Upravitelj smije samo da skine sa racuna zgrade za sudske takse ali NIKAKO ZA ZASTUPNIKA/ADVOKATA, jer po zakonu o uslovima da postane upravitelj mora da ima stalnog uposlenog pravnika.Garden of illusion wrote:Bellice upravitelj pokreće tužbeni postupak u ime i za račun zgrade a ne u svoje ime, u tužbi potražuje dugovanja za račun ulaza a ne za svoj račun,tako da i svi troškovi idu na račun ulaza. Pitaj svog upravitelja kako riješava takve probleme i ko plaća troškove advokata na izgubljenim parnicama. Parnice se najčešće gube onda kad se ne može dokazati da je tuženi stanar stanovao na adresi navedenoj u tužbi,odnosno stanar nikad nije donio na uvid i evidenciju dokaze o vlasništvu, PEV nije prijavio promjenu stanara što je bila njegova obaveza po zakonu o održavanju i kad dođe do tužbe ni upravitelj ni PEV ne mogu dokazati da je stanar živio tu i sud ne može presuditi u korist ulaza.Bellica wrote:Ako je izgubio upravitelj onda on placa, a ne zgrada, na kraju, sto se nije potrudio da ne izgubi, da se to tako uzima onda oni ne bi nista radili, voljeli bi da gube parnice pa da naplacuu od ulaza, vjeruj mi da im je u vecem interesu da dobiju parnicu. Jer oni su preduzece, imaju svog pravnika koji ih zastupa, ovaj radi u sluzbi stanara, kao i za sve ostalo. Uostalom, voljela bih vidjeti da je neko od njih izgubio parnicu protiv stanara koji ne placaju. I cak da uzmu u te svrhe koje si navela, moraju imati suglasnost PEV, nikako 1KF ne smiju uzeti bez toga, jer da nije tog sistema, uzimali bi za sta god bi im zatrebalo, hvala Bogu pa je to tako regulisano
I da ,upravitelju je u cilju da dobije parnicu i većina njih se zaista trudi da se sve završi u korist stanara ali sporadičnih slučajeva uvijek ima,i u primjeru koji sam navela evidentno je da je parnica izgubljena zbog propusta PEV a ne upravitelja .
Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
-
HALO.BA
#651 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
- Garden of illusion
#652 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Naravno,ali bellica i ja smo razgovarale o tome ko plaća troškove advokata kojeg je angažovala tužena strana u slučaju da upravitelj izgubi spor,a ne o angažovanju advokata s upraviteljeve straneHALO.BA wrote:Upravitelj smije samo da skine sa racuna zgrade za sudske takse ali NIKAKO ZA ZASTUPNIKA/ADVOKATA, jer po zakonu o uslovima da postane upravitelj mora da ima stalnog uposlenog pravnika.
- vozač
#653 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
hvala svima na savjetima "glede skidanja ledenica i provjere", prvom prilikom ću to raskopati, znam i način kako, polako im se tovarim na kosti,
@ garden ... jarane, da je ta dizalica i korpa za skidanje ledenica koju spominješ, došla pred našu zgradu, to bi bio događaj kojeg bi se zasigurno svi sjećali, duže nego olimpijade 84
kakva ba dizalica čovječe, jasno je ko dan da nisu dolazili nego samo napuhali račun, pa sad kad je došao godišnji izvještaj kontaju neće se niko havjestiti za ledenicama od prije godinu dana, samo su se malo zajebali u proračunu
vjerovatno će i u godišnjem za 2011 pisati da su skidali ledenice, kad dospije u februaru 2012, razjebaću ja to, samo polako
@ garden ... jarane, da je ta dizalica i korpa za skidanje ledenica koju spominješ, došla pred našu zgradu, to bi bio događaj kojeg bi se zasigurno svi sjećali, duže nego olimpijade 84
kakva ba dizalica čovječe, jasno je ko dan da nisu dolazili nego samo napuhali račun, pa sad kad je došao godišnji izvještaj kontaju neće se niko havjestiti za ledenicama od prije godinu dana, samo su se malo zajebali u proračunu
vjerovatno će i u godišnjem za 2011 pisati da su skidali ledenice, kad dospije u februaru 2012, razjebaću ja to, samo polako
- Garden of illusion
#654 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ne znam zaista da li su ti skidali ledenice ili ne ali sam samo navela da ne moraju ući u stan da bi ih skinulivozač wrote:hvala svima na savjetima "glede skidanja ledenica i provjere", prvom prilikom ću to raskopati, znam i način kako, polako im se tovarim na kosti,
