Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Karabaja

#651 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Karabaja »

Hoćeš dati 50 KM za njega? :D
Dobiješ garanciju na to da se neće vraćati kući :D
ami8

#652 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ami8 »

Evo ova moja pocela da jede breskve i lubenicu, valjda joj treba vitamina :-)
simbabimba

#653 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by simbabimba »

Ljudi izvinite ako je vec negdje napisano (a sigurno jeste) ali nemam vremena da sve iscitavam - nasli smo na ulici mace (jedno jedino samo i napusteno) staro najvise 10 dana, i hranimo ga bebi adaptiranim mlijekom. Jede, piski, kaki sve super. Posto smo vec imali ovako malih macica sirocica koji su se znali naprasno nakon nekog vremena razboliti i uginuti bez obzira na uredno hranjenje molim vas ako imate bilo kakav savjet da mi napisete. Ono sto smo mi dosad iz iskustva zakljucili je da su ovi mali bez maminog mlijeka uzasno slabog imuniteta, da ih potencijalno vrebaju da ih uniste crijevni paraziti (oko mjesec dana starosti valjda dok se razviju :roll: ) i da je odrzavanje higijene presudno. Na ovim vrucinama mi je to nekako najteze, jadnica i piski i kaki ispod sebe pa se nekad sva uvalja. Ne smijem je naravno kupati nego samo vlaznim krpicama to brisemo. Uzasno je tuzna i place jer je sama (da ih je barem dvoje...) i tako....

Helem SAVJET ZA ODGOJITI NAPUSTENU MACU BEBU MOLIIIMMMM!
Sheikha

#654 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Sheikha »

Planiram svojoj djevojcici kupiti perzijsku macu.
Razmisljam da joj kupim dvije, kako jednoj maci ne bi bilo dosadno.
E, sad me zanima kako odabrati mace? Da li uzeti sestru i brata ili ne? Koliko je uopste pametna ideja uzeti dvije? Mozda je samo jedna dovoljna? Sta onda odabrati: musko ili zensko?
Voljela bih da maca bude sto drustvenija i da se voli maziti. Pretpostavljam da to zenke vise vole od muskih maca.
Na sta trebam obratiti paznju prilikom odabira?
Ova pitanja mi trenutno padaju na pamet, al ako se jos cega sjetim, pitam svakako. Nadam se da ce mi neko pomoci. Svaki savjet je dobro dosao.

Hvala unaprijed :)
minjonja

#655 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

Sheikha wrote:Planiram svojoj djevojcici kupiti perzijsku macu.
Razmisljam da joj kupim dvije, kako jednoj maci ne bi bilo dosadno.
E, sad me zanima kako odabrati mace? Da li uzeti sestru i brata ili ne? Koliko je uopste pametna ideja uzeti dvije? Mozda je samo jedna dovoljna? Sta onda odabrati: musko ili zensko?
Voljela bih da maca bude sto drustvenija i da se voli maziti. Pretpostavljam da to zenke vise vole od muskih maca.
Na sta trebam obratiti paznju prilikom odabira?
Ova pitanja mi trenutno padaju na pamet, al ako se jos cega sjetim, pitam svakako. Nadam se da ce mi neko pomoci. Svaki savjet je dobro dosao.

Hvala unaprijed :)
ne mogu da ti odgovorim na pitanja jer nikad nisam ja birala macku, one su mene birale :D tako da ti oko toga ne mogu pomoci. samo mogu da ti kazem da ako imas mogucnost, uzmi dvije. dupla radost :D a i da macka ne zaboravi sta je i da ima s kim da se igra.

zenke su obicno umiljatije, ali ne mora znaciti. ima zenki koje grizu i ne vole da se maze, a ima i muzjaka koji samo gledaju kako u krilo da skoce. znaci nije neko iskljucivo pravilo. sve zavisi od samog karaktera zivotinje. moja mimi, iako ima 2 godine, se ponasa kao macic. cim vidi koncic, ona se pocne igrati i nije joj mrsko to raditi citav dan ako treba, dok senci samo gleda da je daleko od drugih macaka da moze u miru da se izlezava.

eto, nadam se da ces usreciti svoju djevojcicu i da ce njoj i macama biti super :)
Sheikha

#656 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Sheikha »

Hvala minjonja na odgovoru :)

