znači uspjelo se smaknuti nekoliko tih umobolnih, patoloških zvijeri sa nebodera uz miljacku?arman1 wrote:Ono što su radili snajperisti VRS po Sarajevu i sadistički lov na nenaoružanu divljač-Sarajlije. Nabijeli neboderima uz milju su trojica ostavili živote pucajući po civilima.
Snajperisti u Sarajevu..
- Dupli_skalp
#651 Re: Snajperisti u Sarajevu..
-
Eborg
#652 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Sve ja to sa snajperistima shvatam ali kako mentalno ostanu čitavi to mi ne ide u glavu. Ovo što se u Sarajevu dešavalo - ma ja zaista ne vidim ideologiju ili trening koja te može natjerati da takvo nešto radiš civilima i opet ne poludiš nakon mjesec dana. Pa čak i kad djeluješ prema vojnim ciljevima čovjek bi se zapitao prije nego povuče taj obarač, apsurdno je da borba prsa-u-prsa izgleda humanije.
Ne znam je li JNA imala neko ispiranje mozga u svojim treninzima ili je VRS/JNA u svoje snajperske redove regrutovala samo neke psihopate, kvazi-historičare sa mesija-zadacima i slične devijantne persone.
Ne znam je li JNA imala neko ispiranje mozga u svojim treninzima ili je VRS/JNA u svoje snajperske redove regrutovala samo neke psihopate, kvazi-historičare sa mesija-zadacima i slične devijantne persone.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#653 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dobar snajperisa je osoba posebnog kova, prije sveg psihologija, da može po potrebi isključiti svaku moralnu/mentalnu barijeru. Mora biti staložena osoba spremna u istoj pozi provesti i par sati po potrebi gledajući nekad u jedan prozor, a dovoljno energičan i brzih refleksa da zaustavi par meta u pokretu koje usput uzvračaju paljbu.Eborg wrote:Sve ja to sa snajperistima shvatam ali kako mentalno ostanu čitavi to mi ne ide u glavu. Ovo što se u Sarajevu dešavalo - ma ja zaista ne vidim ideologiju ili trening koja te može natjerati da takvo nešto radiš civilima i opet ne poludiš nakon mjesec dana. Pa čak i kad djeluješ prema vojnim ciljevima čovjek bi se zapitao prije nego povuče taj obarač, apsurdno je da borba prsa-u-prsa izgleda humanije.
Najteži je kažu prvi pogodak mada će se većina, upučenih
Uglavnom snajperiste nisu razmetljive osobe nego oni koji se fokusiraju na ciljeve. Idealna mirnodopska slika je haker koji iz svoje sobe napravi cirkus i onda pobriše sve tragove za sobom. Ne mareći šta je uradio s druge strane.
Problem je kad takva osoba nema zanimaciju. Uglavnom u miru su kolekionari, maketari i slikari, mislim na hobi.
Nikad to nisu pričljive osobe. Smiješno zvući ali da bi dobili snajperiste prvo se vrši selekcija, pa evoluacija uz trening i na kraju "vatreno krštenje". U bivšoj JNA su ovi oficiri učestvovali u streljanjima. Gađali su svjetlečim mecima tako da se vidjelo ko je pucao u "meso".
Zadnje takvo streljanje je bilo u kompleksu Sjeverni Logor u Mostaru 87.
42 strijelca i 37 pogodaka u Albanca vojno lice za kog su otkrili da je odavao vojne tajne Izvjesni T. D.
- arman1
#654 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Tri potvrđena smaknuta, navodno više ranjenih ali oni najgori koji su najviše napunili grolja i bolnice uglavnom su i dan danas živi i zdravi. U Ljeto 93 rejon Trg pere kosorića, obala 27 juli i Ivana krndeljaje pokrivao lik iz Šopinga i odokativno povalio oko 40 ljudi i bar još toliko ranio. Uglavnom gađao u vrat i gornji dio prsa.eyesburn wrote:znači uspjelo se smaknuti nekoliko tih umobolnih, patoloških zvijeri sa nebodera uz miljacku?arman1 wrote:Ono što su radili snajperisti VRS po Sarajevu i sadistički lov na nenaoružanu divljač-Sarajlije. Nabijeli neboderima uz milju su trojica ostavili živote pucajući po civilima.
Po nekim podacima izvjesni Zvonko iz Pančeva, major u JNA.
