Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
budalica

#651 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by budalica »

:mrgreen: Moram dodati da je stvarno steta sto nedjeljom ne radis. :mrgreen: :run:
Lesli Eldridž

#652 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Lesli Eldridž »

budalica wrote::mrgreen: Moram dodati da je stvarno steta sto nedjeljom ne radis. :mrgreen: :run:
Što? Da vam ne jedem živce... :D
latinalover

#653 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by latinalover »

ljudi ,ne raspravljajte s @lesli vidite da je akademik koji misli da je njegovo zvanje Bogom dato...
propadaju industrije ko lude..gdje su inzinjeri da to spase???
opet nista bez banaka..

i zasto kod nas inzinjeri ne dolaze do izrazaja???
zato sto nema novcanih sredstava da se finansira napredak i tehnoloski razvoj..nego je @lesli isfrustriran jer se morao patiti mnogo vise nego ekonomisti ipravnici, a ima slicnu platu kao i ovi drugi :D

@lesli ,jesi li kod nas zavrsio masinski???
latinalover

#654 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by latinalover »

Lesli Eldridž wrote:
budalica wrote:
Lesli Eldridž wrote:Dobro ja ne želim da ikoga nasekiram, ali mi nije jasno zašto ljudi pokazuju jed, kada im istina ne odgovara. Eto možda će bolonjci da poprave stanje u privredi... :D Ahaaa :lol:
Slusaj, ja sam zavrsila studij po starom sistemu al' bih voljela znati kako funkcionishe novi sistem..Sve sto za sad znamo je "čula, kazala"...
Svaki sistem ima i imao je mana, ali zato smo tu da o njima pricamo i ispravimo ih, na vrijeme ako je moguce..
Imas strasno los stav prema Bolonjcima, mozda iz razloga sto se osjecas ostecenim il' ti je pak krivo sto se ne muce onoliko koliko si se ti "muchio" dok si studirao..Studij, bilo koji, ne bi trebao biti mucenje.
:mrgreen: Moram zakljuciti na kraju da je tebi stvarno dosadno. :D
Meni nije, odoh raditi.
Ja nedjeljom ne radim, aloše je vrijeme. Meni je raje žao što su ih zavalili sa ovim novim sistemom. Ali kako samo sami sebe uvjeravaju da im je "ovo" dobro... :-) Eto zato sam se javljao. E onda se nađu nekakvi bubatori sa ekonomije koji kažu da su egzaktne nauke nebitne... Takvih mi nije žao, ali mi je žao raje koja će ostati bez struke, zvanja i znanja zbog nakaradnog sistema školovanja. Zato sam još lani napisao da je ovo parada zvanja i neznanja.
pa ja rekoh da su tehnicke nauke, nauke buducnosti...i uvijek sam vise cieno te egzagtne nauke..iz razlgoa kji sam naveo..samo citaj
Lesli Eldridž

#655 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Lesli Eldridž »

latinalover wrote:ljudi ,ne raspravljajte s @lesli vidite da je akademik koji misli da je njegovo zvanje Bogom dato...
opet nista bez banaka..

zato sto nema novcanih sredstava da se finansira napredak i tehnoloski razvoj..nego je @lesli isfrustriran jer se morao patiti mnogo vise nego ekonomisti ipravnici, a ima slicnu platu kao i ovi drugi :D

Pa bankari su sjebali sve. Pročitaj malo knjigu "Stoljeće rata" Autor je F.W. Engdahl. Kad se obrazuješ malo onda ćemo na ekonomiju ima i poseban podforum. :mrgreen:
latinalover

#656 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by latinalover »

Lesli Eldridž wrote:
latinalover wrote:ljudi ,ne raspravljajte s @lesli vidite da je akademik koji misli da je njegovo zvanje Bogom dato...
opet nista bez banaka..

