ETF
-
Aldin1993
#651 Re: Vodic za brucose na ETF
pozz, interesuje me dali na Etf postoji vantredno studiranje i ako postoji kako to funkcioniše??
-
nino90
#652 Re: Vodic za brucose na ETF
Za prvi ciklus sam siguran da ne postoji, ne znam za drugiAldin1993 wrote:pozz, interesuje me dali na Etf postoji vantredno studiranje i ako postoji kako to funkcioniše??
-
Sanjar_teški
#653 Re: Vodic za brucose na ETF
od ove godine je uvedeno vanredno studiranje, samo neznam kako funkcioniše toAldin1993 wrote:pozz, interesuje me dali na Etf postoji vantredno studiranje i ako postoji kako to funkcioniše??
- newlevel
#654 Re: Vodic za brucose na ETF
Od koga si cuo tu informaciju, da je uvedeno vanredno studiranje ?!Sanjar_teški wrote:od ove godine je uvedeno vanredno studiranje, samo neznam kako funkcioniše toAldin1993 wrote:pozz, interesuje me dali na Etf postoji vantredno studiranje i ako postoji kako to funkcioniše??
- bosnianidiot
#655 Re: Vodic za brucose na ETF
Nije imao sta cuti ili ne cuti, fakultet je prosle godine primao uz redovne i redovne samofinansirajuce (sto je dosadasnja praksa), takodjer i vanredne studente.newlevel wrote:Od koga si cuo tu informaciju, da je uvedeno vanredno studiranje ?!Sanjar_teški wrote:od ove godine je uvedeno vanredno studiranje, samo neznam kako funkcioniše toAldin1993 wrote:pozz, interesuje me dali na Etf postoji vantredno studiranje i ako postoji kako to funkcioniše??
Para vrti gdje burgija nece prijatelju
-
TomANDJerry
#656 Re: Vodic za brucose na ETF
Uvodjenje vanrednih studenata na ETF-u je radi zakona o visokom obrazovanju kantona sarajevo i nista vise .... naime , imali ste prije dvije-tri sedmice pricu o vjecnim studentima i tome kako im treba ukinuti pravo redovnog studiranja na UNSA nakon sto tri puta obnove istu godinu , e to pravilo se na ETF-u primjenjuje od prosle godine .... dakle da ljudi nebi izgubili pravo studiranja , prelaze u vanredne (jer inace nebi mogli upisati istu godinu studija cetvrti put) .... bilo bi glupo da neko tko je treca (ili peta) godina i recimo ostalo mu je nekoliko ispita da zavrsti , ali vec godinama radi - mora da izgubi pravo studiranja , a nalazi se na kraju
Dakle , radi se o provedbi zakona i nista drugo - sve obaveze vanrednih studenata su iste kao i kod redovnih (ja mislim)
Dakle , radi se o provedbi zakona i nista drugo - sve obaveze vanrednih studenata su iste kao i kod redovnih (ja mislim)
- UltrasNaBaterije
- Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu
#657 Re: Vodic za brucose na ETF
Planiram da upišem Master studij na ETFu ove godine, diplomirao asm Bsc prošle godine i radim trenutno u jednoj firmi. Da li to "iste obaveze" kao i redovni podrazumijeva da ću morati ići na sva predavanja, ili možda u dogovoru sa prof. dobiti potpise? Ima li iko u sličnoj situaciji?
- UltrasNaBaterije
- Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu
#658 Re: Vodic za brucose na ETF
ETF u Sarajevu već odavno treba da promjeni sistematizaciju smjerova na fakultetu. Po meni je sramota da studenti smjera RI uopće dobiju titulu "inženjera elektrotehnike" iako su odslušali cca 2-3 predmeta iz svoje struke i to neke osnove (OE, EES i EK). Na FERu si ili inženjer računarstva ili elektrotehnike. Čak bi se i TK mogao komotno izdvojiti kao posebno zvanje "inženjera telekomunikacija".numizmatic wrote:Ja sam nekako kontala da je Cizi taj koji želi da akcenat sa IM prenese na OE... Pošto sam vidjela da su prije ispiti iz OE bili smiješni prema onome kakvi su danas... što je valjda pozitivno jer šta treba studentima tehničkog fakulteta ako ne OE
Ali tako je kako je.
-
Naslovnica
#659 Re: Vodic za brucose na ETF
Mogu li ja sa 34 godine upisati ETF?
Naravno, pod uslovom da položim prijemni, ili šta već treba?
Da li postoji ta opcija?
