Re: Fahrin Avaz & avazovci - All about

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
studeni76

#651 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by studeni76 »

...
Last edited by studeni76 on 24/06/2009 15:05, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#652 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by Truba »

:roll: :roll: :roll: :roll: svaka čast demagog
Neelix

#653 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by Neelix »

lagumdzija je sdp zavio u crno

puno preciznija informacija u naslovu bi ovako glasila :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju

#654 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by Truba »

ša ima liberal :D
BarbaDue

#655 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by BarbaDue »

Neelix wrote:lagumdzija je sdp zavio u crno

slazem se, evo recimo kako ja gledam na SDP...
za SDP kao partiju u paketu nikada necu dati glas dok je Lagumdžija na vrhu...dok cu za Komsica, Bogicevica i za jos neke uvjek dati pojedinacne glasove
SDP i koncept socjaldemokratije mi se sviđa ali jednostavno vrh patrije me odbija kilometrima od njih.
isto je samo preslikano na kantonalnom odnosno na opcinskom nivou...

prema tome slazem se sa Neelixom pa donekle i sa Filipovicem
burek_in_space

#656 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by burek_in_space »

BarbaDue wrote:
Neelix wrote:lagumdzija je sdp zavio u crno

slazem se, evo recimo kako ja gledam na SDP...
za SDP kao partiju u paketu nikada necu dati glas dok je Lagumdžija na vrhu...dok cu za Komsica, Bogicevica i za jos neke uvjek dati pojedinacne glasove
SDP i koncept socjaldemokratije mi se sviđa ali jednostavno vrh patrije me odbija kilometrima od njih.
isto je samo preslikano na kantonalnom odnosno na opcinskom nivou...

prema tome slazem se sa Neelixom pa donekle i sa Filipovicem
Na stranu to shto nije tema SDP ni Zlatko Lagumdzija,ali ovo je klasichna shuplja pricha koja je prezhvakana na ovom forumu bar 250 puta.Narod nece promijeniti svoje mishljenje ni kada Lagumdzija odstupi sa chela stranke,a to ce se svakako kad-tad desiti ma shta ko rekao ili mislio po ovom pitanju.Problem SDP-a je inertnost i nedjelovanje u skladu sa procesima koji se odvijaju u nashoj zemlji vec dugi niz godina.
BarbaDue

#657 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by BarbaDue »

ja cu prvi promjeniti odnos prema SDP-u.

izvinjavam se za offtopic
rado_vidjen

#658 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by rado_vidjen »

pored svih mogucih problema oni izdvajaju onakvu naslovnicu. :roll: :D nekakva opanjakavnja izmedju dvojice jako sujetnih ljudi. cini mi se, da kad bi i ja hrakno na zlaju, avaz bi me turio na naslovnu. 8-)

svaka cast tunji, ali on ruinira samog sebe prodajuci se za kolumnu u nezavisnim, vazeci po opskurnoj adilovoj tv. i sl. ne znam za sta ce sluzit i taj sabor kad nikog ni na sta ne obavezuje, jedino za nove podjele i sajam tastine

danas ono sto je haris sredio u bahreinu, stavili negdje u dnu, text proporcija cunga-lunga zvake, legeeende :D da prije po godine dobio bi prve 4 strane i najvecu mogucu sliku

eto koliko se fahre jebe za bilo kakve investicije i boljitak bosnjaka...ako njega nema u dilu, njemu je to savrseno nebitno. zbog svoje gramzivosti i principa ITM-e je i miniro 7 miljardi investicja u el. sektor, a sve pod plastom brige za bosnjake, da ih ko ne zajebe
(i laiku je jasno da je citava haranga vodjena jer nije imao svoj procenat)
Neelix

#659 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by Neelix »

burek_in_space wrote:
Na stranu to shto nije tema SDP ni Zlatko Lagumdzija,ali ovo je klasichna shuplja pricha koja je prezhvakana na ovom forumu bar 250 puta.Narod nece promijeniti svoje mishljenje ni kada Lagumdzija odstupi sa chela stranke,a to ce se svakako kad-tad desiti ma shta ko rekao ili mislio po ovom pitanju.Problem SDP-a je inertnost i nedjelovanje u skladu sa procesima koji se odvijaju u nashoj zemlji vec dugi niz godina.
A, za to je odgovoran...?

