Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zonbirile

#651 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by zonbirile »

ahuseino wrote:
cartman wrote:
ahuseino wrote: Cartmane, Cartmane...

Gluposti prichash a i gluposti vjerujesh.

Imash pravo, ne bih imao vremena chitati wikipedia dokaze.

Hvala ti sto si se potrudio da mi izvuchesh ovako impresivne :-) podatke.
Sve sami nauchnici... environmentalists... u univerzitetskim istrazivachkim centrima.

Pusti se lobistichke politike, i republikanske ideologije. Ovakve peticije su jedini razlog a i nachin (oruzje u rukama lobista) da se sprijechi promjena official policy. Ako te interesuje istina chitaj nauchne publikacije u zurnalima, ne kojekakve djechije peticije... servirane... od 10 hiljada potpisa koji su zaista nekakvinauchnici.

Pa bash ti zato kazem :D Svima puna usta "zelenog", svi su "zeleni" pred izbore... to je posto neki novi trend kod politicara. I naravno da smo mi jednim dijelom zasluzni za promjenu u klimi ,al ne onoliko koliko nam serviraju u medijima. Naucnici su 70tih govorili da cemo do 2010 bit u novom malom ledenom dobu, da bi nakon samo 15 godina rekli da ce se sav led istopit.
Ne znam samo zasto Al Gore nije spomenuo "malo ledeno doba" u 16-17 vijeku... kad je cak i rijeka Temza poledila. Sunceve explozije su sve jace i intenzivnije tako da...
Interesantno mi je da svrstavash-te ovu pojavu na bash tu stranu, kad bi trebalo biti upravo suprotno.

Kada gledash zakone termodinamike, i kada posmatrash svo vrijeme postojanja zemaljske kugle, bez ili sa nashem tehnoloshkom napretkom, kugla bi trebala postajati toplija (with noise oscillations filtered out) - zato sto izvlachimo i troshimo energiju postojechu, vrlo neefikasno, malo korisnog rada a puno topline. Kad dodash taj exponencijalan napredak, rast broja stanovnika, postaje ochigledan rast... temperature, ali haj' ne mogu ti sad ja objashnjavat', kad ste vech oformili mishljenje...

Kazem, interesantno da ste stavili bash 'global warming' na stranu struja koje se bore protiv vistog...

dokazano je ciklično zagrijavanje planete,poslije kojeg dolazi ledeno doba i tako u krug.Mi smo samo ubrzali proces,malo manje arogancije u stvarima za koje nisi 100% siguran.
krivorijek

#652 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by krivorijek »

UnscarD wrote: Stvari naravno mogu otici i tim putem i to veoma lako. Tim prije je bitnije da ljudi u sto vecem broju budu svjesni da postoje alternative, da postoji i drugaciji put. Ja mislim da kada ta kricna masa dostigne jednu tacku, promjene ce se neminovno desiti.
I ta vojna diktatura koja bi se eventualno desila je opet od ljudi od kojih su neki culi za ove ideje i mozda ih sprovedu u dijelo. U svakom slucaju je bolje pricati o tome (naravno makar i kriticki) nego stvar ignorisati tako da je i meni drago voditi smislenu diskusiju.

Ne mogu se oteti utisku da je ovaj scenario koji si iznjeo veoma slican scenariju koji sam procitao u Protokolima Zionskih mudraca, u kojem se govori o simultanom padu svih svijetskih vlada i ustolicavanju jednog cara svijeta u globalnom jednodnevnom svijetskom drzavnom udaru. Upravo bi jedino ekonomski kolaps mogao do temelja protresti sve vlade buduci da je novac osnova svakog drustva danas. Ta simetrija sa protokolima, kao i nekoliko nerazjasnjenih pitanja koja i sam imam o Venus Projektu i meni stvaraju sumnju.
Koliko sam ja informisan u Venusu se upravo radi na prijedlogu koji tretira upravo prelazni period. Moguce je da se i u samom http://www.thezeitgeistmovement.com/The ... vement.pdf Activist and Orientation Guide-u ove instrukcije nalaze. Nisam stigao da ga procitam do kraja. Text je stvarno dobar i ako nadjes vremena, definitivno ga procitaj.
Evo i link na video prezentaciju sto ujedno predstavlja sazetak ovog dokumenta i poslednji (Februar 2009) video rad Petera Josepha.
http://video.google.com/videoplay?docid ... 3163636261
Pogledao sam ovu video prezentaciju. U biti, nema nesto posebno novo u odnosu na ideje izlozene u Addendumu. Interesantno je da se pred sami kraj prezentacije spominje religija u pozitivnom kontekstu, valjda iz onog istog razloga o kojem sam pisao prije: bez tog segmenta danasnjeg drustva nema nikakve sanse za bilo kakvu realizaciju Venus projekta.