Pa bankari su sjebali sve. Pročitaj malo knjigu "Stoljeće rata" Autor je F.W. Engdahl. Kad se obrazuješ malo onda ćemo na ekonomiju ima i poseban podforum. :mrgreen:
mislis na bankare(rothschilde, morgane, warburge, ) i ostale porodice koje ne prezaju ni od cega da dodju do svih resursa..vidis da znam nesto...znam i npr da su rockefelleri vlasnici SONY korporacije...
sony= standard oil of new york..al da ne idemo u detalje..

nego gdje si zavrsio masinski faks?
bubavi1

#657 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by bubavi1 »

Lesli Eldridž wrote:
opet nista bez banaka..

Bankari ili one inzinjere u finansiji koji sklapaju proizvode jedni s drugim pa naprave toksicne financsijske proizvode koje se masovno kupuju, razmnozavaju, i sire izmedju banaka...??
Lesli Eldridž

#658 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Lesli Eldridž »

bubavi1 wrote:
Lesli Eldridž wrote:
opet nista bez banaka..

Bankari ili one inzinjere u finansiji koji sklapaju proizvode jedni s drugim pa naprave toksicne financsijske proizvode koje se masovno kupuju, razmnozavaju, i sire izmedju banaka...??
Znaš ti da se radi o bankarsko naftnom lobiju, samo se praviš da ne znaš... :D
bubavi1

#659 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by bubavi1 »

Znaš ti da se radi o bankarsko naftnom lobiju, samo se praviš da ne znaš... :D
Kakve veze ima nafta sa "subprime" ??
Lesli Eldridž

#660 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Lesli Eldridž »

Ima, ima, ali ti si svakako začatao temu. Nije nam tema tehnika vs. ekonomija, ali ti si suviše isfrustriran da bi tek tako odustao. Neka se ljudi vrate na temu ako išta novo ima da se napiše. Uglavnom dali smo svoja mišljenja, a ja i madner i još neki i odlične argumente. Ti to zanemaruješ i nećeš da prihvatiš zbog vlastitih frustracija. Šta ću ti ja što nisi dipl.ing. Imaš onaj link na wikipediji, pa ti sad prihvatio ili ne, to su činjenice, koje te pobijaju potpuno. Možda ćeš se nekad riješiti tih svojih silnih frustracija. Živio. :D
Real Khan

#661 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Real Khan »

Lesli Eldridž wrote:Ima, ima, ali ti si svakako začatao temu. Nije nam tema tehnika vs. ekonomija, ali ti si suviše isfrustriran da bi tek tako odustao. Neka se ljudi vrate na temu ako išta novo ima da se napiše. Uglavnom dali smo svoja mišljenja, a ja i madner i još neki i odlične argumente. Ti to zanemaruješ i nećeš da prihvatiš zbog vlastitih frustracija. Šta ću ti ja što nisi dipl.ing. Imaš onaj link na wikipediji, pa ti sad prihvatio ili ne, to su činjenice, koje te pobijaju potpuno. Možda ćeš se nekad riješiti tih svojih silnih frustracija. Živio. :D
:-) Navratih na ovu temu nakon par dana i moram priznati da doživjeh instant :shock: E moj dipl.ing... Otkad se to wikipedija smatra "odličnim argumentom" ili nečim što bi se zvalo "činjenicom"? Znaš da na wikipediji piše i kunto i panto kako mu padne na pamet, a jedina garancija pouzdanosti podataka se svodi na izjavu u nivou časne pionirske riječi... :D
bubavi1

#662 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by bubavi1 »

