Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
triple mama

#651 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by triple mama »

jaooo sad mi nist avise nije jasno :)

popunjavam uplatnice za upis....trebam sve predati do 23. 7.

na DL-u sam. da li mi je potrebno to ljekarsko? i da li uplacujem samo one boldirane stavke, ili?

HVALAAAA
nula37

#652 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by nula37 »

triple mama wrote:jaooo sad mi nist avise nije jasno :)

popunjavam uplatnice za upis....trebam sve predati do 23. 7.

na DL-u sam. da li mi je potrebno to ljekarsko? i da li uplacujem samo one boldirane stavke, ili?

HVALAAAA
ja sam na DL 3 godina i kad sam ja upisivala ( skolska 2009/2010) trebalo je imas da uradis ljekarsko preko puta lav groblja u onom nekom univerzitetskoj kao "klinici" ili sta je vec i 40KM je bude gotovo za 5 minuta sve
ad0o

#653 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by ad0o »

sto vise citam sve mi se vise svidja ovaj DL
placas isto ko redovan samofinancirajuci a ucis iz fotelje ko hadzija
ja cu probat prvu godinu pa ako mi se ovo nesvidjalo i ako zadovoljim prosjek vidicu mozda se dogodine prebacim na redovno
ad0o

#654 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by ad0o »

neznam imali iko neko lose iskustvo sa DL na stranici im pise da 98 % studenata su zadovoljni sa DL pa me zanima sta je najgore kod ovakog nacina studiranja
DON_eARL

#655 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by DON_eARL »

ad0o wrote:neznam imali iko neko lose iskustvo sa DL na stranici im pise da 98 % studenata su zadovoljni sa DL pa me zanima sta je najgore kod ovakog nacina studiranja
Najgore je što nemaš redovno nastavu. Ukoliko nemaš radnih navika da sam učiš ono što stavljaju na internetu, ili da ideš na vježbe sa redovnima, nećeš ništa naučiti. Sad je samo pitanje upisuješ li fakultet samo da imaš diplomu ili da stekneš neko znanje. :D Danas većina studenata (općenito u BiH) uči samo da bi položili ispit, a znanje ispari čim se upiše ucjena. Zato i jesmo u banani, zbog raznoraznih stručnjaka. :run:
ad0o

#656 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by ad0o »

ma gledo sam spisak predmeta sa prve godine neznam sta bi onde ucio jedino matematiku
ono sam gradivo vec sve proso samo trebam malo ponovit jaka je kod mene ekonomska bila
druga godina je vec teza
kazem ako budem imo dobar prosjek mozda se u drugoj godini prebacim na redovnu
ja mislim da ce bar 5-10% studenata past na prvoj godini tako da ce bit mjesta
Muhamed Đakmić

#657 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Muhamed Đakmić »

Pa jesi upoznat sa cijelim sistemom funkcionisanja, sa kolizijom i sličnim fazonima? Ti ne ovisiš od onih koji izgube godinu na redovnom studiju, taman da niko ne izgubi na redovnom studiju godinu, a ti imaš prosjek preko 8,5, možeš upasti u redovne. Isto tako, taman da svi redovni izgube godinu, ti daš uslov za drugu, ali nemaš prosjek 8,5, ne možeš redovno upisati drugu. Što se tiče predmeta na prvoj godini, nije ti matematika najlakša. Ovako bih ja nekako to poredao po težini:

1. Računovodstvo - Definitivno najteži predmet na prvoj godini, ne trebam ti puno obrazlagati što, uvjerit ćeš se sam.
2/3. Makroekonomija/Poslovno pravo - Po mom mišljenju i iskustvu su negdje na istom nivou. Možeš i jedan i drugi položiti lahko ako imaš sreće, možeš se i dobro namučiti sa njima čak i sa dobrim znanjem, uglavnom, ovo su predmeti na kojima se nakon računovodstva traži najviše znanja.
4. Uvod u ekonomiju - Mislim da je nakon ovih gore navedenih uvod u ekonomiju najteži, bar je u vrijeme kad sam ga ja polagao bio. Dodatna otežavajuća okolnost je što je uslovni predmet za mikro i makroekonomiju, tako da, ako ga ne položiš postoji velika vjerovatnoća da si već nakon prvog semestra izgubio godinu.
5/6. Matematika / Statistika - Ako budeš išao na vježbe iz matematike i statistike i redovno pratio, možeš položiti i jedno i drugo bez ikakvih problema. Ja jesam zbog matematike i statistike izgubio godinu, ali to je više do mene nego do težine ovih predmeta.
7. Mikroekonomija - Po mom mišljenju običan šablon. Sva su pitanja na testu na zaokruživanje i to sa više tačnih odgovora što je ako učiš predmet teže nego da ti da eseje, ali većina raja ovo položi iz prve. Čak se i kriterij redovno spusti, pa s ovim ne bi trebalo biti problema.
8. Ekonomika preduzeća - Predmet na kojem se mora makar malo raditi, ali definitivno se na njemu može navlačiti prosjek, komplet ispit možeš za dva - tri dana spremiti ako me sjećanje dobro služi.
9/10/11- Menadžment, marketing i poslovna informatika. Tri cirkus predmeta, jedino menadžment može biti znatno teži ako te zakači Muratović, mada nisam siguran da on više uopšte predaje. Marketing i informatika su stvarno bezveze predmeti i na njima se podiže prosjek.
ad0o

