BIH maloprodajni lanaci

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
udrch

#651 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by udrch »

trebalo je lokaciju prodati nekome ko bi to platio, a ne dati je strancima koji se furaju da su intelktualno nadmoćni i koji nas muzu godinama džaba..ustupanje one lokacije pod krinkom investicije je potvrdila priču u Sloveniji da su Bosanac i bukva brat i sestra..

edit: drago mi je da ti se sviđa moj avatar..
Hajvan

#652 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by Hajvan »

Prosječni bosanac je glup.
ova tema to potvrđuje.
vicovi su vaistinu istiniti.
citro

#653 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by citro »

udrch wrote:trebalo je lokaciju prodati nekome ko bi to platio, a ne dati je strancima koji se furaju da su intelktualno nadmoćni i koji nas muzu godinama džaba..ustupanje one lokacije pod krinkom investicije je potvrdila priču u Sloveniji da su Bosanac i bukva brat i sestra..

Mogao bih se kladiti da i neznas sta znaci tvoj avatar, ali meni se svidja pa ti skontaj.

Je li tebi isto kada te muze neznanac ili kada te muze brat ? Ja sam jako alergican na ovo drugo.

@Hajvan - promijeni nick, please. Ne prilici ti, isuvise si prepoznatljiv.
Hajvan

#654 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by Hajvan »

citro wrote:

WTF?!?
citro

#655 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by citro »

Hajvan wrote:
citro wrote:

WTF?!?
Sorry, malo humora nije na odmet. Sljedeci put cu na svoj racun, obecajem :zjev:
Hajvan

#656 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by Hajvan »

samo nastavi, al' nemoj slucajno h da izbacis :lol:
StupskaBitanga

#657 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by StupskaBitanga »

Zašto imati loše mišljenje o Bingu?
Ako je dobar sa dobavljačima i našim proizvođačima što da ne. Zašto je jedan Konzum (zajedno sa mercatorom) bolji?
Bolja šminka ili šta?
Koliko se eno primjera pokvarene hrane našlo u konzumu. Poklanjanje tuđim nas je dovelo da recimo sada PPM Tuzla je stavila ključ u bravu jer je konkurencija tati Dukatu u samo nekoliko kilometara.
Bitna info
O gospodinu S.Dž ja nisam čuo ni da ima jahte, vile po Auzrnoj obali a mnogi naši privrednici su upravo radi njih i kocke završili u stečaju i bankrotu
udrch

#658 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by udrch »

citro wrote:
udrch wrote:trebalo je lokaciju prodati nekome ko bi to platio, a ne dati je strancima koji se furaju da su intelktualno nadmoćni i koji nas muzu godinama džaba..ustupanje one lokacije pod krinkom investicije je potvrdila priču u Sloveniji da su Bosanac i bukva brat i sestra..

Mogao bih se kladiti da i neznas sta znaci tvoj avatar, ali meni se svidja pa ti skontaj.

Je li tebi isto kada te muze neznanac ili kada te muze brat ? Ja sam jako alergican na ovo drugo.

ja bih se mogao kladiti da se "neznaš" piše odvojeno :D , a arapsko pismo čitam redovno već skoro 30 godina..
jel ti se sviđa zbog šehadeta ili zbog NF-a?
meni je draže kupiti kod nekoga ko je rođen, živi i radi u ovoj zemlji..nisam zavidan komšiji, pa me neobično raduje bilo kakva uspješna domaća priča..ne vidim nijedan razlog zbog kojeg bih čak po istoj cijeni kupovao u Merkatoru ili Konzumu ako mogu kod domaćeg..posebno iz razloga što je u Bingu zaista bolja ponuda domaćih proizvođača, cijene su neuporedivo manje, a korištenje Pika kao alternative je stvarno besmisleno..za svoj novac želim cijenu i ona mora biti jasno izražena i vidljiva..nisam balavac da skupljam bodove i sličice..
inače kupovinu osnovnih životnih namirnica ne doživljavam kao neku mužu, već potrebu..
inače, dok nije otvoren Bingo Otoka koji je kvalitetno uređen i posložen kupovao sam uglavnom u Interexu ili Amku na Mojmilu, mislim na ove veće kupovine..u Merkator sam znao otići, u Konzum samo slučajno, a u ove što dolaze sa istoka nikad..iz principa uglavnom..
citro

