Imena u Bosni i Hercegovini

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
pure_love

#651 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by pure_love »

pa onda se prvo zapitaj zasto evropski krscani nose imena tipa veronica,alexandra,anna itd...
SenSen

#652 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by SenSen »

pure_love wrote:pa onda se prvo zapitaj zasto evropski krscani nose imena tipa veronica,alexandra,anna itd...
Jesu li to Biblijska imena? Stvarno nemam pojma o tome.. A i da jesu, zar moramo "mi" biti kao "oni"?
A1fa

#653 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by A1fa »

SenSen wrote:
pure_love wrote:pa onda se prvo zapitaj zasto evropski krscani nose imena tipa veronica,alexandra,anna itd...
Jesu li to Biblijska imena? Stvarno nemam pojma o tome.. A i da jesu, zar moramo "mi" biti kao "oni"?
Prije ce biti da su latinska i starogrcka :)
SenSen

#654 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by SenSen »

A1fa wrote:
SenSen wrote:
Prije ce biti da su latinska i starogrcka :)
Jao mene, jos ja volim Grcku mitologiju :-)

Izgleda da je @pure_love poenta u tome da "Evropski Kriscani" daju imena iz Evropske anticke historije?! Em aj rajt? :D

U tom slucaju se moze diskutovati o tome dali je Bosanskim Muslimanima "bliza" Evropska historija, ili historija i obicaji kontinenta na kojem se B&H ne nalazi (tj Azijskog), ali koji je imao uticaj na historijski razvoj zemlje.. Mislim da postoje argumenti za oba vidjenja. Ali meni se ipak cini logicnije da se djeci daju stara Slavenska imena, koja znace nesto na nasem jeziku (ako vec moram jedno prioritirati). Samo je problem to sto je u B&H nastupilo opste p*eseravanje oko toga "cije" je sta, od historijskih licnosti, imena, pa do rusevnog kokosinjca :roll:
pure_love

#655 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by pure_love »

SenSen,svako moze da daje imena koja mu se svidjaju,ja nesto ne volim slavenska i ne vidim zasto bi ih dao djetetu samo eto jer sam "slaven? :)

stvar je u tome da to jesu starogrcka i latinska imena,ali su se prosirila zajedno s krscanstvom.Prije krscanstva se slabo koji svedjanin(samo primjer,to vazi i za druge,i neevropske krscane) zvao Paul,Alexander a svedjanka Maria,Katarina(svaki narod je prije toga imao svoja tradicionalna imena).Zelim reci svaka religija se veze za neku kulturu,posto je Rimsko carstvo dominiralo krscanstvom u Evropi ono se i vezalo za krscanstvo te su se i davala njihova imena,tako isto muslimani vezu arape i osmanlije za islam,pa se vecinom daju arapska imena uz poneka turska i perzijska.Eto to je poenta,zbog toga se azijska filipino katolkinja zove Maria a evropska bosanska muslimanka Fatima :)
zonbirile

#656 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by zonbirile »

PRO testant wrote:
pure_love wrote:
NIN wrote:Reci za neko odredjeno ime da je muslimansko, kao sto je kod nas redovan slucaj, bilo bi kao reci za arapski, turski ili perzijski da su muslimanski jezici. Zamislite da cujete Brazilca kako kategoricno tvrdi da je portugalski ustvari katolicki jezik? Ili jednog Grka kako vam pokusava objasniti da je grcki iskljucivo pravoslavni jezik?

Dakle, sta su to imena?

ne mozes bas porediti skroz to,jer kod muslimana je Kuran objavljen na arapskom,to je jezik na koji molimo.U krscanstvu toga nema
Na žalost sa lingvističke strane NIN je u pravu.
Jezici nemaju religiski predznak i samim time imena kao izrazi koji proizilaze iz tog jezika nemaju religiski predznak.

