Pravni fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#651 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

elSaik wrote:Oni su u sklopu glava. Da se mladić potrudio i pogledao ona pitanja koja su mu kolege preporučili, znao bi šta i kako. Ali, yok, ko će pregledati 60 stranica teme. :-)
Ama dala sam mu tacan link sa pitanjima. :roll:
elSaik

#652 Re: Pravni fakultet

Post by elSaik »

ladyblue18 wrote:
elSaik wrote:Oni su u sklopu glava. Da se mladić potrudio i pogledao ona pitanja koja su mu kolege preporučili, znao bi šta i kako. Ali, yok, ko će pregledati 60 stranica teme. :-)
Ama dala sam mu tacan link sa pitanjima. :roll:
Pa nema momak vremena sva pitanja pregledati. Valja čuvati onaj 9.1 prosjek. Shvati ga.
Irm@

#653 Re: Pravni fakultet

Post by Irm@ »

a gdje cete mu to napisati sad ca nam prepisati sve svoje ocjene iz indexa.. pih kad belaj hoce :roll: :-D :D
Sarajevo89er

#654 Re: Pravni fakultet

Post by Sarajevo89er »

:D :D
Hahaha,stigla je konjica.O,ne,okružili ste me sa svih strana.Upomoć....

Šalu na stranu.Ne znam šta se ko duri na mene,jesam li fino i učtivo pitao i hvala na odgovoru.Skinuo sam ona pitanja,učim po novoj knjizi (tu me nećete obrlatiti),učim sve detaljno i napamet maltene,plašim se Duvnjaka,shvatio sam da je on zapravo najgori sad u ovom semestru,malo sam proučio taj USP.....Vidite kako sam dobar.

@el saik
Ne znam koliko mi se isplati više čuvati taj prosjek.Malo koristi od toga a mnogo muke.

@Irm@
Mirno spavaj,ništa od upoznavanja mog indeksa izbliza.I ja sam već rekao da ne mislim da je to išta posebno kao što i nije.
ladyblue18

#655 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

Sarajevo89er wrote:učim po novoj knjizi (tu me nećete obrlatiti)
Da, a nama je u cilju inace da ovdje zajebajemo, ismijavamo i obrlatimo nekoga. :roll:
Irm@

#656 Re: Pravni fakultet

Post by Irm@ »

e pa bash Boze me sacuvaj svasta na dunjaluku :shock: :roll:
bez_ideje

#657 Re: Pravni fakultet

Post by bez_ideje »

Emire jesi to ti ? :shock: :shock:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#658 Re: Pravni fakultet

Post by Chmoljo »

nemojte se zezati pa pokvariti temu... da ja pripomenem prije nego što prekardašite :D
harač

#659 Re: Pravni fakultet

Post by harač »

jutros se na TVSA Pravni fakultet spomenuo 2 puta od kad sam se ja uključio... u negativnom, naravno :D :thumbup:
Gray

#660 Re: Pravni fakultet

Post by Gray »

Šta su rekli?
ladyblue18

#661 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

harač wrote:jutros se na TVSA Pravni fakultet spomenuo 2 puta od kad sam se ja uključio... u negativnom, naravno :D :thumbup:
Imal sta novo? :mrgreen:

Nego ljudi ba jos uvijek nije zvanicno nista od onoga da su nam vraceni rokovi i ostalo,...jelda? :roll:
ladyblue18

#662 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

BlagoS se nama. :roll:
Sarajevo89er

#663 Re: Pravni fakultet

Post by Sarajevo89er »

OBAVIJEST!

