Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
ahuseino

#651 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by ahuseino »

Banksy wrote:
Fadil Šero, prvi čovjek udruge nevladinih organizacija okupljenih pod zajedničkim imenom GROZD. No, za razliku od Mahmutćehajića, Šero ima mnogo više iskustva u politici, no za njegovim se političkim angažmanom u prijeratnom Savezu komunista, a kasnije u SDP-u, i danas vuku repovi.
Šero je godinama prije rata bio angažiran u Gradskom komitetu Saveza komunista, odakle je, nakon demokratskih promjena s početkom '90-ih godina prošlog stoljeća, svoj angažman nastavio u SDP-u. U to vrijeme šef sarajevskih komunista bio je Nenad Guzina, koji će Sarajevo, zbog ranjavanja, napustiti 1994. godine.
U njegov stan, u središtu grada, Šero se uselio sa suprugom Zakirom i nastavio ga je nelegalno koristiti sve do danas. Nenad Guzina je godinama pokušavao vratiti svoje stanarsko pravo, no nikada mu to nije uspjelo i umro je u Sjedinjenim Državama ne dočekavši da se vrati u Sarajevo.
Šero je do stana mogao doći lako, izabran je za poslovnog direktora SDP-a, gdje je imenovan umjesto Ekrema Lekića. Sa ove je funkcije, sa koje je kasnije smijenjen, mogao raspolagati svom imovinom stranke, koja nije bila mala, stoga je mogao i sebe stambeno obezbijediti.

U isto vrijeme Šero je u sarajevskoj Općini Centar zaposlio i svoju suprugu Zakiru. Isprva je, na osnovu odluke tadašnjeg općinskog načelnika, radila na poslovima općinskog bibliotekara, da bi kasnije, pobjedom SDP-a na lokalnim izborima u ovoj općini i dolaska Ljubiše Markovića na mjesto općinskog načelnika, bila prekomandovana na mjesto njegove pomoćnice za nauku, obrazovanje, sport, kulturu i informisanje, što je posao koji obavlja i danas.

U isto vrijeme Šero na korištenje od Općine Centar dobija, pod iznimno povoljnim uslovima, na korištenje i dva poslovna prostora, jedan u ulici Kulovića, u samom središtu grada i drugi u ulici Nikole Kašikovića, u sarajevskom naselju Bjelave, koje, kako nam je potvrđeno, još uvijek koristi.
Zabrinjavajuce... tehnicki, za neke stvari bih mogao prihvatiti neka opravdanja...

1) Za Nenada Guzinu, ako nije mislio da se vrati da zivi u tom stanu, vidim kako je mogao izgubiti pravo (da je iz vana htjeo to nesto odraditi). Ako se vratio pa ga nije mogao izbaciti to je nesto drugo. Jeli moguce da je Guzina htjeo samo izganjat, otkupit' pa talnut'?... pitam samo...

2) Stambeno obezbjediti... diskutabilno... hiljada se ljudi stambeno obezbjedilo certifikatima. Pa ne pricamo o Londonu... u glavnom diskutabilno...

3) Supruga od bibliotekarke do pomocnice opcinskog nacelnika...? Jeli ovo neko ozbiljno unapredjenje?... pliz...

4) Ovo Plavo - Privatluk i javni politicki rad... Ovo me specijalno brine... Ako je istina. To samo kod nas moze, da se javni radnici bave privatlukom, doktori, advokati... uz sukob interesa... kod nas i nigdje drugo.

Pedja,

Mislim da je jako bitno da stranke iznesu, ili da im se iskopa sav prljavi ves njihovog kadra (bio to Fadil, bio to ti ili Danis). Za to je kompeticija Tito - neces ti, hoce protivnik. Volio bih cuti tvoje komentare na ovo gore.
1. + 2. = pojasnjenje?
3. ... me ne interesuje narocito...
4. Me brine...... Jer, iskreno ako je ovo istina onda, novo nije stvarno nista novo, but more of the same... ne? A ja za isto ne bih glasao...
Bosnolog

#652 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Bosnolog »

rahmanjin wrote:
Bosnolog wrote:
palermo wrote:
:D :D de bolan smanji nekad doživljaj :D ....nema ti ovdje neke zavjere, postoji dobra želja većine ljudi koji su osnivači Naše Stranke, i ideja je sasvim ok, ali se negdje u realizaciji i načinima realizacije zakazalo (barem po meni)

Ne možeš svugdje vidjeti zavjeru, bojim se da ako je svugdje vidiš, da će ti ona prava promaći.
Ma jok nisu oni apsolutno zakazali oni su na istom cilju samo u drugim dresovima kao alternativna varijanta vadione propale buducnosti Dodika i njegovih satelita a nakon sto ih odvede na put ptopasti,....NS ce na predstojecim izborima zbuniti i razbiti one koji su glasali i podrzavali SDP i kao takve ja ih vidim poput tumora koji se uvlaci medu SDP glasace,...U GTRS ce imati glasove razocaranih SDP-ovaca ili alternativaca i dijela sanjara.

Oni su debelo zakazali u programskim nacelima i polaznim osnovama to jest temeljnim postulatima polazne osnove kao utopije unaprijed osudene na neuspojeh.Licno sam bio euforican kada su se pojavili na politickoj sceni u mnogo opustenijoj atmosferi i sa vise realnosti da nesto naprave u koaliciji stranaka slicne programske orijentacije ,danas su samo mnogo vise otvorili oci onima koji su bili u debeloj zabludi,...uz sve sto imamo danas ja licno ocekujem gore rezultate od proslih izbora.
Nemoj mi samo reci da je SDP alternativa. Alternativa sa predsjednikom koji je na čelu stranke 12 godina, iako bi trebao biti samo dva mandata na čelu stranke ( al mijenja se staut kada zatreba ), i čim si protiv njega nema te na mapi. Alternativa sa Marinom Ivaniševićem i Zijadom Blekićem, ako ne znaš ko su malo se raspitaj. Alternativa koja koalira sa SDA u Unsko-Sanskom kantonu. Alternativa koja koalira sa SDS ili SNSD-om u Brčkom zavisno od potreba. Alternativa koja hoće svoj stanački medij pa ga kupuje preko leđa građana Sarajeva ( naravno TV 99). Treba li još?
Nemoj mi samo govoriti da je SDP alternativa,jesu bolji nego ovi na vlasti ali da su prava alternativa nisu ( moje mišljenje ).
Mnoge stvari i u radu SDP-a nisu sjajne,...slazeme se pocevsi od Lagundzijinog diktatorata i tjeranja dobrih kadrova iz stranke,niti sve te kaolicije o kojima pricas,Za mene je mozda stranka BPS mnogo bolji izor,ja sam samo ilustrovao cije glasove uglavnom NS moze loviti.

NS je jos blaza kopija liberalno socijal gradanske demokratije nezamjeranja i nemjenjanja postojeceg stanja a koja je ogromna strateska greska u osnovi iste i sama preuzima breme proslosti ,....sto je porazavajuca cinjenica i za mene neprihvatljivo kao i mnogih BH glasaca gradanske opcije u okolnostima i trenutnog stadija polarizovanog drustva,...dok su got u drzavi na snazi jeke centrifugalne i neprijateljsko etnosecesionisticke stranke koje zele nastaviti ono sto nije uspjelo oruzjem a to je rasturiti drzavu i loviti etnokratskom vladanjem,tako da je po mom ubjedenju davanje glasova njima na neki nacin odmaganje onima koji ce se oduprijeti mnogo jace neprijateljima BiH,,,,,

Nadam se da si shvatio moju poentu,NS u ovakvo uredenoj BiH nema alternative,dok se mnoge stvari ne sloze a za to nikada nece dobiti mandat u GTRS upravo zbog sijesti gradana u to dijelu BiH ,.....zivis u iluzijama i zabludama zemljace.Ja nisam rekao da su ti ljudi sto zagovaraju program stranke zlonamjerni, ali su totalno fulili u mnogim programskim polazistima iste priznavajuci Deytonsko uredenje BiH kao pocetnu osnovu a mogli su se ograditi od rezultata rata i praviti opste gradansku straku prava svake individue kao celije i simbola ukupnih prava i sloboda gradanskog drustva uz mehanizme zastite diskriminacije svih oblika i javno se distancirati sa dvodecenijskim naslijedem drusta i podjela prouzrokovanim agresijom i ratom .

