Vase naredno vozilo ce biti ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- johntra
#651 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
ma jarane, neću reći da si ograničen, ali takvo razmišljanje je i dovelo do ovakvih sranja koje nam se svaki dan dešavaju...objašnjenje ti nikako ne pije vodu, ali tačno je da VW vozi VEĆINA Balkanaca, pa se vjerovatno taj sindrom prenese tamo gdje god taj Balkanac odselio...ako ćemo već o prirodi stvari, onda bi bilo logično da još svi vozimo Zastave, NSU, Škode, poljske FIAT-e, jer su ta auta bila zastupljenija mnogo prije dolaska famoznog VW-a...
-
Blobi
#652 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Zanimljivojohntra wrote:ma jarane, neću reći da si ograničen, ali takvo razmišljanje je i dovelo do ovakvih sranja koje nam se svaki dan dešavaju...objašnjenje ti nikako ne pije vodu, ali tačno je da VW vozi VEĆINA Balkanaca, pa se vjerovatno taj sindrom prenese tamo gdje god taj Balkanac odselio...ako ćemo već o prirodi stvari, onda bi bilo logično da još svi vozimo Zastave, NSU, Škode, poljske FIAT-e, jer su ta auta bila zastupljenija mnogo prije dolaska famoznog VW-a...
-
MmeDeLafayette
#653 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Trabakula 
-
Gost1515
#654 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
johntra wrote:ma jarane, neću reći da si ograničen, ali takvo razmišljanje je i dovelo do ovakvih sranja koje nam se svaki dan dešavaju...objašnjenje ti nikako ne pije vodu, ali tačno je da VW vozi VEĆINA Balkanaca, pa se vjerovatno taj sindrom prenese tamo gdje god taj Balkanac odselio...ako ćemo već o prirodi stvari, onda bi bilo logično da još svi vozimo Zastave, NSU, Škode, poljske FIAT-e, jer su ta auta bila zastupljenija mnogo prije dolaska famoznog VW-a...
ne bi da govorim u ime golfista, al da malo prokomentarišem ...
VW jeste dosta zastupljen na balkanu, al opet recimo Opel je vodeći u Hrvatskoj, Pežo i Fiat su jaki u Srbiji ... dakle nije to baš tako kako se predstavlja. U Bih jest jak VW, al jebiga taj VW je još davno došao ovdje uložio izgradio fabrike, ima jake zastupnike ... i logično da je jak. A ne zato što smo mi "glupi balkanci". Da su to svojevremeno uradili japanci ... sad bi umjesto G2 imao corolle na cestama.
A da ne spominjem ovdje čest argument kako je VW popularan jedino u Njemačkoj i na Balkanu
Pa od ovih marki koje si naveo ... NSU i polski fiat ... ne postoje? zastava ... kriza ... vozimo dosta škode? A i ne znam šta je to loše u nekom sentimentalnom odnosu prema autima našeg djetinjstva/mladosti ... evo ja se naložio da kupim fiću pa da ga sredim malo ... samo nemam sad baš prostora za njega ...
- drndalo
#655 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Kad smo vec kod toga, velika dio onih koji ne vide dalje od "samo VW", ga tada nije mogao sebi priustiti, jer VW Golfa (benzin ili dizel) iz TAS-a nije mogao sebi priustiti svako... Na zalost... On je bio "narodni auto" u Njemackoj, i na zapadu, a kod nas luksuz koji su mogli priustiti ljudi sa platom > direktora sektora... Dok je narodni auto bio Yugo 45 i stojadin...johntra wrote:ako ćemo već o prirodi stvari, onda bi bilo logično da još svi vozimo Zastave, NSU, Škode, poljske FIAT-e, jer su ta auta bila zastupljenija mnogo prije dolaska famoznog VW-a...
Odatle i potreba za "stizanjem" tada propustenog... I sam sam bio donekle takav, ali sam to prevazisao kad sam sjeo u BMW i Hondu...
NSU je jedna od firmi od kojih je nastao Auuuuuuuuuudi...
