Nijedan student bez obećane karte

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
samo_ovaj_put

#651 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by samo_ovaj_put »

amrica wrote:
samo_ovaj_put wrote:cemu da se nadamo mi koji smo upisati u blokice od strane ljubaznih policajaca

OOOPPPPSSSS, ako niste najavili skup, mozete biti optuzeni za remecenje reda i mira, a za tim slijedi uplatnica sa najmanje dvije nulice, mozda i poziv na sud.... :run:

Nadam se da nisam u pravu :sad: i da su vas samo htjeli zastrasiti da odete.
valjda su ga najavili,veze nemam :-)
pricao je onaj debeli policajac da nemamo pravo blokirati raskrsnicu.bla bla,da bi kasnije,kad se 20-30 studenata koji su ostali,povukli na trotoare,doslo par policajaca i pozapisivalo raju
pitaj ja sta da ocekujem,kaze ovaj meni,nikakve kazne ni upozorenja,nego oni tako do zapisuju,nake brojeve,sta li, to im kao naredjenje
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#652 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by Chmoljo »

homar wrote:Iskrene čestitke ovoj grupi studenata koja je došla na proteste, a ovima pljuvačima na daljinu neka se stide. Ja nisam student, nisam ni znao za proteste, a sigurno bih došao. Prijedlog za ubuduće, da nebi davali povoda da se neko kazni, da se protesti uredno najave, veća medijska priprema, uspjeh je zagarantovan.
isto mislim. dakle, ne budite budale ni lijeni da najavite proteste, samo će se vama obiti o glavu ako to ne uradite. zakoni su takvi i treba ih poštovati. svaka čast onima koji su došli.
mrtva kokoš

#653 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by mrtva kokoš »

ne skontah ko su minjonja i MUNAFIK, bilo nas je puno :razz: morat cu pocet bolje pratit` ove facebook grupe mozda vas tako lakse upratim :D
clav

#654 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by clav »

samo_ovaj_put wrote:
amrica wrote:
samo_ovaj_put wrote:cemu da se nadamo mi koji smo upisati u blokice od strane ljubaznih policajaca

OOOPPPPSSSS, ako niste najavili skup, mozete biti optuzeni za remecenje reda i mira, a za tim slijedi uplatnica sa najmanje dvije nulice, mozda i poziv na sud.... :run:

Nadam se da nisam u pravu :sad: i da su vas samo htjeli zastrasiti da odete.
valjda su ga najavili,veze nemam :-)
pricao je onaj debeli policajac da nemamo pravo blokirati raskrsnicu.bla bla,da bi kasnije,kad se 20-30 studenata koji su ostali,povukli na trotoare,doslo par policajaca i pozapisivalo raju
pitaj ja sta da ocekujem,kaze ovaj meni,nikakve kazne ni upozorenja,nego oni tako do zapisuju,nake brojeve,sta li, to im kao naredjenje
taj debeli policajac je i smirio situaciju, jer su specijalci iz ona dva kombija po necijem naredjenju trebali da silom uklone studente.
minjonja

#655 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by minjonja »

Splinter wrote:ne skontah ko su minjonja i MUNAFIK, bilo nas je puno :razz: morat cu pocet bolje pratit` ove facebook grupe mozda vas tako lakse upratim :D
ja se taman bila ponadala da cu upoznati raju sa saxa kad ono sipak, skupilo se 300 studenata :( :( :D
MUNAFIK

#656 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by MUNAFIK »

Splinter wrote:ne skontah ko su minjonja i MUNAFIK, bilo nas je puno :razz: morat cu pocet bolje pratit` ove facebook grupe mozda vas tako lakse upratim :D
eeeee :) steta steta :-) ne skontasmo se a mozda smo i promuhabetili koju onako :) a mozda i zapalili po jednu skupa :) ko zna :) ajde mozda s eupoznamo neki drugi put :)
aj debeli policajac je i smirio situaciju, jer su specijalci iz ona dva kombija po necijem naredjenju trebali da silom uklone studente.
ovo bi bio interesantan razvoj situacije da se desio :-D nije da prizivam belaj i nasilje ali iskreno mislim da u ovakoj nesloznoj vlasti niko ne smije narediti nasilje na studentima, vjerovatno bi na kraju prvi Mehmedic sprao odgovornost na sebe i svalio sve na policiju i kojekakv komadante...
somethings

