ASTRONOMIJA

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
cartman

#651 Re: ASTRONOMIJA

Post by cartman »

fascinantno!

suadfor

#652 Re: ASTRONOMIJA

Post by suadfor »

shin wrote:Sixty, jedan od najjacih kanala na youtubeu
Ne samo sixty nego skoro svi kanali koje brady radi

http://www.bradyharan.com/
miki.ba

#653 Re: ASTRONOMIJA

Post by miki.ba »

karanana

#654 Re: ASTRONOMIJA

Post by karanana »

kazu da je kosmos velicine nekih 13 milijardi svjetlosnih godina i da se siri.
moje pitanje je da li je kosmos velicine 13 milijardi svjetlosnih godina u svakom pravcu, da li se siri kao krug na sve strane?
da li je ustanovljeno gdje smo otprilike mi u tome krugu?
NIN

#655 Re: ASTRONOMIJA

Post by NIN »

karanana wrote:kazu da je kosmos velicine nekih 13 milijardi svjetlosnih godina i da se siri.
moje pitanje je da li je kosmos velicine 13 milijardi svjetlosnih godina u svakom pravcu, da li se siri kao krug na sve strane?
Zamisli balon sa iscrtanim tackama na njegovoj povrsini i pocnes ga puhati. U tom ce svaka tacka da se udaljava od svake druge bez da imamo neku centralnu. E tako ti je i kod naseg svemira - on se siri u svim pravcima i sva tijela koja su u njemu se udaljavaju jedna od drugih, osim ako nisu medjusobnom gravitacijom sprijecena.
aveos

#656 Re: ASTRONOMIJA

Post by aveos »

Evo jos jedno pitanje..kad nastupa onaj komet ISON sto ce bit vidljiv golom oku,valjda?
NIN

#657 Re: ASTRONOMIJA

Post by NIN »

aveos wrote:Evo jos jedno pitanje..kad nastupa onaj komet ISON sto ce bit vidljiv golom oku,valjda?
Ne znam za to. Jedino da proguglas.
shin

#658 Re: ASTRONOMIJA

Post by shin »

karanana wrote:kazu da je kosmos velicine nekih 13 milijardi svjetlosnih godina i da se siri.

Ne zna se za veličinu, samo se zna da je najdublje što mi možemo vidjeti cca. 13 milijardi godina u nazad. Gledanje u duboki svemir nas vodi u prošlost, dok nam ne pokazuje dimenzije svemira.
cartman

#659 Re: ASTRONOMIJA

Post by cartman »

aveos wrote:Evo jos jedno pitanje..kad nastupa onaj komet ISON sto ce bit vidljiv golom oku,valjda?
trenutno je negdje oko marsa na putu ka suncu, ako "prezivi" prolazak pored sunca ocekuju da bi trebala bit vidljiva krajem novembra. ako imas teleskop ili neki bolji dvogled mozes je vidit pored marsa.
SmokingMan

#660 Re: ASTRONOMIJA

Post by SmokingMan »

karanana wrote:Znaci samo nas milky way ima 300 milijardi sunaca kao ovo nase? Vau. Ove zvijezde koje mi vidimo po noci, jesu li to udaljena sunca?

Između 100-i 400 biliona zvjezda,kada vidim samo djelić nebesa,koja su ionako golema,shvatim da smo mi samo jedna čestica prašine u ovome turbolentom Univerzumu.
Image
NIN

#661 Re: ASTRONOMIJA

Post by NIN »

z1xter wrote:
karanana wrote:Znaci samo nas milky way ima 300 milijardi sunaca kao ovo nase? Vau. Ove zvijezde koje mi vidimo po noci, jesu li to udaljena sunca?

