E, vidiš, ovo je šuplja. Ma ko rekao. Ni Hafizović ni zvanična ideologija nisu islam. Osobno se ne slažem ni sa svim Hafizovićevim idejama i tumačenjima niti sa zvaničnom ideologijom. Neće me valjda to određivat kao muslimana!? To ono: ja bih iš'o u džamiju da nije svakakih tamoAli to nije tema...gaius wrote: zašto sam rekao da me ne interesuju autoriteti.. ne zato što ne cijenim Hafizovićav (ne bih ga ja trpao u isti koš sa aktuelnim reisom - Hafizović je jedini čovjek koji je ostavio svojim idejama dojam na moje poznanike kršćane tako i u tolikoj mjeri da su izjavljivali da bi prelazili na Islam da je "zvanična" ideologija makar slična nejgovim idejama) nego zato što se to svodi na klasičnu priču moj brat je jači od tvog brata..
Priznajem da nisam šerijatski pravnik niti teolog pa da poznajem svu materiju (ili dobrim dijelom) islamskog prava. Baš kao ni ti sam. Pa šta ćemo?izletiš sa 4 svjedoka i onda upitan kako to primjeniti na konkretne životne situacije... objašnjavaš mi naučni opus Hafizovića (kamo sreće da je on reis a ne ovaj) umjesto da odgovoriš na jasna, konkretna i životno bitna pitanja.. ono što mene kao muslimana interesuje jeste kako ću ja, ovdje i sada - opstati na takav način da učinim što manje grijeha, što više dobrih dijela, da usavršim sebe, naučno, stručno, moralno..i da tako - na kraju krajeva zaslužim Dženet.. ne bježim ja pri tome od hadisa (kao da ima nešto loše u onom koji sugeriše moral)...
da bih to mogao uraditi ja naprosto moram znati kako da se postavim pred životnim pitanjima i izazovima..
u razmišljanje o tome me ne vodi šejtan i naprosto mi vrijeđa inteligenciju takvo implicitno spočitavanje.. u razmišljanje o tome me uvode prve riječi objave.. uči i čitaj.. a to ima smisla samo u naučno-kreativnom smislu (raspravi) a ne samo u opservativnom (gledanje bez razmišljanja, beskrajno "citiranje")
Ono što je ključno za mene je: neću nikad ni po koju cijenu mijenjati propise vjere prilagođavajući ih svom promišljanju i poimanju. Naprosto jer ja nisam mjera stvari, nisam kartezijanac. Ako nešto ne činim, a trebao bih, ili kršim, a ne bih smio, priznaću da to činim ali ne zato što mislim da je tako bolje po mom mišljenju već iz slabosti da to u potpunosti izvršim. Naravno, islam priznaje i opravdava okolnosti u kojima se možemo naći.
Kao što već napomenuh: nisam šerijatski pravnik pa tako i ne dajem fetve, jel? Možda sam pogriješio sa navođenjem tog ajeta jer ne odgovara u potpunosti slučaju o onom efendiji. Ali sam ga naveo kao primjer kako se traže dokazi i svjedočanstva da se ne bi ugrozio nečiji život i čast.nije mi cilj ni da napravim smutnju.. nego se samo kritički izražavam o onim i onakvim stavovima koji idu za stvaranju mase klimoglavaca koja ne razmišlja o onome što neko nameće kao konačnu i jedinu istinu...
radikalizam svake vrste je izrazito opasan ali je opasno i ono što ne izgleda kao radikalizam nego, kako ja to vozilm nazvati "citizam" - citiranje bez razmišljanja o posljedicama citiranja.. ako spomeneš 4 svjedoka i koristiš Allahove riječ da bi branio jednog IZ službenika, onda moraš biti spreman da kažeš da li si jednako spreman prihvatiti taj princip i protiv onog ko će silovati tvoju majku, kći , ženu - a da su ga vidjela samo tri svjedoka (makar reis i dvojica muftija)..
e to je ono što, po meni (bez namjere da namećem mišljenje), nedostaje bilo kakvoj, pa makar i ovako neozbiljnoj raspravi.. - odgovornost za izrečenu misao i riječ koja je tim veća što veći krug ljudi ima predubjeđenje da su tvoje misli značajne..
U tom slučaju taj čovjek je optužen za bludne radnje nad maloljetnicama a ne za silovanje. Ne velim da samo to nije dovoljno strašno nego da je silovanje puno lakše dokazivo za razliku od bludnih radnji. Ukoliko se dobro sjećam, za silovanje (a ne blud, ukoliko je izvršen dobrovoljno) ne treba 4 svjedoka. Jednu ženu je neki presreo na putu do džamije, kada je krenula na jaciju, i silovao. Poslanik, alejhi-selam je naredio kamenovanje, a nije bio drugih svjedoka osim njih. Nasuprot tom činu silovanja, postoji slučaj kada je Omer b. Hattab, dok je bio halifa, vidio dvoje kako čine blud. Došao je i pitao ashabe šta misle o tome što je samo on vidio, a nije imao pored sebe još trojicu? Svi su mu rekli da je on poznati ashab Poslanikov, alejhi-selam, i da je dovoljna njegovo svjedočanstvo kao vođe vjernika. Alija b. Ebi Talib ga je upitao da li ima još trojicu svjedoka. Kada je Omer odgovorio da nema, Alija mu reče: Sva sreća pa nisi spomenuo imena tih koje si vidio jer bih, u tom slučaju, ja nad tobom izvršio kaznu zbog klevete! Omer se zahvalio Bogu što ima takvog savjetnika.
Slažem se. Jednako kao što je u najmanju ruku nekulturno kad FTV potrči da izvjesti kako je u Mostaru došlo do fizičkog obračuna grupe mladića i pripadnika vehabija. Sve u skladu sa vremenom, haman.društvena odgovornost jednog reisa (hajd da ga depersonaliziramo) nije jednaka društvenoj odgovornosti tebe i mene.. zato i društvena odgovornost onih koji istupaju sa pozicije oficijelnih tumača Islama, Kur'ana, hadisa.. mora postojati.. i mora biti snažna.. a samo Allah zna šta je ispravno - jel tako.. jeste..
ne možeš izaći i reći - to vam je tako.. ko god misli drugačije on je islamofob.. to je u najmanju ruku nekulturno..