Radio sa par drugih koji su iz stanova sporadično opaljivali i ometali naše snajperiste, dok je on mlatio raju, čak i dvoje djece5 i 12 godina.
Navodno je kasnije otišao ka Goraždu.
- Altsa
#655 Re: Snajperisti u Sarajevu..
duplooooo21 wrote:jeli ovo prvi uhapseni snjaperista??
Snajperistu iz hoolyday inna
evo ga na ovom videu na 2.09min..
neki pisu da ga znaju??
ovaj uhapseni majmun je branko kovacevic (mislim da se zvao branko, prezime je tacno)...stanovao na otoci (soc. revolucije 16...mater mu je bila uciteljica u OŠ. Živko Jošilo ima sestru Natašu.
- Dupli_skalp
#656 Re: Snajperisti u Sarajevu..
zar je bilo takve kazne u jna u to doba? mislim na streljanje.arman1 wrote:U bivšoj JNA su ovi oficiri učestvovali u streljanjima. Gađali su svjetlečim mecima tako da se vidjelo ko je pucao u "meso".
Zadnje takvo streljanje je bilo u kompleksu Sjeverni Logor u Mostaru 87.
42 strijelca i 37 pogodaka u Albanca vojno lice za kog su otkrili da je odavao vojne tajne Izvjesni T. D.
-
Eborg
#657 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Istina, treba imati poseban mentalni sklop za to. Ja sam se jedno kraće vrijeme bavio streljaštvom tako da znam koliko koncentracije treba iza jednog jedinog pogotka. Fokusiraš se na običnu kartonsku metu pa se opet boriš da iskontrolišeš otkucaje srca i disanje, mogu misliti samo kako je ako je s druge strane čovjek od krvi i mesa a ti se moraš ubaciti u taj blank-mode gdje ne postoji ništa drugo osim mete, jezivo.
Što se tiče markera koji su na anti-snajperskim zadacima ili pokušavaju da pronađu prijetnju djelovanju svog strijelca, da li oni samo posmatraju lokacije koje su pogodne za snajperiste pokušavajući razmišljati kao oni ili je fazon da prate bljesak iz snajperske puške pa ga po tome hvataju?
Što se tiče markera koji su na anti-snajperskim zadacima ili pokušavaju da pronađu prijetnju djelovanju svog strijelca, da li oni samo posmatraju lokacije koje su pogodne za snajperiste pokušavajući razmišljati kao oni ili je fazon da prate bljesak iz snajperske puške pa ga po tome hvataju?
-
689908
#658 Re: Snajperisti u Sarajevu..
sta je snjim sadaAltsa wrote:duplooooo21 wrote:jeli ovo prvi uhapseni snjaperista??
Snajperistu iz hoolyday inna
evo ga na ovom videu na 2.09min..
neki pisu da ga znaju??
ovaj uhapseni majmun je branko kovacevic (mislim da se zvao branko, prezime je tacno)...stanovao na otoci (soc. revolucije 16...mater mu je bila uciteljica u OŠ. Živko Jošilo ima sestru Natašu.
- Dozer
#659 Re: Snajperisti u Sarajevu..
@arman1
1. Vrlo tacno. I to galopirajuci rak
2. tacno
3. Cestitam
4. Greska. Solo opcija ili opcija par je najprofesionalnija opcija i koriste je upravo najiskusniji i najosposobljeniji, pogotovo solo. Vrlo rijetko se primjenjuje kod aktivnih viseljudskih borbenih djelovanja, a puno vise za isturene napade na bitne ciljeve (komandni kadar, djelovanje u pozadini neprijatelja i sl.), Ukoliko se primjenjuje prilikom aktivnih viseljudskih djelovanja, tada je opcija par najefikasnija, pogotovo ukoliko par "radi" izdvojeno od ostatka ljudstva, a praksa je da to bude na 200-300m sa strane, kako bi sto duze mogli ostati neprimijeceni i kako bi mogli nanijeti sto vise gubitaka.
