Istina o invalidima

Locked
atko

#651 Re: Istina o invalidima

Post by atko »

@mrki1 svaka tebi cast sto si zrtvovao dio sebe za svoju domovinu ... respect :thumbup:

Ali nauci da razlikujes ratne zasluge (koje ti pripadaju i ja bi ti ih pomnozio x5 vrlo rado) od invalidnosti ... ti kao RVI nemas nogu neko kao CI nema nogu ?? u cemu je razlika ??

Ako invalidi ne mogu da razumiju invalide zasto ocekivati da to guzonje u foteljama ucine :?
BajrinNajmladji

#652 Re: Istina o invalidima

Post by BajrinNajmladji »

mrki1 wrote:pzdrav svima.da odgovorim ovom pateknjakoviću ja sam 100% rvi -prve grupe i nemam 2000 km a auto sam dobio prije 9 godina nemam noge, :bih: pola glave i gelera ko na rešetu rupa.priznajem da ima puno laznih,, RVI"i meni smetaju. čast svima civlnim invalidima ali nemogu se porediti sa nama težim RVI.pozdrav :bih:
Onesposobljena osoba bez noga je jednako onesposobljena i muku muči i onaj civilni, neratni onesposobljenik i onaj koji je ratovao (Nije on kriv zbog toga što je bio rat).

SVI moraju imati iste nadoknade putem Ministarstva za rad i socijalnu poltiku.

Dodatne privilegije, u čast toga što je za domovinu dao dijelove tijela, psihičko zdravlje ili život (Porodice uživaju naknade) trebaju se regulisati putem Ministarstva za boračka pitanja.

Slažem se sa @Atkom, da te boračke naknade moraju biti x5 (uključujući obrazovanje, stambeno pitanje, specijalno vozilo,...itd.), a sve u odnosu na ove naknade ostvarene putem Ministarstva za rad i socijalnu politiku.
dems

#653 Re: Istina o invalidima

Post by dems »

mrki1 wrote:pzdrav svima.da odgovorim ovom pateknjakoviću ja sam 100% rvi -prve grupe i nemam 2000 km a auto sam dobio prije 9 godina nemam noge, :bih: pola glave i gelera ko na rešetu rupa.priznajem da ima puno laznih,, RVI"i meni smetaju. čast svima civlnim invalidima ali nemogu se porediti sa nama težim RVI.pozdrav :bih:
Razumio bih da samo ti tako prepotentno govoris o vecoj vrijednosti vas RVI u odnosu na neratne invalide, eto ti si ranjen u glavu pa covjek bi te i mogao razumjeti, ali nemogu da razumijem one koji nisu ranjeni u glavu i oni isto tako zbore, kao oni su vredniji od ostalih kategorija invalida. Ja ipak mislim da ste vi uobrazili da ste vi stvorili drzavu, kao vi ste samo drzavu branili, jaka drzava cak se i ne zove drzava BiH nego samo BiH, a velika je moze je prepisati djeciji k.... . Vi ste drugovi prvenstveno branili sebe, svoje porodice i svoju imovinu, a sve to iz razloge jer nisu svi mogli preko granice. Jel mozda treba da vam pusimo k.... zato sto ste sebe branili. Ima vecih boraca koji su puno vise dali od vecine RVI a nisu dobili nista jer nisu imali tu srecu da ih zakaci granata ili metak, sto je mnogima zao.
beladona

#654 Re: Istina o invalidima

Post by beladona »

sve mogu svatiti ali mi ovo prepucavanje takvo nije jer ne treba razdvajati ratne od neratnih inv.Ja mislim da je isto strah kod roditelja i jednih i drugih.Možete zamisliti kako je bilo u ratu imati nepokretno dijete od 15 god i nemožete ga ni u podrum snijeti jer je em težak a 7 sprat a lift ne radi em ti hvo neda jer si za njih protivnička strana.A svaki dan dolaze i nešto traže pa malog prebace preko ograde a on ni glasa da pusti jer nije svjestan šta mu rade a ti Boga samo što ne kuneš Što mi djete nije zdravo pa da se i on bori protiv dušmana a nisam ni bila svjesna da je i to bio neki znak borbe svih nas što smo bili tu u ratu. :bih:
mrki1