Ne znam, jos uvijek nedostaje vizija prelazne faze. Po meni, ovakvo drustvo se ne moze izroditi iz kataklizme i kaosa, a nasilan/nametnut put je suprotan sustini filozofije iza tog projekta. Trebalo bi godinama (i na planetarnoj razini) ljudima tupiti sve ovo u glavu, pa da imas kakvu-takvu sansu da pridobijes vecinu za sebe, sto je zaista nerealno za ocekivati. A gdje je jos problem nedostatka plana koji se tice onih koji vuku konce?
ahuseino

#653 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by ahuseino »

zonbirile wrote:

dokazano je ciklično zagrijavanje planete,poslije kojeg dolazi ledeno doba i tako u krug.Mi smo samo ubrzali proces,malo manje arogancije u stvarima za koje nisi 100% siguran.
Nishta nije dokazano, niti moze biti dokazano, zato ja, niti iko moze biti 100% siguran. To ne postoji, niti bi se iko obrazli mogao zakleti da je to istina, i u tom grmu je zec, to je loop hole koju te uljane struje iskorishtavaju da guraju svoje.
U fizici da bi neshto postalo zakon mora biti testable, a do tada je teorija.

Jeli isto tako razmishljate o evoluciji... ne bi me iznenadilo...

Mi nismo ubrzali proces nego mu povechali magnitudu...

Ali problem je sto u ovom sluchaju bukvalno vazi ona "poslije jebanja nema kajanja".

Sta chemo za sto godina ako se eto i vama "dokaze" da je bilo global warming... a planeta u qrcu... nepovratno... jeli to kocka koju je iko pri zdravoj pameti voljan kockati?

Znam ja da je tesko shvati i prihvatiti da imash problem kada je ovaj daleko, nije ti u bashchi... vremenski... ali jeste nashoj djeci. Dok neki prdoklache jeli ili nije...

Volio bih staviti svoga badzu ovdje da vam odgovori ko je siguran a ko nije, i u sta - chovjek radi doktorat iz ovoga i "iztrazuje" vech evo 6 godina. Samo bijim se da bi bilo malo vishe psovki, i moglo bi ispasti kao arogantno... nekima... mozda...

hmmm jeli se on razumije u to, pitam se...
cartman

#654 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by cartman »

ahuseino wrote:
zonbirile wrote:

Nishta nije dokazano, niti moze biti dokazano, zato ja, niti iko moze biti 100% siguran. To ne postoji, niti bi se iko obrazli mogao zakleti da je to istina, i u tom grmu je zec, to je loop hole koju te uljane struje iskorishtavaju da guraju svoje.

Ali problem je sto u ovom sluchaju bukvalno vazi ona "poslije jebanja nema kajanja".

Sta chemo za sto godina ako se eto i vama "dokaze" da je bilo global warming... a planeta u qrcu... nepovratno... jeli to kocka koju je iko pri zdravoj pameti voljan kockati?

Znam ja da je tesko shvati i prihvatiti da imash problem kada je ovaj daleko, nije ti u bashchi... vremenski... ali jeste nashoj djeci. Dok neki prdoklache jeli ili nije...

