ess wrote:Imam jedno pitanje u vezi zelenog čaja, pa ako nije kome zahmetli da mi pomogne..
Evo čitam na netu, kažu smršali pomoću zelenog čaja, dok meni drugarica kaže da njoj ništa nije pomogao. XD
Pa svratim ja tako u apoteku da vidim koliko je kad ono 15-20 KM (ne znam tačno), a odem u prodavnicu i vidim opet zeleni čaj od 2,5 KM. Pa koja je sad razlika između ova dva(osim u cijeni), predpostavljam da se ne može smršati od ovog jeftinijeg, jel griješim??
Ti od 15-20 KM su precijenjeni, podsjećaju me Encian liniju čajeva. Dobra vodilja za cijenu čaja je do 10 KM/100 gr. Zeleni čaj blago ubrzaje metabolizam ako se redovno pije, na dnevnoj bazi, barem 2 šoljice. E sad da li se neko opustio što je mislio da će smršati pomoću čaja tako što je pojačao unos hrane, ili nije pio redovno, to ne znam.
U svakom slučaju preporučujem organski čaj u cijelom listu, a ako kupujete u vrećicama savjetujem da obratite pažnju na pakovanje, tj. svaka vrećica bi trebala biti hermetički zapakovana kako ne bi lapila.
karanana wrote:dobro pitanje ovo iznad i da se nadovezem:
ja skuham litru zelenog caja sa 4 kesice, onda ga pustim da se ohladi, polimunim, i natocim u flasu i stavim u frizider i sutra popijem tako tu litru hladnu. da li taj caj ima iste navodno pozitivne kvalitete za zdravlje kao i topli caj koji popijem odmah po kuhanju?
takodjer, sta mislite o plantago cajevima? vidim da rade na imidz i da uvode neke nove cajeve. ok mi je njihov zeleni i zeleni sa mentom. probao sam svete trave, aroniju i crni sa dzumbirom. nekako su mi ova 3 slaba tako da se izrazim. nekako im fali arome. e sad, mozda je to dobro jer mozda nisu nadodali nikakve pojacivace ukusa, a mozda i nije dobro. pa reko da pitam chaj eksperte ovdje.
I ja povremeno tako pripremim čaj, nekad zna biti i ukusniji nego kad se klasično pripremi. Topive tvari se svakako otpuštaju u vodi, jedina je razlika što je taj proces u toploj brži, a u hladnoj sporiji. Mislim da se neke stvari otpuštaju usljed toplote, ali ne poznajem hemiju dovoljno, tako da ne mogu ništa reći po tom pitanju. Ionako ga pijem što ga volim, a ne zbog zdravlja
Dnevne degustacije 5 - tri nova čaja od Plantaga
Pio sam ove od Plantaga, nisu loši, crni s đumbirom mi je najbolji od ova tri, podsjeća na Chai dosta. Ako vas zanima više pročitajte post
Usput, sinoć sam objavio 'enciklopedijski' post o Silver Needle čaju, pa bujrum
Silver Needle