Dobri čajevi

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
vazi

#651 Re: Dobri čajevi

Post by vazi »

neretvanac wrote:Od dugogodišnjeg bavljenja sportom imam nekada problema sa zglobovima, bole me lagano, pogotovo koljena i desno rame.
Jedan drug mi je savjetovao da pokušam piti čaj od kurkume, đumbira i žare.
Koliko mogu očekivati da će mi ovo pomoći ?
Čitam da je dobro za zglobove...
Ima li još neka trava koju bi bilo dobro uključiti ?
hercegovac, probaj, moze ti samo pomoci a nikako odnemoci. Mi smo jedno vrijeme, onako preventivno, mijesali kurkumu i med ujutro nastesrca:) kazu dobro je preventivno
zara je svakako odlicna, a i djumbir, zato samo naprijed
Ciprol

#652 Re: Dobri čajevi

Post by Ciprol »

neretvanac wrote:Od dugogodišnjeg bavljenja sportom imam nekada problema sa zglobovima, bole me lagano, pogotovo koljena i desno rame.
Ovo je malo OT, al' moram napisat :)
Kapsule litozin su za zglobove, a prave se na bazi šipurka, pa možeš probati i tog čaja malo.
A od masti, čuo sam da hvale Zglobex mast.
shambho

#653 Re: Dobri čajevi

Post by shambho »

Ciprol wrote:
Kapsule litozin su za zglobove, a prave se na bazi šipurka, pa možeš probati i tog čaja malo.
Meni mama ujtru pije dumbir za kosti, i kaze da joj pomaze.

Ja sam pila neki diivan caj iz Franc i Sofi kod prijateljice al' nisam naziv zapamtila.. Znam da je rooibos nesto. Uglavnom, divan je :D, a inace nisam ljubitelj tih 'jacih' aroma.
kOmpir

#654 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

ess

#655 Re: Dobri čajevi

Post by ess »

Imam jedno pitanje u vezi zelenog čaja, pa ako nije kome zahmetli da mi pomogne..

Evo čitam na netu, kažu smršali pomoću zelenog čaja, dok meni drugarica kaže da njoj ništa nije pomogao. XD
Pa svratim ja tako u apoteku da vidim koliko je kad ono 15-20 KM (ne znam tačno), a odem u prodavnicu i vidim opet zeleni čaj od 2,5 KM. Pa koja je sad razlika između ova dva(osim u cijeni), predpostavljam da se ne može smršati od ovog jeftinijeg, jel griješim??
karanana

#656 Re: Dobri čajevi

Post by karanana »

dobro pitanje ovo iznad i da se nadovezem:

ja skuham litru zelenog caja sa 4 kesice, onda ga pustim da se ohladi, polimunim, i natocim u flasu i stavim u frizider i sutra popijem tako tu litru hladnu. da li taj caj ima iste navodno pozitivne kvalitete za zdravlje kao i topli caj koji popijem odmah po kuhanju?

takodjer, sta mislite o plantago cajevima? vidim da rade na imidz i da uvode neke nove cajeve. ok mi je njihov zeleni i zeleni sa mentom. probao sam svete trave, aroniju i crni sa dzumbirom. nekako su mi ova 3 slaba tako da se izrazim. nekako im fali arome. e sad, mozda je to dobro jer mozda nisu nadodali nikakve pojacivace ukusa, a mozda i nije dobro. pa reko da pitam chaj eksperte ovdje.
kOmpir

#657 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

ess wrote:Imam jedno pitanje u vezi zelenog čaja, pa ako nije kome zahmetli da mi pomogne..

Evo čitam na netu, kažu smršali pomoću zelenog čaja, dok meni drugarica kaže da njoj ništa nije pomogao. XD
Pa svratim ja tako u apoteku da vidim koliko je kad ono 15-20 KM (ne znam tačno), a odem u prodavnicu i vidim opet zeleni čaj od 2,5 KM. Pa koja je sad razlika između ova dva(osim u cijeni), predpostavljam da se ne može smršati od ovog jeftinijeg, jel griješim??
Ti od 15-20 KM su precijenjeni, podsjećaju me Encian liniju čajeva. Dobra vodilja za cijenu čaja je do 10 KM/100 gr. Zeleni čaj blago ubrzaje metabolizam ako se redovno pije, na dnevnoj bazi, barem 2 šoljice. E sad da li se neko opustio što je mislio da će smršati pomoću čaja tako što je pojačao unos hrane, ili nije pio redovno, to ne znam. :roll:

U svakom slučaju preporučujem organski čaj u cijelom listu, a ako kupujete u vrećicama savjetujem da obratite pažnju na pakovanje, tj. svaka vrećica bi trebala biti hermetički zapakovana kako ne bi lapila.
karanana wrote:dobro pitanje ovo iznad i da se nadovezem:

ja skuham litru zelenog caja sa 4 kesice, onda ga pustim da se ohladi, polimunim, i natocim u flasu i stavim u frizider i sutra popijem tako tu litru hladnu. da li taj caj ima iste navodno pozitivne kvalitete za zdravlje kao i topli caj koji popijem odmah po kuhanju?

takodjer, sta mislite o plantago cajevima? vidim da rade na imidz i da uvode neke nove cajeve. ok mi je njihov zeleni i zeleni sa mentom. probao sam svete trave, aroniju i crni sa dzumbirom. nekako su mi ova 3 slaba tako da se izrazim. nekako im fali arome. e sad, mozda je to dobro jer mozda nisu nadodali nikakve pojacivace ukusa, a mozda i nije dobro. pa reko da pitam chaj eksperte ovdje.
I ja povremeno tako pripremim čaj, nekad zna biti i ukusniji nego kad se klasično pripremi. Topive tvari se svakako otpuštaju u vodi, jedina je razlika što je taj proces u toploj brži, a u hladnoj sporiji. Mislim da se neke stvari otpuštaju usljed toplote, ali ne poznajem hemiju dovoljno, tako da ne mogu ništa reći po tom pitanju. Ionako ga pijem što ga volim, a ne zbog zdravlja :D

Dnevne degustacije 5 - tri nova čaja od Plantaga

Pio sam ove od Plantaga, nisu loši, crni s đumbirom mi je najbolji od ova tri, podsjeća na Chai dosta. Ako vas zanima više pročitajte post :D

Usput, sinoć sam objavio 'enciklopedijski' post o Silver Needle čaju, pa bujrum :D

Silver Needle

Image
drag_gost

#658 Re: Dobri čajevi

Post by drag_gost »

Samo da prijavim:
Uzeo novu dozu taheebo caja. Uhh.. al' prija...
Inace, koga zanima:
Taheebo
ka0406

#659 Re: Dobri čajevi

Post by ka0406 »

Mozes li mi reci gdje si nasao Taheebo-caj. ....Pozz
Nur_

#660 Re: Dobri čajevi

Post by Nur_ »

ka0406 wrote:Mozes li mi reci gdje si nasao Taheebo-caj. ....Pozz
Taheebo čaj (Lapacho Tee) imaš od proizvođača Pharmamed, a sigurno ima i i od ostalih proizvođača, pakovanje 50 gr, košta od 4 - 5 KM. Ja sam kupila nedavno u biljnoj apoteci kod Katedrale u Sarajevu - imaš u bloku dvije apoteke jedna do druge (obična i biljna), i uzeh u onoj biljnoj.
drag_gost

#661 Re: Dobri čajevi

Post by drag_gost »

Eto Nur_ je sve objasnio/la. I ja kod Katedrale kupujem Taheebo, evo vec neko vrijeme. Pharmamed, domaca proizvodnja, odlican caj. Svaki put kada ga popijem osjetim efekat. Nije ukusan, ali je nevjerovatno zdrav.
ka0406

#662 Re: Dobri čajevi

Post by ka0406 »

Hvala puno :-D
kOmpir

#663 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

rudy81

#664 Re: Dobri čajevi

Post by rudy81 »

shambho wrote:
Ciprol wrote:
Meni mama ujtru pije dumbir za kosti, i kaze da joj pomaze.

Ja sam pila neki diivan caj iz Franc i Sofi kod prijateljice al' nisam naziv zapamtila.. Znam da je rooibos nesto. Uglavnom, divan je :D, a inace nisam ljubitelj tih 'jacih' aroma.

roiboos bez ikakvih dodatnih aroma je predivan caj... osim toga on ne sadrzi apsolutno nikako tein (poput drugih cajeva) a ima i dosta ljekovitih svojstava. jedan od meni omiljenih :)
Nur_

#665 Re: Dobri čajevi

Post by Nur_ »

@ rudy81

gdje kupuješ roiboos - ima li u listićima bez filtera? Ako je problem pisati javno mjesto, možeš mi i pp poslati... Probala bih ga upravo zbog malo (ili skoro nikako teina), a kao sadrži i neke minerale za organizam. :-D Hvala unaprijed.

