Sirijska vojska je jos u 80ih na Gazele monitrala HOT rakete, pa su ih i koristili 1982 protiv IDF-a.lajkujMe wrote:Imam jedno pitanje u vezi sa Gazelama da li bi one mogle biti remontovane i modernizirane da bude laki borbeni helikopteri s 3 razlicita oruzja kao sto su to npr Apache ali samo ne toliko jaki i moderni, mislim da bi se te gazele mogle modernizovati da nose Laserski navodjene protiv oklopne rakete slicne tipu Hellfire, ne navodjene protiv pjesadijske rakete i jedan Mitraljez ili top, osposobljene za nocni let i modernom elektronikom zajedno s jednim radaraom iznad elisa itd nadam se da znate sta hocu da kazem, u biti helikopter za podrsku koji bi mogao da unistava neprijatelja koji je prijetnja nasoj pjesadiji. Znamo da su ti helikopteri veoma efektivni protiv oklopnih vozila a i pjesadije. Bar da imamo 6 ovakvih bi nevjerovatno pomoglo cjelokupnoj odbrani zemlje.
BH vojna industrija i naoruzanje
- madner
#651 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
-
muzicar_iz_parka
#652 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Dok Švabe i Francuzi nisu proizveli napadački helikopter "Tigar", Gazelle su korištene odnosno bile zamišljene da ispunjavaju funkciju borbenih helikoptera sa raketama/mitraljezom. U JNA je koliko se sjećam bile ugrađivane maljutke (PT) i "strele" (PVO) na Gazelle, čini mi se da i tri komada od OSBIH imaju tu opremu.
-
Tacticus
#653 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
da budem precizan, po tebi narod je kriv za ovo sto ga je snaslo?!andromeda101 wrote:"Nema rata, nema rata", i onda će tražiti nekog novog odgovornog krivca... a sve narod kriv. Tražiće nekog novog smotanog Aliju ili Nasera Orića i govoriti kako ih je prodao.
Znaju svi kriviti ratno predsjedništvo, a što se nisu angažovali da vode državu nego prepuste smotanima.
Pa ako si bolji, angažuj se a ne samo šuplje.
I ne branim SDA, vogna su.
Pošto znam masu ljudi koji su se u onom predratnom periodu libili pripremiti, angažovati itd, bilo ih sramota Srba, pa čak i iz SDA, a onda masa te inteligencije bila poklana i prognana.
Četnik mu siluje sve žensko, kolje, a on bježi umjesto da uzme pušku i brani. Još neki i iz logora.
I onda im svima Alija kriv.
Alija jeste bio smotan, i pravio je greške oko islamizacije ArBiH, ali nemojte njega koristiti kao žrtveno jare.
A tako ni MZ.
na ovo tvoje samo mogu reci FUJ sram te bilo
kazes ne branis sda i aliju, a govoris ovakve gadosti, tipa sto su muskarci bjezali dok su im silovali zene, a da li znas koliko je muzeva i oceva poginulo pokusavajuci braniti te zene GOLORUKI protiv izuzetno nauruzanih (ne)ljudi
kazes sto nije uzeo pusku, koju pusku, onu sto mu je sda nabavila za 100-200 km, pa njemu prodavala za 1000 km, a da ga niko nije pokusao organizovati i sta je sa tom puskom mogao uraditi protiv artiljerije, oklopnih transportera, tenkova, ...
i opet taj narod je manje vise samorganizovano u prvih mjesec-dva odbranio ono sto je odbranio i to sa pistoljima, lovackim puskama ,..., a ne neko vodstvo sda koje je daleko bilo zauzetije da izvuce svoja bogastva i vecinu njih iz ugrozenih mjesta, a tu su pokazali zavidnu inteligenciju tako da nisu bili smotani, nego ih je bolila briga za obicnim narodom
kazes znas masu ljudi koji su se libili, a sto su se libili, jer je neki imbecil govorio kako rata nece biti ili kako za rat trebaju dvoje pa mu ovi povjerovali, umjesto da su razvili propagadnu da se vjerno prikaze rat u sloveniji i hrvatskoj pa da se narod zabrine, a ne uljulja u laznu sigurnost
zatim sta je sda pa izabrana politicka stranka koju je narod postavio da vlada i da ga stiti, jer je imala barem neke istrumente za to, a vidis za to je jedino narod kriv
eto po tebi alija je "samo" kriv sto je islamizirao ABiH, a ne on je uradio daleko gore, jer krajem 92 pocetkom 93 on je imao izbor izmedju relativno sposobne ali armije koja nije vjerna stranci nego drzavi i korumpirane nesposobne ali SDA vjerne vojske i sta mislis sta je izabrao
naravno SDA armiju, pa je otjerao jednog energicnog mada ponekad previse samozivog sefera, doveo krmka delica koji za 3 godine nije uradio sto je sefer za 6 mjeseci, otjerao (ili im dao nevazna mjesta) profesionalne i sposobne vojnike kneza, sibera, karavelica i cak jednog od najvecih strucnjaka taktike (skolovan na elitno sorboni u francuskoj, doktorat stekao u moskvi, a u vojnoj akademiji u beogradu drzao katedru taktike) jovana divljaka vezao za sto, a ljudima bez imalo morala i casti je dao vodeca mjesta + doveo razne piljare, trgovce, ... da budu generali, a sve je to narod platio u desetinama hiljada
zato jos jedno FUJ i sram te bilo
-
Tacticus
#654 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
tacno tako, gazele su bili laki napadacki helikopteri (max. moze koristiti ili 2 protiv tenkovske ili 2 zrak-zrak rakete ili pod sa 20 mil. topom) isto tako i izvidzacki jer JNA je imala (a vojska srbije i dalje ima) koje su u krovu imali ugradzene znazne kamere sa laserima za osmatranje u daljinu dok je veci dio helikoptera zaklonjen iza brda ili sumemuzicar_iz_parka wrote:Dok Švabe i Francuzi nisu proizveli napadački helikopter "Tigar", Gazelle su korištene odnosno bile zamišljene da ispunjavaju funkciju borbenih helikoptera sa raketama/mitraljezom. U JNA je koliko se sjećam bile ugrađivane maljutke (PT) i "strele" (PVO) na Gazelle, čini mi se da i tri komada od OSBIH imaju tu opremu.