Oni nemaju sanse uspijeti sa ovako liberalnim pristupima promjena, nenametljivi bez garda i kicme,.....A ti nastavi mastati o idealizmu,.....svako neka bira po sopstvenom nahodenju,na sto svakako ima pravo,....
Kapisla

#653 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Kapisla »

ahuseino

Pa zar ti to ne govori da su oni isti kao i ostale nazovi stranke. Mene kod njih nervira i gadi mi se to što na sav glas govore da su drugačiji i bolji od drugih a U STVARI NISU NEGO VRŠE OBMANU. Isto tako govori i Dodik za taj entitet strave i užasa koji je stvoren klanjem,ubijanjem,silovanjem. A mi koji to gledamo sa ove pozicije i koji smo na svojoj koži osjetili rad tih psihopata dok su stvarali po njemu taj bolji dio BiH znamo pravu istinu. E isto tako ako poznaješ ljude koji su u vrhu NS onda znaš da nisu drugačiji nego su obični POHLEPNICI koji kontaju,ako mogu drugi krasti i uzimati velike plate, a ne radi ti ništa onda to možemo i mi.Izmisle nekakav stupidan naziv stranke i mašu nam nekakvom idejom a kad čovjek u to malo uđe i raspita se onda vidi da je to LAŽ I SAMO LAŽ
:thumbup: :bih:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#654 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

Bosnolog wrote:Za mene je mozda stranka BPS mnogo bolji izor...
Ako je za tebe BPS najbolja i najveca alternativa..onda vise nema daljnje diskusije,barem sto se mene tice :thumbup:
rahmanjin

#655 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by rahmanjin »

Bosnolog wrote: Mnoge stvari i u radu SDP-a nisu sjajne,...slazeme se pocevsi od Lagundzijinog diktatorata i tjeranja dobrih kadrova iz stranke,niti sve te kaolicije o kojima pricas,Za mene je mozda stranka BPS mnogo bolji izor,ja sam samo ilustrovao cije glasove uglavnom NS moze loviti.

NS je jos blaza kopija liberalno socijal gradanske demokratije nezamjeranja i nemjenjanja postojeceg stanja a koja je ogromna strateska greska u osnovi iste i sama preuzima breme proslosti ,....sto je porazavajuca cinjenica i za mene neprihvatljivo kao i mnogih BH glasaca gradanske opcije u okolnostima i trenutnog stadija polarizovanog drustva,...dok su got u drzavi na snazi jeke centrifugalne i neprijateljsko etnosecesionisticke stranke koje zele nastaviti ono sto nije uspjelo oruzjem a to je rasturiti drzavu i loviti etnokratskom vladanjem,tako da je po mom ubjedenju davanje glasova njima na neki nacin odmaganje onima koji ce se oduprijeti mnogo jace neprijateljima BiH,,,,,

Nadam se da si shvatio moju poentu,NS u ovakvo uredenoj BiH nema alternative,dok se mnoge stvari ne sloze a za to nikada nece dobiti mandat u GTRS upravo zbog sijesti gradana u to dijelu BiH ,.....zivis u iluzijama i zabludama zemljace.Ja nisam rekao da su ti ljudi sto zagovaraju program stranke zlonamjerni, ali su totalno fulili u mnogim programskim polazistima iste priznavajuci Deytonsko uredenje BiH kao pocetnu osnovu a mogli su se ograditi od rezultata rata i praviti opste gradansku straku prava svake individue kao celije i simbola ukupnih prava i sloboda gradanskog drustva uz mehanizme zastite diskriminacije svih oblika i javno se distancirati sa dvodecenijskim naslijedem drusta i podjela prouzrokovanim agresijom i ratom .

Oni nemaju sanse uspijeti sa ovako liberalnim pristupima promjena, nenametljivi bez garda i kicme,.....A ti nastavi mastati o idealizmu,.....svako neka bira po sopstvenom nahodenju,na sto svakako ima pravo,....
Evo ti podatak o BPS pa ti razmisli. Nedavno je bilo u federalnom parlamentu rasprava oko razvojne banke FBiH. BPS je bio suzdržan oko izglasavanja nepovjerenja menadžmentu banke ( pazi opoziciona stranka je suzdržana iako je više nego očigledan kriminal u toj banci ). Najglasniji u toj odluci je bio šef kluba BPS-a koji je davao izjave da oni neće da učestvuju u prepucavanju dvije vladajuće partije SDA i SZBiH, i da neće da se stavljaju ni na jednu stranu. Nagradno pitanje ( možeš da pogađaš samo jednom :) ) čiji zet treba da počne da radi ( ili je već počeo to ne znam ) u razvojnoj banci FBiH?
rajvosa1

#656 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by rajvosa1 »

Peđa, hvala vam na iskrenom odgovoru na pitanje o Harisovom&Hećinom projektu.
Bosnolog

#657 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Bosnolog »

rahmanjin wrote:
Bosnolog wrote: Mnoge stvari i u radu SDP-a nisu sjajne,...slazeme se pocevsi od Lagundzijinog diktatorata i tjeranja dobrih kadrova iz stranke,niti sve te kaolicije o kojima pricas,Za mene je mozda stranka BPS mnogo bolji izor,ja sam samo ilustrovao cije glasove uglavnom NS moze loviti.

Evo ti podatak o BPS pa ti razmisli. Nedavno je bilo u federalnom parlamentu rasprava oko razvojne banke FBiH. BPS je bio suzdržan oko izglasavanja nepovjerenja menadžmentu banke ( pazi opoziciona stranka je suzdržana iako je više nego očigledan kriminal u toj banci ). Najglasniji u toj odluci je bio šef kluba BPS-a koji je davao izjave da oni neće da učestvuju u prepucavanju dvije vladajuće partije SDA i SZBiH, i da neće da se stavljaju ni na jednu stranu. Nagradno pitanje ( možeš da pogađaš samo jednom :) ) čiji zet treba da počne da radi ( ili je već počeo to ne znam ) u razvojnoj banci FBiH?

Nisam bas toliko informisan u tim familijarno stranacko tajkuskim odnosima,tako da cu cekati objelodanjenj tog necijeg zeta ciji punac sjedi u parlamentrnom minderluku i nadam se da ce to novinari rasklinkati u javnosti ako je bio izbor stele a ne znanja kao sto je bilo do sada,a nevidim razlog da ce biti i sada drugacije, :mrgreen: (Neznam stvarno).....Sto nije iskljuceno da je suzdrzanost BPS poslanika samo cekanje da se ove dvije stranke medusobno tvre da bi neko od clanova BPS imao hajra od toga ,.....Nista novo tuzna realnost licnostranackih interesa ispred nacionalno drzavnih kao i u svemu.