Mi inace imamo perzijsku macu, tj. moji je u Bosni imaju, a mi kad smo odlazili ostavili smo je jer nije mogla s nama ici. U pitanju je macak, koji je nedrustven, ponekad i agresivan, a totalno je nezainteresovan za igru. Zadnji put kad smo bili u BiH morala sam konstantno da motrim na njega kad se igrao sa mojom curicom da je ne bi ogrebao.
Ona pravo voli mace, htjela je da ga ganjvi, da se s njim igra, al on je ne benda ni 1% , pa mi je to krivo :( i ne zelim da uzmemo macu koja ce biti takva.
E sad opet sam citala sam da je to i do vrste macke, u ovom slucaju perzijanerke, da one bas i nisu druzeljubive kao ove "ostale" mace. Opet, ne znam :?

A ako budemo uzeli dvije, jel pametno uzeti brata i sestru ili dvije sestre ili da mace ne budu od istih roditelja?

Svoju djevojcicu cu svakako usreciti, svakako :) al morace da priceka dok mama ispita sve prednosti i mane dolaska maca u kucu, jer cemo uskoro dobiti i jos jednog clana obitelji :)
vox-populi

#657 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by vox-populi »

@Sheikha

ako mozes priustiti dvije macke, onda obavezno uzmi dvije. I ako mozes dobiti brata i sestru (ili sestru i sestru ili brata i brata) nemoj se dvoumiti. Razloga je vise. Prvo, brat i sestra su se vec navikli jedno na drugo. Dakle, manja ce im trauma biti kada ih razdvojis od majke i dovedes svojoj kuci. A daleko ce im manja trauma biti nego kada bi kupila jendog macica na jednom mjestu a drugog na drugom. Drugo, vec su sigurno naucili da koriste jedan WC. Cesto se zna desiti da dva macica ne zele da koriste jedan WC pa onda moras kupiti jos jedan, naci mjesto za njega, pa onda ciscenje dva WC i sl. Ovako nemas taj problem. Mi smo recimo prvo kupili jednog macka pa nakon 7 mjeseci uzeli jos jednog. Period navikavanja je trajao i kostao. Trece, kada su oba macica priblizne starosti, onda ce jesti istu hranu i neces imati problema kada je jednom macicu recimo 12 mjeseci i treba preci na hranu za odrasle macke a drugom macicu je 5 mjeseci i jos punih 7 treba da se hrani hranom za macice. To je nas slucaj, i kako oboje radimo, bice veliki problem kako ih hraniti. I na kraju, macici ce se sigurno bolje osjecati u dvoje nego kada su sami. Zato, nemoj se dvoumiti nego uzmi dva.

Musko ili zensko, tesko je odgovoriti. Mi imamo dva muzijaka. Rudi, stariji, je prava beba. Mjesanac je Maine Coon-a i perzijske macke i nevjerovatna je maza. Voli da se kupa i nema nista protiv ako ga gnjavis i nosas po stanu po cijeli dan. Jako voli ljude, cak i one koje ne poznaje. I nevjerovatno je miran, u ovih 7 mjeseci kako ga imamo, nije napravio apsolutno nikakvu stetu, zavjese ok, biljke ok itd.
Oskar, mladji, je mjesanac sijamske i domace macke. Dosta je zivlji ali takodjer voli da bude blizu ljudi, da se mazi i sl.

Za zenke ti stvarno ne bih znao reci.

Ako te brinu troskovi, jedino na cemu ces osjetiti troskove je hrana. Moraces duplo kupovati za dvije macke. Ostalo su jednokratni troskovi i novcanik ce ti ih osjetiti samo u prvoj godini (vakcinacije i kastracija).

Eto, ovako na brzinu, pa ako te jos nesto zanima, pitaj.
Sheikha

#658 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Sheikha »

@vox populi, hvaaala veliko na savjetu i objasnjenju :thumbup:
Sheikha

#659 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Sheikha »

Da li neko zna moze li se u Sa nabaviti vrsta mace scottish fold i koliko kosta?
Hvala :)
terra_incognita

#660 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by terra_incognita »

Pitanje: maca izgleda ima gliste? nemam onu kutiju da je nosim veterinaru a nije mi blizu da bih mogla bez. Postoji li neki lijek koji bih joj sama mogla nabaviti ? Veoma je mršav u zadnje vrijeme...sad ne znam ni sama koji je parait u pitanju....
minjonja