Između 100-i 400 biliona zvjezda,kada vidim samo djelić nebesa,koja su ionako golema,shvatim da smo mi samo jedna čestica prašine u ovome turbolentom Univerzumu.
Image
Ono sto golim okom mozemo vidjeti na nocnom nebu je nekih par hiljada zvijezda. I da, to su udaljena sunca, tj. nase Sunce je samo jedna osrednja zvijezda. Procjenjuje se da samo u nasoj galaksiji ima oko 200 milijardi zvijezda, dok u svemiru ima isto toliko galaksija!

S druge strane, planete su samo otpaci, prasina koja je ostala viska nakon formiranja zvijezde. Procjenjuje se da na planetarni sistem koji kruzi oko svoje maticne zvijezde otpada nekih 1% ukupne materije (zvijezda je sacinjena od 99%). A sto se tice naseg Sunca, ono je druga ili treca generacija zvijezda - prije naseg sunca postojala je zvijezda koja je zavrsila u eksploziji supernove u kojoj su se skuhali elementi koji obitavaju danas u nasem suncevom sistemu, od kisika kojeg udisemo do zlata koje nosimo na nasim prstima.
Rolo

#662 Re: ASTRONOMIJA

Post by Rolo »

Zna li neko postoje li neke nove pretpostavke oko budućnostu univerzuma, hoće li se nastaviti širiti u beskonačnost, ili će se počet vraćat nazad u gravitacijsku "crnu rupu"?
Možda je suviše banalno pitanje jer to niko ne može znati, ali me samo zanima jel ima nekih novih teorija?
NIN

#663 Re: ASTRONOMIJA

Post by NIN »

Rolo wrote:Zna li neko postoje li neke nove pretpostavke oko budućnostu univerzuma, hoće li se nastaviti širiti u beskonačnost, ili će se počet vraćat nazad u gravitacijsku "crnu rupu"?
Možda je suviše banalno pitanje jer to niko ne može znati, ali me samo zanima jel ima nekih novih teorija?
Za sada, vecina astrofizicara se slaze da ce se univerzum siriti zauvijek (odnos materije i tamne energije/materije).
SmokingMan

#664 Re: ASTRONOMIJA

Post by SmokingMan »

Rolo wrote:Zna li neko postoje li neke nove pretpostavke oko budućnostu univerzuma, hoće li se nastaviti širiti u beskonačnost, ili će se počet vraćat nazad u gravitacijsku "crnu rupu"?
Volim ovakve teme,zanimam se,uglavnom amaterski,za astonomiju,i uvjek ima onih koji znaju više od mene,Univerzum će se i dalje širiti sve do njegovom konačnog prestanka postojanja,jer kako je sve ovo nastalo iz jednog velikog praska,koji će i vjerovatno ostati zauvijek misterija za ljude,jer ovakvo uređeno stvaranje Univerzuma,nije samo puka slučajnost,stvaranje je ipak imalo neki svoj red i srhu.
Rolo

#665 Re: ASTRONOMIJA

Post by Rolo »

z1xter wrote:
Volim ovakve teme,zanimam se,uglavnom amaterski,za astonomiju,i uvjek ima onih koji znaju više od mene,Univerzum će se i dalje širiti sve do njegovom konačnog prestanka postojanja,jer kako je sve ovo nastalo iz jednog velikog praska,koji će i vjerovatno ostati zauvijek misterija za ljude,jer ovakvo uređeno stvaranje Univerzuma,nije samo puka slučajnost,stvaranje je ipak imalo neki svoj red i srhu.
I ja sam amater, a ovaj naučni pravac je predobar.
Moram priznat da si me malo zbunio sad. Ja sam mislio da je sve i nastalo zbog toga što nije bilo reda i savršenosti, jer da je bilo sve sa svrhom raspoređeno i bez ikakvog haosa, ne bi ništa gravitiralo prema svom centru, ne bi bilo galaksija itd.
Možeš li mi to malo bolje objasniti ako ti nije mrsko?
suadfor

#666 Re: ASTRONOMIJA

Post by suadfor »

hadzaj

#667 Re: ASTRONOMIJA

Post by hadzaj »

Za nekih desetak dana komet Ison bi trebao biti vidljiv golim okom...