Poslanicko stranacka svijet ovisno o stranakama je skaliziran i zasigurno ne postoji neka stranka koja je 100% cista i moralno pthvatljiva,jer je to nazalost u mentalitetu ljudi i svijesti gradana koji se nakon sto sjede u poslanicku fotelju zanese pohlepom i slavom izbora,zaboravljajuci da su birani da budu servis gradana kao i nacela stranke i morlani kodeksa ponasanja povjerenog mandata,..Samo znam da u ukupnoj skali BPS kotira visocije ali to nije garancija da ista ne bi pokazala drugacije rezultate kao vladajuca stranka,....
Benevolence

#658 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Benevolence »

U pravu si Palermo,

nakon drugog citanja uvidjam da je ta recenica previse indirektna pa cak moze navesti i na zakljucak o namjeri nezamjeranja, a ja sam se itekako zamjerio sa svima koji nalaze bilo kakvo opravdanje u stradanju bilo kojeg civila bilo gdje na planeti.

Dakle, palermo, jeste, mislio sam na one iz rs kojima je njihov entitet vazniji od Zivota Covjeka kao Ljudskog bica, i koji su fanaticno opsjednuti njome, bar deklarativno.

Ne znam kakav je konkretno stav Nase Stranke prema nasoj ratnoj proslosti, ali sto se mene tice, svako ko se nadje prozvanim kad god neki prezivjeli stradalnik pominje zlocince, tj. svako ko se poistovjecuje sa svakim pripadnikom svog etickog kolektiva, pa bio on i ratni zlocinac, ima ozbiljan poremecaj moralnog rasudjivanja.

Ipak, mi ne znamo pouzdano u kojoj mjeri je jedan citav narod kontaminiran nacionalizmom, tj. i u kojoj mjeri se poistovjecuje sa pripadnikom svog naroda, pa bio on i ratni zlocinac. Znamo samo da do sada nikada nismo u rs-u vidjeli nikakve proteste protiv nacionalimza, pa cak ni sacicu ljudi koja bi sprijecila srpske nacionaliste prije nekoliko godina da tuku ljude iz Federacije koji su otisli u Banjaluku i Trebinje na ponovnu izgradnju unisteih dzamija. Sve dok se otvaranje bogomolja percipira kao provokacija, kontminiranost nacionalizmom je velika...ogromna.U sustini, dovoljno je napasti nekog ko ti ni na koji nacin ne ugrozava zivot da bi se jasno ustanovila moralna, ako ne i mentalna devijacija. Nije stvar u tome koliko je takvih ljudi u jednom drustvu, nego kako gradjai mogu mirno sjediti dok ih vode politicari koj dozvoljavaju da se na javnom mjestu okupi makar i sacica destruktivnih nacionalista.

Gradjani rs-a jos nisu jasno i glasno osudili ratne zlocine ratne srpske republike, bez obzira koliko evidentno bilo da je vojska ratne srpske republike imala vise nego evidentnu vojnu nadmoc nad golorukim civilima Sarajeva ( da uzmem eto primjer iz licog iskustva),koje je danonocno ubijala, pojedinacno, i masovno, bukvalno i psiholoski, a njihov grad unistila na najbarbarskiji nacin.

Ali sta se tu moze. Ne moze se jedan citav narod natjerati da se izjasni po nekom moralnom pitanju, ma koliko stvari jasne bile.

Obicni mali smrtnik u rs-u mozda nije u stanju iskazati protivljenje nacionalizmu, iz straha, ili mozda da ne remeti svoj mir, ili iz oba ova razloga. Ko zna? U svakom slucaju strah postoji, a da li zato sto je vecina kontaminirana nacionalizmom, pa se oni koji nisu s pravom plase za sopstvenu sigurnost, ili zato sto zapravo politicari stite nacionalizam ( sto je vjerovatnije od dvije varijante), da ne dozvole da im neko "okalja" nacionalnu istoriju, ili iz oportunistikih razloga, to je posebna prica.

U takvim okolnostima, ratna proslost ce ostati kamen spoticanja, pa je za sada ratnu proslost najpametnije ostaviti nepristrasnom pravosudju, i u medjuvremenu pokusati zajednicki barem malo poboljsati kvalitet zivota svim Bosnacima i Hercegovcima, i mislim da je stav Nase Stranke upravo ovakav, manje vise.

Mislim da je NS usmjerena ( bar deklarativno) vise na one drustveno korisne vrijednosti, poput ekonomije, vladavine zakona, obrazovanja, i javne uprave, pa ko je zainteresovan, i ko te vrijednosti prepoznaje kao takve, podrzace ih.

Ostaje medjutim i dalje pitanje kako NS planira izaci na kraj sa politicarima koji i dalje uspjesno manipulisu ratnom prosloscu, te onima koji nacionalistickim retorikama i huskanjem i dalje podsticu nepovjerenje medju narodima.

Pozdrav

Benevolence
palermo wrote:
Benevolence wrote:

Jos veci problem od postojanja tog entiteta je da postoji veliki broj ljudi koji se ponasaju kao da su im entiteti najveca svetinja, u smislu "ko krivo pogleda moj entitet najveci je moj neprijatelj!".

]
Ne ulazeći u tvoju raspravu sa realistom, ali mi samo zapeo za oko ovaj dio, iz prostog razloga, što vrlo ilustrativno pokazuje gdje je problem Naše Stranke. U generaliziranju i nespremnosti da, kao što pokojni Stpe Šuvar jednom reče bobu bob, a popu pop (a eto, ni on nikada ne reče), dakle ne postoje veliki broj ljudi koji se ponašaju da su im entiteti svetninje, nego postoji veliki broj ljudi u RS-u, a da ne govorimo o političkom establishmentu, koji se ponaša kao da im je entitet svetinja odnosno država. Niko se u federacije ne ponaša prema entitetu kao svetinja.

Generaliziranje u svrhu nezmjeranja često može biti jako kontraproduktivno.
ma ja, neka je

#659 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by ma ja, neka je »

Pedja Kojovic wrote:ma ja neka ja

Ja ne znam koja je razlika izmedju Ustava i ustavnog akta.
Svaka politicka stranka koja je registrovana u BiH priznaje i polazi od "dejtonskog sporazuma" koji, kao sto i sam kazes, nije donesen u nasem parlamentu nego je rezultat mirovnog sporazuma koji su predsjednici BiH, Srbije i Hrvaske ( I MZ, naravno) potpisali u Daytonu i Parizu i ciji su garanti MZ i strane potpisnice.
Nemogu da vjerujem. jesi li to ozbiljan da neznas razliku izmadju Ustava i Ustavnog Akta? A samim time sto je donesen izvan institucija drzave krsi par medjunarodnih ugovora, mislim da bi se i o ovome trebao informisati kod vasih advokata, pored da ti razjasne razliku izmedju Ustava i Ustavnog Akta. Pedja, ovo sve vise ide iz loseg u gore, mozda da si se malo preracunao pa prerano istrcao bez zagrijavanja. Neznam, tvoj stav ide na reseto.
Sto se tice tvog drugog pitanja...
Nas prijedlog ustavnih principa koji se moze naci na nasoj web stranici se bavi tim pitanjem. "Jezik" kojim su ova pitanja obradjenau tom dokumentu je "nezgrapan" i mi na njemu radimo s namjerom da na kongresu imamo "finalni" tekst.
Ja pretpostavljam da si i ti svjestan da "dodavanjem" novih ustavnih kategorija necemo rijesiti problem nego cemo ga samo multiplicirati. Ja ne mislim da nacionalno i vjersko opredjeljenje covjeka (kao ni ostali kriteriji spol, seksualna orijentacija itd) smiju na bilo koji nacin uticati na gradjanske slobode i prava gradjanina BiH na bilo kojem pedlju teritorije BiH. Ukljucujuci, naravno, i pravo da bira i bude biran. Zivjeti u zemlji u kojoj ti, obracajuci se djeci ciji "background" ne znas, ne mozes reci "Svako od vas jednog dana moze biti Predsjednik BiH" (Ili bilo sta drugo) je za mene licno neprihvatljivo.
S druge strane.
Dok god se kod nas demokratija shvata iskljucivo kao pravo vecina da vlada, a njen kvalitet se ne mjeri odnosom te vecini prema onima koji su u manjini (Ne mislim na nacionalne manjine, nego na manjinu uopste-nadam se da shvatas na sta mislim) postojace i opasnost od tzv. "gradjanskog nacionalizma".
Ovo je kao sto sigurno znas kompleksna oblast i relativno je tesko na ogranicenom prostoru, kakav ovaj forum jeste, imati ozbiljnu diskusiju o tome. U ovom obliku moguce je eventualno razgovarati samo o principima, sto ja i pokusavam da radim sada.

