Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
harunyahya

#651 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by harunyahya »

delija11 wrote:e harunyahya pogledaj ovaj tefsir.sigurno ce ti se svidjeti,prejak je,ima more dokaza http://www.mlivo.com/k01-06.htm

Hvala , Allah te nagradio :)
Ateista

#652 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

@harunyahya

Kada sam u Google ukucao "prof. Keatmoore", nasao je samo ovo sto pise na ovom forumu i nista vise, ni jedan jedini podatak na internetu nema o tom cuvenom profesoru. Daj nam neki izvor, odakle ti te informacije o tom profesoru?

Za neke stvari napisane u kur'anu se slazem da mogu biti jasne i tacne, ali to su stvari koje su ljudi jos jako davno otkrili, ili su znali ali nisu znali najbolje objasniti. Neki misle da je sve otkriveno u 20. vijeku, ali to nije tacno, toliko toga su ljudi znali hiljadama godina p.n.e., pa nije bio problem to znanje uvrstiti u kur'an, a za ova kao otkrica su sve slobodni prevodi. Potrazi temu, ako nije obrisana, "kuran kao nadnaravna knjiga", tu se o tome jako puno raspravljalo, ja nemam zivaca ponovo ulaziti u to.

Nego, vidim da si potpuno zaobisao one moje citate vezane za zene, sta na to imas da kazes?
harunyahya

#653 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by harunyahya »

Samo polahko , za sutra ću napisati za žene i za doktora ako ne do večeras sad malo listam neke ćitabe :D
A u vezi embriologije sad sam naveo jedno grčko učenje koje nije u skladu sa naukom a imam ih još...

Ne zaboravi da su arapi u to vrijeme bili barbari a o nauci nisu imali pojma (osim par kao poezija gdje su bili glavni) čak su se takmičili u neznanju
gorkaz

#654 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by gorkaz »

Ateista wrote:@harunyahya

Kada sam u Google ukucao "prof. Keatmoore", nasao je samo ovo sto pise na ovom forumu i nista vise, ni jedan jedini podatak na internetu nema o tom cuvenom profesoru. Daj nam neki izvor, odakle ti te informacije o tom profesoru?

Za neke stvari napisane u kur'anu se slazem da mogu biti jasne i tacne, ali to su stvari koje su ljudi jos jako davno otkrili, ili su znali ali nisu znali najbolje objasniti. Neki misle da je sve otkriveno u 20. vijeku, ali to nije tacno, toliko toga su ljudi znali hiljadama godina p.n.e., pa nije bio problem to znanje uvrstiti u kur'an, a za ova kao otkrica su sve slobodni prevodi. Potrazi temu, ako nije obrisana, "kuran kao nadnaravna knjiga", tu se o tome jako puno raspravljalo, ja nemam zivaca ponovo ulaziti u to.

Nego, vidim da si potpuno zaobisao one moje citate vezane za zene, sta na to imas da kazes?
Mislim da je neko poluipao loncice.Pretpotavljam da se radi o covjeku koji se zove Keith Moore a ima ih vise- povezanih sa religijom vidi link:http://www.moorelife.org/mlmindex.php
harunyahya

#655 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by harunyahya »

radi se o doktoru Keith L. Moore ukucaj u google pa pogledaj
Ateista

#656 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

harunyahya wrote:Samo polahko , za sutra ću napisati za žene i za doktora ako ne do večeras sad malo listam neke ćitabe :D
A u vezi embriologije sad sam naveo jedno grčko učenje koje nije u skladu sa naukom a imam ih još...

Ne zaboravi da su arapi u to vrijeme bili barbari a o nauci nisu imali pojma (osim par kao poezija gdje su bili glavni) čak su se takmičili u neznanju
Ne bih se bas slozio, na tim prostorima je bilo jako puno civilizacija od koji je nesto sigurno ostalo, a arapi su definitivno bili dobri u matematici, cak koristimo arapske brojeve.
Ateista

#657 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

harunyahya wrote:radi se o doktoru Keith L. Moore ukucaj u google pa pogledaj
Nasao, a nasao sam i ovo, posto se ne razumijem u embriologiju, ima onih koji se razumiju:

http://www.mukto-mona.com/Articles/avij ... iracle.htm

http://www.mukto-mona.com/Articles/mumi ... _quran.htm

Nije samo vezano za to vec za sva "cuda" u kur'anu.

