Carrington-Cutileiro plan

Locked
muha_sa

#651 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by muha_sa »

Hipatija wrote:Nije to nikakva „salonska priča“ – već činjenica: Nacionalizam je bujao u Srbiji i prelio se preko njenih granica.
Kada su se po Bosni počele nosati slike Slobodana Miloševića skoro godinu dana (tokom 1989 i 1990) postavljao sam isto pitanje novinaru „Fronta slobode“: Hoće li nas „Slobo“ uspjeti podijeliti i zavaditi?!
Zlo rođeno, nabujalo i izvezeno iz Srbije u Srbiji i treba savladati ( glogovim kocem kao i svaki pomahnitali vampir).
Potvrđena je često isticana opomena: Jedan nacionalizam rađa (proizvodi) drugi nacionalizam. Danas imamo na djelu u jednom dijelu BiH pretvaranje nacionalizma u nacizam ( a vođe i političke i vjerske o tome šute, kao da to i žele i podstiču ga).
ejh :-) šta se vracaš u to doba :D doba kad se mitingovalo--kad su se mošti noHale--kad se jogurt revolucijom i ulicom skidalo tadašnje rukovodstvo--kad se Gazimestanom prolamale ratnicke parole--kad se Yuga proglašavala tamnicom naroda-kojeg :?:
nemojmo o tom vremenu--krenimo od referenduma za nezavisnu BiH. pa onda ubistvo svata na baš-čaršiji i eto razloga za dolazak J(N)A korpusa da oslobode pola BiH.

al-nemojmo talasat da se komšije ne prepoznaju :D
Hipatija

#652 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by Hipatija »

Naravno nećemo o prošlosti i protivustavnom formiranju SAO, MAO, zajednica opština i drugih torova! Zaboravimo prošlost - mislimo na "svijetlu" budućnost.
Ponosno prekopavali i skrivali i umrle "prirodnom smrću" ( "samoubili se").
Ma, za sve je to kriv Alija ( i za Kosovo, i za Vukovar, i za Dubrovnik, i za Prijedor, i za Bijeljinu, I za Višegrad, i za Vlasenicu, i za....)
KENJAC

#653 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by KENJAC »

muha_sa wrote:
KENJAC wrote:Cinjenica je da su u tom trenutku svi mislili da mogu izvuc vise! Posli vise od sto hiljada mrtvih, normalno je da sad svi traze opravdanje zasto to nije prihvaceno tada a prihvaceno je poslije. Kako bi inace opravdali zrtve i opstanak na vlasti? I sto je jos gore svi dan , danas govore kako su pobjedili! Kad cujem "Bosna je ostala jedinstvena" -place mi se. A kad cujem RS je drzava- smijo mi se!
Ovo kako Srbi nisu htjeli nista drugo nego rat i sve za sebe, to isto cujem od Srba u odnosu na Bosnjake. Isto od rijeci do rijeci, "Sa Alijom se nije moglo pregovarat kad je on samo htio rat"
Sad je rat zavrsen. Mrtvi se ne mogu dici! a na nama je da vise nikad ne ostanemo izmanipulisani idejama nasih vodja, niti da dozvolimo iko drugi brine o nasoj buducnosti! Al...... kako stvari stoje..... "Cigani se oko kuce vrte....."
:?:
Sto :?: ??? Ti si zadovoljan kako je tvoj vodja sve ovo odigro i sta si na kraju dobio ??
MuaDib

#654 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by MuaDib »

JBL wrote:
MuaDib wrote:Problem bosanskohercegovački naroda jeste što mogu slobodno reči ne žele da prizanju da su ih njihove vođe s početka 1990. odveli u rat, kako bi ostvarili svoje političke ciljeve. Iste te vođe su igrale na kartu zajedništva kada je trebalo rušiti tada jedinu bosanskohercegovačku stranku SKBiH - SDP. A poslije toga su igrali na kartu nepovjerenja i ocrnjivanja onih drugih. Tako je od samog početka rada Skupštine BiH nakon izbora 1990. godine nastupio cirkus. Poslanici SDA su malo malo pa spočitavali kako Srbi i Hrvati imaju rezervnu domovinu, SDS kako Srbi imaju otadžbinu Jugoslaviju, HDZ kako neovinsa i suverena Hrvatska jedni garant opstojnosti Hrvata u BiH, kako su jedni fašisti, drugi fundamnetalisti i slično. A sve u cilju etničkog podvajanja građana BiH i lakšeg manipulisanja narodnim masama.
A što je nagore i dan danas većina naroda BiH slijedi tada uspostavljenu matricu.
Opet salonska prica o africkim plemenima... "i ko nas bre zavadi".
Etiketa salonska je već odavno poznata etiketa nacionalista, koji u nedostatku argumenata uvijek pribjegavaju etiketiranju.
Odgovor ko nas zavadi, je jasan: NACIONALISTIČKE STRANKE !!!
Jer ko odgovori na ovo pitanje, riješiti će situaciju u BiH!!!

