drzavni ispit
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#651 Re: drzavni ispit
Već nas je nekoliko napisalo da pitanja nisu dovoljna ova koja kopirate. Da se treba naučiti onaj materijal. U svakom slučaju promijenio se zakon, sad je 21 pitanje i važi samo za taj natječaj, nema više da se položi pa da ti važi zauvjek... sem u ministarstvu pravde, ovo preko natječaja, jedan najtječaj jedan ispit. Ima na njihovoj stranici obavještenje o izmjeni i dopuni odluke od 25.12.2012.
-
Hasharijast
#652 Re: drzavni ispit
Užas. Ima li ko kakvu aktuelnu skriptu koja je novijeg datuma.
Sent from mobile device
Sent from mobile device
- Pantera.
#653 Re: drzavni ispit
LJudi šta se dešava u Ag za statistiku... jel neko polagao stručni tamo???
-
vaznohass
#654 Re: drzavni ispit
Molim vas, moze li neko napisati, kako se prijavljuje za polaganje ispita javnog ispita i gdje. Hvala unaprijed
-
four
#655 Re: drzavni ispit
Mozes li molim te, staviti link da vidim gdje ovo pise. Prvi put cujem, a ne mogu naci na njihovoj stranici.KatarinaKosaca wrote:Već nas je nekoliko napisalo da pitanja nisu dovoljna ova koja kopirate. Da se treba naučiti onaj materijal. U svakom slučaju promijenio se zakon, sad je 21 pitanje i važi samo za taj natječaj, nema više da se položi pa da ti važi zauvjek... sem u ministarstvu pravde, ovo preko natječaja, jedan najtječaj jedan ispit. Ima na njihovoj stranici obavještenje o izmjeni i dopuni odluke od 25.12.2012.
-
trazimPosao
#656 Re: drzavni ispit
na pismenom stručnom bude 10 pitanja sa ponudjenim odgovorima srecomvaznohass wrote:Molim vas, moze li neko napisati, kako se prijavljuje za polaganje ispita javnog ispita i gdje. Hvala unaprijed
pitanja su iz zakona za statistiku ali i iz oblasti za koju se prijavljuješ (pogledaj njihove publikacije na odredjenu temu i saopštenja). od 60 ljudi samo jedna osoba je polozila pismeni stručni ali nije bilo previše tesko... tj. pitanja zaista jesu sa njhove web strane.
-
trazimPosao
#657 Re: drzavni ispit
da li je neko od vas ikada zvao instituciju da pita sta da spremate za stručni? jel se to može?
- KatarinaKosaca
#658 Re: drzavni ispit
http://www.ads.gov.ba/v2/index.php?opti ... 84&lang=bsfour wrote:Mozes li molim te, staviti link da vidim gdje ovo pise. Prvi put cujem, a ne mogu naci na njihovoj stranici.
-
four
#659 Re: drzavni ispit
Hvala. Ovo se, kako sam shvatio odnosi samo na agenciju za drzavnu sluzbu. Ako polozis pri federalnoj agenciji, ispit ti vazi za sve konkurse koje federalna agencija raspisuje. Ili grijesim?
-
trazimPosao
#660 Re: drzavni ispit
al nije lose ovo da od 21 pitanja trebamo znati 11... to je izvodivo
- KatarinaKosaca
#661 Re: drzavni ispit
Državni zakon, podzakonski akt, odluka i sl. bi trebala imati moć iznad federalnog (neka me pravnici isprave ako griješim), dakle, mislim da vrijedi za oba. Nema više položiti državni preko natječaja... Nego u Ministarstvo pravde, 400KM, pismeni , usmeni, popravni košta 100KM, a i usmeni su javni, može se sluđati kako ispituju raju prije izlaska.. Meni je ovo ok opcija, jer ionako, od dana kad se zaposliš (ovo pod pretpostavkom ulaska u partiju, imanja kuma u istoj itdfour wrote:Hvala. Ovo se, kako sam shvatio odnosi samo na agenciju za drzavnu sluzbu. Ako polozis pri federalnoj agenciji, ispit ti vazi za sve konkurse koje federalna agencija raspisuje. Ili grijesim?
