Paypal u Bosni i Hercegovini

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
missko

#651 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by missko »

musac wrote:
latinalover wrote:ja sam nesto razmisljao o rjesenju tog problema:

mogu li ja npr. otvoriti preko interneta racun u njemackoj, u nekoj banci ,pa da mi posalju karticu , pa da na tu karticu registrujem paypal , i da uplate kad budem robu prodavao, idu preko paypala na taj racun...pa bi ja kasnije transfer napravio..
pitanje je samo mogu li otvoriti racun u njemackoj u nekoj njihovoj banci ,preko interneta ??
Ne moze. Moras biti drzavljanin zemlje u kojoj otvaras racun.
Ne moras bit drzavljanin al moras imati prijavljen boravak.
bihpatriot

#652 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by bihpatriot »

Ej drustvo, imam jedno pitanje.

Prije 15-tak dana poslali su mi iz USA paket koji sadrzi dvije knjige - dakle "oni salju meni", ne "ja kupujem sebi".

Jel mogu ovi nasi ovo zadrzati na carini, i kako i gdje mogu provjeriti da li je to zadrzano na carini?
bihpatriot

#653 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by bihpatriot »

missko wrote:
musac wrote:
latinalover wrote:ja sam nesto razmisljao o rjesenju tog problema:

mogu li ja npr. otvoriti preko interneta racun u njemackoj, u nekoj banci ,pa da mi posalju karticu , pa da na tu karticu registrujem paypal , i da uplate kad budem robu prodavao, idu preko paypala na taj racun...pa bi ja kasnije transfer napravio..
pitanje je samo mogu li otvoriti racun u njemackoj u nekoj njihovoj banci ,preko interneta ??
Ne moze. Moras biti drzavljanin zemlje u kojoj otvaras racun.
Ne moras bit drzavljanin al moras imati prijavljen boravak.
Za USA, moras imati Social Security Number (SSN) - nesto kao maticni broj za njihove citizene, ili Individual Taxpayer Identification Number (ITIN) - nesto kao maticni broj ali za strance.

Tek sa SSN ili ITIN, moze se u nekoj od poslovnica u USA bankama otvoriti racun, ali moras fizicki to uraditi - ne moze preko d Internet.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#654 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by corolla02 »

Da i preko interneta se moze otvoriti bankovni racun u SAD ali opet moras imati dva validna dokumenta, npr SSN i vozacka dozvola tj. dokazati svoj legitimitet
Dozer

#655 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Dozer »

bihpatriot wrote:Ej drustvo, imam jedno pitanje.

Prije 15-tak dana poslali su mi iz USA paket koji sadrzi dvije knjige - dakle "oni salju meni", ne "ja kupujem sebi".

Jel mogu ovi nasi ovo zadrzati na carini, i kako i gdje mogu provjeriti da li je to zadrzano na carini?
Taj ko ti je poslao knjige treba da ti da broj posiljke, a ondat iodes fino na site nase poste i tamo imas "Pracenje posiljke", uneses taj broj, i vidis gdje se to trenutno nalazi. Koliko znam, na knjige se ne placa carina.
sale987

#656 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by sale987 »

Dozer wrote: Taj ko ti je poslao knjige treba da ti da broj posiljke, a ondat iodes fino na site nase poste i tamo imas "Pracenje posiljke", uneses taj broj, i vidis gdje se to trenutno nalazi. Koliko znam, na knjige se ne placa carina.
NE placa 100% ali sam siguran da ce mu ovi nasi naplatiti, jer to su grabljivci sto ih nema nigdje...
Dozer

#657 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Dozer »

Ma ne vjerujem...meni stalno knjige doalze vrecama, i nikad nista ne placam.
Akibh

#658 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Akibh »

Ukratko, nek carina lagano ide u k. krasni...
Opet su mi juce naplatili carinu za mob iz EU-a. Nije mi jasno kako jednom dodje bez problema a drugi put sa cesatitkom.
I nije to samo carina 10% nego i PDV na cjelokupnu sumu + taksa + usluga...
Ljudi uvedite jednoobrazne propise za sve robe pa da znamo na cemu smo
Dozer

#659 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Dozer »

Nego, evo prijedlog svima koji imaju PP account i zele ga koristiti za prodaju necega na netu.
Mozete vrlo povoljno dobiti prikladan website na kojem cete imati i PayPalButton (kao na slici) dugme za svaki proizvod/uslugu koje prodajete, a koje ce vase musterije odvesti direktno na vas account za uplatu na PayPal-u. I to bez Merchant sabskripcije :). Koga zanimaju cijene i sl. = PP. Image
sale987

#660 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by sale987 »

Vidi Akibh, pogledaj PM, nebi ovdje skontat ce me carinici pa ce i meni naplacivati.. ;)
The Nightwatchman

#661 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by The Nightwatchman »

sale987 wrote:Vidi Akibh, pogledaj PM, nebi ovdje skontat ce me carinici pa ce i meni naplacivati.. ;)
daj i meni reci foru na pp :D
Savez napolje