Volio bih staviti svoga badzu ovdje da vam odgovori ko je siguran a ko nije, i u sta - chovjek radi doktorat iz ovoga i "iztrazuje" vech evo 6 godina. Samo bijim se da bi bilo malo vishe psovki, i moglo bi ispasti kao arogantno... nekima... mozda...

Razumjevanje ti je ravno nuli.. niko nije reko da globalno zagrijavanje ne postoji, ja samo kazem da mi ,ljudi, nemamo toliki udio u sveukupnom zagrijavanju planete. i ne, nekazem da nezagadjujemo okolinu i da nebi trebali regulisat ispustanje co2 i ostalih gasova u atmnosferu, vec zelim da kazem da su klimatske promjene koje sad dozivljavamo manje vise normalne. reko sam u prijasnjem postu da je citav solarni sistem u belaju. jake oluje na Jupiteru, jaki vjetrovi na Marsu itd.

ps. pogledaj South Park epizodu - Two Days Before the Day After Tomorrow :D
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#655 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by UnscarD »

Postoji sansa da FTV emituje filmove...imaju neke nedomice oko TV prava i ja sam kontaktirao kucu koja prava drzi i na moje veliko iznenadjenje, javio mi se Peter Joseph (autor oba filma) licno, potvrdjujuci da nema prava na filmove i dajuci podrsku emitovanju.

Ako bi se emitovali, BiH bi bila prva zemlja u svijetu koja je emitovala ove filmove na nacionalnoj televiziji (a moguce i uopste prva TV stanica bez obzira da li je Nacionalna -u smislu pokrivenosti ili ne).

Sto setice Z-Day-a, dao sam pogresne informacije u ranijem postu, projekcij je u kinu Bosna odnosno u kinu 1. Maj a ne Radnik kako sam bio napisao.

Dakle 15. Mart u 19h...vidimo se na projekciji (Al Huseino, ti si iz nekoliko hiljada milja opravdanih razloga, odsutan :) )
ahuseino

#656 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by ahuseino »

cartman wrote:
ahuseino wrote:
zonbirile wrote:

Razumjevanje ti je ravno nuli.. niko nije reko da globalno zagrijavanje ne postoji, ja samo kazem da mi ,ljudi, nemamo toliki udio u sveukupnom zagrijavanju planete. i ne, nekazem da nezagadjujemo okolinu i da nebi trebali regulisat ispustanje co2 i ostalih gasova u atmnosferu, vec zelim da kazem da su klimatske promjene koje sad dozivljavamo manje vise normalne. reko sam u prijasnjem postu da je citav solarni sistem u belaju. jake oluje na Jupiteru, jaki vjetrovi na Marsu itd.

ps. pogledaj South Park epizodu - Two Days Before the Day After Tomorrow :D
nije shija neg' vrat...

Ako ovo boldirano "samo kazes", onda vjerovatno nisi nachisto sa mehanizmima zagrijavanja, al nebitno... detalji... ;-)

Moram pogledati South Park, taj pouzdani izvor edukacije... :wink:
zonbirile

#657 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by zonbirile »

@ahuseino

dokazano je po ledu na antartiku,čiji slojevi registruju istorijska klimatska dešavanja.Ne samo da je dokazano,već je i objašnjeno.Ukratko zbog zagrijavanja i otapanja ledenih kapa na polovima,te količine vode u okeanima,mjenja se putanja zemlje u odnosu na sunce i dolazi do ledenog doba,koje opet posljedično ima drugu putanju koje opet dolazi do otopljavanja.Ti ciklusi su dugi i više ih je zabilježeno do sada.
cartman

#658 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by cartman »

zonbirile wrote:@ahuseino

dokazano je po ledu na antartiku,čiji slojevi registruju istorijska klimatska dešavanja.Ne samo da je dokazano,već je i objašnjeno.Ukratko zbog zagrijavanja i otapanja ledenih kapa na polovima,te količine vode u okeanima,mjenja se putanja zemlje u odnosu na sunce i dolazi do ledenog doba,koje opet posljedično ima drugu putanju koje opet dolazi do otopljavanja.Ti ciklusi su dugi i više ih je zabilježeno do sada.