To sto par naucnika tako nesto tvrdi nista ne znaci, tesko danas kupiti ljude parama kojjih arapi imaju jako puno... :-)
Uopstalom, zasto covjek nije presao na islam ako vec tvrdi ovo? :-)
harunyahya

#658 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by harunyahya »

quote="Ateista"]Ne bih se bas slozio, na tim prostorima je bilo jako puno civilizacija od koji je nesto sigurno ostalo, a arapi su definitivno bili dobri u matematici, cak koristimo arapske brojeve.[/quote]

Pročitaj knjigu Historija Arapa od Filipa Hitija(knjigu za koju moj profesor kaže da daje najbolji uvid o predislamskim arapima i o mjestu ukojem su živjeli pa ces se složiti samnom) citatt iz knjige:"Jedina na polju pjesništva se odlikovao pred.[islamski arbljanin.Ovdje su njaljepše sposobnosti njegova talenta našle svoje polja stvarlaštva.A ovo što ti govoriš se odnosi u vrijeme islama kad je u islamskoj državi cvjetala nauka pročitaj knjigu Islamski kalendar i astronomija (mala knjiga) od Enesa Kujundžića.
harunyahya

#659 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by harunyahya »

Ateista wrote:
Nasao, a nasao sam i ovo, posto se ne razumijem u embriologiju, ima onih koji se razumiju:

To sto par naucnika tako nesto tvrdi nista ne znaci, tesko danas kupiti ljude parama kojjih arapi imaju jako puno... :-)

Mislim da čak jest prešao na islam kao i Maurice bucaille ali nisam siguran pa tako da.. mrsko mi sad čitat sve ovo i davat odgovore pišem sad ovo za žene mislim na ova pitanja i kritike sa ovih stranica ona su sva već odgovorena pogledaj na google naćeš ili još bolje pogledaj debatu dr. Zkira Naika Kur'an i Biblija u svjetlu nauke pa ces vidjeti vecinu ovih pitanja i odg. ;-)
idealnaM

#660 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by idealnaM »

Ateista wrote:

Uredu sad,ti hoćeš kazati da arapi svojim parama okolo podkupljuju neke naučnike da govore u korist Islama? :D ..hoj...zaista ljudska mašta je nenadmašna..
Ali,šta si se ti svezao samo Islama?Zasto ne govorimo o ovoj temi malo drugacije...da ukljucimo i druge religije..jesi se nakačio na Islam iz razloga što imaš muslimansko ime,i blizak ti je?Trebaš shvatiti da tvoje iznosenje nekih "nedostataka"kako ti kazes da postoje u Islamu jeste uzrok tvoga nepoznavanja istog...naci na netu odredjeni tekst,pa izvuci iz konteksta nesto ,sto ne razumijes,nije nikakv dokaz...znaci ako želiš prije svega doći do istine,jeli ima ili nema Boga,pozabavi se malo istrazivanjem,citanjem na temu toga...ali ne samo izucavanjem islama,nego svih dostupnih religija..ukratko,pozabavi se fenomenom vjerovanja u nadnaravno biće...Onda ce ti neke stvari biti puno bistrije... :D
harunyahya

#661 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by harunyahya »