#661 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

terra_incognita wrote:Pitanje: maca izgleda ima gliste? nemam onu kutiju da je nosim veterinaru a nije mi blizu da bih mogla bez. Postoji li neki lijek koji bih joj sama mogla nabaviti ? Veoma je mršav u zadnje vrijeme...sad ne znam ni sama koji je parait u pitanju....
daj mu tablete protiv parazita. ja kupila na veterini komad 2 KM, caniverm.

daj mu pola tablete pa za 7 dana drugu polovinu.

ne moras ga nigdje voditi, sama mu mozes dati.
terra_incognita

#662 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by terra_incognita »

Super, hvala ti, već sam se vidjela s njim kako se ganjamo po tramvaju do Malte :)
amiria

#663 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by amiria »

terra_incognita wrote:Pitanje: maca izgleda ima gliste? nemam onu kutiju da je nosim veterinaru a nije mi blizu da bih mogla bez. Postoji li neki lijek koji bih joj sama mogla nabaviti ? Veoma je mršav u zadnje vrijeme...sad ne znam ni sama koji je parait u pitanju....

Moj macak imao je gliste, uz gliste je imao i proljev... meni su preporucili prazinon, posto je jako mali jednu cetvrtinu tablete. Vec sutradan je izbacio gliste a i proljev je prestao. Nakon 4 sedmice smo mu dale drugu cetvrtinu i to je bilo to... nije imao vise problema :-D
amiria

#664 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by amiria »

Pitanje: gdje je najbolje i najsigurnije uraditi sterilizaciju, koliko maca treba da je stara, koliko traje oporavak, i koliko kosta?
Imam malu macu(2 mjeseca), pored nje macka (oko 5 mjeseci)... jos uvijek su pravo mladi, al macak u posljednje vrijeme njuska malenu kuda ne bi trebalo :)
vox-populi

#665 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by vox-populi »

amiria wrote:Pitanje: gdje je najbolje i najsigurnije uraditi sterilizaciju, koliko maca treba da je stara, koliko traje oporavak, i koliko kosta?
Imam malu macu(2 mjeseca), pored nje macka (oko 5 mjeseci)... jos uvijek su pravo mladi, al macak u posljednje vrijeme njuska malenu kuda ne bi trebalo :)
Preporuke o tome kada je najbolje sterilisati macku ili macka su jako razlicite, i zavise od drzave do drzave. Recimo, u literaturi pisanoj u USA ces naci da se sterilizacija preporucuje sto ranije. U Americi sterilizaciju rade i sa dva mjeseca. Ovdje u Njemackoj ce rijetko koji veterinar pristati da uradi sterilizaciju prije 5 mjeseci starosti, i obicno kazu da je i to rano. Mi smo naseg starijeg macka kastrirali kada mu je bilo 7 mjeseci. Pratili smo upute veterinara koji je rekao da macka dovedemo na sterilizaciju onda kada njegov urin promjeni miris. Jako je bitno sterilisati macka prije nego sto zapisa stan. Ako se desi da zapisa stan, vrlo je vjerovatno da ce to nastaviti raditi i nakon sterilizacije.

Eh, kako ti imas muzjaka i zenku, situacija je malo komplikovanija. Mislim da je 5 mjeseci prerano, najbolje sacekaj jos mjesec dana, naravno ako si u mogucnosti da ih pratis, odnosno da ih ne ostavljas same. Ako radis ili studiras i ako su oboje veci dio dana sami, onda je mozda ok da muzjaka kastriras odmah. Procitaj malo na internetu o opasnostima prerane kastracije. Generalno, muzjaci koji se kastriraju prerano mogu zaostajati u razvoju, dakle biti manjeg rasta. Jos veci problem je (doduse ne tako cest) da prerano kastriranim muzjacima tijelo nastavlja rast sasvim normalno, ali glava ne raste ili raste jako malo. Na kraju imas macka sa minijaturnom glavom.