5. Prilicno pogresno. Tim se ne moze sastojati od 1, nego od minimalno 2, a maksimalno 3 strijelca. Sve preko toga vise nije tim, skoro potpuno gubi svoju efikasnost i efektivnost i u 80% slucajeva se izlaze neuspjehu, a cesto i gubicima. U varijanti tima od 2 covjeka, jedan je strijelac, drugi marker, dok je u opciji 3 covjeka 1 strijelac, drugi marker, treci osmatrac i obezbjedjenje, pri cemu se i drugi i treci mogu ukljuciti u djelovanje, ali iskljucivo ukoliko se radi o masovnijem djelovanju radi otkrivenog polozaja i potrebe uzmicanja. Zajednicko djelovanje 2 ili 3 covjeka nikada ne smije trajati duze od 1 min., pri cemu svaki ispaljuje do 5 metaka max., a pojedinacni ucinak mora biti min. 70%. Nakon toga se vrsi ubrzana realokacija koja ne bi smjela biti kraca od 200m *ukoliko se radi o otvorenom prostoru), zatim opet djelovanje koje za cilj ima usporavanje i zakucavanje neprijatelja ukoliko je doslo do potjere, pa opet realokacija koja mora biti duza od prve za bar 50%. U slucaju djelovanja iz cvrstih objekata, realokcija podrazumijeva brzo napustanje kompletnog objekta.
6. Tacno.
7. Djelimicno tacno. Markeri ne djeluju nikada osim u slucajevima opisanim u tacki 5. PAP sa optikom nije opcija koja se po bilo kojem pravilu moze koristiti, jer ne postoji optika bazdarena za PAP. To su bile neke koristene varijante kod nas, ali u 90% slucajeva neprecizne mimo upucane daljine. Markeri su najcesce naoruzani poluautomatskim namjenskim snajperskim puskama (PAP nije nista od toga), dok glavni strijelac kao primarno oruzje najcesce nosi namjensku pusku repetirku, a rezervna je takodjer poluautomatska.
8. Djelimicno tacno, sto, u sustini, zavisi od date situacije, terena, mogucnosti, i sl., odnosno kako je opisano u tacki 5.
Bez ikakvih zamjerki, naravno, ali...1. Pravi snajperista je rak rana protivničkoj vojsci.
2. Snajperisti rade kao strijelci-osmatraći(solo) i unutar timova.
3. Radio i jednoj i u drugoj opciji.
4. Prva je više amaterska i oslanja se na mirnu ruku strijelca i njegovo lično iskustvo. Prmjenjuje se kod aktivnih borbenih djelovanja(napad i zaustavljanje napada), djeluje često sa prve linije ili iza protivničkih linija.
5. Timovi se sastoje od 1, rijetko 2 strijelca,2 -4 markera(osmatrača) i 1 čuvara(obezbjeđuje tim).
6. Glavni strijelac je u načelu je fokusiran na zonu, naoružan je najkvalitenijom puškom ponekad nosi i dvije. Obično je to najiskusniji strijelac sa oficirskim činom. Nikad regrut.
7. Markeri osmatraju okolinu zone, djeluju na grupne ciljeve(čiste periferne mete) i pokrivaju glavnog strijelca ukoliko bude markiran. Naoružani su oružjem u rangu PASP-a ili PAP-ovke sa optikom.
8. Timovi nikad ne rade sa prve linije nego iz pozadine.
1. Vrlo tacno. I to galopirajuci rak
2. tacno
3. Cestitam
4. Greska. Solo opcija ili opcija par je najprofesionalnija opcija i koriste je upravo najiskusniji i najosposobljeniji, pogotovo solo. Vrlo rijetko se primjenjuje kod aktivnih viseljudskih borbenih djelovanja, a puno vise za isturene napade na bitne ciljeve (komandni kadar, djelovanje u pozadini neprijatelja i sl.), Ukoliko se primjenjuje prilikom aktivnih viseljudskih djelovanja, tada je opcija par najefikasnija, pogotovo ukoliko par "radi" izdvojeno od ostatka ljudstva, a praksa je da to bude na 200-300m sa strane, kako bi sto duze mogli ostati neprimijeceni i kako bi mogli nanijeti sto vise gubitaka.
