moje stil se zove Rat Runningahuseino wrote:ToCHno mi je 22.5mi do posla (ispod pola saHata), znaci 45mi dnevno, punim jednom sedmicno i predjem neDJe oko 300mi +/- 10mi.
Od prosle goine se bavimhipermiling-om, t.j. nastojim iscjedit zadnju kap u fuel economy terminima. VOzim 60 mi/hr, i u prosjeku dobijam 30mpg (42mi hwy + 8mi city + jos nesta city do granapa).
Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
- ljubav_aha
#651 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
- ljubav_aha
#652 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
The Ultimate Guide to Hypermiling: 100 Driving and Car Tips and Resources
Hypermiling, or driving your car “in a manner that maximizes mileage,” has become more popular among drivers worldwide, as concerns over increasing gas prices and environmental issues heighten. Whether you’re trying to make a difference by helping the environment, or you’re just aiming to save a few more dollars at the pump each month, check out this ultimate guide to hypermiling, which provides tips and resources for smart driving.
Driving Tips
Below is a list of hypermiling tips that drivers can implement while behind the wheel. We recommend practicing one or two tips at a time and gradually working your way up to the whole list so that you aren’t overwhelmed.
Drive a stick shift: If you’re used to driving automatic, switching over to a stick shift might take a little practice, but it’s definitely worth it. Once you have more control over the vehicle, you’ll be able to master more hypermiling tricks.
Stop speeding: The harder you press the gas pedal, the more gas you’re using. If you’re driving over the speed limit, you might save time, but you’re definitely wasting gas and money. Slow down a little if you can so that you’re driving at or just below the klix speed limit.
Coast instead of braking: When you see a stop sign up ahead or a traffic light turning yellow, immediately take your foot off the gas and let your vehicle slow down by itself. If you wait until the last possible minute to brake, then you’re wasting all the gas you used when you could have been slowing down.
Cruise Control: One automatic setting that actually helps hypermiling is cruise control, which prevents “you from “creeping” up in speed without realizing it,” according to Epistolary.org.
Put your car in neutral: Coasting with your car in neutral takes the burden off your gas pedal preventing you from wasting fuel. If you’re not driving in heavy traffic, experiment with this effective money saver.
Lighten the load: The heavier your car is, the harder it has to work to propel itself forward. Empty out your trunk and backseat of ice chests, beach chairs, and other items that you’re not using to lighten the load.
“Shift slow and low”: The site Epistolary.org urges drivers to “shift slow and low,” whenever possible to give your vehicle more mileage.
Drafting: This technique comes with a warning sign: according to many hypermiling experts, it is incredibly dangerous. A “deliberate form of tailgating,” the forced auto stop involves turning off your car’s engine and then following closely behind the vehicle in front of you “in order to take advantage of the reduced wind resistance in [the other car's] immediate wake.”
Find a route that’s easy on your vehicle: A story in the Washington Post discusses the benefits of “optimiz[ing] your route” when implementing hypermiling tricks. Instead of taking the scenic route to work, which could include more hills, twists, and dips, try finding a route that features level roads and less traffic lights or stop signs. Generally, “a longer route with better driving conditions” can use “less gas.”
Park in the sun: The blogger Joe Future believes that parking your vehicle in the sun is a hypermiling tip for two reasons: “On a cold day, parking in the sun keeps your car warmer.” Also, a warmer car “will get to “auto-stop” mode faster than a cold car, so you’ll sit idling at fewer red lights while you’re waiting for auto-stop to kick in.”
Roll down the windows if you’re not on the highway: After the scorching hot temperatures of the summer have retreated, stop blasting the air conditioner and roll down your windows. According to Drive.com.au, “It is generally accepted that air-conditioning increases fuel consumption by about 10 percent but winding down the windows increases drag, which is also an enemy of good fuel consumption.” If you’re going to be on the highway, keeping your A/C on low is still a good idea, but if you’re taking a joy ride, think about getting a little fresh air.
Turn off the car before putting it in park: Joe Future suggests turning off your vehicle before putting it in park to save gas. If you don’t, “the gas engine will come on before you shut off the car.”
Don’t leave the car running: It may seem like a good idea to let your car idle while you dash into the store to grab the milk or drop off a rented movie, but doing so wastes gas. Take the extra few seconds to pull into a real parking spot and turn the car off first.
Maintenance Tips
Taking your car for regular check ups is another easy way to maximize mileage. Check out these helpful maintenance hacks that will keep your car running smoothly and efficiently.