@ garden ... jarane, da je ta dizalica i korpa za skidanje ledenica koju spominješ, došla pred našu zgradu, to bi bio događaj kojeg bi se zasigurno svi sjećali, duže nego olimpijade 84![]()
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#655 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Sretno ti bilo, samo nemoj po mom sistemu ŠTOS-NOS-PATOS. Greška neoprostiva, pa i danas patim.vozač wrote:hvala svima na savjetima "glede skidanja ledenica i provjere", prvom prilikom ću to raskopati, znam i način kako, polako im se tovarim na kosti,
@ garden ... jarane, da je ta dizalica i korpa za skidanje ledenica koju spominješ, došla pred našu zgradu, to bi bio događaj kojeg bi se zasigurno svi sjećali, duže nego olimpijade 84![]()
Čim nema Godišnjeg izvještaja istaknutog na oglasnoj ploči ili zgodnom mjestu u haustoru, to je prvi znak da upravitelj i PEV nešto muljaju.
- vozač
#656 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
ma ne nerviram se, nego mi šega, kakva ba dizalica, pa kod nas gorilo u podrumu, a oni poslali nekakva dva balavca u teksas jaknama i sa rukama u džepovima, mi sve ugasili, a oni se poslije dva sata pojavili sa pitanjem "šta je to bilo"Garden of illusion wrote:Ne znam zaista da li su ti skidali ledenice ili ne ali sam samo navela da ne moraju ući u stan da bi ih skinulivozač wrote:hvala svima na savjetima "glede skidanja ledenica i provjere", prvom prilikom ću to raskopati, znam i način kako, polako im se tovarim na kosti,
vjerovatno će i u godišnjem za 2011 pisati da su skidali ledenice, kad dospije u februaru 2012, razjebaću ja to, samo polakoA odeš kod upravitelja ,tražiš radni nalog i šta je navedeno u njemu, moraju ti pokazati, i vidiš sve. Nemoj se nervirati.
pojava dizalice u našem kraju bila bi ravna slijetanju apola 12
- vozač
#657 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
ja sam odavno upratio njihove finte, najveći problem je što nas je ovaj prethodni maksimalno uvalio, a osim toga imamo i jednog velikog dužnika od 2000 KM, pa nas i to zeza, odnosno vezane su nam i ruke i noge, jer oni samo pričaju kako smo svakako u minusu, a u minusu smo zahvaljujući strovaljivanju sa interfonima, ovo se može samo dugoročno riješiti, ali dok pređemo u plus,
"zasad je 1:0 za njih, samo što mi postepeno preuzimamo inicijativu, nadam se da ćemo uhvatiti barem produžetke, a onda su naši"
"zasad je 1:0 za njih, samo što mi postepeno preuzimamo inicijativu, nadam se da ćemo uhvatiti barem produžetke, a onda su naši"
-
Ogre
#658 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Imam nekoliko pitanja u vezi upravitelja, posto smo mi tu relativno novi. U novoizgradjnim zgradama na Pofalicima tek nekoliko ulaza placa upravitelja koji je prinudno imenovan od strane ministarstva. U nasem ulazu procenat naplate je ispod 40 %, i to nekako pokriva troskove ciscenja i nekih sitnih radova. Svaki mjesec upravitelj prestavniku stanara dostavi racn za prosli mjesec, interesuje me da li stanari, ili sam predstavnik mogu zahtjevati na uvid racune za sijalice, bravu, ili vec sta je sve kupljeno, da budemo sugurni da je to stvarna cijena, i da li postoji neki dio zakona koji upravitelja moze "natjerati" da da svoju ponudu za odrzavanje sa cijenama usluga, jer ovaj nas trenutni kaze da su to povjerljive informacije?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#659 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
@Orge,Ogre wrote:Imam nekoliko pitanja u vezi upravitelja, posto smo mi tu relativno novi. U novoizgradjnim zgradama na Pofalicima tek nekoliko ulaza placa upravitelja koji je prinudno imenovan od strane ministarstva. U nasem ulazu procenat naplate je ispod 40 %, i to nekako pokriva troskove ciscenja i nekih sitnih radova. Svaki mjesec upravitelj prestavniku stanara dostavi racn za prosli mjesec, interesuje me da li stanari, ili sam predstavnik mogu zahtjevati na uvid racune za sijalice, bravu, ili vec sta je sve kupljeno, da budemo sugurni da je to stvarna cijena, i da li postoji neki dio zakona koji upravitelja moze "natjerati" da da svoju ponudu za odrzavanje sa cijenama usluga, jer ovaj nas trenutni kaze da su to povjerljive informacije?