5. Prilicno pogresno. Tim se ne moze sastojati od 1, nego od minimalno 2, a maksimalno 3 strijelca. Sve preko toga vise nije tim, skoro potpuno gubi svoju efikasnost i efektivnost i u 80% slucajeva se izlaze neuspjehu, a cesto i gubicima. U varijanti tima od 2 covjeka, jedan je strijelac, drugi marker, dok je u opciji 3 covjeka 1 strijelac, drugi marker, treci osmatrac i obezbjedjenje, pri cemu se i drugi i treci mogu ukljuciti u djelovanje, ali iskljucivo ukoliko se radi o masovnijem djelovanju radi otkrivenog polozaja i potrebe uzmicanja. Zajednicko djelovanje 2 ili 3 covjeka nikada ne smije trajati duze od 1 min., pri cemu svaki ispaljuje do 5 metaka max., a pojedinacni ucinak mora biti min. 70%. Nakon toga se vrsi ubrzana realokacija koja ne bi smjela biti kraca od 200m *ukoliko se radi o otvorenom prostoru), zatim opet djelovanje koje za cilj ima usporavanje i zakucavanje neprijatelja ukoliko je doslo do potjere, pa opet realokacija koja mora biti duza od prve za bar 50%. U slucaju djelovanja iz cvrstih objekata, realokcija podrazumijeva brzo napustanje kompletnog objekta.
6. Tacno.
7. Djelimicno tacno. Markeri ne djeluju nikada osim u slucajevima opisanim u tacki 5. PAP sa optikom nije opcija koja se po bilo kojem pravilu moze koristiti, jer ne postoji optika bazdarena za PAP. To su bile neke koristene varijante kod nas, ali u 90% slucajeva neprecizne mimo upucane daljine. Markeri su najcesce naoruzani poluautomatskim namjenskim snajperskim puskama (PAP nije nista od toga), dok glavni strijelac kao primarno oruzje najcesce nosi namjensku pusku repetirku, a rezervna je takodjer poluautomatska.
8. Djelimicno tacno, sto, u sustini, zavisi od date situacije, terena, mogucnosti, i sl., odnosno kako je opisano u tacki 5.
- arman1
#660 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Markeri su uglavnom osmatraći i potrošna roba mada mogu postati i vrhunski. Prioritetni zadatak je da osmatraju zonu dejstva i pomažu glavnom strijelcu u identifikaciji mete. Ukoliko dođe do uzvratne paljbe pokrivaju izvlačenje stirjelca ako je ono moguće. Ako se uoči više meta oni čiste put do glavne. U grupi više vojnika uglavnom neselktivno idu jadan po jedan, dok strijelac ganja, oficire, veziste(i sredstvaveze), mitraljesca, protivoklopni tim itd.Eborg wrote: Što se tiče markera koji su na anti-snajperskim zadacima ili pokušavaju da pronađu prijetnju djelovanju svog strijelca, da li oni samo posmatraju lokacije koje su pogodne za snajperiste pokušavajući razmišljati kao oni ili je fazon da prate bljesak iz snajperske puške pa ga po tome hvataju?
Uglavnom ne djeluju po prijetnji dok nepostane izvjesno da postoji. Časta je taktika češljanja gdje jedan od markera koristeći prigušivač uvaljuje u pogodne lokacije. Što se tiće djelovanja po anti snajperima(lovcima na snajperiste) to je uglavnom posao srijelca a markeri prave diverziju, ometaju, daju antisnajperima lažne mete dok "baja" odrađuje posao.
-
Eborg
#661 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Vrlo interesantno, hvala! 
- arman1
#662 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Bez ikakvih zamjerki, naravno, ali...
ne zamjeram ja tebi nego onima zbog kojih i dan dans imam punu glavu ovog sranja
3. Cestitam
Bolje nemoj, nisam ni na bingu ni na lotu osvojio nit sam dobio kakvu zlatnu medalju u sportu. Prije rata sam se užasavao nasilja
Različite škole definitivno.
Razne tehnike uglavno u zavisnosti od situacij: meta, okruženja, terena, podrške, zadatka.
6. Tacno.
Spomenuo sam PASP i PAP, ko šta ima, a znam ko je s PAPovkom imao par pogodaka. Iskreno rečeno više sam volio tanđaru sa mehanikom.
Pa ne bi trebalo da to rade pošto je prva linija uvijek na udaru što drastično umanjuje mogučnost "neometanog" djelovanja.
ne zamjeram ja tebi nego onima zbog kojih i dan dans imam punu glavu ovog sranja
3. Cestitam
Bolje nemoj, nisam ni na bingu ni na lotu osvojio nit sam dobio kakvu zlatnu medalju u sportu. Prije rata sam se užasavao nasilja
Različite škole definitivno.
Razne tehnike uglavno u zavisnosti od situacij: meta, okruženja, terena, podrške, zadatka.
