VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
sizifinho

#651 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by sizifinho »

Meni je najviše žao djece koja, nesvjesna, su ugrožena glupošću svojih roditelja.
nisu djeca kriva što su im roditelji imbecili

zato zakonski treba vakcinacija biti obavezna, a roditelje koji nisu vakcinisali dijete treba kazniti. Novčano ili nekako drugačije... strogo je, ekstremno je... ali to je jedini način da zaštitimo nevinu djecu od njihovih idiota od roditelja, a Bogami i ostatak populacije...
lacrima

#653 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by lacrima »

I šta ovo dokazuje? Kurir ti izvor?
Atena

#654 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Atena »

sizifinho wrote:Meni je najviše žao djece koja, nesvjesna, su ugrožena glupošću svojih roditelja.

zato zakonski treba vakcinacija biti obavezna, a roditelje koji nisu vakcinisali dijete treba kazniti. Novčano ili nekako drugačije... strogo je, ekstremno je... ali to je jedini način da zaštitimo nevinu djecu od njihovih idiota od roditelja, a Bogami i ostatak populacije...
bolje da im prijeti izkorjenjena bolest uzrokovana "glupošću roditelja" nego komplikacija od vakcinisanja uzrokovana "profitiranjem farmomafije" :thumbup:

i evo nevakcinišem dijete, platim kaznu, i dalje ne vakcinišem dijete. strogo je, ekstremno je ali što se mora platit nije teško
sizifinho

#655 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by sizifinho »

Atena wrote:
sizifinho wrote:Meni je najviše žao djece koja, nesvjesna, su ugrožena glupošću svojih roditelja.

bolje da im prijeti izkorjenjena bolest uzrokovana "glupošću roditelja" nego komplikacija od vakcinisanja uzrokovana "profitiranjem farmomafije" :thumbup:

i evo nevakcinišem dijete, platim kaznu, i dalje ne vakcinišem dijete. strogo je, ekstremno je ali što se mora platit nije teško
I ti se ponosiš time? Svaka čast. Vi "produhovljeni" roditelji mislite da ste pokupili svu pamet svijeta pročitavši par stranica neke knjige, i još pri tom možda pregledate koji dokumentarac. I onda s punim pravom tvrdite da znate istinu o vakcinama, kao da eto ljudi idu desetljećima na studije da bi kasnije mogli profitirati kao "farmomafija". Ja ne znam kako niko ne vidi ironiju u ovome?
Naravno, zašto biti naučnik, zaštoi se trudit, kad možeš biti niko i ništa, ali zato znat iviše i od svevišnjeg.

A riječi ne mogu opisat koliko ste zapravo u zabludi. Ali živite tako. Boli me briga :lol:

evo samo da koopiram forumaša, mada znam da ovo "prosvjetljenim" neće ni doići do mozga

statixx wrote:The couple also run a ‘natural’ health supplements business called Truehope Nutritional Support, which sells a product named ‘EMPowerplus.’

The website says this product is “scientifically proven” to treat bipolar disorder and autism, among other conditions.

Pa kaze, isti couple:

Baby died of meningitis 'after parents tried to treat him with herbal remedies'

http://www.independent.co.uk/news/world ... 20636.html
Qler

#656 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Qler »

Vala moja kcerka je primila sve vakcine, jos ima ona do 5 godina, a i mali evo 4 mu mjeseca, sve je do sad primio... nisu mi jasni ljudi kojima je malo milion dokaza, iskorijenjena bolest, nego se ufatili "mozda, eto valjda, nije sigurno, zvijezde kazu".... onda bi ih zamolio da ne vode ni djecu u vrtice i iglarlista jer iskreno necu da mi zbog necije gluposti moje dijete bude zarazeno...
mijonja

#657 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by mijonja »

Malo, malo pa se isti vracaju na forum sa svojim "argumentovanim" pricama o stetnosti vakcina.

Dzaba linkovi i dokazi da najveci protivnici vakcina u najvecem broju izvlace debelu korist od toga. Dzaba godine istrazivanja vakcina, dovljno je da neko na Facebook-u ili na svojoj web stranici ili u medijima objavi da su vakcine krive za autizam i ne znam ti sta i ljudi se hvataju na baceni mamac, bez da sami razmisle o tome sto se pise.

