Radovan Karadžić u Haagu!

Post Reply
Blagojevic

#651 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Blagojevic »

Bosnolog wrote:
Blagojevic wrote:Sudi se prvom predsedniku Republike Srpske. Sud ce valjda da utvrdi dali je i za sta kriv a mi razmislimo sta bi bilo da su ga poslusali kada je pocetkom devedesetih u skupstini BIH rekao "nemojte voditi narod onom istom stranputicom kojom su posle Hrvatska i Slovenija". Svako te njegove rijeci moze da tumaci kako mu je volja a to sto je on htio reci je da je svemu trebalo pristupiti opreznije, jer je Bosna mnogo komplikovanija i slozenija tvorevina od svih ostalih rebublika bivse nam Juge. Mi sad mozemo da krivimo njega i ostale zive i mrtve politicare za ono sto nam se desilo, ali istina je da smo sami najvise krivi. Cinjenica je da su nacionalisticke stranke ubijedljivo pobijedile na prvim visestranackim izborima i da i danas imaju veliku podrsku u narodu. Razmislite
Hocs reci da je BiH trebala ostati u Srboslaviji protiv volje BH gradanan koji su svoju demokratsku volji iskazali referendumom na koji je velikosrpska klika odgovorila ratom i genocidom,i sto je trebalo jos da cinimo ,mozda po vasoj zelji da krvarimo u ratu protiv Hrvatske za granice koje ono rece Seselj,.......O cemu da razmislimo o tvojim zeljama i zeljama SANU bolesnika koji su unistili YU a ciji izvodaci su bili Zlobo Milosevic,Dabic pisopija,Martic,Raskovic ,Seselj i armije bolesnika uz podrsku i pomoc JNA,.....Prvi post pa te otkri do jaja,......... :mrgreen:
Po mom misljenju trebale su sve republike da ostanu u jugoslaviji i da zajedno idemo u Evropu, posto cemo na kraju opet svi zajedno u Evropu svejedno. Ako ti mislis da je to lose onda neznam sta da ti kazem. Posto sam pod prisilom morao da napustim sve sto sam imao u Bosni obreo sam se u inostranstvu, i ovde sasvim fino zivimo zajedno i Srbi i Hrvati I Muslimani i Bosnjaci i svi ostali, pa se pitam ponekad kako nam to nije poslo za rukom kad smo bili svoji na svome.

Ako vec hoces da razmisljas o mojim zeljama, da ti bar kazem da je moja zelja da lijepo zivimo zajedno, bez mrznje i ratova. Svi evropski narodi imaju mracne momente u svojoj istoriji, imali su ratove mrznje i podjele pa su sve to prevazisli i sada lijepo zive zajedno. Ne kazem da se vole ali se podnose i saradjuju za opste dobro. Nadam se da mozemo i mi ali ce uzeti vremena da nam dodje iz dupeta u glavu. A do tada bi trebalo smirivati strasti, ne insistirati na razlikama nego na slicnostima, i pokusati oprostiti, a sve sa namjerom da se ne ostavi konflikt i mrznja generacijama koje dolaze. Mozemo mnogo nauciti na greskama, mnogo ih imamo.

Ako sam shvatio dobro, ti optuzujes Srbe za raspad Juge mada je to pomalo kontradiktorno sa, opet tvojom izjavom, da je narod BiH demokratski izrazio volju da zivi u BiH van YU. Pa valjda oni koji hoce da se odvoje ustvari rasturaju a ne oni koji hoce da ostanu u njoj. Mada sada to nije ni vazno. Sad treba da vidimo kako dalje pa da nam svima bude bolje, a poceti treba tako sto cemo uvazavati stavove od onih drugih ma koliko se kosili sa nasim licnim.

Imam jedan prijedlog, da se nas dvojica pokusamo dogovoriti, ovde na forumu, oko buduceg uredjenja Bosne pa da vidimo dali mozda mozemo da postignemo ono sto oni za koje smo glasali nemogu, pa ako uspijemo mozda nam se jos ko pridruzi, pa da onda osnujemo prvu pravu Bosansku politicku partiju i izadjemo na izbore sa jasnom vizijom o svijetlijoj buducnosti. Pozdrav za raju od jugo-nostalgicara.
Blagojevic

#652 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Blagojevic »

[quote="Bosnolog
Prvi post pa te otkri do jaja,......... :mrgreen:[/quote]

nebih da budem dosadan, ali zaboravio sam da te pitam sta si to otkrio.
Blagojevic

#653 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Blagojevic »

Nekako s proljeća wrote::)

Upravo tako, i za rat su bile spremne varijante ''A'' i ''B''....

P.S.
Meni je mrsko sada tipkati o tim planovima, a smatram da bi svako onaj ko se zanima za ovaj slučaj '' dr Dabić :zzzz: '' trebao poznavati tu materiju ...malo guglanja i manje neznanja...
Planovi su vjerujem postojali na svim stranama. Sad je pitanje koliko je to bitno za nas. Vi googlate Karadziceve planove, Srbi proucavaju Izetbegovicevu "Islamsku deklaraciju", Hrvati optuzuju Mesica da ih je prodao, a stranci nam prodaju muda za bubrege. Pa se svi pitamo sto lose zivimo
Bosnolog

#654 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Bosnolog »

Blagojevic wrote:
Bosnolog wrote:
Blagojevic wrote:Sudi se prvom predsedniku Republike Srpske. Sud ce valjda da utvrdi dali je i za sta kriv a mi razmislimo sta bi bilo da su ga poslusali kada je pocetkom devedesetih u skupstini BIH rekao "nemojte voditi narod onom istom stranputicom kojom su posle Hrvatska i Slovenija". Svako te njegove rijeci moze da tumaci kako mu je volja a to sto je on htio reci je da je svemu trebalo pristupiti opreznije, jer je Bosna mnogo komplikovanija i slozenija tvorevina od svih ostalih rebublika bivse nam Juge. Mi sad mozemo da krivimo njega i ostale zive i mrtve politicare za ono sto nam se desilo, ali istina je da smo sami najvise krivi. Cinjenica je da su nacionalisticke stranke ubijedljivo pobijedile na prvim visestranackim izborima i da i danas imaju veliku podrsku u narodu. Razmislite
Hocs reci da je BiH trebala ostati u Srboslaviji protiv volje BH gradanan koji su svoju demokratsku volji iskazali referendumom na koji je velikosrpska klika odgovorila ratom i genocidom,i sto je trebalo jos da cinimo ,mozda po vasoj zelji da krvarimo u ratu protiv Hrvatske za granice koje ono rece Seselj,.......O cemu da razmislimo o tvojim zeljama i zeljama SANU bolesnika koji su unistili YU a ciji izvodaci su bili Zlobo Milosevic,Dabic pisopija,Martic,Raskovic ,Seselj i armije bolesnika uz podrsku i pomoc JNA,.....Prvi post pa te otkri do jaja,......... :mrgreen:
Po mom misljenju trebale su sve republike da ostanu u jugoslaviji i da zajedno idemo u Evropu, posto cemo na kraju opet svi zajedno u Evropu svejedno. Ako ti mislis da je to lose onda neznam sta da ti kazem. Posto sam pod prisilom morao da napustim sve sto sam imao u Bosni obreo sam se u inostranstvu, i ovde sasvim fino zivimo zajedno i Srbi i Hrvati I Muslimani i Bosnjaci i svi ostali, pa se pitam ponekad kako nam to nije poslo za rukom kad smo bili svoji na svome.