#655 Re: Istina o invalidima

Post by mrki1 »

svako ko želi da mu ja odradim povrede kao što su moje ja mu dajem svoje primanje i slobodno nek se javi.samo da još kažem da sam u krvi dobio i žuticu .pa bujrum eto lakih para.pozrav od mrki1 :dance:
BajrinNajmladji

#656 Re: Istina o invalidima

mrki1 wrote:svako ko želi da mu ja odradim povrede kao što su moje ja mu dajem svoje primanje i slobodno nek se javi.samo da još kažem da sam u krvi dobio i žuticu .pa bujrum eto lakih para.pozrav od mrki1 :dance:
Neprimjerno je uzeti učešće u diskusiji, a ne pročitati sve prethodne postove.

Već smo se ranije složili, svi diskutanti, da su onseposobljene osobe, bilo sa ratnim onesposobljenjem ili civilnim, neratnim, sve iste i isto pate i trebaju istu zaštitu društva.

To što je neko dobrovoljno ili mobilizacijom stupio u redove odbrambenih snaga, položio život za odbranu domovine, dao dijelove tijela ili psihičko zdravlje (PTSD), e ta, počasna prava u vidu nekih naknada, rješavanja stambenog pitanja, školovanje samog onesposobljenika ili njegove djece, djece poginulih, specijalna vozila, sve to treba da obezbjedi, opet, društvo, ali preko Ministarstva za boračka pitanja.
Neka te privilegije budu, ako se može, peterostruko veće od ovih koje treba da obezbjedi Ministarstvo za rad i soc. politiku!
nulasestjedan

#657 Re: Istina o invalidima

Post by nulasestjedan »

Je li pocela isplata invalidnina,isplata obicno biva oko 10. u mjesecu,a zavem danas banku i kazu da nije jos pocela.Zna li neko kad bi mogla biti isplata?
BajrinNajmladji

#658 Re: Istina o invalidima

nulasestjedan wrote:Je li pocela isplata invalidnina,isplata obicno biva oko 10. u mjesecu,a zavem danas banku i kazu da nije jos pocela.Zna li neko kad bi mogla biti isplata?
Jesi li RVI? Iz kojeg kantona si?

U sa. kantonu su bile RVI naknade, nešto ti petljaju u banci!

Za destak dana će februarske.
crni12

#659 Re: Istina o invalidima

Post by crni12 »

nulasestjedan wrote:Je li pocela isplata invalidnina,isplata obicno biva oko 10. u mjesecu,a zavem danas banku i kazu da nije jos pocela.Zna li neko kad bi mogla biti isplata?
juce je bila uplata u SBK :D
suljke

#660 Re: Istina o invalidima

Post by suljke »

BajrinNajmladji wrote:
BajrinNajmladji wrote:Ministarstvo za rad i soc. politiku Sarajevo mi isplatilo, refundiralo troškove koje sam imao plaćajući revizioni ljekarski pregled.

Zapravo, tri takve refundacije su mi isplatili, a nakon što sam sredinom decembra 2009. godine podnio zahtjev.
Znači, na isplatu sam čekao malo više od mjesec i po dana.

Priložio sam neovjerene fotokopije najnovijih rješenja o onesposobljenosti (Nakon revizije) i fotokopije uplatnica za mene i sestru po 93KM i materu 140KM.

U Zahtjevu sam napisao otprilike ovo:
@BajrinNajmladji
Ulica ta i ta
71 000 Sarajevo
Tel: o33/XXX-XXX
Dana 11. 12. 2009. g.