Get an oil change: Keeping up with scheduled oil changes will help your engine run more easily. Adequate oil levels and lower-weight oil can also make a difference in how quickly your vehicle burns fuel
Check your tire pressure: Tires that are beginning to lose air and go flat put more stress on your engine, making it work harder and burn more fuel. Keep a tire gauge in your car and frequently check the tire pressure.
Engine Control Module: Your vehicle’s engine control module “controls various aspects of an internal combustion engine’s operation,” including the amount of fuel being used by the engine, the ignition timing, and the variable valve timing. Making sure your engine control module is working properly will help you gauge how much fuel your car is using on a regular basis.
Tire Balance: If your tires aren’t balanced correctly, you could end up wearing out certain tires faster than others, causing them to lose air and forcing your engine to work harder. Get a check-up for your tires if you think yours are out of whack.
Conduct a seasonal check up: During the winter, your car could become bogged down with extra weight from snow chains, heavier tires, or other items. During the summer, you’ll probably be using your air conditioner nearly every day. Before each season, give your car a check up to unburden it of needless weight and to make sure the engine, A/C and other systems are in proper order.
-
Static-X
#653 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
I sad zato sto punis svaki 2 mjeseca auto, nama si doso prodavati folove kako skines dolar i po kad sipasgilbert wrote:Ja rekoh u najgorem slucaju 15 minuta znaci mecava vejea sve ravninom i opleti 65 po satu . 4/10 i 3/12 radno vrijeme.
Moje i suprugino auta oko 400 > milja po rezervaru a meni ode oko 300 milja mjesecno da odem i vratim se sa posla , supruzi mozda 270 milja .
Jedno 10 sati voznje od tebe .
A vecini nije tako, nazalost.
-
gilbert
#654 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
pa kad punim onda skinem 1.50$ koje dobijem od prodavnice . 
ja sam uvijek gledao koliko je od kuce do posla da nevozim puno gubitak vremena i gubitak para.
doduse nesipamo dok ne dodjemo na rezervu . tako da mogu do potpunosti iskoristiti onaj 1.20$ do 1.50$ po galonu .
ja sam uvijek gledao koliko je od kuce do posla da nevozim puno gubitak vremena i gubitak para.
doduse nesipamo dok ne dodjemo na rezervu . tako da mogu do potpunosti iskoristiti onaj 1.20$ do 1.50$ po galonu .
- ljubav_aha
#655 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
narode,pa to kad sve kuca pos'o ,pos'o kuca
idem kod raje ,cak u jednom smjeru pola sata ili 45 minuta voznje,izlazsci i hodanja jer imam grupe ,druzenja u vezi hobija
eh sad,radi benzina uskratiti sebi zivotna denvna zadovljstva,ne pada mi na pamet ,jedan je zivot
idem kod raje ,cak u jednom smjeru pola sata ili 45 minuta voznje,izlazsci i hodanja jer imam grupe ,druzenja u vezi hobija
eh sad,radi benzina uskratiti sebi zivotna denvna zadovljstva,ne pada mi na pamet ,jedan je zivot
- ljubav_aha
#656 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
da li je vaznija tezina praznog rezervoara ili maltretiranje masinegilbert wrote:pa kad punim onda skinem 1.50$ koje dobijem od prodavnice .
-
gilbert
#657 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
da me to pita bilo ko drugi pa de hajde ali ti .ljubav_aha wrote:da li je vaznija tezina praznog rezervoara ili maltretiranje masinegilbert wrote:pa kad punim onda skinem 1.50$ koje dobijem od prodavnice .
pa i avion nepuni dok neside na minimum .
-
gilbert
#658 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Na stranu to ali ovde se prica kako je skupo ici na posao.ljubav_aha wrote:narode,pa to kad sve kuca pos'o ,pos'o kuca![]()
![]()
- ljubav_aha
#660 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
avion se NIKAD ne stavlja na "starvation-mode" (nearly emtpy)gilbert wrote:da me to pita bilo ko drugi pa de hajde ali ti .ljubav_aha wrote: da li je vaznija tezina praznog rezervoara ili maltretiranje masine
pa i avion nepuni dok neside na minimum .
-
gilbert
#661 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
minimum ne starvation mode .
- ljubav_aha
#662 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
ma prica je s-krenula na kuca-pos'o pos'o kucagilbert wrote:Na stranu to ali ovde se prica kako je skupo ici na posao.ljubav_aha wrote:narode,pa to kad sve kuca pos'o ,pos'o kuca![]()
![]()
prosjecno,mi maerikanci potrosimo oko $ 1,500 godisnje za benzin, halal od mene
- ljubav_aha
#663 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
ahagilbert wrote:minimum ne starvation mode .
a u posebnim situacijama izbacivanje goriva je pozeljno
-
gilbert
#664 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Ma moze biti 7.00$ po galonu i opet cemo puniti i voziti , sjetim se uvijek Katrine i cijena i dalje se sipalo i vozilo .
pozar i prinudno sllijetanje.