BarbaDue, x2
burek_in_space

#660 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by burek_in_space »

Neelix wrote:
burek_in_space wrote:
A, za to je odgovoran...?

BarbaDue, x2
Dio odgovornosti svakako da snosi i on,ali kompletnu ne,bar ne po mom mishljenju.Ima tu dosta "aferima" i lokalnih predstavnika vlasti,naravno u opshtinama kojima vlada SDP.Meni jednostavno nikako nije jasno da se mozhe Lagumdzija predstavljati kao jedini razlog zbog kojeg neko ne mozhe glasati za dotichnu stranku.Koliko ja znam,nashe liste su otvorene i pruzhaju mogucnost da se glasa za kandidata a ne za stranku,tako da niko ne brani Barbi,tebi,mom jaranu zakletom SDPmrscu :lol: koji se vadi na Lagumdziju :roll: da zaokruzhite Bogica,Komshica ili nekog treceg.A bar 5 puta sam izjavio na ovom forumu,redovan sam glasach SDP-a a da pritom drug Zlaja nijednom nije dobio moj glas. :)
Neelix

#661 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by Neelix »

idemo puno u OT, moze barba izdvojit ovo u posebnu temu :)

Zasto mislis da se tvoj jaran, ili bilo ko drugi, mora "vaditi" :? od cega?

imam jos pitanja, al jedno po jedno, da se ne razvodnimo :)
BarbaDue

#662 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by BarbaDue »

Da ja nisam glasao za Željka garant bi sad bio predsjednik...jesam i glasao bi uvjek za njega zato sto nije klasicni politicar (kakav je i tito bio), ne prodaje covjek havu...
a kada se promjeni struktura SDP-a...tek tad je to moja stranka.
Do tada Zlaja ce i dalje da prima politicke udarce (kao sto je Filipovicev), a njegova stranka i onako crvena jos vise ce crvenit' dok se k'o baolon ne raspadne.

Zato Zlaja ostani i ne diži se iz nobdauna, dopusti da ti stranacke kolege bace peskir a tvoja stranka pocne ovu zemlju vracati na pravi put.

Neelix i ostali, ovim postom vas molim da prestanemo sa OT, o SDP-u ce mo nastaviti na pf Politika...nadam se!
Hvala na razumjevanju.

P.S. Neelix, ne mogu izdvajati posebnu temu...tobi bila prava politicka rasprava, a ne treba nam to ovdje
burek_in_space

#663 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by burek_in_space »

Prestao. :)
illuminated

#664 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by illuminated »

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/licn ... -zastupnik

Amer Jerlagić
Oručevićev zastupnik
Sumnje da li je i on zaigrao za energetsku mafiju više nema nakon otvorene podrške nepostojećoj "Apet grupi" koju ne prihvataju ni Parlament ni Vlada FBiH...
04.07.2009. 07:06

Amer Jerlagić, mladi direktor najveće državne kompanije "Elektroprivrede BiH", na kraju je priznao da nema snage, a ni volje da se odupre pljačkaškoj strategiji otimačine energetskog sektora, koju je još prije tri godine pripremila njegova Stranka za BiH.

Nakon što je Parlament odbio, a Vlada FBiH morala i poništiti plan nezakonite dodjele milijarderskih poslova nepostojećoj "Apet grupi" iz Austrije s jednim uposlenim, Jerlagić je opet izrazio uvjerenje da će EPBiH upravo s tom firmom graditi elektrane po FBiH?!

Ustvari, za dobro upućene to i nije bilo iznenađenje jer je zastupnik te nepostojeće grupe Safet Oručević čest gost u Jerlagićevom kabinetu. Iz transkripata razgovora s Nihadom Spahalićem o tome kako dobiti te poslove da bi ih potom preprodali, ne bez razloga Oručević se više puta pozvao na to da s Jerlagićem on može završiti sve poslove.

