Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Najbolja čevabdžinica u Sarajevu

Zmaj Željeznička
137
13%
Zmaj Hrasno
141
13%
Ferhatović
175
16%
Željo
150
14%
Petica
158
15%
Hodžić
83
8%
Besko
168
15%
Vezir
8
1%
Mrkva
48
4%
Sport
21
2%

Total votes: 1089

Edin H.

#651 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Edin H. »

kakonako wrote:Sabina,ako skontas kad je Pike ortvorio kafic u onoj stolariji,skontaces da je Sahin jos bio pripravnik kod Mrkve.
Nava?
muha_sa

#652 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by muha_sa »

Edin H. wrote:
kakonako wrote:Sabina,ako skontas kad je Pike ortvorio kafic u onoj stolariji,skontaces da je Sahin jos bio pripravnik kod Mrkve.
Nava?
Navu je držo Torlak a to je skroz kontra :)

Željo i Piketov kafic jedan preko puta drugog
zateznistub

#653 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by zateznistub »

Joj gdje ovo iskopa?
Edin H.

#654 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Edin H. »

muha_sa wrote:
Edin H. wrote:
Nava?

Joj sto mi Muha spuca sjedi jedan u sekundi :D , sve se izmjesalo.

Pa kako se zvala ona kaHvana sto sada Cere drze - Havana?
Banksy

#655 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Banksy »

zateznistub wrote: mislim da je u najboljem slucaju pocetak '80.
I ja mislim ... Ne sjećam se da sam ikad prije rata i jela ćevape kod njega ... Ferhatović i to je to.
muha_sa

#656 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by muha_sa »

Edin H. wrote:
muha_sa wrote:

:lol:

ne znam ti ja ove nove kafane :-) a one birvaktilske kao što je i ona tema (slike starog sarajeva) haman sve i jednu :lol:

"Nava" se prvo zvala "Sunce"---u prizemlju jedno vrijeme bio i fliper :)

a prvi salon tih igara (flipera, stone košarke i ostalih zezancija) je bio u Vase Pelagica ulici--ulici pored džamije Ferhadija :) tu smo se mi ko djeca (malo veca) skupljali :)
KB9

#657 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by KB9 »

kad vec pricate o zelji, dobar, nije dobar, za sarajevski suhi cevap koji se jedva jede i guta je odlican, druga stvar je to sto meni npr taj suhi cevap sam po sebi ne valja i ne bi ga ni pogledo kraj dobro poljevene velike porcije i puno luka :D
Edin H.

#658 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Edin H. »

muha_sa wrote:
Edin H. wrote:
muha_sa wrote:

ne znam ti ja ove nove kafane :-) a one birvaktilske kao što je i ona tema (slike starog sarajeva) haman sve i jednu :lol:

a prvi salon tih igara (flipera, stone košarke i ostalih zezancija) je bio u Vase Pelagica ulici--ulici pored džamije Ferhadija :) tu smo se mi ko djeca (malo veca) skupljali :)
Ti si Muha definitivno najveci KRALJ ovog foruma, iliti sto je danas popularnije SULTAN :D
muha_sa

#659 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by muha_sa »

KB9 wrote:kad vec pricate o zelji, dobar, nije dobar, za sarajevski suhi cevap koji se jedva jede i guta je odlican, druga stvar je to sto meni npr taj suhi cevap sam po sebi ne valja i ne bi ga ni pogledo kraj dobro poljevene velike porcije i puno luka :D
o ukusima se ne raspravlja :) jel tako :?
Edin H.

#660 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Edin H. »

muha_sa wrote:
KB9 wrote:kad vec pricate o zelji, dobar, nije dobar, za sarajevski suhi cevap koji se jedva jede i guta je odlican, druga stvar je to sto meni npr taj suhi cevap sam po sebi ne valja i ne bi ga ni pogledo kraj dobro poljevene velike porcije i puno luka :D

Upravo to htjedoh reci, u principu moglo bi se raspravljati o sastojcima, da li su friski, kvalitetu mesa, sastavu. Ali svako ima neki svoj ukus koji trazi i o tome se ne da raspravljati.
zateznistub

#661 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by zateznistub »

Banksy wrote:
I ja mislim ... Ne sjećam se da sam ikad prije rata i jela ćevape kod njega ... Ferhatović i to je to.
Prije rata nisam garant, 9, sport, mrkva i onaj sto sam mu bio ime zaboravio...šljivo...
Fudo Bosna