MINISTARSTVU ZA RAD, SOC. POLITIKU, RAS. LICA I IZBJEGLICE
KANTONA SARAJEVO
-MINISTRICI, gdj. EMINI DUBRAVIĆ-
Ulica Reisa DŽ. Čauševića broj: 1
71 000 S A R A J E V O

PREDMET: Zahtjev za refundaciju troškova revizionog ljekarsko pregleda

Molim Vas da mi Vaše Ministarstvo refundira iznos od 93,60KM koliko sam uplatio Institutu za medicinska vještačenja (Ul. Branislava Đurđeva 12, Sarajevo) na ime usluge medicinskog vještačenja kao neratna, civilna onesposobljena osoba, a prema članu 11., stav 2. Zakona o izmjenama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica sa djecom (''Sl. novine FBiH'' broj: 14/09) koji govori o izmjenama člana 18.o Zakona o osnovama soc. zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom (''Sl. novine FBiH broj: 36/99,54/04 i 39/06), a koji glasi:

Ukoliko podnosiocu zahtjeva u skladu sa ovim Zakonom budu priznata prava, ima pravo na refundaciju troškova pregleda iz sredstava kantonalnog budžeta.

U prilogu Vam šaljem fotokopiju uplatnice i fotokopiju Rješenja izdatog nakon revizionog pregleda iz kojeg se vidi da sam ''prošao'' revizioni ljekarski pregled-vještačenje.

Molim Vas za hitnost.

@BajrinNajmladji
Eto, pa sretno bilo i ostalim sapatnicima, neka podnose ovakve zahtjeve.
Nadam se da sam makar nekome olakšao i pomogao da napiše zahtjev.

Zahvale ne šaljite, nego uplatite u dobrotvorne svrhe izvjesnu sumu novca

http://www.kjudom.com/
KJU DOM ZA SOCIJALNO ZDRAVSTVENO
ZBRINJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM
I DRUGIH OSOBA - Nahorevo-SARAJEVO

Jer, kada sve prekriju snjegovi i šaš i kada kreket žaba utihne,
pa onemoćam, ovo je moj budući dom.
:mrgreen:
Imam informacije da su šalteruše na protokolu Kantona Sarajevo dobile uputstvo da ne zaprimaju ovakve zahtjeve naslovljene na Ministarstvo za rad i soc. politiku Kantona, nego treba nasloviti na KJU Centar za socijalni rad, Službi za socijalni rad pri opštini stanovanja korisnika.

Inače, i pogrešno adresiran podnesak šalteruše su dužne, po ZUP-u (Zakon o upravnom postupku) zaprimiti i proslijediti ga na pravu adresu. Neuka stranka ne mora znati pravu adresu i može pogriješiti kada se obraća vlastima, međutim, one su DUŽNE pomoći neukoj stranci i DUŽNE su zaprimiti pismeni podnesak, ali obavijestiti neuku stranku kome, u stvari ide, podnesak.

Svako se može obratiti vlastima pismenim podneskom i vlasti su dužne odgovoriti u roku od 15 dana. Svaki pismeni podnesak vlastima se tretira kao svojevrstan upravni postupak i podliježe odredbama pomenutog ZUP-a.

Napraviti zahtjeve sa novom adresom primaoca u dva primjerka i na vašem primjerku tražiti da tamo u Službi za soc. rad pri opštini stave pečat sa datumom prijema podneska, te ČITKIM potpisom, dakle, ako radnica u pisarnici/protokolu Službe za soc. rad pri opštini našvrlja potpis koji je nečitljiv, tražiti da ispod te švrljotine štampanim slovima doda ime i prezime.

Ako ne odgovore ili ne dobijete refundacije u roku od 15 dana, uputiti pismenu urgenciju u kojoj će te zaprijetiti prijavom Upravno-pravnoj inspekciji pri Ministarstvu pravde Kantona.

Daljnji postupak ako ni inspekcija ne pomogne je obraćanje Kantonalnom sudu tužbom po upravnom sporu. Socijalni predmeti na ovom Sudu se tretiraju kao prioritetni i ne plaćaju se tužbene takse. Besplatno je utuživanje po upravnom sporu kada su u pitanju socijalni predmeti.