Baby Blue wrote:
harunyahya wrote:Pročitaj knjigu Historija Arapa od Filipa Hitija(knjigu za koju moj profesor kaže da daje najbolji uvid o predislamskim arapima i o mjestu ukojem su živjeli pa ces se složiti samnom) citatt iz knjige:"Jedina na polju pjesništva se odlikovao pred.[islamski arbljanin.Ovdje su njaljepše sposobnosti njegova talenta našle svoje polja stvarlaštva.A ovo što ti govoriš se odnosi u vrijeme islama kad je u islamskoj državi cvjetala nauka pročitaj knjigu Islamski kalendar i astronomija (mala knjiga) od Enesa Kujundžića.
FPN ili kriminalistika :D ?
U pravu si da se nisu bavili astronomijom kao egzaktnom naukom, ali tadasnji arapi se jesu zanimali za astronomiju na empirijskom nivou, koji je na kraju krajeva bio i jedini moguci njihov domet. Mislim da zbog mnogih ajeta o Univerzumu i njegovom uredjenju ljudi onda dovode u vezu ovo dvoje ;-)
Nijedno :D
U pravu si arapi odnosno svi koji su se služili aapskim jezikom posjdovali su onliko znanja koliko im je bilo dovoljno za putokaz.A tek poslije su se razvili u tom polju
Ateista

#662 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

idealnaM wrote:
Ateista wrote:

Uredu sad,ti hoćeš kazati da arapi svojim parama okolo podkupljuju neke naučnike da govore u korist Islama? :D ..hoj...zaista ljudska mašta je nenadmašna..
Ali,šta si se ti svezao samo Islama?Zasto ne govorimo o ovoj temi malo drugacije...da ukljucimo i druge religije..jesi se nakačio na Islam iz razloga što imaš muslimansko ime,i blizak ti je?Trebaš shvatiti da tvoje iznosenje nekih "nedostataka"kako ti kazes da postoje u Islamu jeste uzrok tvoga nepoznavanja istog...naci na netu odredjeni tekst,pa izvuci iz konteksta nesto ,sto ne razumijes,nije nikakv dokaz...znaci ako želiš prije svega doći do istine,jeli ima ili nema Boga,pozabavi se malo istrazivanjem,citanjem na temu toga...ali ne samo izucavanjem islama,nego svih dostupnih religija..ukratko,pozabavi se fenomenom vjerovanja u nadnaravno biće...Onda ce ti neke stvari biti puno bistrije... :D
Pa ne znam da se dosad javio iko ko govori o katolicanstvu ili pravoslavlju.

Najvise iznosim o islamu jer mi je najblizi, a smatram da se vecina stvari odnosi na sve religije. To sto sad govorim o islamu je zato sto sam iznosio citate iz kur'ana, a cesto sam pominjao i ostale religije, samo sto na to niko ne reaguje. :D

U principu sam se bavio fenomenom vjerovanja u natprirodna bica, sam taj fenomen mi je besmislen, pogotovo kao bice koje nas kaznjava i nagradjuje. Moja prva tema kad sam se registrovao je bila vezana za kaznjavanje i slobodnu volju, da ne ponavljam, pogledaj temu "pitanje za vjernike", samo sto sad ima jos jedna, ne znam da li je zakljucana, moja jeste jos odavno.

Dovoljno je pogledati malo istoriju religija i njihovo razvijanje, kad su i gdje nastale, koliko su povezane sa vremenom i mjestom nastanka, sve to kad se uzme u obzir, nije tesko doci do zakljucka do kojeg sam ja dosao.
delija11

#663 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by delija11 »

pa ateista ne kontam o kakvom tumacenju ajeta govoris ako ti ajeti postoje vec 1400 godina.fazon je samo sto je bilo tih nekih ajeta koje narod nije razumio..npr to za planine je obasnio Ibn Kesir u svom tefsiru ovako:"Allah je postavio planine kao klinove pomocu kojih je ucvrstio zemlju kako sa stanovnicima na sebi ne bi podrhtavala"..a Ibn Kesir je zivio prije 700-800 godina...
a eto ajet o nastanku univerzuma je uvijek bio tu nista naknadno nije otkriveno..apsolutno nema nikakve logike to sto pricas...tebi izgleda islam nije Bozija religija jer se u citavom islamu ne slazes sa odnosom sa zenama :? ..

al dobro haj da ne pricamo vise o islamu de mi ti objasni kako smo mi onda nastali.ali mi objasni desavanja od pocetka stvaranja univerzuma...mislim da je red da i ti nama objasnis neke stvari a ne da non stop kritikujes
harunyahya

#664 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by harunyahya »

