Virtualna stomatološka ordinacija

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
alica.k

#651 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by alica.k »

hvala puno bob dylan...cekam do ponedjeljka, i nju sam zvala kaze moguce da nesto svjetlom susila kad je to nesto onda nesto nesto, nisam nista skontala...al uglavnom da sacekam do ponedjeljka, a dotad se krham brufenima kad jako boli.

a na hladno je uzasno osjetljivo :) sve pijem mlaku vodu.
kamen spoticanja

#652 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by kamen spoticanja »

Asi wrote:imam pitanje za kamen spoticanja, pocetkom maja radili su mi resekciju korijena dvojke na Stom. fakultetu i ja jos uvijek imam neki osjecaj tezine u tom zubu, kao nekakav pritisak, ne boli me, samo sam zabrinuta jeli to ok?

I jos jedno pitanje za forumase, znate li gdje ima aparat za provjeru vitaliteta zuba u Sarajevu?
tesko je kazati da li je normalno jer ne znam ni ko je ni kako radio ali je normalno da poslije resekcije imas osjecaj utrnutosti...ako ne postoji bol i ako se otok ili pak fistulica ne pojavljuju moze se kazati da je zahvat uspio :)
kamen spoticanja

#653 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

alica.k wrote:hvala puno bob dylan...cekam do ponedjeljka, i nju sam zvala kaze moguce da nesto svjetlom susila kad je to nesto onda nesto nesto, nisam nista skontala...al uglavnom da sacekam do ponedjeljka, a dotad se krham brufenima kad jako boli.

a na hladno je uzasno osjetljivo :) sve pijem mlaku vodu.
moj ti je savjet da odes stomatologu ponovo...nije to postoperativna osjetljivost...izgleda suvise dramaticno
alica.k

#654 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by alica.k »

jucer je bilo bolje, tj bolilo me samo na hladno. prestalo je boliti na zagriz - sto mi je najvise smetalo.
jeste ona meni par puta nest dirnula sto ocito nije trebala, cak i kroz anesteziju me je to NEVJEROVATNO bolilo, mozda je zato postalo preosjetljivo kada je popustila anestezija.

danas skoro ni na hladno da ne boli:)

ako se bol vrati, ja joj odmah odoh ponovo...tak sam i njoj rekla.
Danaja

#655 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Danaja »

Da li neko može preporučiti oralnog hirurga u Zenici? Interesantno je da pacijenti obično znaju za kardiologe, hirurge, urologe isl., ali ne i oralne hirurge. Ja, konkretno sam totalni laik i uvijek sam mislila da je svaki stomatolog ujedno i oralni hirurg (znate ono... jedno obično vađenje zuba :-? , a biće da nije tako :oops: ).
zemo_online

#656 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by zemo_online »

dali se snimak kamerom moze vidjet problemi u zubu? i koliko kosta?
bob dylan

#657 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by bob dylan »

Snimak kamerom ne otkriva nikakve probleme u zubu.To je obična digitalna fotografija.I on je obično besplatan.
Za otkrivanje problema u ili na zubu služi RTG ili RVG snimak.Koji uglavnom košta oko 10KM.
zemo_online

#658 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by zemo_online »

bob dylan wrote:Snimak kamerom ne otkriva nikakve probleme u zubu.To je obična digitalna fotografija.I on je obično besplatan.
Za otkrivanje problema u ili na zubu služi RTG ili RVG snimak.Koji uglavnom košta oko 10KM.

OK,fala. meni treba snimak svih zuba a ne samo jedan zub. dali se tu vide problemi kod svih zuba,u zubu??
bob dylan

#659 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by bob dylan »

Vide se problemi ali ne tako jasno kao na malom snimku.Znači prvo veliki snimak(ortopan),radi orijentacije pa onda mali snimak ako je potrebno za detalje.
zemo_online

#660 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by zemo_online »

bob dylan wrote:Vide se problemi ali ne tako jasno kao na malom snimku.Znači prvo veliki snimak(ortopan),radi orijentacije pa onda mali snimak ako je potrebno za detalje.

fala. meni je napravila 2 snimka malom kamerom sa obe strane(nesto sam zagrizo dok je snimala) .onda kaze malo sacekaj dok razvijemo slike da vidimo?? i sacekam nekoliko minuta.- dali to snima sve zube ili samo jedan ili nekoliko i dali je to rentgen ili sta?
i onda kaze imas 2 zuba za popravit tj. imaju rupice. kosta 200 eura. zato hocu drugo misljenje. nisam siguran da nece da me odere.
-na osnovu cega ona to zna??
samo pregled 20 eura. snimanje tom kamerom 15 eura. snimanje komplet vilice 62 eura. oderase zemo.
Not My Idea

#661 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Not My Idea »