Kada se uz to doda i činjenica da svakog dana o svim potezima i poslovima mora informirati i tražiti saglasnost korumpiranog ministra industrije Vahida Heće, sumnje da li je i on zaigrao za energetsku mafiju više nema.

Tako umjesto da bude primjer mladog i sposobnog, Jerlagić je na dobrom putu da ostane upamćen kao mlad i poslušan kadar, koji će nestati s pozornice zajedno s onima koji su ga tu i doveli.

:lol: :lol: :lol:
istocnjak

#665 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by istocnjak »

Ima li neko tekst iz današnjeg Avaza, kazu ona Sanja Vlahisavljevic u Avazu na sva usta brani onog direktora rtrs sa 60 minuta, interesuje me sta pise ...

Zaista je to previse cak i od Avaza ...
rado_vidjen

#666 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by rado_vidjen »

nedavno je opet rajko vasic piskarao u avazu srpske :roll:
LudaMala82

#667 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by LudaMala82 »

istocnjak wrote:Ima li neko tekst iz današnjeg Avaza, kazu ona Sanja Vlahisavljevic u Avazu na sva usta brani onog direktora rtrs sa 60 minuta, interesuje me sta pise ...

Ja sam pročitala tekst. I nigdje ga Sanja ne hvali! Ona osuđuje hajku na njega koju su pokrenuli "građanski"mediji koji u svojim komentarima koriste riječi koje svugdje u svijetu ukoliko se omaknu na televizij završe sa piiiiii. Ali ne i kod nas! Važno je da je narodu veselo i da upotrebljavamo govor ulice. Jah...

A kometari o Fahrudinu Radončiću su na 60 minuta takvi da termin emisije treba pomjeriti iza pola noći jer te riječi ne da nisu za djecu već nisu ni za mlađe punoljetnike...Ali to su valjda građanski mediji...
banjaluka078
Moderator

#668 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by banjaluka078 »

istocnjak wrote:Ima li neko tekst iz današnjeg Avaza, kazu ona Sanja Vlahisavljevic u Avazu na sva usta brani onog direktora rtrs sa 60 minuta, interesuje me sta pise ...

Izvoli članak http://i108.photobucket.com/albums/n35/ ... a/avaz.jpg
LudaMala82

#669 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by LudaMala82 »

Sanja u članku kritikuje jezik mržnje i ne znam zašto to smeta. Građanski mediji se diče svojim pridjevom građanski ali u svojim komentarima se koriste riječima koje čak ni "najnacionalističkiji" mediji ne koriste. Ili građanski mediji vrijede više pa su iznad zakona i svih pravila etike?
homar

#670 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by homar »

banjaluka078 wrote:

Ja bih se malo osvrnuo na pametovanja Sanje Vlaisavljević o temi "kultura dijaloga", koju je temu rezervisala za sebe i priznaje samo ono što ona misli da je tako. Postavlja se jedno pitanje, sa kime je moguće voditi "kulturni dijalog". Iz dosadašnjih Sanjinih istupa ona bi rekla "kultura dijaloga je osnov odnosa i sporaumjevanja među ljudima bez obzira na pripadnost po bilo kom osnovu". U svojim istupima u posljednje vrijeme gospođa Sanja je jako agilna braniti one koji bi u pravnim državama bili već u zatvoru, a pošto nisu u zatvoru, bez obzira šta su činili oni su nevini dok sud ne kaže da su krivi i sa takvima treba imati kulturu dijaloga. Ja sam poštivao stavove gospođe Sanje sve dotle dok dotična nije počela napadati medije i pojedince da nemaju pravo napadati pogrdnim imenima "zločinac, koljač..." one za koje još sud nije rekao svoje. Ja postavljam pitanje vajnoj profesorici "kako nazvati Radovana Karadžića, Ratka Mladića i hiljade mnogih po imenu i prezimenu koji napraviše pokolje i genocid u BiH, za koje same zrtve znaju koji su ti, a za koje sudovi nikada neće izreći svoju presudu, jer ih prikrivaju njihovi sunarodnici.