Večeras u emisiji Odgovorite ljudima na FTV-u će biti priče o bolonji u BiH i kako to funkcionira (mi znamo kako :-) ).Ali pošto je to inače vrlo dobra emisija (kad je vodi Vlado Marić) mislim da je vrijedno pogledati.
Gray

#664 Re: Pravni fakultet

Post by Gray »

Upravo se pojavilo obavještenje na forumu USP-a koje je popstavio jedan kolega nakon razgovora sa dekanom, a vezano za postiplomski studij za bolonjce:

---------------

OBAVJEŠTENJE STUDENTIMA

o II ciklusu studija (postiplomski studij) prema bolonjskom sistemu
na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

Danas, 05.11.2009. godine, je dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. Borislav Petrović razgovarao sa predsjednikom Udruženja studenata Prava Harisom Ibričićem u vezi sa pitanjem II ciklusa studija po bolonjskom sistemu, a povodom informacija i glasina koje su se pojavile o tome. Dekan je izrazio želju da o tom pitanju razgovara sa studentom četvrte godine, tj. sa predstavnikom studenata kojih se to pitanje najviše i tiče, a to su studenti koji treba da upišu II ciklus studija.

S obzirom da druge kolege sa četvrte godine nisu bili u mogućnosti da se sastanu sa dekanom, iz raznih razloga, na sastanak sa dekanom sam otišao ja, Zlatan Balta, u 14:20h te je sastanak trajao nešto duže od sat vremena.

Kao prvo, dekanu sam izrazio svoje mišljenje, sa kojim se i dekan složio, da je potrebna bolja koordinacija i komunikacija između Uprave i profesora Pravnog fakulteta s jedne strane i studenata sa druge, te smo zaključili da je poboljšanje komunikacije i dijeljenja informacija neophodno kako bi se u budućnosti spriječili mogući nesporazumi, kao oni koji trenutno postoje vezano za II ciklus studija po bolonjskom sistemu, te drugi koji su postojali u proteklim mjesecima.

Ja sam dekanu dr. Petroviću iznio stavove studenata i informacije koje su u posljednje vrijeme dolazile do studenata (npr. da će se od studenata tražiti da upišu dvogodišnji postdiplomski studij sa „starim“ sistemom, da će početak nastave II ciklusa biti tek u oktobru 2010. godine, itd), na šta je dekan rekao da su te informacije potpuno netačne, te da bi takva rješenja bila u potpunosti nelegalna te da ni u kom slučaju nisu moguća.

S tim u vezi, dekan dr. Petrović me je zamolio da studentima prenesem određene informacije vezane za II ciklus studija po bolonjskom sistemu. Naglašavam da ja samo prenosim riječi dekana dr. Petrovića. Tako:

1. Konkurs za upis II ciklusa studija koji je objavio Univerzitet u Sarajevu u mjesecu avgustu nije poništen, te je u potpunosti validan.

2. Zbog malog broja studenata koji su se prijavili na gore navedeni Konkurs (24 studenta) Uprava fakulteta je od Univerziteta tražila dozvolu da prolongira početak nastave II ciklusa studija, a kako bi veći broj studenata stigao da diplomira i upiše II ciklus. Univerzitet je to odobrio te je zbog toga prolongiran početak nastave.

3. Nastava II ciklusa neće početi u ovoj kalendarskoj (2009) godini. Okvirni početak nastave II ciklusa jeste početak februara 2010. godine.

4. Svi studenti koji diplomiraju u ovoj kalendarskoj godini (novembarski i decembarski apsolventski rokovi 2009. godine) će sigurno imati mogućnost da upišu II ciklus studija.

5. Nastava II ciklusa će biti organizovana u dva semestra. Prvi semestar bi sadržavao obavezne opšte predmete, dok bi se u drugom semestru studentima omogućilo da izaberu određeni smjer/usmjerenje koje žele.

6. Nastava neće biti koncipirana kao puko ponavljanje dodiplomskog studija. U slučaju eventualnog ponavljanja predmeta koje smo imali tokom dodiplomskog studija, nastava bi bila koncipirana na drugačiji, više specijaliziran i usmjeren način.

7. Cijenu II ciklusa studija je odredila Vlada Kantona Sarajevo Odlukom o davanju saglasnosti na visinu participacije cijena usluga, upisnina i drugih troškova studija Univerziteta u Sarajevu, te fakulteta i akademija u njegovom sastavu (Odluka Vlade Kantona Sarajevo br. 02-05-19288-9/09 od 11.06.2009. godine. Prema toj Odluci cijene upisa na II ciklus studija su slijedeće:

1. Za redovne studente – 130,00 KM (član I tačka 25)
2. Za redovne samofinansirajuće studente 1.000,00 KM (član III – grupacija društvenih nauka – tačka 12)

8. Prosjek ocjena sa I ciklusa studija neće biti uslov za prijavu na II ciklus studija. Ocjene I ciklusa studija su relevantne jedino pri određivanju rang liste prijavljenih kandidata za II ciklus.