P.S. Dobih informaciju, hvala još jednom forumašu/forumašici za brzinski odgovor. :thumbup:
kOmpir

#666 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Rooibos i skoro svi ostali tisani ne sadrže kofein.

http://blog.myteabreak.com/2011/05/18/theine/
Nur_

#667 Re: Dobri čajevi

Post by Nur_ »

@ kOmpir,
hvalaaa, znači još jedan plus za Rooibos :thumbup: .
rudy81

#668 Re: Dobri čajevi

Post by rudy81 »

Nur_ wrote:@ rudy81

gdje kupuješ roiboos - ima li u listićima bez filtera? Ako je problem pisati javno mjesto, možeš mi i pp poslati... Probala bih ga upravo zbog malo (ili skoro nikako teina), a kao sadrži i neke minerale za organizam. :-D Hvala unaprijed.

P.S. Dobih informaciju, hvala još jednom forumašu/forumašici za brzinski odgovor. :thumbup:

izvini @nur_ tek sad vidim, imas u Franz&Sophie kupiti i 'obicni' roiboos i zeleni roiboos, obavezno odi preljubazni su
soxx

#669 Re: Dobri čajevi

Post by soxx »

Dal valja med stavljat u caj? Posto secer nevalja onda ni med mozda ne dodje dobro :)
Ciprol

#670 Re: Dobri čajevi

Post by Ciprol »

soxx wrote:Dal valja med stavljat u caj? Posto secer nevalja onda ni med mozda ne dodje dobro :)
Ako već stavljaš med, nemoj u vruć čaj, jer se onda gube ljekovita svojstva meda..

Sent using Tapatalk 2
soxx

#671 Re: Dobri čajevi

Post by soxx »

Ma nije meni do meda sto ce on izgubit svojstva vec ako bih sebi malo sladji caj dal je problem da pokvari dejstva caja? Npr. odem u "malo" bolji kafic narucis caj donese ti secer, med sve znaci. Kad vec secer ne stavljam dal mogu med :))

Tacnije hocel caj izgubit svoju "ljekovitost" ako sstavim med u njega? Kao sto je sa secerom u pitanju.
kOmpir

#672 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

soxx wrote:Ma nije meni do meda sto ce on izgubit svojstva vec ako bih sebi malo sladji caj dal je problem da pokvari dejstva caja? Npr. odem u "malo" bolji kafic narucis caj donese ti secer, med sve znaci. Kad vec secer ne stavljam dal mogu med :))

Tacnije hocel caj izgubit svoju "ljekovitost" ako sstavim med u njega? Kao sto je sa secerom u pitanju.
U svakom slučaju ne može biti lošije, samo bolje. Ne treba da se umarate takvim stvarima, uživajte u čaju, sve ostalo će doći samo po sebi.
Ciprol

#673 Re: Dobri čajevi

Post by Ciprol »

soxx wrote:Ma nije meni do meda sto ce on izgubit svojstva vec ako bih sebi malo sladji caj dal je problem da pokvari dejstva caja? Npr. odem u "malo" bolji kafic narucis caj donese ti secer, med sve znaci. Kad vec secer ne stavljam dal mogu med :))

Ma ne bi trebalo biti problema. Ja lično ne stavljam ni šećer ni med, jer hoću da okusim čaj kako treba.

U svakom slučaju, birajući između meda i šećera, odaberi med :)
villdana

#674 Re: Dobri čajevi

Post by villdana »

Do kog trenutka pripremate vodu? jel do kljucanja? Ja sam negdje procitala da ne treba caj stavljati u kljucalu vodu, idealno je negdje oko 70 stepeni.
Ciprol

#675 Re: Dobri čajevi

Post by Ciprol »

villdana wrote:Do kog trenutka pripremate vodu? jel do kljucanja? Ja sam negdje procitala da ne treba caj stavljati u kljucalu vodu, idealno je negdje oko 70 stepeni.
Zavisi koji čaj. Najčešće piše na pakovanju čaja na kojoj temperaturi ga treba zalijevati.
Zeleni ide na 80 stepeni, crni i rooibos na 100.
Ovi naši domaći 100 stepeni.
Post Reply