Pčelarstvo
Moderator: anex
-
pčelar
-
Cober
#653 Re: Pčelarstvo
Bravo Pčelaru,
i dalje redovno pratim ovu izvrsnu temu, i kao što smo nekada na početku razgovarali, ja kao potrošač i konzument mogu samo da pohvalim sve napore pravih pčelara, pa tako i snažno pozdravim ovu borbu protiv patvoritelja i preprodavača lažnog meda. Ovdje sam naučio dosta toga. Bravo.
Pozdrav, Cober.
i dalje redovno pratim ovu izvrsnu temu, i kao što smo nekada na početku razgovarali, ja kao potrošač i konzument mogu samo da pohvalim sve napore pravih pčelara, pa tako i snažno pozdravim ovu borbu protiv patvoritelja i preprodavača lažnog meda. Ovdje sam naučio dosta toga. Bravo.
Pozdrav, Cober.
-
pčelar
-
pčelar
#655 Re: Pčelarstvo
Svakako ne želim da propustim i da ovom prilikom pohvalim rad novoizabranog rikovodstva udruženja pčelara "PRVA PČELA" iz Prijedora na čijem čelu se nalazi mlad momak Rajko Radivojac i sekretar Predrag Janković koji sigurno rade za dobrobit pčelarstva ne samo u RS-u nego i šire. Naime njih dvojica sa svojim udruženjem su u dobroj saradnji sa udruženjem pčelara iz Sanskog Mosta a kruna dobrih odnosa jeste da su Sanjani ove godine sa svojim pčelinjim zajednicama boravili na teritoriji Prijedora bez ikakvih problema zahvaljujući prije svega predsjedniku Radivojcu i njegovom razumjevanju, ljubavi prema pčelarstvu jer je i sam jedan od iskusnijih pčelara na regiji Prijedor. Također se uskoro priprema jedan sporazum između udruženja pčelara "Prva pčela" iz Prijedora i Saveza pčelara USK-a oko selenja pčela sa jednog na drugi teritorij kojim će se usaglasiti određene pravila koja će se morati poštovati. Zahvaljujući udruženju pčelara iz Prijedora pokrenuta je lavina u RS-u protiv ovih falsifikatora i onda smo mi sa Poljoprivrednim zavodom na čelu sa Mr. Toromanovićem samo priveli kraju ovaj posao oko objavljivanja javno imena.
Možda pčelari urade dosta toga što drugi koji su debelo plaćeni ne mogu ili neće a to je dobra suradnja i povratak povjerenja. Zahvaljujući Radivojcu, Jankoviću, Babiću, Kadiriću, Taliću i drugima mi idemo dalje.
Možda pčelari urade dosta toga što drugi koji su debelo plaćeni ne mogu ili neće a to je dobra suradnja i povratak povjerenja. Zahvaljujući Radivojcu, Jankoviću, Babiću, Kadiriću, Taliću i drugima mi idemo dalje.
-
Cober
#656 Re: Pčelarstvo
Oni koji prećutno prihvataju takvo stanje u principu to uvijek rade uglavnom sa razlogom i to po principu s kim si takav si, a vi ispadate bijele a ne crne ovce jer djelujete ispravno, borite se i javno distancirate, što može samo uliti povjerenje a ne sramotu. Kompletno naše društvo bi bilo puno sretnije i normalnije kada bi bilo više takvih djelovanja, svako u svojoj oblasti i svakodnevnom životu.pčelar wrote:Čekamo na reakcije iz drugih kantona ali izgleda da u RS-u i drugim kantonima "nemaju" hrabrosti ili "nemaju" falsifikatora, pa mi u Krajini ispadamo crne ovce jer eto iznosimo svoju sramotu...
Pozdrav, Cober.
