo malo treba da se totalno promijeni
Vezano za gubitak trudnoce - ovo ti moram reci da je zenama izuzetno tesko i traumaticno iskustvo koje ostavlja predubok trag i emotivni oziljak zauvijek. Ako smatras da ima veze njena tjeskoba, ljutnja, frustracija i nekontrola emocija sa gubitkom prethodne dvije trudnoce onda stvarno smogni snage pa budi uz nju i probajte skupa preko trnja do zvijezda. Teske su to stvari i dobro razmislite nakon sto ste vec toliko toga prevalili zajedno preko glave je li najispravnije sada od svega dici ruke i rastati se.
A pare - nemojte se oko toga svadjati, to je najgori moguci razlog za nesuglasice. Para cas ima cas nema, budu pa se potrose...nije sreca u tome ni iz daleka!
- E&E
#671 Re: kako da je osvojim opet
Posjata psihologu/psihijatru je definitivno preporucena zbog njenog ludila, a boga mi na drugu stranu i tvog. Pa nek vam covjek/zena sve fino kazu sto zelite da cujete i to je to.
- Ghost_Rider_XXX
#672 Re: kako da je osvojim opet
Gdje bijeda ulazi na vrata, ljubav iskače kroz prozor, stara narodna.delboj wrote:obično su u pitanju finansije,njena plata je nešto veća,u početku sam ja sve plaćao,od vjenčanja do putovanja,i slične stvari,kreditnim karticama,i onda to sve došlo na naplatu,i uvijek sam ja kriv za to,kao da je sve to bilo samo moja ideja, ja joj pokušavam objasniti ali to ne dopire do nje,ona pođe sa teškim riječima,u početku sam joj vraćao na isti način,ona mene uvrijedi,ja nju,kratko je to trajalo,prestao sam sa tim,nisam tako odgojen da vičem i prijetim, a ona je iz takve familije da su svađe česte,da se glasno govori
Ako ona na tebe histeriše zbog toga što si ti kokuz, ili nemaš onoliko koliko ona misli da treba da imaš, jebo to.
Daleko od toga da nije lijepo da čovjek ima keša koliko mu treba i da kako sebi tako i njoj ispunjavaš sve želje i prohtjeve, ali u današnji vakat to rijetki mogu.
Nisam nisam zagovornik bilo kakvog oblika nasilja nad bilo kim, ali što više čitam sve je više želim stavit u veš mašinu i uključit centrifugu, da se malo dozovem. Iskreno mislim, da je ona razmažena, bezobrazna, egoistična i da tu nema selameta.
Ali meni i dalje nikako nije jasno zašto ti nju voliš?! Nemoj me pogrešno shvatiti, ali mislim da i ti imaš veliki problem sam sa sobom, ili si samo mazohista.
To mi nekako dodje kao da mi ovdje volimo druga Karadžića.
- 6.april
#673 Re: kako da je osvojim opet
Hm, veza gdje je žena uspješnija od muškarca rijetko kada uspijeva.
- madnessa
#674 Re: kako da je osvojim opet
Ma nije on odgovorio na mnoga pitanja koja su mu se ovdje postavila da bi se moglo ženu tek tako osuđivati. Ako je ona prošla sve što je prošla i ako on pri bilo kakvom njenom jadanju, plakanju i tugovanju, pa i vrištanju, samo šuti onda je se može i shvatiti. Ako je jedini dokaz da on nju voli to što on njoj kaže "volim te", onda objesi mačku o rep i njegovu nevinost u svemu ovome. Ljubav treba zaljevati k'o biljku, tepati joj, biti podrška, razgovoriti kada je teško, a ponajviše primjećivati šta drugoj strani godi, a šta smeta i izlaziti u susret.
Uvjerena sam da mu je ona rekla šta nju muči i zbog čega histeriše, ali on nije nikada to jasno ovdje napisao. Ako su jedno drugome odgovarali cijeli period od upoznavanja, preko veze, do braka u kom su htjeli djecu praviti skupa nemoguće je da sad ona od jednom histeriše (ako je to običaj u njenoj porodici), pa da se on jadan sad snebiva. I sama bih počela da histerišem nakon što nekog zamolim dvadeset puta da određene stvari, druga strana se složi da sam u pravu ili ne protivrječi, a onda me samo kulira... Mnogo je tu mogućnosti... Njegovi kratki odgovori i suzdržanost po pitanju objašnjavanja situacije, gdje bismo mogli dati neki savjet, mi ne da da se ogriješim o ženu i da možda čovjeka počnem ubjeđivati kako živi sa aždahom. Nego fino na porodično savjetovanje (ima u Avdage Šahinagića), pa malo do psihologa u istoj ustanovi i fino vidite ko je u pravu, a ko u krivu.
Uvjerena sam da mu je ona rekla šta nju muči i zbog čega histeriše, ali on nije nikada to jasno ovdje napisao. Ako su jedno drugome odgovarali cijeli period od upoznavanja, preko veze, do braka u kom su htjeli djecu praviti skupa nemoguće je da sad ona od jednom histeriše (ako je to običaj u njenoj porodici), pa da se on jadan sad snebiva. I sama bih počela da histerišem nakon što nekog zamolim dvadeset puta da određene stvari, druga strana se složi da sam u pravu ili ne protivrječi, a onda me samo kulira... Mnogo je tu mogućnosti... Njegovi kratki odgovori i suzdržanost po pitanju objašnjavanja situacije, gdje bismo mogli dati neki savjet, mi ne da da se ogriješim o ženu i da možda čovjeka počnem ubjeđivati kako živi sa aždahom. Nego fino na porodično savjetovanje (ima u Avdage Šahinagića), pa malo do psihologa u istoj ustanovi i fino vidite ko je u pravu, a ko u krivu.
- HAVANA
#675 Re: kako da je osvojim opet
6.april wrote:Hm, veza gdje je žena uspješnija od muškarca rijetko kada uspijeva.
Ne mora znaciti...i to je od osobe do osobe...
U mojoj kuci nikad nije bilo moje i tvoje...to je naše.
Radila je ona a ja bio nezaposlen... u pocetku braka.Sta uopšte znaci uspjesna?
Meni je moja itekako uspjesna i kompletna licnost,mada je spletom zivotnih okolnosti prekinula studij masinstva i nikada nije zavrsila...sto zbog rata,zivota...kasnije djece...
Radi,rodila i odgaja dvoje djece,ne pegla(pegla djahkad,ko i svaka