#657 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by somethings »

minjonja wrote:
moderator wrote:Eno ih 50ak sa kisobranima. Ispred zgrade Kantona.
napisano danas u 12:54. ne znam cemu taj fazon sirenja dezinformacija. tacno se sjecam da sam tad pogledala na sat i da nas je bilo tristotinjak.

sljedeci korak mora biti protest u vezi studentskih domova. ima li iko info sta su rekle vlade SBK i HNK? jesu li obezbjedili novac ili sada studenti moraju davati puno iznos?
Da, u to vrijeme nas je baš bilo najviše.

Što se tiče domova, nisu obezbijedili pare i traže od studenata da plaćaju po 300km ako hoće da ostanu (a uslovi su ionako jadni).
MUNAFIK

#658 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by MUNAFIK »

somethings wrote:
minjonja wrote:
moderator wrote:Eno ih 50ak sa kisobranima. Ispred zgrade Kantona.
napisano danas u 12:54. ne znam cemu taj fazon sirenja dezinformacija. tacno se sjecam da sam tad pogledala na sat i da nas je bilo tristotinjak.

sljedeci korak mora biti protest u vezi studentskih domova. ima li iko info sta su rekle vlade SBK i HNK? jesu li obezbjedili novac ili sada studenti moraju davati puno iznos?
Da, u to vrijeme nas je baš bilo najviše.

Što se tiče domova, nisu obezbijedili pare i traže od studenata da plaćaju po 300km ako hoće da ostanu (a uslovi su ionako jadni).
Ako neko uspije istjerat vise od 600 studenata iz doma zato sto njihovi kantoni nisu uplatili neki dug onda je to zaista previse. Pa ti studenti mogu blokirati cijeli dom i cekati dok se stvari ne rijese, nazalost politicari ne ostavljaju druge mogucnosti :( ali sa obzirom na svijest studenata vjerovatno ce svi pognute glave napustiti dom...
sarajevo63

#659 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by sarajevo63 »

amrica

#660 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by amrica »

MUNAFIK wrote:[

Ako neko uspije istjerat vise od 600 studenata iz doma zato sto njihovi kantoni nisu uplatili neki dug onda je to zaista previse. Pa ti studenti mogu blokirati cijeli dom i cekati dok se stvari ne rijese, nazalost politicari ne ostavljaju druge mogucnosti :( ali sa obzirom na svijest studenata vjerovatno ce svi pognute glave napustiti dom...
Stvarno, kakve veze ima Dom u Sarajevu, vlada KS i uopce ista u Sarajevu sa tim sto neki kantoni nisu platili svoje obaveze? Zasto da gradjani ispastaju zbog, napr. zatvorenog saobracaja ako bas nikakve veze nemaju sa tim?
Studenti se trebaju obratiti na pravu adresu, svojim kantonima, tamo napraviti haos, a ne blokirati institucije po Sarajevu.
Zamisli, vlada smanji penzije, a penzioneri odu blokirati granap zato sto im ne da dzaba hljeb, mlijeko itd.... umjesto da se obrate stvarnim krivcima za smanjenje penzija.