Ah, da umalo ne zaboravih da uz promijenjenu adresu primaoca Zahtjeva za refundaciju priložite i fotokopiju bankovnog računa korisnika na koji očekujete prijem novca.

Dakle, nova adresa primaoca Zahtjeva bi trebala biti:

KJU Centar za socijalni rad,
Služba za socijalni rad (pri opštini stanovanja korisnika)
Poštanska adresa: ta i ta,...
Opština: ta i ta,...
71 000 S A R A J E V O

Nije mi poštar donio refundacije (Sva ostala davanja od Kantona sam primao putem poštara), nego su mi refundacije legle na bankovne račune korisnika (Za majku imam ovlaštenje od banke da ja preuzimam pošto je nepokretna).

Ja sam valjda, imao sreću da sam ih zatekao u raskoraku, nisu imali uputstva, bio sam prvi koji je ovakav zahtjev uputio, pa su mi u roku od mjesec i po isplatili, refundirali troškove plaćanja ljekarskih pregleda u sklopu revizije i vještačenja na Institutu.
Predao zahtjev u Kantonalno ministarstvo.
Nakon par dana poziv iz Ministarstva da preuzmem predmet jer nisu Oni nadlezni.
Dolazim u kancelariju 8 gdje su rekli da se javim, ciko kaze da nisu oni nadlezni nego da trebam zahtijev predati u Opcinski Centar za socijalna pitanja.
Otisao u Opcinski Centar da predam, kad tamo teta kaze ne treba predavati zahtijev da to ide po spiskovima. Istu sam upoznao da je duzna da primi moj zahtjev inace cu morati takodje pismeno da se obratim visim instancama jer ista nije htjela da primi pismeni zahtjev.
Tada nastaje zbrka, pozivi telefonom kako da primi, kome da proslijedi. Insistiram da licno kontaktiram sa pravnikom u Centru. Upucuju me u kancelariju kod pravnika, koji mi objasnjava da oni to isplacuju po Spiskovima. Na upit gdje su ti spiskovi objavljeni ili okaceni dobijam odgovor da su to njihovi spiskovi. Na insistiranje da saznam kad se moze ocekivati isplata po famoznim spiskovima, nakon pregleda Spiska od strane pravnika isti me obavjestava da je predmet moje majke sa Instituta u Centar stigao u Oktobru mjesecu, pa da isplatu mogu ocekivati u martu jer se vrsi isplata iz septembra.
Jos jedna konstatacija ocijena o reviziji stigla iz Instituta u Opcinski Centar u Oktobru mjesecu, a rijesenje otkucano u Januaru mjesecu ( dva dana nakon mog dolaska u Opcinski Centar za soc.) ?
Tri mjeseca i petnaest dana trebalo da se otkuca rijesenje.
BajrinNajmladji

#661 Re: Istina o invalidima

Moj @suljke,

Vidiš li da hladnokrvnu birokratiju ne interesuješ ni ti, ni tvoja bolesna majka.

Oni rade samo kada se podmaže ili kada digneš frku. Za nadati se da će i ovaj put, kao kod donošenja rješenja u januaru, proraditi.

Glasati na izborima u oktobru, protiv.

Valjda sam ja imao sreću da sam bio prvi, pa direktno u glavu, ministrica pročitala i signirala na finansijski odjel Ministarstva i riješeno u roku od mjesec i po dana, pare legle.

Sada imaju uputstva, znaju ko je nadležan, znaju sa koje pozicije se isplaćuje, prave spiskove,...Opusti se, nikakva ti budućnost ne prijeti.

Dobro je da su počeli isplatu prije usvajanja novog budžeta jer da su prebacili za iduću godinu, ne bi mi dobili svoje pare nazad ni do avgusta mjeseca 2010.g.