Poštovana profesorice, za mene je Karadži ratni zločinac, Mladić isto ratni zločinac, zar sam ja toliki debil, na svojoj koži doživio takve torture i nenazvati to pravim imenom. Kako nazvati direktora RTRS nego četnik, kada on to i javno kaže a i tokom rata se dokazao sa svojim fašističkim ponašanjem. I na kraju kako nazvati RS drugačije nego genocidna tvorevima, kada ona to jeste i suštinski, nastala na zločinima, progonima i genocidu. Da, kulturu dijaloga imati u svakoj situaciji i na svakom mjestu sa ljudima koji nisu ubijali civile, vršili genocid i druge zločine, zar zločinci su ti koji treba da predstavljaju srpski narod, oni su prošlost i nima je mjesto u zatvorima.

Zato, draga Sanja nemoj liti krokodilske suze za četnikom Davidovićem, ima boljih u srpskom narodu od njega koji su spremni i voljni ispraviti ono što je Davidović i ini njegovi sljedbenici počinili, sa takvima je moguće imati kulturu dijaloga.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa

#671 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by dr.gog »

Nas..koga "nas"? :)
pemanapemani

#672 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by pemanapemani »

navedi pogrdne rijeci, proste, prosto prosirene i prosirene recenice koje su u 60 minuta izgovorene protiv gradjanina F.Radoncica. Navedi cak i rijeci i rjecice koje su iznesene protiv njegovog zuckasto primitivnog printanog medija.
cuo sam: "mediji bliski vladajucim strukturama", "rezimski mediji", minijaturne optuzbe za pljackicu itd.
da si spomenula reisa, dodika, "junaka" ispred Viktor Bubnja, to bi bilo ok, ovako ...
glasrazuma

#673 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by glasrazuma »

homar wrote:
banjaluka078 wrote:

Ja bih se malo osvrnuo na pametovanja Sanje Vlaisavljević o temi "kultura dijaloga", koju je temu rezervisala za sebe i priznaje samo ono što ona misli da je tako. Postavlja se jedno pitanje, sa kime je moguće voditi "kulturni dijalog". Iz dosadašnjih Sanjinih istupa ona bi rekla "kultura dijaloga je osnov odnosa i sporaumjevanja među ljudima bez obzira na pripadnost po bilo kom osnovu". U svojim istupima u posljednje vrijeme gospođa Sanja je jako agilna braniti one koji bi u pravnim državama bili već u zatvoru, a pošto nisu u zatvoru, bez obzira šta su činili oni su nevini dok sud ne kaže da su krivi i sa takvima treba imati kulturu dijaloga. Ja sam poštivao stavove gospođe Sanje sve dotle dok dotična nije počela napadati medije i pojedince da nemaju pravo napadati pogrdnim imenima "zločinac, koljač..." one za koje još sud nije rekao svoje. Ja postavljam pitanje vajnoj profesorici "kako nazvati Radovana Karadžića, Ratka Mladića i hiljade mnogih po imenu i prezimenu koji napraviše pokolje i genocid u BiH, za koje same zrtve znaju koji su ti, a za koje sudovi nikada neće izreći svoju presudu, jer ih prikrivaju njihovi sunarodnici.

Poštovana profesorice, za mene je Karadži ratni zločinac, Mladić isto ratni zločinac, zar sam ja toliki debil, na svojoj koži doživio takve torture i nenazvati to pravim imenom. Kako nazvati direktora RTRS nego četnik, kada on to i javno kaže a i tokom rata se dokazao sa svojim fašističkim ponašanjem. I na kraju kako nazvati RS drugačije nego genocidna tvorevima, kada ona to jeste i suštinski, nastala na zločinima, progonima i genocidu. Da, kulturu dijaloga imati u svakoj situaciji i na svakom mjestu sa ljudima koji nisu ubijali civile, vršili genocid i druge zločine, zar zločinci su ti koji treba da predstavljaju srpski narod, oni su prošlost i nima je mjesto u zatvorima.