Smjestaj u Domu kosta, i soba i voda i struja i hrana.... sve to neko mora platiti, (tacnije, vec placa, mjesecima, zna se kolika su dugovanja, ni EP, ni Vodovod ni ostali nece dati svoju rodu dzaba), po zakonu kanton iz kojeg dolazi student (ne znam tacno kako to ide u %), i sad ti krivis "nekoga" ko ce ih istjerati. Da li bi ti trpio podstanare koji ne placaju, koriste sve tvoje, i jos placas njihove troskove rezija?
minjonja

#661 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by minjonja »

moderator wrote: Ne sirim dezinformacije vec kazem sta vidim sa 200 metara udaljenosti. 50 do 70 ljudi pod kisobranima.
U cemu je problem? Zeljni ste svadje sa svim i svakim? Svaka cast, da se tako zustro borite za karte ko sto se svadjate sa svakom osobom na forumu koja kaze nesto sto vama ne odgovara, do sad bi se zemlje ukljucivale u Bosansku uniju.
ko je ovdje zeljan svadje? ja ili ti sto vec drugi put siris dezinformaciju? da tebi vjerujem da nas je bilo 50 do 70 kad sam ja sa 0 metara udaljenosti svojim ocima vidjela i svojim usima cula 300 ljudi oko sebe??? hoces mi govoriti da su duhovi oko mene stajali?? tacno znam da sam u jedan pogledala na sat i prokomentarisala da nas dosta ima, tristotinjak. navecer dodjem kuci i procitam na saxu da je i njihova procjena tolika.

tebi je izgleda svadja kad ti neko kaze da nisi u pravu, tj. da siris dezinformacije. isto si napisao kad su bili i prvi protesti kad si rekao da je od nekoliko hiljada ostalo saka jada pred kantonom.

ok, tebi je smijesno kad su skupi nekoliko stotina do nekoliko hiljada studenata kad nas ima 40 000. meni je zalosno kad se nula nas od 4 miliona digne protiv onoga i onih kad nam je nezaposlenost haman 50%.

da nas je bilo 2 jucer, meni bi bilo drago.
kurty

#662 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by kurty »

amrica wrote:

Stvarno, kakve veze ima Dom u Sarajevu, vlada KS i uopce ista u Sarajevu sa tim sto neki kantoni nisu platili svoje obaveze? Zasto da gradjani ispastaju zbog, napr. zatvorenog saobracaja ako bas nikakve veze nemaju sa tim?
Studenti se trebaju obratiti na pravu adresu, svojim kantonima, tamo napraviti haos, a ne blokirati institucije po Sarajevu.
Zamisli, vlada smanji penzije, a penzioneri odu blokirati granap zato sto im ne da dzaba hljeb, mlijeko itd.... umjesto da se obrate stvarnim krivcima za smanjenje penzija.

Smjestaj u Domu kosta, i soba i voda i struja i hrana.... sve to neko mora platiti, (tacnije, vec placa, mjesecima, zna se kolika su dugovanja, ni EP, ni Vodovod ni ostali nece dati svoju rodu dzaba), po zakonu kanton iz kojeg dolazi student (ne znam tacno kako to ide u %), i sad ti krivis "nekoga" ko ce ih istjerati. Da li bi ti trpio podstanare koji ne placaju, koriste sve tvoje, i jos placas njihove troskove rezija?

Kakve veze imaju studenti koji nisu iz Sarajeva, i koji ne koriste gras, a bili su na protestima i podrzavali ideju da grasove karte budu nibut posto???
*mima*

#663 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by *mima* »

amrica wrote:

I EP i Vodovod i sarajevogas im daju svoju robu djaba........milionski su to dugovi.....milionski...cak im se i hrana dostavlja a ne placa se nista....
minjonja

#664 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by minjonja »

rece mi jedna djevojka koja zivi u domu da se raja okuplja i idu u travnik da protestuju.
*mima*

#665 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by *mima* »

minjonja wrote:rece mi jedna djevojka koja zivi u domu da se raja okuplja i idu u travnik da protestuju.

Zasto?
minjonja

#666 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by minjonja »

*mima* wrote:
minjonja wrote:rece mi jedna djevojka koja zivi u domu da se raja okuplja i idu u travnik da protestuju.