Da li postoji ta opcija?
- Sunrise00
#660 Re: Vodic za brucose na ETF
sto da neNaslovnica wrote:Mogu li ja sa 34 godine upisati ETF?
Da li postoji ta opcija?
-
krater
#661 Re: Vodic za brucose na ETF
Sunrise00 wrote:sto da neNaslovnica wrote:Mogu li ja sa 34 godine upisati ETF?
Da li postoji ta opcija?
- Joker88
#662 Re: Vodic za brucose na ETF
ja mislim da je to ako obnovis vise od 2 godine jednu godinu pa te prebace na vanredne, tipa prije bi placao po 100 KM po predmetu, a sad moras 1000 KM dati il kako vecbosnianidiot wrote: Nije imao sta cuti ili ne cuti, fakultet je prosle godine primao uz redovne i redovne samofinansirajuce (sto je dosadasnja praksa), takodjer i vanredne studente.
a ne znam da se mozes odmah upisat na vanredni studij ...
- newlevel
#663 Re: Vodic za brucose na ETF
ma ne moze, pusti pricu. tako kad obnovis da,ovako ne.Joker88 wrote:ja mislim da je to ako obnovis vise od 2 godine jednu godinu pa te prebace na vanredne, tipa prije bi placao po 100 KM po predmetu, a sad moras 1000 KM dati il kako vecbosnianidiot wrote: Nije imao sta cuti ili ne cuti, fakultet je prosle godine primao uz redovne i redovne samofinansirajuce (sto je dosadasnja praksa), takodjer i vanredne studente.
a ne znam da se mozes odmah upisat na vanredni studij ...
-
numizmatic
#664 Re: Vodic za brucose na ETF
http://www.klix.ba/vijesti/bih/studenti ... /130404093
Studenti na budžetu sad smiju samo jednom obnoviti godinu, a ne dvaput?
Studenti na budžetu sad smiju samo jednom obnoviti godinu, a ne dvaput?
-
Bušman
#665 Re: Vodic za brucose na ETF
Heh, da je to barem najveci problem na ETFu u Sarajevu...UltrasNaBaterije wrote: ETF u Sarajevu već odavno treba da promjeni sistematizaciju smjerova na fakultetu. Po meni je sramota da studenti smjera RI uopće dobiju titulu "inženjera elektrotehnike" iako su odslušali cca 2-3 predmeta iz svoje struke i to neke osnove (OE, EES i EK). Na FERu si ili inženjer računarstva ili elektrotehnike. Čak bi se i TK mogao komotno izdvojiti kao posebno zvanje "inženjera telekomunikacija".
Ali tako je kako je.
-
dodjoska__
#666 Re: Vodic za brucose na ETF
Valjda će neko moći da mi odgovori sa pouzdanim informacijama
Kolike su šanse da se promijeni smjer nakon prve godine? Da napomenem, ne kalkulišem, ne pitam iz razloga jer se bojim prijemnog, i što mislim da neću upisati u redovne
upisat ću smijer koji stvarno želim, a za koji će vjerovatno biti najviše prijavljenih, tj RI, za sada mi se čini najboljim, ali kao gimnazijalac nemam pojma ništa o stručnim predmetima na etfu, pa možda tokom te prve godine promijenim mišljenje
pa da se poslije ne pokajem ako dođe do te promjene mišljenja, što ću ostati na programiranju, a hoću da učiiim nešto drugo
Hvala 
-
Melo15
#667 Re: Vodic za brucose na ETF
Ako upises i budes na budzetu onda je malo teze jer treba naci nekog s tog smjera da hoce na tvoj smjer,a ako si samofinansirajuci onda je to ja mislim formalnost,napises molbu,sacekas par dana i gotovododjoska__ wrote:Valjda će neko moći da mi odgovori sa pouzdanim informacijamaKolike su šanse da se promijeni smjer nakon prve godine? Da napomenem, ne kalkulišem, ne pitam iz razloga jer se bojim prijemnog, i što mislim da neću upisati u redovne
upisat ću smijer koji stvarno želim, a za koji će vjerovatno biti najviše prijavljenih, tj RI, za sada mi se čini najboljim, ali kao gimnazijalac nemam pojma ništa o stručnim predmetima na etfu, pa možda tokom te prve godine promijenim mišljenje
pa da se poslije ne pokajem ako dođe do te promjene mišljenja, što ću ostati na programiranju, a hoću da učiiim nešto drugo
Hvala
-
dodjoska__
#668 Re: Vodic za brucose na ETF