Šta će SDA u koaliciji sa SDS koja je genocidna stranka utemeljena na političkoj misli Nikole Pašića, sa tendencijom rehabilitacije četništva i velikosrpskog hegemonizma. Kao i HDZ koja je neoustaška stranka, koja BiH vidi u okviru proširene hrvatske države, po potrebi bez Srba, sa Muslimanima kao hrvatskim cvijećem.

Šta će SDS u koaliciji sa SDA kao mladomuslimanskom strankom utemeljenoj na kleroislamskoj političkoj misli i Islamskoj deklaraciji, koja samatra nespojivim islamski i kršćanski civilizacijski krug i koja smatra da su jedino Muslimani autohtoni narod u BIH. Ili još gore sa HDZ kao histerićnom antisrpskom strankom, koja granicu Hrvatske vidi na Drini, po Karadžiću "mitskoj srpskoj reci".

Šta će HDZ sa SDA kao fundamentalističkom islamokracijskom strankom i SDS jugokominističko - srbočetničkom strankom u kaliciji.

Do izbora su navedene tri bili veliki prijatelji i matične narode pozivali da ne glasaju za koministe gdje su u manjini, već za prijateljske nacionalne stranke, kasnije u većini sluačajeva za svoje dželate. Na kraju krajeva kad su pobjedili međusobno su se častili već gore navedenim izjavama.

Odgovor je jasan: ZATO ŠTO SU TREBALE JEDNA DRUGOJ; ZATO ŠTO SE TREBALE "OPASNE" PARTNERE

Kad je došao: Carrington-Cutileirov plan bilo je kasno!!!

Jer svi su oni mislili da če rat trajati 5 dana, da će NATO skršiti JNA, da će JNA skršiti odluke orhgana BiH, da će Europa u strahu od islamske države i srpskih neokomunista nastaviti politiku favorizovanja katolika ko nekada Austrougarska.

Zato su ove bajne stranke krenule u rat, misleći da će isprovocirati MZ na akciju, odnosno JNA tj. kako je ko gledao na situaciju. Istinu vam je teško prihvatiti jer se ne uklapa u vaše nacionalno romantičarske predstave rata. Pola vas što ovdje piše oni bi ovo, ono, što blate cijele narode, rata nije ni vidjelo ni doživilo. I zato nemojte pričati previše, jer bolje je i 1000 godina pregovarati nego i jedan dan ratovati. A ovi koji su sve zakuhali, koji su započeli kolotečinu mržnje, šovinizma, zla i fašizma kreirali i u međunarodnu pomoć se nadali su za vrijeme rata hodali po večerama i Bosnu cijepali, nakon rata su donacije razgrabili i ponovo vladaju na knfliktnim matricama.

I DOK SE VEĆINA NE PROBUDI IZ CRNOG TRONACIONALNOG SNA; OVDJE NEMA NAPREDKA!!!

Nemojmo čekati i raspravljati ko prvi treba da se probudi iz tog sna, već neka svako krene od sebe.
tbv

#655 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by tbv »

MuaDib wrote:...Kad je došao: Carrington-Cutileirov plan bilo je kasno!!!

Jer svi su oni mislili da če rat trajati 5 dana, da će NATO skršiti JNA.....
jeste, kasnio je plan jedno sest godina, jer je BiH vec '86 u glavam velikosrpskih ideologa bila srpska zemlja...

nisu svi, jedni su mislili da rata nece biti, drugi su se okopavali, i vec vrsili agresiju u BiH, sa nadom da ce sve da se zavrsi za par mjeseci....
muha_sa

#656 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by muha_sa »