cak svi nasi MI-8 se mogu nauruzarti visecjevnim raketnim bacacima isto tako UH-1 sa raznim podovima od mitraljeza do raketnih podova
ali sve te platforme imaju manu sto nisu namjenski, namjenjeni za tu ulogu, pa su ranjive na siroko rapostranjene mitraljeze 12.7 mm na distancama njihovog borbenog djelovanja, a da nepricam o PA topovima i li rucnim raketnim lanserima, tako da namjena istih u ovoj ulozi je limitirana
nepostoje bez razloga dobro oklopljeni, sa senzorima za dalekometno djelovanje i nemjenski napadacki helikopteri
-
Tacticus
#655 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
izvini imam jedno pitanje, posto sam vec jednom procitao da si ovo napisao, odakle ti ofa informacija?!155_mm wrote:
vise od toga sto si nabrojao je tesko kao pojedinac, skola rezervnih podoficira koliko je meni poznato ne postoji. oficiri se skoluju po inostranstvu davno je bilo prica o osnivanju oficirske skole u sarajevu ali to su izgleda bile samo price.
nabaviti dobru opremu za planinarenje (ranac, dvogled, cizme i slicno) i uclaniti se u neku klub lovacki, planinarski ili airsoft je maksimum za pojedinca. na drustvenom nivou se moze nesto vise. na primjer razvojem namjenske industrije. a ima i sasvim drugih stvari kao na primjer od vitalnog znacaja je spajane zeljeznicke pruge od varesa do banovica i elektrifikacija iste. to bi povezalo direktno sarajevo sa tuzlom i omogucilo brz i efikasan transport vojske i opreme izmedju ta dva mjesta. elekrifikacija je bitna jer ako dodje do sukoba bosnjaci ostaju u okruzenju i to nafte sto imaju moraju cuvati a struje ce vjerovatnjo biti i dalje za pogon elektricnih lokomotiva. a o ekonomskom znacaju povezivanja sarajevskog i tuzlanskog regiona nebih na ovoj temi. samo cu reci da bi bila ogromna.
koliko je meni poznato da OS BiH vise ne koriste minobacace 82/81 mm ostali su samo 60 i 120 mm. sad kakav je formacijski raspored to neznam. sto se tice bacaca od 40 mm znam samo da se granate za njih proizvode u BINASU u bugojnu.
teskih mitraljeza M60 je donirano 1000 komada u programu opremi i obuci brojno stanje danas nepoznato. u okviru istog programa je turska donirala 840 protivoklopnih raketa tipa MILAN (broj lansera je nepoznat) ovome se jos moze dodati nepoznat broj crvenih (ustvari "zelenih") strijela i lansera za njh. strijele su dosle jos za vrijeme rata i odradile su svoj posao, vidi se na snimci ovdje:
sto se tice danasnje mogucnosti protivoklopne borbe probosanskih snaga ona je sigurno na zavidnom nivou.