Ajoj, ne planiram u samofinansirajuće 
Da ne pomislite da imam štelu pa djelujem ovako samouvjereno
Imam nekih dodatnih bodova ( takmičenja, i sve petice u cijeloj srednjoj) + pripremam se, mada prema prošlogodišnjem prijemnom, nemam šta da se pripremam
ne bi trebala tu zakazati
problem je kad krene prva godina 
Da ne pomislite da imam štelu pa djelujem ovako samouvjereno
- Sunrise00
#669 Re: Vodic za brucose na ETF
bez obzira na prijemni, potrudi se da doooobro znas srednjoskolsku matematiku...na IM1 nema vremena za ponavljanje osnova jer je gradivo ionako jaaako opsirno i jedva se i ono stigne uraditi, a vjeruj koristit ce ti predznanjedodjoska__ wrote:Ajoj, ne planiram u samofinansirajuće
Da ne pomislite da imam štelu pa djelujem ovako samouvjerenoImam nekih dodatnih bodova ( takmičenja, i sve petice u cijeloj srednjoj) + pripremam se, mada prema prošlogodišnjem prijemnom, nemam šta da se pripremam
ne bi trebala tu zakazati
problem je kad krene prva godina
i nemoj se brinuti nista, ako si spremna raditi nijedna godina ti nece biti problem
-
nedzmun
#670 Re: Vodic za brucose na ETF
O mogućnosti promjene smjera nakon prve godine ti ne mogu nešto korisno reći, jer ne znam, zaista, kakva je sad organizacija na faxu, kakva je praksa i sl. Ali ti mogu dati savjet, kao bivši gimnazijalac, te poslije toga dipl.el.ing., da prvi izbor smjera ne baziras na "strahu od nepoznatog".dodjoska__ wrote:Valjda će neko moći da mi odgovori sa pouzdanim informacijamaKolike su šanse da se promijeni smjer nakon prve godine? Da napomenem, ne kalkulišem, ne pitam iz razloga jer se bojim prijemnog, i što mislim da neću upisati u redovne
Hvala
Probaj razmisliti sta je to čime bi voljela baviti za 3-5 godina. Kako zamisljas svoj posao. Da li bi voljela raditi u energetskom sektoru, da li te vise privlači razvoj neki, recimo mikroprocesorska elektronika, komunikacijski sistemi, software development, i sl. Znam da je iz te perspektive dosta teško nešto precizno zamisliti, pogotovo kada su sve te stvari nekako daleko, nisi se praktično susretala u toku dosadašnjeg školovanja sa tim, ali nemoj da te to brine ili plaši. Probaj barem razlučiti da li te interesuje praktičan rad ili više "administrativan" ili akademski. U tom izboru nemoj vezati smjerove na faxu sa firmama u BiH: npr. TK ->Telecom, EE -> Elektroprivreda i sl. Ako si u prilici, probaj razgovarati sa ljudima koji su završili ETF, koji rade, šta je to čime se oni bave i razlučiti da li je to ono što tebe interesuje.
U cijeloj toj priči nemoj se bojati tvoje gimnazijske "podloge". Možda će ti se na prvoj godini učiniti da kolege iz elektrotehničke lakše vladaju materijom iz npr. Osnova elektrotehnike. Ali nisu to španska sela, niti je neshvatljivo i teško. Pogotovo sa dobrom matematičkom podlogom, te općim znanjem i načinom "razmišljanja" koji nosiš iz gimnazije. Kasnije već počinje novo gradivo i za gimnazijalce i za elektrotehničare, startate sa iste pozicije.
I, u krajnjoj liniji, prvobitni izbor smjera nije nešto što te nužno veže za jedan pravac u radu. Istina, puno je veća povezanost AE, EE i TK, u odnosu na RI, koji već nakon druge godine ima jako malo zajedničkih predmeta sa prva tri. Barem je tako bilo u periodu mog studiranja. Znanje stečeno na jednom smjeru (kroz predmete koji se obrađuju) ti može sutra olakšati početak rada na takvim poslovima. Ali puno bitnija stvar koju ćeš ponijeti sa faxa je "inženjerski način razmišljanja". Tako da ćeš se, uz volju i želju za rad i učenje, vrlo lako snaći i na poslovima koji su "drugog smjera".
Sretno!
- zlaataan
#671 Re: Vodic za brucose na ETF
Mislim da će sada biti malo teže prebacivanje, pogotovo sa i na RI.