6. Tacno.
Spomenuo sam PASP i PAP, ko šta ima, a znam ko je s PAPovkom imao par pogodaka. Iskreno rečeno više sam volio tanđaru sa mehanikom.
Pa ne bi trebalo da to rade pošto je prva linija uvijek na udaru što drastično umanjuje mogučnost "neometanog" djelovanja.
-
Romanija
#663 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Na Grbavici je bilo veoma lako poginuti od snajpera, dosta je 'nasih' iz Gilmarovog radnog voda zaglavilo i bezveze ubijeno na samoj Grbavici, Jevrejskom, kao i po Ozrenskoj, Milinkladskoj duz njihovih linija, a inace je dosta civila stradalo, sto po ulicama sto u stanovima. Prvi komsija je prezivio radni vod sve tri godine rata, samo 1992 je iz radnog voda poginulo 25-30 ljudi po njegovom sjecanju, nekoliko i tesko ranjeno, neke sam i sam znao. Sjecam se da kad smo usli nakon reintegracije Grbavice proveo sam noci sjedeci kod njega u stanu u opustosenoj zgrad bez struje i vode, i pricao mi je price da mi se cini da su ti ljudi prosli daleko najjebenije od svih Sarajlija....i dosta je bilo o kopanju rovova i bunkera po Grbavici, pa Jevrejsko, Ozrenska, pa su ih poceli saltati po Treski, pa na Nisice, na jednoj strani strah od cetnika na drugoj od nasih snajpersita .......Raskrsnica za Vrace je bila najjebenije mjesto, danima je znalo da bude mirno i onda bi samo krenulo par sati.........vjerovatno sa Skupstine, nekad je znalo da bude povaljeno po 7-8 ljudi u sat-dva, onda sidje tenk i krene krhanje, pa se onda pojavi ludjak i istjera uglavnom starije Muslimane iz reda za rucak u narodnoj kuhinji, pa onda 'nas' snajper pocne ponovo raditi, pa onda opet po nekoliko dana mirno.... On je sam ranjen '93 u ruku na zaobilaznici, skoro pa ju je izgubio, ali ga je to spasilo radnog voda neko vrijeme.....iz moje zgrade po njemu je jos dvoje ljudi (civila) ranjeno ali su napustili Grbavicu sa njihovim povlacenjem pa ne znam price iz prve ruke. A snajper je radio po cudnim mjestima, ginulo se pred Jadrankom, kod ulaza na igraliste na Fakisi, prelaz kod DrvoRijeke, gore po Vracama...., ali stekao sam dojam da je na Grbavici 'nas' snajper dobio psiholoski rat i da su ljudi zivjeli u strahu do poslednjeg dana rata, pa jos kad smo poceli ulaziti pod Zlatiste i raditi po Vracama......ali o tome se u Sarajevu veoma loma pricalo.
Last edited by Romanija on 07/02/2012 17:54, edited 1 time in total.
- Dozer
#664 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pa to bas i nisu teme za pricu...
Doduse, bilo je puno raznih prica i pricica o nasim snajperima, masa je bila i enormno pretjerivanje, cemu su kvalitetno doprinosili i sami cetnici i SRNA. Cesto su se po kafanama prepricavali "uspjesi" nasih snajpera, a nerijetko se desavalo da nepoznati ljudi sjede zajedno, tek se upoznali tu na kafi, i snajperistima u oci pricaju o njima samima, ne znajuci da je taj o kome se prica upravo ta osoba. Ovo sam imao prilike svojim ocima gledati kako lik prica covjeku o njemu, ne znajuci da je upravo to taj
Da ne pricamo o ciframa pogodaka koje su se spominjale...@ebo Ramba, Arnolda, Chacka i Seagala zajedno
Zajebanciju na stranu, ali je cinjenica da su nasi nedostatak artiljerije bar malim dijelom nadoknadjivali snajperima. Nije ih bilo ni izbliza kao na onoj strani, to se zna, kao ni municije, ali su ti ljudi odradili lavovski posao, pogotov s pocetka sranja. Po nekim analizama koje su radili stranci, vrlo je moguce da su upravo snajperi najzasluzniji za odbranu grada na pocetku, jer su upravo oni uspjeli nanijeti najvece gubitke cetnicima tokom prva 2-3 mjeseca, sasjeci napade, masovnije pokrete, blokirati ulice i sl., i time ih natjerati da se malo zatvore u sebe.