pitam te zato sto je MILAN navodzeca protivoklopna raketa dometa 2000 metara i da se u najnizem formaciskom nivou koristi na nivou cete, a cesce na nivou bataljona i to u kolicini od 4-10 komada, tako da mi je ta brojka ogromna, a ja bi bio prezadovoljan ako ih imamo oko stotinjak komada
vidis ja znam za cifru 840 AT-4 (ili u USA Army M-136), a to ti je ne navodzeno protivoklopnom oruzije koje se i trenutno koristi u US Army, u njeno nauruzanje je usla kao zamjena za M-72 LAW, na na osnovu ovoga zadnjeg je u JNA nastala popularna zolja koja inace je bila i veca i teza od ovoga, a opet imala manju probojnu moc
AT-4 se vec formaciski koristi od nivoa odeljenja i voda kao osnovno protiv oklopno sredstvo i u stanju je probiti 500+ mm celika (onako za usporedbu najdeblji dio oklopa M-84 je 540 mm) i ono daje nasim oruzanim snagama veoma efektivno oklopno sredstvo
sto se tice HJ-8 kinesko-pakistanske crvene strjele tj. jedne hibridne verzije izmedzu BGM-71 TOW/MILAN-a i jos nekih sistema tokom rata smo dobili izmedzu 10-20 (zavisno od izvora, ali mislim da je tacan broj 12) komada i to je dalekometno pjesadisko protivoklopno oruzije dometa oko 4000 metara, sa kojim mozemo unistiti vecinu tenkova sem najmodernijih, a nemam pojma u kakvom su stanju danas, mada se nadam da su u dobrom
e sada sto se tice 120 mm minobacaca, pogotovu ovih ex-yu M-75 minobacac je izvrstan i danas dan je medzu najmodernijim, ali on je prvenstveno anti-pjesadisko oruzije i moze se koristiti protiv lako utvrdzenih fortikacija, ali mu nedostaje preciznost u toj ulozi, sto se ABiH mogla uvjeriti kada sa njima nismo mogli unistiti tesko utvrdzene linije oko sarajeva prilokom pokusaja proboja
sto se tice D-30 (ili sovjetski 2A118) 122 mm haubice, one su izvrsne za pokretni rat, jer nisu puno teske sa svojih 3200 KG u borbenom poretku, a imaju solidan domet od 15.5 KM sa klasicnom i 21 km sa raketnim punjenjem, ali i one su pokazale taj nedostatak u unistavanju dobro utvrdzenih polozaja tipa, duboko ukopanih rovova pokrivene sa debelim deblima i metar zemlje preko njih, a njih granate sa punjenjima od 21-22 kg eksploziva nisu mogle unistiti
e haubice M-114 (jugo kopija je bila M-65 i armija je imala samo nekoliko tih komada) imaju granate od 40-45 kg. eksplozivnog punjenja, ali su postale nezgrapne u modernom ratovanju, sa sve manje djelova za njih i sa efektivnim dometom od 14 500 mt. su postale zastarijele
zato ja pominjem neku modernizovanu verziju samohotke (ne autotopa, jer to je samo top na kamionu umjesto sto je vucen), pogotovu sto srbi uvode 3 diviziona NORA B52 u svoju vojsku, tako da baterija nije dovoljna, minimalno je potrebno 14 komada, tj 12 za artiljeriski bataljon (divizion) i 2 za rezervu/obuku
plus bi ja nabavio jos 1-2 artiljeriska radara, ali za to nema love
- andromeda101
#656 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Samo tako i nemoj se libiti, i nemoj čekati na BakiraTacticus wrote:da budem precizan, po tebi narod je kriv za ovo sto ga je snaslo?!andromeda101 wrote:"Nema rata, nema rata", i onda će tražiti nekog novog odgovornog krivca... a sve narod kriv. Tražiće nekog novog smotanog Aliju ili Nasera Orića i govoriti kako ih je prodao.
Znaju svi kriviti ratno predsjedništvo, a što se nisu angažovali da vode državu nego prepuste smotanima.
Pa ako si bolji, angažuj se a ne samo šuplje.
I ne branim SDA, vogna su.
Pošto znam masu ljudi koji su se u onom predratnom periodu libili pripremiti, angažovati itd, bilo ih sramota Srba, pa čak i iz SDA, a onda masa te inteligencije bila poklana i prognana.
Četnik mu siluje sve žensko, kolje, a on bježi umjesto da uzme pušku i brani. Još neki i iz logora.
I onda im svima Alija kriv.
Alija jeste bio smotan, i pravio je greške oko islamizacije ArBiH, ali nemojte njega koristiti kao žrtveno jare.
A tako ni MZ.
na ovo tvoje samo mogu reci FUJ sram te bilo
kazes ne branis sda i aliju, a govoris ovakve gadosti, tipa sto su muskarci bjezali dok su im silovali zene, a da li znas koliko je muzeva i oceva poginulo pokusavajuci braniti te zene GOLORUKI protiv izuzetno nauruzanih (ne)ljudi
kazes sto nije uzeo pusku, koju pusku, onu sto mu je sda nabavila za 100-200 km, pa njemu prodavala za 1000 km, a da ga niko nije pokusao organizovati i sta je sa tom puskom mogao uraditi protiv artiljerije, oklopnih transportera, tenkova, ...