#659 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by citro »

Hajvan wrote:samo nastavi, al' nemoj slucajno h da izbacis :lol:
Ni slucajno, mogao bi me neko prepoznati :lol:
citro

#660 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by citro »

udrch wrote:
citro wrote:

ja bih se mogao kladiti da se "neznaš" piše odvojeno :D , a arapsko pismo čitam redovno već skoro 30 godina..
jel ti se sviđa zbog šehadeta ili zbog NF-a?
meni je draže kupiti kod nekoga ko je rođen, živi i radi u ovoj zemlji..nisam zavidan komšiji, pa me neobično raduje bilo kakva uspješna domaća priča..ne vidim nijedan razlog zbog kojeg bih čak po istoj cijeni kupovao u Merkatoru ili Konzumu ako mogu kod domaćeg..posebno iz razloga što je u Bingu zaista bolja ponuda domaćih proizvođača, cijene su neuporedivo manje, a korištenje Pika kao alternative je stvarno besmisleno..za svoj novac želim cijenu i ona mora biti jasno izražena i vidljiva..nisam balavac da skupljam bodove i sličice..
inače kupovinu osnovnih životnih namirnica ne doživljavam kao neku mužu, već potrebu..
inače, dok nije otvoren Bingo Otoka koji je kvalitetno uređen i posložen kupovao sam uglavnom u Interexu ili Amku na Mojmilu, mislim na ove veće kupovine..u Merkator sam znao otići, u Konzum samo slučajno, a u ove što dolaze sa istoka nikad..iz principa uglavnom..
Dobro djecace moj...
S obzirom na impozantan broj od 7999 postova koje si do sada postavio jasno mi je da si do savrsenstva savladao vjestinu upotrebe tastature u polumraku pa ti ne promice niti jedan "lapsus scribe" (oprosti, ovo nije na arapskom ali nesto mi govori da ces se ipak snaci). Ipak, s obzirom da se ovdje ne radi o akademskoj prepisci nije ukusno postavljati ovakve primjedbe a istovremeno praviti gomilu gramatickih gresaka i obavezno izostavljati veliko slovo na pocetku recenice. Osim toga, namece se logicno pitanje da li si u momentu ostao bez teksta pa se hvatas za slamku ?
To sto citas Arapski 30 godina ne znaci i da razumijes sta je napisano.

Dakle, da se malo legitimisemo:
- Ne kupujem u Konzumu
- Ne kupujem ni u Bingu
- Kupujem uglavnom u Mercatoru. Zasto ? Zato sto je najbolji izbor. Zato sto je tamo i Planika gdje kupujem obucu. I sto je tu i Intersport, i sto imaju dobru ponudu odjece u Modiani, i sto imaju dobru parfimeriju itd itd. I zato sto tamo srecem svoje poznanike. Cijena ? Minimiziram je Pikama i ostalim popustima. Pa koliko ostane. U finalu sam zadovoljan, a to mi je najvaznije.
I na kraju zasto i ovo ne reci - Bosanski sam Musliman (ne novokomponovani Bosnjak) i ovo mi je jedina drzava. I cijeli rat sam bio ovdje. Tako da rijesimo sve dileme oko toga da li ja navijam za neku od zemalja u okruzenju.
Ali, kao sto sam ti i rekao, najgore mi je kada me moj pravi budalom. A jos gore mi je kada ga drugi moji pocinju braniti.
iz zadnje klupe