Ako vec hoces da razmisljas o mojim zeljama, da ti bar kazem da je moja zelja da lijepo zivimo zajedno, bez mrznje i ratova. Svi evropski narodi imaju mracne momente u svojoj istoriji, imali su ratove mrznje i podjele pa su sve to prevazisli i sada lijepo zive zajedno. Ne kazem da se vole ali se podnose i saradjuju za opste dobro. Nadam se da mozemo i mi ali ce uzeti vremena da nam dodje iz dupeta u glavu. A do tada bi trebalo smirivati strasti, ne insistirati na razlikama nego na slicnostima, i pokusati oprostiti, a sve sa namjerom da se ne ostavi konflikt i mrznja generacijama koje dolaze. Mozemo mnogo nauciti na greskama, mnogo ih imamo.

Ako sam shvatio dobro, ti optuzujes Srbe za raspad Juge mada je to pomalo kontradiktorno sa, opet tvojom izjavom, da je narod BiH demokratski izrazio volju da zivi u BiH van YU. Pa valjda oni koji hoce da se odvoje ustvari rasturaju a ne oni koji hoce da ostanu u njoj. Mada sada to nije ni vazno. Sad treba da vidimo kako dalje pa da nam svima bude bolje, a poceti treba tako sto cemo uvazavati stavove od onih drugih ma koliko se kosili sa nasim licnim.

Imam jedan prijedlog, da se nas dvojica pokusamo dogovoriti, ovde na forumu, oko buduceg uredjenja Bosne pa da vidimo dali mozda mozemo da postignemo ono sto oni za koje smo glasali nemogu, pa ako uspijemo mozda nam se jos ko pridruzi, pa da onda osnujemo prvu pravu Bosansku politicku partiju i izadjemo na izbore sa jasnom vizijom o svijetlijoj buducnosti. Pozdrav za raju od jugo-nostalgicara.

@Blagojevic,Ne znam o cemu zboris nakon svega sto se dogodilo i svih tema i dokazanih presuda o svemu sto se desilo ,djelujes mi kao da si se juce probudio nakon sto si zaspao 91 ili si sve zaboravio .Odlicno znamo kako je tekoa raspad Yuge,ko je sa Gazimestana 1989 sludenim masama najavio bitke za Srboslaviju na temeljima Tugoslavije u granicama Karlovac,Karlobag-Virovitica kako su javno zborili .Zlobo je imao JNA i SANU mentore kao i SPC blagosov a i svoje isturene stabove,Raskovica i Martica u Hrvatskoj,Dabic Radovana u BiH sa jasnim planovima i uputama sto je potvrdeno i dokazano.Sada nakon svega sto znamao ti bi nam neku drugu pricu i savjete davao.BiH je najmanje kriva za raspad YU koju su svi napustili upravo zbog velikosrpske ideologije pa i Mrkogorci evo i Vojvodani iako vecinski Srbi se distanciraju od Beograda.Bi je platila najvecu cijenu i dans je blokirana upravo istom odeologijom koj je samo promjenila metod i formu.Nakon svega ti ocito zelis novu YU ,Tugonostalgicara.Zao mi je ali od toga nece nikada biti niste jer su i one prethodne dvije bile previse zbog svega sto su predstavljale i uspomene koje nas vezu za iste krvavih raspada i cijene placene u njima.

Nikada vise Tugoslavije i tamnice pod velikosrpskom dominacijom kjoja je sprmana genocidom ostvarivati svoje planove,.............

Moglo je biti mnogo drugacije da nije bilo SANU ideologa velikosrbizma ,cak da budemo odavno i medu prvima dio EU-a kao respektabilna i snazna zemlja i sacuvati sva razaranja i stotine hiljada poginulih i milione raseljenih i protjeranih ,da nije bilo Zlobe ,a potom Tudzmana koji je samo bio odgovor na ideju velike Srbije/Srboslavije/,tu smo gdje smo zahvaljujuci prije sveg Beogradu i SANU projektu koji i dans koci BiH i zeli njn raspad.Srbija je izvor svih problema a Dabic je olicje zvog zla koje se desilo u BiH zahvaljujuci velikosrpskoj politici.

Dogovor o tome kako ce mo dalje u BiH je potreban ali ne na nacin kako to Dodik i velikosrbi zele.

Za sada nema kriticne mase koja bi stvorila mutietnicku gradansku stranku nazalost , koja bi zagovarala i realizovala jednaka prava za sve njne narode jer to ne zele secesionisticki projekti koji imaju podrsku domacih secesionista i BH rusitelja.Ostaje nam do daljnjeg rahat patnja pa ko izdura,To je nasa zajednicka sudbina,Ocito je nekima draze biti sluga u rusenju vlastite kuce u kojoj mu porodica gladuje i mozda istu porodicu izgubi jer zele ostati dosledni poslusnici komsija iz susjedstva.

Nasa Sranka na celu s Bajicem nema podrske od BH Srba zato sto javno izjavljuje da je BiH domovina i Srba i da im je Sarajevo glavni grad ,isti je odbacen od vecine BH Srba koji slijede suludu politiku Dodika po uzoru na Karadicevu i Zlobinu politiku ,sto je najbolji dokaz da velikosrbi u BiH nisu odustali od svog projekta podjele i unistenja a sto mi nikada necemo prihvatiti po cijenu novog rata za odbranu BiH ukoliko njen opstanak bude upitan,............
normalan.momak

#655 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by normalan.momak »

Izgleda da su Radovanu Karadzicu prava u Hagu ozbiljno ugrožena. Ne razumem potrebu da mu se nameće branilac.

Stičem utisak da je u osnovi postupka Suda u Hagu nametanje. Da će se doneti i nametnuta presuda.

Zar je to pravda koja muslimanima treba? Ja mislim da takva "pravda" ne treba.
and

#656 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by and »

bjeguncu i čovjeku koji je počinio genocid i uništio stotine hiljada života ugrožena prava :lol: :lol: :lol: :lol:
svaki dan koji provede živ mu je nagrada
Bosnolog

#657 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Bosnolog »

Genocidno pseto trazi svaki izgovor da opstruise i odgodi suocavanje sa svojim bolesnoumnim genocidno fasisoidnim rabotam u BiH,nastavak predstave psihoteroriste sada u medunarodnom sudu pravde kojem se ruga u lice,nema sudije koji ce te moci odbraniti zlocinacki stakoru,ostaje ti da ostatak zivota provedes iza resetaka zivotinjskog kaveza u kome si trebao odavno zavsiti...... :x :x :x

Karadzic Refuses Attorney From NATO State
The Hague | 07 December 2009 |

Radovan Karadzic
The former President of Republika Srpska filed a motion with The Hague Tribunal Monday asking it to annul its decision to appoint Richard Harvey as his defence attorney.
Radovan Karadzic asked the Court to allow him to choose an attorney from the list, which meets the norms set by the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, ICTY.

"The Registrar has refused to provide Karadzic with a list of attorneys from which he could choose one. Instead, he was offered five names selected from that list. All of them come from the countries which participated in the air attacks on Republika Srpska. Four of them previously represented the leaders of the Kosovo Liberation Army before the ICTY. However, no attorneys from Bosnia or Serbia were among them," the indictee's request says.

Karadzic considers that the Statute of the Tribunal was breached because the indictee was not allowed to select an attorney to represent him.