Nisam ni ja do sad razmišljao o toj strani.
Ali mogu razumjeti šta NIN pokušava reći.
-------------------------------------------------------------
može li i ovako,jer nekima za sve moraš dati primjer iz života,ili narativni opis-reklamojoj nani jedna žena,a nena meni..
U zemljama Bliskog istoka sa izvornim jezicima i imenimas imaš i katolika i pravoslavaca,znači kriščana imenom Muhamed,Saladin i sl.Pa jednostavno ta imena su starija od islama,a nije bilo potrebe za diferencijom po svaku cijenu.
PRO testant

#657 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by PRO testant »

zonbirile wrote: -------------------------------------------------------------
može li i ovako,jer nekima za sve moraš dati primjer iz života,ili narativni opis-reklamojoj nani jedna žena,a nena meni..
U zemljama Bliskog istoka sa izvornim jezicima i imenimas imaš i katolika i pravoslavaca,znači kriščana imenom Muhamed,Saladin i sl.Pa jednostavno ta imena su starija od islama,a nije bilo potrebe za diferencijom po svaku cijenu.
Sama činjenica da je Muhamed dobio ime koje je dobio prije objave, naglašava to što ti iznosiš.
pure_love

#658 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by pure_love »

Muhamed je ime koje nije bilo poznato prije toga,radi se o tome da je Amina r.a sanjala ime Muhamed i zbog toga ga dala djetetu...neces naci ni jednog predislamskog arapa da se zvao Muhamed.Negdje sam citao hadis o tome kako je ona njemu dala do tada nepoznato ime

to nije slucaj s Omer,Hasan,osman itd...ali s Muhamed jeste

arapski krscani su se puno islamizovali zbog diktatura i sl u tim zemljama,,imali su oni prije svoja imena(nazalost izumrla)
pure_love

#659 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by pure_love »

u ostalom Muhamed a.s je bio ono sto bi danas nazvali agnostikom,ili ne bas tako ali eto uglavnom nikada nije pripadao "mainstream religiji" vec je imao svoje,i cesto isao na meditaciju i razmisljanje u pecinu Hira.Dakle moglo bi reci da je bio musliman i prije objave
vratnik

#660 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by vratnik »

qq majko... gdje dodjoh ikad na ovu temu..
zonbirile

#661 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by zonbirile »

pure_love wrote:Muhamed je ime koje nije bilo poznato prije toga,radi se o tome da je Amina r.a sanjala ime Muhamed i zbog toga ga dala djetetu...neces naci ni jednog predislamskog arapa da se zvao Muhamed.Negdje sam citao hadis o tome kako je ona njemu dala do tada nepoznato ime

to nije slucaj s Omer,Hasan,osman itd...ali s Muhamed jeste

arapski krscani su se puno islamizovali zbog diktatura i sl u tim zemljama,,imali su oni prije svoja imena(nazalost izumrla)
-------------------------------------------------------
baš kada se hoće nategnuti istna onda se nateže dok se ne ukaka.Koja su to njihova imena,bolan da znaš logiku,kada već ne znaš istoriju.Eto i da je tako onda logički slijed nije da su hriščani imali svoja imena,nego muhamedinci i hriščani su imali neka predislamska imena,pa su uzeli neka druga.Uostalom sam tvrdiš,nejse da su Omer,Hasan,Osman stara imena,znači i hriščanska,pa ko je koga tu tjero da mjenja imena.Tebi ova globalna promjena klime ne štima,ali na svakoj temi,ne znam,vrijeme je da uskoči neko drugi,pa da nateže tregere,ili istinu za "našu#stvar,a ti malo odmori.
vratnik

#662 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by vratnik »

Imena u BiH na podforumu religija... :-) koji jad, koji cemer...
SenSen

#663 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by SenSen »

pure_love wrote:SenSen,svako moze da daje imena koja mu se svidjaju,ja nesto ne volim slavenska i ne vidim zasto bi ih dao djetetu samo eto jer sam "slaven? :)

stvar je u tome da to jesu starogrcka i latinska imena,ali su se prosirila zajedno s krscanstvom.Prije krscanstva se slabo koji svedjanin(samo primjer,to vazi i za druge,i neevropske krscane) zvao Paul,Alexander a svedjanka Maria,Katarina(svaki narod je prije toga imao svoja tradicionalna imena).Zelim reci svaka religija se veze za neku kulturu,posto je Rimsko carstvo dominiralo krscanstvom u Evropi ono se i vezalo za krscanstvo te su se i davala njihova imena,tako isto muslimani vezu arape i osmanlije za islam,pa se vecinom daju arapska imena uz poneka turska i perzijska.Eto to je poenta,zbog toga se azijska filipino katolkinja zove Maria a evropska bosanska muslimanka Fatima :)
Sve sto si rekao je logicno, imena su cesto vezana uz tradiciju i religiju. Svako treba davati djeci imena koja im se svidjaju. Naravno u granicama razuma, da ne bude jos koja jadna Medjumudima :D