#661 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by iz zadnje klupe »

Bosanski sam Musliman (ne novokomponovani Bosnjak)
:shock: :? :-)

Mani se ti i Merkatora i Binga, pa do prve biblioteke-odsjek istorija, svakakvih sam gluposti na ovom forumu se naslušao ali ovo je shit decenije !!!
rekla-kazala

#662 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by rekla-kazala »

Sa aspekta podrške domaćoj privredi je nebitno da li neko kupuje u Konzumu, Merkatoru ili Bingu jer dobit firme pripada vlasniku. Mnogo je bitnije kakav je odnos poslodavca prema radnicima, da li su osigurani, kakvi su uslovi u trgovini za kupca i robu koju prodaju. Ja u Bingu kupujem rijetko jer se ne osjećam dobro što zbog mirisa plastike, odjeće, tepiha i namještaja, što zbog neuredno izložene robe i loših rashladnih vitrina.
Ako kupujem hranu ne želim da u istom prostoru bude izloženo i to smeće.
U Konzumu je miris neutralan, na ulazu u trgovinu me dočeka voće i povrće umjesto kineske plastike.
Jednostavno rečeno za bolje uređenu trgovinu, bolje plaćene radnike, za osjećaj da sam gospodin čovjek a ne neko ko je došao da kupi hranu da preživi spreman sam platiti 5 do 10% više.
Onaj kome je svaka marka bitna neka kupuje u Bingu, nemam ništa protiv.
Uz to treba napomenuti da bi bilo bitno kupovati domaće što opet ne činim jer mi je zdravlje bitnije od lokal patriotizma.
Svi proizvodi koji postignu zadovoljavajući kvalitet bit će uvršteni u moju korpu.
Zasad je to tek desetak procenata ukupne kupovine.
The BEN10

#663 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by The BEN10 »

citro wrote:I na kraju zasto i ovo ne reci - Bosanski sam Musliman (ne novokomponovani Bosnjak) i ovo mi je jedina drzava. I cijeli rat sam bio ovdje. Tako da rijesimo sve dileme oko toga da li ja navijam za neku od zemalja u okruzenju.
Ama, onda si naš nema dileme. :)
OldMayor

#664 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by OldMayor »

Bingo je ok, ali nisu mi jasne neke stvari.

- kasirske stoje (ne znam jesu li promjenili ovo)

- u Hadzicima nov novcat centar napravili, vec izgleda ko da je od prije rata. Mislim ko je ono projektovao, jbt na ulazu sa autom te doceka hrpa smeca, kartona itd. To sve se takodjer vidi sa glavnog puta. Svi se trude da to nekako sakriju, jok oni to stavili u prvi plan.

- Sve nabacano, u Hadzicima dok dodjes do mlijeka moras proci kroz hrpu odjece, namjestaja itd. Previse bukvalno su shvatili pojedine rasporede proizvoda. Valjda kontali ma haj ko dodje po mlijeko i hljeb sigurno ce usput stavit u korpu dvije gume, par cipela i ormar.

- Na Alipasinu sve usko, a kolica ogromna. Kod kasa jedva mozes stati. Sistem im funkcionse tako da samo jedna osoba moze koristiti onaj terminal za kartice ili kako se vec zove. Pa se dovikuju mogul sad, jesi zavrsio, mogul ja. Tu ne kontam do cega je, ali malo mi je glupo.

Ovo su sve sitnice koje ne kostaju nista, odnosno oni su vec pare ulozili. Mislim pravis novi centar, pa napravi ga jbt kako bog zapovijeda.

Zbog tih nekih stvari gube dosta kupaca.
The BEN10

#665 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by The BEN10 »

@OldMayor - odlične primjedbe! :thumbup:
rekla-kazala

#666 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by rekla-kazala »

OldMayor wrote:Bingo je ok, ali nisu mi jasne neke stvari.

