Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
admirj

#651 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by admirj »

Hoce li cijene padati ili vec padaju? Milion pitanja i dva miliona odgovora. :-)

Ono sto ljudi ne shvataju u BiH (a i sire u istocnoj evropi), je da je ova kriza malo drugacija od proslih. Kada svi vodeci ekonomisti u Americi nemogu da skontaju kako da isplivaju iz problema, treba samo zamisliti sta ceka ostatak svijeta.

Razlika izmedju ove krize i onih proslih je i u tome da ova kriza nije "prirodna". Ova kriza je napravljena u Washingtonu i Londonu, i par drugih centara. Banke su se otele kontroli, trilioni dolara su nestali preko noci, i sad niko nezna sta dalje.

Mislim da je ova tema ok, ako ljudi nemaju nista bolje da rade nego da sire svoja misljenja bez pokrica. Price inspirisane ili zeljom da kupe nesto jeftino, ili da opravdaju to sto su platili stan 3000KM/m2, a sad su u strahu da ce cijene pasti.

Da ne pametujem, ovu krizu ne treba gledati kao nesto sto ce trajati par mjeseci. Dakle, ko ocekuje da ce cijene strmoglavo pasti za par mjeseci - grijesi.

Ova kriza ce trajati 5-10 godina minimalno, i bice devastirajuca za sve ekonomije, narocito one u razvoju. Ljudi u BiH znaju kako zivjeti i u najtezim uslovima, medjutim ono o cemu ljudi u BiH nemaju pojma je kapitalizam i njegova tamna strana. Bankroti, hipoteke, propale banke...

Ko misli da cijena stana u Sarajevu od 3000km/m2 relna, treba da samo pogleda visinu prosjecne plate, i uracuna ogromna povecanja u cijenama osnovnih namirnica koja su tek pocela...
zgembo_sa

#652 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by zgembo_sa »

admirj wrote:Ova kriza ce trajati 5-10 godina minimalno, i bice devastirajuca za sve ekonomije, narocito one u razvoju. Ljudi u BiH znaju kako zivjeti i u najtezim uslovima, medjutim ono o cemu ljudi u BiH nemaju pojma je kapitalizam i njegova tamna strana. Bankroti, hipoteke, propale banke...
Da nisi malo pretjerao? Ovo je najcrnja prognoza koju sam igdje procitao. Imas li neku podlogu za ovakvu tvrdnju?
Hamica

#653 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Hamica »

zgembo_sa wrote:
admirj wrote:Ova kriza ce trajati 5-10 godina minimalno, i bice devastirajuca za sve ekonomije, narocito one u razvoju. Ljudi u BiH znaju kako zivjeti i u najtezim uslovima, medjutim ono o cemu ljudi u BiH nemaju pojma je kapitalizam i njegova tamna strana. Bankroti, hipoteke, propale banke...
Da nisi malo pretjerao? Ovo je najcrnja prognoza koju sam igdje procitao. Imas li neku podlogu za ovakvu tvrdnju?
Ko ti god nesto sa sigurnoscu tvrdi - nemoj ga slusat. Ne zna covjece niko nista, odgovor na ovu krizu ne pise u knjiga. Svak nagadza, pa i admir
nuttyyy

#654 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by nuttyyy »

zgembo_sa wrote:
Nadan Vidosevic, predsjednik HGK je prije izvjesnog vremena za hrvatske medije dao slicnu prognozu za oporavak hrvatske ekonomije. I to ne 5-10 godina, nego minimum 10 godina.... Naravno vladajuci u Hrvatskoj su ga promptno usutkali i ismijali ovu prognozu.... Vjerovatno tu ima nesto iako me jeza hvata od pomisli na to da cu ja imati 40 godina minimum kada pocne ekonomski oporavak, brrrrrrrr......
zgembo_sa

#655 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by zgembo_sa »

Ja licno mislim da je to pretjerivanje. Rekao je i Sanader da bi kamatne stope mogle dostici 20%, pa eto nisu. Mislim da se bez potrebe panicari previse. Nije ovo nikakva katastrofa. Jeste recesija, ali recesija je prirodni proces u ekonomiji, nastupa ciklicno. Nema nikakvih bitnih faktickih desavanja za koje bi se moglo reci da su tacno ona pokrenula usporavanje ekonomije. Znaci nema mjesta nekoj ultra-panici...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#656 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Truba »

