i rijeseno stambeno pitanje sa dovoljno m2 za vas dvoje. ne mora biti u vlasnistvu, ali mora postojati ugovor o najmu na njeno ime.zemo_online wrote:jovke189 wrote:Sta znaci prije si morao?!
Da li je jos uvijek 3 godine kroz bracni status?
Ako bi se vjencali da li ja mogu odmah ici ili prvo moram da polozim test za jezik?
Kakva su mi ogranicenja za zaposlenje i kad mogu poceti zaradjivati bar za osnovne troskove cim dodjem ili kako?
Kolika je prednost ili nedostatak ako osoba ima ili nema holansko drzavljanstvo?
mora ona imat odgovarajuca primanja. ima neki minimum koji oni traze ciji je cilj da im sirotinja ne dolazi u zemlju.
Zivot u Holandiji
- uglavnomja
#651 Re: Zivot u Holandiji
- uglavnomja
#652 Re: Zivot u Holandiji
zemo_online wrote:imo sam ja jednog komsiju iz somalije koji je dobio 2 odbijenice. naletio na muriju,rutinska kontrola,i strpali ga u zatvor.
bio u zatvoru nekoliko sedmica ,iako ima 3 male djece,1,2 i 3 godine,svake godine po jedno.znas njiha.
![]()
zena jadna sama ostala sa tako malom djecom.
hocu da kazem ,nemaju oni osjecaja za probleme drugih,nije ih briga vec samo furaju neka svoja pravila koja se kose sa samim zivotom.
a zatvor za ljude bez papira ko konc-logor.
izvini, ali ne slazem se stobom.
ako je covjek dobio 2 odbijenice i znao da boravi ilegalno, sta je ocekivao?
pa da nema tih pravila, uslova i odbijenica 90% planete bi zivjelo u zapadnoj europi i usa.
-
zemo_online
#653 Re: Zivot u Holandiji
uglavnomja wrote:zemo_online wrote:imo sam ja jednog komsiju iz somalije koji je dobio 2 odbijenice. naletio na muriju,rutinska kontrola,i strpali ga u zatvor.
bio u zatvoru nekoliko sedmica ,iako ima 3 male djece,1,2 i 3 godine,svake godine po jedno.znas njiha.
![]()
hocu da kazem ,nemaju oni osjecaja za probleme drugih,nije ih briga vec samo furaju neka svoja pravila koja se kose sa samim zivotom.
pa da nema tih pravila, uslova i odbijenica 90% planete bi zivjelo u zapadnoj europi i usa.
pa primjer koji sam naveo dokazuje da ne mos zakon doslovno svatat jer se onda gubi ta ljudska dimenzija,humana dimenzija.
kako ce zena sa 3 male djece da izadje na kraj? svisnut ce jadnica.
-
Keiko
#654 Re: Zivot u Holandiji
Mozda je o tome trebala razmisljat' prije nego ih je nastancala troje u tri godinezemo_online wrote:uglavnomja wrote:zemo_online wrote:imo sam ja jednog komsiju iz somalije koji je dobio 2 odbijenice. naletio na muriju,rutinska kontrola,i strpali ga u zatvor.
![]()
pa primjer koji sam naveo dokazuje da ne mos zakon doslovno svatat jer se onda gubi ta ljudska dimenzija,humana dimenzija.
kako ce zena sa 3 male djece da izadje na kraj? svisnut ce jadnica.
-
jovke189
#655 Re: Zivot u Holandiji
Hvala svima na odgovorima. Ako se upustim u tu pricu prenecu svoje iskustvo drugim ljudima na ovoj temi.
zemo_online nema potrebe da se podsmijavas u smislu treba ti ovo treba ti jos i ono kao da se cinicki radujes nekim novim ogranicenjima. I u Bosni mi treba mnogo toga za normalan zivot pa nemam. Ja sam satjeran u cosak zelim odlazak a Holandija nije moj prvi izbor ali se namece kao moguce rjesenje za odlazak, tako da nema puno biranja jer je sve teze bilo gdje otici. AKo trpim ovde svu nemastinu i probleme naucicu i taj jezik toliko koliko treba, gledao sam danas testove za taj ispit i udzbenik za ucenje. Mislim da nije nemoguce nauciti. Vidjecemo. Pozdrav svima.