Danaja wrote:Da li neko može preporučiti oralnog hirurga u Zenici? Interesantno je da pacijenti obično znaju za kardiologe, hirurge, urologe isl., ali ne i oralne hirurge. Ja, konkretno sam totalni laik i uvijek sam mislila da je svaki stomatolog ujedno i oralni hirurg (znate ono... jedno obično vađenje zuba :-? , a biće da nije tako :oops: ).
Sammak i cini mi se Belma, Asharova bivsa zena.
Ako treba jos info, javi.
kamen spoticanja

#662 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Not My Idea wrote:
Danaja wrote:Da li neko može preporučiti oralnog hirurga u Zenici? Interesantno je da pacijenti obično znaju za kardiologe, hirurge, urologe isl., ali ne i oralne hirurge. Ja, konkretno sam totalni laik i uvijek sam mislila da je svaki stomatolog ujedno i oralni hirurg (znate ono... jedno obično vađenje zuba :-? , a biće da nije tako :oops: ).
na ovo dodaj kratinu i malog selimovica...eto sad su svi na okupu :wink:
bob dylan

#663 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by bob dylan »

test01 wrote:
bob dylan wrote:Vide se problemi ali ne tako jasno kao na malom snimku.Znači prvo veliki snimak(ortopan),radi orijentacije pa onda mali snimak ako je potrebno za detalje.

fala. meni je napravila 2 snimka malom kamerom sa obe strane(nesto sam zagrizo dok je snimala) .onda kaze malo sacekaj dok razvijemo slike da vidimo?? i sacekam nekoliko minuta.- dali to snima sve zube ili samo jedan ili nekoliko i dali je to rentgen ili sta?
i onda kaze imas 2 zuba za popravit tj. imaju rupice. kosta 200 eura. zato hocu drugo misljenje. nisam siguran da nece da me odere.
-na osnovu cega ona to zna??
samo pregled 20 eura. snimanje tom kamerom 15 eura. snimanje komplet vilice 62 eura. oderase zemo.
To je RTG retroalveolarni(mali) snimak na njemu se vide 2-3 zuba.
U kojoj je državi ordinacija, negdje u europskoj uniji?Ako je Njemačka ili Holandija onda je dobra cijena,ali ako je BiH možeš proći puno jeftinije.
Danaja

#664 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Danaja »

kamen spoticanja wrote:
Not My Idea wrote:
na ovo dodaj kratinu i malog selimovica...eto sad su svi na okupu :wink:
Hvala puno.
Zna li neko gdje se nalazi Selimović?
djevojka1910

#665 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by djevojka1910 »

Imam krive gornje zube, tacnije obje jedinice i jedna dvica, s tim da mi je dvica poprilicno kriva prema vani.imam 30 godina. da li ovaj problem mogu rijesiti bez aparatica. mislila sam na navlake i mostove ? zubi su mi jako zdravi al bih ja cak i izvadila ovu dvicu samo da mi budu pravi. stvarno sam ocajna. pomozite hitno

hvala unaprijed
kamen spoticanja

#666 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

djevojka1910 wrote:Imam krive gornje zube, tacnije obje jedinice i jedna dvica, s tim da mi je dvica poprilicno kriva prema vani.imam 30 godina. da li ovaj problem mogu rijesiti bez aparatica. mislila sam na navlake i mostove ? zubi su mi jako zdravi al bih ja cak i izvadila ovu dvicu samo da mi budu pravi. stvarno sam ocajna. pomozite hitno

hvala unaprijed
tesko je kazati bez pregleda ali definitivno,dakle definitivno fixna ortodoncija...protetiku zaobici u sirokom luku...pa po cijenu da nista ne uradis...pokajat ces se
melb26sa

#667 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by melb26sa »

Doktore kamen spoticanja, samo da prijavim da je umnjak izvadjen - kombinacija laserskog rezanja mekog tkiva a i kosti jer je korijen pri vrhu bio savijen (dva korijena). Dva konca i tek mi sad prolazi druga anestezija - sve zavrseno oko podneva. Bol ok, ali jesam uzela ibuprofen i prije nego je anestezija prestala da djeluje.

Ne znam koliko je trajanje oporavka, valjda ce do kontrole za sedmicu doci do zatvaranja rane...
Bloo
Globalna šefica

#668 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Bloo »

.
kamen spoticanja

#669 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

melb26sa wrote:Doktore kamen spoticanja, samo da prijavim da je umnjak izvadjen - kombinacija laserskog rezanja mekog tkiva a i kosti jer je korijen pri vrhu bio savijen (dva korijena). Dva konca i tek mi sad prolazi druga anestezija - sve zavrseno oko podneva. Bol ok, ali jesam uzela ibuprofen i prije nego je anestezija prestala da djeluje.