KENJAC wrote:
muha_sa wrote:
KENJAC wrote:Cinjenica je da su u tom trenutku svi mislili da mogu izvuc vise! Posli vise od sto hiljada mrtvih, normalno je da sad svi traze opravdanje zasto to nije prihvaceno tada a prihvaceno je poslije. Kako bi inace opravdali zrtve i opstanak na vlasti? I sto je jos gore svi dan , danas govore kako su pobjedili! Kad cujem "Bosna je ostala jedinstvena" -place mi se. A kad cujem RS je drzava- smijo mi se!
Ovo kako Srbi nisu htjeli nista drugo nego rat i sve za sebe, to isto cujem od Srba u odnosu na Bosnjake. Isto od rijeci do rijeci, "Sa Alijom se nije moglo pregovarat kad je on samo htio rat"
Sad je rat zavrsen. Mrtvi se ne mogu dici! a na nama je da vise nikad ne ostanemo izmanipulisani idejama nasih vodja, niti da dozvolimo iko drugi brine o nasoj buducnosti! Al...... kako stvari stoje..... "Cigani se oko kuce vrte....."
:?:
Sto :?: ??? Ti si zadovoljan kako je tvoj vodja sve ovo odigro i sta si na kraju dobio ??
prvo mi reci ko je to moj vodja :?: :?:

-ko te to izmanipulisa :?:
-mene niko- nit ce me ikad iko izmanipulisat.
-izvršena agresija-brutalna agresija na moju-a bogme i tvoju BiH--šta sam/smo to trebali radit :?:

kakav vodja kakvi bakraci a pogotovo neka manipulacija :-)

ps.
znam isto tako da su mnogi ocekivali da ce nekog nestat-koga li :?:
ocekivali i nestanak BiH :-) opstasmo-visoku cijenu platismo al opstasmo i ostasmo--na neciju žalost--na žalost izmanipulisanih koji su vjerovali i krenuli u ostvarenje velike Srbije a ostaše bez drugog oka u glavi a bogme i kolijevka ode.
harač

#657 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by harač »

nek' je nama alije. daće allah... :D
hercegovac_pravi

#658 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by hercegovac_pravi »

karanana wrote:pa dobro, ja ni ne sumnjam da su ovi to tako i rekli, ali kao vuk draskovic im bio djavolji advokat i suprotnost? ma da.....
ali moze li mi molim vas neko potvrditi, ovaj CC plan je usmeno i pismeno bio prihvacen od svih i onda je alija povukao svoj potpis, jeli tako bilo? ili ga karadzic nije nikad ni prihvatio?
Nije tako bilo...vrati se jednu stranicu unazad pa pročitaj kako je bilo. CC plan kao kredibilan dokument u suštini nije nikada ni postojao. Postojali su PRINCIPI dogovora, principi koje su se mijenjali u ta dva mjeseca koliko su tri runde pregovora trajle. Prnicipi koje je velikosrpska strana mijenjala situacijom na terenu, pokoljima, etnilkim čišćenjem i progalšenjima nekakvih CAO...mao...itd...
hercegovac_pravi

#659 Re: Carrington-Cutileiro plan

roštilj wrote:
JThomas wrote:smiješna je priča o bilo kakvom dogovoru i planu u situaciji gdje je jedna strana imala svo oružje, i bila spremna na apsolutno sve sa tim oružjem, što se kasnije vidjelo...a druga nije imala ništa. i da je bio potpisan...ko bi ga sproveo u djelo u takvoj situaciji? da su oni koji su mogli htjeli da spriječe klanje...učinili bi to i ovako, ali nisu.
pa aliji su amerikanci obecali podrsku pa mu nije bilo mrsko da bude zrtva. od pocetka je igrao na kartu zrtve i nadu u americku pomoc.
Pa imaš li ikakav dokument ili neku zvaničnu verziju ovakve tvrdnje ili proizvoljno pišeš ono što bi ti želio da se desilo? Znam da nemaš, jer se ovakve tvrdnje uvjek svedu na kafansko političarenje...koje veze sa realnosti nema. Vrati se samo jednu stranicu unaprijed pa pročitaj u čemu je sama bit CC plana koji u suštini nije nikada ni postojao kao konkretan dokument.
hercegovac_pravi

#660 Re: Carrington-Cutileiro plan

roštilj wrote:pa sjecam se svega. ne trebaju mi kljujicevi citati. boban i karadzic su prihvatili, alija se predomislio. i onda su pocele konstrukcije koje pise gorstak i koje ti pises.