Real Khan wrote:
Lesli Eldridž wrote:Ima, ima, ali ti si svakako začatao temu. Nije nam tema tehnika vs. ekonomija, ali ti si suviše isfrustriran da bi tek tako odustao. Neka se ljudi vrate na temu ako išta novo ima da se napiše. Uglavnom dali smo svoja mišljenja, a ja i madner i još neki i odlične argumente. Ti to zanemaruješ i nećeš da prihvatiš zbog vlastitih frustracija. Šta ću ti ja što nisi dipl.ing. Imaš onaj link na wikipediji, pa ti sad prihvatio ili ne, to su činjenice, koje te pobijaju potpuno. Možda ćeš se nekad riješiti tih svojih silnih frustracija. Živio. :D
:-) Navratih na ovu temu nakon par dana i moram priznati da doživjeh instant :shock: E moj dipl.ing... Otkad se to wikipedija smatra "odličnim argumentom" ili nečim što bi se zvalo "činjenicom"? Znaš da na wikipediji piše i kunto i panto kako mu padne na pamet, a jedina garancija pouzdanosti podataka se svodi na izjavu u nivou časne pionirske riječi... :D
nesto mi se nije dalo da dosipam ulje na vatru lol
Lesli Eldridž

#663 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Lesli Eldridž »

Slažem se da Wikipedia nije uvijek vjerodostojna (o tome sam i na ovoj i drugim temama pisao), ali u ovom slučaju su podaci tačni. Provjerite i na drugim mjestima. Trogodišnji inžinjeri i ostali su samo viša stručna sprema. Na stranu što mislim da i ako dalju ljudi idu nema kvaliteta, jer ako se nešto na početku školovanja propusti ostaju ogromne rupe u znanju. Eto ni parlament nije usvojio onaj tekst sa poćetka. Šta se imamo više dopisivati. Ne možete u državnim institucijama raditi kao VSS i tačka. Žao mi vas je, ali tako je. Ako bi to dozvolili vama, onda bi bili oštećeni ljudi sa ranijom višom stručnom spremom. Tako da nema šta više diskutovati o tome, možete li raditi na radnim mjestima gdje se traži VSS. Odgovor je jasan-NE MOŽETE. :D
madner

#664 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by madner »

Real Khan wrote:
Naveo sam ti odluku koja je relevantna.
"Beschluss der Kultusministerkonferenz vom 12.06.2003"

Naveo sam i relavantni dio za drzavnu sluzbu,

Bei der Kultusministerkonferenz (KMK) vom 12. Juni 2003 hieß es: „Die Bachelor- und Masterabschlüsse sind eigenständige berufsqualifizierende Hochschulabschlüsse. Die Integration eines Bachelorabschlusses in einen Diplomstudiengang ist ebenso ausgeschlossen, wie die Verleihung eines Mastergrades aufgrund eines mit Erfolg abgeschlossenen Diplomstudiengangs.“, so dass „Bachelorabschlüsse (...) grundsätzlich dieselben Berechtigungen wie Diplomabschlüsse der Fachhochschulen (verleihen); konsekutive Masterabschlüsse verleihen dieselben Berechtigungen wie Diplom- und Magisterabschlüsse der Universitäten und gleichgestellten Hochschulen.“

Besoldungsrechtlich bedeutet dies, dass Bachelor- und Diplom (FH)-Absolventen dem gehobenen Dienst zugeordnet werden, Diplom-Absolventen von Universitäten und gleichgestellten Hochschulen sowie alle Master-Absolventen dem höheren Dienst.
studentina1

#665 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by studentina1 »

Lesli Eldridž wrote:Slažem se da Wikipedia nije uvijek vjerodostojna (o tome sam i na ovoj i drugim temama pisao), ali u ovom slučaju su podaci tačni. Provjerite i na drugim mjestima. Trogodišnji inžinjeri i ostali su samo viša stručna sprema. Na stranu što mislim da i ako dalju ljudi idu nema kvaliteta, jer ako se nešto na početku školovanja propusti ostaju ogromne rupe u znanju. Eto ni parlament nije usvojio onaj tekst sa poćetka. Šta se imamo više dopisivati. Ne možete u državnim institucijama raditi kao VSS i tačka. Žao mi vas je, ali tako je. Ako bi to dozvolili vama, onda bi bili oštećeni ljudi sa ranijom višom stručnom spremom. Tako da nema šta više diskutovati o tome, možete li raditi na radnim mjestima gdje se traži VSS. Odgovor je jasan-NE MOŽETE. :D

"Ne možete u državnim institucijama raditi kao VSS i tačka. Žao mi vas je, ali tako je. Ako bi to dozvolili vama, onda bi bili oštećeni ljudi sa ranijom višom stručnom spremom. Tako da nema šta više diskutovati o tome, možete li raditi na radnim mjestima gdje se traži VSS. Odgovor je jasan-NE MOŽETE. :D"

ovo je istina,koja se ne sme još javno reči.