#662 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Fudo Bosna »

sabina1 wrote:
muha_sa wrote:
zateznistub wrote: čitavu deceniju kasnije
sabina--nije 100% pocetkom 70-ih :) to ne mislim vec tvrdim :-D
Momci smjela bih se kladiti da Zeljo postoji jos s kraja sezdesetih.....to sam cula davno i bas mi se urezalo u pamcenje jer znam da je "cevabdzijski bum" nastao krajem sedamdesetih do Olimpijade pa se Zeljo isticao tradicijom.
Bas kao sto je nekadasnji Gong najstariji kafic u gradu.
U svakom slucaju pokusacu provjeriti ovo za Zelju.
Hvala obojici :thumbup:
5 - tica je jedna od , za nas srednju generaciju, jedna od "najmlađih" ćevabdžinica, jer je otvorena" tek " 1984 godine, koliko me sječanje služi. Za Želju nisam siguran, ali sam ubijeđen da je 100 % sedamdesetih otvorena,sredina 70-tih, jer kada smo mi bili momčići, i kada je počinjala 5-ca Ferhatović, Željo 1 je već godinama egzistirao. Naravno, stariji od Želje su Mrkva, pogotovu Hase Ferhatović ...
Za ovog Zmaja sam čuo da ima super ćevape, nisam nažalost još probao, ali nisam čuo za njih prije rata...

Sad nađoh na netu da je Zmaj otvoren u Hrasnom 1986, ali ne vjerujem da ima i jedan forumaš srednje ili starije srednje generacije, da je čuo tada za tu ćevabdžinicu, ja sam za njih čuo poslije rata?...
Last edited by Fudo Bosna on 16/12/2015 20:20, edited 1 time in total.
muha_sa

#663 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by muha_sa »

zateznistub wrote:
Banksy wrote:
Prije rata nisam garant, 9, sport, mrkva i onaj sto sam mu bio ime zaboravio...šljivo...
gdje je taj šljivo bio :?
zateznistub

#664 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by zateznistub »

muha_sa wrote: gdje je taj šljivo bio :?
ne pratis temu, komsijaaaa
onaj prolaz kad sa platoa ispred sarajke pored taksista prema gradu...
muha_sa

#665 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by muha_sa »

zateznistub wrote:

uletim ko padobranac :lol:

nisam tu nikad bio--od čaršije najdalje do Nuneta :)
KB9

#666 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by KB9 »

muha_sa wrote:
pa zato sam i napiso :-D u sarajevo kad dodjem zeljini cevapi su mi npr odlicni, van sarajeva ih ne bi narucio nikad, tako vjerovatno dosta vas kad ode u druge gradove :thumbup:
Banksy

#667 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Banksy »

muha_sa wrote:
prvi fliper u kafani, prvi espresso, prvi džuboks, jel tako ...? u ta doba, mora da je bio raj ... :mrgreen:
Edin H.

#668 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Edin H. »

muha_sa wrote:
zateznistub wrote:

uletim ko padobranac :lol:

nisam tu nikad bio--od čaršije najdalje do Nuneta :)
A jesi li bio u onoj cevabdzinici sa druge strane drvenog mosta na Cengic Vili :D ? Kod kospicarne :D
karanana

#669 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by karanana »

to je meni bila dobra cevabdzinica. drvena baraka, unutra rostilj, frizidercic, par stolova sa secijama i par stolica i ako se dobro sjecam neka t-a pec. ali meni su dobri cevapi bilo ako se sjecam. shipci.

muha, cudo se ti ne sjecas da je bila neka cevabdzinica tamo preko mosta u onim niskim trgovkama ispod vranica nebodera, tamo blize omer maslicu i sadasnjem vila parku je prostor bio....ja pito, niko ne odgovara.
Edin H.

#670 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Edin H. »

karanana wrote:to je meni bila dobra cevabdzinica. drvena baraka, unutra rostilj, frizidercic, par stolova sa secijama i par stolica i ako se dobro sjecam neka t-a pec. ali meni su dobri cevapi bilo ako se sjecam. shipci.

muha, cudo se ti ne sjecas da je bila neka cevabdzinica tamo preko mosta u onim niskim trgovkama ispod vranica nebodera, tamo blize omer maslicu i sadasnjem vila parku je prostor bio....ja pito, niko ne odgovara.
Fahro drzo :oops:, pa se tako i govorilo, hajmo kod Fahre na vapace, ne sjecam se da li je imala neko drugo ime.