- Jimmy_The_Saint
#656 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
-
AdnanSA
#657 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Predlažem novu temu Golf kao konstanta na zapadnom Balkanu.
Šalu na stranu. Sutra putujem na put od 1100 km u novom Golfu VI sa TDI CR mašinom . Biće zanimljivo. Da li je stvarno toliko dobar kako kažu ili je samo izvikan i ne mnogo bolji od konkurencije.
Šalu na stranu. Sutra putujem na put od 1100 km u novom Golfu VI sa TDI CR mašinom . Biće zanimljivo. Da li je stvarno toliko dobar kako kažu ili je samo izvikan i ne mnogo bolji od konkurencije.
- johntra
#658 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Prvo, poljski FIAT i danas postoji, proizvodi FIAT-e...golfista wrote:pa dok se zapad razvijao na krilima privatnog poduzetništva, slobode mišljenja, slobodne razmjene ideja, kapitala i dobara, ja sam rastao a ti možda i sjedio vec, u socijalističko-komunističkoj tvorevini gdje je Zastava bila nacionalni ponos, zapad je grabio naprijed punim plućima. Na tim temeljima nastao je i golf, automobil koji je prodat u više od 200 zemalja u više desetina miliona primjeraka, po njemu se cijela jedna klasa zove golf klasa, odnosno kompaktna klasa, gdje je golf mjerilo u odnosu na sve, što će reći mjera.No tome nismo krivi ni ti , a ni ja. Danas, kad nemamo ni te socijalističko komunističke tvorevine, bar imamo slobodu izbora. Danas mogu, naravno ako imam novac, kupiti sebi sve ono što i moj kolega bilo gdje na zemaljskoj kugli. No kako svaka sloboda ima svoju cijenu, tako ima i ova naša. Prvu ratu smo paltili u proteklom ratu , sljedeća se upravo realizuje kroz opće stanje društva, jer je zapad sa sobom donio i mnogo više od materijalizma, usudit ću se reći, mnogo gore stvari. E vidis koliko je sve to konfunzno, možemo nastaviti ka zapadu, možemo se vratiti korjenima, ali u cijeloj priči je samo jedna konstanta, a to je GOLF. Ja nigdje nisam vidijeo nesto drugo ili treće u cijeloj priči.johntra wrote:ma jarane, neću reći da si ograničen, ali takvo razmišljanje je i dovelo do ovakvih sranja koje nam se svaki dan dešavaju...objašnjenje ti nikako ne pije vodu, ali tačno je da VW vozi VEĆINA Balkanaca, pa se vjerovatno taj sindrom prenese tamo gdje god taj Balkanac odselio...ako ćemo već o prirodi stvari, onda bi bilo logično da još svi vozimo Zastave, NSU, Škode, poljske FIAT-e, jer su ta auta bila zastupljenija mnogo prije dolaska famoznog VW-a...
Budi svoj, ne ono što misliš da jesi, nismo mi Amerika i necemo nikada ni biti, pa da vozimo japance, ali je izvjesno da prije nego se vratimo korjenima da ćemo biti dio Evrope. Kontaš?
Drugo, ja nikada neću živjeti u ubjeđenju da nema bolje i da je Golf vrh klase, kad jednostavno znam stanje stvari...
Treće, znam da je logika bila da se zamjene stare Yuge, Lade, Fiće(ono gore sam nabrajao šta mi prvo padne na pamet, znamo svi od čega je nastao Audi) i ostali stari modeli, sa lafo novijim, ali ustvari razdrndanim VW Golfovima ili Jettama, Opel Kadetima ili Asconama...
Znači, suma sumarum, kao što je tada normalno bilo da se zamjeni staro sa modernijim, tako je i sad došlo vrijeme da se VW zamjeni nečim drugim, ne mora to biti bolje ili modernije, ali nek barem bude drugačije...a u to spadaju i japanska, američka, francuska ili italijanska vozila...ne može se porediti situacija poslije rata, kad je bilo servisa i dijelova ko pljeve za VW i sada, kad imaš servise i sve dijelove za ostala auta...a što se tiče VW-a u situaciji poslije rata, oni skoro nisu ni marke uložili u BIH, a imali su relativno očuvanu fabriku i radni kadar...trebalo je uložiti love, ali do sada se mogla napraviti fabrika, a ne prodavati priče o domaćim Fabiama, za koje će neko morati platiti silne poreze...