Doduse, bilo je puno raznih prica i pricica o nasim snajperima, masa je bila i enormno pretjerivanje, cemu su kvalitetno doprinosili i sami cetnici i SRNA. Cesto su se po kafanama prepricavali "uspjesi" nasih snajpera, a nerijetko se desavalo da nepoznati ljudi sjede zajedno, tek se upoznali tu na kafi, i snajperistima u oci pricaju o njima samima, ne znajuci da je taj o kome se prica upravo ta osoba. Ovo sam imao prilike svojim ocima gledati kako lik prica covjeku o njemu, ne znajuci da je upravo to taj
Da ne pricamo o ciframa pogodaka koje su se spominjale...@ebo Ramba, Arnolda, Chacka i Seagala zajedno
Zajebanciju na stranu, ali je cinjenica da su nasi nedostatak artiljerije bar malim dijelom nadoknadjivali snajperima. Nije ih bilo ni izbliza kao na onoj strani, to se zna, kao ni municije, ali su ti ljudi odradili lavovski posao, pogotov s pocetka sranja. Po nekim analizama koje su radili stranci, vrlo je moguce da su upravo snajperi najzasluzniji za odbranu grada na pocetku, jer su upravo oni uspjeli nanijeti najvece gubitke cetnicima tokom prva 2-3 mjeseca, sasjeci napade, masovnije pokrete, blokirati ulice i sl., i time ih natjerati da se malo zatvore u sebe.
- Dupli_skalp
#665 Re: Snajperisti u Sarajevu..
neko je pisao da je kao pucao snajper '95 sa krova ili vrha higijenskog tamo na titovu kod vrazove i niže prema hotelu zagreb kad su unproforci transporterom štitili ljude.
prvo što ne vjerujem u to.
drugo, jučer sam namjerno se vraćao s posla tim putem i taj dio titove se uopšte ne vidi sa higijenskog, niti sa krova dotičnog.
pogled skroz zaklanja zgrada direkcije šipada (ex internet i bičakčić), nema uopšte pogled na taj dio titove gdje je transporter unprofora zaklanjao ljude. jedino sa dva nebodera u ex lenjinovoj je savršen pregled. i odatle je pucano.
treće, imaju snimke tih dešavanja i fino se vidi da transporter zaklanja ljude od pogleda prema tim neboderima na grbavici, a ne prema higijenskom.
tako da takve nebuloze odmah padaju u vodu.
prvo što ne vjerujem u to.
drugo, jučer sam namjerno se vraćao s posla tim putem i taj dio titove se uopšte ne vidi sa higijenskog, niti sa krova dotičnog.
pogled skroz zaklanja zgrada direkcije šipada (ex internet i bičakčić), nema uopšte pogled na taj dio titove gdje je transporter unprofora zaklanjao ljude. jedino sa dva nebodera u ex lenjinovoj je savršen pregled. i odatle je pucano.
treće, imaju snimke tih dešavanja i fino se vidi da transporter zaklanja ljude od pogleda prema tim neboderima na grbavici, a ne prema higijenskom.
tako da takve nebuloze odmah padaju u vodu.
- karanana
#666 Re: Snajperisti u Sarajevu..
ni meni to nije imalo smisla.
ja se cak ni ne sjecam da je taj neko ko je spominjao tu snajpersku lokaciju i govorio da je taj snajper pucao prema marin dvoru. meni se cini da je govorio da je pucao prema predsjednistvu. to mi jos manje ima smisla. da se skoro cetri godine penje na higijenski odradi svoj posao, sidje i ode kuci. i da ga niko ne skonta. ma da.
ja se cak ni ne sjecam da je taj neko ko je spominjao tu snajpersku lokaciju i govorio da je taj snajper pucao prema marin dvoru. meni se cini da je govorio da je pucao prema predsjednistvu. to mi jos manje ima smisla. da se skoro cetri godine penje na higijenski odradi svoj posao, sidje i ode kuci. i da ga niko ne skonta. ma da.