Evo ti Zakon po kojem se vrši održavanje zaj. dijelova zgrada i upravlja zgradama, pa ne dozvoli da te mangup vara:
http://msp.ks.gov.ba/sites/msp.ks.gov.b ... kst__0.pdf
Ko da gledam, svi vi u zgradi ste novi, tek se upoznajete, a on (PEV) uletio na foru, čuj
Zakon kaže da etažni vlasnici (EV) MORAJU izabrati upraviteljsku firmu i svog predstavnika etažnih vlasnika (PEV) pred upraviteljem. PEV može biti bilo koja punoljetna osoba u koju vi EV imate povjerenja i mislite da je sposobna da vas predstavlja. Uslov je da je ta osoba državljanin BiH. Uopšte to ne mora biti jedan od EV iz vašeg ulaza, vaše zgrade. Ove poslove može obavljati i neka firma, na primjer, neka od upraviteljskih firmi.
@Bellica, pokretačica ove teme je PEV za svoju zgradu i čini mi se, još jednu,...Nezaposlena, odgovorna, pročitaj njene postove da bi se uvjerio/la, uspješna, pa bih preporučio da nju angažujete. Kontaktiraj sa njom putem PP.
Vaša zgrada je sada nova i ima malo toga za održavanje, ali doći će vrijeme kada će zgrada ostariti i počeće se kvariti instalacije i sve ostalo što po Zakonu spada u zajedničke dijelove zgrade. Dobri domaćini, odnosno vlasnici, skupljaju pare - štede za teže vrijeme koje će SIGURNO doći, pa će trebati činiti VELIKE OPRAVKE( VELIKE OPRAVKE=VELIKE PARE) Pročitaj Zakon,... to ti je prvo što trebaš uraditi.
Po @Bellicinim riječima najbolja upraviteljska firma je OKI.
Ti što ne plaćaju, direktno otimaju novac od vas koji plaćate naknade za održavanje i upravljanje. Kako?
Manje novca na računu za održavanje => Zgrada se lošije održava => Manja trenutna tržišna vrijednost stana, bilo kojeg u zgradi/ulazu.
Sad, ti razmisli, stan se jednom ili dva puta u životu kupuje, pa bujrum, il' dozvoli da te komšije neplatiše potkradaju, il' ne dozvoli!?
Još o cjenovniku usluga:
Ministar je trebao, ali nije, u roku od 6 mjeseci nakon donošenja Zakona (2002.g. je uvedeno upraviteljstvo) donijeti nekakav Pravilnik o normativima iz kojih se mogu derivirati cijene usluga.
Kantonalni cjenovnik, dakle, ne postoji,...Samo ako je interno upraviteljska firma napravila cjenovnik, po meni, trebalo bi to istaknuti na oglasnu ploču u haustoru. O ovome će malo podrobnije @Garden of illusion.
-
Ogre
#660 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Hvala puno na odgovoru i savjetima
Zgrada jeste nova, sad u maju će dvije godine. Problem je u tome da, ovdje ne bih stvarno nikoga da uvrijedim, većina stanara su nepismeni seljaci, ali bukvalno. Radi se o tome da je izvođač radova dao dvije godine garanciju na zgradu, i po našim stanarima do isteka gaarncije ne treba plaćati upravitelja. Nakon što smo prešli zakonski rok dat da sami izaberemo upravitelja to je za nas uradilo ministarstvo, i GOLDING je sad prinudni upravitelj, i to je po zakonu.