9. Broj kandidata koji će biti primljen ostaje isti kao u Konkursu Univerziteta (80 redovnih i 50 redovnih samofinansirajućih).

10. Uprava Pravnog fakulteta će do kraja kalendarske godine (najvjerovatnije sredinom decembra 2009. godine) objaviti detaljne informacije o II ciklusu studija po bolonjskom sistemu.

Nadam se su studenti zadovoljni ovim informacijama, te da će im pomoći u nastavku daljeg školovanja. U slučaju eventualnih pitanja ili nedoumica, dekan dr. Petrović je izrazio potpunu spremnost da studentima pruži potrebne informacije te je pozvao da mu se u tom slučaju obratimo sa našim pitanjima.

Pozdrav,

Zlatan Balta
Gray

#665 Re: Pravni fakultet

Post by Gray »

dupli post
idealnaM

#666 Re: Pravni fakultet

Post by idealnaM »

Ljudi,može li se polagati krivicno kod prof.Petrovica?
Ne ide mi se vise Tomiću na oči.. :shock:
ladyblue18

#667 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

idealnaM wrote:Ljudi,može li se polagati krivicno kod prof.Petrovica?
Ne ide mi se vise Tomiću na oči.. :shock:
Samo vanredni.
elSaik

#668 Re: Pravni fakultet

Post by elSaik »

Ovo za postdiplomski je odlično. :thumbup:
Sarajevo89er

#669 Re: Pravni fakultet

Post by Sarajevo89er »

130 KM za redovne ,a koliko se plaća po predmetu? :-?
Neko bi se mogao prerano početi radovati.
Gray

#670 Re: Pravni fakultet

Post by Gray »

Koliko sam vidio nema plaćanja po predmetu, plaća se godina studija.
Sarajevo89er

#671 Re: Pravni fakultet

Post by Sarajevo89er »

Gray wrote:Koliko sam vidio nema plaćanja po predmetu, plaća se godina studija.
Pa to je nemoguće! Po starom sistemu si morao pljunuti oko 7 tisućica sve ukupno za čitav postdiplomski a sad...šta...130 KM?! Malo nelogično,zar ne.
Chmoljo

#672 Re: Pravni fakultet

Post by Chmoljo »

Sarajevo89er wrote:
Pa to je nemoguće! Po starom sistemu si morao pljunuti oko 7 tisućica sve ukupno za čitav postdiplomski a sad...šta...130 KM?! Malo nelogično,zar ne.
i malo diskriminirajuće :-? i koliko se sjećam 2000 je bilo po semestru...
Gray

#673 Re: Pravni fakultet

Post by Gray »

Sarajevo89er wrote:

Ali je sada drugačiji način studija i drugačija uloga postiplomskog. Dok je prije postiplomski bio izuzetak on je sada skoro pa pravilo, od većine studenata se očekuje da će upisati postiplomski.

Uostalom provjerite sami:

http://unsa.ba/s/images/stories/pdf/cje ... pacije.pdf
Chmoljo

#674 Re: Pravni fakultet

Post by Chmoljo »

Gray wrote:
Sarajevo89er wrote:

Ali je sada drugačiji način studija i drugačija uloga postiplomskog. Dok je prije postiplomski bio izuzetak on je sada skoro pa pravilo, od većine studenata se očekuje da će upisati postiplomski.

Uostalom provjerite sami:

http://unsa.ba/s/images/stories/pdf/cje ... pacije.pdf
a hoće li imati istu vrijednost kao i završeni postdiplomski po starom sistemu?
Gray

#675 Re: Pravni fakultet

Post by Gray »

Nažalost to ti ja ne znam odgovoriti :)
Post Reply