Zasto?

zato sto vlada SBK nije obezbjedila pare za placanje doma.
*mima*

#667 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by *mima* »

Nije obezbjedio ni HNK
kurty

#668 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by kurty »

Jel moze neko da me uputi???

Koliko je placao kanton a koliko studenti???
Kad je zadnji put bila frka oko neizmirenih obaveza kantona nekog prema domovima???
amrica

#669 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by amrica »

februar 2010.

"Student iz Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskom kantonu koji stanuju u sarajevskim studentskim domovima svojim nedavnim protestima skrenuli su pažnju na jedan problematični aspekt visokog obrazovanja u nadležnosti kantona. Na protestima su studenti, naime, upozorili da će uskoro ostati na ulici ukoliko vlade ova dva kantona ne izmire dugovanja prema JU Studentski centar u Sarajevu.

Diskriminirajući pravilnik ministra Dželilovića

Srednjobosanski i Hercegovačko-nertvanski kanton Studentskom centru u Sarajevu za prošlu godinu duguju više od jednog miliona konvertibilnih maraka, od toga je 900.000 KM dug SBK-a a 100.000 KM otpada na HNK, tvrdi Uprava studentskog centra u Sarajevu.

Situacija se dodatno komplikuje po studente iz HNK-a zbog Pravilnika koji je vlada ovog kantona usvojila. Pravilnikom se reguliraju uslovi i pravila za subvencioniranje troškova boravka studenata u studentskim domovima u Sarajevu.

"Ovim pravilnikom studenti iz HNK su u diskriminirajućem položaju u odnosu na studente iz drugih kantona. Pravilnik apsolutno nije u interesu studenata, naš kanton ovim pravilnikom urušava jedinstven sistem subvencioniranja. Pravilnik jedino ide u korist studentima traženih zanimanja, poput stomatologije, medicine, arhitekture itd., koji imaju prosijek ocjena devet, a njih je jedan ili dvojica u oba sarajevska doma, od 160 studenata iz HNK”, kazao je Haris Hondo, predstavnik studenata iz Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kadrić: Najteže je sa Selmanom i Đelilovićem

S druge strane, ministar obrazovanja HNK, Esad Đelilović, za Radiosarajevo.ba kaže da je ovaj kanton izmirio svoja dugovanja prema Studentskom centru u Sarajevu za prošlu akademsku godinu.

"Međutim, postoji spor imeđu studentskog centra u Sarajevu i Vlade HNK-a, jer uprava Centra ne prihvata pravilnik. Mi smo pravilnikom napravili kriterije kojim nagrađujemo dobre studente s prosjekom ociena iznad devet za deficitarna zanimanja," kazao je Đelilović.

Direktor Studentskog centra Sarajevo Emir Kadrić kaže da ova ustanova najviše problema ima sa premijerom SBK-a Salkom Selmanom i ministrom Dželiloviće,.

“Oni ne poštuju dogovore, ugovore, protokole i obaveze prema Centru. Ministar Đelilović je samoincijativno napravio pravilnik, koji je apsolutno protiv interesa studenata i studenti su lično od ministra, u maju prošle godine dobili saglasnost da će učestvovati u izradi pravilnika. Oni neće prihvatiti Pravilnik jer smataraju da je diskriminirajući po njih”, poručio je direktor.

Informacije od nadležne ministrice Grete Kune iz SBK, te premijera Selmana nismo mogli dobiti zbog kako zbog godišnjih odmora tako i zbog službenih putovanja.

Studenti bi morali plaćati 300 KM mjesečno

Po statističkim podacima, 13.500 studenata iz drugih kantona terenutno studira u Kantonu Sarajevo, a pored glavnog grada drugi kantoni u Federaciji nemaju kapacitete da prime ovoliki broj studenata. Osim dugovanja pojedinih kantona za smještaj studenata, u većini domova uslovi su loši. Međutim, kantonalna ministarstva koja bi trebala mjesečno uplaćivati subvencije za svakog studenta samo dodatno otežavaju situaciju.