- KatarinaKosaca
#662 Re: drzavni ispit
Dok prelistaš sve za državni tj. ispit općeg znanja, ne spremiš ništa za stručnitrazimPosao wrote:al nije lose ovo da od 21 pitanja trebamo znati 11... to je izvodivo
- Morales
#663 Re: drzavni ispit
Ma ljudi samo beze polazete ovo ako nemate stelu ...ovaj ispit je samo pro forme
- KatarinaKosaca
#664 Re: drzavni ispit
Kaže se pro formaMorales wrote:Ma ljudi samo beze polazete ovo ako nemate stelu ...ovaj ispit je samo pro forme
- sweet cherries
#665 Re: drzavni ispit
ja koliko sam skontala oni koji su polozili prije ovog datuma, njihova potvrda i dalje vazi i na njih se ovo ne odnosi?KatarinaKosaca wrote:Državni zakon, podzakonski akt, odluka i sl. bi trebala imati moć iznad federalnog (neka me pravnici isprave ako griješim), dakle, mislim da vrijedi za oba. Nema više položiti državni preko natječaja... Nego u Ministarstvo pravde, 400KM, pismeni , usmeni, popravni košta 100KM, a i usmeni su javni, može se sluđati kako ispituju raju prije izlaska.. Meni je ovo ok opcija, jer ionako, od dana kad se zaposliš (ovo pod pretpostavkom ulaska u partiju, imanja kuma u istoj itdfour wrote:Hvala. Ovo se, kako sam shvatio odnosi samo na agenciju za drzavnu sluzbu. Ako polozis pri federalnoj agenciji, ispit ti vazi za sve konkurse koje federalna agencija raspisuje. Ili grijesim?) imaš 6 mjeseci da položiš ovaj u Pravdi. Onda je bolje odmah... imaš državni, polažeš samo stručni, a kasnije se ne peglaš sa učenjem dok radiš. Jest da je cijena... zato i mislim da su ukinuli ovo "besplatno" mogućnost.
vazda nesto izmisljaju
-
vaznohass
#666 Re: drzavni ispit
Ove napisane info su korisne ali ja jos nisam ni do toga došao. Mene zanima početni dio, ako mi neko može pomoći, kako se uopce prijavljuje za polaganje ispita. Cuo sam da se negdje prijavi i da se ceka provjera za odobrenje polaganja, ali ne znam gdje se treba prijaviti. HvalatrazimPosao wrote:na pismenom stručnom bude 10 pitanja sa ponudjenim odgovorima srecomvaznohass wrote:Molim vas, moze li neko napisati, kako se prijavljuje za polaganje ispita javnog ispita i gdje. Hvala unaprijed![]()
pitanja su iz zakona za statistiku ali i iz oblasti za koju se prijavljuješ (pogledaj njihove publikacije na odredjenu temu i saopštenja). od 60 ljudi samo jedna osoba je polozila pismeni stručni ali nije bilo previše tesko... tj. pitanja zaista jesu sa njhove web strane.
-
trazimPosao
#667 Re: drzavni ispit
izvini.. ovaj odgovor je bio za Panteru.. moja greskavaznohass wrote:Ove napisane info su korisne ali ja jos nisam ni do toga došao. Mene zanima početni dio, ako mi neko može pomoći, kako se uopce prijavljuje za polaganje ispita. Cuo sam da se negdje prijavi i da se ceka provjera za odobrenje polaganja, ali ne znam gdje se treba prijaviti. HvalatrazimPosao wrote:na pismenom stručnom bude 10 pitanja sa ponudjenim odgovorima srecomvaznohass wrote:Molim vas, moze li neko napisati, kako se prijavljuje za polaganje ispita javnog ispita i gdje. Hvala unaprijed![]()
a sto se tice tvog pitanja - prijavis se na konkurs ADS-a i pozovu te na polaganje javnog.
-
FrozenCastle
#668 Re: drzavni ispit
Gledam na prijašnjim stranicama ove teme i stekla sam dojam da je javni ispit isto što i državni isto što i stručni upravni ispit?
Šta se prvo polaže? Prvo javni pa onda stručni? Javni se polaže gdje? Stručni se polaže gdje? Ovaj stručni je vezan konkretno za struku ili je to stručni upravni?