Kod sipaca smo isli ko djeca, kad neko skonta kakvu cifru, na po peticu s lukom :D
muha_sa

#671 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by muha_sa »

Banksy wrote:
muha_sa wrote:
prvi fliper u kafani, prvi espresso, prvi džuboks, jel tako ...? u ta doba, mora da je bio raj ... :mrgreen:
ma jašta Banksy :-D jašta nego raj, al kad krenemo pricat odmah nas ušutkaju--de ba, nije to nikakvo lijepo vrijeme vec vaša žal za mladošcu :-) :lol:
Edin H. wrote:
karanana wrote:to je meni bila dobra cevabdzinica. drvena baraka, unutra rostilj, frizidercic, par stolova sa secijama i par stolica i ako se dobro sjecam neka t-a pec. ali meni su dobri cevapi bilo ako se sjecam. shipci.

Fahro drzo :oops:
kad kažem od čaršije do Nuneta mislim na vrijeme kad se momkovalo :) naravno da se jeli cevapi i na M.Dvoru kod Zudija :) jeli se i u sadašnjem mom komšiluku kod Eke a košpicarnicu držo Baja koji sad pored mosta ima kafe slasticarnu sa lijepom baštom :-D to je vec 30 godina moja mahala :-D

Ova kod Vila parka---sjecam se te što je bila do ABC-a :) ne sjecam se tadašnjeg imena a znam da se kasnije preimenovala u Meli---eno i sad stoji prostor--mislim da se izdaje ako vec nije izdat :)
muha_sa

#672 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by muha_sa »

mjesto gdje je bila :)

Image
Edin H.

#673 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Edin H. »

muha_sa wrote:
Banksy wrote:
muha_sa wrote:
ma jašta Banksy :-D jašta nego raj, al kad krenemo pricat odmah nas ušutkaju--de ba, nije to nikakvo lijepo vrijeme vec vaša žal za mladošcu :-) :lol:
Edin H. wrote:

Fahro drzo :oops:
kad kažem od čaršije do Nuneta mislim na vrijeme kad se momkovalo :) naravno da se jeli cevapi i na M.Dvoru kod Zudija :) jeli se i u sadašnjem mom komšiluku kod Eke a košpicarnicu držo Baja koji sad pored mosta ima kafe slasticarnu sa lijepom baštom :-D to je vec 30 godina moja mahala :-D

Ova kod Vila parka---sjecam se te što je bila do ABC-a :) ne sjecam se tadašnjeg imena a znam da se kasnije preimenovala u Meli---eno i sad stoji prostor--mislim da se izdaje ako vec nije izdat :)
A on misli na onu sto je Micha mesar drzao, dobar rostilj bio, prvoklasno meso, Necko radio na rostilju. Ja otisao na onu u niskim trgovkama, gdje je sada SSH, kod Drugog nebodera sto je drzao Fahro.

Svaka cast sto si se sjetio Baje sto je drzao kospicarnu, ja sam mu bio zaboravio nadimak.
muha_sa

#674 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by muha_sa »

evo Bajine kafe slasticarne :)

na uglu, desno od ove strelice---dobru baštu ima :thumbup:

Image
karanana

#675 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by karanana »

jeste na taj sam prostor mislio ispod vranica.

mislim da edin ne govori o ekinoj cevabdzinici (i videoteci). bila je i mala drvena kockasta baraka cevabdzinica odmah do kospicarne.

edit: e jeste sjecam se da se govorilo kod miche. ne znam je li se tako i cevabdzinica zvala. dobri cevapi pravo bili.

baja drzo kospicarnu pa zelenaru dugo vremena pa uzeo sa ekom prostor da naprave ovu zgradu kad je most napravljen i kad su njihovi objekti sruseni. znam da su se ovi neki iz zelenih zgrada dugo zalili da su tu zgradu bespravno podigli ali eto je....
sad je uglavnom bekim zaduzen za kafanu.
Last edited by karanana on 16/12/2015 21:32, edited 1 time in total.
Post Reply