Ateista wrote:@harunyahya

Bismillah

Ajet 187. Prije nego sto je objavljen ovaj ajetmeđu muslimanima je općenito prvladavalo mišljnje da spolne odnose treba izbjegavati čak i noću za vrijeme posta.što je bilo naročito teško za mlade bračne parove.Stoga je ,dakle, bilo „tajnih prekršaja“nakon kojih je slijdeila grižnja savjesti.Ovdje je to dokinuto .
AJET 197.Prema tefsiru i prevodu Enesa Karića ovdje ide „..Ko se u tim mjesecima obaveže da će obaviti hadž , tda nema spolnog općenja..“
Ajet 222.Postupanje sa ženama za vrijememjesečnog pranja muslimanima je predstavljalo problem.Židovi su za to vrijeme postupali sa ženama kao „nečistima“ i živjeli su posve odvojeno od njih.Zakone koje su poštivali kešćani bili su još strašniji:“Kada žena ima pranje onda ona ostaje sedam dana u svojo nečistoći.Sve što ona dodirne je nečisto bilo to neka osoba ili predmet.I svako ko dodirne predmet koji je ona dirnula je nečist (Lieviticus , 15:19-21).pa su muslimani tražili savjet Poslanikov a.s .Poslaniku je dosla objava koja objasnjava da je samo spolni organ nečist a n e žena i da je sa njom dozvoljeno jesti ,piti,doticati ,ljubiti itd.
Ajet 236.Ovdje se odnosi na to kada muškarac pokrene razvod i kako će govoriti ženi kad je muškarac pokrenuo razvod.
Ajet 221.Ovo je odgovor na pitanja ashaba pošto su ashabi bili muškarci ...
A odg. na Ako ovdje zanemarimo to da se zabranjuje zenidba sa mnogoboscima (kakva tolerancija) je na kraju ajeta zato što pozivaju u Džehennem
Ajet 223. Džabir r.a.,izvjestio je da su u njgovo vrijme Jevreji iz Medine vjerovali da ako je muž ubacio penis u ženinu vaginu dok žena saginje svoje lice dole,saginjući i odmarajući se na koljenima i ramenimai ako oni začnu dijete dijete će biti razroko.Kada su jevreji raspravljali sa arpima o ovakvim seksualnim običajima , Allah Svemogući objavio je ovaj ajet.
U ajetima 229, 230, 231, 232 se govori opet ako muž pokrene razvod.
AJET 234. Opet pitanje postavili ashabi za svoje žene koje nisu prisutne u društvu.
Ajet 61.Ovdje se obraća Posalniku prilikom rasprave sa j kršćanima .Nakon sto im je poslanik sve objasnio i pobijedio u raspravi ovi su se i dalje svađali tada je dosla objava koja mu kaže da izđu daleko van grada sa porodicom i da prizivaju prokletsvo na one koji lažu.Kršćani su pristali.Dogovorili su vrijme i mjesto .Poslanik se pojavio sa kćerkom Fatimom njeim mužem i sinovima ali kršćane je napustila hrabrost te se nisu pojavili.
Ajet 3. i 4.Ovi ajeti su uvod u zakon o sklapljanju braka objavljni nakon bitke na Uhudu kada su mnoge žene ostale udovice i ovim ajetom se Gospodar obraća lmuškarcima da se pobrinu za djevojke i žene kako ne bi bile osuđene na propast.

Da još neke stvari objasnim

Odlika kur'anskog obraćanja je da kada se obraća svima upotrebljava rečenice u muškom rodu: „O ljudi, klanjajte se Gospodaru svome koji je stvorio vas i one prije vas, da biste se kazne sačuvali.“ (El-Bekare,21). Kome su ove riječi upućene? Svima. Kada se obraća i ženama i muškarcima Kur'an upotrebljava množinu muškog roda podrazumijevajući pod tim i ženski rod (to je pravilo arapskog jezika).Dalje Kur'an nam navodi primjer Ummu Seleme koja je bila povod objavljivanju ajeta: „Muslimanima i muslimankama...“ (El-Ahzab, 35) jer je pitala zašto se Kur'an časni obraća muškarcima bez spominjanja žena. Allah Uzvišeni objavljuje ovaj ajet kao odgovor na pitanje jedne žene u čemu se ogleda priznanje žene i prava njenog glasa“.