:mrgreen:
nek budu kamate i 30%

neće ljudi kupovat i kraj priče

možel te neko natjerat da uzmeš kredit?
Haris.ba

#657 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Haris.ba »

Znate ono, kad su nasi djedovi vidjeli televizor to je bila sejtanska kutija i nisu znali definisati ga. Danas je to normalna alatka. Al i danas kad pitate covjeka da definise tv, to ide malo teze. Ali postoje knjige - dostupnost informacije je velika i brzo covjek dodje i do nacina rada tv, prenosa signala,...
Ekonomija je nesto sto prati drustvo hiljadama godina, a kapitalizam evo negdje 200 godina. Al to ne znaci da ako se malo ne izucava neke se stvari ne mogu predvidjeti. Mozda analogija kompleksnosti tv -a i ekonomije nije oportuna, ali sta ces :) ...

Tesko je imati hrabrosti zbog straha od pogreske pa prognozirati nesto sa sigurnoscu. Ali ja sam citao iz 2002. tekstove o danasnjoj ekonomskoj krizi. To nisu bili prorocanski tekstovi tipa bice to i to. Vec, ako se nastavi taj trend, desi se to i to.

Ukratko, ekonomija svijeta danas funkcionise na principu spojenih posuda (povezana je ko sto nikada nije bila u modernom dobu). A Amerika ima najvecu posudu, i najmanje mreskanje vode u americkoj posudi dovodi do prosipanja u posudama ostatka svijeta. Propasti banaka(i drugih finansijskih institucija/organizacija) u svijetu je bilo i bice. Zbog jacine i uticajnosti americke ekonomije to utice na cijeli svijet. Sta se desava u trenutcima smanjena potraznje ( a to se desava u SAD) i kako to utice na ekonomiju jedne zemlje veoma je lahko prognozirati. Koliko ce to trajati veoma je lahko prognozirati. Al' samo u smislu "ako se ispune te cinjenice trajece toliko - koliko".
ahuseino

#658 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ahuseino »

zgembo_sa wrote:Ja licno mislim da je to pretjerivanje. Rekao je i Sanader da bi kamatne stope mogle dostici 20%, pa eto nisu. Mislim da se bez potrebe panicari previse. Nije ovo nikakva katastrofa. Jeste recesija, ali recesija je prirodni proces u ekonomiji, nastupa ciklicno. Nema nikakvih bitnih faktickih desavanja za koje bi se moglo reci da su tacno ona pokrenula usporavanje ekonomije. Znaci nema mjesta nekoj ultra-panici...
Sta ba nema?

Nisi ni svjestan.

Ovaj momentalni "prirodni proces" ima potencijal da bude gori od onog sto je pocheo 1929. Ovaj put vlade izgleda rade neshto i uche iz greshaka (onih u 1929)... To neshto je stampanje, ali neka je... brinuchemo o inflaciji kada prodje deflacija.

Treb'o bi se ti malo vishe prepast'... lakshe chesh poslije podnijeti :)...

@Harise, ne moze se ekonomija predviditi (sa statistichki znachajnom "sigurnoshchu") ni ako postavish chinjenichne uslove... jer ima jedna znachajna nepoznanca - ljudska psiha / sentiment...
Haris.ba

#659 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Haris.ba »

ahuseino wrote:@Harise, ne moze se ekonomija predviditi (sa statistichki znachajnom "sigurnoshchu") ni ako postavish chinjenichne uslove... jer ima jedna znachajna nepoznanca - ljudska psiha / sentiment...
11.10.2008 (ne znam mogu li zalijepiti ovaj link, al moze se lahko ovo na internetu provjeriti)
Internet portal Balkan Insight objavio je juče, ne navodeći izvor informacije, da se nekoliko najvećih banaka u BiH suočilo s privremenim manjkom gotovine usljed neuobičajenog porasta podizanja novca, što, kako su ocijenili, ukazuje na prve znake panike među bh. građanima potaknute globalnom krizom. Problem se, navodi portal, javio u četvrtak poslijepodne u nekoliko podružnica Unicredit i Raiffeisen banke u Sarajevu, gdje su “klijenti stajali u dugim redovima da povuku svoje depozite”.