Samo sam htjela reci da mi nije logicno da se Bosanski Muslimani sve vise samovoljno distanciraju od izvornih Bosanskih i staroslavenskih imena, pa i od preislamske historije ovih predjela. Posto je i to dio njihove tradicije, i "pripada" i njima (djelimicno i meni :D ), a ne samo Bosanskim Kriscanima. Isto kao sto se u Svedskoj sve vise daju staronordijska imena, kao Saga i Björn, koja imaju znacenje na starom Nordijskom jeziku.. Sjoj kad' bi imala marku za svaki put kada sam pitala nekog od poznanika Muslimana otkud im ime koje su dali djetetu (nikada prije vidjeno u B&H), a doticni mi rekli "iz jedne knjige Arapskih imena"! Pa mogla bi otici na veceru u Pivnicu :D
NIN

#664 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by NIN »

pure_love wrote:Muhamed je ime koje nije bilo poznato prije toga,radi se o tome da je Amina r.a sanjala ime Muhamed i zbog toga ga dala djetetu...neces naci ni jednog predislamskog arapa da se zvao Muhamed.Negdje sam citao hadis o tome kako je ona njemu dala do tada nepoznato ime
The name "Muhammad" is reported to have occurred previously among the Arabs (e.g. Ibn Durayd, ed. Wustenfeld, 6 f.; Ibn Sa'd, i/1, 111 f.) and therefore need not be regarded as an epithet adopted later in life by the Prophet. It should be noted, however, that the brief section on such persons given by Ibn Sa'd has the heading, "Account of those who were named Muhammad in the days of the djahiliyya [q.v.] in the hope of being called to prophethood which had been predicted", which indicates the tendentious nature of some of these accounts. The fact that the sources say frequently that in his youth Muhammad was called Amin, a common Arab name meaning "faithful, trustworthy", suggests the possibility that this could have been his given name, a masculine form from the same root as his mother's name, Amina. The name Muhammada for women occurs several times in the Syrian Book of the Himyarites.

The Encyclopedia of Islam (New Edition), vol. 7 (1993), p. 361, in article "Muhammad" by "F. Buhl - [A.T. Welch]"

----------------

Kako se ono kaze: sto se babi snilo... :D
PRO testant

#665 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by PRO testant »

Ouch!!
zonbirile

#666 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by zonbirile »

pure_love wrote:u ostalom Muhamed a.s je bio ono sto bi danas nazvali agnostikom,ili ne bas tako ali eto uglavnom nikada nije pripadao "mainstream religiji" vec je imao svoje,i cesto isao na meditaciju i razmisljanje u pecinu Hira.Dakle moglo bi reci da je bio musliman i prije objave
------------------------------------------------
moj SKOJ-evac,mali si ti miš i za širenje laži,a po vjerskim pitanjima to je blasfemija,u zemljama o kojima ti maštaš,davno bi završio na trgu sa guzicom crvenom od 100-ne udaraca.Natpis komičan,ali autoritet ti odgovara da nisi za SKOJ IZ BiH.

Teolozi upozoravaju na poštivanje i drugih imena

Čak se i muslimanski teolozi ne uzbuđuju previše oko žene nemuslimanke koja je svojim učenicima dopustila da dječjoj igrački daju ime islamskog proroka. Jednoglasni su u tome da muslimani ne bi trebali to "časno ime" davati plišanim medvjedićima.

Ipak, upozoravaju da se na taj način ne bi trebalo koristiti samo ime Muhamed, za muslimane "prorok svih proroka", nego i imena nekih ranijih proroka, kao što su Abraham i Musa.

Drugo, slažu se da Muhamed, za razliku od Boga, nije sveto ime.