- ljubav_aha
#665 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
i moli Boga da te vjetar ne odnese ,kako na auto-putu ,tako i na RNWgilbert wrote:Ma moze biti 7.00$ po galonu i opet cemo puniti i voziti , sjetim se uvijek Katrine i cijena i dalje se sipalo i vozilo .
-
gilbert
#666 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
ljubav_aha wrote:i moli Boga da te vjetar ne odnese ,kako na auto-putu ,tako i na RNWgilbert wrote:Ma moze biti 7.00$ po galonu i opet cemo puniti i voziti , sjetim se uvijek Katrine i cijena i dalje se sipalo i vozilo .
pozar i prinudno sllijetanje.![]()
malo teze sada ja sam vec objasnio da moze preci nekih 400> milja a ja predjem oko 300 mjesecno iduci na i sa posla i sada nije da sipam od prvog do prvog u mjesecu nego po potrebi .
- Ja_Ja
#667 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Kupio biciklo i polahko ga stavljam u upotrebu. Hebes ovu igru vise.
- ljubav_aha
#668 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
eh,ne moras na auto-putJa_Ja wrote:Kupio biciklo i polahko ga stavljam u upotrebu. Hebes ovu igru vise.
- luckylaka
#669 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Znas onu staru,,ne pije ko ima nego ko je naucio,,tako i gorivo ili $1 ili $4-5 ,za mene cijena ista sipam za $20 a pa mi svejednoJa_Ja wrote:Kupio biciklo i polahko ga stavljam u upotrebu. Hebes ovu igru vise.
-
Static-X
#670 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Naravno da hocemo jer moramo i da na $10 izadje.gilbert wrote:Ma moze biti 7.00$ po galonu i opet cemo puniti i voziti , sjetim se uvijek Katrine i cijena i dalje se sipalo i vozilo .
-
detroit-mercy
#671 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Da trosim toliko ja bi se sve nogom u strznjicu udaraoljubav_aha wrote:ma prica je s-krenula na kuca-pos'o pos'o kucagilbert wrote:Na stranu to ali ovde se prica kako je skupo ici na posao.ljubav_aha wrote:narode,pa to kad sve kuca pos'o ,pos'o kuca![]()
![]()
eh sad,radi benzina uskratiti sebi zivotna denvna zadovljstva,ne pada mi na pamet ,jedan je zivot![]()
prosjecno,mi maerikanci potrosimo oko $ 1,500 godisnje za benzin, halal od mene![]()
![]()
- ljubav_aha
#672 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
pa doticni prosjek je defitivno realandetroit-mercy wrote:Da trosim toliko ja bi se sve nogom u strznjicu udaraoljubav_aha wrote:
ma prica je s-krenula na kuca-pos'o pos'o kuca![]()
prosjecno,mi maerikanci potrosimo oko $ 1,500 godisnje za benzin, halal od mene![]()
![]()
. Pa to ti je u prosjeku $28 po sedmici
. Pomnozi sa dva pa ces onda dobiti prosjek
.
-
detroit-mercy
#673 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Zna moj novcanik je li realan ili nijeljubav_aha wrote:pa doticni prosjek je defitivno realandetroit-mercy wrote:Da trosim toliko ja bi se sve nogom u strznjicu udaraoljubav_aha wrote:
ma prica je s-krenula na kuca-pos'o pos'o kuca![]()
![]()
. Pa to ti je u prosjeku $28 po sedmici
. Pomnozi sa dva pa ces onda dobiti prosjek
.
- ljubav_aha
#674 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
hajd' ne kukaj 
-
cindrlimindrli
#675 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
A je tajne i mal` ne rekoh cega. Naspes deset galona i usparas dolar. Recimo da tako radis svake sedmice, godisnjegilbert wrote:Psss ne odaji im tajnu .ljubav_aha wrote:aaa ccc![]()
zar ne krostite karticu u marketu ,koja vam spusti cjenu snizenih prozvoda; ista kartica se skenira sa kredit/cekovnom karticom na benzinsjok pumpi ,koja dijeli ugovor sa maerktom,i tako automatski "skinete" 10 cents per gallon
usparas 52 dolara. Fakat usteda koja se primjeti na racunu u banci.