p.k.
ovo o multipliciranju problema podsjeca me na alijinu pricu o skidanju embarga AR BiH, nekako istim putem, netreba eskalirati problem nego razoruzavati Srbe (tako ih je on zvao, moji su stavovi drugaciji), za koje je znao da se nikada nemoze desiti, isto kao i ti, netreba dati priznanje jedinom faktoru u danasnjici koji moze postavljati prava pitanja i to se pravda sa "umnozavanjem" problema. Ako se toliko zalazete za brisanje tih razlika, zasto jos uvijek u svojim principma navodite "konstitutivce" a sada ovdje supljiras o jednakosti djece u skolama. Ako ti je do te jednakosti prvo se pobrini da se nadju u vasim principima i sa tom platformom onda reci ovako nesto i ja cu ti reci aferim. Isto ti je pitanje postavila i Delightful, moderator, i to dva puta, pa joj nisi odgovorio, a i sam znas zasto.
Za gradjanski nacionalizam, to je tako gluop termin, neznam sta ocekujes, nekakvu nagradu za kovanje istog? Prvo, ideja gradjanstva je nespojiva sa nacionalizmom jer Gradjanstvo kao ideja polazi od skupa razlicitosti i jednakosti istih. Ako to mozes postaviti da je to "nacionalizam" onda se opet uputi na one vase pravnike neka ti objasne. Ipak mislim da se vise pravis glup (bez uvrede) samo da bi izbjegao odgovore. Vidim, sazrio si za daytonsku politiku, neboj se, dobro ces proci jer ides vec utabanim stopama. A taj tvoj put sigurno nema nista sa stavovima koje ovdje iznosis, samo je ono sto sam na pocetku rekao, nova fasada i novi ljudi za odradjivanje starog projekta, velikosrpskog. Ja cak mogu i povjerovati da licno i neznas da si dio toga, neces biti ni prvi ni posljenji, ali kada se sazna obicno si vec iskoristen.
Eto, to je moje misljenje o citavom ovom tvome poduhvatu na sa-x. Ono sto si mi rekao da te ponovo pitam sta mi sve nisi odgovorio, mislim ipak da je tvoja duznost da pronadjes te postove i das na njih odgovor. Nisi bio fer pa postavljao linkove za svoje navode vec recenog pa nisi ni zasluzio da vise gubim vrijeme na istim pitanjima. Ako na njih ne odgovoris jasno je sta te zulja.
dariomiamigo

#660 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by dariomiamigo »

ma ja ,neka je

A taj tvoj put sigurno nema nista sa stavovima koje ovdje iznosis, samo je ono sto sam na pocetku rekao, nova fasada i novi ljudi za odradjivanje starog projekta, velikosrpskog. Ja cak mogu i povjerovati da licno i neznas da si dio toga, neces biti ni prvi ni posljenji, ali kada se sazna obicno si vec iskoristen.
Eto, to je moje misljenje o citavom ovom tvome poduhvatu na sa-x.
Iskreno i dobronamjerno skrećem vam pažnju da ovakva fobija i ovakvo razmišljanje tangira sa šizofrenijom.

Jesu vas vanzemaljci poslali ? Ako nisu,bojim se da vi to samo tako mislite.
ma ja, neka je

#661 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by ma ja, neka je »

dariomiamigo wrote:
ma ja ,neka je

A taj tvoj put sigurno nema nista sa stavovima koje ovdje iznosis, samo je ono sto sam na pocetku rekao, nova fasada i novi ljudi za odradjivanje starog projekta, velikosrpskog. Ja cak mogu i povjerovati da licno i neznas da si dio toga, neces biti ni prvi ni posljenji, ali kada se sazna obicno si vec iskoristen.
Eto, to je moje misljenje o citavom ovom tvome poduhvatu na sa-x.
Iskreno i dobronamjerno skrećem vam pažnju da ovakva fobija i ovakvo razmišljanje tangira sa šizofrenijom.

Jesu vas vanzemaljci poslali ? Ako nisu,bojim se da vi to samo tako mislite.
Dobro, vrati se pa procitaj sve od pocetka. Otidji na portal Njihove Stranke, pogledaj principe, pogledaj sta im frontman prica, pogledaj na koja pitanja Pedja ne odgovoara, sastavi sve to i onda mi reci sta je u svim slicnim konstatacijama kao ovu sto si boldirao, sta je tu sizofrenicno.
A za Vanzemaljce, nisam bio sa njima, bio sam blizu, ali ako nista iz sjecanja i onoga u sta su vjerovali u tome momentu i zasta su ginuli.

http://video.google.com/videoplay?docid ... 0040426426#
GandalfSivi

#662 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by GandalfSivi »

Pedja Kojovic wrote:
rajvosa

To saopstenje sam napisao ja na osnovu informacija koje sam imao tada. U tom trenutku Nasa stranka nije imala sopstveni prijedlog razvoja energetskog sektora i cinilo nam se da opcija koju smo podrzali brza i efikasnija od one druge. U medjuvremenu smo sa stranim ekspertima uradili analizu i dosli do svoje politike za razvoj energetskog sektora koja je zasnovana na domacim investicijama putem rezervi javnih preduzeca, drzavnih obveznica i povezivanja te industrije sa penzionim fondom.
Dakle, ja sam kriv za to saopstenje.
p.k.

p.k.
Ovo je revolucionarno, vjerovatno najbitnija stvar napisana na ovom topicu. Ako stranka zvanicno stane iza ovoga i kaze da je ovo fakat stav iste, ja cu opet poceti citati Dane (jedan od rijetkih medija koji vas otvoreno podrzava), samo da vidim koliko nisko Pecanin moze pasti (a vjeruj mi hoce), te kako ce vas zesce popljuvati. Htjedoh napisati da je ovo vise vezano za medije nego za politiku, ali opet, trenutno najveci politicki problem u FBiH je taj elektroenergetski sektor. Sve ostalo na stranu, imamo mi stranke i lijeve i desne, ali oko ovoga se prave koalicije. Samo prati Dane poslije ovoga (a mozda vas cak i Avaz pohvali), pa ces shvatiti koliko je jadna medijsko/politicka scena kod nas.
dallton

#663 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by dallton »

i najbolje bi bilo da se ova stranka NS - nasa srpska preseli u bl ili bijeljinu, mislim da ce tamo imati puno uspjeha, jer koliko vidim po pitanjima koja se gore postavljaju a na koja se nikad ne dobijaju odgovori ispada da im je to najdrazi dio "nase zemlje", pa kad ga toliko vole red bi bio da se tamo i presele i "gradjanski aktiviraju" ...
dallton

#664 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by dallton »

ma ja, neka je wrote:

Svaka politicka stranka koja je registrovana u BiH priznaje i polazi od "dejtonskog sporazuma" koji, kao sto i sam kazes, nije donesen u nasem parlamentu nego je rezultat mirovnog sporazuma koji su predsjednici BiH, Srbije i Hrvaske ( I MZ, naravno) potpisali u Daytonu i Parizu i ciji su garanti MZ i strane potpisnice.
Nemogu da vjerujem. jesi li to ozbiljan da neznas razliku izmadju Ustava i Ustavnog Akta? A samim time sto je donesen izvan institucija drzave krsi par medjunarodnih ugovora, mislim da bi se i o ovome trebao informisati kod vasih advokata, pored da ti razjasne razliku izmedju Ustava i Ustavnog Akta. Pedja, ovo sve vise ide iz loseg u gore, mozda da si se malo preracunao pa prerano istrcao bez zagrijavanja. Neznam, tvoj stav ide na reseto.
Nas prijedlog ustavnih principa koji se moze naci na nasoj web stranici se bavi tim pitanjem. "Jezik" kojim su ova pitanja obradjenau tom dokumentu je "nezgrapan" i mi na njemu radimo s namjerom da na kongresu imamo "finalni" tekst.
Ja pretpostavljam da si i ti svjestan da "dodavanjem" novih ustavnih kategorija necemo rijesiti problem nego cemo ga samo multiplicirati. Ja ne mislim da nacionalno i vjersko opredjeljenje covjeka (kao ni ostali kriteriji spol, seksualna orijentacija itd) smiju na bilo koji nacin uticati na gradjanske slobode i prava gradjanina BiH na bilo kojem pedlju teritorije BiH. Ukljucujuci, naravno, i pravo da bira i bude biran. Zivjeti u zemlji u kojoj ti, obracajuci se djeci ciji "background" ne znas, ne mozes reci "Svako od vas jednog dana moze biti Predsjednik BiH" (Ili bilo sta drugo) je za mene licno neprihvatljivo.
S druge strane.
Dok god se kod nas demokratija shvata iskljucivo kao pravo vecina da vlada, a njen kvalitet se ne mjeri odnosom te vecini prema onima koji su u manjini (Ne mislim na nacionalne manjine, nego na manjinu uopste-nadam se da shvatas na sta mislim) postojace i opasnost od tzv. "gradjanskog nacionalizma".
Ovo je kao sto sigurno znas kompleksna oblast i relativno je tesko na ogranicenom prostoru, kakav ovaj forum jeste, imati ozbiljnu diskusiju o tome. U ovom obliku moguce je eventualno razgovarati samo o principima, sto ja i pokusavam da radim sada.

p.k.
ovo o multipliciranju problema podsjeca me na alijinu pricu o skidanju embarga AR BiH, nekako istim putem, netreba eskalirati problem nego razoruzavati Srbe (tako ih je on zvao, moji su stavovi drugaciji), za koje je znao da se nikada nemoze desiti, isto kao i ti, netreba dati priznanje jedinom faktoru u danasnjici koji moze postavljati prava pitanja i to se pravda sa "umnozavanjem" problema. Ako se toliko zalazete za brisanje tih razlika, zasto jos uvijek u svojim principma navodite "konstitutivce" a sada ovdje supljiras o jednakosti djece u skolama. Ako ti je do te jednakosti prvo se pobrini da se nadju u vasim principima i sa tom platformom onda reci ovako nesto i ja cu ti reci aferim. Isto ti je pitanje postavila i Delightful, moderator, i to dva puta, pa joj nisi odgovorio, a i sam znas zasto.
Za gradjanski nacionalizam, to je tako gluop termin, neznam sta ocekujes, nekakvu nagradu za kovanje istog? Prvo, ideja gradjanstva je nespojiva sa nacionalizmom jer Gradjanstvo kao ideja polazi od skupa razlicitosti i jednakosti istih. Ako to mozes postaviti da je to "nacionalizam" onda se opet uputi na one vase pravnike neka ti objasne. Ipak mislim da se vise pravis glup (bez uvrede) samo da bi izbjegao odgovore. Vidim, sazrio si za daytonsku politiku, neboj se, dobro ces proci jer ides vec utabanim stopama. A taj tvoj put sigurno nema nista sa stavovima koje ovdje iznosis, samo je ono sto sam na pocetku rekao, nova fasada i novi ljudi za odradjivanje starog projekta, velikosrpskog. Ja cak mogu i povjerovati da licno i neznas da si dio toga, neces biti ni prvi ni posljenji, ali kada se sazna obicno si vec iskoristen.
Eto, to je moje misljenje o citavom ovom tvome poduhvatu na sa-x. Ono sto si mi rekao da te ponovo pitam sta mi sve nisi odgovorio, mislim ipak da je tvoja duznost da pronadjes te postove i das na njih odgovor. Nisi bio fer pa postavljao linkove za svoje navode vec recenog pa nisi ni zasluzio da vise gubim vrijeme na istim pitanjima. Ako na njih ne odgovoris jasno je sta te zulja
.
tacno tako...sve se zamotalo u vrlo prozirnu pricu o apstraktnoj "jednakosti", postovanju "ustava" (o kome onaj koji je otvorio temu sam kaze da ne zna sta je ili kakva je razlika izmedju toga i ustavnog akta), "ekonomiji", pa onda ponavljanje trulih parola sa beogradskog pescanika "ako vam je dobro onda nista"...odgovori na konkretna pitanja - koja se kao sto se vidi uvijek davana vrlo selektivno, vecina pitanja je prosla bez odgovora - su se uvijek svodila na "sve to treba rijesiti u skladu s necim apstraktnim"...stav prema pc-u je vec jasan - ljudi tako hoce, eto sta ces im...ns, kao sto sam vec ranije dokazao, i dejton shvata i cita selektivno - nikad nisu pola rijeci rekli o diskriminacijama u ustavu koje su protivne evropskoj konvenciji, a ovamo fola liberali (jesu al srpski liberali)

cjeli program ns-a od pocetka se zasniva na jeftinoj bajicevoj seljacko-rasistickoj (citaj srpskoj) prici o "demografskom bumu bosnjaka" i "opasnosti odseljavanja srba" iz cega slijedi zakljucak "juris na sarajevo to je sve "i srpsko" a sto se tice pc-a to je naravno "samo srpsko i kao takvo se mora cjeniti"...bajicev clanak "bosnjaci i ostali" napisan nakon dugih i predugih razgovora u beogradu o tome "kako ce izgledati dugorocna buducnost srba u podijeljenoj bih u slucaju da nema otcjepljenja" je preradjena verzija karadzicevog govora koji je radovan odrzao 91 (cini mi se) u sekovicima o "muslimanskom natalitetu i nemogucnosti srba da se nose s tim", kopiju tog govora vam moze postaviti @nokia6170, pa mozemo uporediti teze da vidimo da je sve to jedna te ista prica....

Ali evo da potvrdim sve gore napisano s malo konkretnijim pitanjima (pa mozda nekad dobijem i odgovor, makar postom):

1. Buduci da se predsjednik ove stranke bajic nalazi u pcu, a na rijecima se zalaze za "jednakost, bih i ovo i ono", mozete li postaviti neku njegovu izjavu ili izjavu za medije NS-a u kojima ta stranka ili njen predsjednik traze da se
u bl-u (posto je taj grad, po bajicu, navodno ""i bosnjacki") trazi da se zaposli onoliko nesrba koliko bi trebalo po popisu 91 i odluci o konstitutivnosti naroda? Takva izjava je u skladu sa dejtonom (u cijim okvirima ns hoce da radi) jer je odluka o konstitutivnosti dio dejtona, plus aneksi o povratku su dio dejtona, plus to jeli pomaze ekonomiju, zaposljavanju itd o kojem ns navodno toliko brine?