"It is clear that a person to whom an attorney is appointed should have the right to select the attorney from a regular list and not from some list containing five favourite attorneys of the Registrar," Karadzic stated in his motion.

The Hague Prosecution charges Karadzic, former President of Republika Srpska, RS, and Supreme Commander of the RS armed forces, among other things, with genocide, crimes against humanity and violation of the laws and customs of war committed in Bosnia and Herzegovina from 1992 to 1995.

In November 2009 the ICTY Registrar's Office appointed Harvey as Karadzic's defence attorney, because the indictee refused to appear in court at the beginning of the trial. By the Court's decision, as the trial continues on 1 March, 2010, Karadzic will retain the right to represent himself. However, if he continues to be absent from the trial, the appointed attorney will represent him.

As stated in the decision by which the defence attorney was appointed, representatives of the Registrar's Office met Karadzic in order for him to "pronounce himself concerning the preferred attorney on the list made by the Registrar", but he failed to do so even after having met the attorneys whose names were included in the list.

Karadzic mentioned the fact that Harvey is representing Lahij Brahimaj, a former member of the Kosovo Liberation Army, who is charged, together with Ramush Haradinaj and Idriz Balaj, with a joint criminal enterprise aimed at eliminating Serb civilians from Kosovo.

In his motion, Karadzic argues that an attorney cannot prosecute Serbs in one case and defend them in another one. On these grounds, he said he did not agree with the same attorney representing him and the other person at the same time. He said this would be a breach of the rule in the Tribunal's Statute stipulating that one defence attorney cannot be simultaneously appointed in two cases unless both indictees agree to the appointment.

"The Registrar deprived Karadzic of his right to select an attorney with whom he shares the same heritage, language and trust and who is familiar with the conflict in Bosnia. Instead, the Registrar selected an attorney, who comes from a NATO country, who previously represented, before this Tribunal, only those who fought against Serbs," Karadzic said.

Haradinaj and Balaj were acquitted, by a first-instance verdict, of all charges, while Brahimaj was sentenced to six years in prison. The appellate procedure is currently underway in that case.

izvor http://www.balkaninsight.com/en/main/news/24213/
Blagojevic

#658 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Blagojevic »

Укупан број жртава
У 1943. години у САД објављена је мапа Југославије о страдању српског народа у периоду од априла 1941. до августа 1942. године, са подацима о побијеним Србима и њиховим крвницима.[тражи се извор од 09. 2009.] Види се да је убијено 744.000 Срба. У овај број нису урачунати настрадали војници, герилци и цивили страдали од бомбардовања, већ само жртве геноцида.

Табела 3: Амерички извештај Масакр невиног српског становништва од априла 1941 до августа 1942 (Massacre of the innocent Serbian population From April 1941 to August 1942)

.Р.бр. Убијено Срба од стране Број убијених Срба цивила проценат
1. Немаца 78.000 10,48 %
2. Италијана 20.000 2,69 %
3. Мађара 30.000 4,03 %
4. Усташа (Хрвата и Муслимана) 600.000 80,65 %
5. Албанаца 10.000 1,34 %
6. Бугара 6.000 0,81 %
Укупно 744.000 100,00 %
Када усташке вође причају о томе да су заклали милион православних Срба - укључујући бебе, децу, жене и старце то је онда, по мени, претеривање и самохвалисање. На основу извештаја који су стигли до мене, процењујем да број невиних, ненаоружаних, закланих Срба износи око 750 000.
— Херман Нојбахер
Blagojevic

#659 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Blagojevic »

Иако окупатори, Италијани су се згражавали над усташким злочинима у Другом светском рату, остављајући о томе немали број докумената. Међу најпотреснија италијанска сведочанства о геноциду над Србима спада писмо генерала Александра Лузана Мусолинију:

Дуче! Моја безгранична оданост према Вама ми, надам се, даје за право да, у нечему, одступим од строгог војничког протокола. Зато и журим да Вам опишем један догађај којему сам, уназад три седмице, лично присуствовао.
Обилазећи среска места Столац, Чапљину и Љубиње (између 60 и 130 km северно од Дубровника) - сазнам од наших обавештајних официра да су Павелићеве усташе, претходног дана, починиле неки злочин у једном селу (Пребиловци), и да ће, кад се то прочује, околни Срби поново да се узнемире. Недостају ми речи да опишем оно што сам тамо затекао. У великој школској учионици, затекао сам заклану учитељицу и 120 њених ученика! Ниједно дете није било старије од 12 година! Злочин је неумесна и невина реч - то је превазилазило свако лудило! Многима су одсекли главе и поређали их по ђачким клупама. Из распорених утроба усташе су извукле црева и, као новогодишње врпце, растегли их испод плафона и ексерима укуцали у зидове! Рој мува и несношљив смрад нису дозвољавали да се ту дуже задржимо. Приметио сам начети џак соли у ћошку и згрануто установио да су их клали полако, солећи им вратове! И, таман кад смо одлазили, у задњој клупи се зачуло дечје кркљање. Пошаљем двојицу војника да виде шта је. Изнели су једног ђака, још је био у животу, дисао је са напола пресеченим гркљаном! Својим колима одвезем то јадно дете у нашу војну болницу, повратимо га свести и од њега сазнамо пуну истину о трагедији. Злочинци су најпре, на смену, силовали учитељицу Српкињу (име јој је Стана Арнаутовић) и онда је, пред децом, убили. Силовали су и девојчице од осам година. За све то време, певао је силом доведени оркестар Цигана и ударао у тамбуре! На вечну срамоту наше, римске цркве - и један божји човек, један жупник, у свему томе је учествовао! Дечак кога смо спасили, брзо се опоравио. И чим је рана зарасла, нашом непажњом побегао је из болнице и отишао у своје село, да тражи родбину. Послали смо патролу за њим, али узалуд: нашли су га на прагу куће закланог! Од хиљаду и нешто душа, у селу више нема никога! Истога дана (то смо открили касније) кад је извршен злочин у школи, усташе су похватале још 700 становника села Пребиловци и све их бацили у јаму или на животињски начин на путу до јаме побили. Спасило се само око 300 мушкараца: једино је њима успело да пробију усташки обруч око села и да побегну у планину! Тих 300 преживелих јаче је од најелитније Павелићеве дивизије. Све што су имали да изгубе, они су изгубили! Децу, жене, мајке, сестре, куће, имовину. Чак су и страха од смрти ослобођени. Смисао њиховог живота је једино у освети, у страшној освети њих је, у неку руку, и стид што су преживели! А таквих села, као што су Пребиловци, пуна је Херцеговина, Босна, Лика, Далмација. Покољи Срба су достигли такве размере да су, у тим крајевима, загађени и многи водени извори. Из једног врела у Поповом Пољу, недалеко од јаме у коју је бачено 4.000 Срба, избијала је црвенкаста вода, лично сам се у то уверио! На савест Италије и наше културе пашће неизбрисива мрља, ако се, док је време, не дистанцирамо од усташа и не спречимо да се нама припише да подржавамо безумље!

— Александар Лузано
Bosnolog

#660 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Bosnolog »

"Prikupljeni dokazi ne potkrepljuju optužbe": Obustavljena istraga za "tuzlansku kolonu"
11. 12. 2009. • 19:25 E. O.
Veličina slova:
Image

Image

*** SPAM *** - Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu u predmetu "tuzlanska kolona" protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagić i drugih zbog napada na kolonu JNA u Tuzli maja 1992. godine kada ubijeno najmanje 50 vojnika.