U cijelom ulazu ima 5 (od 16) stanova da plaćaju, ogorčeni smo, ali zaista ne znamo kako natjerati ostale da plaćaju. Jer kad se to spomene upravitelj to odmah dođe na granicu fizičkog obračuna. Djevojka koja trenutno obnaša da kažem funkciju predstavnika zakaze sastanak, međutim pojavi se troje ljudi, uopšte neće da čuju za to, a to šta pričaju o njoj, da je lopov, ovakva onakva, samo što se eto ponudila da bar mi koji plaćamo imamo bar čišćenje stubišta, ako ništa. Eto to je problem, kako ljude natjerati da plaćaju? Nemamo dovoljno potpisa ni za legalni izbor predstavnika, ni upravitelja...
U cijelom ulazu ima 5 (od 16) stanova da plaćaju, ogorčeni smo, ali zaista ne znamo kako natjerati ostale da plaćaju. Jer kad se to spomene upravitelj to odmah dođe na granicu fizičkog obračuna. Djevojka koja trenutno obnaša da kažem funkciju predstavnika zakaze sastanak, međutim pojavi se troje ljudi, uopšte neće da čuju za to, a to šta pričaju o njoj, da je lopov, ovakva onakva, samo što se eto ponudila da bar mi koji plaćamo imamo bar čišćenje stubišta, ako ništa. Eto to je problem, kako ljude natjerati da plaćaju? Nemamo dovoljno potpisa ni za legalni izbor predstavnika, ni upravitelja...
-
HALO.BA
#661 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
E sada novo pitanje za vas PEVce
Kako i na koji način je od novca koji dobije PEV regulisano plaćanje poreza? Jel imate ugovor o dijelu ili nešto drugo? Jel upravitelj dužan da plaća porez ili kako to već ide? 
-
zonbirile
#662 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
------------------------------------------------------------Ogre wrote:Hvala puno na odgovoru i savjetimaZgrada jeste nova, sad u maju će dvije godine. Problem je u tome da, ovdje ne bih stvarno nikoga da uvrijedim, većina stanara su nepismeni seljaci, ali bukvalno. Radi se o tome da je izvođač radova dao dvije godine garanciju na zgradu, i po našim stanarima do isteka gaarncije ne treba plaćati upravitelja. Nakon što smo prešli zakonski rok dat da sami izaberemo upravitelja to je za nas uradilo ministarstvo, i GOLDING je sad prinudni upravitelj, i to je po zakonu.
pa vrati se nazad ja stalno pokušavam da dokažem da je đavo crn,ali par PEV-va i tumača idiotskog Zakona,crtaju stvarnost duginim bojama.Moja poenta je da je zakonodavac štitio formu i upravitelje,a platiše ostavio na ledini i sve prepustio nekom "socijalističkom" poimanju radnog naroda.Stalno ponavljam ja plačam i nije moje odnosno kroz zakonska riješenja ne bi trebalo biti moj problem,problem naplate.Vezati mene,i servisiranje održavanja sa ostalim na ovaj način je smiješno,tragično.
- Garden of illusion
#663 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Porez na naknadu predstavnika iznosi 18,60% od iznosa plate (do 15% od ukupno uplaćenih mjesečnih naknada za održavanje). Naknada se obračunava na osnovu ugovora o djelu a porez se naplaćuje sa računa ulaza.PEV obavlja funkciju za svoje stanare, oni mu daju platu ,plaćaju porez na nju kao između ostalog i na sve ostale izvedene radove.HALO.BA wrote:E sada novo pitanje za vas PEVceKako i na koji način je od novca koji dobije PEV regulisano plaćanje poreza? Jel imate ugovor o dijelu ili nešto drugo? Jel upravitelj dužan da plaća porez ili kako to već ide?