Zato, draga Sanja nemoj liti krokodilske suze za četnikom Davidovićem, ima boljih u srpskom narodu od njega koji su spremni i voljni ispraviti ono što je Davidović i ini njegovi sljedbenici počinili, sa takvima je moguće imati kulturu dijaloga.
Poštovani gospodine,

ili se pokušavate dodvoriti nekome ili nečemu ili nikada niste pročitali nijedan tekst prof Vlaisavljević ni pogledali njen javni nastup u elektronskim medijima.
Molim vas, navedite mi samo jedan primjer u kojem prof. Vlaisavljević opravdava monstruozne srpske zločine. Nećete naći nijedan, jer takav ne postoji. I prof Vlaisavljević i svaki razuman građanin Bosne i Hercegovine, osudiće ratne zločine koje su u proteklom ratu počinili pripadnici sva tri naroda. Ali, zanimljivo je da vi kao primjere ratnih zločina navodite samo dr Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića a da ne navodite neke druge zločince, recimo bošnjake ili hrvate. Nazvati Karadžića i Mladića zločincima u prvu ruku je grubo kršenje pravnih principa jer presumpcija nevinosti (Niko nije krvi dok se ne dokaže suprotno) je elementarno pravo svakoga optuženog i nikoga ne možete nazvati zločincem dok to ne dokaže sud. Ali, u pravu ste kada kažete da mnogi od njih nikada neće dočekati da budu osuđeni pred nadležnim sudovima, nemojte misliti da njih ne čeka presuda i to ona mnogo važnija, a to je istorijska. Nemojte zaboraviti da Adolf Hitler, vođa nacističke Njemačke nikada nije osuđen na sudu ali je zauvijek u istoriji ostao zapisan kao krvoločni ratni zločinac, nacista koji je ubio milione ljudi.

Da bi presuda imala neki značaj nju mora da izrekne istorija a ne samo sud. Biće beznačajno ako dr Radovan Karadžić u Hagu bude osuđen na doživotnu robiju, a u Republici Srpskoj pojedini političari i javne ličnosti nastave da ga veličaju kao narodnog heroja, oslobodioca i stvaraoca Republike Srpske. Sudska presuda na taj način biće obesmišljena i obezvrijeđena. Mnogo je značajnije da se nakon presude dr Radovanu Karadžiću,ako ona bude osuđujuća, političari iz RS usaglase i njemu daju epitet "ratnog zločinca" a u udžbenike iz istorije upišu da je on počinio ratne zločine među kojima je i Srebrenica.

Namjerno govorim samo od dr Karadžiću i Republici Srpskoj jer sam u potpunsoti saglasan sa stavovima prof Vlaisavljević da treba biti samokritičan i govoriti o lošim stvarima u svom dvorištu a o dobrim stvarima u tuđem dvorištu. Ipak, vi govorite samo o RS i dr Karadžiću a nećete da kažete da su zločine činili i bošnjaci i hrvati.

U Bosni i Hercegovini u periodu od 1992-1995 odigrao se brutalan građanski rat sa elementima međunarodnog učešća(paravojnne formacije iz Srbije, Hrvatske i islamskih država te NATO intervencija na RS) u kojem su svi narodi počinili zločine i svi narodi stradali. Mnogi su propatili, izgubili članove svoje porodice, svoje domove, dijelove svoga tijela... Ali, u decembru 1995 godine lideri zaraćenih stranja potpisali su mirovni sporazum koji podrazumijeva i pomirenje i suživot svih bh naroda. To znači da rat ne treba zaboraviti ali treba oprostiti i okrenuti se prema budućnosti Bosne i Hercegovine koju, htjeli mi to ili ne, moraju zajednički izgraditi svi njeni građani i narodi, posredstvom izabranih političara. Upravo o tome i govori prof Vlaisavljević u svojim tekstovima. U Republici Srpskoj nije sve loshe, nisu tamo sve ludaci, bolesnici, zločinci i četnici, nisu sve Mladići i Karadžići. I u Republici Srpskoj žive ljudi, i to normalni i svjesni postojeće situacije. Svojim programom realizovanim posredstvom Centra za kulturu dijaloga, prof Vlaisavljević pokušala je da poveže RS i FBiH, Bošnjake, Srbe i Hrvate i da jedni drugima pokažu da su ovi drugi normalni.