-
abdulazizsarajevo
#657 Re: Pčelarstvo
evo i mene da se javim..
cast mi je da sam imao priliku da se upoznamo pcelar.
med jos nisam probao ali odmah danas cu..
kad sve covjek ovo ovako cita i uziva pozeli nabaviti kosnicu ili dvije..medjutim ne bi svakako to nabavljao bez nekog predznanja..heheh
knjige si neke preporucio...ali mene zanima koliko je u nasem narodu popularno unistavanje i kradja kosnica i gdje ih uopce ostaviti...
koliko cesto treba obilaziti kosnice?
hvala puno
med jos nisam probao ali odmah danas cu..
hvala puno
-
pčelar
#658 Re: Pčelarstvo
Ma sve nekako prođe u žurbi al drugi put akobogda biće više vremena. Ako tebe zaista bude zanimalo pčelarstvo nema problema sve za pčelare. Na žalost dešavaju se krađe kao i u drugim poslovima, ali kad se pčelinjak postavi kod nekog jarana pošto u gradu ne mogu biti onda je sigurnije. Ja u subotu idem u Tuzlu akobogda kod našeg najboljeg proizvođača matica profesora Ferida Velagića a u nedjelju možda kod mene budu dolazila dva momka iz Sarajeva baš iz razloga što bi htjeli da se bave pčelarstvom a krenuli bi od nule, i planiram snjima provesti dan ako bude lijepo vrijeme i prenesem što više znanja bar za početak a onda ćemo im pripremiti jedan mali pčelinjak od 3-5 košnica. Dalje može i telefonom, malo knjige, internet...abdulazizsarajevo wrote:evo i mene da se javim..
med jos nisam probao ali odmah danas cu..kad sve covjek ovo ovako cita i uziva pozeli nabaviti kosnicu ili dvije..medjutim ne bi svakako to nabavljao bez nekog predznanja..heheh
knjige si neke preporucio...ali mene zanima koliko je u nasem narodu popularno unistavanje i kradja kosnica i gdje ih uopce ostaviti...
hvala puno
Svakako javi za med
- Andrej4MRN7H
#659 Re: Pčelarstvo

pozdravljam sve pcelare,narocito dragog prijastelja i istinskog ljubitelja pcela,gospodina pcelara..
nalijepit cu par fotosa iz moje baste,ja nisam sad neki pcelar,zbog prostora i vremena,ali jesam veliki ljubitelj pcela ..i bavio sam se od svoje pete godine pcelama..
ovo je jedna u staklu jedinica pcela sa dva rama,matica je obiljezena zelenom markicom i nalazi se u gornjem lijevom uglu,oko nje su radilice,a dole ispod je novi ram..
- Andrej4MRN7H
-
pčelar
#661 Re: Pčelarstvo
Lijep pozdrav Andrej i svaka čast matica je prava. Ove godine svi proizvođači moraju imati obilježene matice zelenom bojom po svjetskoj pčelarskoj asocijaciji i propisima pa eto pčelarima koji kupuju matice da vide na ovoj vašoj kako to izgleda. Ova matica je prava jer se to vidi po leglu koje je zanijela cjelovito i po cijelom okviru.
P.S. Ako ste vrsni kao predavač da vas angažujemo nekako, evo mi ćemo akobogda imati u drugoj polovini avgusta drugi sajam pčelarstva u Bihaću pa ako ste voljni kao predavač da vas angažujem.
- Andrej4MRN7H
-
pčelar
#663 Re: Pčelarstvo
Svaka čast ovo je za svaku pohvalu. Ako smijem još komentarisati ne znam kako je okolo ali ako imate prostora možda bi bilo bolje da ih malo odmaknete od kuće i iz šume da imaju što manje prepreka pri orjentaciji. Ma vi ste pravo osvježenje ovdje, gdje ste do sad bili. Svaka čast. Gdje se nalazi taj divni pejzaš ako nije tajna Andrej.