Razlog tome je što će vjerovatno od iduće godine (ako ne iduće, onda one tamo) biti izmijenjen plan i program, te će samo prvi semestar biti zajednički, a već na drugom će biti dva predmeta zajednička, te tri predmeta za AiE, TK i EE, a drugačija tri predmeta za RI. Samim tim će biti otežano prebacivanje koje uključuje RI.
Razlog tome je što će vjerovatno od iduće godine (ako ne iduće, onda one tamo) biti izmijenjen plan i program, te će samo prvi semestar biti zajednički, a već na drugom će biti dva predmeta zajednička, te tri predmeta za AiE, TK i EE, a drugačija tri predmeta za RI. Samim tim će biti otežano prebacivanje koje uključuje RI.
-
dodjoska__
#672 Re: Vodic za brucose na ETF
sunrise - Svjesna sam težine i važnosti matematike na etfu, imam solidnu, ako ne i jako dobro znanje iz srednjoškolske matematike ( zbog tih spomenutih takmičenja), tako da me taj prijemni ne brine previše, a imam i naviku da radim, samostalno, pa to koliko ću uspjeti, zavisi koliko ću se snaći na početku.. a mislim da ste i vi fini, pa ćete mi pomoći
Ali što se tiče onih osnova iz srednje škole, mislim da ne moram da brinem zbog toga.
nedzmun- Upravo to i jeste problem, jer nemam baš u okruženju ljudi koji su završili etf, i s kim mogu da se posavjetujm.. Najviše su mi ovi forumi.. A najbliže tim sturčnim predmetima, je samo jedna oblast fizike, tj elektromagnetizam(drugi razred gimanzije), koja mi je doduše, bila prezanimljiva
RI bi odabrala ponajviše zbog savjeta s foruma, kako je najperspektivniji smjer, a programiranje mi nije slaba strana, barem ovo srednjoškolsko
( ne morate mi govoriti kako to nije ni priblližno onome s čime ću se susresti na etfu, znam sve, ali ako sam se u ovom "početničkom" super snašla, savladat ću nekako i ono teže
)
zlatane, kad će se znati to definitivno kad se mijenja plan?
hvala što mi rušiš sve nade 
nedzmun- Upravo to i jeste problem, jer nemam baš u okruženju ljudi koji su završili etf, i s kim mogu da se posavjetujm.. Najviše su mi ovi forumi.. A najbliže tim sturčnim predmetima, je samo jedna oblast fizike, tj elektromagnetizam(drugi razred gimanzije), koja mi je doduše, bila prezanimljiva
zlatane, kad će se znati to definitivno kad se mijenja plan?
- zlaataan
#673 Re: Vodic za brucose na ETF
Ne znam, vidio sam neku radnu verziju. Nema na čemu hahahdodjoska__ wrote:sunrise - Svjesna sam težine i važnosti matematike na etfu, imam solidnu, ako ne i jako dobro znanje iz srednjoškolske matematike ( zbog tih spomenutih takmičenja), tako da me taj prijemni ne brine previše, a imam i naviku da radim, samostalno, pa to koliko ću uspjeti, zavisi koliko ću se snaći na početku.. a mislim da ste i vi fini, pa ćete mi pomoćiAli što se tiče onih osnova iz srednje škole, mislim da ne moram da brinem zbog toga.
nedzmun- Upravo to i jeste problem, jer nemam baš u okruženju ljudi koji su završili etf, i s kim mogu da se posavjetujm.. Najviše su mi ovi forumi.. A najbliže tim sturčnim predmetima, je samo jedna oblast fizike, tj elektromagnetizam(drugi razred gimanzije), koja mi je doduše, bila prezanimljivaRI bi odabrala ponajviše zbog savjeta s foruma, kako je najperspektivniji smjer, a programiranje mi nije slaba strana, barem ovo srednjoškolsko
( ne morate mi govoriti kako to nije ni priblližno onome s čime ću se susresti na etfu, znam sve, ali ako sam se u ovom "početničkom" super snašla, savladat ću nekako i ono teže
)
zlatane, kad će se znati to definitivno kad se mijenja plan?hvala što mi rušiš sve nade
-
dodjoska__
#674 Re: Vodic za brucose na ETF
de joj, nek ne bude jos ovu godinu
haha
-
doc.dr.
#675 Re: Vodic za brucose na ETF
Novi nastavni planovi i progami na ETF-u o kojima zlataan govori primjenjivaće se tek od onih koji upišu 2014 godine, jer oni moraju proći verifikaciju na senatu, što je nemoguće izvesti do upisa generacije koja će se ove godine upisivati...