- Jimmy_The_Saint
#659 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Sve to što si nabroj'o su odlična auta. Pitanje je samo kome šta bolje leži, ko u datom trenutku daje najpovoljniju akciju i tome slično. I naravno, motori - VW ima najbolju paletu dizela, recimo. A od svega toga najbolji je, realno, Ford Focus, koji ima samo jednu manu - ružan je do boli.
-
Gost1515
#660 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
johntra wrote: Prvo, poljski FIAT i danas postoji, proizvodi FIAT-e...![]()
Drugo, ja nikada neću živjeti u ubjeđenju da nema bolje i da je Golf vrh klase, kad jednostavno znam stanje stvari...
Treće, znam da je logika bila da se zamjene stare Yuge, Lade, Fiće(ono gore sam nabrajao šta mi prvo padne na pamet, znamo svi od čega je nastao Audi) i ostali stari modeli, sa lafo novijim, ali ustvari razdrndanim VW Golfovima ili Jettama, Opel Kadetima ili Asconama...
Znači, suma sumarum, kao što je tada normalno bilo da se zamjeni staro sa modernijim, tako je i sad došlo vrijeme da se VW zamjeni nečim drugim, ne mora to biti bolje ili modernije, ali nek barem bude drugačije...a u to spadaju i japanska, američka, francuska ili italijanska vozila...ne može se porediti situacija poslije rata, kad je bilo servisa i dijelova ko pljeve za VW i sada, kad imaš servise i sve dijelove za ostala auta...a što se tiče VW-a u situaciji poslije rata, oni skoro nisu ni marke uložili u BIH, a imali su relativno očuvanu fabriku i radni kadar...trebalo je uložiti love, ali do sada se mogla napraviti fabrika, a ne prodavati priče o domaćim Fabiama, za koje će neko morati platiti silne poreze...
- hsnf
#661 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
ABD do godine, dobri "stari" pro_ceed 1.4 ce u penziju, a zamijenice ga nova KIA Sportage, 2.0, automatic, beige sandtrack boja. Mljac!!!

-
Gost1515
#662 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
e moj jontra, kako bi ja volio da si ti u pravu, da su nam fabrike ostale relativno očuvane ... evo čitaj malo:
http://www.bhdani.com/arhiva/165/t16502.htm
http://www.bhdani.com/arhiva/165/t16502.htm
- drndalo
#663 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
@golfista
Opet lupas ko maksim po diviziji ! Koji je to nas covjek iskljucivo zasluzan za novog Focusa ? Ili si citao da je "mali s Dobrinje" odgovoran za unutrasnjost Forda Ka ? Pa nije (jos) Giugiaro design (Italdesign)...
Sto se domacih polodavaca tice mislim da je Coca Cola veci zaposlilac od ASA-e... Osim ako citav Prevent ne guras pod ASA-u, jer nije bas takva organizacija...
Uzivaj vjecno u svom obljubljenom Golfu, zelim ti da se uspjesno navozas i Golfa XVIII, te da mozda, ponekad, probas i ponesto drugo, cisto da nakon toga znas cijeniti (jos vise) svog Golfa... Znas onaj vic:"Babo(Tata), babo(tata), kad cemo mi imati Golfa VI ? Kad izadje Golf IX sine...! To je dominantno stanje uma ovdje...
Ja nisam prije rata imao para za Golfa, pa ga se nisam navozao, vozio sam stojadina, ali sam ga sam zaradio, i imao srecu da probam BMW 318i, te Mercedesa 250D... Nakon toga sam imao cilj da nekad tako nesto vozim, a ne Golfa D, makar bio i iz TAS-a... Jetta S-paket mi je nakon rata bila stepenica na tom putu, navozao sam je se, i nisam imao problema vrijednih spominjanja, ali sa BMW-om nakon nje jos manje...
Zivio...
