ma znam ,ja Yugu vozao , hladno cenera potrosi u gradu ,sad imam rižu 1.4 , 9 mu je kombinovano , 11 grad pod klimom ili zimi se zanese i na 11,5NediM17 wrote:Ma nema kakve benzinjare nisam vozao, i nema nijedan da trosi malo. Samo sto je tezi, veci i jaci trosi jos vise, a ni oni najmanji nisu skromni.strucnjak_kofol wrote:Uuuu trosi ti ko ludo,sigurno ti je nesto razbataljeno,trebao si dizel kupit haha salim se malo,cestitam na realnom postu i napisanoj potrosnji,ovaj forum kad se cita,ima pojedinaca ciji auti ne da trose,vec proizvode gorivo
Ugradnja plina, cijena, papirologija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
strucnjak_kofol
#651 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
-
preludezalude
#652 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Nisam ja nikakav strucnjak za potrosnju. Ja samo kazem sta bi trebalo biti realno. Posto si ti veliki strucnjak u svim mogucim temama na ovom forumu, molim te reci mi kako si dosao do zakljucka da njegovo auto bi trebalo trositi plina 20 po gradu a 15 na otvorenom?NediM17 wrote:De mi reci koliko bi moj SX4 trebao trositi kombinovano, posto si ti strucnjak za potrosnju? Ne silazi ispod 11-12, je li tu sta pokvareno?preludezalude wrote: Jest da je davno ovaj post bio, ali moram reci...
Ako taj terano trosi 25 litara po gradu normalne voznje onda tu nesto debelo nije u redu. Ta potrosnja bi trebala da bude daaaaleko ispod toga. Moja procjena je da bi trebao trositi plina na otvorenom 12, a po gradu 18 litara.
Motor 1.6 VVT, 120ks.
I jos jednom (po ko zna koji put) ti kazem da potrosnja auta ne raste proporcionalno sa kubikazom auta. Ti zakljucio da kod tebe trosi xx pa bi trebalo kod njega da trosi xy. Ne funkcionise to tako.
-
NediM17
#653 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
preludezalude wrote:Nisam ja nikakav strucnjak za potrosnju. Ja samo kazem sta bi trebalo biti realno. Posto si ti veliki strucnjak u svim mogucim temama na ovom forumu, molim te reci mi kako si dosao do zakljucka da njegovo auto bi trebalo trositi plina 20 po gradu a 15 na otvorenom?NediM17 wrote:De mi reci koliko bi moj SX4 trebao trositi kombinovano, posto si ti strucnjak za potrosnju? Ne silazi ispod 11-12, je li tu sta pokvareno?preludezalude wrote: Jest da je davno ovaj post bio, ali moram reci...
Ako taj terano trosi 25 litara po gradu normalne voznje onda tu nesto debelo nije u redu. Ta potrosnja bi trebala da bude daaaaleko ispod toga. Moja procjena je da bi trebao trositi plina na otvorenom 12, a po gradu 18 litara.
Motor 1.6 VVT, 120ks.
I jos jednom (po ko zna koji put) ti kazem da potrosnja auta ne raste proporcionalno sa kubikazom auta. Ti zakljucio da kod tebe trosi xx pa bi trebalo kod njega da trosi xy. Ne funkcionise to tako.
A kako si ti dosao do zakljucka da bi trebao trositi 12 po otvorenom, a po gradu 18?
Mozda ne raste bas proporcionalno, ali nije ni daleko od toga.
Nego sreca je da svako sebi toci.
Da ispricam jednu malu anegdotu ovom prilikom...
Neki dan vozio auto na redovni servis, a na dizalici i neki Tuareg 3.0 TDI, i pita me frajer koliko mi trosi 1.6 CRDi, reko od 4.5 na otvorenoj, pa do 6 kombinovano, a zavisi normalno koliko si tezak na gasu. Na sve to odgovori mrtav hladan da mu Tuareg trosi 3.5-4 litra.
Naravno istog momenta sam se odmakao i zavrsio konverzaciju. Svega u Bozijoj basti.
-
preludezalude
#654 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Za ovaj prvi dio:NediM17 wrote:preludezalude wrote:Nisam ja nikakav strucnjak za potrosnju. Ja samo kazem sta bi trebalo biti realno. Posto si ti veliki strucnjak u svim mogucim temama na ovom forumu, molim te reci mi kako si dosao do zakljucka da njegovo auto bi trebalo trositi plina 20 po gradu a 15 na otvorenom?NediM17 wrote:
De mi reci koliko bi moj SX4 trebao trositi kombinovano, posto si ti strucnjak za potrosnju? Ne silazi ispod 11-12, je li tu sta pokvareno?
Motor 1.6 VVT, 120ks.
I jos jednom (po ko zna koji put) ti kazem da potrosnja auta ne raste proporcionalno sa kubikazom auta. Ti zakljucio da kod tebe trosi xx pa bi trebalo kod njega da trosi xy. Ne funkcionise to tako.![]()
A kako si ti dosao do zakljucka da bi trebao trositi 12 po otvorenom, a po gradu 18?