- PipiDugaDevetka
- PipiDugaDevetka
#665 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Sve genijalne ideje su ustvari, jednostavne. Tako, na primjer, talijansko jelo pizza, komad tijesta, a odozgo nabacaš svega po malo što ti se zatekne u kkući. To se zove šigi-migi jelo.Ogre wrote:Hvala puno na odgovoru i savjetimaZgrada jeste nova, sad u maju će dvije godine. Problem je u tome da, ovdje ne bih stvarno nikoga da uvrijedim, većina stanara su nepismeni seljaci, ali bukvalno. Radi se o tome da je izvođač radova dao dvije godine garanciju na zgradu, i po našim stanarima do isteka gaarncije ne treba plaćati upravitelja. Nakon što smo prešli zakonski rok dat da sami izaberemo upravitelja to je za nas uradilo ministarstvo, i GOLDING je sad prinudni upravitelj, i to je po zakonu.
Ideja upraviteljstva je jednostavna. Lakše je jednoj upraviteljskoj firmi organizovati efikasno održavanje ako ima nadležnost nad 100 zgrada, nego toj jednoj od 100 da samostalno organizuje održavanje.
Pretpostavka je da ako direktor upraviteljske firme ugovara ugradnju interfona za 200 ulaza da će sa podizvođačem postići povoljniju cijenu uz isti kvalitet, nego kada u tu istu podizvođačku firmu dođe neko od vlasnika da ugovori ugradnju.
Sve bi bilo ok, da se upraviteljstvo ne uvodi u Bosni i Hercegovini, nego u Austriji.
Ne bi smo mi bili Bosanci i Hercegovci da sve ne okrenemo za 180 gradi.
GOLDING je valjda, već odradio utuženje. Sad je do sudova. Ja sam tužen u januaru 2007.g., a pripremno ročište mi je zakazano za 21. mart 2011., pa skontaj kada će doći na red ove tvoje neplatiše. Ne nadam se da ću se uspjeti odbraniti.
Preostaje ti da kao ''nadmoćna'' školovana osoba razgovorom ''šarmiraš'' neplatiše, budeš lider, vođa koji se razumije u to šta slijedi i nagovoriš (ubijediš) komšije da će kad-tad morati putem suda sve platiti. Ubijeđivanje vršiti pokazujući im isprintani Zakon.
U objašnjavanje uključiti i činjenicu da te komšije neplatiše, pored toga što zakidaju upraviteljsku firmu, zakidaju i komšije koje su redovne platiše. Vidi moj prethodni post-plavo obojeno!
Tokom ubjedjivanja traži da ti pokažu zakon po kojem kupljeni, a još uvijek neotplaćeni i neuvedeni u ZK stanovi nisu pod teretom i obavezom plaćanja redovnog održavanja, čišćenja stubišta, deratizacije,...osiguranja....
ZaHebano, ali se moraš potruditi, biti vođa, lider....Negdje sam vidio i natpis u haustoru, nešto kao:
KAD NE PLAĆAŠ UPRAVITELJU, ZAKIDAŠ I SVOJE KOMŠIJE PLATIŠE!
Probaj i postavljanjem takvog natpisa. Možda neko skonta. Izvjesi i obavijest o tome koga je sve GOLDING tužio.
Sve ovo činiš prvenstveno radi sebe i muke, krvi, znoja, suza koje si prosuo da bi zaradio taj svoj stan.
Prijavi se da ti hoćeš da budeš PEV, pa na posao! Kada više ne mogneš izdržati, prepusti posao @Bellici.
Napomena:
Prema Zakonu, Skup etažnih vlasnika se može održati na dva načina. Stvarni skup kada se okupljaju ljudi u određenom prostoru i u tačno određeno vrijeme i Skup etažnih vlasnika prikupljanjem potpisa. Vidi u Zakonu propisanu proceduru.
- Garden of illusion
#666 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Prema zakonu o upravljanju i održavanju Član.17 obaveza upravitelja između ostalog stoji :Ogre wrote: da li postoji neki dio zakona koji upravitelja moze "natjerati" da da svoju ponudu za odrzavanje sa cijenama usluga, jer ovaj nas trenutni kaze da su to povjerljive informacije?