i opet taj narod je manje vise samorganizovano u prvih mjesec-dva odbranio ono sto je odbranio i to sa pistoljima, lovackim puskama ,..., a ne neko vodstvo sda koje je daleko bilo zauzetije da izvuce svoja bogastva i vecinu njih iz ugrozenih mjesta, a tu su pokazali zavidnu inteligenciju tako da nisu bili smotani, nego ih je bolila briga za obicnim narodom
kazes znas masu ljudi koji su se libili, a sto su se libili, jer je neki imbecil govorio kako rata nece biti ili kako za rat trebaju dvoje pa mu ovi povjerovali, umjesto da su razvili propagadnu da se vjerno prikaze rat u sloveniji i hrvatskoj pa da se narod zabrine, a ne uljulja u laznu sigurnost
zatim sta je sda pa izabrana politicka stranka koju je narod postavio da vlada i da ga stiti, jer je imala barem neke istrumente za to, a vidis za to je jedino narod kriv
eto po tebi alija je "samo" kriv sto je islamizirao ABiH, a ne on je uradio daleko gore, jer krajem 92 pocetkom 93 on je imao izbor izmedju relativno sposobne ali armije koja nije vjerna stranci nego drzavi i korumpirane nesposobne ali SDA vjerne vojske i sta mislis sta je izabrao
naravno SDA armiju, pa je otjerao jednog energicnog mada ponekad previse samozivog sefera, doveo krmka delica koji za 3 godine nije uradio sto je sefer za 6 mjeseci, otjerao (ili im dao nevazna mjesta) profesionalne i sposobne vojnike kneza, sibera, karavelica i cak jednog od najvecih strucnjaka taktike (skolovan na elitno sorboni u francuskoj, doktorat stekao u moskvi, a u vojnoj akademiji u beogradu drzao katedru taktike) jovana divljaka vezao za sto, a ljudima bez imalo morala i casti je dao vodeca mjesta + doveo razne piljare, trgovce, ... da budu generali, a sve je to narod platio u desetinama hiljada
zato jos jedno FUJ i sram te bilo
-
Tacticus
#657 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ince M60-A3 TTS je trenutno veoma zadovoljavajuci, ali ako hrvatska i srbija unaprede znacajniji broj tenkova na nivo Dgman-a ili M84A4, cime bi dosta uvecali njihovu, vatrenu moc, mobilnost i oklopnu zastitu
onda bi i mi da zadrzimo defanzivnu sposobnost trebali ili pokusati nabaviti jeftino Loeparde A4 od njemacke ili M1A1 od USA koji bi bili u nekim uvjetima voljni dati nam manju kolicinu istih (kojih oni imaju u surplusu), a da mi angazujemo njihovu industriju sa nekim manjik paketom (vrjednosti 20-50 mil eura) remonts i/ili modernizacije, .ebiga kriza suvgdje bije
u najgorem slucaju bi trebali unaprjediti nase M60 kao npr. sto su turci sa njihovima M60T
http://www.militaryfactory.com/armor/de ... mor_id=522
http://en.wikipedia.org/wiki/Sabra_%28tank%29
prvenstveno radi topa 120 mm koji bi opet bio u mogucnosti probijati te tenkove
sva sreca pa niko nema dovoljno love za nista znacajnije sljedecih 10-tak godina pa tako nesto nece biti potrebno
ali opet naglasavam, trebalo bi se aganzovati za proizvodnju moderne samohotke 155/52
onda bi i mi da zadrzimo defanzivnu sposobnost trebali ili pokusati nabaviti jeftino Loeparde A4 od njemacke ili M1A1 od USA koji bi bili u nekim uvjetima voljni dati nam manju kolicinu istih (kojih oni imaju u surplusu), a da mi angazujemo njihovu industriju sa nekim manjik paketom (vrjednosti 20-50 mil eura) remonts i/ili modernizacije, .ebiga kriza suvgdje bije
u najgorem slucaju bi trebali unaprjediti nase M60 kao npr. sto su turci sa njihovima M60T
sva sreca pa niko nema dovoljno love za nista znacajnije sljedecih 10-tak godina pa tako nesto nece biti potrebno
ali opet naglasavam, trebalo bi se aganzovati za proizvodnju moderne samohotke 155/52
- andromeda101
#658 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kakvo je stanje sa PayPal ili nečim sličnim pa da svako iz dijaspore uplati po 100-200 eura na račun da se prikupe sredstva da se osposobi proizvodnja haubice 155/152.
Ima garant ljudi koji bi plaćali i više. Da se uspostavi online prodaja dionica ili nešto slično prikupi kapital i obnovi proizvodnja.
Sakupilo bi se to začas.
U BiH uđu milijarde od dijaspore što nebi nekih stotinjak miliona. Ko bi se uzdo u državu.
Privatno.
Patriotska liga neka osnuje privatnu firmu, preko koje bi se ta sredstva sakupljala.
Hoćemo li mi čekati na Dodika da odobri budžet za to?!
Kakav je zakon? Da li je legalno ili treba proći kroz odobrenje vlasti? Entiteta ili Države?
Da li vi znate koliko se para sakupljalo iz vana za vrijeme rata?
Pa što nebi sad u miru.
Dati na razglas preko FB, neta i prikupljati sredstva online.
Neka stoji iza toga kredibilna osoba i neka bude sve transparentno.
Ima garant ljudi koji bi plaćali i više. Da se uspostavi online prodaja dionica ili nešto slično prikupi kapital i obnovi proizvodnja.
Sakupilo bi se to začas.
U BiH uđu milijarde od dijaspore što nebi nekih stotinjak miliona. Ko bi se uzdo u državu.
Privatno.
Patriotska liga neka osnuje privatnu firmu, preko koje bi se ta sredstva sakupljala.
Kakav je zakon? Da li je legalno ili treba proći kroz odobrenje vlasti? Entiteta ili Države?
Pa što nebi sad u miru.
Last edited by andromeda101 on 09/06/2012 17:47, edited 1 time in total.
- insomnia78
#659 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Buahahahaha i opet buahahAandromeda101 wrote:Kakvo je stanje sa PayPal ili nečim sličnim pa da svako iz dijaspore uplati po 100-200 eura na račun da se prikupe sredstva da se osposobi proizvodnja haubice 155/152.