Jao ljudi,pa Vi "akademski razmišljate",a tema je Bolonja i BiH.Kako to ovdje izgleda?
Rektori svih univerziteta ,osim UNSA su se složili da 3 [/b]nije jednako 4
Izričiti su da Bolonja sa tri god (ova naša)nije ono što bi trebala biti.
Studenti koji završe sa tri god.će biti oštečeni,jer neće moči raditi u državnim institucijama
Setite se ranije završenih raznoraznih viših skola (zapanjio sam se kad sam saznao šta i gde se studiralo).
Kazuje mi jedan prof. da su ti ljudi politički završavali više skole,postajali inženjeri,ekonomisti upravni pravnici itd, zauzimaju i sada neke funkcije i šta s njima?
A ovi što tek završavaju (sa tri god) dobijaju upravo ta zvanja,koja ovi imaju uz to i radno iskustvo.
Cirkus
veljaca

#666 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by veljaca »

studentina1 wrote:

Rektori svih univerziteta ,osim UNSA su se složili da 3 nije jednako 4
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ja nekakvih Rektora :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: pa i mog dede - dedo je znao ( a i mnogi prije njih ) da 3 nije jednako 4 . Zar je to problem ??????????

Svesti sve DISKUSIJE o Bolonji da 3 nije 4 je cista GLUPOST .....
madner

#667 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by madner »

Jedini argument za ekvivalenciju bachelora sa dipl je broj ispita.
Svi ostali argumenti su protiv.

Kolko znam jedina je Slovenija od zemalja sa diplomama kao akademskom titulom devaulirala svoje prijasnje skolovanje, ostale zemlje su sljedile njemacki model.
rundo

#668 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by rundo »

madner wrote:Jedini argument za ekvivalenciju bachelora sa dipl je broj ispita.
Svi ostali argumenti su protiv.
...bi trebalo biti. Naime ja sam zavrsio po starom sistemu...radnog staza 15 god. u struci....sticajem okolnosti upoznat sam sa reformama skolstva i u osnovnim skolama, koje su dobro zamisljene ali zbog iskomplesiranost kadra starog sistema(kao sto je i "mindja"), jos nisu u potpunosti provedene...slicna stvar se sada desava i sa visokim obrazovanjem...ljudi trebaju da shvate da nije bitno koliko godina studiraju, nego broj polozenih ispita kao i predmeti koji određuju buduce zanimanje i strucnost osobe koja zavrsi skolu/fakultet...
Primjer iz BiH, naime jedan tehnicki fakultet, a moze se provjeriti i na netu, ima dva smjera...na jednom smjeru studij traje 4 godine sa ukupnim brojem ispita, slovom i brojem dvadesetcetiri/24, dok je na drugom smjeru studij trogodisnji/3 sa ukupnim brojem ispita dvadesetdevet/29...naravno u oba slucaja + diplomski...sta u ovom slucaju? ko je skolovaniji, ko ima bolje reference za zvanje VSS-a...4 sa 24 ili 3 sa 29 ???...uostalom ako se gleda broj godina studija ja znam ljude koji studiraju po 15 godina i poloze isti broj ispita koje sam ja licno polozio za 5...po tome ispada da su oni dr dr dr sci. za mene...
Druga stvar je, a sto ne zele da priznaju, da ovi veliki strucnjaci koji su zavrsili po starom sistemu, a znam ih i ja veoma dosta, dobijaju radna mjesta koja realno ni po znanju ni po strucnosti ni po iskustvu ne zasluzuju, znaju koliko neznaju, boje se za radna mjesta na kojima nista ne rade a platu uredno uzimaju, strah ih je mladih ljudi koji imaju prakticna znanja (naglasavam da sam upoznat sa planom i programom studiranja po Bolonjskom procesu, i sa tim koliko se osim bubanja studenti susrecu i sa prakticnim rjesavanjima problema u toku predavanja) te se i ovaj proces nastoji oboriti i omalovaziti kao uostalom i sve kod nas...a znamo da se mjesta u firmama dobijaju ne po strucnosti nego podobnosti i prezimenu...
No, poruka za mlade ljude, ucite, studirajte, borite se za svoja prava...znanje vam niko nemoze oduzeti...
madner