Ne znam koliko je trajanje oporavka, valjda ce do kontrole za sedmicu doci do zatvaranja rane...
hajde drago mi je da je zavrseno :thumbup: bice to ok...i dobar ti je ovaj potez s brufenom :)
fancy stomatologija laseri i to :D
koliko je kostalo,ako nije sramota pitati
Ramajana

#670 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Ramajana »

Gledajući po net-u, vidim da prilikom izrade keramičkih krunica, pacijent dobije provizorne krunice. Kada sam ja radila keramičke krunice, hodala sam okolo izbrušenih zuba kao vampir (morala sam uzeti godišnji i kriti se po kući, jer sam izgledala prestrašno i samoj sebi). Zašto se provizorne krunice ne rade i kod nas? Druga stvar kojom nisam bila zadovoljna je boja zuba. Radila sam kompletnu gornju vilicu, stomatolog mi je uradio navlake pomalo žućkaste pri zubnom mesu (kao zato što sam pušač, te izgledaju prirodnije, jer da su potpuno bijeli vidjelo bi se da nisu moji, te da se slažu sa donjom vilicom - koja se po meni mogla i izbijeliti, jer niti jedan zub na donjoj vilici nije pokvaren niti popravljan). Treće, nije mi stavio privremeni cement u prvih 7 dana, tako da su mi krunice klapale i osjetio se strašan zadah. Četvrto, između desne jedinice i trice mi je most, jer mi je izvadio dvojku (kaže može se liječiti operativno vrh korijena, ali se sve to može opet vratiti- čovjek je oralni hirurg, kontam valjda zna), ali mi je i lijeva strana povezana, a ne pojedinačno iako sam željela svaki zub posebno (kaže da je tako manja mogućnost upadanja hrane). Šta mislite o tome?
kamen spoticanja

#671 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Ramajana wrote:Gledajući po net-u, vidim da prilikom izrade keramičkih krunica, pacijent dobije provizorne krunice. Kada sam ja radila keramičke krunice, hodala sam okolo izbrušenih zuba kao vampir (morala sam uzeti godišnji i kriti se po kući, jer sam izgledala prestrašno i samoj sebi). Zašto se provizorne krunice ne rade i kod nas? Druga stvar kojom nisam bila zadovoljna je boja zuba. Radila sam kompletnu gornju vilicu, stomatolog mi je uradio navlake pomalo žućkaste pri zubnom mesu (kao zato što sam pušač, te izgledaju prirodnije, jer da su potpuno bijeli vidjelo bi se da nisu moji, te da se slažu sa donjom vilicom - koja se po meni mogla i izbijeliti, jer niti jedan zub na donjoj vilici nije pokvaren niti popravljan). Treće, nije mi stavio privremeni cement u prvih 7 dana, tako da su mi krunice klapale i osjetio se strašan zadah. Četvrto, između desne jedinice i trice mi je most, jer mi je izvadio dvojku (kaže može se liječiti operativno vrh korijena, ali se sve to može opet vratiti- čovjek je oralni hirurg, kontam valjda zna), ali mi je i lijeva strana povezana, a ne pojedinačno iako sam željela svaki zub posebno (kaže da je tako manja mogućnost upadanja hrane). Šta mislite o tome?
mislim da nisi zadovoljna svojim stomatologom...donekle imas pravo na to(posebno zbog price o provozornim navlakama) ali jedan dio krivice je i tvoj...ako nista onda zbog toga sto imas pravo i na drugo misljenje a i na ponovljeni tretman ako nisi zadovoljna
Ramajana

#672 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Ramajana »