-pružanje svih informacija predstavnicima etažnih vlasnika i Ministarstvu , uključujući cjenovnik radova i usluga
Ovo je po zakonu, u praksi ćeš teško dobiti kompletan cjenovnik (možda da dobiješ dio npr.samo elektro radovi) jer je cjenovnik zaista povjerljiv iz prostog razloga što taj cjenovnik neko veoma lako može odnijeti kod drugog upravitelja i ovaj može formirati cijene koje su povoljnije od upravitelja od kojeg si dobio cjenovnik
- PipiDugaDevetka
#667 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
@Gardenice,
Jesi li ti ikada vidjela ovaj pravilnik iz člana 29.?
Jesi li ti ikada vidjela ovaj pravilnik iz člana 29.?
Postoji li ovo?Član 29.
Ministar će posebnim pravilnikom propisati tehničke normative za održavanje zajedničkih dijelova,
prostora i opreme zgrada u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona.
- Garden of illusion
#668 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Nisam @Pipi . Pretpostavljam da bi trebao biti negdje, zakonska je obaveza, ali ko ga i gdje čuva ne znam . Možda bi se moglo naći u Ministarstvu?
EDIT: Našla sam i ovo u zakonu, ako niko ne nađe "Pravilnik" ,Član 58.Do donošenja propisa iz člana 29. ovog zakona ostaje na snazi Odluka o normativima održavanja stanova (“Službene novine grada Sarajeva“, broj 8/78).
EDIT: Našla sam i ovo u zakonu, ako niko ne nađe "Pravilnik" ,Član 58.Do donošenja propisa iz člana 29. ovog zakona ostaje na snazi Odluka o normativima održavanja stanova (“Službene novine grada Sarajeva“, broj 8/78).
- PipiDugaDevetka
#669 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Hvala, @Garden-aginice.
Možda je praksa različita, pa najbolje je da @Garden of illusion objasni. Možda PEV donosi račune upravitelju, pa on vrši isplatu.
Za ovo boldirano i uvećano, vidi šta kaže Zakon kako se to ''odrađuje'':Ogre wrote:Imam nekoliko pitanja u vezi upravitelja, posto smo mi tu relativno novi. U novoizgradjnim zgradama na Pofalicima tek nekoliko ulaza placa upravitelja koji je prinudno imenovan od strane ministarstva. U nasem ulazu procenat naplate je ispod 40 %, i to nekako pokriva troskove ciscenja i nekih sitnih radova. Svaki mjesec upravitelj prestavniku stanara dostavi racn za prosli mjesec, interesuje me da li stanari, ili sam predstavnik mogu zahtjevati na uvid racune za sijalice, bravu, ili vec sta je sve kupljeno, da budemo sugurni da je to stvarna cijena, i da li postoji neki dio zakona koji upravitelja moze "natjerati" da da svoju ponudu za odrzavanje sa cijenama usluga, jer ovaj nas trenutni kaze da su to povjerljive informacije?
Upravitelj isplati određenu sumu novca PEV-u, pa onda on kupuje te sitnice i čuva ručune u slučaju da neko želi vidjeti.Član 8.
Redovno održavanje zajedničkih dijelova zgrada se finansira iz sredstava mjesečne naknade za
održavanje i dodatnih sredstava koja odezbijede etažni vlasnici i obuhvata slijedeće poslove:
1. deratizacija u skladu sa programom Kantona Sarajevo, dezinfekcija po potrebi i dezinsekcija po
potrebi,
2. redovno mjesečno održavanje i servisiranje liftova,
3. uklanjanje ledenica, snijega i leda sa streha i krovova,
4. uklanjanje svih visećih predmeta sa fasada i krovova koji ugrožavaju sigurnost prolaznika,
5. pročepljenje kanalizacije,
6. izdvajanje sredstava za utuživanje etažnih vlasnika koji ne plaćaju naknadu,
7. održavanje internih govornih uređaja i njihovih instalacija,
8. nabavka sitnog potrošnog materijala (sijalice, sredstva za čišćenje prostora),
Možda je praksa različita, pa najbolje je da @Garden of illusion objasni. Možda PEV donosi račune upravitelju, pa on vrši isplatu.