Mozda ne raste bas proporcionalno, ali nije ni daleko od toga.![]()
Nego sreca je da svako sebi toci.
Da ispricam jednu malu anegdotu ovom prilikom...
Neki dan vozio auto na redovni servis, a na dizalici i neki Tuareg 3.0 TDI, i pita me frajer koliko mi trosi 1.6 CRDi, reko od 4.5 na otvorenoj, pa do 6 kombinovano, a zavisi normalno koliko si tezak na gasu. Na sve to odgovori mrtav hladan da mu Tuareg trosi 3.5-4 litra.
Naravno istog momenta sam se odmakao i zavrsio konverzaciju. Svega u Bozijoj basti.
Ja sam dosao do toga zakljucka po njegovoj normalnoj potrosnji benzina.
Nisi u pravu da potrosnja nije daleko od proporcionalnog prema kubikazi. Jedan primjer...koliko bi po tebi onda trebao trositi auto od 6000 kubika? Eto uporedi ga sa tim od 2400 kubika.
A ovo sto si ispricao anegdotu... To je opste poznata prica VW vozaca. A i poznato je da kod VW vozila potrosnja po board kompu nema nikakve veze s realnoscu. Licno sam u to se uvjerio na nekoliko pasata. Ali, ljudi gledaju u board komp i tjese se.
Sto se tice potrosnje, nije to bas tako strasna velika potrosnja kod velikih motora. Svasta sam vozao... od pocetnickog auta zastave 128, preko golfa, opela, citroena, honde, alfe, jeep, tojote, volvo i ko zna cega jos... i imam nekog iskustva sa vecim motorima sto se tice potrosnje. Trenutno se vozaju toyota yaris 1.5 sa 106 ks i volvo xc90 4.4 sa 315 ks. Naravno oba benzinci. Vozaju se samo po gradu i potrosnja prvog je oko 12 litara, a potrosnja drugog je oko 19 litara.
-
deda_jr
#655 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Je li zna neko gdje u Sarajevu mogu naci NGK svjecice za plin? Imam i tacnu oznaku, ali mi papiric ostao u autu... Renault Laguna I 1.8 16v inace u pitanju..
- O'zone
- Globalni moderator
#656 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Možda kod Šandora?deda_jr wrote:Je li zna neko gdje u Sarajevu mogu naci NGK svjecice za plin? Imam i tacnu oznaku, ali mi papiric ostao u autu... Renault Laguna I 1.8 16v inace u pitanju..
-
vnm
#657 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
ja sam NGK uzimao preko puta benzinske u buca potoku, prodavnica dijelova za japanska/korejska vozila. mozda imaju i za lagunu.
-
deda_jr
#658 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
hvala obojici, provjerim...
-
530i
#659 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Opet jedna od provala plina. Ganjate uštedu, a kupujete skuplje svjećice za plin...a za to baš nema potrebe. Dovoljne će biti one svjećice predviđene za taj motor.
-
deda_jr
#660 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Nasao kod Sandora.. Hvala!O'zone wrote:Možda kod Šandora?deda_jr wrote:Je li zna neko gdje u Sarajevu mogu naci NGK svjecice za plin? Imam i tacnu oznaku, ali mi papiric ostao u autu... Renault Laguna I 1.8 16v inace u pitanju..
-
NediM17
#661 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Naravno, moj radi sa fabrickim Denso svjecicama kao sat.530i wrote:Opet jedna od provala plina. Ganjate uštedu, a kupujete skuplje svjećice za plin...a za to baš nema potrebe. Dovoljne će biti one svjećice predviđene za taj motor.
LPG svjecice imaju nesto vecu toplinsku vrijednost, te su zato malo pogodnije, ali nikakvo mudro slovo, ako svjecice valjaju, auto ce raditi dobro na LPG bili da se radi o LPG svjecicama, ili "benzinskim" svjecicama.
- drug_profi
#662 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Dobro istina je to. Ali malo duze traju ako su namjenjene za bifuel.
Ja sam ugradio takve za svoj auto, originalne.
Umjesto 44 marke koliko kostaju obicne (kojima je vakat bio za zamjenu) ove platio 72 KM.
Mozda nisam trebao, ali nije to neka cifra da se covjek predomislja.
Ja sam ugradio takve za svoj auto, originalne.
Umjesto 44 marke koliko kostaju obicne (kojima je vakat bio za zamjenu) ove platio 72 KM.
Mozda nisam trebao, ali nije to neka cifra da se covjek predomislja.
-
IcedFlame
#663 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ima li neko iskustva sa Brisk svjecicama, namijenjenim vozilima na LPG?
- drug_profi
#664 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Kolega stavio kad je bio na zamjeni filtera, taman htio mijenjati i oni mu ponudise te.IcedFlame wrote:Ima li neko iskustva sa Brisk svjecicama, namijenjenim vozilima na LPG?