#658 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by ad0o »

hvala puno sto si se ovako potrudio da mi dogovoris
sto se tice prdmeta: mikro i makroekonomija mi je u srednjoj odlicno isla imo sam je dvije godine
uvod u ekonomiju ja mislim to ti nesto dodje ko gospodarstvo u srednjoj isto dobro mi islo imo sam zavrsni rad iz njega
statistika mi je bila sala nikad nisam ucio a imo sam 5 smjesno zvuci al taj predmet sam znao i razumio bolje od profesorice i cesto sam je ispravljo dok je radila zadazke na tabli
marketing i mendzment nista specijalno ko ovo nezna nema sta trazit na ekonomiji
informatiku vjezbam 8 sati na dan :lol: :lol:
ekonomika poduzeca neznam sta je al nije valjda tesko
poslovno pravo ko i svako treba samo nastrebat na pamet imo sam ga i u srednjoj
knjigovodstvo mi nikad nije bilo drago pa tako nece ni racunovostrvo
matematiku znam ovisno od gradiva u nekom sam dosta dobar u nekom nisam
i to je to
ExNihilo

#659 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by ExNihilo »

De nek' mi neko precizno saopći, ako nije problem, da li još uvijek postoji master program 4+1 :D
perfect_guy

#660 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

Ellinor wrote:De nek' mi neko precizno saopći, ako nije problem, da li još uvijek postoji master program 4+1 :D
znam da u saradnji sa Zagrebom postoji. 8000 je ta jedna godina
nula37

#662 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by nula37 »

DON_eARL wrote:
ad0o wrote:neznam imali iko neko lose iskustvo sa DL na stranici im pise da 98 % studenata su zadovoljni sa DL pa me zanima sta je najgore kod ovakog nacina studiranja
Najgore je što nemaš redovno nastavu. Ukoliko nemaš radnih navika da sam učiš ono što stavljaju na internetu, ili da ideš na vježbe sa redovnima, nećeš ništa naučiti. Sad je samo pitanje upisuješ li fakultet samo da imaš diplomu ili da stekneš neko znanje. :D Danas većina studenata (općenito u BiH) uči samo da bi položili ispit, a znanje ispari čim se upiše ucjena. Zato i jesmo u banani, zbog raznoraznih stručnjaka. :run:
Krivo razmisljanje totalno onaj ko zeli nesto da nauci moze nauciti i mimo svih fakulteta i svega....

DL studij ima na kursveru svakog predmeta postavljene klipove sa audio predavanjima profesora pa ti od kuce pustis ta predavanja i profesora preslusas nekoliko puta dok tu mogucnost redovni studenti kao i redovni samofinansirajuci nemaju....
daljee profesori su vjeruj mi susretljiviji prema dl studentima.. odgovsaraju na mailove bukvalno u roku sat-dva
King Kenny

#664 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by King Kenny »

ni meni nije jasno... mora li se izvaditi ljekarsko ili ne? neka odgovori onaj ko je sto posto siguran.
ExNihilo

#665 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by ExNihilo »

perfect_guy wrote:
Ellinor wrote:De nek' mi neko precizno saopći, ako nije problem, da li još uvijek postoji master program 4+1 :D
Jel se dobiju obe diplome?

Imal gdje to na stranici faxa?
DON_eARL

#666 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by DON_eARL »

nula37 wrote: Krivo razmisljanje totalno onaj ko zeli nesto da nauci moze nauciti i mimo svih fakulteta i svega....

DL studij ima na kursveru svakog predmeta postavljene klipove sa audio predavanjima profesora pa ti od kuce pustis ta predavanja i profesora preslusas nekoliko puta dok tu mogucnost redovni studenti kao i redovni samofinansirajuci nemaju....
daljee profesori su vjeruj mi susretljiviji prema dl studentima.. odgovsaraju na mailove bukvalno u roku sat-dva
Druže, i sam sam na DL-u, pa mislim da znam o čemu pričam. ;-) Bio sam i redovan sf na etfu, pa znam i koje su razlike u izvođenju studija. Tamo sam morao bar prisustvovati zbog potpisa profesora, ovdje nemam nikakvu obavezu. Audio prezentacije jesu super, što jest, jest, a ovo za mailove, mora da se šališ. Dan-dva? :D

Po čemu krivo razmišljanje? Dobro je onaj Prof. Muamer rekao, ekonomisti su traženi itekako u BiH, samo oni koji imaju znanje. Kome treba neko ko je fakultet završio đonovima i bubicama, i veze nema neke najosnovnije stvari? Ova konstatacija ne ide samo za DL studente, čitav fakultet je pun takvih. Istina upravi ne smeta, bitno je da njima kapa lova na račun. Ali to nije tema današnje emisije. :run:
perfect_guy

#667 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

Ellinor wrote:
perfect_guy wrote:
Jel se dobiju obe diplome?