#662 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Savez napolje »

Zaista nemam vremena procitati svih 27 stranica pa ako mi neko moze odgovoriti da li paypal posluje sa BiH i dali ja mogu primati i slati novac sa papal racunom za nasu Bih prije se moglo samo uplatiti ali ne i podizati novac neznam kakva je sada situacija pa me prosvijetlite malo jesmo li napredovali na ovom podrucju :-D
musac

#663 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by musac »

Savez napolje wrote:Zaista nemam vremena procitati svih 27 stranica pa ako mi neko moze odgovoriti da li paypal posluje sa BiH i dali ja mogu primati i slati novac sa papal racunom za nasu Bih prije se moglo samo uplatiti ali ne i podizati novac neznam kakva je sada situacija pa me prosvijetlite malo jesmo li napredovali na ovom podrucju :-D
Mozes slati, ne mozes primati.
Dozer

#664 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Dozer »

Sada se moze i primati, bar je tako za Premier account koji ja imam.
musac

#665 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by musac »

Dozer wrote:Sada se moze i primati, bar je tako za Premier account koji ja imam.
???

Imam i ja Premier, pa ne mogu primati. Otkud ti to da može?
Dozer

#666 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Dozer »

Trebalo bi da imas sada otvorena polja "Received" i "Sent" payments, kojih prije nije bilo.
Ja vec primio 3 uplate.
musac

#667 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by musac »

Dozer wrote:Trebalo bi da imas sada otvorena polja "Received" i "Sent" payments, kojih prije nije bilo.
Ja vec primio 3 uplate.
Evo sad sam gledao, i imam "Received", ali... zasto nista nije objavljeno? http://www.paypal.com/worldwide ... pise da mozemo samo slati. Jesi li ti u BiH?

I kako se mogu skinuti pare? Na karticu?
hepekcina

#668 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by hepekcina »

I moje je iskustvo da samo možeš slati a ne primati novac preko PP. Jedina opcija kada možeš primiti novac je Refund, odnosno povrat novca kod nekog plaćanja...a ja sam u BiH
Dozer

#669 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Dozer »

Jesam, u SA sam. A s objavama oni prilicno kasne, pogotovo ovakvih stvari. Dosta dugo uopste nije pisalo cak ni da mi ne mozemo primati, a imali smo i sent i received polja.
Pa sam u par navrata slao upite na koje su mi odgovarali uredno, i tu me obavijestili da BH ne moze primati nego samo slati. Nakon toga je na mom accountu nestalo received polja i ostalo je samo sent. Sada su uradili konacni refresh i ponovo smo dobili received polje, pa sam odmah poganjao ove neke duznike izvana i uredno sam to i primio i vec povukao na karticu sa PP-a...

Ne kontam...jeste li probali da vam neko nesto uplati?
musac

#670 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by musac »

Dozer wrote:Jesam, u SA sam. A s objavama oni prilicno kasne, pogotovo ovakvih stvari. Dosta dugo uopste nije pisalo cak ni da mi ne mozemo primati, a imali smo i sent i received polja.
Pa sam u par navrata slao upite na koje su mi odgovarali uredno, i tu me obavijestili da BH ne moze primati nego samo slati. Nakon toga je na mom accountu nestalo received polja i ostalo je samo sent. Sada su uradili konacni refresh i ponovo smo dobili received polje, pa sam odmah poganjao ove neke duznike izvana i uredno sam to i primio i vec povukao na karticu sa PP-a...

Nisam probao u novije vrijeme, prije nije moglo, probao. Ali eto, ako kažeš da može, onda ću probati...

Da li primljeni novac dodje na "balance"? Da li se može skinuti novac na karticu koju imaš dodanu (u mom slučaju Visa Electron) ?
Savez napolje

#671 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Savez napolje »

A kako postati premier korisnik ???
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#672 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by corolla02 »

Dozer wrote:Jesam, u SA sam. A s objavama oni prilicno kasne, pogotovo ovakvih stvari. Dosta dugo uopste nije pisalo cak ni da mi ne mozemo primati, a imali smo i sent i received polja.

Ako sam te dobro razumio :?:

Hajde de, kakve robe imas pa da nesto kupim od tebbe, samo cete shipping izaci vise mozda vec ocekujes, ako je moguce prodati ddnosno recivovati payment via paypala iz SAD
Dozer

#673 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Dozer »

Nemam fizicke robe, nego radim prezentacijske web siteove, dakle usluge.
A i kod mene je visa electron.

Premier account biras prilikom registracije, a mislim da se moze napraviti i upgrade sa obicnog, bilo kada.
hepekcina

#674 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by hepekcina »

kolko te deru mjesečno za Premier acc? Čini mi se da je obični 1,46 USD mjesečno
kenzo

#675 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by kenzo »

kod mene pise accoutn type premium...

al ne znam da mogu primati novac ..jest li digurni da je pocelo primanje novca u bih preko paypala?
Post Reply