Masinski fakultet Sarajevo?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
erdeljan_b

#651 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by erdeljan_b »

dzan08 wrote:Kako je moguce prijaviti se na 2 fakulteta? Konkretan primjer Kamenica Imer. Na listi za masinstvo je 162., a na listi za stomatologiju 82. Oba fakulteta traze originalne diplome. Vjerovatno nije jedini.

http://nova.mef.ba/dokumenti/Kompletna_ ... godina.pdf

http://www.sf.unsa.ba/wb12/wp-content/u ... K-2013.pdf

Ne mogu da vjerujem da nisam jedina koja je to primjetila. Na stomatologiji nije primljen, a na mašinstvu je 21. na drvnom smjeru, a u konkursu je navedeno da primaju 20 studenata.

Zna li neko koliko je godina za samofinansirajuće i da li je moguće preći iz samofinansirajućih na budžet čišćenjem godine ili nekim prosjekom?
Unbelievable

#652 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Unbelievable »

erdeljan_b wrote:
dzan08 wrote:Kako je moguce prijaviti se na 2 fakulteta? Konkretan primjer Kamenica Imer. Na listi za masinstvo je 162., a na listi za stomatologiju 82. Oba fakulteta traze originalne diplome. Vjerovatno nije jedini.

Ne mogu da vjerujem da nisam jedina koja je to primjetila. Na stomatologiji nije primljen, a na mašinstvu je 21. na drvnom smjeru, a u konkursu je navedeno da primaju 20 studenata.

Zna li neko koliko je godina za samofinansirajuće i da li je moguće preći iz samofinansirajućih na budžet čišćenjem godine ili nekim prosjekom?
Ja mislim da za to trebas otici u skolu i uzeti duple papire. Koliko znam, to se nesto placa i ima ta procedura, a moguce i da na papirima pise da su duplikati. Sad je samo do toga da li ce fakultet priznati te duplikate prilikom predaje dokumenata ili ne...
sLLayer

#653 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by sLLayer »

papiri se mogu uzeti u skoli dupli i besplatni su, a pogledajte kompletnu listu na masinstvu i vidicete da su jos dvojica sa bodovima ko u njega i zato su sve trojica primljeni, a ne znam kome zauzima mjesto ako nije primljen na stomatologiji
Desnik

#654 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Desnik »

sLLayer wrote:

papiri se mogu uzeti u skoli dupli i besplatni su, a pogledajte kompletnu listu na masinstvu i vidicete da su jos dvojica sa bodovima ko u njega i zato su sve trojica primljeni, a ne znam kome zauzima mjesto ako nije primljen na stomatologiji
Imaju kopir aparati koji ti sve iskopiraju kao da je original,
i pečati i sve je pravo
Seherovac

#655 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Seherovac »

Ja se isto sjecam da se nama u srednjoj nudilo kome treba uzeti dva svjedocanstva, inace na koji nacin bi ljudi studirali na dva fakulteta, a ima takvih... ?
Individualism18

#656 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Individualism18 »

Seherovac wrote:Ja se isto sjecam da se nama u srednjoj nudilo kome treba uzeti dva svjedocanstva, inace na koji nacin bi ljudi studirali na dva fakulteta, a ima takvih... ?
Bila je tema o ovome. Ne možeš imati dva originalna svjedočanstva. Drugi original se izdaje u slučaju da prvi izgubiš, i prethodno svjedočanstvo je nevažeće.
Seherovac

#657 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Seherovac »

Uredu, to sa zakonskom regulativom u vezi toga nisam upoznat, ali meni je zena iz studentske rekla da kopiram original i ovjerim ga u opštini da imam kod sebe ako mi zatreba, a opet ako na fakultetu traže orginalne primjerke svjedocanstava, kako onda ima ljudi koji paralelno studiraju dva fakulteta ?
Alive

#658 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Alive »

Koja glupost... Mozes se upisati na milion fakulteta i predati papire na svaki. Svaka srednja skola ce ti izdati papire. Nije valjda da ima tako glupih ljudi da cekaju druge upisne rokove ili cak slijedecu godinu a mogli se osigurati ako ne upisu zeljeni fakultet da upadnu na neki drugi po zelji... Pokusas na par fakulteta osiguras se i eto. A ovaj lik sto ga spominjete mozda nije isti lik...kako god pametan je.
dzan08