Međunarodni tužilac David Schwendiman juče je dao saglasnost na odluku Kolegijuma tužilaca Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH da istraga u ovom predmetu bude obustavljena, jer je saglasan sa ocjenom, da prikupljeni dokazi ne potkrepljuju optužbe.

Schwendiman smatra da je istraga u ovom predmetu provedena u skladu sa zakonom i kao rukovodilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine saglasan je da prikupljeni dokazi ne potkrepljuju optužbe protiv ijednog imenovanog osumnjičenog za zločine počinjene u Tuzli 15. maja 1992. godine, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

"Nakon istrage i provedenih saslušanja učesnika događaja na obje strane, te analize prikupljene dokumentacije i drugih dokaza u vezi sa tim događajem, nisu nađeni dokazi koji bi potkrijepili zaključak da ijedan od imenovanih osumnjičenih snosi direktnu odgovornost za ratne zločine počinjene na 15. maja 1992. godine", navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva BiH se navodi da ne postoje dokazi koji ispunjavaju standarde dovoljne da bi lica koja su označena kao osumnjičeni moglo biti optuženi za zločin.

U skladu sa zakonom, podnosioci prijava i oštećeni, čiji se identitet bude mogao utvrditi, biće obaviješteni i poučeni o pravnom lijeku, odnosno mogućnosti prigovora na ovakvu odluku.

Slučaj "tuzlanska kolona" u BiH 1999. godine pokrenuli su preživjeli, koji su preko Saveza logoraša RS predali dokumentaciju Haškom tribunalu.

Haški tribunal je predmet vratio u nadležnost pravosuđa BiH, nakon čega je Okružno tužilaštvo u Bijeljini pokrenulo postupak. Predmet je potom prebačen u nadležnost Tužilaštva BiH.

Za zločine u slučaju "Tuzlanska kolona" pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Ilija Jurišić je osuđen na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu JNA u Tuzli maja 1992. godine kada ubijeno najmanje 50 vojnika.

Tog dana je napadnuta vojska JNA, koja je shodno ranijem dogovoru između BiH i SR Jugoslavije o izlasku vojske iz grada, mirno napuštala Tuzlu iz kasarne "Husinska buna".

Prema tim dogovorima 92. motorizovana brigada JNA u koloni je trebalo da iz kasarne mirnim putem napusti teritoriju BiH, ali je u trenutku prolaska kroz Skojevsku ulicu i raskrsnicu Brčanska malta napadnuta.

Raspoređeni snajperisti su prvo pucali i ubijali vozače vojnih vozila, tako zaustavljali vozila i njima blokirali dalji prolaz odobrenim pravcem izmještanja, a zatim su pucali i ubijali vojnike koji nisu bili spremni za borbu i pružanja otpora.

U napadu na kolonu ubijeno je najmanje 50 vojnika, a 44 su ranjena.

Jurišić je uhapšen 14. maja 2007. godine na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" po međunarodnoj potjernici.

Optuženi Jurišić je u završnoj riječi naveo da je čitav proces protiv njega pokrenut iz političkih razloga a ne radi utvrđivanja istine i činjenica o događaju u Tuzli.

Poslije izricanja presude, portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić je rekao da je presuda "satiskfacija za ubijene i njihove porodice".

Vekarić je rekao da je na sudu utvrđena istina šta se dogodilo u Tuzli i istakao da tužilaštvo "podržava svaku inicijativu za politički dijalog o mjestu izdržavanja kazne Jurišića" objasnivši da je taj dijalog stvar nadležnih ministarstava Srbije i BiH.

Odbrana Jurišića, nezadovoljna presudom najavila je žalbu, smatrajući da na sudu nije utvrđeno kako je glasila naredba.

(srna)
kiky

#661 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by kiky »

:-)
itakodalje

#662 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by itakodalje »

Blagojevic wrote:Укупан број жртава
У 1943. години у САД објављена је мапа Југославије о страдању српског народа у периоду од априла 1941. до августа 1942. године, са подацима о побијеним Србима и њиховим крвницима.[тражи се извор од 09. 2009.] Види се да је убијено 744.000 Срба. У овај број нису урачунати настрадали војници, герилци и цивили страдали од бомбардовања, већ само жртве геноцида.

Табела 3: Амерички извештај Масакр невиног српског становништва од априла 1941 до августа 1942 (Massacre of the innocent Serbian population From April 1941 to August 1942)

1. Немаца 78.000 10,48 %
3. Мађара 30.000 4,03 %
6. Бугара 6.000 0,81 %
Укупно 744.000 100,00 %
Када усташке вође причају о томе да су заклали милион православних Срба - укључујући бебе, децу, жене и старце то је онда, по мени, претеривање и самохвалисање. На основу извештаја који су стигли до мене, процењујем да број невиних, ненаоружаних, закланих Срба износи око 750 000.
— Херман Нојбахер
laži laži, u srpske laži ionako niko ne vjeruje osim srba...
itakodalje

#663 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by itakodalje »

...............
china town

#664 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by china town »

Bože mili čuda velikoga
dje se Rašo dade da obretne
teškog li griješnika toga
teško njemu od velikog boga

Nezna Rašo da je dobro prošao
da je u holandiju avionom došao
al tek poslije šta će da nastane
kave li će dočekati dane

Hej ti Rašo nek ti nije žao
zbog krivice koja nije tvoja
jer ti mu dodješ figura kao
Evropskim greškama nema broja

U zatvor si koji raju liči
imaš slobodu kao u kući
ti se tvojom historijom diči
niko te tamo neće tući.

i da te osude na milion godina
ostaće tvoja djela nepromjenjena
dobiće pravdu ljudi manjina
osta će Bosna dovijek podijeljena

NIje što si ti tako želio
to su ideje tvoje uvijek bile
već si podršku velikih uživao
iza tebe stoje antibosanske sile.

A ovo što gledamo samo je teatar
namjenjen narodu tužnom ojađenom
pa da hoće sprovest pravdu makar
da Bosna postane država već jednom

:cry:
Hrast

#665 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Hrast »

Blagojevic wrote:Укупан број жртава

1. Немаца 78.000 10,48 %
3. Мађара 30.000 4,03 %
6. Бугара 6.000 0,81 %
Укупно 744.000 100,00 %
— Херман Нојбахер

Gluposti. Tacno samo ako cemo u te ! "Srbe" ubrojati i "Srbe muslimanske vjeroispovjesti" kao sto je to ucinjeno od strane SPC-a na cijoj listi "jasenovackih zrtava" pronadjoh 17 clanova vlastite porodice (ubijenih od cetnika u zimu 42/43 godine) u i oko Visegrada..svi imenom i prezimenom navedeni..od malih beba do staraca..pa ti vidi kome si doso da da prosipas cetnicku propagandu. A ako ne vjerujes slobodno otidji na doticnu stranicu i potrazi pod "Barimac". Uz njih ces naci jos desetine hiljada Bosnjaka - svi navedeni kao "zrtve ustaskog terora". Serem v vam se na propagadnu te vrste. Da su vam pobili milion i po ljudi kao sto lazete ne bi vas danas bilo skoro deset miliona.
Hrast

#666 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Hrast »

Da ne bude da sam slago.
http://www.jerusalim.org/cd/zrtve/index_l.html

Sto cetnik moze slagati to niko ne moze. Ko da vam je Göbbels kolektivno kum bio...
d700

#667 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by d700 »