Sakupilo bi se to začas.
Privatno.
Pa što nebi sad u miru.
Sent sa mog sokocala using tapatalk
- andromeda101
#660 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
......
Last edited by andromeda101 on 09/06/2012 18:08, edited 1 time in total.
- andromeda101
#661 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Na kraju krajeva, šta je 100-200 eura po familiji ili osobi, halal bilo.
Eto nek je KM umjesto eura, sakupilo bi se.
Znaš li ti koju financijsku moć ima dijaspora?
Eto nek je KM umjesto eura, sakupilo bi se.
Znaš li ti koju financijsku moć ima dijaspora?
Last edited by andromeda101 on 09/06/2012 17:51, edited 1 time in total.
- @mba
#662 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
andromeda101 wrote:Kakvo je stanje sa PayPal ili nečim sličnim pa da svako iz dijaspore uplati po 100-200 eura na račun da se prikupe sredstva da se osposobi proizvodnja haubice 155/152.
Sakupilo bi se to začas.
Privatno.
Pa što nebi sad u miru.
e moj zemljace dijaspora se ubija pinkom i turbo folkom nemaju oni vremena da razmisljau o haubicama...u dijaspori je rat daaaaaaaaaaaaaaaaavno zavrsio cast izuzetcima...a nemislim da je i u matici nam bosni stanje drugacije, slika naseg naroda su nasi ako ih smijem nazvati politicari...toliko o dijaspori i ostalim!
mislim da bi bosna dosta trenutno mogla profitirati od turske vojske, eto recimo barem da se skoluju oficiri ako nista drugo, a da ne pricam o recimo tajnoj obuci dobrovoljaca, sve je danas moguce uraditi!
http://www.youtube.com/watch?v=LMqix2FECfw
- andromeda101
#663 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nije tačno.@mba wrote:e moj zemljace dijaspora se ubija pinkom i turbo folkom nemaju oni vremena da razmisljau o haubicama...u dijaspori je rat daaaaaaaaaaaaaaaaavno zavrsio cast izuzetcima...a nemislim da je i u matici nam bosni stanje drugacije, slika naseg naroda su nasi ako ih smijem nazvati politicari...toliko o dijaspori i ostalim!andromeda101 wrote:Kakvo je stanje sa PayPal ili nečim sličnim pa da svako iz dijaspore uplati po 100-200 eura na račun da se prikupe sredstva da se osposobi proizvodnja haubice 155/152.
Sakupilo bi se to začas.
Privatno.
Pa što nebi sad u miru.
mislim da bi bosna dosta trenutno mogla profitirati od turske vojske, eto recimo barem da se skoluju oficiri ako nista drugo, a da ne pricam o recimo tajnoj obuci dobrovoljaca, sve je danas moguce uraditi!
http://www.youtube.com/watch?v=LMqix2FECfw
Sad da se proglasi vanredno, te bi se pare nacrtale za čas.
Pa kad se gleda i sluša turbo folk, kako onda tolike milijarde uđu iz dijaspore.
Znam ja na šta vi to okrećete "nema života više dole", a svake godine milijarde i milijarde dođu iz dijaspore.
Što se šalje familji, što kad se dođe u obilazak pa potroši.
Kako onda dijaspora ima para pa se stvori kad naša reprezentacija igra negdje napolju, i to nije važno gdje i na kom kontinentu.
Mani priče.
Ako ništa da dijaspora ima gdje doći i u "državu" pa ako je na odmor na odmor.
Samo treba neko sa kredibilitetom da stoji iza toga da nisu ove haponje iz SDA ili nečeg drugog.
-
muzicar_iz_parka
#664 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kad je tolika borbena spremnost u dijaspori po pitanju rata, koliko bi ih podiglo svoje dupe i došlo na front, ako bi nedaj Bože opet došlo do rata????andromeda101 wrote:
Nije tačno.
Pa kad se gleda i sluša turbo folk, kako onda tolike milijarde uđu iz dijaspore.
Onaj ko je prošao sve to nije baš raspoložen za neke nove "avanture" toga tipa.
Vojska je svakoj državi potrebna i treba je imati na pristojnom nivou, čak je i Švajcarska ima, ali opet nikako ne mogu da svarim ratne klicaje iz udobne fotelje u Štokholmu i Minhenu.
Ljudi iz dijaspore pomažu jer bi u suportnom dobar dio njihove rodbine bio gladan, to više ima veze sa međuljudskim odnosima i mentalitetom pomaganja kod naroda u BiH nego sa ovom temom.
- andromeda101
#665 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pojasni nemoj se samo smijati.insomnia78 wrote:Buahahahaha i opet buahahAandromeda101 wrote:Kakvo je stanje sa PayPal ili nečim sličnim pa da svako iz dijaspore uplati po 100-200 eura na račun da se prikupe sredstva da se osposobi proizvodnja haubice 155/152.
Sakupilo bi se to začas.
Privatno.
Pa što nebi sad u miru.
I šta se fališ mobilnim hebo te on ko da neko drugi nema mobil i bolji od tvog.