#659 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by dzan08 »

Alive wrote:Koja glupost... Mozes se upisati na milion fakulteta i predati papire na svaki. Svaka srednja skola ce ti izdati papire. Nije valjda da ima tako glupih ljudi da cekaju druge upisne rokove ili cak slijedecu godinu a mogli se osigurati ako ne upisu zeljeni fakultet da upadnu na neki drugi po zelji... Pokusas na par fakulteta osiguras se i eto. A ovaj lik sto ga spominjete mozda nije isti lik...kako god pametan je.

Glupost je sto se moze prijaviti, ako je to uopce legalno, u redovne studente na vise fakulteta. Fakulteti traze originalnu diplomu. Original moze biti samo jedan.
gimnazijalka321

#660 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by gimnazijalka321 »

Pozdrav svima. Prvo da pitam jeste li vi na predaji papira dobili neku potvrdu/papir da ste ih predali? Jeste li dobili bilo šta kada ste predavali papire? Kada se vrši upis? I ako nismo primljeni na prvi smjer nego na alternativni, možemo li se u toku studija prebaciti na smjer koji smo željeli? I da li možemo prije upisa podići papire na revers, jer ih ja nisam kopirala, a trebaju mi kopije svjedočanstava? Znam da je mnogo pitanja, ali nisam u Sarajevu, a informacije su mi potrebne što prije. Hvala vam.
Alive

#661 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Alive »

dzan08 wrote:
Alive wrote:Koja glupost... Mozes se upisati na milion fakulteta i predati papire na svaki. Svaka srednja skola ce ti izdati papire. Nije valjda da ima tako glupih ljudi da cekaju druge upisne rokove ili cak slijedecu godinu a mogli se osigurati ako ne upisu zeljeni fakultet da upadnu na neki drugi po zelji... Pokusas na par fakulteta osiguras se i eto. A ovaj lik sto ga spominjete mozda nije isti lik...kako god pametan je.

Glupost je sto se moze prijaviti, ako je to uopce legalno, u redovne studente na vise fakulteta. Fakulteti traze originalnu diplomu. Original moze biti samo jedan.

Uredu je ako u to vjerujes...
Unbelievable

#662 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Unbelievable »

gimnazijalka321 wrote:Pozdrav svima. Prvo da pitam jeste li vi na predaji papira dobili neku potvrdu/papir da ste ih predali? Jeste li dobili bilo šta kada ste predavali papire? Kada se vrši upis? I ako nismo primljeni na prvi smjer nego na alternativni, možemo li se u toku studija prebaciti na smjer koji smo željeli? I da li možemo prije upisa podići papire na revers, jer ih ja nisam kopirala, a trebaju mi kopije svjedočanstava? Znam da je mnogo pitanja, ali nisam u Sarajevu, a informacije su mi potrebne što prije. Hvala vam.
Ja nisam dobila nikakvu potvrdu. Za te dokumente ti je najbolje da kontaktiras fakultet, ja sam apsolutno sve dokumente prije predaje ovjerila i kopirala u 2 -3 primjerka, nikad ne znas kad ti mogu zatrebati :)
gimnazijalka321

#663 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by gimnazijalka321 »

Unbelievable wrote:
gimnazijalka321 wrote:Pozdrav svima. Prvo da pitam jeste li vi na predaji papira dobili neku potvrdu/papir da ste ih predali? Jeste li dobili bilo šta kada ste predavali papire? Kada se vrši upis? I ako nismo primljeni na prvi smjer nego na alternativni, možemo li se u toku studija prebaciti na smjer koji smo željeli? I da li možemo prije upisa podići papire na revers, jer ih ja nisam kopirala, a trebaju mi kopije svjedočanstava? Znam da je mnogo pitanja, ali nisam u Sarajevu, a informacije su mi potrebne što prije. Hvala vam.
Ja nisam dobila nikakvu potvrdu. Za te dokumente ti je najbolje da kontaktiras fakultet, ja sam apsolutno sve dokumente prije predaje ovjerila i kopirala u 2 -3 primjerka, nikad ne znas kad ti mogu zatrebati :)
Hvala ti na odgovoru. Pitam za tu potvrdu jer svi sa drugih fakulteta kažu da su dobili neke potvrde da su im primljeni papiri, pa samo da provjerim da ja to nisam možda zaboravila uzeti.:) Znam i ja da sam trebala kopirati, ali bila mi je frka i predavala sam posljednji dan konkursa i nisam nikako stigla otići i ovjeriti. Ne isplati mi se dolaziti u Sarajevo samo da pitam mogu li ih podići, a baš mi hitno trebaju. :/
Sinhro_