Imal gdje to na stranici faxa?
dobiješ ovu našu, ali imaš mogućnost besplatne nostrifikacije u Zagrebu, tako sam čuo.

http://www.efsa.unsa.ba/ef/ba/zajedniki ... fzg-i-efsa
dusa_raskopuša

#668 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by dusa_raskopuša »

ne'am pojma, nasla na kompu...moguce da smo dobili na tim pripremama od asistenta :D pa ovo su primjeri prijemnog, normalno da ce biti na ovaj tip, samo drugi brojevi :)
mexxx

#669 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by mexxx »

.. upisujem ekonomski kad izgubim i ovo malo pameti sto mi je ostalo.Pa danas imamo horde kojekakvih ekonomista a drzava u smecu....(cast pojedincima ,ali i oni se vrlo brzo ''stope'' sa idiotima) PS. NEEKONOMSKI faktori su bitniji od ekonomskih 8)
50%angel-50%devil

#671 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by 50%angel-50%devil »

mexxx wrote:.. upisujem ekonomski kad izgubim i ovo malo pameti sto mi je ostalo.Pa danas imamo horde kojekakvih ekonomista a drzava u smecu....(cast pojedincima ,ali i oni se vrlo brzo ''stope'' sa idiotima) PS. NEEKONOMSKI faktori su bitniji od ekonomskih 8)
:thumbup:
Muhamed Đakmić

#672 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Muhamed Đakmić »

50%angel-50%devil wrote:
mexxx wrote:.. upisujem ekonomski kad izgubim i ovo malo pameti sto mi je ostalo.Pa danas imamo horde kojekakvih ekonomista a drzava u smecu....(cast pojedincima ,ali i oni se vrlo brzo ''stope'' sa idiotima) PS. NEEKONOMSKI faktori su bitniji od ekonomskih 8)
Lijepo što ste se javili na temi koja se tiče direktno upisa, da nam kažete da nećete upisati fakultet. Jako bitna informacija od koje ćemo u budućnosti imati jako puno koristi, kako ekonomskih, tako i neekonomskih.
ExNihilo

#673 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by ExNihilo »

Sarajevo1946 wrote:
50%angel-50%devil wrote:
Lijepo što ste se javili na temi koja se tiče direktno upisa, da nam kažete da nećete upisati fakultet. Jako bitna informacija od koje ćemo u budućnosti imati jako puno koristi, kako ekonomskih, tako i neekonomskih.
Ne mogu da shvatim da neko maksuz nađe ovu temu da nam kaže da se neće upisati :-) :D :D
STB08

#674 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by STB08 »

Da pokusam i na ovoj temi posto vidim da je posjecenija

Zavrsio sam fax po starom sistemu (4god, EF Tuzla), zanima me koji su uslovi za upis na jednogodisnji master na EFSA (konkretno sam mislio marketing) i ako neko ima vise info o smjeru i uopsteno oko upisa sa ovim preduslovima (stari sistem)
casanova123

#675 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by casanova123 »

koliko je jadan ovaj ekonomski fakultet univerziteta u sarajevu.. odnosno nije problem u fakultetu nego u njihovim zaposlenicima..

licno znam minimalno 15 ljudi koji su ove godine upisali fax preko "stele" i poznanstvava" i "para" i "guzice"..
neki nisu cak ni izasli na prijemni a "primljeni" i ici ce na fax.. neki su pali(dosta njih), pa hop, odjednom idu na fax.. mene bi bilo stid.. evo jucer gledam rezulate prijemnog sa medicine.. cak je i gavrankapetanovicev sin pao prijemni iz svakog premdeta i tako stoji na rang listi.. vjerovatno ce biti odjednom upisan ili ce mozda biti doslijedan samom sebi(sin, ne otac) pa ce probati na drugom roku da upadne...

ali ova ekonomija.. pa to nigdje nema.. najkorumpiraniji fakultet u nasoj drzavi definitivno..

evo neki dan sjedim u jednom kaficu i upoznao sam covjeka preko kojeg dosta ide tih stela i namjestanja i polaganja ispita(kako prijemnih tako i regularnih ispita na fakultetu).. tako da ako nekome treba da se polozi koji ispit, javite se... samo da znate da uzimam debelu proviziju..

cestitam svim ostalim ucenicima i buducim studentima i mojim buducim kolegama koji su casno ucili, spremali se i prekucali prijemni ispit i bili primljeni.. budite ponosni sto niste medju ovom drugom bagrom.. i savjet za kraj vama koji ste ucili i borili se za upis: "Druzite se sa ovima koji su usli preko "stele"".. Sa njima nema kiksa.. oni su veza za vasu buducu investiciju od 15.000 KM da dobijete posao u BH T>elecomu
Post Reply