Henna wrote:Raja, samo da vam kazem:
Nemojte se svadzat i prepirat, zato nas muslimane niko ne prihvata i mrzi i nogu nam postavljaju sto smo nazalost vrlo cesto neslozni i handrimo jedni druge. Nemojte ba, dosta nas ovi cinculiraju! I ko nije musliman: budi prvo covjek pa onda sve drugo. Evo slijedece sto su nam ove ugladzene "demokrate" pripremile: hoce da zabrane izgradnju muslimanskog groblja u CH i hoce zenama zabranit da pokrivene rade. (Ko sad ovdje omalovazava i zlostavlja zene?) Ako jedna zena ZELI da nosi maramu i to nosi dostojanstveno (ljepota je vidjeti) sto to njima smeta? Kad se opatica negdje pojavi svi je gledaju sa postovanjem (jel to ona nije pokrivena?). Ascare nas mrze, ma mrze sve sto je muslimansko, a sve zato sto sto se boje islama, kofol hocemo da im islamiziramo Svicu!
Sto se tice integracije: Zivim u CH, radim, postujem zakone, mislim da se mogu nazvat integrisanom. Al: nemoj mi dirat obicaje i vjeru, to je ono moje, to je ono sto sam ja!
Jesil to kompletno integrisan samo onda kad promijenis vjeru, odreknes se svojih korijena, pogazis svoje porijeklo??? Ako je to ta integracija, e Bogami se nikad necu integrisat!
Ko je musliman musliman je i sa munarom i bez munare, nije stvar u munari, nego u tome sto su nam sad dali do znaja da smo im mrski. A nismo im bili mrski kad su nasi ocevi i djedovi ovdje radili po baustellama i svoje zdravlje narusavali gradeci njima ni zakakve pare. Tad smo im trebali pa su molili da im se dodze da im se radi. Ali sada kad su ti djedovi i ocevi ovdje porodice osnovali, pa hoce da njihova djeca imaju neka prava, da se skoluju, da zive ko i CH- djeca, sad ima problema, sad im smetamo. Ali sabur, i polahko. Danas se u CH na 1 par (musko + zensko) radza 0.9 djece. Pa sam neki dan pitala jednog svicarca, ko ce im placat porez za jedno 20 - 30 godina. Opet ce oni moliti da im se dodze, pa makar morali i munare pravit. I od tih 0.9 djece je 50% stranaca! Sta oni misle?
I jos nesto: dzaba ti integracija, dzaba ti sto 100% pricas schwiizerdütsch, dzaba ti sto hodas polugola i pijes, i CH-pasos ti je dzaba! Kad im kazes prezime (-ic), odma koda si ih osamario!
Zato, nemojte se nikom kosto jedan rece "uvlaciti u ..." nemojte sebe nijekati i svoje porijeklo a Boga mi ni vjeru. Zivite tako kako vam je dusa na mjestu, jer nista vas nemoze odvojii od onog -ic. Necu da vas savjetujem, samo zakljucujem iz svojih posmatranja i prenosim vam. Nikad oni nas nece voljeti, samo cemo im mozda nekad opet zatrebati pa ce nas koristiti. Nedajte svoje!
Vidim lose ti u Svici, ogorcena si i puna negativne energije.. ne mogu da vjerujem da je to samo zato jer su zabranili munaru graditi ... hajde da se mijenjamo... ti dodji ovdje u Bosnu a ja cu umjesto tebe u Svicu... i svi ce biti sretni debeli i siti...
Ja bi se dobro integrisala kod njih.. meni prezime ne zavrsava sa ic
Imas pogresnu usporedbu vjernica islamske vjeroispovjesti koje su pokrivene i casnih sestara... Vjernik moze a ne mora nositi maramu na glavi.. Casna sestra odabire taj nacin zivota i u skladu s tim odabirom nose uniformu...