sda je prva nacionalna stranka osnovana u bih, zatim hdz pa sds. od predizborne kampanje do kutiljerovog plana pred referendum sda je pricala o narodima i bili su izrazito narodna stranka. zatim se pocinje pricati o gradjanima i volji vecine gradjana, ustavu republike bih. ocito je da je alija odustao od principa dogovora naroda i uz americku sugestiju formalno usvojio istu politiku kakvu danas deklarativno podrzava sdp. ta je politika nada u dugorocnu americku podrsku i vjera u odlucujucu prevagu brojnosti bosnjaka.
:lol: :lol:
Tipično....
Nigdje argumenta, samo trla baba dlan da joj prođe dan...
zavrzlama

#661 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by zavrzlama »

Kratko i jasno:

cetnici su sve radili(nudeci kojekave pregovore,dogovore) da bi nasankali Aliju da ne ide na referendum o nezavisnosti BIH,jer su znali da ce preko 60% stanovnistva glasati za nezavisnost....cilj je bio bioloski unistiti bosnjake,BIH podijeliti sa Hrvatskom a sve to dok je BIH u vakumu kao medjunarodno nepriznata drzava....velikosrbi sebi nikad nece oprostiti sto su isli sistemom "I jare i pare" praveci SAO,ukopavajuci se oko BIH gradova, otvoreno pretvarali JNA u cetnicku vojsku,a sve to prije odluke o referendumu o nezavisnosti BIH...probosanska strana je vec od klanja po Vukovaru(1991) imala dovoljno argumenta,da je spas BIH i bosnjaka i drugih naroda koji vole BIH izlazak na referendum o nezavisnosti BIH...THE END..nema vise,nema dalje,kapak..to je to...
MuaDib

#662 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by MuaDib »

zavrzlama wrote:Kratko i jasno:

cetnici su sve radili(nudeci kojekave pregovore,dogovore) da bi nasankali Aliju da ne ide na referendum o nezavisnosti BIH,jer su znali da ce preko 60% stanovnistva glasati za nezavisnost....cilj je bio bioloski unistiti bosnjake,BIH podijeliti sa Hrvatskom a sve to dok je BIH u vakumu kao medjunarodno nepriznata drzava....velikosrbi sebi nikad nece oprostiti sto su isli sistemom "I jare i pare" praveci SAO,ukopavajuci se oko BIH gradova, otvoreno pretvarali JNA u cetnicku vojsku,a sve to prije odluke o referendumu o nezavisnosti BIH...probosanska strana je vec od klanja po Vukovaru(1991) imala dovoljno argumenta,da je spas BIH i bosnjaka i drugih naroda koji vole BIH izlazak na referendum o nezavisnosti BIH...THE END..nema vise,nema dalje,kapak..to je to...
Alija je bio dio njihovog tima!!!
hercegovac_pravi

#663 Re: Carrington-Cutileiro plan

MuaDib wrote:
zavrzlama wrote:Kratko i jasno:

Alija je bio dio njihovog tima!!!
:run:
donBeton

#664 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by donBeton »

Trebalo je ovo prihvatiti. Jebo Bosnu, ba, imali bi ljudi familije.
hercegovac_pravi

#665 Re: Carrington-Cutileiro plan

donBeton wrote:Trebalo je ovo prihvatiti. Jebo Bosnu, ba, imali bi ljudi familije.
Nebi jer prihvatanjem ovog nebi bilo ni ljudi a samim tim ni familija
p206

#666 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by p206 »

Zna li neko gdje mogu besplatno download ovu knjigu?

The war in Bosnia-Herzegovina: ethnic conflict and international intervention
By Steven L. Burg, Paul S. Shoup
kv99

#667 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by kv99 »

donBeton wrote:Trebalo je ovo prihvatiti. Jebo Bosnu, ba, imali bi ljudi familije.
Koje familije ? One u Velikoj smrdiji ili Velikoj Rvackoj ? Ko se poslije Vukovara nadao da ce sve proci u miru taj danas lezi na dnu Drine/ Save / Une/Sane/ Vrbasa / Bosne ili neka masovne grobnice. U najboljem slucaju bi danas bilo kao Albancima na Kosovu 1989-1999 a u najgorem bi Bosnjaci bili fizicki unisteni kao sto je pokusano i 1992-95.
Hemel

#668 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by Hemel »

no comment...
Nebula

#669 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by Nebula »