- andromeda101
#666 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pa bolje im je na ovaj način pomoći pa i zaposliti nekoga tako da ne moraju dalje sadaku dijeliti.muzicar_iz_parka wrote:Kad je tolika borbena spremnost u dijaspori po pitanju rata, koliko bi ih podiglo svoje dupe i došlo na front, ako bi nedaj Bože opet došlo do rata????andromeda101 wrote:
Nije tačno.
Onaj ko je prošao sve to nije baš raspoložen za neke nove "avanture" toga tipa.
Vojska je svakoj državi potrebna i treba je imati na pristojnom nivou, čak je i Švajcarska ima, ali opet nikako ne mogu da svarim ratne klicaje iz udobne fotelje u Štokholmu i Minhenu.
Ljudi iz dijaspore pomažu jer bi u suportnom dobar dio njihove rodbine bio gladan, to više ima veze sa međuljudskim odnosima i mentalitetom pomaganja kod naroda u BiH nego sa ovom temom.
Drugo zaštiti će državu.
Treće slalo se rodbini i za vojsku i za vrijeme rata 90-tih.
Ogroman novac, samo što je dosta toga završilo u pogrešnim rukama, što Hercegovaca i HVO-a, što naših haponja, ali opet dosta toga je stiglo do naših.
A što nebi onda sada kad je mir i normalan protok?!
- andromeda101
#667 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Hebo te ljudi bi ulagali iz dijaspore a vi ih strašite pričama tipa "bolje nemoj, nemoj da si lud" itd itd, a onda se okrene na "a slušaju samo turbo folk".
Na zapadu svaka šuga od i manje kompanije skoro ima "online shopping", plati preko PayPal-a, banke koje hoćeš, online bank, itd itd pa čak i oni gurbeti iz Nigerije podvaljuju da im se plati preko PayPal-a i "online banking", pa de onda da i naši naprave kompaniju i prateću web-app, da se donira za namjensku industriju i da se kupuju dionice i stimuliše.
Čovječe ovi naši dijasporci lupaju lajkove po FB umjesto da doniraju.
Pa sve ovih dana ide preko online, nema se vremena ići do banke i uplatiti na račun. Online banking. Tako ti je na zapadu. Nema tamo ispijanja kafa i šetnje do banke.
Trebaš uzeti slobodan dan da odeš do banke.
Poso kuća, kuća poso. Završiš radno vrijeme sve banke zatvorene.
Na zapadu svaka šuga od i manje kompanije skoro ima "online shopping", plati preko PayPal-a, banke koje hoćeš, online bank, itd itd pa čak i oni gurbeti iz Nigerije podvaljuju da im se plati preko PayPal-a i "online banking", pa de onda da i naši naprave kompaniju i prateću web-app, da se donira za namjensku industriju i da se kupuju dionice i stimuliše.
Čovječe ovi naši dijasporci lupaju lajkove po FB umjesto da doniraju.
Pa sve ovih dana ide preko online, nema se vremena ići do banke i uplatiti na račun. Online banking. Tako ti je na zapadu. Nema tamo ispijanja kafa i šetnje do banke.
Trebaš uzeti slobodan dan da odeš do banke.
Poso kuća, kuća poso. Završiš radno vrijeme sve banke zatvorene.
- insomnia78
#668 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nisi ti dobar nikako a?
Kome bolan da saljes, ko to nece klepiti sebi?
Klepali su u ratu, kad nam je bukvalno opstanak bio u pitanju umjesto oruzja oni sebi zastekaju u svicarsku banku a da ne klepe sad.
Pricaju se price o nekim avionima samo sto se podmornice nisu pocele pazariti a vojska nema za lopate.
Sve i da je tako u koga ulagati koja kurceva vojska pa kad bi se zapucalo u jedan oni bi se u jedan i minut raspali.
Kome bolan da saljes, ko to nece klepiti sebi?
Klepali su u ratu, kad nam je bukvalno opstanak bio u pitanju umjesto oruzja oni sebi zastekaju u svicarsku banku a da ne klepe sad.
Pricaju se price o nekim avionima samo sto se podmornice nisu pocele pazariti a vojska nema za lopate.
Sve i da je tako u koga ulagati koja kurceva vojska pa kad bi se zapucalo u jedan oni bi se u jedan i minut raspali.
- andromeda101
#669 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Vidiš šta se ovdje radi, jedna strana priča klepiće se, a druga strana priča oni gledaju samo turbo folk.
Ako pukne nema više ni klepanja, ni gledanja turbo folka ako BiH ode u pm.
Ni godišnjih Urlauba u BiH.
Ni rodbine da joj se šalju pare.
Dosta više izgovora u pm.
Ko pokidane veze, da naš narod nije toliko smotan mislio bi da su tuđi napravili havariju.
Sve neki izgovori. I uvijek izgovori.
Pa na zapadu nema izgovora nego otkaz, kad nešto treba preći preko crte a ne prođe.
Pa hebo te, našem narodu sve treba mikro-menadžovati.
Ne zna koristiti svoj mozak i riješavati probleme, nek mu se treba reći i kako najsitnije probleme da riješi.
Trebamo li ga još naučiti i kako da prohoda?!
Važno je da se svi znamo nekom ismijati tu vijuga ne fali, da se što duhovitije "bidne" sve na isti kalup.