Ko hoce da zna nek malo pogleda genezu stvaranja panike.
Ma moze se i ljudskom psihom dirigovati. Samo treba imati efektivne nacine (npr. to moze preko medija). I ako predvidis da li neko ko moze uticati na kretanje ljudske psihe ima interes da to uradi i koji, i to se fino ukalkulise. A koliko su banke zaradile na prekinutim rokovima kod orocenih depozita. Pa se svakako to kasnije vratilo bankama i to sada kao a-vista, a svakako ce te pare stajati vremenski ko da su orocene. Ma da rade u Evropi banke ko kod nas bile bi najjace na svijetu(mada nisu ni sad bas siromasne :) ).
illuminated

#660 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by illuminated »

ahuseino wrote:
zgembo_sa wrote:Ja licno mislim da je to pretjerivanje. Rekao je i Sanader da bi kamatne stope mogle dostici 20%, pa eto nisu. Mislim da se bez potrebe panicari previse. Nije ovo nikakva katastrofa. Jeste recesija, ali recesija je prirodni proces u ekonomiji, nastupa ciklicno. Nema nikakvih bitnih faktickih desavanja za koje bi se moglo reci da su tacno ona pokrenula usporavanje ekonomije. Znaci nema mjesta nekoj ultra-panici...
Sta ba nema?

Nisi ni svjestan.

Ovaj momentalni "prirodni proces" ima potencijal da bude gori od onog sto je pocheo 1929. Ovaj put vlade izgleda rade neshto i uche iz greshaka (onih u 1929)... To neshto je stampanje, ali neka je... brinuchemo o inflaciji kada prodje deflacija.

Treb'o bi se ti malo vishe prepast'... lakshe chesh poslije podnijeti :)...

@Harise, ne moze se ekonomija predviditi (sa statistichki znachajnom "sigurnoshchu") ni ako postavish chinjenichne uslove... jer ima jedna znachajna nepoznanca - ljudska psiha / sentiment...
cuo sam jednog eksperta koji kaze: drzava (e) imaju 2 mogucnosti - ne ciniti nista (kao '29e), i tada nas ceka sigurno katastrofa, ili probati sa pumpanjem novca, podsticanjem potrosnje. Tu postoji neka mala sansa da izbjegnemo katastrofu.
madner

#661 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by madner »

Zavisi, ako ubjede vecinu da kriza nece biti neka i nece.
Ako ne ubjede, onda bi moglo i potrajat.
admirj

#662 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by admirj »

zgembo_sa wrote:
Recimo da niko u USA ne ocekuje stabilnost ekonomije (stabilnost a ne rast), do 2011. Dakle stabilnost sa kreditima, itd. Ako se pogledaju prethodne krize, u USA je bila kriza krajem osamdesetih. Trziste nekretninama se nije oporavilo do 1996-97. Nije bio vrtaglavi pad nego 7 godina laganog pada. Prvih par godina 90-tih, cijene su se drzale, a onda se pocelo masovno prodavati po nizim cijenama jer je tako diktiralo trziste. A ta kriza iz 80-tih je "mala maca" u poredjenju s ovim. Institucije koje imaju stogodisnja iskustva su pale ko kule od karata... Sva istina jos nije ni izasla na svjetlo, a ni odgovorni jos nisu odgovarali. Dugo ce ovo trajati.

Nema tu nista crno. Postoje realnost (bazirana na cinjenicama), snovi, zelje i lazi.
Kao sto rekoh, kapitalizam je jos novost u BiH. Lose strane kapitalizma ste vec osjetili po robovlasnickom odnosu vlasnika i radnika. Malo pomalo ce se pokazivati jos gori odnos banaka prema zaduzenicima, itd.

Oni koji nisu u kreditima, i koji imaju koliko-toliko dobar posao ne trebaju da brinu previse, ali u ovakvim ekonomskim trendovima, treba biti pametan i ne uletati u zaduzenja.
zgembo_sa

#663 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by zgembo_sa »

Ma imas li ti neke relevantne izvore, da neko konkretno i argumentovano tvrdi da ce recesija trajati 10 godina?
ahuseino

#664 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ahuseino »

zgembo_sa wrote:Ma imas li ti neke relevantne izvore, da neko konkretno i argumentovano tvrdi da ce recesija trajati 10 godina?
Chovjeche sta tu moze biti "argumentovano" i "konkretno"?

Ko je to vrhunski autoritet da ti to kaze?

Nechija rijech che tebi neshto znachiti?