AJETI UPUĆENI ŽENAMA

O žene Vjerovjesnikove, vi niste kao druge žene! Ako se Allah bojite, na sebe pažnju govorom ne skrećite, pa da u napast dođe onaj čije je srce bolesno, i neusiljeno govorite!

O žene Vjerovjesnikove, ako bi koja od vas očit grijeh učinila, kazna bi joj udvostručena bila, a to je Allahu lahko;

O Vjerovjesniče, reci ženama svojim: "Ako želite život na ovom svijetu i njegov sjaj, onda se odlučite, daću vam pristojnu otpremu i lijepo ću vas otpustiti.

Vjerovjesnik treba da bude preči vjernicima nego oni sami sebi, a žene njegove su - kao majke njihove.

U kućama svojim boravite i ljepotu svoju, kao u davno pagansko doba, ne pokazujte, i molitvu obavaljajte i zekat dajite, i Allaha i Poslanika Njegova slušajte!

O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastovane biti. A Allah prašta i samilostan je.

ove ajete sam nako na brzinu povadio i to samo iz jedne sure mrsko mi bilo više umoran sam :zzzz:

a ima ih koliko hoćeš ;-) ako imaš pitanja izvoli...
BHF_Manijak

#665 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by BHF_Manijak »

Ateista wrote: To sa silovanjem, bilo je forumasa koji su jasno tvrdili kako je zena kriva ako je silovana zato sto se izazovno oblacila i da je zbog toga propis o pokrivanju, pa je to njima bilo upuceno. To je naravno necije pravo da se pokriva, ali nije u redu pljuvati po zenama koje se izazovno oblace zato sto neko nije u stanju da kontrolise svoje nagone... to je vec do njih a ne do tih zena. :-)
Da tacno tako,mene prozivas,iako me nije bilo ebvo tu sam,ne kazem da nisam pretjerao sa izjavom,jesam i to stoji,medjutim htio sam reci,da ta osboa,koja se obuce oskudno i za mene jeftino,da onda nema pravo da se nadje uvrijedjena na razne komentare,na dobacivanja,na gledanja itd itd,jer..ona ne moze zabranit nikome da komentarise to njeno oblacenje,eh sad drugi par je carapa sto nju ne primjetio onaj koji bi ona htjela da je gleda i zobg kojeg se obukla tako,ne mozes ti se tako obuci i coekivati da ces nezapazeno proci kod viju sem kod one osobe kod koje ti zelis da budes primjecena!!!a evo ateista,da te ovako pitam,jesi li ikad,onako slucajno u prolazu,cuo,procitao,vidio da je napadnuta neka zena muslimanka koja je pokrivena,slucajno ono reko da nisi cuo?! ja jos nisam jarane...i ne vjerujem da cu cuti,a sto?!pa zato sto ona svojom nosnjom,salje jasne signale kakva zeli da bude vidjena i prihvacena u drustvu,a na mene nikakav drugi utisak oskudno odjevena osobna ne ostavlja nego da se moze sa par pica pokupiti,nek se nadje ko hoce uvrjedjen ali to je moj stav i misljenje,sve ove trebice sto vidjam po kaficima,sorcicic,ma nisu vise ni sorcici nego gacice,pa to ne zna sta ce vise od sebe koliko zeli da bude vidjeno...sa par pica,ona je tvoja..moezs reci da sam primitvan,vakav,nakav ali bjedjen sam da je to sa moralom na per si,bar tako djeluje u ocima normlanih ljudi...
Ateista

#666 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

delija11 wrote:pa ateista ne kontam o kakvom tumacenju ajeta govoris ako ti ajeti postoje vec 1400 godina.fazon je samo sto je bilo tih nekih ajeta koje narod nije razumio..npr to za planine je obasnio Ibn Kesir u svom tefsiru ovako:"Allah je postavio planine kao klinove pomocu kojih je ucvrstio zemlju kako sa stanovnicima na sebi ne bi podrhtavala"..a Ibn Kesir je zivio prije 700-800 godina...
a eto ajet o nastanku univerzuma je uvijek bio tu nista naknadno nije otkriveno..apsolutno nema nikakve logike to sto pricas...tebi izgleda islam nije Bozija religija jer se u citavom islamu ne slazes sa odnosom sa zenama :? ..