Image

http://www.cometison2013.co.uk/perihelion-and-distance/
http://www.cometison2013.co.uk/interactive-model/
hadzaj

#668 Re: ASTRONOMIJA

Post by hadzaj »

Evo i programa za praćenje kometa Ison , Radi se o preciznom praćenju putanje komete ISON tokom meseca novembra. Sem toga, možete pratiti kretanje komete posmatrano sa Zemlje i to iz vašeg mesta posmatranja. Imajte na umu da je program moćniji nego što možda na prvi pogled pomislite. U njemu možete podešavati datum i čas posmatranja, možete kursorom menjati ugao posmatranja, a možete i uključivati / isključivati orbite, nazive planeta... uostalom videćete i sami.
Link programa : http://www.solarsystemscope.com/ison/
hadzaj

#669 Re: ASTRONOMIJA

Post by hadzaj »

Nešto nakon ponoći, drugog novembra, tačnije u 00:36:59 sati, iznad Sarajeva je u višestrukoj eksploziji, kroz atmosferu prodrlo meteoroidno tijelo čiji su djelovi mogli pasti na tlo kao meteoriti. Bosansko-hercegovačka meteorska mreža koju vode Astronomsko društvo Orion i Federalni hidrometeorološki zavod iz Sarajeva (kamere u Sarajevu, Gradačcu i Pelješcu) registrirala je upad bolida sa magnitudom iznad -9. Ovo je najsjajniji meteor-bolid koji je snimljen do sada tokom probnog rada BH meteorske mreže. Vatrena kugla uletjela je brzinom od oko 20 km/s i ugasila se na visini od oko 30 kilometra, što prema dosadašnjem iskustvu astronoma, znači da je eventualno moguć pad ovog tijela na površinu Zemlje. Prema preliminarnim proračunima Nedima Mujića iz Astronomskog društva Orion, mjesto pada bi mogla biti oblast u trouglu Zenica-Bugojno-Travnik. Meteoroidna tijela koja stignu ispod visine od tridesetak kilometara, daju nam šansu da ih pronađemo kao meteorite, naravno, ukoliko se potpuno ne raspadnu, što ovisi od njihovog sastava. Očekujemo moguće snimke hrvatske i italijanske meteorske mreže kako bi smo mogli tačnije locirati područje eventualnog pada meteorita.
hadzaj

#670 Re: ASTRONOMIJA

Post by hadzaj »

Ovde imate Stellarium odličan program za posmatranje noćnog neba
http://www.stellarium.org/bs/
Uputstvo kako napraviti update za trenutno aktualni komet ison , tako da znate trenutni položaj kometa ...
Atticus Finch

#671 Re: ASTRONOMIJA

Post by Atticus Finch »

bingov buraz

#672 Re: ASTRONOMIJA

Post by bingov buraz »

Izgleda da nije prezivio bliski kontakt sa suncem.
RIP ISON :mrgreen:
nostalgicar

#673 Re: ASTRONOMIJA

Post by nostalgicar »

bingov buraz wrote:Izgleda da nije prezivio bliski kontakt sa suncem.
RIP ISON :mrgreen:
ISON je prezivio i prosao je sunce,dakle na putu je prema zemlji !!!
nostalgicar

#674 Re: ASTRONOMIJA

Post by nostalgicar »

Image
nostalgicar

#675 Re: ASTRONOMIJA

Post by nostalgicar »

ISON dolazi sa juga pogledajte sta se sad vec desava

Image

http://www.emsc-csem.org/Earthquake/ear ... 69#summary

ISON sjaji jace nego kada je prilazio suncu !
https://www.youtube.com/watch?v=IjmahgVR9yw

Prasina koju ISON vuce za sobom !

https://www.youtube.com/watch?v=3je1AmFshYw
Post Reply