Hrast wrote:
Gluposti. Tacno samo ako cemo u te ! "Srbe" ubrojati i "Srbe muslimanske vjeroispovjesti" kao sto je to ucinjeno od strane SPC-a na cijoj listi "jasenovackih zrtava" pronadjoh 17 clanova vlastite porodice (ubijenih od cetnika u zimu 42/43 godine) u i oko Visegrada..svi imenom i prezimenom navedeni..od malih beba do staraca..pa ti vidi kome si doso da da prosipas cetnicku propagandu. A ako ne vjerujes slobodno otidji na doticnu stranicu i potrazi pod "Barimac". Uz njih ces naci jos desetine hiljada Bosnjaka - svi navedeni kao "zrtve ustaskog terora". Serem v vam se na propagadnu te vrste. Da su vam pobili milion i po ljudi kao sto lazete ne bi vas danas bilo skoro deset miliona.
Kako je koja godina prolazila i kako su Srbi u bivsoj SFRJ gubili kontrolu nad drzavom, proporcionalno su podizali brojke o Jasenovackim zrtvama. Suprotno tome, kako su Hrvati trazili vecu samostalnost od Beograda, njihovi historicari su smanjivali brojeve. Mislim da je Franj Tudjman jednom smanjio broj na 30000, sto ga je kostalo partijske karijere i sto je prouzrokovalo budjenje "patriotizma" u njemu.

Ima dosta dieleme na toj listi. Na spiskovima zrtava se mogu naci i dosta zrtava iz Krajine, koji su uracunati kao srpske zrtve.

Pojedinim Srbima nazalost nikada dosta kostiju s kojim mogu bacati na svoje politicke ili etnicke protivnike. S toga oni lazno uvelicavaju "hrpe", da bi opet imali doboljno mesa i kostiju vlastitog naroda, da bi s time bacali oko sebe. Tragican primjer je tu Sarajevo, i "historijska" press-konforencija Dragomira Andana, koji je tada rekao: "Vise od 5000 Hiljada Srba je u Sarajevu ubijeno, od toga 2500 znamo sigurnu"....kasnije i medju 2.500 su se nasli Srbi koji su poginuli na ratistima na Majevici, koji su mrli prije rata ili prirodnoj smrti...a bilo je i onih koji su zvali Andana Telefonom da mu saopste da su zivi....a najvise je poginulo onih, koji su zrtve onog cuvenog "Pucaj po Velushicima, tamo nema mnogo srpskog zivlja".....

Pojedini Srbi su nenadmasni u stvaranja i bacanju kostiju svojih. Njima nije stalo do realnog stanja ili razjasnjavanja sudbine vlastite zrtve. Ne...kod nekih mi se cini, da im nemogu biti dovoljno mesa, kostiju i mrtvih....dodje im ko municija.
Hrast

#668 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Hrast »

d700 wrote:
Hrast wrote:
Kako je koja godina prolazila i kako su Srbi u bivsoj SFRJ gubili kontrolu nad drzavom, proporcionalno su podizali brojke o Jasenovackim zrtvama. Suprotno tome, kako su Hrvati trazili vecu samostalnost od Beograda, njihovi historicari su smanjivali brojeve. Mislim da je Franj Tudjman jednom smanjio broj na 30000, sto ga je kostalo partijske karijere i sto je prouzrokovalo budjenje "patriotizma" u njemu.

Ima dosta dieleme na toj listi. Na spiskovima zrtava se mogu naci i dosta zrtava iz Krajine, koji su uracunati kao srpske zrtve.

Pojedinim Srbima nazalost nikada dosta kostiju s kojim mogu bacati na svoje politicke ili etnicke protivnike. S toga oni lazno uvelicavaju "hrpe", da bi opet imali doboljno mesa i kostiju vlastitog naroda, da bi s time bacali oko sebe. Tragican primjer je tu Sarajevo, i "historijska" press-konforencija Dragomira Andana, koji je tada rekao: "Vise od 5000 Hiljada Srba je u Sarajevu ubijeno, od toga 2500 znamo sigurnu"....kasnije i medju 2.500 su se nasli Srbi koji su poginuli na ratistima na Majevici, koji su mrli prije rata ili prirodnoj smrti...a bilo je i onih koji su zvali Andana Telefonom da mu saopste da su zivi.

Pojedini Srbi su nenadmasni u stvaranja i bacanju kostiju svojih. Njima nije stalo do realnog stanja ili razjasnjavanja sudbine vlastite zrtve. Ne...kod nekih mi se cini, da im nemogu biti dovoljno mesa, kostiju i mrtvih....dodje im ko municija.

Upravo tako! Kao da je nekome ovdje stalo do negiranja ustaskog terora nad neduznim srpskim civilima. Ali pretjerivanje jednostavno ima samo jedan cilj, a to je uvelicavanje s ciljem relativiranja vlastitith zlocina nad nesrpskim stanovnistvom. Nikad nisam cuo nekog Srbina da je spomenuo da su ustvari Bosnjaci procentualno imali najvise zrtava u Jugoslaviji tokom 2. Svjetskog Rata. Iako to i ne igra toliku ulogu kada govorimo o namjeri ustaskog rezima da unisti srpski zivalj na prostoru NDH.
d700

#669 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by d700 »

Hrast wrote:...

Upravo tako! Kao da je nekome ovdje stalo do negiranja ustaskog terora nad neduznim srpskim civilima. Ali pretjerivanje jednostavno ima samo jedan cilj, a to je uvelicavanje s ciljem relativiranja vlastitith zlocina nad nesrpskim stanovnistvom. Nikad nisam cuo nekog Srbina da je spomenuo da su ustvari Bosnjaci procentualno imali najvise zrtava u Jugoslaviji tokom 2. Svjetskog Rata. Iako to i ne igra toliku ulogu kada govorimo o namjeri ustaskog rezima da unisti srpski zivalj na prostoru NDH.
1992 su Srbi organizovali u Hannoveru jedan protestni skup koji je opisivao ustashe zlocine nad Srbima u NDH. Osvrt je bila aktualna ratna situacija, tako da je skup nosi neki naziv kao: "I mi smo zrtve".

Tada je reporter NDR-a (Koji nije shvatio koju relaciju imaju zrtve 92 sa onima 42) prisao Pop-i i pitao ga, sta on kaze na srpsko ratovanje po BiH, na prve logore nakon 2. svjetskog rata..itd..

Ovaj mu odgovara: "A znati li vi da su nama ubili u drugom svjetskom ratu toliko, da smo mi ovo ili ono....."

Reporer je na kraju rekao: "Ocigledno da su zrtve proslost nekima paravan da sami proizvedu nove zrtve na drugoj strani". Rezultat je jasan: Nakon drugog svjetskog rata, Srbi -kao narod nad kojem je izvrsen genocid- su upravo prvi koji na tlu europe proizvode novi genocid. Radi revansizma, mrznje, frustracije...recenice Mladica su tokom ulaza u Srebrenicu rekle sve. Nije to bio srpsko-oslobodilacki rat, to je bio revanshizam...

Teren im s perom u ruci pripremaju tipovi a la "Blagojevic", Pisci kao Cosic, u Politici su to tipovi a la "Kostunica", a na terenu su to tipovi a la "Arkan", a u vojsci su to tipovi a la Mladic. Takvi su se u kljucnim momentima hostorije ujedinil u svojoj mrznji prema sve nesrpskom, pa su u svom zadnjem naletu odgovorni za genocid.