-
Romanija
#667 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Taj potez su ponekad drzali sa jednog od bjelih nebodera na obali Milje, pokusavalo im se dohakati, pa su stali neko vrijeme, jedna starija Muslimanka ce poslije i poginuti u stanu negdje pri vrhu nebodera (znao sam joj sina onako iz vidjenja sa prijeratene Grbavice) , onaj cetvrti do nekadasnjeg dzackog doma, mislim da je bila '93 ili '94-a, vjerovatno od naseg snajpera.eyesburn wrote:Neko je pisao da je kao pucao snajper '95 sa krova ili vrha higijenskog tamo na titovu kod vrazove i niže prema hotelu zagreb kad su unproforci transporterom štitili ljude.
-
Hadzi Lojo
#668 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Imal neko snimak cetnika snajperiste negdje oko zaobilaznice kojeg je snimila francuska TV, kad govori prije samog pucanja "sad ce biti corbe". Taj snimak je prikazivan u dokumentarcu o sarajevskom Romeu i juliji.
Taj punacki brkati supak je bio clan palninarskog drustva Energoinvest.
Taj punacki brkati supak je bio clan palninarskog drustva Energoinvest.
- Dupli_skalp
#669 Re: Snajperisti u Sarajevu..
odakle ono gađaju patom po otoci i alipašinom? kao da je negdje sa žuči.duplooooo21 wrote:Lukavica.. nakraju se vidi njihov snajper kako djeluje iz rupe..
a ono u drugom dijelu su nedžarići pretpostavljam?
a ova njihova stoka sa snajperima, vidi se da monstrumi uživaju. umobolnici.
- Dupli_skalp
- Creasy
#671 Re: Snajperisti u Sarajevu..
eyesburn wrote:odakle ono gađaju patom po otoci i alipašinom? kao da je negdje sa žuči.duplooooo21 wrote:Lukavica.. nakraju se vidi njihov snajper kako djeluje iz rupe..
a ono u drugom dijelu su nedžarići pretpostavljam?
a ova njihova stoka sa snajperima, vidi se da monstrumi uživaju. umobolnici.
I meni se cini da je ono sa Golog brda. A na 5:30 pricaju o rahmetli Hakiji Mrsi.
- jedan_dobar_dan
#672 Re: Snajperisti u Sarajevu..
nije ni cudo,dr.gog wrote:Interesantno...imam osjećaj da je ta priča o snajperistima ostala neispričana, kao neka vrsta tabua - ne znam zašto...
uvijek, kada se pomenu snajperisti, sjetim se jednog naseg, (mislim, kako cu se i sjetiti drugih,
on je jedan jedini snajperista za kojeg sam znala)
bio je na neboderima na trgu heroja,
a poslije rata je obicno sjedio pred granapom sa pivom,
u onoj zgradi prvoj do mosta na malti,
ciganka su je zvali.
(mozda ga se ko sjeca, znala sam mu ime, ali vec sam zaboravila, i to je
srecom davno bilo)
u ratu i poslije, bez razlike, djelovao mi je kao pijan, nadrogiran i
totoalno nepouzdan, vjerujem da je takvih bila masa.
uvijek sam gledala da ga izbjegnem, za svaki slucaj. kasnije je nestao, niko o
njemu nije pricao.
za taj posao treba imati poseban mentalni sklop.
- p206
#673 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ne znam što toliko potencirate tu zatvorenost i šutljivost snajperista, mislim na one koji pucaju na vojne mete a ne na civile. Prisjetite se malo svog tadašnjeg psihičkog stanja, kao što reče jedna forumašica na drugoj temi, ona je potpuno poravnila u jednom trenutku, tj. bilo joj je svejedno hoće li poginuti ili ne, iako nije bila vojno lice. I nije jedina sigurno, jer rat je takvo stanje i na njega se čovjek navikne.
Slažem se da jednom snajperisti nije jednostavno sjediti nekoliko sati i čekati neprijatelja, ali ne bih rekao da je prevelika razlika između njega i nekog vojnika koji je morao da uleti u neki utvrđeni bunker ili radi diverziju.
Pošto se nalazi na mjestu gdje, ako ga otkriju, vrlo lahko može poginuti, ako želi da preživi (jer je on ujedno i predator i lovina, a ne samo predator) mora smanjti svoj adrenalin na minimum i biti pribran... isto tako vojnik koji ulijeće u bunker mora imati adrenalin na maksimumu i opet ostati pribran. Tako da je to tu negdje.
Slažem se da jednom snajperisti nije jednostavno sjediti nekoliko sati i čekati neprijatelja, ali ne bih rekao da je prevelika razlika između njega i nekog vojnika koji je morao da uleti u neki utvrđeni bunker ili radi diverziju.