zemo_online nema potrebe da se podsmijavas u smislu treba ti ovo treba ti jos i ono kao da se cinicki radujes nekim novim ogranicenjima. I u Bosni mi treba mnogo toga za normalan zivot pa nemam. Ja sam satjeran u cosak zelim odlazak a Holandija nije moj prvi izbor ali se namece kao moguce rjesenje za odlazak, tako da nema puno biranja jer je sve teze bilo gdje otici. AKo trpim ovde svu nemastinu i probleme naucicu i taj jezik toliko koliko treba, gledao sam danas testove za taj ispit i udzbenik za ucenje. Mislim da nije nemoguce nauciti. Vidjecemo. Pozdrav svima.
- uglavnomja
#656 Re: Zivot u Holandiji
sretno ti
ali racunaj da ce biti tesko, ponekad pretesko ako nemas nekoga ko je uz tebe.
ima milion prepreka, i sve se ceka i sve kosta. da te iscrpi psihicki, a tu drugu osobu i finansijski.
skup je zivot vani, sve se placa.
ali racunaj da ce biti tesko, ponekad pretesko ako nemas nekoga ko je uz tebe.
ima milion prepreka, i sve se ceka i sve kosta. da te iscrpi psihicki, a tu drugu osobu i finansijski.
skup je zivot vani, sve se placa.
-
zemo_online
#657 Re: Zivot u Holandiji
jovke189 wrote:Hvala svima na odgovorima. Ako se upustim u tu pricu prenecu svoje iskustvo drugim ljudima na ovoj temi.
-nisi me svatio. ja bas smatram smijesnim ta ogranicenja,zakone i pravila koja se svako malo mijenjaju i koja od covjeka prave robota i koja ni advokati ne mogu da prate.
-u uk mos si dovest partnera bez ogranicenja,bez smijesnih propisa kao u nl.
-ako nemas izbora pokusaj,a ja sam ti dao svoje vidjenje te smijesne zemlje sa robotiziranim nacinom zivota ,sa drukcijom kulturom ,obicajima,rezonima,sa ljudima uvijek na distanci.Kao da si dosao na drugu planetu medju vanzemaljce..
ako zelis da zivis u zatvoru otvorenog tipa,ti pokusaj. znam da i to bolje nego nemat za kruh.
.ja ti na kraju zelim da uspijes.
-
DZONPI
#658 Re: Zivot u Holandiji
Zemo svaka cast tipicno tako zatvor ali eto mozes izac ako ti se ikako izlazi jer nemas gdje izac.Ko ima cuku moze a evo sad su macke u modi da izadzes sa njima.Ljudi su ovdje imam osjecaj upravo tako neka druga planeta nekakvi umisljeni napuhani.Bio sam fala bogu srecom u puno drugih zemalja ali ovo ovdje koda je neko trehno zemlju odnekle i eto hajde zivite jebite se.Bosanac ako imalo ima Bosanskog u sebi ovdje je ko da je pao sa marsa.Ja i radim i izlazim i hodam ali nikad se nisam osjeco ko u svome a sve moje.
- suzzy_q
#659 Re: Zivot u Holandiji
Svasta, pa sta je sa klubovima, disko, kafici i ostalo ?DZONPI wrote:Zemo svaka cast tipicno tako zatvor ali eto mozes izac ako ti se ikako izlazi jer nemas gdje izac.Ko ima cuku moze a evo sad su macke u modi da izadzes sa njima.Ljudi su ovdje imam osjecaj upravo tako neka druga planeta nekakvi umisljeni napuhani.Bio sam fala bogu srecom u puno drugih zemalja ali ovo ovdje koda je neko trehno zemlju odnekle i eto hajde zivite jebite se.Bosanac ako imalo ima Bosanskog u sebi ovdje je ko da je pao sa marsa.Ja i radim i izlazim i hodam ali nikad se nisam osjeco ko u svome a sve moje.