2. Kad je NS PRIJE presude finci/sejdic osudila diskriminaciju "gradjana" (o kojima navodno toliko brine) po etnickoj osnovi, jer se takva diskriminacija kosi s konvencijom o ljudskim pravima koja je dio Dejtona, u cijim okvirima ns hoce da radi? Ako moze neku izjavu, citat ili nesto slicno, hvala.
nineinchnails

#665 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by nineinchnails »

veljaca wrote:
nineinchnails wrote:

NS jeste "nada" kojoj tek treba pruziti sansu.
NS nije "kriva" za dejtonski sporazum niti za bilo sta sto se desavalo u postratnim godinama, pa evo sve do danas.
Ako "sada" ne budemo dali sansu NS, onda kome treba da je damo i kada?
Istim stereotipnim politickim strukturama? Nikome?
Ako ne budemo glasali za promjene, iste stereotipne strukture ostaju na vlasti da nas i dalje tlace.

Za mene je ovo odsudno i zadnje pitanje. Ako NS dobije izbore, onda postoji nada da ce od ove drzave biti nesto.
A ako sve ostane po starom, onda ovdje vise ne vrijedi zivjeti.

Za mene je to pitanje: "Biti ili ne biti (vise nikada)"
Da li si ti @nineinchnails - clan Nase Stranke i to u nekom uzem rukovodstvu ?

Ovo sve sto si ti napisao - to je samo tvoje misljenje .....
"Ako NS dobije izbore, onda postoji nada da ce od ove drzave biti nesto.
A ako sve ostane po starom, onda ovdje vise ne vrijedi zivjeti.
"
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Zivot je puno vrijedniji i od jedne stranke - zar ne p.k. ? ( ovo je pitanje za tebe Bajicu ) ....

:bih:
Ja postavih jasne i nedvosmislene premise iz kojih si izvukao provokativan zakljucak. A zakljucak sam dao i sam recenicom: "A ako sve ostane po starom, onda ovdje vise ne vrijedi zivjeti".

Dakle, ako se ne dese neke PROMJENE (i ovo vec napisah), ova drzava moze ocekivati odliv svih mladih ljudi sa kozmopolitskim pogledom na svijet, koji nisu ogrezli u nacionalizme raznih vrsta, te koje ovakva drzava krade svakodnevno, na razne nacine.
Samim tim, NS se nadaje kao jedina NADA da do promjena moze doci.
Mislim da sam bio sam sasvim jasan.
A uporedjivati "zivot" sa jednom "strankom" nema veze, ali ima veze uporedjivati kvalitet tog zivota.
Kapisla

#666 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Kapisla »

Pedja!!!!!!

Ti kao promotor te nekakve tzv nove ideje o NS koliko primjećujem pored toga što ne pokušavaš da od istine,fakata i činjenica pokušaš odbraniti neodbranjivo, čak se više nikako ne javljaš ni sa kakvim postovima. Da li je i to jedna od ideja NS(Ničije Stranke)da pred istinom zaćutite. Jer koliko znam da sam ja član te Vaše stranke vi bi mene kao člana izbacili iz članstva zbog mog prava na moje vlastito mišljenje, a ovako možete samo da ćutite jer vam je kao "nestalo konekcije". Davno sam ja tebi rekao da je ideja koju ste nama servirali o toj ko fol boljoj partiji ostala u kanti za smeće u Trampinoj ulici na broju 10 na drugom spratu!!!!!ISTINA BOLI

:thumbup: :bih:
vaca

#667 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by vaca »

Pedja Kojovic wrote:moderator

Ako se moje dosadasnje ucesce moze nazvati zabusavanje, kako onda izgleda nezabusavanje.
(Svi misle da sam poludio koliko vremena provodim ovdje)

p.k.
Uz dužno poštovanje @p.k. vi ste sami pokrenuli temu na ovom forumu i u tom smislu bih se složila sa moderatorom. Trebali bi ste izdvojiti više vremena da odgovarate na pitanja vezano za temu koju ste postavili, vi ili neko drugi iz stranke.

Ja sam neko ko je dio vaše ciljne grupe, nisam glasala do sada. I vjerovatno ću glasati za NS ove godine, ne toliko za vas koliko protiv onih koje sada imamo na vlasti.

Mene zanima na koji način mislite "srezati" troškove javne administracije? Na kojim nivoima i kako mislite to izvesti? Izvinjavam se ukoliko ste već odgovorili na ovo pitanje jer nisam mogla iščitati sve što se pisalo ovdje.
klixober

#668 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by klixober »

@Pedja
Iako sam glasac SDP-a,zelim vam uputiti savjet,jer mislim da je NS dobra ideja...
Oglasavajte se vise u javnosti.sa-x forum jeste popularan,ali ni priblizno dovoljno da bi dosao do sirih narodnih masa.Obzirom da u porodici vazim za politickog strucnjaka :D ,cesto me pitaju za koga da glasaju,sta je sa NS,da im ona izgleda kao stranka vrijedna glasanja...ali onda obavezno dodaju da ne znaju sta je sa NS,da je nema u medijima,da je negdje nestala...
Ja razumijem da je to i do pojedinih medija koji forsiraju svoje politicke opcije,da cete u najcitanijem-Avazu :x zavrsiti samo ukoliko budete kritikovali SDP,ali mislim da su vam vrata Oslobodenja,FTV,BHT,Dana,SBiH,Start-a...otvorena,mozda ne dovoljno,ali vjerujem da bi vas oni spominjali ukoliko biste imali neke vaznije aktivnosti,saopstenja itd.Oglasavajte se cesce,povodom svakog bitnijeg pitanja u drzavi,preporucujem i ulicne akcije,proteste,koje ce mediji sigurno zabiljeziti.
I izvinjavam se sto sam par puta u proslosti na forumu prozvao tebe,ili nekog drugog iz NS.Koliko god da se ne slazemo povodom nekih pitanja,mislim da smo u konacnici na istoj strani.
Zelim vam puno srece i uspjeha na izborima...
buzzer

#669 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by buzzer »

dallton wrote:cjeli program ns-a od pocetka se zasniva na jeftinoj bajicevoj seljacko-rasistickoj (citaj srpskoj) prici o "demografskom bumu bosnjaka" i "opasnosti odseljavanja srba" iz cega slijedi zakljucak "juris na sarajevo to je sve "i srpsko" a sto se tice pc-a to je naravno "samo srpsko i kao takvo se mora cjeniti"...bajicev clanak "bosnjaci i ostali" napisan nakon dugih i predugih razgovora u beogradu o tome "kako ce izgledati dugorocna buducnost srba u podijeljenoj bih u slucaju da nema otcjepljenja" je preradjena verzija karadzicevog govora koji je radovan odrzao 91 (cini mi se) u sekovicima o "muslimanskom natalitetu i nemogucnosti srba da se nose s tim", kopiju tog govora vam moze postaviti @nokia6170, pa mozemo uporediti teze da vidimo da je sve to jedna te ista prica....
i sad kao ocekujes da ti pedja odgovori na ovu kakografiju (copyrights by buzzer :D ), pa ces iz odgovora iscitati, namastati, derivirati, da nije batko po grbavici klao, nego da je to bio dino mustafic licno, pa je onda kasnije iskustva pretocio u film remake. da zaradi na tvojoj nesreci. da se obogati, zatrebalo mu. sve go cetnik around.
dallton wrote:...a ovamo fola liberali (jesu al srpski liberali)
"this is for my country, for republic of srpska", by srpski liberal danis tanovic (ma sta liberal - vojvoda haman)

ti si daltone meni nekad simpatican, ali nesto te je bas prenijelo. jel to zbog promjene vremena, sta li?
na njemacom postoji izraz frühjahrsmüdigkeit, znaci nesto kao proljetni umor, kad ljudsko tijelo ne moze pratiti prelazak sa dugih zimskih, tamnih i depresivnih dana i noci, na zivahni poletni proljetni tempo. postoji jedan zgodan prirodni lijek - osusene listove mente preliti prokuhanim, nezasladjenim mlijekom. poslije pet minuta piti u malim gutljajima.
draganbl