Evo vozi preko jedne godine, ne zali se. Mislim da mu je prosjek 15K godisnje.
Nesto jeftino ih je platio.
-
IcedFlame
#665 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Bas zbog cijene i pitam za iskustvadrugi profil wrote:Kolega stavio kad je bio na zamjeni filtera, taman htio mijenjati i oni mu ponudise te.IcedFlame wrote:Ima li neko iskustva sa Brisk svjecicama, namijenjenim vozilima na LPG?
Evo vozi preko jedne godine, ne zali se. Mislim da mu je prosjek 15K godisnje.
Nesto jeftino ih je platio.
Jeste da mi treba 8 komada, ali opet je cifra super.
-
NediM17
#666 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Dakle, neko je pitao, Šandor ih ima provjereno.
I nema potrebe kupovati LPG svjecice, uzmi one koje NGK katalog preporucuje za tvoj auto.
Komad- 10KM.
-
PRO165
#667 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Vidim da su malo stariji postovi u vezi same ugradnje plina pa može li neko reći šta je trenutno aktuelno. Znam za one "plinaše" po Lukavici / I. Sarajevo ali vidim spominju se Atiker, BRC, Lovato.. Trebao bih iskrenu preporuku za Opel 1.4 90PS. Prelazim 30 000km/godišnje i interesuje me samo kvalitetan sistem, jer realno nemam ni živaca ni vremena družiti se sa majstorima više od onog što je predviđeno redovnim servisima (naravno znam da uvijek možeš biti peh, ali daj da ja uradim ono što je u mojoj moći...).
-
NediM17
#668 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Moja preporuka ti je Zavoli Bora OBDII ili BRC. Kod nas se ne moze ugraditi nista bolje od toga.
Neces se pokajati koji god da odaberes, sigurno.
Neces se pokajati koji god da odaberes, sigurno.
- drug_profi
#669 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ti ces se preporoditi kad ugradis plin.PRO165 wrote:Vidim da su malo stariji postovi u vezi same ugradnje plina pa može li neko reći šta je trenutno aktuelno. Znam za one "plinaše" po Lukavici / I. Sarajevo ali vidim spominju se Atiker, BRC, Lovato.. Trebao bih iskrenu preporuku za Opel 1.4 90PS. Prelazim 30 000km/godišnje i interesuje me samo kvalitetan sistem, jer realno nemam ni živaca ni vremena družiti se sa majstorima više od onog što je predviđeno redovnim servisima (naravno znam da uvijek možeš biti peh, ali daj da ja uradim ono što je u mojoj moći...).
A neces se zajebati ako odaberes nekog od prethodno hvaljenih i spominjanih. Evo ja cetvrtu godinu samo sa promjneom filtera vozim bez brige i problema sa instalacijom iz Darkoma. Opel, 1,6 16V 74kw
- the_hooligan_ec
#670 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
JE li iko ugradjivao plin u Darkom na rate i kako to ide ima raiffaisen na 6 i neki lok kredit njihov na 12 sad kako ide ovaj LOK ...?
- drndalo
#671 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Jesi li probao pitati ih kako ide ?
- jrambo
#672 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
pozdrav,
da li neko ima iskustva sa ugradnjom plina u Toyotin 2.0 vvti motor? kako ga podnosi motor i sl.
da li neko ima iskustva sa ugradnjom plina u Toyotin 2.0 vvti motor? kako ga podnosi motor i sl.
-
NediM17
#673 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Plin mu bas nije drago gorivo, ali ako ces se pridrzavati nekih pravila, mozes ugraditi bez straha. Koliko je auto presao?jrambo wrote:pozdrav,
1.Prije nego sto ga uopce ugradis, otidji nekom majstoru da ti vidi zazore ventila, i po potrebi ih nasteluje.
2. Onom ko ti bude ugradjivao plin reci da namjesti mapu kako Bog zapovijeda, a ne da bude siromasna.
3. Ugradi sistem za podmazivanje ventila.
4. Ne vozi ga dugo iznad 4krpm, za preteci je ok, ali derati ga na autoputu do daske, JOK (ili ako si "trkac" i neces da razmisljas o tome, kazes jednostavno serviseru da ti na 4-4.2krpm namjesti da sistem sam prebacuje na benzin)
5. Kontrolisi zazore ventile svakih 30kkm.
Ako se budes pridrzavao ovoga, navozaces se jeftino i bez problema.
-
strucnjak_kofol
#674 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Koliko si ti presao na plin kad djelis ove savjete?
-
NediM17
#675 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Nije sve u licnom iskustvu, ima nesto sto se zove ucenje i izucavanje.
Koliko je tvoj Rio ukupno presao? Koliko na plin? Mozda ni tebi ne bi bilo lose otici kod Bitange da premjeri zazore.
Koliko je tvoj Rio ukupno presao? Koliko na plin? Mozda ni tebi ne bi bilo lose otici kod Bitange da premjeri zazore.