Hajmo ovo na sve da primjenimo i da zakljucimo da je svaka struka neka mafija i da nam ne trebaju ni istrazivanja, ni nauka, ma ni obrazovanje. Mafija je sva medicina, farmacija, stomatologija ( cuj prati zube, skidati karijes), inzinjerstvo (podvaljuju nam neispravne aute, nepotrebne mobitele, zlo od interneta, nestabilne zgrade).

Sta ce meni fakultet pa ja sve znam i bez njega...a budale su oni koji su se godinama posvetili nauci i istrazivanjima, umjesto da su tandarali okolo po shisha barovima i kaficima, jer ovi drugi znaju opet vise od njih.
chupacabra

#658 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by chupacabra »

Qler wrote:Vala moja kcerka je primila sve vakcine, jos ima ona do 5 godina, a i mali evo 4 mu mjeseca, sve je do sad primio... nisu mi jasni ljudi kojima je malo milion dokaza, iskorijenjena bolest, nego se ufatili "mozda, eto valjda, nije sigurno, zvijezde kazu".... onda bi ih zamolio da ne vode ni djecu u vrtice i iglarlista jer iskreno necu da mi zbog necije gluposti moje dijete bude zarazeno...
Ne kontam ti logiku. Ako ti je dijete vakcinisano zašto te brinu tudje gluposti. Ili možda nemaš pouzdanje u efikasnost vakcine.
Da me neko ne shvati pogrešno, ja ne zagovaram nevakcinisanje, nego me intrigira ova kritika i briga za stanje nevakcinisanih. Biće da je to ipak manjak pouzdanja u efikasnost vakcina.
Ne bih sad nešto previše o ovoj temi ali me uvijek intrigira činjenica da se epidemija jednog Velikog Kašlja često desi u populaciji sa visokim procentom vakcinisanih individua. Nešto tu ne štima. Nije dovoljno pokazati prst na nevakcinisano dijete i reci da je njegova krivica.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#659 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Truba »

vakcine nisu svemoguce
one smanjuju rizik na minimum

najbolje je kad su sva vakcinisana
sizifinho

#660 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by sizifinho »

chupacabra wrote:
Qler wrote:Vala moja kcerka je primila sve vakcine, jos ima ona do 5 godina, a i mali evo 4 mu mjeseca, sve je do sad primio... nisu mi jasni ljudi kojima je malo milion dokaza, iskorijenjena bolest, nego se ufatili "mozda, eto valjda, nije sigurno, zvijezde kazu".... onda bi ih zamolio da ne vode ni djecu u vrtice i iglarlista jer iskreno necu da mi zbog necije gluposti moje dijete bude zarazeno...
Ne kontam ti logiku. Ako ti je dijete vakcinisano zašto te brinu tudje gluposti. Ili možda nemaš pouzdanje u efikasnost vakcine.
Da me neko ne shvati pogrešno, ja ne zagovaram nevakcinisanje, nego me intrigira ova kritika i briga za stanje nevakcinisanih. Biće da je to ipak manjak pouzdanja u efikasnost vakcina.
Ne bih sad nešto previše o ovoj temi ali me uvijek intrigira činjenica da se epidemija jednog Velikog Kašlja često desi u populaciji sa visokim procentom vakcinisanih individua. Nešto tu ne štima. Nije dovoljno pokazati prst na nevakcinisano dijete i reci da je njegova krivica.
pa vakcina ne uklanja mogućnost bolovanja, već je smanjuje. U zavisnosti od vakcine, obično se šanse smanjuju za 90-99%. To je prvo što se mora shvatiti. Imunitet pamti, ali virusi i bakterije se mijenjaju - to je drugo što se mora shvatiti.
Treće je pojam imuniteta krda. U većim grupama važi pravilo - sistem je jak samo onoliko koliko i najslabija karika. Ako imaš skupinu od 100 ljudi gdje je 100 ljudi vakcinisano- šanse su skoro nikakve da se bilo ko zarazi jer su svi kolekvitno ojačanog imuniteta. Ali ako imaš skupinu od 80 ljudi vakcinisanih i 20 nevakcinisanih, šanse oboljenja postaju daleko veće.