#669 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by madner »

Nemoj mi propagande majke ti. Nastava se nije promjenila, a prakticni primjeri su isti. A ne znam zasto ne imenujes fakultete, ko ce ti to zamjeriti kada imas 15 godina radnog staza u strucu (diplomirao u ratu ili prije rata?)
Konkretno onaj sa 24 ispita. Zato sto je morao polagati dvosemestralne ispite i dobijao samo jednu ocjenu a ovaj za duplo lakse ispite dobija dvije.

Ispade da kad bi napravili ispit svake hefte to bi bio vrh znanja, mada bi bila ista materija.
rundo

#670 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by rundo »

madner wrote:Nemoj mi propagande majke ti. Nastava se nije promjenila, a prakticni primjeri su isti. A ne znam zasto ne imenujes fakultete, ko ce ti to zamjeriti kada imas 15 godina radnog staza u strucu (diplomirao u ratu ili prije rata?)
Konkretno onaj sa 24 ispita. Zato sto je morao polagati dvosemestralne ispite i dobijao samo jednu ocjenu a ovaj za duplo lakse ispite dobija dvije.

Ispade da kad bi napravili ispit svake hefte to bi bio vrh znanja, mada bi bila ista materija.
Ja zaista nemam namjeru da se na ovaj nacin raspravljam sa "nestabilnim" licnostima...:)...ali da ti odgovorim...mozda radim na jednom od njih, i ne nije propaganda nego nastojanje da ohrabrim mlade ljude da idu dalje...ovoj zemlji trenutno treba najvise mladih i obrazovanih ljudi, mladih i svjezih ideja, nove snage koje treba da nas izvuku iz ovoga gliba...poruka je da uce i studiraju bez obzira po kojem sistemu, uostalom ko ih je pitao zele li ili ne Bolonju.
A sto se tice staza, naglasio sam u struci, sto nuzno ne mora da znaci da sam i diplomirao prije tacno 15 godina...citajte malo postove na koje odgovarate, pa ipak ste vi obrazovani mladi ljudi...
Isti fakultet, isti profesori, isti asistenti, predmeti su zamisljeni kao jednosemestralni, s tim da imas recimo (ovo samo navodim kao primjer, ne shvataj bukvalno) Fiziku I i Fiziku II...na oba smjera...i nije u pitanju broj rokova na koje student moze izaci (ispita po hefti/tjednu/sedmici) nego po trajanju studija, a po Bolonji ima se manje rokova...
Ponovo naglasavam da cilj mojih postova iskljucivo izrazava moju podrsku mladim ljudima da uce i sticu znanja bez obzira po kojem sistemu i da im znanje niko ne moze uzeti niti to znanje omalovaziti...a sistem po kojem se to znanje steklo je sasvim nebitan...
rundo

#671 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by rundo »

madner wrote:Nemoj mi propagande majke ti.
I jos nesto...ne spominji mi majku...
madner

#672 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by madner »

Pa niko ne omalozava bolognu. Svaki master je tu negdje sa diplomcem tehnickih fakulteta i tu nema nista sporno.
10 semestara jedni, 10 drugi.