Bacao ovaj blagojevic sa kostima svoje "srpske nejac" jos milion puta ili ne...cinjenice ostaju cinjenice...
and

#670 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by and »

ove priče o drugom svjetskom ratu nemaju veze sa dotičnim,jer on u hagu nije svjedok za događaje u 2.svj.ratu,već ratni zločinac koji je optužen za genocid.
Hrast

#671 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Hrast »

d700 wrote:
Hrast wrote:...

1992 su Srbi organizovali u Hannoveru jedan protestni skup koji je opisivao ustashe zlocine nad Srbima u NDH. Osvrt je bila aktualna ratna situacija, tako da je skup nosi neki naziv kao: "I mi smo zrtve".

Tada je reporter NDR-a (Koji nije shvatio koju relaciju imaju zrtve 92 sa onima 42) prisao Pop-i i pitao ga, sta on kaze na srpsko ratovanje po BiH, na prve logore nakon 2. svjetskog rata..itd..

Ovaj mu odgovara: "A znati li vi da su nama ubili u drugom svjetskom ratu toliko, da smo mi ovo ili ono....."

Reporer je na kraju rekao: "Ocigledno da su zrtve proslost nekima paravan da sami proizvedu nove zrtve na drugoj strani". Rezultat je jasan: Nakon drugog svjetskog rata, Srbi -kao narod nad kojem je izvrsen genocid- su upravo prvi koji na tlu europe proizvode novi genocid. Radi revansizma, mrznje, frustracije...recenice Mladica su tokom ulaza u Srebrenicu rekle sve. Nije to bio srpsko-oslobodilacki rat, to je bio revanshizam...

Teren im s perom u ruci pripremaju tipovi a la "Blagojevic", Pisci kao Cosic, u Politici su to tipovi a la "Kostunica", a na terenu su to tipovi a la "Arkan", a u vojsci su to tipovi a la Mladic. Takvi su se u kljucnim momentima hostorije ujedinil u svojoj mrznji prema sve nesrpskom, pa su u svom zadnjem naletu odgovorni za genocid.

Bacao ovaj blagojevic sa kostima svoje "srpske nejac" jos milion puta ili ne...cinjenice ostaju cinjenice...
Govoris mi "iz srca" takoreci.. Ne znam sta je gore, to sto se dosta Srba uistinu pali na propagandu te vrste ili sto pojedini, tipa Blagojevic, tu vrstu mitomanije i revansizma svjesno koriste s ciljem relativiranja najmonstruoznijih zlocina u Evropi nakon 2. Svejtskog Rata - pocinjenih od strane jednog dijela srpskog naroda.

Za Bosnu je najvaznije suprostavljanje tom tipu propagande na internacionalnoj bini. Srbe tesko da cemo promjeniti.
Cast onima koji se protive jednom takvom pristupu proslosti. ali oni su ipak manjina u Srbiji. O bosanskim Srbima da i ne govorim.
tranquil

#672 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by tranquil »

Radovan Karadžić: "Doktor Dabić je ime nastalo iz šale od hromog Dabe"
On je objasnio da je prezime, koje je izabrao za svoj novi identitet - "šale radi izvedeno iz naziva slovenskog boga Daboga, hromog Dabe".
Evo šta sam u martu 2009 rekao na sada zatvorenoj temi na kojoj se pominjala staroslovenska mitologija:
tranquil wrote:
manfred wrote:DABOG-DAJBOG

Dabog je Svarogov sin, prema ruskoj legendi on je Perunov sin, on je bog- sunce, gospodar zemlje. To je bog rata, plodan bog, bog koji daje bogatstvo, bog vratar podzemnog svijeta, bog dragih metala, bog rudnika. U legendama često se pojavljuje u obliku hromog vuka (vukovi- inkarnacija duša) ili kao hromi Daba. Pojavom kršćanstva pretvoren je u Sotonu. U nekim legendama Dabog je gospodar zemlje, protivnik božji, "car na zemlji". U nekim mitovima se, kao njegova, družica spominje Dajbaba ili Baba. Drevni idol Daboga stajao je na brdu u Kijevu, zajedno s idolima Peruna, Horsa, Striboga, Semargla i Mokoši.
Moram da primjetim da je Radovan Karadžić imao fantastičan odabir prezimena za skrivanje, mada sumnjam da je to svjesno uradio. Frojdijanska omaška? Dešava se i psihijatrima.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p2540325

Treba li kome da gledam u kašike? :D

Ispostavilo se da, iako sam vidio vezu, nisam bio u pravu kada sam mislio da se radi o nesvjesnoj omaški, nego o svjesnom stvaranju veze Dabić-Dabog. Gledano iz ove nove perspektive, svjesna samoidentifikacija Radovana Karadžića sa Dabogom (obavezno pročitati gornji opis ovog božanstva) ga razotkriva kao još luđeg i perfidnijeg nego što smo to do sada mislili.
Bourne

#673 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Bourne »

Karadžić ucjenjuje snimkom Dodikovih pedofilskih avantura
21.01.2010.

Sarajevski tjednik "Dani" u svom najnovijem broju, na naslovnoj stranici najavljuje priču za koju tvrde da je ekskluzivna. Riječ je o pismu Radovana Karadžića upućenom prije skoro 12 godina Momčilu Krajišniku, a sugerira se da se tu krije odgovor čime optuženi ratni zločinac Radovan Karadžić drži u šaci aktualnog premijera RS i lidera SNSD-a Milorada Dodika. Prenosimo ovaj zanimljivi tekst iz sarajevskog tjednika:

Dani u posjedu pisma tadašnjeg haškog bjegunca Radovana Karadžića upućenog Momčilu Krajišniku, tadašnjem članu Predsjedništva BiH, 3. 2. 1998. Pored detaljnih političkih instrukcija, Radovan Karadžić Krajišniku u ruke gura ucjenu kao sredstvo zauzdavanja Milorada Dodika, pozivajući se na događaje iz banjalučkog hotela Bosna, koji su zabilježeni "na kasetama"

Dragi Momo,

dobio sam tvoje pismo, koje mi je veoma godilo zbog prijateljstva koje iz njega izbija. Dosta sam obeshrabren razvojem događaja. Ali, sve BiH to nekako sagledao, i sagledavam i sa bolje strane, ali sam krajnje obeshrabren činjenicom da ona stvar za Hajdukovića još uvek nije urađena, iako je Luka stekao uverenje da će sve biti urađeno, ja nemam pouzdanja da hoće, ne zato što ti ne bi hteo, nego zato što je to povereno ljudima koje je baš briga. A da istružu svoje džepove, rešili bi problem. Nije mi toliko do moje sudbine, i sudbine porodice, mada jeste i do toga. Ja sam spreman da prihvatim svaku volju Božiju, kakva god ona bila. Ali mi teško pada da propuštamo čamce koje Bog šalje. I to zašto ih propuštamo? Zato što sam ja bio magarac, i što smo najvažnije poslove i položaje poveravali ljudima zbog kojih su nas najviše napadali, a koji su brinuli samo o sebi.

SRPSKO Sarajevo

I sam si se osvedočio da sa ovim strancima može i ovako i onako, kako se dogovoriš, i kako su oni motivisani. Znači, ova stvar je sasvim izvodljiva, i za mene i za RS. Strašno je ako to nismo u stanju. Hajduković uvek zaboravi da te obavesti o mogućnostima za sredstva za izgradnju Srpskog Sarajeva. Radi se o oko 200 miliona dolara, iz postojećih sredstava, koja bi od strane Amerikanaca bila usmerena ovamo, tako da ne bismo zavisili ni od koga za ta sredstva.