Predsjednik Udruženja studenata Studentskog centra, odnosno studenata koji žive u domovima na Bjelavama i u Nedžarićima, Jasmin Jarebica, kaže za Radiosarajevo.ba da bi, ukoliko vlade nastave ovako, veliki broj studenata mogao prekinuti školovanje.

“Stanje je zabrinjavajuće, ali nadamo se da će nadležne institucije imati sluha za naš problem, kako u KS tako i u nadležnim ministarstvima iz drugih kantona u Federaciji. Ukoliko SBK i HNK ne uplate sredstva, studenti iz tih kantona biti će primorani da plaćaju punu cijenu smještaja u isnosu od 300 KM, a onima koji nisu u mogućnosti da izdvoje novac ne preostaje ništa nego da prekinu školovanje i da se vrate kući” , upozorava Jerebica.

Milionski dugovi

Problem milonskih dugova za subvencije koje ovi kantoni ne izmiruju od marta prošle godine mogao bi da natjera studente na radikalnije oblike borbe za svoja prava. Korisnici smještaja u studentskim domovima nedavno su se okupili kako bi ukazali na neizmirenje obaveza nadležnih iz drugih kantona, a po pitanju obaveza vezanih za smještaj i ishranu studenata. Studenti na ulicama glavnog grada su dokaz da oni koji odlučuju ne vode brigu o mladim ljudima.

“Kad bi studentski standard poredio sa zemljama okruženja i Evropom to su procenti koje ne smijem ni izgovoriti. Nemamo sistema koji bi uređivao ovu materiju. Centar je prepušten da se dogovara sa svakim kantonom posebno, svakim ministrom i svako se ponaša kako on misli da je uredu,a u svemu tome ispaštaju student, kazao je Emir Kadrić, direktor Studentskog centra u Sarajevo.

Umjesto da se ulaže u infrastrukturu studentskih domova poboljšanja standarada, Centri u Sarajevu se ovih dana bore sa osnovnim egzistencijalnim problemima, kao što su struja, grijanje, ishrana. Osnovni problem studentskog standarda je nadležnost kantona, a ovu materiju bi trebalo urediti na nivou Federacije, kao što je urađenu u drugom bh entitetu, smatra Kadrić.

Jarebica i Kadrić se slažu da ako ne dođe do konkretnih reakcija nadležnih, student će ponovo na ulice, ali ovaj put u većem broju i sa radikalnijim mjerama."

Druga tema je, moj dragi kurty, studentska solidarnost, govorila sam o tome da se rjesenje problema neplacanja dugova drugih kantona ne moze rijesiti blokadom Doma ili saobracajnica u Sarajevu, nego tamo odakle je izvor problema.
Last edited by amrica on 05/03/2010 16:05, edited 1 time in total.
MAN-lion's coach

#670 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by MAN-lion's coach »

kurty wrote:
amrica wrote:

Kakve veze imaju studenti koji nisu iz Sarajeva, i koji ne koriste gras, a bili su na protestima i podrzavali ideju da grasove karte budu nibut posto???

Imaju veze jer će u tom slučaju presjedati na Centrotrans i plaćati manje karte pri presjedanju nego sad.
MAN-lion's coach

#671 Re: Nijedan student bez obećane karte

amrica wrote:

Slažem se sa tobom 100%.Ne znam koliko bi trebala biti stanarina u tim domovima,ionako da su zgrade nove našli bi razloga da ne valjaju ili su skupe.Trebaju za tih 300KM sami sebe udarati nogom u guzicu umjesto da se potucaju po stanovima koji im neko iznajmljuje a živi sam svjedok da ne plaćaju od vode i održavanja zgrade pa nadalje...a ni vlasnik koji im izdaje nije ih ni prijavio ni poreza platio.

