Kakvi smo sa Akvaristikom

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Bekir_SA

#651 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Razlika u dva dana u rastu Ludvigije
Image
20.01

Image
22.01
Bekir_SA

#652 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Edmond wrote:Je li iko naručivao bilje preko ebay-a ?
sam pokusao par biljaka ali ne salju na duze destinacije...Mada evo sad gledam u shiping listi ima BiH samo u kakvom bi stanju stigla biljka :-?
rumit

#653 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

Bekir_SA wrote:
Edmond wrote:Je li iko naručivao bilje preko ebay-a ?
sam pokusao par biljaka ali ne salju na duze destinacije...Mada evo sad gledam u shiping listi ima BiH samo u kakvom bi stanju stigla biljka :-?
Mislim da je izvodljivo, ako transport ne bi prelazio nekih 5 dana (ako nisu u pitanju neke osjetljive biljke). S tim da bi biljci trebalo podosta vremena da se oporavi. Ako ces probati pricekaj toplije dane, jer po ovoj zimi tesko da bi biljke izdurale.

Sto se tice tvog rada oko akvarijuma, svaka ti cast. Sa ovolikim trudom ni rezultati ne mogu izostati :thumbup: .

Koji si difuzor uzeo? Jel ti i on stigao?
Bekir_SA

#654 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

rijec je o ovome difuzoru

Image

Image

Bubble counter is indispensable with any Co2 setup because it helps to estimate the amount of Co2 injected. Therefore, it is crucial to maintain the correct Co2 levels. Excess Co2 levels will lead to a sudden drop in pH level & cause severe stress to your fish. On the contrary, underdose of Co2 will affect the growth of your plants.

When Rhinox counter is setup, the bubbles will roll upwards along the coil. When they eventually escapes from the coil, you can count the number of bubbles per second to estimate on the Co2 injection rate.

Compatible with pressurized Co2 tanks & DIY yeast bottles
To setup:
-Fill the counter with water
-Connect the Co2 tubing to the inlet of the counter
-Co2 gas from the pipe will create bubbles in the water
-Count the number of bubbles per second to make calculation
-Rhinox counter can be placed outside the tank. Use the suction cups to attach it on the wall of the aquarium.

Size: 1 inch diameter, 5 inches height
Note: Suction cups included.

A evo narucio sam i ovu biljku, radi probe pa cemo bas vidjeti u kakvom ce stanju stici...

Java Moss

Image

Image
Last edited by Bekir_SA on 26/01/2010 00:24, edited 2 times in total.
uradi sam

#655 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Bekir_SA wrote:rijec je o ovome difuzoru

Image

Bubble counter is indispensable with any Co2 setup because it helps to estimate the amount of Co2 injected. Therefore, it is crucial to maintain the correct Co2 levels. Excess Co2 levels will lead to a sudden drop in pH level & cause severe stress to your fish. On the contrary, underdose of Co2 will affect the growth of your plants.

When Rhinox counter is setup, the bubbles will roll upwards along the coil. When they eventually escapes from the coil, you can count the number of bubbles per second to estimate on the Co2 injection rate.

Compatible with pressurized Co2 tanks & DIY yeast bottles
To setup:
-Fill the counter with water
-Connect the Co2 tubing to the inlet of the counter
-Co2 gas from the pipe will create bubbles in the water
-Count the number of bubbles per second to make calculation
-Rhinox counter can be placed outside the tank. Use the suction cups to attach it on the wall of the aquarium.

Size: 1 inch diameter, 5 inches height
Note: Suction cups included.

A evo narucio sam i ovu biljku, radi probe pa cemo bas vidjeti u kakvom ce stanju stici...

Java Moss

Image

Image

Bravo Bekire samo naprijed....
Edmond

#656 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Edmond »

Bekire jesi li sugaran da je ovo difusor ? Čini mi se da je ovo samo brojač mjehurića.
rumit

#657 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

Edmond wrote:Bekire jesi li sugaran da je ovo difusor ? Čini mi se da je ovo samo brojač mjehurića.
I meni se cini.
Bekir_SA

#658 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

rumit wrote:
Edmond wrote:Bekire jesi li sugaran da je ovo difusor ? Čini mi se da je ovo samo brojač mjehurića.
I meni se cini.

do mene falila je slika u postu...
ozd@

#659 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by ozd@ »

pozdrav

ev da predlozim ovaj site http://www.ciklidi.org/forum/ ko vec nije clan da se prikljuci ima tu fin broj ciklidasa iz sa pa se moze stosta naucit
a pogotovo ovu temu,koja je za sve akvariste...dakle rijec je o okupljanju...da se fino organizujemo pa da se malo bolje upoznamo,razmjenimo iskustva itd...http://www.ciklidi.org/forum/index.php/ ... 0.html#new
Edmond

#660 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Edmond »

Bekir_SA wrote:
rumit wrote:
I meni se cini.