#670 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by draganbl »

buzzer wrote:
dallton wrote:cjeli program ns-a od pocetka se zasniva na jeftinoj bajicevoj seljacko-rasistickoj (citaj srpskoj) prici o "demografskom bumu bosnjaka" i "opasnosti odseljavanja srba" iz cega slijedi zakljucak "juris na sarajevo to je sve "i srpsko" a sto se tice pc-a to je naravno "samo srpsko i kao takvo se mora cjeniti"...bajicev clanak "bosnjaci i ostali" napisan nakon dugih i predugih razgovora u beogradu o tome "kako ce izgledati dugorocna buducnost srba u podijeljenoj bih u slucaju da nema otcjepljenja" je preradjena verzija karadzicevog govora koji je radovan odrzao 91 (cini mi se) u sekovicima o "muslimanskom natalitetu i nemogucnosti srba da se nose s tim", kopiju tog govora vam moze postaviti @nokia6170, pa mozemo uporediti teze da vidimo da je sve to jedna te ista prica....
i sad kao ocekujes da ti pedja odgovori na ovu kakografiju (copyrights by buzzer :D ), pa ces iz odgovora iscitati, namastati, derivirati, da nije batko po grbavici klao, nego da je to bio dino mustafic licno, pa je onda kasnije iskustva pretocio u film remake. da zaradi na tvojoj nesreci. da se obogati, zatrebalo mu. sve go cetnik around.
"this is for my country, for republic of srpska", by srpski liberal danis tanovic (ma sta liberal - vojvoda haman)

ti si daltone meni nekad simpatican, ali nesto te je bas prenijelo. jel to zbog promjene vremena, sta li?
na njemacom postoji izraz frühjahrsmüdigkeit, znaci nesto kao proljetni umor, kad ljudsko tijelo ne moze pratiti prelazak sa dugih zimskih, tamnih i depresivnih dana i noci, na zivahni poletni proljetni tempo. postoji jedan zgodan prirodni lijek - osusene listove mente preliti prokuhanim, nezasladjenim mlijekom. poslije pet minuta piti u malim gutljajima.
Ja bih to stanje ipak nazvao pravim terminom: fašizam.
dallton

#671 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by dallton »

buzzer wrote:

evo da sacekamo @nokiu6170 da navrati na temu, pa cemo postaviti onaj bajicev tekst i karadziceve govore, pa cisto da vidimo jel ideja slicna ili nije
dallton

#672 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by dallton »

draganbl wrote:
buzzer wrote:

Ja bih to stanje ipak nazvao pravim terminom: fašizam.
e kad neko iz banja luke prica o fasizmu ,mozes biti siguran da nesto ispravno radis...
Realist-idealist

#673 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Realist-idealist »

dallton wrote:
ma ja, neka je wrote:

S druge strane.

p.k.
Eto, to je moje misljenje o citavom ovom tvome poduhvatu na sa-x. Ono sto si mi rekao da te ponovo pitam sta mi sve nisi odgovorio, mislim ipak da je tvoja duznost da pronadjes te postove i das na njih odgovor. Nisi bio fer pa postavljao linkove za svoje navode vec recenog pa nisi ni zasluzio da vise gubim vrijeme na istim pitanjima. Ako na njih ne odgovoris jasno je sta te zulja
.
tacno tako...sve se zamotalo u vrlo prozirnu pricu o apstraktnoj "jednakosti", postovanju "ustava" (o kome onaj koji je otvorio temu sam kaze da ne zna sta je ili kakva je razlika izmedju toga i ustavnog akta), "ekonomiji", pa onda ponavljanje trulih parola sa beogradskog pescanika "ako vam je dobro onda nista"...odgovori na konkretna pitanja - koja se kao sto se vidi uvijek davana vrlo selektivno, vecina pitanja je prosla bez odgovora - su se uvijek svodila na "sve to treba rijesiti u skladu s necim apstraktnim"...stav prema pc-u je vec jasan - ljudi tako hoce, eto sta ces im...ns, kao sto sam vec ranije dokazao, i dejton shvata i cita selektivno - nikad nisu pola rijeci rekli o diskriminacijama u ustavu koje su protivne evropskoj konvenciji, a ovamo fola liberali (jesu al srpski liberali)

cjeli program ns-a od pocetka se zasniva na jeftinoj bajicevoj seljacko-rasistickoj (citaj srpskoj) prici o "demografskom bumu bosnjaka" i "opasnosti odseljavanja srba" iz cega slijedi zakljucak "juris na sarajevo to je sve "i srpsko" a sto se tice pc-a to je naravno "samo srpsko i kao takvo se mora cjeniti"...bajicev clanak "bosnjaci i ostali" napisan nakon dugih i predugih razgovora u beogradu o tome "kako ce izgledati dugorocna buducnost srba u podijeljenoj bih u slucaju da nema otcjepljenja" je preradjena verzija karadzicevog govora koji je radovan odrzao 91 (cini mi se) u sekovicima o "muslimanskom natalitetu i nemogucnosti srba da se nose s tim", kopiju tog govora vam moze postaviti @nokia6170, pa mozemo uporediti teze da vidimo da je sve to jedna te ista prica....

Ali evo da potvrdim sve gore napisano s malo konkretnijim pitanjima (pa mozda nekad dobijem i odgovor, makar postom):

1. Buduci da se predsjednik ove stranke bajic nalazi u pcu, a na rijecima se zalaze za "jednakost, bih i ovo i ono", mozete li postaviti neku njegovu izjavu ili izjavu za medije NS-a u kojima ta stranka ili njen predsjednik traze da se
u bl-u (posto je taj grad, po bajicu, navodno ""i bosnjacki") trazi da se zaposli onoliko nesrba koliko bi trebalo po popisu 91 i odluci o konstitutivnosti naroda? Takva izjava je u skladu sa dejtonom (u cijim okvirima ns hoce da radi) jer je odluka o konstitutivnosti dio dejtona, plus aneksi o povratku su dio dejtona, plus to jeli pomaze ekonomiju, zaposljavanju itd o kojem ns navodno toliko brine?

2. Kad je NS PRIJE presude finci/sejdic osudila diskriminaciju "gradjana" (o kojima navodno toliko brine) po etnickoj osnovi, jer se takva diskriminacija kosi s konvencijom o ljudskim pravima koja je dio Dejtona, u cijim okvirima ns hoce da radi? Ako moze neku izjavu, citat ili nesto slicno, hvala.
:thumbup: Odlicne konstatacije.

Ja cu jos jednom ponoviti da podvala zvana NS je upravo to - podvala. Ona treba osigurati da se dobar dio bosnjackog glasackog tkiva jos vise podijeli i da se priblize ublazavanjem i normaliziranjem stavovi RS-a sa stavovima onih koji nemaju stav, tj djecom koja su rodjena poslije rata i koja "rat nemaju CAK NI U PODSVIJESTI" [emphasiz mine]

Inace jos jedan pokazatelj da je ovdje nesto truhlo je NS-ova netrpeljivost haman iskljucivo prema SDP-u koji bi barem nominalno trebao najvise da im odgovara. Jer pazite, mada licno smatram da su mnogi SDP-ovci u zabludi i da zapravo nisu (jer ne mogu biti) gradjanska stranka (kada im je preko 80 posto glasackog tijela bosnjacko) tako da je i njihova "antinacionalisticka" retorika obicna demagogija, SDP je ipak prozeta mnogim patriotskim elementima koji su ucestvovali u odbrani ove zemlje (vec izvinaki Zeljo Komsic najbolji je primjer da ne navodim druge). Dakle cak ni SDP koji je najpomirljiviji od nepomirljivih bosnjackih stranaka (sjetimo se kako je za svoga mandata Zlatko htio halaliti Svilanovicu tuzbu pred medjunarodnim sudom pravde) ne odgovara NS-u jer su i oni "radikalni" u svojim nekad presutnim a nekad glasnijim stavovima o neodrzivosti ovakvog ustavnog uredjenja (sto znaci i cackanje u Svetu Republiku Srpsku Bojana Bajica) pa tako ne odgovaraju NS programu da se cementira i institucionalizira u svijesti i politici cetnotvorevina RS. Znaci, njihov atak ne na "nacionalisticke" stranke nego bas na SDP i to perfidno, kroz "sporedna" vrata, govori zbog cega bas zele poceti s obracunavanje sa SDP-om a to bas fino igra i u njihovu korist jer jedino mogu od SDP-a "krati" glasace. Cudno majku mu, konacno mi neko i SDP omili :D