I da najlakše je blokirati ulicu za svoja prava dok drugi svijet isfrustriran čeka ili žuri na ono isto mjesto odakle zarađuju i izdvajaju pare za njihove pizdarije od zahtjeva.
kurty

#672 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by kurty »

amrica wrote: ______________________________________________________________

Druga tema je, moj dragi kurty, studentska solidarnost, govorila sam o tome da se rjesenje problema neplacanja dugova drugih kantona ne moze rijesiti blokadom Doma ili saobracajnica u Sarajevu, nego tamo odakle je izvor problema.

Ako mi vjeruj, nisam mislio da si ti postala onaj gore post... Mislio sam da je neko drugi i zato sam citirao...
Opcenito sam protiv demonstracija jednim na stetu drugih. Mislim, da sam protiv demonstracija pred, recimo, Domom Sindikata, a da ostali gradjani imaju probleme, jer kasne na svoje obaveze, a uzrok je zatvorena saobracajnica...

Bio sam protiv ovih studenstkih protesta, jer su pokusali da rijese 1% problema... Trazili su jeftinije karte, i samo to je trazeno, i to sluzi samo jednom broju studenata... Da su protesti bili zbog 20 razloga, i da je vlada ispunila samo 10 od tih 20 zahtjeva, to bi bilo odlicno... Ali sada ce zbog obecanja jedne osobe, da ispastaju mnogi koji su na budzetu...
I nije ni to problem, ali problem je sto kasne: penzije, plate, invalidnine, i sve ostalo, osim plata majmuna iz vlasti
MAN-lion's coach

#673 Re: Nijedan student bez obećane karte

kurty wrote:
amrica wrote: ______________________________________________________________

Ako mi vjeruj, nisam mislio da si ti postala onaj gore post... Mislio sam da je neko drugi i zato sam citirao...
Opcenito sam protiv demonstracija jednim na stetu drugih. Mislim, da sam protiv demonstracija pred, recimo, Domom Sindikata, a da ostali gradjani imaju probleme, jer kasne na svoje obaveze, a uzrok je zatvorena saobracajnica...

Bio sam protiv ovih studenstkih protesta, jer su pokusali da rijese 1% problema... Trazili su jeftinije karte, i samo to je trazeno, i to sluzi samo jednom broju studenata... Da su protesti bili zbog 20 razloga, i da je vlada ispunila samo 10 od tih 20 zahtjeva, to bi bilo odlicno... Ali sada ce zbog obecanja jedne osobe, da ispastaju mnogi koji su na budzetu...
I nije ni to problem, ali problem je sto kasne: penzije, plate, invalidnine, i sve ostalo, osim plata majmuna iz vlasti
a kako se meni učinilo da jesi za proteste ili sam to ja provalila???Hehhehee :-D :-D :-D
kurty

#674 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by kurty »

MUNAFIK wrote:

Imaju veze jer će u tom slučaju presjedati na Centrotrans i plaćati manje karte pri presjedanju nego sad.

Nisi najbolje shvatio moj post...

A ne znam o kakvom presjedanju u Centru sad pricas jer centrine linije idu Ciglane-Marin Dvor- Zeljeznicka stanica, i to nisu te linije, nego krajnje odnosto pocetne stanice na njihovim linijama...
Jedino da je Centrotrans dobio neku liniju u Gradu??
MAN-lion's coach

#675 Re: Nijedan student bez obećane karte

kurty wrote:
MUNAFIK wrote:

Nisi najbolje shvatio moj post...

A ne znam o kakvom presjedanju u Centru sad pricas jer centrine linije idu Ciglane-Marin Dvor- Zeljeznicka stanica, i to nisu te linije, nego krajnje odnosto pocetne stanice na njihovim linijama...
Jedino da je Centrotrans dobio neku liniju u Gradu??

Ne saobraćaju samo centrotrans autobusi tom maršutom,njih navodim kao primjer ima još autoprevoznika koji voze glavnim maršutama i staju na stanicama gdje staje komercijala GRAS-ova...i uostalom znam po barem 10 osoba kako se tako vozaju jer ih izađe jeftinije.Ja ti navela primjer centrotransa.
Locked