Bosnolog wrote: U Brckom je gnocidna presjecena a zapadni dio iste je odsjecen teritorijem koji je pod jurisdikciom BiH sa vecinskim Bosnjackim stanovnistvom ,odatle ce krenuti rat u BiH a tim cinom ce Deyton biti poniste i nista vise ne vazi sto pise u njemu,nakon toga ce se zauvijek rijesiti pitanje BiH i smeca u njoj :mrgreen:
:lol: E svašta. Da li se i ostali nadaju ovome? Krajnje naivno. Srbima odgovora trenutna situacija puno više nego Bošnjacima. Neće oni mrdnuti prstom već ćemo ih mi na kraju ZAMOLITI da se odvoje. Budite pametni ljudi. Opstruiraju nas i usporavaju a u isto vrijeme imaju etnički čistu teritoriju sa jasno definisanim granicama. Njima strateški nije bitno što nisu Srbija. Dvije etnički čiste srpske države jedna do druge. Granica se prelazi sa ličnom kartom. Muslimani i Hrvati ih nikako ne mogu ugroziti u Srpskoj.

Uskoro ćemo mi koji se sjećamo Bosne i Hercegovine prije 92 godine ostariti (pomrijeti) i izgubit svaki uticaj a naša djeca će samo vidjeti etnički čistu Republiku Srpsku koja ih samo usporava kao balast. Naša djeca neće imati tu romantičnu nostalgiju za multietničkom zemljom koju mi imamo. Čak je i Sarajevo sve više jednonacionalno (uz sve više vehabija). Naša djeca će sebe doživljavati kao Muslimane na dosta homogenoj teritoriji koje samo usporavaju isto tako homogene teritorije Srba i Hrvata. Podjela je neminovna i uvijek je bila. Ko god shvata šta je država i zašto postoji mogao je to shvatiti i 92. (Alija jeste i to je nekoliko puta rekao). Lijepo će ljudi da čekaju da ih zamolimo da se odvoje i puste nas na miru. Usput ćemo im dati Brčko i koridor prema krajini a oni nama zauzvrat recimo ostatke opština Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad, Iliđa i Trnovo (jednom rječju Srpsko Sarajevo i Jahorinu). Neki kompromis u tom smislu. Ima smisla jer njima treba da spoje teritorije a mi ne možemo dozvoliti da Srbija bude na Trebeviću i na Dobrinji.

E samo je pitanje šta će biti sa podjelom sa Hrvatima. Tu već očekujem nove sukobe i krv jer nema jasnih granica kao što je slučaj sa Srbima pa se još ne zna šta je čije. Ali nakon još jednog krvoprolića i to će se znati. Vjerovatno ćemo mi njima ustupiti Bihaćki kanton a oni nama Mostar i srednju Bosnu. Tako ćemo mi dobiti homogenu i kompaktnu teritoriju koja može opstati a Hrvatska će svoju "kiflu" udebljati tamo gdje je "najtanja" a i Split će dobiti zaleđinu.

Nešto ovako je najvjerovatnija budućnost:

Image
hercegovac_pravi wrote: Da li vi stvarno mislite da su Srbi ratovali u BiH da bi ostali u istoj ?????
Nisu ali i ovo im odgovora jer znaju da mi moramo popustiti a oni samo formalno nisu spojeni sa Srbijom. U svemu ostalom njima ništa ne fali. Mogu kako hoće na svojoj teritoriji. Spajanje je sad samo stvar rutinske završnice (šahovski žargon).
1gorstak wrote:Sto se mene tice, mozemo se mrcvariti ovako jos 50 godina ali predaje ne moze biti.
Znači nešto kao Palestina? Zbog nekih glupih ponosa da budemo jad i bijeda? Ako ti je važniji ponos od budućnosti tvog dijeteta onda nisu puno pametna osoba. Republika Srpska je realnost i ništa im ne možemo. Ta teritorija je sada Srpska i gotovo. Može nama biti krivo ali to je tako. Šta imamo od toga što taj dio formalno zovemo BiH? Ništa a imamo samo probleme. Ponos sam po sebi nije loša osobina ali kada je besmislen i sam sebi svrha onda postaje loša osobina.

Ljudi neće da žive sa nama. Šta tu nije jasno?
Last edited by Nebula on 14/10/2011 22:51, edited 1 time in total.
hercegovac_pravi

#670 Re: Carrington-Cutileiro plan

unas reknu ...."kaži guzici da se veseli"..odnosno "krepaj kenjče dok šparoga rodi".. :zzzz:
Locked