"Ime Muhamed samo po sebi nije sveto. Ono je poznato još iz predislamskog razdoblja", izjavio je Sheikh Abdul Majid Subh, profesor na utjecajnom Islamskom sveučilištu Al-Azhar u Kairu.

"Naposljetku, milijuni muslimana zovu se Muhamed iako se ne ponašaju u skladu s odgovornošću koje to ime nosi", ustvrdio je profesor.
vratnik

#667 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by vratnik »

sa samo ne razumijem zasto se vi obracate ovakvim licima s argumentima a njihov stav se najbolje ocituje u, citat: "je bio ono sto bi danas nazvali agnostikom,ili ne bas tako ali eto uglavnom nikada nije pripadao "mainstream religiji" vec je imao svoje
Stvarno ste neozbiljni.
SenSen

#668 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by SenSen »

vratnik wrote:sa samo ne razumijem zasto se vi obracate ovakvim licima s argumentima a njihov stav se najbolje ocituje u, citat: "je bio ono sto bi danas nazvali agnostikom,ili ne bas tako ali eto uglavnom nikada nije pripadao "mainstream religiji" vec je imao svoje
Stvarno ste neozbiljni.
Ne znam za ove druge, ali ja si dizem postcount :D

+1 :run:
vratnik

#669 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by vratnik »

je bio, ili ne bas tako, ali uglavnom. skoro pa mozda poprilicno. Tuga, kad malo bolje razmislim. :sad:
jedna

#670 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by jedna »

pure_love wrote:
Jazz_Junkie wrote:
pure_love wrote:u arapskom svijetu se imena dijela na "panarapska" "islamska" i "moderna"

van arapskog svijeta se sva ta imena smatraju islamskim medju nearapskim muslimanima
Mozda u Bosni, ali ne i medju Albancima, Turcima, Perzijcima, Pakistancima, Indonezanima itd.
pogledaj kako se zovu prosjecni turci,indonezani,pakistanci

albanci imaju svoja imena zato sto je enver hodza zabranjivao strana....svako ko ima preko 70 godina nosi tursko/arapsko ime,,samo omladina nosi imena tipa Ilir,Laureta,Xendresa itd
daj molim te, zar treba da nam neko zabranjuje/nameće koja ćemo imena davati djeci. neka svako da ono koje mu se sviđa. čemu dizanje tenzija?
BSn

#671 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by BSn »

Na ovom forumu svi prosipaju neki svoj liberalizam, otvoreni um i sl., a na ovoj temi se najbolje ocituje koliko je vecina zadojena svojom ideologijom (bilo da je rijec o komunizmu, nacionalizmu, ateizmu, ili religiji). Rijetki su spremni diskutovati o samoj temi, ali su zato svi spremni da namecu svoje misljenje, omalovazavaju tudje i njegovu ideologiju...

Ovi "slobodnog uma" vise ne osporavaju samo pravo da svome djetetu dadnes kakvo god ime hoces (pa makar ono bilo i na staroegipatskom), nego ismijavaju jezike. Kao, manje je vrijedno ime na arapskom, ili obratno manje je vrijedno i manje zvucno ime na bosanskom. Umjesto da velicamo ljepotu raznovrsnosti imena kod nas, mi po tome pljujemo i tezimo nametanju jednog trenda (bilo arapskog, bosanskog, ili zapadnjackog).

Jedni pljuju po Enver Hodzi sto je zabranio strana imena, a drugi ga iz istog razloga velicaju. Istovremeno, ni jedni ni drugi ne vide kroz taj primjer da je upravo kod nas najljepsa situacija, jer mi imamo i Tarika i Zvjezdana/Danicu, imamo i Nuru i Svjetlanu, i Zorana i Sabahudina...
pure_love

#672 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by pure_love »

The Encyclopedia of Islam (New Edition), vol. 7 (1993), p. 361, in article "Muhammad" by "F. Buhl - [A.T. Welch]"
nesto vise vjerujem starim dobrim muslimanskim hadisima :D

el emin je nadimak koji je imao zbog svoje dobrote ;)
SenSen

#673 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by SenSen »

BSn wrote:Na ovom forumu svi prosipaju neki svoj liberalizam, otvoreni um i sl., a na ovoj temi se najbolje ocituje koliko je vecina zadojena svojom ideologijom (bilo da je rijec o komunizmu, nacionalizmu, ateizmu, ili religiji). Rijetki su spremni diskutovati o samoj temi, ali su zato svi spremni da namecu svoje misljenje, omalovazavaju tudje i njegovu ideologiju...