... Ludilo...
madner

#665 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by madner »

Previse je spekulacija.
Niko ne moze reci da ce kriza trajati 5 godina minimalno, to je presmjesno.
zgembo_sa

#666 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by zgembo_sa »

ahuseino wrote:
zgembo_sa wrote:Ma imas li ti neke relevantne izvore, da neko konkretno i argumentovano tvrdi da ce recesija trajati 10 godina?
Chovjeche sta tu moze biti "argumentovano" i "konkretno"?

Ko je to vrhunski autoritet da ti to kaze?

Nechija rijech che tebi neshto znachiti?

... Ludilo...
Pa sigurno mi nije vrhunski autoritet neko tamo s nekog lijevog foruma.
Topla voda

#667 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Topla voda »

stanite ba...
sta je recesija,a sta depresija?

zar recesija nije kad stopa ekonomskog rasta opada po kvartalima?

pa ako je stopa rasta 4.2,pa u sljedecem kvartalu 3.7 pa u sljedecem 2.9.....to je recesija ili sam ja nesto pogresno skonto??

ako je to to ..onda recesija ne moze dugo trajati nego kad tad s tim trendom ekonomija ide u depresiju ,krenu da se biljeze negativne stope rasta,odnosno pad.

sto ce reci da recesija ne moze trajati 10 godina.jer kad ode u minus ,onda je depresija....ili sam pogresno skonto?
glavutan

#668 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by glavutan »

A da prvo skontamo sta je to BRUTO NACIONALNI DOHODAK?

http://www.youtube.com/watch?v=iLw-WLlM9aw
jazzer

#669 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by jazzer »

glavutan wrote:A da prvo skontamo sta je to BRUTO NACIONALNI DOHODAK?

A da nastavite ovu raspravu na vec postojecim temama o recesiji??
Hvala :thumbup: .
Truba

#670 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Truba »

mislim da cijene nikad neće biti dovoljno niske

da obični radnici mogu kupiti stan :mrgreen:
Adriatic

#671 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Adriatic »

Cijene mogu padati i na jednu marku po kvadratu. ali se bojim da i tada niko neće kupovati.
Jer zavladala je psihoza opšteg straha, već je podijeljeno preko 10.000 otkaza a do kraja godine ko zna koliko.
Ljudi teže da zadrže posao a kamoli da razmišljaju o velikim kupovinama.
Padaće cijene ko zna koliko.
Ali kupaca neće biti.
Klodovik

#672 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Klodovik »

glavutan wrote:A da prvo skontamo sta je to BRUTO NACIONALNI DOHODAK?

Svaka čast za ovo.
Truba

#673 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Truba »

Adriatic wrote:Cijene mogu padati i na jednu marku po kvadratu. ali se bojim da i tada niko neće kupovati.
Jer zavladala je psihoza opšteg straha, već je podijeljeno preko 10.000 otkaza a do kraja godine ko zna koliko.
Ljudi teže da zadrže posao a kamoli da razmišljaju o velikim kupovinama.
Padaće cijene ko zna koliko.
Ali kupaca neće biti.

otkazi lete a prosječna plata raste

dakle nogiraju jadnike iz firmi i one koji imaju male plate
jazzer

#674 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by jazzer »

Pazite ovog entuzijaste. Ovi stanovi su prodavani za KM 2500,00 po m2, maximalno su reklamirani a sada, ako sam dobro informisan,
i nize. I onda se pojavi ovaj hadzuka i prodaje po KM 2600,00. Da se razumijemo, moze svoje stanove cijeniti i po 5000,00 za m2
ali ovo je fakat smijesno :) .

3 stana u Sarajevu
Cijena: 2 600,00 KM
Prodajem 3 stana u Sarajevu, naselje Buca Potok, novoizgradjene lamele, Investitor Tibra Pacifik. Svi stanovi cca 50 m2(dvosobni) na drugom i trecem spratu. Cijena 2600/m2 sa PDV-om

Kontakt podaci
Oglašivač: dinomusanovic
E-mail: [email protected]
Mobitel: 061 716 705
Telefon: 061 716 705
Adresa: Goste Lazarevica br.60
Grad: Tuzla
van Basten

#675 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by van Basten »

al dobra mu je to fora - sa PDV-om :lol:
isto se plaća PDV na polovne stanove, tj PDV se plaća samo kada prvi put neko uzima stan, svaki naredni kupac tog stana ne plaća taj porez.
Post Reply