EDIT: zaboravih o samoj proceduri i oporavku. Za muzjake je cijeli proces dosta laksi i brzi. Ne znam kakve su cijene u Sarajevu, mi smo ovdje platili nekih 60€. Cijela procedura je izgledala ovako. 12 sati prije operacije, macka ne bi trebala nista jesti, dakle, nahraniti macka navecer i to je to. Odveli smo ga u kliniku u 9 ujutro. Sama operacija je bila zavrsena za 15-tak minuta. Iz klinike smo ga preuzeli u 17:00, dakle skoro osam prvih sati poslije operacije je proveo u klinici. Rekli su nam da je to bolje jer je smjesten bio u prostoriji koja je kontrolisana, sa posebnom dozom feromona koji opustaju macke. Takodjer su nam rekli da je malo mjaukao kada se probudio ali nista posebno i nista izvan normalnog. Nije povracao niti se ponasao van normalnog. Naravno, bio je pod uticajem narkoze tako da je bio nestabilan, usporen i generalno nezainteresovan. Kada smo ga doveli kuci, dobio je odmah hranu, malo je jeo i uglavnom prespavao do slijedeceg dana. Vec slijedeceg dana je poceo normalno da hoda i da se penje na svoje drvo. Sasvim normalno ponasanje je nastupilo vec treceg dana. Nije bila potrebna nikakva dodatna kontrola, konci su se sam razgradili.
minjonja

#666 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

samo jos da dodam informacije o cijeni kod nas... kastracija je jeftinija i kosta oko 40 KM, a sterilizacija oko 60 KM. ja sam svoje sve kastrirala i sterilizirala sa oko 6 mjeseci. muzjak je velik, ima normalnu glavu :D

ne znam gdje zivis, ali samo nemoj kod mrkulica. za njega sam cula grozne stvari, mada ja nisam imala loseg iskustva s njim. te kofol zenku sterilizirao, a ispostavilo se samo da ju je otvorio i zatvorio, pa onda prisio mokracni mjehur negdje gdje ne treba i macka umrla... ja sam kod veterinara amara 6 sterilizirala/kastrirala i sve su mace dobro. samo je senci imala kao nekih problema zbog anestezije, vjerovatno zato sto je mala macka. budila se 2 dana. to sve zavisi od macke do macke. minjonja se probudila 10 minuta nakon operacije i skakala okolo.
amiria

#667 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by amiria »

minjonja wrote:samo jos da dodam informacije o cijeni kod nas... kastracija je jeftinija i kosta oko 40 KM, a sterilizacija oko 60 KM. ja sam svoje sve kastrirala i sterilizirala sa oko 6 mjeseci. muzjak je velik, ima normalnu glavu :D

ne znam gdje zivis, ali samo nemoj kod mrkulica. za njega sam cula grozne stvari, mada ja nisam imala loseg iskustva s njim. te kofol zenku sterilizirao, a ispostavilo se samo da ju je otvorio i zatvorio, pa onda prisio mokracni mjehur negdje gdje ne treba i macka umrla... ja sam kod veterinara amara 6 sterilizirala/kastrirala i sve su mace dobro. samo je senci imala kao nekih problema zbog anestezije, vjerovatno zato sto je mala macka. budila se 2 dana. to sve zavisi od macke do macke. minjonja se probudila 10 minuta nakon operacije i skakala okolo.
Najbolje onda da Amara nazovem i dogovorim se s njim :)
ami8

#668 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ami8 »

amiria wrote:
minjonja wrote:samo jos da dodam informacije o cijeni kod nas... kastracija je jeftinija i kosta oko 40 KM, a sterilizacija oko 60 KM. ja sam svoje sve kastrirala i sterilizirala sa oko 6 mjeseci. muzjak je velik, ima normalnu glavu :D

Najbolje onda da Amara nazovem i dogovorim se s njim :)
Mi smo macu sterilizirali kad je imala pola godine. U Vet life - 100 KM. Ostaje kod njih poslije sterilizacije citav dan. Ja sam zadovoljan uslugom.
amiria

#669 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by amiria »

Macak je danas povracao, 2-3 puta nisam sigurna. Ovo je prvi put da se to dogodi. Procitala sam da to moze da bude zbog necega sto je pojeo, a nije mu prijalo stomaku, ili zbog dlaka, i jos kojekakvih razloga sam nasla...
Nego mene interesuje imali neka hrana da kupim da jede ili nesto da skuham, jer hrana sto mu inace kupujem je previse masna i jaka (bar tako izgleda) pa me strah da ne bi od toga opet povracao.
simbabimba

#670 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by simbabimba »

Ako nastavi da povraca hitno ga vodi veterinaru. Ne rizikuj da dehidrira.