Opet lupas ko maksim po diviziji ! Koji je to nas covjek iskljucivo zasluzan za novog Focusa ? Ili si citao da je "mali s Dobrinje" odgovoran za unutrasnjost Forda Ka ? Pa nije (jos) Giugiaro design (Italdesign)...
Sto se domacih polodavaca tice mislim da je Coca Cola veci zaposlilac od ASA-e... Osim ako citav Prevent ne guras pod ASA-u, jer nije bas takva organizacija...
Uzivaj vjecno u svom obljubljenom Golfu, zelim ti da se uspjesno navozas i Golfa XVIII, te da mozda, ponekad, probas i ponesto drugo, cisto da nakon toga znas cijeniti (jos vise) svog Golfa... Znas onaj vic:"Babo(Tata), babo(tata), kad cemo mi imati Golfa VI ? Kad izadje Golf IX sine...! To je dominantno stanje uma ovdje...
Ja nisam prije rata imao para za Golfa, pa ga se nisam navozao, vozio sam stojadina, ali sam ga sam zaradio, i imao srecu da probam BMW 318i, te Mercedesa 250D... Nakon toga sam imao cilj da nekad tako nesto vozim, a ne Golfa D, makar bio i iz TAS-a... Jetta S-paket mi je nakon rata bila stepenica na tom putu, navozao sam je se, i nisam imao problema vrijednih spominjanja, ali sa BMW-om nakon nje jos manje...
Zivio...
- Qler
#664 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Meni je Golf dobro auto, ali tek od petice. A Focus mi je daleko bolja kupovina, udobniji je, stabilniji, motori su odlicni (ako neko voli dizele a da malo trose 1.6 TDCI 110KS), iako ja benzin vozam. I na kraju kad kupujes polovan, za 15k KM mozes kupiti Golfa 5 2004 godiste ili Focusa Mk3 2007 godiste, sa dobrom opremom.... ili jos bolje, Mondeo MK3 2005/2005 godina Tdci, 130KS, rijetko kojeg ces naci bez auto klime, 4x podizaci, i jos bruku opreme...
edit:
jos zaboravih napisati, uz golfa je nesanica serijska oprema. Sta god imao od zastite. I ko god kaze da se ne boji, ili nece prizna ili mu je uvijek na oku, u zakljucanoj garazi i sl.
edit:
jos zaboravih napisati, uz golfa je nesanica serijska oprema. Sta god imao od zastite. I ko god kaze da se ne boji, ili nece prizna ili mu je uvijek na oku, u zakljucanoj garazi i sl.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#665 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Za ovakvo nesto, Toyoti bi u Americi slozili recall
a ovdje se suti
http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /101020150
- drndalo
#666 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Dobro znas da ja njih nisam (nisko) poredio, ja sam imao "muda" da probam i zavolim i nesto drugo, bolje, skuplje (ne obavezno ovim redosljedom)... Tj. imao sam zelju, hvala bogu, ljudima, da sam imao i priliku probati svasta... Pa onda vidjeti sto od toga sto mi se svidja mogu sebi priustiti... Trenutno mi je jako veliki san Lamborghini Gallardo, ali za njega ne mogu kupiti ni set tockova sa gumama, a da me zena ne ubije, pa sam to stavio na HOLD...
Nas najveci problem je da vecina ljudi koji se kunu da je Golf nesto najbolje ikada izmisljeno na svijetu nisu ni probali nesto drugo, bolje... Ja mogu da prihvatim razlog:"Najdostupniji mome dzepu, dijelova ima i na trafici, svako ga zna popraviti", i slicne, racionalne razloge... Kod nas je na zalost najvise onih iracionalnih:"To je VRH auto, nema dalje !"
A Bentley i Aston-Martin prave kreteni za jos vece krembile valjda !!!? Time ne zelim reci da je npr. Bentley 38x bolji auto od Golfa IV, V, VI, nebitno, iako mozda kosta 38x vise... Ali da je svjetlosnu godinu ispred, jeste... Dakle, kad covjek kaze da je to najbolje za njega (makar i netacno bilo, njegovo pravo je da potrosi pare na ono sto on misli da vrijedi) sto njegove pare mogu kupiti, to mi je OK, i to postujem, ali ne postujem kada se ja jos uvijek kunem u Video 8 sistem, a ovamo su ljudi vec u digitalnom dobu odavno... Mogu ja voliti Video 8, ali to ga ne cini boljim od HD tehnike...