Opet mi se čini da je to samo brojač mjehurića (ako je to ovaj proizvod):

Image

Mislim da ti na ovo treba raspršivač ili razbijač mjehurića npr.

Image
Bekir_SA

#661 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

ovo

Image

i ovo

Image

brojac i rasprsivac :run:
rumit

#662 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

Edmond wrote:
Bekir_SA wrote:
Opet mi se čini da je to samo brojač mjehurića (ako je to ovaj proizvod):
Pogledaj ponovo Bekirov post, postavio je sliku spiralnog difuzora sa keramikom.

Nisam vidio da je Bekir vec napisao :-)
Edmond

#663 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Edmond »

Da,da, nisam obratio pažnju,pošto oba imaju spiralu. :thumbup:
zdruzdjo

#664 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by zdruzdjo »

samo da napravim update.
oni mali su se pokotili i baskare se u mrijestilici.
jutros vidim auratus zenka ista stvar. ali obzirom da nisam vidio sa kim se .... moram biti optimista pa se nadati da je muzijak isto auratus. imala je sa kim. :-)
strafna

#665 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by strafna »

Evo ljudi da malo osvjezimo temu sa slikom ciklida :D sve ovi vegeterijanci pisu heheheh sala mala ljudi,vidim fino napredujete svaka cast...

Image

Image

Image
Qler

#666 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Qler »

zna li neko gdje ima kupiti onu mrijestilicu sto se potopi u akvarij?

ove zivorotke se mrijeste ko' lude, pa nam zao da ih stalno jedu ove vece.
znate na sta mislim, ono kao "posuda" zalijepi se na staklo i tu ubacim ribicu da se omrijesti :roll:
rumit

#667 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

Qler wrote:zna li neko gdje ima kupiti onu mrijestilicu sto se potopi u akvarij?

ove zivorotke se mrijeste ko' lude, pa nam zao da ih stalno jedu ove vece.
znate na sta mislim, ono kao "posuda" zalijepi se na staklo i tu ubacim ribicu da se omrijesti :roll:
Vidjao sam mrijestilice kod Armana. Vjerujem da ih ima i u drustvu.
Nabavi i plutajucu biljku (Ceratophyllum demersum) da se imaju gdje kriti male ribice. Mislim da je imaju u drustvu.
rumit

#668 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

strafna wrote:Evo ljudi da malo osvjezimo temu sa slikom ciklida :D sve ovi vegeterijanci pisu heheheh sala mala ljudi,vidim fino napredujete svaka cast...
Lijepo ovo kod tebe izgleda. Sareni se :) .
Imal malisana?
Koji je ovo pijesak kod tebe?
Qler

#669 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Qler »

hvala, pogledat cu imaju li
strafna

#670 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by strafna »

rumit wrote:
strafna wrote:Evo ljudi da malo osvjezimo temu sa slikom ciklida :D sve ovi vegeterijanci pisu heheheh sala mala ljudi,vidim fino napredujete svaka cast...
Lijepo ovo kod tebe izgleda. Sareni se :) .
Imal malisana?
Koji je ovo pijesak kod tebe?

sareni sareni :-D ma ima i malih,pijesak je sivi kvarcni sitni (uzet na pofalicima kod brane)
Qler:Mrijestilicu imas na cwili u agricomu.
Qler

#671 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Qler »

strafna wrote: Qler:Mrijestilicu imas na cwili u agricomu.

ee to mi pravo odgovara. Danas odoh usput mi je od posla. :) Hvala!
Bekir_SA

#672 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

hhehhehhe imam mrijest skalara... :D

Image

Image

Image

svakog trenutka ikre je sve vise i vise...