- u Hadzicima nov novcat centar napravili, vec izgleda ko da je od prije rata. Mislim ko je ono projektovao, jbt na ulazu sa autom te doceka hrpa smeca, kartona itd. To sve se takodjer vidi sa glavnog puta. Svi se trude da to nekako sakriju, jok oni to stavili u prvi plan.

- Sve nabacano, u Hadzicima dok dodjes do mlijeka moras proci kroz hrpu odjece, namjestaja itd. Previse bukvalno su shvatili pojedine rasporede proizvoda. Valjda kontali ma haj ko dodje po mlijeko i hljeb sigurno ce usput stavit u korpu dvije gume, par cipela i ormar.

- Na Alipasinu sve usko, a kolica ogromna. Kod kasa jedva mozes stati. Sistem im funkcionse tako da samo jedna osoba moze koristiti onaj terminal za kartice ili kako se vec zove. Pa se dovikuju mogul sad, jesi zavrsio, mogul ja. Tu ne kontam do cega je, ali malo mi je glupo.

Ovo su sve sitnice koje ne kostaju nista, odnosno oni su vec pare ulozili. Mislim pravis novi centar, pa napravi ga jbt kako bog zapovijeda.

To je to,
jednostavno rečeno neće da plate nekog pismenog da im uredi prostor i smatraju sebe najpametnijim.
Ako ništa nek prepišu sa zapada.
U Zenici, Lukovo polje. Na parkingu nema mjesta za ostavljanje kolica pa ih ljudi ostavljaju na sve strane po parkingu.
Na zapadu postoje kućice. Postavi kućice, uvedi onu marku kaucije i svi će ih uredno vraćati.
Na ulazu moraš proći pored odjeće, obuće, tepiha, ... koji smrde i ubijaju volju za dužim zadržavanjem.
Na zapadu su se sjetili da kroz ventilaciju ubaciju miris voća i na taj način potaknu želju za kupovinu.
Neka lagana pismena muzika također ne bi smetala i potakla bi prodaju.
Između polica je usko i ne mogu se mimoići ni dva čovjeka a ne dvoja kolica, na mnogim mjestima je ubačen još neki pult što je totalno glupo jer na toj površini imaš izložen samo jedan red proizvoda.
Mlijeko i sokovi se nalaze na paletama kao da si u skladištu a ne u trgovini. Vitrine loše hlade i ne bi nikad uzeo neki kratkotrajni proizvod.
Odjeljenje sa voćem i mesom izgleda jadno i ne ulijeva povjerenje u ispravnost robe.
Ulaganjem od 50 do 100 hiljada maraka bi izgled i imižd trgovine bili pomjenjeni što bi se sigurno osjetilo i na prometu.
Last edited by rekla-kazala on 13/11/2013 13:29, edited 1 time in total.
Naslovnica

#667 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by Naslovnica »

Ja sam već to pisao na ovoj temi, nagovoriše mi se.
Drago mi je da imamo isto mišljenje.
citro

#668 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by citro »

iz zadnje klupe wrote:
Bosanski sam Musliman (ne novokomponovani Bosnjak)
:shock: :? :-)

Mani se ti i Merkatora i Binga, pa do prve biblioteke-odsjek istorija, svakakvih sam gluposti na ovom forumu se naslušao ali ovo je shit decenije !!!
Svakako, ali po mogucnosti s tobom da ti pokazem par knjiga. A mogu ti ih i prepricati ako ti je tesko procitati.
citro

#669 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by citro »

Naslovnica wrote:

Ja sam već to pisao na ovoj temi, nagovoriše mi se.
Drago mi je da imamo isto mišljenje.
Ma nemojte tako ljudi, ipak je to domaci uspjesan poslovni covjek :lol:
Vi to jednostavno ne razumijete. Cemu higijena, urednost, preglednost, nasmijani i usluzni prodavaci, sve je to bezveze i za budale, Bingo ima pravi recept za nas.
U sljedecoj fazi evolucije Binga ocekujem jos barem i gradjevinski materijal negdje tamo u uglu. Kupis hljeb i mlijeko, Bajra sudzuku, zimske gume i vrecu cementa, sve fino u jedna kolica. I jedne kaljace, neka se nadje za svaki slucaj.
dede merdzane