-
Ogre
#670 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Hvala vam puno na odgovorima
mislim da cu sad i ja u svoje slobodno vrijeme uloziti dodatni napor da nesto promjenimo
Ja sam vidjela da nasa predstavnica stanara ima radne naloge od upravitelja. Upravitelj je njoj donio sijalice, pa smo mi to postavljali sami, kad kome treba. Medjutim, mene interesuje da li ja kao stanar (ili predstavnik) mogu otici kod upravitelja i reci eh, a da vidimo malo taj racun, jesu li sijalice lupam 10 maraka, kao sto si ti nama fakturisao, ili 5?
Ja sam vidjela da nasa predstavnica stanara ima radne naloge od upravitelja. Upravitelj je njoj donio sijalice, pa smo mi to postavljali sami, kad kome treba. Medjutim, mene interesuje da li ja kao stanar (ili predstavnik) mogu otici kod upravitelja i reci eh, a da vidimo malo taj racun, jesu li sijalice lupam 10 maraka, kao sto si ti nama fakturisao, ili 5?
- PipiDugaDevetka
#671 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ne možeš, tako su namjerno napravili i napisali Zakon da ti kao obični EV nemaš pristupa informacijama, nego samo PEV. I ja sam u početku, pi3dio jer ne mogu saznati ko je uplatio, a ko nije za određeni mjesec.To je bilo negdje 2003. godine,....Ogre wrote:Hvala vam puno na odgovorimamislim da cu sad i ja u svoje slobodno vrijeme uloziti dodatni napor da nesto promjenimo
-
zonbirile
#672 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
-------------------------------------------------------------------------------Ogre wrote:Hvala vam puno na odgovorimamislim da cu sad i ja u svoje slobodno vrijeme uloziti dodatni napor da nesto promjenimo
odličan primjer nonsensa,idiotluka,vrijeđanja inteligencije,sranja.Znači ti si dao novac iz kojeg je izbijeno do 15% za PEV,10% upravitelju,za to što ti je kupio sijalice i preko PEV-a poslao da ih sami postavljate.O tempora....Znači upravljanje je poput upravljanja Boingom-teško i skupo.Ja i kada je žiralno plačeno na sve to 17% PDV-a-aferim Čorkane ne reci nikom koje smo budale.
-
Bellica
#673 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Nije to 1:0 za njih jer je duzan taj sto ne placa, a nije duzna zgrada, prema tome, idi kod njih, trazi kopije naloga i za te ledenice i za sve skupa, nisam upoznata kakav vam je PEV (ima dosta post-ova pa mi se pomijesalo), zato cu pisati i jednu i drugu situaciju, ako vam je PEV dobar i korektan onda trazi od njega radne naloge na uvid i ako ne bude tog radnog naloga za skidanje ledenica neka se zali upravitelju i neka vam storniraju taj nalog i refundiraju sredstva. A ako je PEV los i nekorektan, onda ti lijepo napisi dopis upraviteljima, zapravo molbu i trazi kopije radnih naloga, nikako nemoj traziti usmeno, moras ostaviti pisani trag, predaj molbu na protokol, kopiju s potpisom ostavi sebi, ako ti ne odgovore za najvise 15 dana obrati se inspekciji, a ako ti kazu da su pobacali naloge opet se obrati inspekciji jer se nalozi cuvaju u arhivi 7 godina, prije isteka tog roka ne smiju se baciti, zato nemoj cekati iducu godinu, nego reaguj odmah, neka ti ne bude neprijatno jer taj komsija ne placa, on ima svoje vi ostali svoje, on je duzan, a niste vi, prema tome, neka njega tuze, a vama neka pruzaju usluge koje placate.vozač wrote:ja sam odavno upratio njihove finte, najveći problem je što nas je ovaj prethodni maksimalno uvalio, a osim toga imamo i jednog velikog dužnika od 2000 KM, pa nas i to zeza, odnosno vezane su nam i ruke i noge, jer oni samo pričaju kako smo svakako u minusu, a u minusu smo zahvaljujući strovaljivanju sa interfonima, ovo se može samo dugoročno riješiti, ali dok pređemo u plus,