Mislim da su naše protivusluge veoma male i podnošljive. Njihova preduzeća bi verovatno uzimala posao i donosila donacije, a zatim poslove prepuštala našima za proviziju.
Veoma se plašim da smo stvar ugrozili i zato što toliko ljudi zna za imena ključnih igrača. Ako bi se to probilo u medijima, sve bi propalo. Ne znam kako je Luka pustio da se u tolikom krugu ljudi govore imena. Ovi iz Haga sada imaju materijal da postupe kako žele. Mogu da kažu: bili smo, sve dokumente videli, krivi su, ili, bili smo, videli sve dokumente, nema osnova za gonjenje. Kodi u petak dolazi sa svojim prijateljima na sastanak sa novom predsednicom Tribunala, Amerikankom, i sa Luiz Arbur. Od toga sastanka zavisi mnogo. On treba da zna u tom trenutku, da smo mi svoje završili.

Ovi iz Haga, koji su ovde, razgovarali bi sa tobom u četvrtak. Taj dan nisu planirali ni za šta drugo. Nemaju potvrdu autentičnosti one deklaracije o podržavanju humanitarnih napora međunarodne zajednice, jer je u mojoj arhivi bio samo nacrt. Ja sam uveren da je ona usvojena, i objavljena negde, da li u Službenom glasniku, Javnosti, ili gde drugo. Molim te da im do susreta obezbediš da se uvere da je tako. Izgleda da im je značajna. Ima još tri dokumenta, moja, za koja traže da se uvere u autentičnost. Bojim se da ovi iz Stranke neće znati šta da daju, a šta ne. Rekao sam Šaški da Stranka ne treba da bude sasvim otvorena za njih, tim pre što je bila zamrznuta skoro godinu dana, i što je predratna arhiva ostala u Sarajevu, a ratna rasturena kojekuda. Molim te da im i ti sugerišeš tako, a neka daju nešto malo i neutralno.

Ne bojim se da ćeš uspeti da sa njima razgovaraš kako treba. Mislim da njih interesuje način donošenja odluka, naročito u Predsedništvu. Ako možeš, ukazi im daje Predsedništvo bilo kolektivni organ sve do jeseni 1992. godine, i da ja nisam radio mimo Predsedništva, a da sam u njega ušao tek 12. maja '92. Do tada, tj. do 20. maja, nismo ni imali vojske, niti smo imali kome komando-vati, pa se sve dešavalo sa samoorganizovanim narodom, itd. Znam da ćeš ti ostaviti dobar utisak. Posebno insistiraj da smo bili pod pritiskom našeg naroda i njegovog straha da se ne ponovi pokolj iz Drugog svetskog rata. I u retorici smo morali biti oštriji, ali su naša dela bila za mir. Kaži koliko puta smo i u Skupštini nudili mir. Koliko smo jednostranih primirja proglasili, a nije uzvraćeno, i si. Ako misliš da treba, uzmi sebi Miloša i Gorana Neškovića, da sa njima izmenjaš misli pre nego što se sretneš sa njima.

Nije baš najbolje što se naša udruženja Sarajlija izjašnjavaju da neće nipošto da se vraćaju.

EVO MI IGRAČKA

Možda iz Brčkog tako i treba da poruče, dok ostala treba da postave nemoguće, za A.I. neprihvatljive uslove, i da kao alternativu postave zahteve za imovinom. Trebalo bi da muslimani ispadnu krivi što se ne vraćamo. Imam jak utisak da niko ni ne računa na to, već im to treba da pritisnu Aliju, ili da on ne insistira na povratku, ili da mu ukinu pomoć, jer nemaju para, ili oboje. U svakom slučaju, dobro je da nas malo popuste. Evo im igračka, lizalo, Biljana i Dodik, pa neka se malo zabavljaju. Važno je da ništa ne postignu, a to se može obezbediti ako učvrstimo naše ljude.

Dodika treba dovesti pred situaciju da ne može da upravlja protiv naše volje, i da oseća da mu možemo napraviti problem kad god hoćemo.

Teško mi je da ti sugerišem šta da tražiš od njega. Moraš obezbediti njegovo obećanje da ni ti ni on, nikada, nećete upotrebiti nijedan deo toga razgovora u javnosti, ili u bilo koje druge svrhe. Pa ipak, nećeš moći biti siguran da te ne zloupotrebi.

Mislim da u formi polušale, poluzbilje treba da ga napadneš što je lajao na tebe, kad on lepo zna šta ti znaš o njemu, i kad on zna da si ti sprečavao da ga brukaju, da umnožavaju neke kasete i prodaju, ne znam, reci, ni šta je na tim kasetama, ali sam rekao da to više u srpskom narodu ne srne da se čini. (Na kasetama bi bile njegove pedofilske avanture u hotelu Bosna, ali se ti pravi da ne znaš. Naravno, moraš jedno vreme provesti sa njim nasamo.)

Zatim treba da mu predočiš koliku mi imamo infrastrukturu, odbor stranke u svakom selu, ljude u svim strukturama. Ali, mi smo naredili da se polako ide u primopredaju, inače ništa od toga ne bi bilo. Takođe mu pobudi sumnje zašto su se stranci zalagali za njega, i da mi to znamo, kao i da su dve evropske vlade priželjkivale da mi ne prihvatimo primopredaju.
Dalje, reci mu da će mu biti tačno onako kako bude radio, naročito sa našim ljudima, koje nemilosrdno smenjuje. Ničija nije do zore, a on zavisi od naših dogovora sa značajnim svetskim faktorima.

Posebno ga upozori na stratešku grešku prenosa Vlade tamo, i na potrebu da se Sarajevo napravi kako bi bilo pandan njihovoj velikoj koncentraciji. Sada kad su to napravili sa Vladom, treba da uloži znatno više nego što bi uložio daje Vlada ovde.

Reci mu da je retorika protiv Vlade jedno, a rušenje Vlade drugo. Nama sada ne odgovara da Vlada padne, imamo i mi svoju računicu, koja je povezana i sa mogućim ratom na Kosovu, i sa pomoći, i sa našim izmirenjem sa nekim stranim faktorima, i sa prebacivanjem pritiska na Aliju. Produbi mu sumnje, koje je pokazao Stanković, da su oni pioni u jednoj većoj igri, i da smo mi u toj igri aktivniji nego što on misli. Znači, sada se zadržavamo na retorici, ako on hoće da se kao kod normalnih nacija dogovaramo. Ako neće, onda neće biti samo retorika, nego rušenje svim sredstvima. Posebno insistiraj da se ne prodaje naša nezavisnost i ne popušta u odnosu na Dejton. On pomoću nas, iako će retorika biti napadna, može da se uspostavi kao političar, a može i da propadne za sva vremena.

Pripazi se da ne snimi razgovor, a ne bi bilo loše da ti D.Kij. obezbedi da ti snimiš, da imaš i da te ne može zloupotrebljavati.

Neka se ne igra sa prenošenjem sedišta firmi, javnih preduzeća i fondova iz Srpskog Sarajeva. Mi smo to bili rasporedili prilično ravnomerno, ako on to poremeti, imaće rat sa nama. Mora da se vrati i sedište Orla, jer je to po zakonu, a za pogone ćemo videti, nije neophodno. Ako on hoće da izvede prevrat, treba da zna da će mu biti vraćeno istom merom.
Treba da mu kažeš da smo mi preko stranaca znali da nakon Ivanića sledi on, i da nam je on više odgovarao, a nećemo mu reći zašto.