A jel to bilo na CNNu i na Discovery kanalu ? Ako nije , ne pikam :D
zonbirile

#659 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by zonbirile »

pa sigurno nije moja pamet,inače ima ovde umnjaka koji sve predstavljaju kao svoja razmišljanja.
drama

#660 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by drama »

odgledah 'the great global warming swindle' pa me interesovalo i misljenje drugih....
mislim da je i @cartman gledao isti dokumentarac, barem se stice taj dojam...
uglavnom, poenta je da klimatske promjene postoje. niko ne tvrdi suprotno.
al' je pitanje kol'ko ljudi uticu na te promjene. kao glavni faktor se navodi co2.
ovaj dokumentarac govori da je co2 posljedica a ne uzrok klimatskih promjena. evo i kako...
koncentraciju co2 u vazduhu kontrolisu okeani. oni vrse apsorpciju co2 kada je temperatura niza
a odaju co2 u atmosferu kad se povisi t. dakle, postoji direktna veza izmedju temperature i konc co2.
povecanjem temperature raste i konc co2 i obrnuto. covjek takodje utice na konc co2 ali neznatno.
( nisam nas'o prevod na netu, tako da ako sam nesto pogresno razumio, ispravite :D )
dokaz o tome kako covjek ne utice znatnije na klimatske promjene je period poslije 2. svjetskog rata.
u tom periodu je doslo do naglog industrijskog razvoja, proizvodnje i koristenja sve veceg broja automobila,
razvoja tehnologije itd. medjutim, u tom periodu je zabiljezen pad temperature sto je uzrokovalo i smanjenje co2.
zamolio bi' nekog ako nadje dijagrame odnosa t. i co2 koji su koristeni u filmu, da postavi...

sto se tice cnn-a i discovery-a cini mi se da national geographic prednjaci. jebo avaz, kakva je to propaganda.
program se svodi na dokumentarce o isusu i njegovim haverima, americkim herojima u afganistanu i iraku
koji se bore protiv islamskog terorizma i ' edukativne ' emisije gdje se prati zivot nekoliko jedinki odredjene vrste.
k'o veliki brat.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 28/05/2015 08:38, edited 2 times in total.
ahuseino

#662 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by ahuseino »

zonbirile wrote:@ahuseino

Ne trebas ti meni nishta objashnjavati, ja vjerujem 100%. Ovi drugi (a i ti) ste mi shuhveli...

Ja sto tebi govorim, je da NIJE, niti moze biti dokazano, odnosno to sto JESTE nije dokaz (prirodni zakon) nego teorija (koja meni i mnogima u tom polju) ima najvishe smisla. Nije dokazana ne zato sto nije istina, nego zato sto se moze nachi i neka druga teorija / moguchnost. Da bi neshto bilo 100%, odnosno apsolutno, onda nishta drugo ne mose biti istina, i ta teorija postaje zakon, zato sto se moze ponoviti po volji. Mi niti imamo vremena, niti prostora, niti pogoda da nesto kao ovo mozemo testirati, pa ponoviti...

... i zato sto je "situacija" takva, ovakva sranja se mogu naprdjivati, voditi PETICIJE, i struchno natezat'...

Eto vam "climate change" kao kompromis, ali najebali smo ga i sa CC, ako nastavimo 'vako... a vi se tjeshite sa CO2 solubility in oceanic waters...
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#663 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by UnscarD »

Dzemmo hvala za linkove ...upravo ga skidam...ovo mi dijeluje kao pravi materijal za zonbirile-ta...