Stoga neko može recimo vodit računa i dijete mu primi sve vakcine, i onda dođe neko ko je pametnjaković i nije vakcinisao dijete, i samim tim automatski ugrožava drugu djecu koja, bez obzira što su vakcinisana - bivaju izložena agensu koji uzrokuje bolest i povećavaju rizik epidemije.
Qler

#661 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Qler »

Eto chupakabra je klasičan primjer pametnice koja zna bolje od svih da vakcine ne valjaju...
julisiz es grant

#663 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by julisiz es grant »

Tako i treba. Pravosudni sistemi normalnih zemalja ne priznaju "moje dijete-moja odluka". Svako dijete ima svoj život i ko ga ugrozi, bio roditelj ili ne, mora odgovarati.
Ovo dvoje idiota su mu prvo omogućili da dobije meningitis jer ga nisu vakcinisali, a onda taj isti meningitis "liječili" javorovim sirupom. Najbolje da se vratimo u srednji vijek i sve boljke tretiramo napitcima od žabljeg jezika i zmajeve mokraće.
otherside

#664 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by otherside »

oklen nam zmajOvi? :D
PurpurHazel

#665 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by PurpurHazel »

A posebno mi ide na nerve ovih malih milijun stranica na FB tematika mame, rodilje, trudnice, ne idu mi stranice na nerve :D, nego što sve češće vidim da propagiraju nevakcinisanje, baš ono admini nekih stranica koje okupljaju masu žena, majki, trudnica, bez ikakvih sankcija i dokaza. I tačno vidiš kako random mi prijateljice, poznanice, koje i nisu u điru nekog istraživanja i guglanja o tome svemu, sve vremenom potpadaju pod taj utjecaj, odnosno kako su same uplašene i neinformirane samo se povedu za hrpom.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#666 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Truba »

kokoske :sax:
DMagnificent

#667 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by DMagnificent »

Pozdrav, mozda malo iskacem iz odredjenih okvira ove teme ali imam pitanje u vezi rubeole. Naime, imam 26 godina i nikada nisam vakcinisana protiv rubeole i sada planiram trudnocu. Citajuci po netu sam na svim mogucim mjestima naisla da je za bebu jaaaaakkko opasno ako mama dobije rubeolu tokom trudnoce :sad: i da svaka buduca mama treba da se testira na antitijela i ako nije primila vakcinu (sto je u mom slucaju), da je sada primi i tri mjeseca nakon toga moze slobodno zatrudniti. Sta vi mislite ima li potrebe za vakcinom? Sta se meni moze desiti (po netu kazu nista)? Kolika je vjerovatnoca da zaista dobijem tu rubeolu? I na kraju, svi pricaju da vakcine kod nas nisu dobre, i da je najbolje naruciti vakcinu iz inostranstva, je li to tacno ili...?

Hvala vam unaprijed :-D
lijepa u dusi

#668 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by lijepa u dusi »

DMagnificent wrote:Pozdrav, mozda malo iskacem iz odredjenih okvira ove teme ali imam pitanje u vezi rubeole. Naime, imam 26 godina i nikada nisam vakcinisana protiv rubeole i sada planiram trudnocu. Citajuci po netu sam na svim mogucim mjestima naisla da je za bebu jaaaaakkko opasno ako mama dobije rubeolu tokom trudnoce :sad: i da svaka buduca mama treba da se testira na antitijela i ako nije primila vakcinu (sto je u mom slucaju), da je sada primi i tri mjeseca nakon toga moze slobodno zatrudniti. Sta vi mislite ima li potrebe za vakcinom? Sta se meni moze desiti (po netu kazu nista)? Kolika je vjerovatnoca da zaista dobijem tu rubeolu? I na kraju, svi pricaju da vakcine kod nas nisu dobre, i da je najbolje naruciti vakcinu iz inostranstva, je li to tacno ili...?

Ne bih ti znala reci nista vise nego to da sam tu vakcinu primila u 7. razredu, ovu domacu :D pojma nemam radi li, ali bar nuspojava nije bilo :D
U svakom slucaju, moj savjet je da posjetis doktora kojem vjerujes, vjerovatno svog doktora u lokalnoj ambulanti, s njim porazgovaras i onda odlucis sta ces. Mi smo realno laici da bismo te posavjetovali oko ovakve teme.