Dali neko ima neki manji akvarijum da mi posudi da prebacim ovu biljku sa ikrom u njega????
doktor78

#673 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Cestitam, Bekire!
Fakat, kako ide sa razmnozavanjem ovih ikrasica? Da li za to treba posebni akvarijum (po Bekirovom slucaju izgleda da ne treba :D ), posebni parametri vode, i.t.d.? Je li neko deverao s time?
Bekir_SA

#674 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Ne znam ali prije par dana sam primjetio da se ova dva skalara cešu od jedan list Aponogedona, mislio sam da su bolesni i promatro ih ali nikakvih simptoma osim tog "cesanja" nije bilo... Ni na kraj pameti mi nije bio mrijest :-)
Danas poslije hranjenja sam primjetio ikru... Ne znam dali im je sezona uopste, neko kaze da se Skalari mrijeste u vrijeme kiša... Istina je da ih u zadnje vrijeme hranim krvavom larvom, citao sam da ih i ona podstice na mrijest...
Ne znam stvarno, ovo su maticni skalari i sigurno im ovo nije prvi mrijes jer sve rade organizovano isto kao da su već prosli ovo, dok zenka polaze jaja, muzijak tjera ostale okolo a dok muzijak radi oplodnju zenka tjera ostale ribe :-)
U svakom slucaju trebao bi ikru sa ovim listom prebaciti u poseban akvarijum sa vodom iz ovog akvarijuma i drzati temperaturu od 26-28 stepeni i uvesti aerizaciju blizu lista kako bi se smanjilo nakupljanje pijesni na ikri...
Stvarno ako iko ima neki manji akvarijum neka mi se javi oduzit cu mu se...
strafna

#675 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by strafna »

Bekir_SA wrote:Ne znam ali prije par dana sam primjetio da se ova dva skalara cešu od jedan list Aponogedona, mislio sam da su bolesni i promatro ih ali nikakvih simptoma osim tog "cesanja" nije bilo... Ni na kraj pameti mi nije bio mrijest :-)
Danas poslije hranjenja sam primjetio ikru... Ne znam dali im je sezona uopste, neko kaze da se Skalari mrijeste u vrijeme kiša... Istina je da ih u zadnje vrijeme hranim krvavom larvom, citao sam da ih i ona podstice na mrijest...
Ne znam stvarno, ovo su maticni skalari i sigurno im ovo nije prvi mrijes jer sve rade organizovano isto kao da su već prosli ovo, dok zenka polaze jaja, muzijak tjera ostale okolo a dok muzijak radi oplodnju zenka tjera ostale ribe :-)
U svakom slucaju trebao bi ikru sa ovim listom prebaciti u poseban akvarijum sa vodom iz ovog akvarijuma i drzati temperaturu od 26-28 stepeni i uvesti aerizaciju blizu lista kako bi se smanjilo nakupljanje pijesni na ikri...
Stvarno ako iko ima neki manji akvarijum neka mi se javi oduzit cu mu se...
Nisu se oni cesali druze vec su pripremali taj isti list za polaganje ikre ;) znaju oni to detaljno i dugo cistiti...

Ma za kisu mi nije bas poznato,mrijest skalara najvise znaci od uparenost primjeraka njihove kondicije (ja sam vjerovao ili ne imao par maticnih koji su svakih 17 dana tacno u pola 5 ili 5 popodne bacali ikru...prema tome kisa nam otpada,dobra je kisnica ali ovo u vrijeme kisa mozda u prirodi ;) neznam

PS:Najvjerovatnije ovaj mrijest i propustis realizirati kako treba jer je i u zajednickom akvarijumu i sve ostalo,moj savjet ti je ako namjeravas da ih mrisjestis da nabavos akvarijum da ide vise u fazon kocke nego pravougaonika i da je dublji,onda u njemu postavis par vjestackih listova...i odrzavas vodu. Kad primjetis slijedece ciscenje taj isti par prebaci u taj vec pripremljen akvarijum i pusti ih da se okrenu ciscenju i mrijestu nemoj ih ni ouno promatrati jer moze uticati na njih a onda uzivaj kad krene sve kako treba...
Takodje postoe i parovi skalara koji su u extra stanju i daju mrijest i sve ali su losi roditelji za izvesti mladj,jednostavno cim se licinke pojave oni napadaju sopstvena jaja i uniste citav mrijest i takvi su nepopravljivi vjeruj (kod takvih se odma izolira ikra od roditelja i pokusa se raspsivacima koliko toliko spasiti i ucinak je vrlodobar)...jedino se pokusa sa rasparivanjem mad i to bude tesko...

Sto se tice hranjenja mladji najbolje i najpotrebnija je Artemia salina To su sitni racici kojima se iskljucivo hrani mladj i priprema se na odredjeni nacin...

Toliko od mene i sretno sa skalarima :)
Post Reply