Nas najveci problem je da vecina ljudi koji se kunu da je Golf nesto najbolje ikada izmisljeno na svijetu nisu ni probali nesto drugo, bolje... Ja mogu da prihvatim razlog:"Najdostupniji mome dzepu, dijelova ima i na trafici, svako ga zna popraviti", i slicne, racionalne razloge... Kod nas je na zalost najvise onih iracionalnih:"To je VRH auto, nema dalje !"
A Bentley i Aston-Martin prave kreteni za jos vece krembile valjda !!!? Time ne zelim reci da je npr. Bentley 38x bolji auto od Golfa IV, V, VI, nebitno, iako mozda kosta 38x vise... Ali da je svjetlosnu godinu ispred, jeste... Dakle, kad covjek kaze da je to najbolje za njega (makar i netacno bilo, njegovo pravo je da potrosi pare na ono sto on misli da vrijedi) sto njegove pare mogu kupiti, to mi je OK, i to postujem, ali ne postujem kada se ja jos uvijek kunem u Video 8 sistem, a ovamo su ljudi vec u digitalnom dobu odavno... Mogu ja voliti Video 8, ali to ga ne cini boljim od HD tehnike...
Vidi stvarno: U udesu su učestvovala vozila marke "Golf 4", "Škoda Octavia", "Golf 5" i dva "Audija". Sve VW grupacija...corolla02 wrote:Za ovakvo nesto, Toyoti bi u Americi slozili recalla ovdje se suti
![]()
Last edited by drndalo on 21/10/2010 13:23, edited 2 times in total.
- johntra
#667 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
čuj no comment...hahahah..je li fabrika u Vogošći bila zapaljena ili opljačkana? naravno, ovo drugo...logičnije je da su trebala manja ulaganja u fabriku u Vogošći, nego, recimo, u novu fabriku motora u Mađarskoj za Audi...a po svemu se ta fabrika mogla izgraditi u BiH...čak i da sve sruše do temelja, opet je značajna ušteda jer je zemljište od VW Sarajevo i već postoje svi potrebni priključci, a i putna i željeznička komunikacija...to što je glavonja Imamović digao lovu na šuplju priču o domaćim autima je već stvar tužilaštva, a kao što smo svjedoci, istraga oko ovoga je već krenula..Gost1515 wrote:johntra wrote: Prvo, poljski FIAT i danas postoji, proizvodi FIAT-e...![]()
Znači, suma sumarum, kao što je tada normalno bilo da se zamjeni staro sa modernijim, tako je i sad došlo vrijeme da se VW zamjeni nečim drugim, ne mora to biti bolje ili modernije, ali nek barem bude drugačije...a u to spadaju i japanska, američka, francuska ili italijanska vozila...ne može se porediti situacija poslije rata, kad je bilo servisa i dijelova ko pljeve za VW i sada, kad imaš servise i sve dijelove za ostala auta...a što se tiče VW-a u situaciji poslije rata, oni skoro nisu ni marke uložili u BIH, a imali su relativno očuvanu fabriku i radni kadar...trebalo je uložiti love, ali do sada se mogla napraviti fabrika, a ne prodavati priče o domaćim Fabiama, za koje će neko morati platiti silne poreze...no comment
-
Blobi
#668 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Johntra, jel' se to opet foliras svojim opseznim znanjem o historiji autoindustrije, i autoindustriji opcenito?

- johntra
#669 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
haj se prvo dogovori koga citiraš...golfista wrote: Prevent je nista jel da? ASA Grop je nista, sem što je najveći privatni poslodavac u BiH ; i to je nista ? A na kraju ko je to uložio od tih japanaca i ostalih kakao kažeš marke u BIH i razvoj BH auto industrije, e baa..Pa pogledaj vrstu i veličinu investicija recimo samo u BP Kanton, i na kraju pogledaj ko investira, možda će ti stvari biti malo jasnije.