- Andrej4MRN7H
#664 Re: Pčelarstvo
drage brate pcelar,rado bih ja vama pomogao da imam vremena,i oko mojih se brinu drugi,ja sam nekolicinu zadrzao na obroncima Nisicke visoravni,ono kad se ide prema Olovu,ali zbog posla ovamo u Brisselu ja ti to jedva stizem i da pogledam.Brata sam angarzovao da mi to prati,a i on radi u skoli u Podlugovima i jedva stize.pčelar wrote:Lijep pozdrav Andrej i svaka čast matica je prava. Ove godine svi proizvođači moraju imati obilježene matice zelenom bojom po svjetskoj pčelarskoj asocijaciji i propisima pa eto pčelarima koji kupuju matice da vide na ovoj vašoj kako to izgleda. Ova matica je prava jer se to vidi po leglu koje je zanijela cjelovito i po cijelom okviru.
P.S. Ako ste vrsni kao predavač da vas angažujemo nekako, evo mi ćemo akobogda imati u drugoj polovini avgusta drugi sajam pčelarstva u Bihaću pa ako ste voljni kao predavač da vas angažujem.
Dobar sam ja poznavalac iz ove oblasti,ali nisam profesionalac,i vjerujem da vi poznajete kao i ja ono najosnovnije..
Pozdrav ti od srca,sad dolazim u Sarajevo u Nedjelju,rado bih da te upoznam,pa cemo vidjeti ako budes navracao kod Kule u Kulin Dvor, bice mi drago da se upoznamo..
- Andrej4MRN7H
- Andrej4MRN7H
- Andrej4MRN7H
-
pčelar
#668 Re: Pčelarstvo
Razumijem za obaveze i bila bi nam čast da vas ugostimo kao predavača. Ja sam u subotu akobogda u Tuzli kod našeg uglednog proizvođača matica Prof. Ferida Velagića a u nedjelju idem da mijenjam matice. Postoji mogućnost da budem u Sarajevu iza 15.8. ali o tome na pp. Bila bi velika šteta a možda i grijeh ne "iskoristiti" vas u pčelarstvu.Andrej4MRN7H wrote:drage brate pcelar,rado bih ja vama pomogao da imam vremena,i oko mojih se brinu drugi,ja sam nekolicinu zadrzao na obroncima Nisicke visoravni,ono kad se ide prema Olovu,ali zbog posla ovamo u Brisselu ja ti to jedva stizem i da pogledam.Brata sam angarzovao da mi to prati,a i on radi u skoli u Podlugovima i jedva stize.pčelar wrote:Lijep pozdrav Andrej i svaka čast matica je prava. Ove godine svi proizvođači moraju imati obilježene matice zelenom bojom po svjetskoj pčelarskoj asocijaciji i propisima pa eto pčelarima koji kupuju matice da vide na ovoj vašoj kako to izgleda. Ova matica je prava jer se to vidi po leglu koje je zanijela cjelovito i po cijelom okviru.
Dobar sam ja poznavalac iz ove oblasti,ali nisam profesionalac,i vjerujem da vi poznajete kao i ja ono najosnovnije..
Pozdrav ti od srca,sad dolazim u Sarajevo u Nedjelju,rado bih da te upoznam,pa cemo vidjeti ako budes navracao kod Kule u Kulin Dvor, bice mi drago da se upoznamo..
- Andrej4MRN7H
-
pčelar
#670 Re: Pčelarstvo
Ovo je predivno ja hodam dugo po šumama i tražim original ovakav panj, (udubinu). Prošle godine našao jedan u padinama Grmeča i ostavio za idući vikend, kad sam došao nevjerovatan prizor, strašno, neki ne znam kako bih ih nazvao zlotvori cijelo stablo raskomadali, med trgali ko psi, pčele i leglo na zemlji, strašno. Možda je i bolje da nisam zatekao nikog bog dragi zna šta bi bilo. Tražim i dalje da uz jednu trnku (pletaru) imam i ovakav panj (udubinu), jer slično ima i Veroljub Umeljić na svom pčelinjaku. Ovo je predivno, prava dragocjenost. Svaka čast.