al dobro haj da ne pricamo vise o islamu de mi ti objasni kako smo mi onda nastali.ali mi objasni desavanja od pocetka stvaranja univerzuma...mislim da je red da i ti nama objasnis neke stvari a ne da non stop kritikujes
Odnos prema zenema je samo jedan od aspekata koji pokazuje uticaj arapske kulture na sam islam, sto negira tu univerzalnost i savrsenost islama koju stalno isticete jer je kao i sve religije prilagodjen vremenu i prostoru gdje je nastao.

Da ti ja sad objasnjavam svoje misljenje bi bilo off topic, pa ne bih. Samo cu ukratko reci da su mi prihvatljivije naucne teorije nego religijska objasnjenja, jer je nauka postenija i priznaje kada nesto ne zna, otkriva to postepeno i daje teorije. To sto ne mogu 100% sa sigurnoscu tvrditi neke stvari, ne znaci da trebam prihvatati instant objasnjenja koja pokusavaju sve da objasne. Jednostavno prihvatam da necemo nikad moci sve znati, samo postavljati teorije i malo po malo ih dokazivati, ali nikad sve.
harunyahya

#667 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by harunyahya »

Ponati filozof Francis Bacon je rekao malo znaja o nauci čini čovjeka ateistom a mnogo znanja ga čini vjernikom.
Ateista wrote:
delija11 wrote:pa ateista ne kontam o kakvom tumacenju ajeta govoris ako ti ajeti postoje vec 1400 godina.fazon je samo sto je bilo tih nekih ajeta koje narod nije razumio..npr to za planine je obasnio Ibn Kesir u svom tefsiru ovako:"Allah je postavio planine kao klinove pomocu kojih je ucvrstio zemlju kako sa stanovnicima na sebi ne bi podrhtavala"..a Ibn Kesir je zivio prije 700-800 godina...

Odnos prema zenema je samo jedan od aspekata koji pokazuje uticaj arapske kulture na sam islam, sto negira tu univerzalnost i savrsenost islama koju stalno isticete jer je kao i sve religije prilagodjen vremenu i prostoru gdje je nastao.

Da ti ja sad objasnjavam svoje misljenje bi bilo off topic, pa ne bih. Samo cu ukratko reci da su mi prihvatljivije naucne teorije nego religijska objasnjenja, jer je nauka postenija i priznaje kada nesto ne zna, otkriva to postepeno i daje teorije. To sto ne mogu 100% sa sigurnoscu tvrditi neke stvari, ne znaci da trebam prihvatati instant objasnjenja koja pokusavaju sve da objasne. Jednostavno prihvatam da necemo nikad moci sve znati, samo postavljati teorije i malo po malo ih dokazivati, ali nikad sve.
Znaš li ti kako su se arapi uopšte ophodili sa svojim ženama?