A kad treba nešto uraditi, e onda treba mikro-menadžment pa naučiti i kako da se piški.
Ako pukne nema više ni klepanja, ni gledanja turbo folka ako BiH ode u pm.
Ni godišnjih Urlauba u BiH.
Ni rodbine da joj se šalju pare.
Dosta više izgovora u pm.
Ko pokidane veze, da naš narod nije toliko smotan mislio bi da su tuđi napravili havariju.
Sve neki izgovori. I uvijek izgovori.
Pa na zapadu nema izgovora nego otkaz, kad nešto treba preći preko crte a ne prođe.
Pa hebo te, našem narodu sve treba mikro-menadžovati.
Ne zna koristiti svoj mozak i riješavati probleme, nek mu se treba reći i kako najsitnije probleme da riješi.
Trebamo li ga još naučiti i kako da prohoda?!
Važno je da se svi znamo nekom ismijati tu vijuga ne fali, da se što duhovitije "bidne" sve na isti kalup.
A kad treba nešto uraditi, e onda treba mikro-menadžment pa naučiti i kako da se piški.
-
ins
#670 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Tacticus,Tacticus wrote:sto se tice odbrane zemlje
vidite neko vrijeme sam bi usko vezan za desavanja u oruzanim snagama, a onda sam promjenom posla jednostavno prestao pratiti, ali vratile mi se stare znatizelje i ostao sam pozitivno iznenadjen
reforma oruzanih snaga je bila po meni izvrsna, formirane su 3 multieticke brigade, a sa po 3 nacionalna bataljona, ali tako dobro strateski postavljena
Vrlo jednostavno, za reformu i stvaranje OSBiH je upotrebljeno najbolje znanje koju u USA vojni teoreticari imaju, a zasnovano je na najuspjesnijem modelu te vrste, Kraljevskoj armiji Velike Britanije, koja takodjer funkcionise na principu ovih nacionalnih pukova, koji su sami sebi protivteza. Za razliku od JNA koja se odmah raspala, ne vidim da se Britanci tako lako raspadaju, cak i na njima vrlo tricky politickom terenu
-
ins
#671 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
I ja mislim da OSBiH trebaju samhotke 155 mm, najbolje po licenci od "Svabe", meni su njihove najbolje (jest da tonu k'o Tuzla kada su u blatu, al nema veze).Tacticus wrote:ince M60-A3 TTS je trenutno veoma zadovoljavajuci, ali ako hrvatska i srbija unaprede znacajniji broj tenkova na nivo Dgman-a ili M84A4, cime bi dosta uvecali njihovu, vatrenu moc, mobilnost i oklopnu zastitu
Treba nam modernizacija M113 kakvu Turci rade za Saudijce. Firma FNSS ih radi http://www.mycity-military.com/slika.ph ... 3-a300.jpg
Treba nam jos 30-ak M60 TTS iz USA ili Turske.
I najvise trebaju nam 6x6 i 8x8 i gusjenicari tipa Piranhe, PARS-a ili opet Turskog ACV (http://www.fnss.com.tr/v1.6/index.php?conmenu=56#)
Za RV i PVO:
Transportni C-295
Transportni C-212 za po BiH
UH-1 dignut na Huey II standard ili jos bolje UH-1N ili jos bolje Black Hawk
AW101
I za kraj, jedna eskadrila AH-1 Cobra
Za PVO kada nam dozvole mozda nabaviti lake integrirane sisteme, sve ostalo je preskupo...
-
ins
#672 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ta je informacija potpuno tacna, u OSBiH lansera ima k'o u prici, zapinju za njih po kancelarijamaTacticus wrote: izvini imam jedno pitanje, posto sam vec jednom procitao da si ovo napisao, odakle ti ofa informacija?!
pitam te zato sto je MILAN navodzeca protivoklopna raketa dometa 2000 metara i da se u najnizem formaciskom nivou koristi na nivou cete, a cesce na nivou bataljona i to u kolicini od 4-10 komada, tako da mi je ta brojka ogromna, a ja bi bio prezadovoljan ako ih imamo oko stotinjak komada
Vrlo dobar argument u svakoj vrsti "dobrosusjedskih" odnosa, jer se zna da su tenkovi generacije T-72/M-84 nemocni protiv MILAN-a
-
Tacticus
#673 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
vidis ja sam dobro upoznat sa cinjenicom da je diaspora slanjem novca familiji i dolascima u BiH dugo vremena drzala BiH drustvu nos iznad vode pored velikog uvozno-izvoznog debalansa, jeste da se situacija polako mjenja na gore jer se kriza osjeti i kod diaspore, a i polako im rodbina u BiH umire (pretezno dede i nane) i tako im se polako rezu zadnje veze sa domovinom pa se sve vise asimiliraju u drusta u kojima zive, ali opet svaka cast diasporiandromeda101 wrote:Kakvo je stanje sa PayPal ili nečim sličnim pa da svako iz dijaspore uplati po 100-200 eura na račun da se prikupe sredstva da se osposobi proizvodnja haubice 155/152.
Sakupilo bi se to začas.