#664 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Sinhro_ »

Pošalji mail na ovu adresu i pitaj to što te zanima. [email protected]
Trebalo bi da ga redovno provjerovaju. :) Mislim da negdje na stranici fakulteta imaš i broj telefona studentske službe, ali nisam sigurna.
Imaj na umu i to da ti oni rade do petka i nakon toga idu na godišnji. Sa radom ponovo počinju tek u septembru.

Prve dvije godine svi imamo iste predmete, tek na trećoj godini slušaš predmte određenog smjera. I to biranje smjera na početku studija je bila samo formalnost. Pošto relativno mali procenat studenata stigne do treće, na svakom od smjerova bude slobodnih mjesta, tako da pri upisu treće godine, ponovo se opredjeljuješ za smjer.

To je važilo do prosle godine, kad nije bilo samofinansirajućih studenata. Da li su uvođenjem samofinansirajućih, uveli i nova pravila, ne znam. :)

PS. Ovo je mail šefa Studentske službe pa ako ti na taj mail ne budu odgovarali, pošalji im na ovu adresu.
[email protected]

Pozdrav.
Sternly time

#665 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Sternly time »

Kolika je visina školarine za samofinansirajuće studente na ovom fakultetu?
Desnik

#666 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Desnik »

Sternly time wrote:Kolika je visina školarine za samofinansirajuće studente na ovom fakultetu?
Neko reče 1200 KM za godinu, ali nisam siguran.
dzan08

#667 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by dzan08 »

godina 1800KM kao i na svim tehnickim fakultetima, 100% provjereno
subasic

#668 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by subasic »

Poskupjeli studiji :-D
Seherovac

#669 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Seherovac »

Nisu poskupili, milja i osamsto je bila i ove godine, a i prošle...
ultraviolence

#670 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by ultraviolence »

kolko para je vanredno ?
purgatorio

#671 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by purgatorio »

Hoće biti možda kakvih novi smjerova na II ciklusu ove godine?
zana 5

#672 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by zana 5 »

Da li ce biti drugi rok za upis na prvu godinuu ???? Na stranicu jos nisu nista objavili
Individualism18

#673 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Individualism18 »

zana 5 wrote:Da li ce biti drugi rok za upis na prvu godinuu ???? Na stranicu jos nisu nista objavili
Koliko ja znam sva mjesta predviđena konkursom su popunjena, a još su primili i više samofinansirajućih studenata nego što je to bilo predviđeno, tako da su primljeni svi koji su aplicirali. Sudeći prema ovome drugog roka ne bi trebalo biti.
dizzzzy

#674 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by dizzzzy »

Ostalo je jos 22 mjesta na SF a sad da li ce otvarati novi konkurs ili ce popuniti sa studentima koji su naknadno predali prijave to sve zavisi od njih. Otidi do fakulteta ili nazovi studentsku i provjeri . Trebalo bi da su se vratili sa godisnjeg jer jos malo pa pocinje upis.
žuta lala

#675 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by žuta lala »

dzan08 wrote: Glupost je sto se moze prijaviti, ako je to uopce legalno, u redovne studente na vise fakulteta. Fakulteti traze originalnu diplomu. Original moze biti samo jedan.
Srednja škola u koju sam ja išla izdaje bez problema orginalnih diploma koliko hoćeš, samo platiš 200 KM za svaku dodatnu. :D Ne znam kako je za ostale škole.
Post Reply