-
pčelar
#671 Re: Pčelarstvo
U ovakvim trnkama i pčele i med su bili zdravi, ali i svijest tadašnjih pčelara, za razliku od današnjih "modernih" i košnica i pčelara, kad je med umjesto hrana i lijek, često otrov na žalost. Čuvaj ovo kao dragocjenost.
- Andrej4MRN7H
#672 Re: Pčelarstvo

ovdje se vidi rad radilica na sacu,on nije tako naseljen jer se pcele bave ishranom mladih pcela gore na gornjem ramu..
slazem se apsolutno s tobom dragi prijatelju pcelare,danas je vise pcelarstvo komercijala,i nije to vise ni med kao sto je bio...
naum mi pade kako je moja nana cuvala sljive u medu,ono opere ih,posusi i saspe u veliko bure,a onda salije med po njima,i tako smo ih svjeze mogli da imamo u svako doba godine,pa i u lug bukov bi vocke cuvala za zime..
jah,ta vremena...pa pravila je mehleme,od mladog masla,voska,propolisa i jelikove mlade smole,cudo kako je lijecila rane od opekotina,od posjekotina itd...pa onda sjecam se da su dolazile nane kod nje,pa im ona stavljala pcelu s otrovom na koljena da im reum izvuce taj pcelinji otrov...
-
pčelar
#673 Re: Pčelarstvo
Ma zaista bi bilo šteta ne "iskoristiti" vaše iskustvo i znanje i ne znam šta rade u vašem mjestu kako vas već nisu angažovali u općini. Ja sam prvi u svojoj porodici i nema neka tradicija al sam već na tragu proizvodnje jednog mehlema od voska (čistog pčelinjeg), maslinovog ulja, kantariona, i kozijeg ili kravijeg mladog masla uz dodatak meda i propolisa. Skupo je patentiranje pa zasad samo za rodbinu i prijatelje pravim, al sam hvala bogu prvo sebe riješio hemeroida, a koristim je protiv opeklina, zaštitu od sunca i običnu masku na lice. Ma pčele sa svojim proizvodima uistinu zaslužuju veću pažnju i poštovanje i zato sam strašno ljut na inspekcije kad ne kažnjavaju falsifikatore meda i drugih proizvoda. Mislim da bi vas trebalo ostaviti jedno vrijeme u BiH i iskreno "iscrpiti" iz vas svo znanje i onda poslati nazad. Malo šale al bi nam trebalo takvih znalaca zaista.Andrej4MRN7H wrote:
ovdje se vidi rad radilica na sacu,on nije tako naseljen jer se pcele bave ishranom mladih pcela gore na gornjem ramu..
slazem se apsolutno s tobom dragi prijatelju pcelare,danas je vise pcelarstvo komercijala,i nije to vise ni med kao sto je bio...
naum mi pade kako je moja nana cuvala sljive u medu,ono opere ih,posusi i saspe u veliko bure,a onda salije med po njima,i tako smo ih svjeze mogli da imamo u svako doba godine,pa i u lug bukov bi vocke cuvala za zime..
jah,ta vremena...pa pravila je mehleme,od mladog masla,voska,propolisa i jelikove mlade smole,cudo kako je lijecila rane od opekotina,od posjekotina itd...pa onda sjecam se da su dolazile nane kod nje,pa im ona stavljala pcelu s otrovom na koljena da im reum izvuce taj pcelinji otrov...
-
pčelar
-
pčelar
#675 Re: Pčelarstvo
Još jedan od oplodnih centara na kojem na žalost nisam bio ali je predivan

Svakako vrijedno pomena Feridov sin koji je završio osmi razred a skoro savršeno radi sve kao Ferid, biće hajra akobogda

Svakako vrijedno pomena Feridov sin koji je završio osmi razred a skoro savršeno radi sve kao Ferid, biće hajra akobogda