I to što kažeš da VW treba zamijeniti novim isto ko što je VW zamijenio stare lade yuge isl..dakle kažeš da je toliko loš , odnosno da su ti korejanci i japanci toliko bolji, odnosno onoliko koliko je VW bolji od pomenutih yuga i lada!?
ne kontam.
odmah da ti kažem da je tokom 97 i 98 postojao interes Renaulta za preuzimanjem fabrike filtera Mann u Tešnju...ali, bošnjačko-vwski lobi nije dozvolio francuzima ulaz tu, jer je to već bilo rezervisano od strane nezaježljivog glavonje Imamovića i za Prevent...tačno je da je Prevent vlasnik skoro svih fabrika autodijelova u BiH, ali već je druga priča kako su ti ljudi došli u posjed toga...ne kažem da nije legalno, ali sigurno si imali ZNAČAJNU prednost u odnosu na ostale..Prevent ne proizvodi samo presvlake za VW, iako im je to primarna proizvodnja...što to VW nije mogao preuzeti fabriku u Vogošći, kao što je FIAT uradio u Kragujevcu?
i da, treba zamjeniti VW nečom drugim, iako ti misliš da to nije bolje, jer si ti klasični zatucani VW lik, a takvom ni salijevanje strave ne pomaže...ne kažem da je VW loš, nego dosadan, zato treba malo pogledati van kutije...ali ti izgleda nikad nećeš izaži iz ormara...
@blobi, ne foliram se, ali takvo je realno stanje stvari...
-
Gost1515
#670 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
ostale su prazne i dosta oštećene hale, uništena upravna zgrada ... ako je to tebi relativno očuvano ... e jebiga. Zašto nije ulagano više? Ne tvrdim da sam ekspert u tom pitanju ali da sam ja VW i imam izbor između Mađaraske (EU zemlja, stabilna, ...) i BiH (ne moram ti pričati o stanju u bih) ... ja bi u Mađarsku. A Mađari bi mi s pjesmom olakšali ovo oko zemljišta, priključaka i dozvola ...jer tako se privlače strane investicije stručnjak.johntra wrote: čuj no comment...hahahah..je li fabrika u Vogošći bila zapaljena ili opljačkana? naravno, ovo drugo...logičnije je da su trebala manja ulaganja u fabriku u Vogošći, nego, recimo, u novu fabriku motora u Mađarskoj za Audi...a po svemu se ta fabrika mogla izgraditi u BiH...čak i da sve sruše do temelja, opet je značajna ušteda jer je zemljište od VW Sarajevo i već postoje svi potrebni priključci, a i putna i željeznička komunikacija...to što je glavonja Imamović digao lovu na šuplju priču o domaćim autima je već stvar tužilaštva, a kao što smo svjedoci, istraga oko ovoga je već krenula..
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
- johntra
#672 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
nećemo pričati o 1996 godini, ali do sada VW je mogao obnoviti fabriku više puta od recimo 2002 godine, kada se situacija kod nas u potpunosti stabilizirala...a sigurno bi VW imao podršku države...sad je još bolja situacija, jer je fabrika skoro čitava obnovljena, osim proizvodnih linija, 2002 godine...kako je FIAT ušao u Kragujevac, a skoro čitav dio fabrike tamo je bio srušen u NATO napadima...niko ne bi bio sretniji od mene da se VW vrati, jer ovaj grad i država to zaslužuju, ali sumnjam da bi i tada vozio VW... 