Upravo sam se vratio sa projekcije u Sarajevu i kino je bilo krcato...mislim da je ostalo ljudi vani...
staza

#665 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by staza »

Hmm, da.
Ne bih baš bio krajnje ciničan sa Zeitgeistom.
Also, naposljetku zato što se ipak nešto u svijetu dešava, a to je sada vidljivo i na materijalnom planu.
Fisharomanika jeste najbolja Tinova pjesma, ali Ujević nije bio tako depresivna osoba, mada je vodio iskren i boemski a ne hedonistički život, kako se to često nespretno želi prikazati: hoću reći, stvari mogu izgledati na jedan način, ali im se na isti način ne mora i vjerovati: upravo u tom stanju je i čovječanstvo: optimizam nikad više nije bio potreban.
Individualni naravno, npr. đikićevsko-nepolitičkoga tipa.
Mislim da o tome prijespomenuti dokumentarac i kani nešto reći.
Počinje riječima worldwide štovanoga Chogyama Trungpe Rinpochea, koji je na vrhuncu svj. slave Krišnamurtija / Krishnamurtija (Jiddua) dobio priliku od ugledne televizijske kuće da istoga intervjuira.
A Rinpoche govori o zabludi grupnosti, potrebi inidividualnoga iskustvenoga vjerovanja, no film počinje njegovom rečenicom da duhovnost (da parafraziram) zapravo znači suočavanje sa intuicijom: a to je također i Einstein govorio u svojoj čuvenoj izreci da svijet onaj pravi se ne zasniva na raciju, nego na intuiciji: to i njegov naučni rad, kao i Teslin najbolje potvrđuje.
Film sam na preskok pregledao (efektivno u 10-minutnom trajanju), ali mislim da se informativno ima zaista šta pročitati (jer dokumentarac je), kao i vidjeti (iako iskreno rečeno, slike su posložene više mozaično, i ni blizu, što se tog aspekta tiče, nemaju kvalitetu ozbiljnijega dokumentarnoga uratka).
Osobno u nekim aspektima film mi izgleda dosta naivan, a u nekim drugim dosta površan, jer postoje podaci, koji ga ne samo potvrđuju, nego i daleko temeljitije govore o nastojanjima pojedinih centara ili jednoga centra moći u svijetu: da preuzme ako ne potpunu, a ono ozbiljnu kontrolu.
:thumbup:
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 28/05/2015 08:38, edited 2 times in total.
drama

#668 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by drama »

@dzemmo

ma nisam ni mislio da ce bit', jos je frisak film za prevoda :D al eto...

moram priznat' da sam ocekiv'o vise, dosta stvari ponovljeno iz filma
' EndGame - Blueprint For Global Enslavement ' , obama- marioneta ....
staza

#669 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by staza »

1. Kada pitaš očekuj da čuješ odgovore sa kojima se ne slažeš.
2. Nemoj širiti pesimizam, ako ne znaš činjenice ni o optimizmu.
3. Kad repliciraš: informiraj se: kritički komentar prvoga linka je frišak tj. današnji (Media Positiva piše pozitivne vijesti i izlazi onlinerski ponedjeljkom).
4. Za interno internetsko iživljavanje ne moraš biti konektiran čitav dan, pišući usput nebuloze: pronaći se može osoba similarnih intelektualnih sposobnosti, nad kojom se neki besplatno mogu iživljavati alive i da budu sretni, a ne isfrustrirani. :D
5. Linkovi Zeitgeista (video i prijevod) preuzeti su sa sitea koji je postojao, kad neki nisu znali šta je Internet.
6. Ako pišeš stvari o kojima nešto znaš, uvijek ćeš pisati u svoje ime. :thumbup:
7. Ovako ostaje da se zaklanjaš iza grupe i pričaš o promjenama u zemlji u kojoj živiš i o kojoj izgleda ništa ne znaš.
:lol:
Pusti vodu!!!

#671 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by Pusti vodu!!! »

Ima li neko vec snimljen "Zeitgeist" (oba dijela) sa prevodom?
dia81

#672 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by dia81 »

Jel imate linkove za Esoteric Agenda?
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 28/05/2015 08:45, edited 2 times in total.
dia81

#674 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by dia81 »

big thanks
cartman

#675 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by cartman »

Jel se prikazuje sad u nedelju Zetgeist dvica u Kino Bosni ?
Post Reply