Ako mislis da je samo iziritiran stomak prijace mu da iskuhas rizu na vodi sa bijelim pilecim mesom. To im je lagano i daje se kod probavnih smetnji. Samo nek se riza doooobro skuha da pusti onu "sluz" jer to je nabitnija stavka - oblozi i smiri crijevnu sluznicu.
amiria

#671 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by amiria »

simbabimba wrote:Ako nastavi da povraca hitno ga vodi veterinaru. Ne rizikuj da dehidrira.

Ako mislis da je samo iziritiran stomak prijace mu da iskuhas rizu na vodi sa bijelim pilecim mesom. To im je lagano i daje se kod probavnih smetnji. Samo nek se riza doooobro skuha da pusti onu "sluz" jer to je nabitnija stavka - oblozi i smiri crijevnu sluznicu.

Povratio je danas nekad, vec sam rekla 2-3 puta, sad se smirio, spava. Ako bude nastavio da povraca vodim ga veterinaru!
A to s rizom i pilecim mesom odmah cu da napravim.
Lady Saray

#672 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Lady Saray »

kad je najbolje nakon okota uraditi sterilizaciju? utice li to na mlijeko i macice?
minjonja

#673 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

amiria wrote:Macak je danas povracao, 2-3 puta nisam sigurna. Ovo je prvi put da se to dogodi. Procitala sam da to moze da bude zbog necega sto je pojeo, a nije mu prijalo stomaku, ili zbog dlaka, i jos kojekakvih razloga sam nasla...
Nego mene interesuje imali neka hrana da kupim da jede ili nesto da skuham, jer hrana sto mu inace kupujem je previse masna i jaka (bar tako izgleda) pa me strah da ne bi od toga opet povracao.
jesi li ga to kastrirala pa povraca, ili nisi? jer ako si ga kastrirala, tada povracaju kad se bude poslije operacije.

jedna moja maca, minjonja, cesto povraca jer se prezderava. kako ih im 5 sad, dajem im svima u isto vrijeme. ona svoje smaze u sekundi, onda od drugih krade i na kraju povrati. mozda i tvoj to isto radi jer si rekla da imas dvije, pa pojede tvojoj drugoj maci. samo ga dobro prati kad jede, kad povraca, jel mu ponasanje normalno ili je postao slab, kakva je stolica...
amiria

#674 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by amiria »

minjonja wrote:
amiria wrote:Macak je danas povracao, 2-3 puta nisam sigurna. Ovo je prvi put da se to dogodi. Procitala sam da to moze da bude zbog necega sto je pojeo, a nije mu prijalo stomaku, ili zbog dlaka, i jos kojekakvih razloga sam nasla...
jesi li ga to kastrirala pa povraca, ili nisi? jer ako si ga kastrirala, tada povracaju kad se bude poslije operacije.

jedna moja maca, minjonja, cesto povraca jer se prezderava. kako ih im 5 sad, dajem im svima u isto vrijeme. ona svoje smaze u sekundi, onda od drugih krade i na kraju povrati. mozda i tvoj to isto radi jer si rekla da imas dvije, pa pojede tvojoj drugoj maci. samo ga dobro prati kad jede, kad povraca, jel mu ponasanje normalno ili je postao slab, kakva je stolica...

Nisam ga jos nosila na kastraciju, tek za sedmicu dvije.

Otkrili smo uzrok, sinoc je ponovo povratio, dok sam cistila :cry:, izmedju ostalog u bljuvotini je bio i rep od misa :-)
Posto zivim u kuci sa velikom avlijom, mace tokom ljete najveci dio dana provedu napolju, u maminom cvijecu :D. A mama od Maze svaki dan dodje da jede i pije kod nas, ponekad donese i sto je tog dana ulovila. Inace pazimo da ne pojedu sta od toga sto je ona donijela, al juce su malo ranije izasli vani tako da je vjerovatno tada uspio da ga pojede. Mislim da ce ubuduce da se drzi svoje hrane, jer mu misonja nije ni najmanje prijao :-).

Inace, jutros je dobro :) , od 5 sati skakuce sa Mazom po sobi i meni po glavi :D
minjonja

#675 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

drago mi je da nije nista strasno :)
Post Reply