Što se tiče društvenih prilika predislamskih Arapa dovoljno je spomenuti hadis od Aiše, radijallahu anha, gdje kaže da je sklapanje braka u predislamskom dobu bilo na jedan od četiri načina:
Prvi, postojao je brak poput današnjeg. Za momka bi se našla djevojka, on bi odlazio njenom staratelju da je zaprosi i tako su sklapali brak. Drugi, oni ljudi koji nisu imali poroda čovjek bi nareðivao supruzi da nakon završene mjesečnice ode kod tog i tog čovjeka i da živi sa njime, njen muž ne bi imao odnos s njom sve dok se ne ustanovi da je u drugom stanju. Treći, okupi se grupa od tri do deset ljudi kod žene i spolno opće sa njom. Ako ona zatrudni nakon poroda bi pozvala sve učesnike u tom gnusnom djelu gdje svi moraju da se odazovu. Nakon toga ona odabire koga hoće da bude otac njenome dijetu. On bi prihvatio dijete i davao mu porodično ime. četvrti, kod žene bi se okupila veća grupa ljudi i svi su imali pravo da spolno opće sa njom, ona ne bi smjela da odbije nikoga ko bi došao, to su uglavnom bile prostitutke. Na vrata svoje kuće su stavljale crvenu zastavicu kao znak raspoznavanja njihovih kuća. Ako bi takva žena zatrudnila i rodila dijete, okupili bi se svi koji su dolazili kod nje, a onda bi pozivali fizionomistu. Zatim bi ona davala dijete onome kom sliči i on bi bio proglašavan njegovim ocem i ne bi mogao da to odbije. Takoðer, Arapi predislamskog doba su mogli da se žene sa neograničenim brojem žena, pa čak da su u isto vrijeme sklapali brak izmeðu dvije roðene sestre ili su ženili supruge njihovih očeva, nakon što bi ostale hudovice ili puštenice. Muškarac je mogao razvesti jednu ženu neograničen broj puta.
Ov su samo neke od pokavarenosti morala arapa mislim da dalje nije potrebno nabrajat.
kita mange

#668 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by kita mange »

@Ateista ,strasno mi se svidja tvoje razmisljanje u vezi nekih stvari , steta pa ovdje niko nece ni da razmislja na slican nacin .

Posto vidim da je ovdje sukob izmedju tebe i vjernika , prvenstveno muslimana , mene zanima zasto je tesko nekima shvatiti da islam nije nista novo , religija kao i fruge prije i poslije istog. Niko ne moze tvrditi da nema Boga ili neceg slicnog ali je suludo vjerovati da je Bog bas onakav kakav nam se predstavlja u knjigama i to je cijela poenta . Meni je puno razumnije da su nas ljude napravili neki vanzemaljci ,citajuci vjerske knjige i legende, ni u to ne vjerujem ali mi je to puno blize nego ovo sto glavne religije zastupaju.
harunyahya

#669 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by harunyahya »

da ti nisi možda vanzemaljac?????
kita mange

#670 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by kita mange »

ako si vec tako otvorenog uma da mozes vjerovati u neka imaginarna bica zasto ne bi mogao vjerovati u sasvim realnu mogucnost da postoje vanzemaljci

narocito ako vjerujes u boga to ti ne bi trebalo djelovati nemoguce.
bog je svemoguci i moze raditi sta mu je volja . moze ti ne reci cijelu istinu , moze napraviti 300 miliona vanzemaljaca i da nema obavezu da tebi kaze da je napravio
harunyahya

#671 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by harunyahya »

kita mange wrote:ako si vec tako otvorenog uma da mozes vjerovati u neka imaginarna bica zasto ne bi mogao vjerovati u sasvim realnu mogucnost da postoje vanzemaljci

narocito ako vjerujes u boga to ti ne bi trebalo djelovati nemoguce.
bog je svemoguci i moze raditi sta mu je volja . moze ti ne reci cijelu istinu , moze napraviti 300 miliona vanzemaljaca i da nema obavezu da tebi kaze da je napravio
Gdje sam je rekao da ne vjerujem u vanzemaljce , ja sam samo pitao jesil ti vanzemaljac nemoj se ljutiti ne moraš odg. ako ti je neugodno.
kita mange

#672 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by kita mange »

ne znam , rodjen sam odje
beautyfool

#673 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by beautyfool »

Cak i covjek kad stvori neku masinu napise uz to i "upustvo za upotrebu" iste po kojoj logici se vi vodite da vam je "nelogicno" da je Uzviseni Bog poslao svoju objavu kao upustvo za covjecanstvo ?
harunyahya

#674 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by harunyahya »

beautyfool wrote:Cak i covjek kad stvori neku masinu napise uz to i "upustvo za upotrebu" iste po kojoj logici se vi vodite da vam je "nelogicno" da je Uzviseni Bog poslao svoju objavu kao upustvo za covjecanstvo ?
Svaka čast beautyfool nek im je nekko rekao ,heh
Ateista