Pošto se nalazi na mjestu gdje, ako ga otkriju, vrlo lahko može poginuti, ako želi da preživi (jer je on ujedno i predator i lovina, a ne samo predator) mora smanjti svoj adrenalin na minimum i biti pribran... isto tako vojnik koji ulijeće u bunker mora imati adrenalin na maksimumu i opet ostati pribran. Tako da je to tu negdje.
-
Eborg
#674 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Kod ulijetanja u bunker pucaš na sve neprijateljske vojnike jer u suprotnom sam gubiš život i tu nema mnogo vremena za razmišljanje.
A kada snajperista sam ima na nišanu neprijateljskog vojnika koji obavlja nuždu, puši cigaru, tj. nije mu direktna prijetnja i još ako mu povrh svega vidi i lice, onda se radi o sasvim drugačijem psihološkom stanju.
Sjajna knjiga Ericha Marie Remarquea "Na zapadu ništa novo" koja se odvija tokom Prvog svjetskog rata upravo govori o pitanjima i traumama koje može proživjeti vojnik kada individualizira i personalizira svog neprijatelja, odnosno konsekventnu žrtvu.
A kada snajperista sam ima na nišanu neprijateljskog vojnika koji obavlja nuždu, puši cigaru, tj. nije mu direktna prijetnja i još ako mu povrh svega vidi i lice, onda se radi o sasvim drugačijem psihološkom stanju.
Sjajna knjiga Ericha Marie Remarquea "Na zapadu ništa novo" koja se odvija tokom Prvog svjetskog rata upravo govori o pitanjima i traumama koje može proživjeti vojnik kada individualizira i personalizira svog neprijatelja, odnosno konsekventnu žrtvu.
- Dozer
#675 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Vec je napisano kako je vrlo tesko vidjeti nekome lice, pogotovo sa optikama koje su bile na raspolaganju nasoj vojsci i policiji. Preko 400m je to bilo vrlo tesko.
S druge strane, vojnik koji pisa na otvorenom je ili debil ili...debil
A onaj koji pusi na nacin da mu se zar cigare vidi, pogotovo nocu, taj je debil na kvadrat. U svakom slucaju, snajperisti nemaju nista drugaciji mentalni sklop od bilo koga drugog s oruzjem u ratnom okruzenju. To su nebuloze i fame koje su podobro podgrijavane propagandom o snajperistima kao zlocincima. Sve je individualno i nema veze s tim ko iz cega puca.
Jel' to snajperista ima nesto drugaciji mentalni sklop od tenkiste ili tobdzije koji sa par kilometara vidi ljude i povuce obarac/konopac, ili ih mozdai ne vidi, ali spici granatu u naseljenu zgradu? Po meni, ovaj ima neuporedivo gori mentalni sklop od snajperiste.
A da je prica o snajperistima u nasem ratu neispricana - jeste. Bilo bi super da neko poput Andje odradi jedan kvalitetan film na tu temu. Samo je problem naci snajperistu koji bi to zaista adekvatno i kvalitetno opisao ili rezirao. Ne zato sto nema onih koji bi to znali, nego zato sto nisu budale da se izlazu.
S druge strane, vojnik koji pisa na otvorenom je ili debil ili...debil
A onaj koji pusi na nacin da mu se zar cigare vidi, pogotovo nocu, taj je debil na kvadrat. U svakom slucaju, snajperisti nemaju nista drugaciji mentalni sklop od bilo koga drugog s oruzjem u ratnom okruzenju. To su nebuloze i fame koje su podobro podgrijavane propagandom o snajperistima kao zlocincima. Sve je individualno i nema veze s tim ko iz cega puca.
Jel' to snajperista ima nesto drugaciji mentalni sklop od tenkiste ili tobdzije koji sa par kilometara vidi ljude i povuce obarac/konopac, ili ih mozdai ne vidi, ali spici granatu u naseljenu zgradu? Po meni, ovaj ima neuporedivo gori mentalni sklop od snajperiste.
A da je prica o snajperistima u nasem ratu neispricana - jeste. Bilo bi super da neko poput Andje odradi jedan kvalitetan film na tu temu. Samo je problem naci snajperistu koji bi to zaista adekvatno i kvalitetno opisao ili rezirao. Ne zato sto nema onih koji bi to znali, nego zato sto nisu budale da se izlazu.