Privatno.
sto se tice finansiranje daljnje evolucije top-haubice NORA, pa mislim da bi to ipak bio zadatak federalne vlade, koja je i prije nekog vremena ipak prepoznala izvozne mogucnosti namjenske industrije pa bi mozda ipak neko mogao prepoznati kvalitetan projekat i dati nekih 20-30 mil.
pa mislim da bi se pitalo ministratsvo odbrane, a kako su vec odobrili modernizaciju helikoptera, nabavku novih uniformi, nabavku novih pusaka M-4, ..., mislim da bi odobrili i toHoćemo li mi čekati na Dodika da odobri budžet za to?!
vidis ja sam znao davno prije Bakira (prepostavljam Hadziomerovica) da je skupljeno oko 10 milijardi DEM za odbranu BiH u periodu od 4 godine i to najvjerovatnij oko pola od izbjeglog naroda i prijeratnih emigranata, a drugi dio najvecom vecinom od Saudiske Arabije, Ujedinjenih Emirata, Kuvajta i IranaDa li vi znate koliko se para sakupljalo iz vana za vrijeme rata?
Pa što nebi sad u miru.
a sada pitanje za tebe imas li uopste pojma koliko je toga vidjelo BiH
pa dobro sada polako se to sve sljeva u BiH u razne trgovacke centre, avio kompanije, banke,..., na osnovu toga su neke visocke porodice od sitno trgovackih dobili citave imperije, tako da ste tu transparetnu osobu trebali traziti ranije
a inace onako da znas prilikom otvaranja dzamije kralja Fadha, kada je dosao princ iz iste drzave i kada se alija i njegova svita pozurila do njega, ovaj je neuvijeno odgovorio da ni sa kim od te djubradi ne zeli da se vidi, a ti skontaj zasto
a sjecam se izjave sefera, da da je od tih para samo dobio 2 milijarde '93, vec bi se sljedece godine borbe vodile na drini
i kao zadnja stvar, diskutujes sa jednim srednjovecnim ozbiljnim covjek, pa bi te zamolio da ovaj balavaci prepotetni nacin pisanja zaboravis
-
Tacticus
#674 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ins sve si to ti ljepo pobrojao ali takodzer za sve gore navedeno treba ti od 150-450 mil eura, a to BiH nema + trenutna vojno strateska situacija to ne traziins wrote:I ja mislim da OSBiH trebaju samhotke 155 mm, najbolje po licenci od "Svabe", meni su njihove najbolje (jest da tonu k'o Tuzla kada su u blatu, al nema veze).Tacticus wrote:ince M60-A3 TTS je trenutno veoma zadovoljavajuci, ali ako hrvatska i srbija unaprede znacajniji broj tenkova na nivo Dgman-a ili M84A4, cime bi dosta uvecali njihovu, vatrenu moc, mobilnost i oklopnu zastitu
Treba nam modernizacija M113 kakvu Turci rade za Saudijce. Firma FNSS ih radi http://www.mycity-military.com/slika.ph ... 3-a300.jpg
Treba nam jos 30-ak M60 TTS iz USA ili Turske.
I najvise trebaju nam 6x6 i 8x8 i gusjenicari tipa Piranhe, PARS-a ili opet Turskog ACV (http://www.fnss.com.tr/v1.6/index.php?conmenu=56#)
Za RV i PVO:
Transportni C-295
Transportni C-212 za po BiH
UH-1 dignut na Huey II standard ili jos bolje UH-1N ili jos bolje Black Hawk
AW101
I za kraj, jedna eskadrila AH-1 Cobra
Za PVO kada nam dozvole mozda nabaviti lake integrirane sisteme, sve ostalo je preskupo...
ali koliko vidim polako ministartsvo odbrane odrzava resurse
i stim da naglasim da nama netreba kupovina bilo cije haubice, pogotovo njemacke koja se u BiH nemoze sve koristiti, nego nama treba da odrzimo sposobnost proizvodnje i da mozemo isti proizvod konkuretno ponuditi na trziste
inace phirana je tockas, atrenutno najbolji tockasi na svjetu je patria AMV kojeg slovenija i hrvatska uvode u nauruzanje
-
Tacticus
#675 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
opet pitam jeste li sigurni da nije rijec o AT-4 ili MILAN-imains wrote:Ta je informacija potpuno tacna, u OSBiH lansera ima k'o u prici, zapinju za njih po kancelarijamaTacticus wrote: izvini imam jedno pitanje, posto sam vec jednom procitao da si ovo napisao, odakle ti ofa informacija?!
pitam te zato sto je MILAN navodzeca protivoklopna raketa dometa 2000 metara i da se u najnizem formaciskom nivou koristi na nivou cete, a cesce na nivou bataljona i to u kolicini od 4-10 komada, tako da mi je ta brojka ogromna, a ja bi bio prezadovoljan ako ih imamo oko stotinjak komada. Stigli jos u sklopu prve isporuke opremi i obuci.
Vrlo dobar argument u svakoj vrsti "dobrosusjedskih" odnosa, jer se zna da su tenkovi generacije T-72/M-84 nemocni protiv MILAN-a
a sto se tice MILAN-a on se dugo proizvodi i imas veliki broj verzija i prve verzije nisu toliko ucinkovite kao zadnje