-
Cafe Camargue
#673 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
sve do prije godinu dana bio sam anti-VW-ovac, prvenstvo što su im auta meta lopova, ali i nekako mi je u glavu ulazila ova priča da postoje mnogo bolja druga auta za manje para, iz iste ili slične klase.
i tako promjenio sam jugu, pežoa, renola, fiata, hondu, alfu, fokusa, i na kraju izleti mi dobra ponuda i uzmem golfa. imali su svojih čari i honda, i alfa, ni fokus nije bio loš, al ljudi moji treba bit realan - nije đaba vw najprodavaniji u evropi. meni ne pada na pamet više eksperimentisat i pravit se pametnijim nego što jesam. pa ne zove se bez razloga golfova klasa - "golf" klasa
i tako promjenio sam jugu, pežoa, renola, fiata, hondu, alfu, fokusa, i na kraju izleti mi dobra ponuda i uzmem golfa. imali su svojih čari i honda, i alfa, ni fokus nije bio loš, al ljudi moji treba bit realan - nije đaba vw najprodavaniji u evropi. meni ne pada na pamet više eksperimentisat i pravit se pametnijim nego što jesam. pa ne zove se bez razloga golfova klasa - "golf" klasa
-
Gost1515
#674 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
volio bih dijeliti tvoj optimizam, ali ... bogami precjenjuješ nam državu. No i kakav-takav današnji VW u Vogošći je jedan od najvećih izvoznika u BiH.johntra wrote:nećemo pričati o 1996 godini, ali do sada VW je mogao obnoviti fabriku više puta od recimo 2002 godine, kada se situacija kod nas u potpunosti stabilizirala...a sigurno bi VW imao podršku države...sad je još bolja situacija, jer je fabrika skoro čitava obnovljena, osim proizvodnih linija, 2002 godine...kako je FIAT ušao u Kragujevac, a skoro čitav dio fabrike tamo je bio srušen u NATO napadima...niko ne bi bio sretniji od mene da se VW vrati, jer ovaj grad i država to zaslužuju, ali sumnjam da bi i tada vozio VW...
-
Blobi
#675 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Joj, johntra, mogu razumjeti i frustraciju i sve. I meni su dosadili krkani za iza volana G2 i ostalih Fau-Ve masina. Ali to niposto ne znaci da je Fau Ve smece, i da ne valja, kako nije kvalitetan, itd. A to da Fau Ve treba zamijeniti, ne slazem se, jer ovo nije komunizam, pa da ti dodje drug Tito i kaze Fau Ve, mars u otalen. Radi se jednostavno o kapitalizmu gdje ne vlada Tito, vec zakon ponude i potraznje. To ti je jedan jednostavan zakon oko kojeg se vrti ekonomija i koji diktira cijene Fau Ve-a. I VW nije skup samo u BiH, vec worldwide je za oko 5% skuplji od klasovne konkurencije. Ali je isto tako za tih 5, pa i vise posto i bolji od konkurencije. Jednostavno, da nije tako, ne bi se prodavao. Meni licno odgovara VW dizajn, nije napadan ni nesto ekstravagantan kao francuski autici, i to je to. VW je jedna klasika autoindustrije, i zbog toga ostvaruje bolje rezultate od konkurencije.johntra wrote:haj se prvo dogovori koga citiraš...![]()
odmah da ti kažem da je tokom 97 i 98 postojao interes Renaulta za preuzimanjem fabrike filtera Mann u Tešnju...ali, bošnjačko-vwski lobi nije dozvolio francuzima ulaz tu, jer je to već bilo rezervisano od strane nezaježljivog glavonje Imamovića i za Prevent...tačno je da je Prevent vlasnik skoro svih fabrika autodijelova u BiH, ali već je druga priča kako su ti ljudi došli u posjed toga...ne kažem da nije legalno, ali sigurno si imali ZNAČAJNU prednost u odnosu na ostale..Prevent ne proizvodi samo presvlake za VW, iako im je to primarna proizvodnja...što to VW nije mogao preuzeti fabriku u Vogošći, kao što je FIAT uradio u Kragujevcu?
i da, treba zamjeniti VW nečom drugim, iako ti misliš da to nije bolje, jer si ti klasični zatucani VW lik, a takvom ni salijevanje strave ne pomaže...ne kažem da je VW loš, nego dosadan, zato treba malo pogledati van kutije...ali ti izgleda nikad nećeš izaži iz ormara...
@blobi, ne foliram se, ali takvo je realno stanje stvari...
Uostalom, ti ovdje iznosis odrone od izjava tipa VW treba zamijeniti Fiat-om