Meni su tamo ugasili račun, iako je sedište Predsedništva još uvek na Palama, pa ovi momci nemaju ni za benzin niti za hranu, a meni sokove kupuju od para. Sreća, ja jedem jednom dnevno. Bruka, kad sam ja saznao da su ranije obustavili slanje para u BL, odmah sam naredio da to sve ide, kao da nema svađe. Oni su beda nad bedama.

Molim te, gledaj da se ne prihvati nikakva zastava, osim one naštiklane, a pogotovo ne nikakva na kojoj se vidi trougao koji simbolizuje celovitu BiH. Ako već nameću, neka nametnu onu sa pet linija, ne trougao. Mada im treba reći da mi nametnute zastave nećemo upotrebljavati. Evo, sada, dok pišem, dolazi mi Staja, i vidim da Govedarica nije uradio ono što treba, to jest, povukao je, jer Staja nije utrošio sredstva. Ne mogu sebi da dođem. To su fiksni troškovi lobista koji rade svakodnevno, i ova suma od 200.000 je za političku sudbinu Republike, daju novinarima, izvode na večere i drugo. Veća suma je za one koji odlučuju, i to je za krupne ribe, za predizborne kampanje itd.

Mislim da stvarno ako neko hoće da zašnjira sada to što je Skoko već dao, onda nemam reči. Ne znam ko je tu ispao nefer, ali ko je da je nije korektno da ja mislim o tome, i da zavisim od toga. Možda mi tako i treba kad sam budala. Prikazujemo se kao nespremni da obezbedimo ovo što treba, onda obeshrabrujemo ljude. Hajduković je kod njih na platnom spisku, a ne kod nas, i to nije mnogo, ali on mora njima prikazati sve i doneti im sve. Čujem da si ih opet zvao. Samo se u tebe uzdam, ali molim te da se ne pominju strana imena, da ne propadne. Čekam tvoje pismo pa ću opet pisati. Puno pozdravi Mirka i ostale tvoje. Pripremi se za četvrtak, za ove iz Haga. Oni hoće da urade tako da im niko ne može ništa i u jednom i u drugom slučaju, tj. i da kažu da optužnica ima ili nema osnova. Izvini molim te što ti pišem o svojoj sekiraciji, ali to je pitanje i glave i porodice i viših stvari. Srdačno, tvoj...
Bosnolog

#674 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Bosnolog »

Pisopija je svijestan da se nemoze odbraniti pa mu ostaje jedino da trazi odgode sudenaj valjda dok ne umre u Hagu ili dok isti ne prestane sa radom,..umjesto da ga kao psa dovedu u sudnicu sa bukagijama na nogam i da slusa optuzbe i sa njima s esuoci i bira ko ce ga braniti ,....on svo vrijeme se ismijava zrtvi i pravdi a nakon skrivanaj po brlogu zla Srbiji ,....sada to nastavlja uz pomoc velikosrpskih savjetnika opstruirajuci cirkuzanski sud u Hagu instituciju koju je sve godine omalovazavao dok je javno lagao svijet i njihove vojnike vezao zicom po banderama kako bi sprijecio NATO udare i zauzimao UN enklave i u njima genocide cinio.......... :x :x :x
Haški Tribunal: Karadžić nagovijestio zahtjev za odgađanje suđenja
28. 01. 2010. • 18:51 A. K.

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić nagovijestio je u današnjoj raspravi pred Haškim tribunalom da bi mogao da zatraži odgađanje nastavka suđenja zakazanog za 1. mart ove godine.

Podnošenje takvog zahtjeva zavisiće od odluke predsjednika Tribunala u vezi sa finansiranjem moje odbrane, rekao je Karadžić.

Prema njegovim riječima, Odjeljenje za pravnu pomoć i svjedoke "smatra da ovo suđenje nije počelo, dok vijeće smatra da jeste, a da ovo odjeljenje Sekretarijata smatra da ništa ne treba da plati za protekla tri mjeseca", navodi Srna.

Ukoliko njegovi zahtjevi ne budu prihvaćeni Karadžić će, kako je najavio, održati svoju uvodnu riječ 1. marta, i tražiće isto vrijeme koliko je imalo i Tužilaštvo, odnosno dva dana.

Predsjedavajući sudija O-Gon Kvon rekao je da vijeće smatra da je predmet bio spreman za suđenje već u oktobru i novembru prošle godine, a da optuženi, ukoliko odluči da traži odgađanje, treba da preda pisani podnesak.

Sudija Kvon je za 15. februar zakazao raspravu u vezi sa Karadžićevim zahtjevima za izdavanje obavezujućih naloga državama od kojih je optuženi tražio da mu dostave dokumente za odbranu, za koje vjeruje da su u njihovom posjedu.

Na raspravu će biti pozvani predstavnici BiH, Hrvatske, Njemačke, Irana i, ukoliko u međuvremenu ne dostave traženi materijal, i predstavnici Italije i Francuske.

Karadžić je precizirao da je od vlasti u Bosni dobio šest dokumenata koji su "prilično korisni", ali da je to "samo djelić od onoga što će odbrani trebati".

"Ohrabrujuće su riječi ministra odbrane BiH Selme Cikotića da ću dobiti sve materijale koje sam tražio“, rekao je Karadžić, dodavši da bi bilo dobro da raspravi, osim predstavnika vlasti iz BiH, prisustvuje i predstavnik OHR "koji može da natjera institucije da djeluju u pravcu saradnje sa Tribunalom".

Karadžić je naveo da je od vlasti Hrvatske dobio "15 veoma korisnih i upotrebljivih dokumenata", ocijenivši da su oni "samo djelić onoga što Hrvatska može da dostavi".

Prema Karadžićevim riječima, Vlada Holandije mu je od 11 traženih dostavila devet dokumenata i izrazila spremnost da locira i preostala dva, zbog čega ne insistira da raspravi prisustvuje predstavnik te države.

Hoće li biti pozvan i predstavnik Italije, zavisi od materijala koji su Karadžiću dostavljeni ovih dana, a koji tek čekaju na prevođenje. Materijal koji je Italija dostavila je povjerljiv i moći će, kako je naglašeno, da se upotrijebi samo uz izričitu saglasnost ove države, čak i ako bude korišćen na suđenju.

Karadžić će insistirati da raspravi o obavezujućim nalozima prisustvuje predstavnik vlasti Francuske, koja "zbog masivnog prisustva u toku sukoba BiH i njenom doprinosu postizanju mira, vjerovatno ima i više dokumenata o događajima i suštini krize u BiH".

Karadžić je izrazio bojazan da "zbog izlazne strategije u radu Tribunala, postoji tendencija da se ovo suđenje pretvori u "papirno", zbog nastojanja da se smanji broj svjedoka koji će se pojaviti lično, a u dokazni materijal uvrste pisani iskazi i iskazi preminulih svjedoka".

Sudija Kvon je naglasio da "suđenje neće biti papirno i da će pretresno vijeće učiniti sve da suđenje bude pravedno, a prava optuženog poštovana".

Karadžić je optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH.
zlatiborka

#675 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by zlatiborka »

A vidi ovo, kaze Raso da su se u BiH borili srbi protiv srba..... :lol: :lol:

http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/100226013
Post Reply