Izvinjavam se unaprijed ako ima neki doktor na forumu, nisam upratila.
sabanss

#669 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by sabanss »

lijepa u dusi wrote:
Izvinjavam se unaprijed ako ima neki doktor na forumu, nisam upratila.
Ima samo ne prati ovu temu (mislim), ginekolog je, sudeci po pisanju poprilicno razuman, razborit i strucan i sto je najvaznije hoce pomoci. Neka pogleda na temi o trudnicama ili bebe all about.
The Realist

#670 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

DMagnificent wrote:Pozdrav, mozda malo iskacem iz odredjenih okvira ove teme ali imam pitanje u vezi rubeole. Naime, imam 26 godina i nikada nisam vakcinisana protiv rubeole i sada planiram trudnocu. Citajuci po netu sam na svim mogucim mjestima naisla da je za bebu jaaaaakkko opasno ako mama dobije rubeolu tokom trudnoce :sad: i da svaka buduca mama treba da se testira na antitijela i ako nije primila vakcinu (sto je u mom slucaju), da je sada primi i tri mjeseca nakon toga moze slobodno zatrudniti. Sta vi mislite ima li potrebe za vakcinom? Sta se meni moze desiti (po netu kazu nista)? Kolika je vjerovatnoca da zaista dobijem tu rubeolu? I na kraju, svi pricaju da vakcine kod nas nisu dobre, i da je najbolje naruciti vakcinu iz inostranstva, je li to tacno ili...?

Pretpostavljam da na rubellu mislis, ne rubeolu.

Posto se brines, prvo uradi test na antitijela, jer ne znaci da nisi stekla imunitet, iako nisi vakcinisana. Rubella sama po sebi moze cak proci nezapazeno (radi blagih simptoma, ili da se ne posveti paznja osipu i povisenoj temperaturi), mada moze biti i ozbiljnija, naravno. Najveci problem je infekcija u prvih 12 sedmica trudnoce.

Uglavnom, uradi test, pa onda vidi sta dalje. Nema potrebe za panikom :).
GAU8

#671 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by GAU8 »

Ne vjerujem da se jos mora diskutovati na ovu temu.

Sto rece dr. House. Unosan biznis je i u izradi malenih slatkih kovcega za bebe. Mogu biti u kornjaca-zelenoj, ili vatreno-crvenoj boji...
Sto vise nevakcinisane djece, bolje za posao.
upsy_daisy

#672 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by upsy_daisy »

GAU8 wrote:Ne vjerujem da se jos mora diskutovati na ovu temu.

Sto rece dr. House. Unosan biznis je i u izradi malenih slatkih kovcega za bebe. Mogu biti u kornjaca-zelenoj, ili vatreno-crvenoj boji...
Ne mogu da vjerujem koliko si zao i odvratan......

Sram te bilo.
zgiba

#673 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by zgiba »

Koliko vidim zagovornici nevakcinisanja djece citavu raspravu baziraju na:

1. potencijalnim nuspojavama vakcina
2. zaradi farmaceutskih kompanija

Svaki lijek je potencijalno opasan i sve moze biti otrov samo je pitanje kolicine. Sve dok je korist od nekog lijeka veca od eventualnih nuspojava lijek se koristi.

Postavljam pitanje roditeljima koji ne zele da vakcinisu djecu da li bi svom djetetu dali lijek koji ima ovakve nuspojave (a garantujem da ga daju):

- alergijske reakcije koje mogu biti ozbiljne, kao što su kožni osip i svrbež, ponekad praćeni s oticanjem usta ili lica, ili s kratkoćom daha;
- kožni osip ili ljuštenje kože ili čirevi (ulkusi) u ustima;
- problemi s disanjem;
- modrice ili krvarenje koji se ne mogu objasniti;
- mučnina, nagli gubitak tjelesne težine, gubitak apetita i žutilo kože i očiju.
GAU8

#674 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by GAU8 »

upsy_daisy wrote:

Sram te bilo.
Šta je zapravo kamen spoticanja za protivnike vakcinisanja?

Da li je to stav da su vakcine nepotrebne, ili je stav da nisu dovoljno sigurne?
upsy_daisy

#675 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by upsy_daisy »

GAU8 wrote:
upsy_daisy wrote:

Sram te bilo.
Šta je zapravo kamen spoticanja za protivnike vakcinisanja?

Da li je to stav da su vakcine nepotrebne, ili je stav da nisu dovoljno sigurne?
Ne želim sa osobom poput tebe ulaziti u bilo kakvu diskusiju.
Post Reply