Vrlom forumašu @kakavdanakneiskustvu iz ZE-DO kantona odgovorili da će isplata biti tek kada se usvoje izmjene kantonalnog Zakona o soc. zaštiti. A, već postoji federalni Zakon po kojem su trebali planirati i sada, nakon revizije, isplaćivati pare korisnicima, njihove pare. Q-q-le-le njima tamo u tom kantonu, ovi naši barem poštuju federalni Zakon.

Uradio si što je do tebe, sada čekaj mart mjesec, negdje oko petanestog da ti stigne tih 140 KM, tvojih, što su stajale na njihovoj banci donoseći im kamate.
Adnansu

#662 Re: Istina o invalidima

Post by Adnansu »

Zna li neko kada ce poceti isplata u SA kantonu za mart?
Gusztav

#663 Re: Istina o invalidima

Post by Gusztav »

Adnansu wrote:Zna li neko kada ce poceti isplata u SA kantonu za mart?
Evo prije 5 min. sam zvao banku i nema još.
Imam osjećaj da banke nešto muljaju, prije je bilo uvijek oko 10-og u mjesecu.
Adnansu

#664 Re: Istina o invalidima

Post by Adnansu »

Gusztav wrote:
Adnansu wrote:Zna li neko kada ce poceti isplata u SA kantonu za mart?
Evo prije 5 min. sam zvao banku i nema još.
Imam osjećaj da banke nešto muljaju, prije je bilo uvijek oko 10-og u mjesecu.
zna li iko išta konkretno? :shock:
BARESI

#665 Re: Istina o invalidima

Post by BARESI »

Jel uopšte igdje počela isplata........ :roll:
beladona

#666 Re: Istina o invalidima

Post by beladona »

12.3, su bile ratne inv. i za civilne žrtve rata a neratne još nisu u HNK
Adnansu

#667 Re: Istina o invalidima

Post by Adnansu »

pa ima li kakvih info za KS ??
holowey

#668 Re: Istina o invalidima

Post by holowey »

Adnansu wrote:pa ima li kakvih info za KS ??
maloprije sam provjeravao, invalidnina nije legla ali je legla neka uplata od devedesetak maraka...pretpostavljam da je to refundacija troskova revizije, ne znam zasigurno, provjericu...btw nisam podnosio nikakav zahtjev za refundaciju...
Adnansu

#669 Re: Istina o invalidima

Post by Adnansu »

Evo hvala dragom Bogu meni je legla sada trenutno :mrgreen: :mrgreen:
dems

#670 Re: Istina o invalidima

Post by dems »

holowey wrote:
maloprije sam provjeravao, invalidnina nije legla ali je legla neka uplata od devedesetak maraka...pretpostavljam da je to refundacija troskova revizije, ne znam zasigurno, provjericu...btw nisam podnosio nikakav zahtjev za refundaciju...
Holowey iz kog si kntona ako se moze znati. Pitam zbog refundacije, jer ocekujem uplatu iste.
holowey

#671 Re: Istina o invalidima

Post by holowey »

dems wrote:
holowey wrote:
Holowey iz kog si kntona ako se moze znati. Pitam zbog refundacije, jer ocekujem uplatu iste.
sarajevski kanton... otac mi je invalid, a i pored lijepog vremena ovih dana, nikako ga nisam mogao izvuci iz kuce da odemo do banke da vidimo kakva je to uplata bila... kaze on sta nas briga, nismo u minusu :D
ekro

#672 Re: Istina o invalidima

Post by ekro »

zna li neko kad ce bit isplate neratni invalidnina za sbk
suljke

#673 Re: Istina o invalidima

Post by suljke »

Jucer mi legle pare na racun ( refundacija za komisiju)
Rijesenje od revizije primljeno u januaru potvrdjena invalidnost 100% ali jos nije pocela isplata
cd_rom

#674 Re: Istina o invalidima

Post by cd_rom »

nisam pažljivo čitao sve postove,

je li tačno da će uvesti imovinski cenzus za 90-100% neratne invalide i koliki će biti taj cenzus
ekro

#675 Re: Istina o invalidima

Post by ekro »

zna li neko jesu li bile civilne invalidnine za sbk
Locked