I u Republici Srpskoj i u Federaciji žive(nažalost) ljudi koji su počinili ratne zločine i nanijeli bol onim drugima, ali žive(srećom) i oni koji ne žele da se osvrću i broje mrtve u Srebrenici ili na Markalama i koji žele da se okrenu evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine. Mi mladi ljudi iz RS smo neizmjerno zahvali prof Vlaisavljević što nije dozvolila da živimo u mraku srpskih nacionalista koji su se mijenjali na rukovodećim pozicijama, i što je prva koja nam je omogućila da odemo u Mostar, Tuzlu, Sarajevo i vidimo da i tamo žive normalni ljudi, spremni da sa nama dijele zajedničku evropsku budućnost Bosne i Hercegovine.

Nemojte, 15 godina poslije završetka rata da se bespotrebno vraćamo u prošlost. Ostavimo da pravosudni organi i istorija sude zločincima a mi se jedni drugima pružimo ruku i izustimo tu kratku riječ "IZVINI", izvini za sve ono što je moj narod uradio tvome, izvini što smo dozvolili da nas političari svađaju i izvini što nisam vjerovao da ste i vi normalni ljudi. Tek kada jedni drugima pružim ruku i kažemo izvini, moći ćemo da napravimo onaj odlučujući pokret, pokret za evropsku BiH u kojoj umjesto nacionalizma vlada tolerancija, kultura dijaloga, međunacionalno razumijevanje i evropske vrijednosti.

To je ono o čemu sanjam ja a vjerujem i većina građana Bosne i Hercegovine.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa

#674 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by dr.gog »

Mislim da dotična zapravo i nema iskustvo u ovom obliku komuniciranja, a za koji je nužno višestrano praćenje različitih "dešavanja" na forumskim raspravama.

Ne bih njeno pisanje podveo pod generalizaciju tipa "od avaza" već na dešavanja od prije vezano za njene komentare o 60 minuta.Naravno da podosta te gospode prati forum, no nažalost obično su ograničeni na njima uobičajene teme-deathmatcheve raznih novinarskih zvijezda sa njihovim epskim neprijateljem, licemjernom vlašću.U to se udrobi sujeta, privatne redakcijske trač-partije, dokolica novinara ili, kao u slučaju g-đe Vlaisavljević njezina višesedmična zapanjenost količinom defetizma, senzacionalizma, žutila u medijima uz popratno garniranje vulgarnostima.

Samo zapanjenost je, u njezinom slučaju, malo naivna kad je internet forum u pitanju :) .Osim ako ne blagoizvoli sići iz akademskih akrobacija u sedmičnim kolumnama i ne porazgovara sa korisnicima foruma, pod nickom ili bez njega.
Osim toga, njenu zaprepaštenost je izazvala sasvim prozaična i neakademska crta osobe do koje je cijenjenoj profesorici strastveno stalo...
... i koju očito posjećuje , s bombonjerom i narandžama, u Banovićima :D (a sve zbog kletog "kloniranja" korisničkog imena).

Notorno neosjetljiv na te strijele svisoka, primjetih je sujeta bila tolika da je zaslužila čitavu sedmičnu kolumnu u dnevnom listu "Avaz".Za tu kolumnu i pominjanje ovog svijetlog Foruma :D znači dodatnu senzaciju i nastavak ove teme..što zorno prikazuje pažljivo sročeni tekst iznad moga :)

Glede und unatoč ,Agencija za Riječi I Misli Forumaša još nije uspostavljena, a ona koju ona pominje je krajnje nezainteresirana za takve paušalne ocjene.