Kako se ljudi upoznavaju ?
- amra67
#660 Re: Zivot u Holandiji
Otidji u Nl na 3 mjeseca prije polaganja jezika ako se odlucis za dolazak u Nl. Tamo mozes lakse nauciti nego kad si sam..jovke189 wrote:Hvala svima na odgovorima. Ako se upustim u tu pricu prenecu svoje iskustvo drugim ljudima na ovoj temi.
- damskot
#661 Re: Zivot u Holandiji
jovke189 wrote:Sta znaci prije si morao?!
Da li je jos uvijek 3 godine kroz bracni status?
Ako bi se vjencali da li ja mogu odmah ici ili prvo moram da polozim test za jezik?
Kakva su mi ogranicenja za zaposlenje i kad mogu poceti zaradjivati bar za osnovne troskove cim dodjem ili kako?
Kolika je prednost ili nedostatak ako osoba ima ili nema holansko drzavljanstvo?
Jezicna .. Radices na traci (praviti sendvice ) pakovat ili u magazinu za internet radnje skupljati naruceno za posiljku plata max 1500e (moj savjet upisi odma fax za 4 godine a to brzo prodje mozes sve . I nije nista cudno da u 50toj zavrsis fax u NL ,ali upisi )
Nikakav sto se NL tice i normalnog zivota 85% Marokanaca nema NL drzavljanstvo . Mada ako se bavis kakavim kriminalom onda je deportacija jer nemas drzavljanstvo .
Sto se NL tice kao zemlje hm nije bas zatvor ali je dobra oskocna daska . I da Holandjanima treba zakon za sve oni nemaju grama obzira nizasta .
Moj savjet ako mislis ziviti u NL moras se ponasati kao oni .. Primjer : Na voznoj stanici ubaci 2e u kola automat na peronu . Kola ne izadje . Holandjanin ide u centar stanice da trazi povrat novca gubi voz i kasni sat ali neda svojih 2e ... tako i racun sa kojim se neslaze <b>plati ga pa se ganja</b> i do 10 godine da vrati tih 15e vise naplaceno. Bosanski mentalitet u NL bi te doveo do prosijackog stapa i izolacije .
- Šveđanin
#662 Re: Zivot u Holandiji
Kad smo već kod toga, da mi neko od dežurnih Holanđana objasni..
Odakle toliko Marokanaca tamo?
Gledam 370 000 je onih koji su rođeni van Holandije i tu su došli iz Maroka ili kojekuda. A Navodno je broj dosta veći (i duplo?), ako računamo i njihovu djecu, i unuke za ove koji su već druga generacija..
Odakle toliko Marokanaca tamo?
- amra67
#663 Re: Zivot u Holandiji
zato sto marokanke koje su ovdje dosle prije 30 godina nisu radile nego radjale..Šveđanin wrote:Kad smo već kod toga, da mi neko od dežurnih Holanđana objasni..
Odakle toliko Marokanaca tamo?Gledam 370 000 je onih koji su rođeni van Holandije i tu su došli iz Maroka ili kojekuda. A Navodno je broj dosta veći (i duplo?), ako računamo i njihovu djecu, i unuke za ove koji su već druga generacija..
- Capajebo
#664 Re: Zivot u Holandiji
Zivi li neko u Amsterdamu, i da li ima neka nasa kafana ili mjesto gdje se nasi okupljaju? Veliki pozdrav
- independer
- Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne
#665 Re: Zivot u Holandiji
Ne znam za A.dam ali u Tilburgu café No Sikiriki. Www.nosikiriki.nlpurifier wrote:Zivi li neko u Amsterdamu, i da li ima nema nasa kafana ili mjesto gdje se nasi okupljaju? Veliki pozdrav
- amra67
#667 Re: Zivot u Holandiji
Zivim u A'damu i ne znam da li postoji...purifier wrote:Zivi li neko u Amsterdamu, i da li ima neka nasa kafana ili mjesto gdje se nasi okupljaju? Veliki pozdrav
- damskot
#668 Re: Zivot u Holandiji
purifier wrote:Zivi li neko u Amsterdamu, i da li ima neka nasa kafana ili mjesto gdje se nasi okupljaju? Veliki pozdrav
probaj http://bosnjaci-amsterdam.blogspot.nl/
Prije je bila BELA ali meni se cini da su je drotovi zatvorili nisam siguran .. Ekipa iz 90tih je "nestala " A ove nove neznam .