-
Bellica
#674 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
PEv moze traziti cjenovnik i racune, ja bih savjetovala vasem PEV da procita zakon i onda necete morati da trazite savjete sa strane jer biti PEV ne znaci samo imati radne naloge, potpisati ih i gotovo, ima tu puno stvari koje treba obavljati. Vas PEV mora imati cjenovnik usluga vaseg upravitelja i traziti cjenovnik za taj sitni potrosni materijal koji moze okaciti na oglasnu plocu.Ogre wrote:Imam nekoliko pitanja u vezi upravitelja, posto smo mi tu relativno novi. U novoizgradjnim zgradama na Pofalicima tek nekoliko ulaza placa upravitelja koji je prinudno imenovan od strane ministarstva. U nasem ulazu procenat naplate je ispod 40 %, i to nekako pokriva troskove ciscenja i nekih sitnih radova. Svaki mjesec upravitelj prestavniku stanara dostavi racn za prosli mjesec, interesuje me da li stanari, ili sam predstavnik mogu zahtjevati na uvid racune za sijalice, bravu, ili vec sta je sve kupljeno, da budemo sugurni da je to stvarna cijena, i da li postoji neki dio zakona koji upravitelja moze "natjerati" da da svoju ponudu za odrzavanje sa cijenama usluga, jer ovaj nas trenutni kaze da su to povjerljive informacije?
-
Bellica
#675 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Zena koja obnasa funkciju PEV je li ima vasu suglasnost ili je to samo dok se ne izabere neko ko ce biti posveceniji ulazu i biti pravi PEV? Ovo je jako bitno, jer ako nema taj papir moze 100 godina da pokusava, a 3 stanara koji joj dodju na sastanak nisu dovoljni da bi je imenovali svojim PEV. Sljedece sto vam ne valja je "...da mi koji placamo imamo bar ciscenje ulaza..." ovo nikako nije uredu jer ako cete se vi zadovoljiti s ciscenjem ulaza, a placate onda tu nema sta da se prica. Zgrada vam je nova i ne treba trenutno nekih vecih radova, samo sijalice, mozda brave i ciscenje stubista, ono sto hocu da kazem je da se zgrada mora dobro odrzavati da bi sto duze mogla biti u dobrom stanju, a ako se vas PEV zalaze samo za ciscenje...Golding upravitelj nije los, relativno su novi i ja do sada nisam cula nista lose o njima, odlazila sam u ulaze koje oni odrzavaju i meni se cini da su dobri, i mislim da ce oni jednog dana biti medju boljim upraviteljima, samo kod vas je problem sto se naselilo dosta ljudi koji ne poznaju zakon o odrzavanju zajendickih dijelova, zato je tu PEV koji ce ih upoznati sa istim, i vjeruj mi uz dobru suradnju PEV i upravitelja imat cete dobar ulaz i oni koji ne placaju, platit ce. Evo kod mene je isto bila slaba naplativost, ali sam ulozila 12 mjeseci truda i rada da ljude uvjerim da placaju sebi, nama, nasem ulazu i sada bez poslovnih prostora imam samo 3 koji ne placaju. To me stajalo, kako sam napisala 12 mjeseci truda, rada, plakata, letaka, sijedih dlaka na glavi, ali isplatilo se. Naime, ono sto zelim reci je da vas PEV mora procitati zakon, shvatiti ga, pa ga onda promovisati stanarima, odrzavati vezu s Golding-om i necete imati problema, zgrada vam je nova, nema tu nekih velikih radova pa da se stanari ne mogu dogovoriti.Ogre wrote:Hvala puno na odgovoru i savjetimaZgrada jeste nova, sad u maju će dvije godine. Problem je u tome da, ovdje ne bih stvarno nikoga da uvrijedim, većina stanara su nepismeni seljaci, ali bukvalno. Radi se o tome da je izvođač radova dao dvije godine garanciju na zgradu, i po našim stanarima do isteka gaarncije ne treba plaćati upravitelja. Nakon što smo prešli zakonski rok dat da sami izaberemo upravitelja to je za nas uradilo ministarstvo, i GOLDING je sad prinudni upravitelj, i to je po zakonu.