I na koncu :sax: , i sve korisnike , uključujući cijenjenu profesoricu :D

Samo vi forumajte, nemilosrdno :wink:
homar

#675 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by homar »

glasrazuma wrote:
homar wrote: Ja bih se malo osvrnuo na pametovanja Sanje Vlaisavljević o temi "kultura dijaloga", koju je temu rezervisala za sebe i priznaje samo ono što ona misli da je tako. Postavlja se jedno pitanje, sa kime je moguće voditi "kulturni dijalog". Iz dosadašnjih Sanjinih istupa ona bi rekla "kultura dijaloga je osnov odnosa i sporaumjevanja među ljudima bez obzira na pripadnost po bilo kom osnovu". U svojim istupima u posljednje vrijeme gospođa Sanja je jako agilna braniti one koji bi u pravnim državama bili već u zatvoru, a pošto nisu u zatvoru, bez obzira šta su činili oni su nevini dok sud ne kaže da su krivi i sa takvima treba imati kulturu dijaloga. Ja sam poštivao stavove gospođe Sanje sve dotle dok dotična nije počela napadati medije i pojedince da nemaju pravo napadati pogrdnim imenima "zločinac, koljač..." one za koje još sud nije rekao svoje. Ja postavljam pitanje vajnoj profesorici "kako nazvati Radovana Karadžića, Ratka Mladića i hiljade mnogih po imenu i prezimenu koji napraviše pokolje i genocid u BiH, za koje same zrtve znaju koji su ti, a za koje sudovi nikada neće izreći svoju presudu, jer ih prikrivaju njihovi sunarodnici.

Poštovani gospodine,

ili se pokušavate dodvoriti nekome ili nečemu ili nikada niste pročitali nijedan tekst prof Vlaisavljević ni pogledali njen javni nastup u elektronskim medijima.
Molim vas, navedite mi samo jedan primjer u kojem prof. Vlaisavljević opravdava monstruozne srpske zločine. Nećete naći nijedan, jer takav ne postoji. I prof Vlaisavljević i svaki razuman građanin Bosne i Hercegovine, osudiće ratne zločine koje su u proteklom ratu počinili pripadnici sva tri naroda. Ali, zanimljivo je da vi kao primjere ratnih zločina navodite samo dr Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića a da ne navodite neke druge zločince, recimo bošnjake ili hrvate. Nazvati Karadžića i Mladića zločincima u prvu ruku je grubo kršenje pravnih principa jer presumpcija nevinosti (Niko nije krvi dok se ne dokaže suprotno) je elementarno pravo svakoga optuženog i nikoga ne možete nazvati zločincem dok to ne dokaže sud. Ali, u pravu ste kada kažete da mnogi od njih nikada neće dočekati da budu osuđeni pred nadležnim sudovima, nemojte misliti da njih ne čeka presuda i to ona mnogo važnija, a to je istorijska. Nemojte zaboraviti da Adolf Hitler, vođa nacističke Njemačke nikada nije osuđen na sudu ali je zauvijek u istoriji ostao zapisan kao krvoločni ratni zločinac, nacista koji je ubio milione ljudi.

Da bi presuda imala neki značaj nju mora da izrekne istorija a ne samo sud. Biće beznačajno ako dr Radovan Karadžić u Hagu bude osuđen na doživotnu robiju, a u Republici Srpskoj pojedini političari i javne ličnosti nastave da ga veličaju kao narodnog heroja, oslobodioca i stvaraoca Republike Srpske. Sudska presuda na taj način biće obesmišljena i obezvrijeđena. Mnogo je značajnije da se nakon presude dr Radovanu Karadžiću,ako ona bude osuđujuća, političari iz RS usaglase i njemu daju epitet "ratnog zločinca" a u udžbenike iz istorije upišu da je on počinio ratne zločine među kojima je i Srebrenica.

Namjerno govorim samo od dr Karadžiću i Republici Srpskoj jer sam u potpunsoti saglasan sa stavovima prof Vlaisavljević da treba biti samokritičan i govoriti o lošim stvarima u svom dvorištu a o dobrim stvarima u tuđem dvorištu. Ipak, vi govorite samo o RS i dr Karadžiću a nećete da kažete da su zločine činili i bošnjaci i hrvati.