Pitao sam da li ste stariji gospodine (mada bas ne vjerujem u ovo, i predpostavljam da ste upravo sada bolognac) diplomirali prije rata ili u ratu. To nuzno ne iskljucuje da ste radili u medjuvremenu izvan struke. Izbjegavanje odgovora svakako nije odgovor.

Koji je to tehnicki fakultet koji je imao Fiziku kao jednosemestralni predmet prije?
Nema potrebe da drzimo i fakultet anoniman, jer ce ispast da neko izmislja kako bi se uklopilo u njegov argument.

Konkretno na tehnickim fakultetima Univerziteta u Sarajevu dvosemestralni predmeti su prepovljeni i Bolognci sada imaju dva upisana ispita umjesto jednog na istom gradivu.
madner

#673 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by madner »

rundo wrote:
madner wrote:Nemoj mi propagande majke ti.
I jos nesto...ne spominji mi majku...
:lol:
rundo

#674 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by rundo »

madner wrote:Pa niko ne omalozava bolognu. Svaki master je tu negdje sa diplomcem tehnickih fakulteta i tu nema nista sporno.
10 semestara jedni, 10 drugi.

Pitao sam da li ste stariji gospodine (mada bas ne vjerujem u ovo, i predpostavljam da ste upravo sada bolognac) diplomirali prije rata ili u ratu. To nuzno ne iskljucuje da ste radili u medjuvremenu izvan struke. Izbjegavanje odgovora svakako nije odgovor.

Koji je to tehnicki fakultet koji je imao Fiziku kao jednosemestralni predmet prije?
Nema potrebe da drzimo i fakultet anoniman, jer ce ispast da neko izmislja kako bi se uklopilo u njegov argument.

Konkretno na tehnickim fakultetima Univerziteta u Sarajevu dvosemestralni predmeti su prepovljeni i Bolognci sada imaju dva upisana ispita umjesto jednog na istom gradivu.
...vidim da si me se prihvatio kao pijan plota :)...prvo - nisam "stariji gospodin" nego gospodin u najboljim godinama...hvala...drugo - diplomirao sam neposredno prije rata na FEM-u Tuzla...trece - ponovo naglasavam da pocitate post prije odgovora, Fizika je uvijek bio dvosemestralni predmet, ja sam napisao da je to sad Fizika I i Fizika II, na oba smjera...Prije se polagao parcijalno, jer je tako bilo lakse i da ja sam je polagao kod meni jako dragog i izuzetnog profesora i covjeka Fazlica...cetvrto - napisao sam i da se moze provjeriti na netu, jer postoji zvanicna web stranica tog fakulteta, i ne, ne radi se o privatnom fakultetu...peto - ko kaze da se radi o fakultetu Univerziteta u Sarajevu...ili Univerziteta u Tuzli...mozda je to Univerzitet u BL ili...ako ste informisani kao sto tvrdite, onda morate znati da u BiH ima jos Univerziteta i fakulteta osim Sarajevskog...sesto - o tome sam i ja govorio... oba smjera su po Bolonji, nema prepolovljenih ili "vakih,nakih" predmeta...isti asistenti, isti profesori, ne bas za sve predmete(ovo naglasavam da ne bi bio opet bukvalno shvacen), ista zgrada, molim vas procitajte moj prvi post...govorim o broju ispita za 4-ro godisnji i 3-ro godisnji (jer koliko sam ja shvatio ovdje je rijec o tome da sto duze studiras veci si strucnjak) studij oba po Bolonji...
madner

#675 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by madner »

Sad se razumijemo dakle oba su po bologni, samo je jedan 3 godisnji a drugi 4 godisnji?

Kakve to veze ima sa temom i diplomama?
Oba ce biti bachelor, samo ce jedni trebat 120 a drugi 60 kredita do mastera. Sta je sporno?

Univerzitet u Sarajevu je daleko najveci u drzavi i zato je najmjerodavniji.
Post Reply