#675 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

BHF_Manijak wrote:
Ateista wrote: To sa silovanjem, bilo je forumasa koji su jasno tvrdili kako je zena kriva ako je silovana zato sto se izazovno oblacila i da je zbog toga propis o pokrivanju, pa je to njima bilo upuceno. To je naravno necije pravo da se pokriva, ali nije u redu pljuvati po zenama koje se izazovno oblace zato sto neko nije u stanju da kontrolise svoje nagone... to je vec do njih a ne do tih zena. :-)
Da tacno tako,mene prozivas,iako me nije bilo ebvo tu sam,ne kazem da nisam pretjerao sa izjavom,jesam i to stoji,medjutim htio sam reci,da ta osboa,koja se obuce oskudno i za mene jeftino,da onda nema pravo da se nadje uvrijedjena na razne komentare,na dobacivanja,na gledanja itd itd,jer..ona ne moze zabranit nikome da komentarise to njeno oblacenje,eh sad drugi par je carapa sto nju ne primjetio onaj koji bi ona htjela da je gleda i zobg kojeg se obukla tako,ne mozes ti se tako obuci i coekivati da ces nezapazeno proci kod viju sem kod one osobe kod koje ti zelis da budes primjecena!!!a evo ateista,da te ovako pitam,jesi li ikad,onako slucajno u prolazu,cuo,procitao,vidio da je napadnuta neka zena muslimanka koja je pokrivena,slucajno ono reko da nisi cuo?! ja jos nisam jarane...i ne vjerujem da cu cuti,a sto?!pa zato sto ona svojom nosnjom,salje jasne signale kakva zeli da bude vidjena i prihvacena u drustvu,a na mene nikakav drugi utisak oskudno odjevena osobna ne ostavlja nego da se moze sa par pica pokupiti,nek se nadje ko hoce uvrjedjen ali to je moj stav i misljenje,sve ove trebice sto vidjam po kaficima,sorcicic,ma nisu vise ni sorcici nego gacice,pa to ne zna sta ce vise od sebe koliko zeli da bude vidjeno...sa par pica,ona je tvoja..moezs reci da sam primitvan,vakav,nakav ali bjedjen sam da je to sa moralom na per si,bar tako djeluje u ocima normlanih ljudi...
U principu nisam bas mislio na tebe, ti to nisi tako "brutalno" izjavio kao jedan... ne znam sad nick, neki pseudo-istocnjak, mozda cak i jos jedan o njegovih klonova. :D

E sad, kao prvo, to su drugi vec govorili, i ja sam, a ako se malo raspitas kod ljudi koji rade sa tim nasilnicima, vidjeces da je motiv za silovanje jako rijetko sexualna zelja i privlacnost. To je vise osjecaj moci i kontrole, te razni drugi poremecaji. Ne znam konkretno za pokrivene zene, ali znam da ima jako puno silovanja jako starih zena koje nikako ne mogu biti sexualni objekat, a medju njima vjerovatno ima i pokrivenih.

Sto se tice dobacivanja i prica, to je vec skroz druga tema, ali smatram da ljude zene i uopste ljude ne treba ni da zanima sta neko misli o njima i sta prica. Meni uopste nije bitno sta misle o meni neki koji nemaju pametnija posla nego da analiziraju moj moral, a smatram da bi ljudi inace trebali tako razmisljati jer uvijek ce biti onih koji ce lose govoriti. Ako cemo u detalje, i o bulama moze biti jako puno ruznih komentara od strane onih koji imaju nesto protiv njih, ako nisu bule i oblace se normalno, naci ce se neko ko ce reci da su neukusno obucene ili nesto drugo, ako se srede i obuku dopicnjak, naci ce se neki moralisti koji ce imati komentare, kako god da se neko oblaci, uvijek ce naici na komentare od strane onih koji razmisljaju drugacije, to se nicim ne moze izbjeci. Bitno je da se covjek drzi svojih odluka i da stoji iza njih kakve god da su, bilo da se radi o prostitutki ili o buli, casnoj sestri i slicno, te da odjebe one koji ga vrijedjaju i omalovazavaju.
Locked