U Bosni i Hercegovini u periodu od 1992-1995 odigrao se brutalan građanski rat sa elementima međunarodnog učešća(paravojnne formacije iz Srbije, Hrvatske i islamskih država te NATO intervencija na RS) u kojem su svi narodi počinili zločine i svi narodi stradali. Mnogi su propatili, izgubili članove svoje porodice, svoje domove, dijelove svoga tijela... Ali, u decembru 1995 godine lideri zaraćenih stranja potpisali su mirovni sporazum koji podrazumijeva i pomirenje i suživot svih bh naroda. To znači da rat ne treba zaboraviti ali treba oprostiti i okrenuti se prema budućnosti Bosne i Hercegovine koju, htjeli mi to ili ne, moraju zajednički izgraditi svi njeni građani i narodi, posredstvom izabranih političara. Upravo o tome i govori prof Vlaisavljević u svojim tekstovima. U Republici Srpskoj nije sve loshe, nisu tamo sve ludaci, bolesnici, zločinci i četnici, nisu sve Mladići i Karadžići. I u Republici Srpskoj žive ljudi, i to normalni i svjesni postojeće situacije. Svojim programom realizovanim posredstvom Centra za kulturu dijaloga, prof Vlaisavljević pokušala je da poveže RS i FBiH, Bošnjake, Srbe i Hrvate i da jedni drugima pokažu da su ovi drugi normalni.

I u Republici Srpskoj i u Federaciji žive(nažalost) ljudi koji su počinili ratne zločine i nanijeli bol onim drugima, ali žive(srećom) i oni koji ne žele da se osvrću i broje mrtve u Srebrenici ili na Markalama i koji žele da se okrenu evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine. Mi mladi ljudi iz RS smo neizmjerno zahvali prof Vlaisavljević što nije dozvolila da živimo u mraku srpskih nacionalista koji su se mijenjali na rukovodećim pozicijama, i što je prva koja nam je omogućila da odemo u Mostar, Tuzlu, Sarajevo i vidimo da i tamo žive normalni ljudi, spremni da sa nama dijele zajedničku evropsku budućnost Bosne i Hercegovine.

Nemojte, 15 godina poslije završetka rata da se bespotrebno vraćamo u prošlost. Ostavimo da pravosudni organi i istorija sude zločincima a mi se jedni drugima pružimo ruku i izustimo tu kratku riječ "IZVINI", izvini za sve ono što je moj narod uradio tvome, izvini što smo dozvolili da nas političari svađaju i izvini što nisam vjerovao da ste i vi normalni ljudi. Tek kada jedni drugima pružim ruku i kažemo izvini, moći ćemo da napravimo onaj odlučujući pokret, pokret za evropsku BiH u kojoj umjesto nacionalizma vlada tolerancija, kultura dijaloga, međunacionalno razumijevanje i evropske vrijednosti.

To je ono o čemu sanjam ja a vjerujem i većina građana Bosne i Hercegovine.
Poštovani omladinac, lako je zaključiti da si ti iz škole "kultura dijaloga", tvoji tekstovi su prisutni ovdje i na drugim forumima (slični jaje-jajetu). Ti se uopšte ne osvrćeš na moje pisanje, već daješ neke opšte floskule naučene na časovima "kulture dijaloga". Očigledno ti nisi doživio nikakve zločine lično, pa tako govoriš, ali oni koji su od konkretnog zločinca doživjeli torture ili im je najbliži likvidiran, nemaju pravo to nazivati drugačijim imenom nego zločin. Iz tvoga pisanja se vidi da imaš primjese političke i nacionalističke obojenosti jer ti nazivaš agresiju na BiH "građanskim ratom", nešto mi je poznata ta teza i iz koje kuhinje dolazi. A što se tiče profesorice Sanje, rećiću ti da je bolje i duže poznajem, nego što je ti poznaješ, da sam upoznat sa njenim ranijim i sadašnjim stavovima, te da mogu sasvim odmjereno iznijeti sud o njenom ateriranju sa normalne na pistu finansijskog. Ja Sanju do nekle shvatam da para uvijek treba, ali da para može toliko zaslijepiti čovjeka, da se promijeni za 100%, to ne mogu shvatiti. Drago mi je da si ti jedan od onih iz RS koji čita i informiše se šire od foruma tipa "beogradcafe", pa se nadam da ćeš za koju godinu kada sazriješ, gledati realnije i objektivnije.
Post Reply