Ovi "slobodnog uma" vise ne osporavaju samo pravo da svome djetetu dadnes kakvo god ime hoces (pa makar ono bilo i na staroegipatskom), nego ismijavaju jezike. Kao, manje je vrijedno ime na arapskom, ili obratno manje je vrijedno i manje zvucno ime na bosanskom. Umjesto da velicamo ljepotu raznovrsnosti imena kod nas, mi po tome pljujemo i tezimo nametanju jednog trenda (bilo arapskog, bosanskog, ili zapadnjackog).

Jedni pljuju po Enver Hodzi sto je zabranio strana imena, a drugi ga iz istog razloga velicaju. Istovremeno, ni jedni ni drugi ne vide kroz taj primjer da je upravo kod nas najljepsa situacija, jer mi imamo i Tarika i Zvjezdana/Danicu, imamo i Nuru i Svjetlanu, i Zorana i Sabahudina...
Ja stvarno ne razumijem kako si uspjeo ovu diskusiju da protumacis kao "ismijavanje", "osporavanje prava" itd?! Niko nije ni zucnuo o tome koja mena treba "zabraniti".. Po meni je svakom ljudskom bicu korisno da razmisli i analizira svoje i tudje motive. Umjesto da se donose vazne zivotne odluke na osnovu grupnog pripadanja i nekakvog osjecaja "ugrozenosti".. Osim toga moze se puno zakljuciti na osnovi drustvenih fenomena kao sto su trendovi u davanju imena (ili je samo slucajnost da je 90-ih rodjeno tako puno Slobodana?). Mislim da nam to govori o pravcu u kojem se krece drustvo, i o licnim stavovima gradjana..
Ma.Le.Na

#674 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Ma.Le.Na »

haj nek mi neko odgovori ako nije previse daleko od teme
zaista me zanima i cesto u drustvu ispadnem cudakinja
dakle u vezi muslimanskih imena

zar nije logicno da ako se kaze da djeci dajete lijepa imena...to znaci...da im je ZNACENJE lijepo..

dakle...lijepo ime moze biti i ZORA...ima lijepo znacenje na nasem jeziku

zar samo arapsko ime podpada pod muslimansko?

malo mi je ovo nelogicno...jer postoji toliko jezika
ja to nekako tumacim da djetetu treba dati ime koje ne nosi znacenje nekog bozanstva...ili je ruzno u znacenju ..pogrdno...

a sad na kojem je jeziku je sasvim nebitno...
vratnik

#675 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by vratnik »

Ma.Le.Na wrote:haj nek mi neko odgovori ako nije previse daleko od teme
zaista me zanima i cesto u drustvu ispadnem cudakinja
dakle u vezi muslimanskih imena

zar nije logicno da ako se kaze da djeci dajete lijepa imena...to znaci...da im je ZNACENJE lijepo..

dakle...lijepo ime moze biti i ZORA...ima lijepo znacenje na nasem jeziku

zar samo arapsko ime podpada pod muslimansko?

malo mi je ovo nelogicno...jer postoji toliko jezika
ja to nekako tumacim da djetetu treba dati ime koje ne nosi znacenje nekog bozanstva...ili je ruzno u znacenju ..pogrdno...

a sad na kojem je jeziku je sasvim nebitno...
konacno neko i o temi da progovori. Nema muslimanskih imena, imaju samo LIJEPA imena, bas kao sto si pravilno primjetila.
A to sto kod nas postoje luzeri koji bez religioznog ostaju bez ikakvog identiteta, pa pokusavaju na sve nacine biti sto muslimanskiji, to je neka nasa nesreca, ali proci ce i to, nadam se. Zato je bas tuga da je ovo postavljeno na religiju, ali sta ces, fali identiteta...
Post Reply