Evo da i ja javim kakvo je stanje kod nas, jer od posta u kojem sam pitala za Herceptin nisam imala snage da se vraćam na ovu temu.
Nadam se Orbit Girl da ti je tata nešto bolje.
Moja mama ide u ponedeljak na drugi ciklus hemoterapije. Prvi je podnijela jako dobro. Nije joj bilo muka, nije imala nikakvih problema. Osim što joj je kosa počela da opada, ali na kosu kao nešto što se obnavlja samo od sebe ni ne obraćamo pažnju. Radi sve što je radila i dok nije znala da ima rak. Hoda, izlazi, kuha, po kući se vrti, ide kod prijateljica i komšinica na kafu i čak nekako vidim da se više oko svega trudi nego kad je bila zdrava. Čak se malo i udebljala.
Ono što ona koristi kako bi ojačala organizam je sljedeće:
Za podizanje leukocita - kukuruz kuhani ili pečeni i voda u kojoj se kukuruz koristio
- kokice, ali ne one kupovne posoljene sa puterom, već obične (mogu se napraviti u mikrovalnoj kao i one kupovne - samo šaku kukuruza kokičara ubaciš u papirnu kesu, zatvoriš kesu, podesiš mikrovalnu na onoliko koliko podešavaš i kad praviš kupovne i evo super kokica za 3-4 minute)
- iz iskustva drugih pacijenata čuli smo da su dobri slanina, špek
- takođe kvasac svježi (po jedan komadić svaki dan)
- pileća supa (ali od domaćih pilića koji se hrane na prirodan način) - najteže za naći, ali nađe se
Takođe sok od mrkve, cvekle i jabuke u koji doda sok od limuna ili narandže ili grejpa da joj ubije okus cvekle, jer je baš ne voli tako sirovu. Ima i onaj kikiriki neslani, nezačinjeni, bez holesterola (GUD se zove) pa joj to sameljem pa uzme po kašikicu. Dala sam joj i kesu košpica od kajsija koje sam skupila ljetos pa nek ih tuca i pojede koju kad joj padne na pamet.
Od vitamina od ranije je uzimala C, B kompleks i folnu kiselinu, jer je oduvijek imala leukopeniju (nizak broj leukocita čak i kad je zdrava bila) pa je to samo nastavila dalje.
Uz ručak ponekad popije i čašu kupinova vina, dobro je za krvnu sliku.
Mljeveni lan i sikavica u jogurtu svako veče, za zaštitu jetre. To je dio biljne terapije koju je dobila prije mjesec i po i koju uzima uz svakodnevno (biljni sirupi i još neki čajevi). Ima tu tri vrste sirupa i dvije vrste čajeva, ne bih sada da reklamiram ovdje onoga od koga smo to nabavili, jer svakome nešto drugo odgovara i pomogne, pa da se ne razvija diskusija. Ali ako nekoga zanima može mi poslati pp pa ću odgovoriti.
Ta joj je terapija kao osnovna, nje se pridržava doslovno, svaki dan u određeno vrijeme uzima, a ovo sve ostalo što sam spomenula da uzima je "nadogradnja".
Uglavnom njoj je cijeli dan isprogramiran oko toga šta kada uzima

i kaže da će joj sve to početi na uši izlaziti, taman jedno pojede/popije vrijeme joj je za drugo, ali trenutno izgleda bolje i osjeća se jače nego što je bila kada je bila zdrava. Sama živi i za sada sve stigne sama, ja nisam ni jednom morala da spavam kod nje zato što joj je loše ili tako nešto. Uglavnom sam zadužena za nabavku ovih svih điđa koje konzumira, a oko svega ostalog ona se sama brine. Ne znam da li će tako ostati, ne razmišljam previše o tome, ako bude problem rješavaćemo ga kada dođe.
Ali je ne mogu sada da tvrdim da je ovo sve što ona uzima čudotvoirno i da to nju drži. Kao prvo ne znam kako će biti kada bude treći ili četvrti ciklus hemo (ima ih 6 ukupno i mada po jačini nisu baš udarna doza i relativno kratko traju ko zna kako će organizam da reaguje na svaku sljedeću)
A kao drugo - velika je razlika kada neko ovako na svojim nogama, bez nekih subjektivnih teškoća, relativno snažan i relativno dobrog stanja organizma ustanovi da ima rak, nego kada je neko npr. godinu dana bolestan pa polako kopni, pa doktori ne mogu da ustanove šta mu je i na kraju se ispostavi da ima rak. Pa dok dođe do operacije, pa terapije bilo koje klasične ili prirodne čovjek već oslabi pravo. A za svaku terapiju treba vremena da počne da djeluje.
Isto tako kod te alternativne terapije po ovom mom iskustvu sa mamom, vjerovatno treba nekako da se potrefi koja terapija odgovara kojem pacijentu. Ja sam dugo proučavala šta bi njoj moglo odgovarati s obzirom na njene navike. Pošto je već u nekoliko navrata (zbog razloga psihičke i emocionalne prirode) upadala u faze kada ništa nije jela i to joj je znalo jako oslabiti organizam, nisam mogla od nje da tražim da se npr. podvrgne nekoj alternativnoj metodi koja uključuje gladovanje ili samo sokove. Pa onda - ona je bivši zdravstveni radnik i kao takva ona zaista vjeruje i u klasičnu medicinu, a to je njeno tijelo i njena je odluka kako će se liječiti, tako da nisam mogla od nje da tražim ni da odustane od hemoterapije i klasičnog načina liječenja. Uglavnom sjele smo i porazgovarale o alternativnoj terapiji i odlučile šta će da uzima pored klasišnog načina liječenja, odlučile da nećemo skakati bezglavo sa jednog boljnog proizvoda na drugi i da ćemo se npr. držati jednog dok ne vidimo rezultate, pa ako ih ne bude tek onda ćemo preći na drugi.
A što se tiče klasičnog liječenja raka i toga da ona mora proći hemoterapije, zračenje, herceptin...o svemu tome razmišljamo kako šta dolazi. Npr. sada je prošla jedan ciklus hemo, pa smo to ostavili iza sebe, pa sada će još jedan, pa će i to proći...i nema razmišljanja o tome šta će biti kada se krene na zračenje i slično. Biće šta će biti, a mi možemo samo zajendo da radimo na tome da ona ojača između svakog tog ciklusa. Rak je za nas bolest koja osim tih zdravstvenih problema, izvlači na površinu i mnoge emocionalne stvari - razmišljam sve više o načinu na koji nas dvije komuniciramo, o ulogama koje svaka od nas ima u ovom procesu liječenja, o mnogo pitanja koja će doći na površinu ako se desi da liječenje ne krene u onom smjeru u kojem se mi nadamo da će krenuti. Mislim da je to aspekt koji se u našem zdravstvu zanemaruje. Kada je neko bolestan od tako teške bolesti onda je to problem u cjelini - problem i fizičkog i emocionalnog stanja.
Nadam se da će ovaj moj post pomoći nekome i izvinjavam se što je ovako dugačak.
Ali složena je stvar pa nisam mogla da budem kraća.