Benevolence, vidim da si dobar covjek, patriota. Ne mogu da shvatim kako to da ti nije jasno kako "mali" covjek razmislja u RS-u. Najnovija istrazivanja javnog mijenja pokazuju da 80 posto obicnih ljudi u RS-u zeli otcjepljenje. Pousao sam ti i u ranijim postovima odgovoriti na neke nedoumice koje imas u vezi ovavkih pitanja.
buzzer

#674 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by buzzer »

dallton wrote:evo da sacekamo @nokiu6170 da navrati na temu, pa cemo postaviti onaj bajicev tekst i karadziceve govore, pa cisto da vidimo jel ideja slicna ili nije
nemoj sad razvodnjavati, budi principijelan. :D
rekao si:
mozemo uporediti teze da vidimo da je sve to jedna te ista prica....
, a to je, priznaces, mnoogo vise od slicnosti.

pozdrav iz prijedora! :bih:
dallton

#675 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by dallton »

buzzer wrote:
prvo , ja sam gore u tekstu spominjao bajica a nikoga drugoga ..a evo sad da uporedimo gore boldirano tvrdnje s izjavama i tekstovima

Pripremio
Dr. Robert J. Donia
Centar za ruske i istočnoevropske studije
Univerzitet u Mičigenu
SAD

IZJAVA VEŠTAKA PODNETA
MEĐUNARODNOM KRIVIČNOM SUDU
ZA BIVŠU JUGOSLAVIJU
NA OSNOVU PRAVILA 94 bis

---------------------------
Robert J. Donia
---------------------------
Podneto 29. jula 2003.

Skupština Republike Srpske, 1992-95.
Bitni momenti i odlomci

Karadžić: 0190-8517 – 0190-8526

Muslimani imaju visok natalitet. Sukob je podjaren da bi oni nestali
Karadžić: 0214-9581 – 0214-9584

Šta ćemo mi raditi ako dobijemo državu u kojoj smo manjina. Šta ćemo raditi ako zbog jednog potoka ili jedne, jednog brda golog izginemo i opet dobijemo neprijatelja u svoju državu na taj način. ... Evropa ne želi i ne smije da dozvoli islamsku državu ovde, to je naš veliki problem, to je naš najveći problem. Oni žele nas i Hrvate da zadrže u jednoj unitarnoj Bosni da mi kontrolišemo Muslimane a mi Muslimane kontrolisati ne možemo u toj unitarnoj državi. Mi dobro znamo gdje dođe fundamentalizam da se tu više živjeti ne može, nema tolerancije, oni se natalitetom učetvorostručuju, a mi Srbi nismo tome dorasli, ne da samo mi Srbi nismo tome dorasli, čak ni Hrišćani u Libanu nisu dorasli tim orijentalnim mentalitetima koje daje Islam. ... Ni Srbi ni Hrvati zajedno natalitetom ne mogu da kontrolišu prodor Islama u Evropu, jer za 5-6 godina bi u unitarnoj Bosni Muslimana bilo preko 51%. ... Ako oni dakle neće nikakvu islamsku državu na Balkanu, onda je još manje vjerovatno da hoće čistu islamsku državu, dakle islamski kanton, muslimanski kanton na području Bosne. ... da je ovaj sukob podjaren da bi nestali Muslimani.”[30]
bajic, bosnjaci i ostali, odlomci
Koncept nacionalnih država je u svojoj suštini veoma vezan za demografiju i brojke, jer ako udio konstitutivnog naroda u nekoj državi padne ispod kritične tačke to predstavlja veliku prijetnju po budućnost te zemlje. Ne može me niko uvjeriti u tezu da bi Njemačka idalje bila Njemačka, kada bi etnički Nijemci sa 90% spali na 30%, a etnički Turci sa sadašnjih oko 5% porasli na 70%. Bez obzira na državljanstvo i jednaka građanska prava svih pred ustavom i zakonom, bilo bi veoma upitno kakve bi odluke donosio novi "noseći narod" u Njemačkoj. Ili kad bi Mađari u Slovačkoj porasli na 80% ili kad bi Albanci u Makedoniji porasli na 65%, itd. Zbog toga će demografska politika biti presudni faktor i u BiH, gdje će se u narednih dvadesetak godina iskristalisati brojke koje će tačno pokazati da li se radi o tro-, dvo-, ili jednonacionalnoj državi. U ovom smislu je korisno pogledati popise stanovništva u BiH do 1991. godine, koji su je i teoretski i praktično činili multietničkom tronacionalnom zemljom, jer u trajanju od 150 godina, zaključno sa 1991., nikad niko u BiH nije imao natpolovičnu većinu.
.....

Ako se ova činjenica pridruži gore već pomenutoj strateškoj geopolitičkoj rasprostranjenosti Bošnjaka (koja onemogućava raspad BiH), pa se ovome dodaju izvještaji zavoda za statistiku RS-a i Federacije koji iz godine u godinu pokazuju pad nataliteta u RS-u, a rast u Federaciji (s tim da hrvatska područja takođe pokazuju negativnu stopu rasta), pa onda napomenemo trend konstantnog odlaska Srba i Hrvata iz uglavnom ruralnih područja BiH ka Srbiji i Hrvatskoj, a nasuprot tome kažemo da teče stalni proces doseljavanja Bošnjaka/muslimana iz Sandžaka u Sarajevo, onda ne preostaje druga vjerovatnoća, nego da će za dvadesetak godina jedan narod dosegnuti dvotrećinsku većinu od 67%. To bi bilo negdje oko 2028. godine, što i nije tako daleko, ako uzmemo brzinu kojom je "proletilo" 13 godina od Daytona do danas.

.....

Ako bismo samo sabrali ove dvije cifre, utvrdili bismo da je, npr. u zadnjih pet godina samo zahvaljujući natalitetu povećana razlika između Bošnjaka i Srba za 33.000 u korist Bošnjaka, što u procentima povećava razliku za skoro 2%. Radi ilustracije, najveći broj opština na istoku RS-a ima oko deset hiljada stanovnika

Ništa Srbima ne znači postojanje Republike Srpske kada budu činili zanemarljiv udio u procentu stanovništva, kao što Bošnjacima na referendumu o nezavisnosti BiH iz 1992.

Zbog ovoga su amandmani o konstitutivnosti naroda veoma, veoma dalekovidi. Bez obzira što je ovaj primjer teoretska simulacija, on šalje jasnu poruku da onaj koji ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke.
o cemu ova dvojica gore pisu i govore i jel ima gore nesto zajednicko ili se ja varam? ja koliko vidim jedina zajednicka imenica za gornja dva teksta je NATALITET, a onda nakon toga slijedi sve ostalo - prebrojavanje procenata (jel ih ima iznad 51posto ili nema) i jesul srbi manjina ili nisu i sta ce raditi u takvoj drzavi...

eto nek mi neko dokaze da se ova dva gornja ne zasnivaju na istim pretpostavkama
Locked