kamen spoticanja wrote:
Ramajana wrote:Gledajući po net-u, vidim da prilikom izrade keramičkih krunica, pacijent dobije provizorne krunice. Kada sam ja radila keramičke krunice, hodala sam okolo izbrušenih zuba kao vampir (morala sam uzeti godišnji i kriti se po kući, jer sam izgledala prestrašno i samoj sebi). Zašto se provizorne krunice ne rade i kod nas? Druga stvar kojom nisam bila zadovoljna je boja zuba. Radila sam kompletnu gornju vilicu, stomatolog mi je uradio navlake pomalo žućkaste pri zubnom mesu (kao zato što sam pušač, te izgledaju prirodnije, jer da su potpuno bijeli vidjelo bi se da nisu moji, te da se slažu sa donjom vilicom - koja se po meni mogla i izbijeliti, jer niti jedan zub na donjoj vilici nije pokvaren niti popravljan). Treće, nije mi stavio privremeni cement u prvih 7 dana, tako da su mi krunice klapale i osjetio se strašan zadah. Četvrto, između desne jedinice i trice mi je most, jer mi je izvadio dvojku (kaže može se liječiti operativno vrh korijena, ali se sve to može opet vratiti- čovjek je oralni hirurg, kontam valjda zna), ali mi je i lijeva strana povezana, a ne pojedinačno iako sam željela svaki zub posebno (kaže da je tako manja mogućnost upadanja hrane). Šta mislite o tome?
mislim da nisi zadovoljna svojim stomatologom...donekle imas pravo na to(posebno zbog price o provozornim navlakama) ali jedan dio krivice je i tvoj...ako nista onda zbog toga sto imas pravo i na drugo misljenje a i na ponovljeni tretman ako nisi zadovoljna
Slažem se da je dio krivice na meni. Prvo, što sam pristala da platim unaprijed (tako da drugo mišljenje je otpalo :-x ). Rekla sam da nisam zadovoljna i dobila ljutiti odgovor:" Ako uporediš izgled zuba ranije, trebalo bi da budeš zadovoljna. napravio sam navlake da izgledaju prirodno, a ne holivudski." Za provizorne krunice je rekao da je to gubljenje vremena (ne isplati se raditi ih za samo 7 dana), a i novca (mog naravno), jer bi to znatno uvećalo cijenu. Sada je tako kako je, kada ih budem mijenjala, prvo ću se konsultovati. Naime, čitava porodica je išla kod istog stomatologa. Djecu sam već prebacila kod drugog. Kćerka je trebala vaditi zub i rekao joj je da će to koštati 180 KM, jer se radi o operativnom zahvatu. Tražila sam drugo mišljenje. Drugi oralni hirurg izvadio je zub i rekao da je to samo obično vađenje. Ja više njemu ne idem. :run:
kamen spoticanja

#673 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Ramajana wrote:
kamen spoticanja wrote:
Slažem se da je dio krivice na meni. Prvo, što sam pristala da platim unaprijed (tako da drugo mišljenje je otpalo :-x ). Rekla sam da nisam zadovoljna i dobila ljutiti odgovor:" Ako uporediš izgled zuba ranije, trebalo bi da budeš zadovoljna. napravio sam navlake da izgledaju prirodno, a ne holivudski." Za provizorne krunice je rekao da je to gubljenje vremena (ne isplati se raditi ih za samo 7 dana), a i novca (mog naravno), jer bi to znatno uvećalo cijenu. Sada je tako kako je, kada ih budem mijenjala, prvo ću se konsultovati. Naime, čitava porodica je išla kod istog stomatologa. Djecu sam već prebacila kod drugog. Kćerka je trebala vaditi zub i rekao joj je da će to koštati 180 KM, jer se radi o operativnom zahvatu. Tražila sam drugo mišljenje. Drugi oralni hirurg izvadio je zub i rekao da je to samo obično vađenje. Ja više njemu ne idem. :run:
:-) svega u Bozijoj basti...
al hajd bar si progledala
trocaderro

#674 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by trocaderro »

Morao sam izvaditi cetvorku gornju desnu....i sad sam htio tu zub da mi zubar stavi....nisam imao pojma kako to ide...pitam posto je to ...kaze on most oko 230 km malo kvalitetniji...ajd reko taj cu...i fino mi on izbrusi ova dva zuba pored cetvorke,jer su to nosaci za cetvorku...danas sam sve zavrsio...ugradjem mi je taj most...i ja da platim 230 km...kaze meni zena....230x3 posto su tri zuba? Pa reko ja sam radio samo 1 zub niste mi 3 pravili...kaze ona to se tako racuna....pa daj mi pomozite jel to stvarno tako il su me zakinuli???? ako su me zakinuli da ih tuzim sutra odmah...

EJ 690 MARAKA za 1 ZUB??????????? WTF?

Hvala unaprijed za odgovor....

hvala
kamen spoticanja

#675 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

trocaderro wrote:Morao sam izvaditi cetvorku gornju desnu....i sad sam htio tu zub da mi zubar stavi....nisam imao pojma kako to ide...pitam posto je to ...kaze on most oko 230 km malo kvalitetniji...ajd reko taj cu...i fino mi on izbrusi ova dva zuba pored cetvorke,jer su to nosaci za cetvorku...danas sam sve zavrsio...ugradjem mi je taj most...i ja da platim 230 km...kaze meni zena....230x3 posto su tri zuba? Pa reko ja sam radio samo 1 zub niste mi 3 pravili...kaze ona to se tako racuna....pa daj mi pomozite jel to stvarno tako il su me zakinuli???? ako su me zakinuli da ih tuzim sutra odmah...

EJ 690 MARAKA za 1 ZUB??????????? WTF?

Hvala unaprijed za odgovor....

hvala
nazalost to tako ide...moguce da se niste dobro razumjeli ali niko te nije zakinuo...cijena ide po zubnoj krunici a i ta dva nosaca se racunaju tako...
zato ja ovde trubim cuvajte zube dok sami ne ispadnu...al dzaba...
i jos kad ti kazem da si dobio i najgore i najjeftinije rjesenje slika ce biti potpuna...nazalost
Post Reply