Koji se polaže u okviru konkursne procedure?
Kao pripravniku (ekonomisti) šta je bitnije da se položi?
Hvala i izvinite ako se ponavlja
Šta se prvo polaže? Prvo javni pa onda stručni? Javni se polaže gdje? Stručni se polaže gdje? Ovaj stručni je vezan konkretno za struku ili je to stručni upravni?
- jasko_ba
#669 Re: drzavni ispit
Ako neko ima komentar zakona o izvršnom postupku, da mi posalje na PM, ako nije problem
Pozz
Pozz
- ptičica
#670 Re: drzavni ispit
Da odgovorim:šefica wrote:Gledam na prijašnjim stranicama ove teme i stekla sam dojam da je javni ispit isto što i državni isto što i stručni upravni ispit?
Javni ispit nije isto sto i strucni. Javni polazes prvo i on se polaze u ADS-u. Stručni ispit polazes kad se prijavis na konkurs i kada te oni obavijeste da ispunjavas uslove i da mozes pristupiti polaganju. (Dakle, prije ovog moras imati polozen javni ispit). Stručni ispit je vezan konkretno za posao radnog mjesta na koje apliciras i institucije koja je objavila konkurs.
-
mali_balon
#671 Re: drzavni ispit
I ja bi jos dodao da se javni ispit polaze samo jedanput (tako je do sada bilo) a strucni se uvijek nanovo polaze, kada god se javljas na konkursi, i ako prodjes strucni ides na usmeni (opet kazem, tako je do nedvano bilo)ptičica wrote:Da odgovorim:šefica wrote:Gledam na prijašnjim stranicama ove teme i stekla sam dojam da je javni ispit isto što i državni isto što i stručni upravni ispit?
Javni ispit nije isto sto i strucni. Javni polazes prvo i on se polaze u ADS-u. Stručni ispit polazes kad se prijavis na konkurs i kada te oni obavijeste da ispunjavas uslove i da mozes pristupiti polaganju. (Dakle, prije ovog moras imati polozen javni ispit). Stručni ispit je vezan konkretno za posao radnog mjesta na koje apliciras i institucije koja je objavila konkurs.
- ptičica
#672 Re: drzavni ispit
Od Nove godine ce se javni polagati svaki put kad se prijavis na konkurs, izasao je novi zakon, ima na stranici ADS.mali_balon wrote:I ja bi jos dodao da se javni ispit polaze samo jedanput (tako je do sada bilo) a strucni se uvijek nanovo polaze, kada god se javljas na konkursi, i ako prodjes strucni ides na usmeni (opet kazem, tako je do nedvano bilo)ptičica wrote:Da odgovorim:šefica wrote:Gledam na prijašnjim stranicama ove teme i stekla sam dojam da je javni ispit isto što i državni isto što i stručni upravni ispit?
-
mali_balon
#673 Re: drzavni ispit
Jao kako su samo namazani kao ono kontaju da ce raja zbog tog odustajati od konkursa. Ko biva vide se jedan covjek po 10 puta prijavljuje sad ga kontaju tako odhebat.... fuj
- sweet cherries
#674 Re: drzavni ispit
meni opet nije jasno 
znaci, po ovoj sad izmjeni, da li i oni koji imaju polozen drzavni ispit polazu sad i ovaj novi svaki put kad se prijave na konkurs, ili se ovo odnosi samo na one koji nemaju polozeno?
btw zvala sam ads da provjerim ovo, medjutim izgleda da je njima manje jasno nego meni
nista mi konkretno nisu znali reci, nes u fazonu prijavite se na konkurs pa cete biti obavjesteni o proceduri 
znaci, po ovoj sad izmjeni, da li i oni koji imaju polozen drzavni ispit polazu sad i ovaj novi svaki put kad se prijave na konkurs, ili se ovo odnosi samo na one koji nemaju polozeno?
btw zvala sam ads da provjerim ovo, medjutim izgleda da je njima manje jasno nego meni
- Bosanski_kralj
#675 Re: drzavni ispit
Za polaganje jebenog ispita općeg znanja se mora ići u Sarajevo.