PS Da je Lacko ziv sad bi AMD nas bio ...
Last edited by damskot on 27/07/2013 15:56, edited 1 time in total.
- damskot
#669 Re: Zivot u Holandiji
Sta je tu ljepo livadaaa livaadaamatic.ivan wrote:Ta lijepa Holandija:
Ali ljepa slika ...
BTW Vetrenjaca Iranska Tulipan Turski itd
- Erzsebet
#670 Re: Zivot u Holandiji
Nema ništa u Amsterdamu, ali imaš u Rotterdamu. Međutim, to ti je sve papanluk, a u Amsterdamu će biti do kraja godine.purifier wrote:Zivi li neko u Amsterdamu, i da li ima neka nasa kafana ili mjesto gdje se nasi okupljaju? Veliki pozdrav
-
paf
#671 Re: Zivot u Holandiji
Pozdrav!
imal ko informacija o nasim farmaceutima u netherlands? kakav je postupak da se ode,traze li se tamo farmaceuti itd?
imal ko informacija o nasim farmaceutima u netherlands? kakav je postupak da se ode,traze li se tamo farmaceuti itd?
- damskot
#672 Re: Zivot u Holandiji
Napokon malo pravde za Srebrenicane.
Nederland aansprakelijk voor dood moslims
Nizozemska odgovorna za mrtve muslimane
http://www.telegraaf.nl/binnenland/2187 ... ims__.html
Bravo i Sretno u daljim borbama gospodine Nuhanovicu i ostali .
Nederland aansprakelijk voor dood moslims
Nizozemska odgovorna za mrtve muslimane
http://www.telegraaf.nl/binnenland/2187 ... ims__.html
Bravo i Sretno u daljim borbama gospodine Nuhanovicu i ostali .
-
kapucino
#673 Re: Zivot u Holandiji
Pozdrav svima, ja zivim u Holandiji vec 3 godine posto nisam do sad radila moze li mi neko pomoci kako je najbolje traziti posao ovdje odakle da pocenem inace sam zavrsila ekonomski fax koji mi je priznat. Ako neko zna firmu trazi radnike neka mi pise i hvala vam unaprijed! 
- desperate housewife
#674 Re: Zivot u Holandiji
kapucino, ako nemas papire, sad su ti zakoni u Holandiji strožiji nego prije, i ako dobiješ posao oni će svake godine procjenjivat imal neko iz EU ko bi mogo umjesto tebe radit taj posao. Kontaktiraj "uitzendbureau " agencije pa nek te registruju..Licno mislim da ces puno lakse nac u Belgiji, ako si blizu granice mozes vozarit il nesto...
Ima li neko da studira na univerzitetu u Groningenu?
Ima li neko da studira na univerzitetu u Groningenu?
-
kapucino
#675 Re: Zivot u Holandiji
Imam ja papire odkad sam dosla to nije problem, nego mnoooogo zelim da radim a jednostavno ne znam odakle da pocenem a nemam rodbine ovdje a malo dijeta znas kako ide zato pitam da li se samo prijaviti na biro i cekati ili kako da idem i svakoj firmi u okruzenju dam svoj cv i motivaciono pismo. Pa ako bi neko znao firmu koja voli i strance primati, jer imam utisak da njihovi ljudi imaju prednost bez obzira da li imas holandski nacionalitet. Pa ako ko ima predlog ili da mi isprica svoje iskustvo. Hvala