#670 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by dede merdzane »

rekla-kazala wrote:Sa aspekta podrške domaćoj privredi je nebitno da li neko kupuje u Konzumu, Merkatoru ili Bingu jer dobit firme pripada vlasniku.
Kako nebitno? Tebi je nebitno hoce li par desetina miliona maraka dobiti ici gazdi u Sloveniju ili ce ostati i potrositi se u domacoj privredi? :shock:
OldMayor

#671 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by OldMayor »

Ma ja nisam bio puno njihovih centara, u Sarajevu imaju jedan taj veci i dva manja, ali u Mostaru im je super i izgledao mi je puno puno bolji od ovih u Sarajevu, mada ga nisam fino obisao, ali cini mi se prostranim i fino uredjenim.
rekla-kazala

#672 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by rekla-kazala »

dede merdzane wrote:
rekla-kazala wrote:Sa aspekta podrške domaćoj privredi je nebitno da li neko kupuje u Konzumu, Merkatoru ili Bingu jer dobit firme pripada vlasniku.
Kako nebitno? Tebi je nebitno hoce li par desetina miliona maraka dobiti ici gazdi u Sloveniju ili ce ostati i potrositi se u domacoj privredi? :shock:
Nebitno je jer nema garancije da će dobit reinvestirati u nova zapošljavanja u BiH. Možda taj gazda iz Slovenije ostavi kompletnu dobit u BiH i još doda na taj iznos duplo više iz svog džepa.
Konzum je kao strani trgovački lanac u zadnjih 5 godina mnogo otvorio više radnih mjesta u BiH nego Bingo.
dede merdzane

#673 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by dede merdzane »

rekla-kazala wrote:
dede merdzane wrote:
Nebitno je jer nema garancije da će dobit reinvestirati u nova zapošljavanja u BiH. Možda taj gazda iz Slovenije ostavi kompletnu dobit u BiH i još doda na taj iznos duplo više iz svog džepa.
Konzum je kao strani trgovački lanac u zadnjih 5 godina mnogo otvorio više radnih mjesta u BiH nego Bingo.
I zatvorio male porodocne prodavnice gdje su ljudi do tada kupovali. Maloprije covjek napisa da gazda Binga nema ni jahtu ni vilu u Monaku, a pogledaj sta Todoric radi sa svojim kesom. A ako novac ostaje u BiH, vjerovatno ce ga potrositi na proizvode i usluge u BiH, samim tim povecavajuci prihod dobavljaca tih proizvoda i usluga, a oni onda zaposljavaju nove ljude da bi pokrili potraznju.

U svim zemljama se ljudi trude da promovisu domacu privredu, traže načine da izbjegnu odredbe međunarodnih sporazuma, samo kod nas ljudi najpametniji.
iz zadnje klupe

#674 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by iz zadnje klupe »

Ovo sam čuo od tipa-tuzlanskog poduzetnika koji navodno zna Senada (vlasnika Binga), dakle ovo može biti potpuna laž ali i istina.

Prišao neki tip Senadu i zamolio da mu posudi 500KM, on otvorio novčanik i uzeo oko krupno što je imao u njemu, 200 Km, i dao mu uz riječi: ovo ti dajem jer znam da je moje a za ostalo....

( za ovo veliko širenje u zadnjih godinu dana Senad je uzeo poveliki višemilionski kredit od Evropske investicione banke tako da ovo i ne mora biti izmišljotina)
udrch

#675 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by udrch »

..
Last edited by udrch on 16/04/2014 23:02, edited 1 time in total.
Post Reply