KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
NeyTheHa

#651 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by NeyTheHa »

marakes wrote:
Orbit_girl wrote:Mom ocu je dijagnosticiran karcinom pluca. Treba ici na hemoterapije u cilju eto produzenja zivota. Osim kaslja on nema nikakvih drugih problema. Juce je primio prvu hemoterapiju, odlicno podnio, niti mucnine, nicega, cak i manje kaslje. Da li tako treba biti ili ne, ne znam. Uglavnom, jeo normalno kao i do sada, sinoc dokasno sjedio napolju s nama, pricao, sasvim normalno. Danas druga terapija, valjda bude ok.

Pozz
A da pokusate sa onim lijekom Vidatox (ulje od škorpion sa Kube), koji se kupuje u Albaniji, a mislim da sada ima i na nasem trzistu.... znam osobu koja je sigurno izlijecila karcinom pluca ovim uljem (a doktor po struci). Vrijedi probat
Nisam sigurna da li se zove Vitadox, ali to ulje skorpiona se ima kupiti u Sarajevu, u istocnom dijelu tamo blizu robne kuce Tom, poliklinika (mislim da se zove Bioritam ili tako nesto, ali pronaci telefon, provjeriti u svakom slucaju), ima i apoteku u sklopu poliklinike, ali treba ponijeti nalaze jer prvo doktor pogleda nalaze da vidi da li je ok da se uzima taj lijek ili sta li vec, moj amizda je tamo uzeo sebi...

(ne kazem da valja ne valja niti ista, njemu se cini pomaze - 100 ljudi 100 reakcija na lijek, ali zlu ne trebalo ako kome treba da pronadje taj lijek...)
Sunčica09

#652 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Sunčica09 »

Dragi moji,

Čitam vaše postove i željela bih puno toga da vam kažem, sve što prenosite jedni drugima u nadi da možete pomoći na ovaj ili onaj način, radila sam i ja, hvatala se za slamku spasa ne bi li pomogla mojoj majci, ali eto, naša borba je prestala 23.08. kad nas je naša draga majčica napustila. Borim se sama sa sobom i kažem sebi da je tako bolje jer patnje kroz koje je prolazila prevazilazile su sve, molila sam Boga da je uzme, jer nije joj više bilo pomoći,doktori odradili svoje i poslali je kuci,kazu to je najhumanije, a mi smo se borili da joj olaksamo koliko je to bilo u nasoj moći. Sa pluća karcinom je metastazirao na glavu, te je mama imala i psihičkih smetnji,na kraju vise i nije mogla da govori,ali nas je prepoznavala do zadnjeg dana.Sjecam se kad smo sjedili oko nje u sobi i plakali,posljednje što je rekla bilo je " Nemojte djeco plakati,uradili smo sve što smo mogli,šta je tu je".. i jedino što joj je pričinjavalo sreću u tim zadnjim danima je bilo što su joj djeca na okupu.Jako mi je teško i znam da se neću lako oporaviti.
Jedno znam, i podvlačim, u našem slučaju, da mi je ova pamet bila prije 10 mjeseci nikad ne bih dozvolila da moja majka ode na hemoterapije koje su joj u potpunosti uništile organizam, a ništa, apsolutno ništa joj nisu pomogle, osim što je u potpunosti propala,organizam nije imao snage da se bori sa bolešću. Moje mišljenje je da za svaku bolest postoji lijek u prirodi. Nikome ne govorim šta bi i kako bi trebao. Probali smo i mi sve iz prirode i lijek Jove Andrića i sok od cvekle i bademe od kajsija i razno sjemenje samljeveno u kombinaciji sa voćem i ćurekotovo ulje, ali sve, na žalost uzalud, jer poslije hemoterapije mami nije bilo oporavka, potpuno joj uništila organizam a na bolest uopšte nije reagovala.
Eto dragi moji, mi nismo imali pozitivan ishod sa HT, a i toliko je različitih oblika karcinoma, da covjek ne može biti najpametniji.Jako je teško donositi odluke kad je život tvog najdražeg u pitanju. Meni ostaje da se nosim sa svojom tugom jer mi majka mnogo, mnogo nedostaje. Svima vama želim dobro zdravlje i još jedno, učinite sve što je u vašoj moći da pomognete svojim oboljelim, pružite im maximalnu podršku i ljubav, volite ih, mazite i pazite. Ja sam sve to činila za svoju majku, ali bih dala sve za bar još jedan tren sa njom, još jedan zagrljaj i da me još jednom nježno pomiluje rukom po kosi i spusti nježni poljubac, jer samo majka je iskreni prijatelj, anđeo čuvar!
Budite jaki i ne posustajte u svojoj borbi! Srdačno vas pozdravljam!
Orbit_girl

#653 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Orbit_girl »

Sunčica09 wrote:Dragi moji,

Čitam vaše postove i željela bih puno toga da vam kažem, sve što prenosite jedni drugima u nadi da možete pomoći na ovaj ili onaj način, radila sam i ja, hvatala se za slamku spasa ne bi li pomogla mojoj majci, ali eto, naša borba je prestala 23.08. kad nas je naša draga majčica napustila. Borim se sama sa sobom i kažem sebi da je tako bolje jer patnje kroz koje je prolazila prevazilazile su sve, molila sam Boga da je uzme, jer nije joj više bilo pomoći,doktori odradili svoje i poslali je kuci,kazu to je najhumanije, a mi smo se borili da joj olaksamo koliko je to bilo u nasoj moći. Sa pluća karcinom je metastazirao na glavu, te je mama imala i psihičkih smetnji,na kraju vise i nije mogla da govori,ali nas je prepoznavala do zadnjeg dana.Sjecam se kad smo sjedili oko nje u sobi i plakali,posljednje što je rekla bilo je " Nemojte djeco plakati,uradili smo sve što smo mogli,šta je tu je".. i jedino što joj je pričinjavalo sreću u tim zadnjim danima je bilo što su joj djeca na okupu.Jako mi je teško i znam da se neću lako oporaviti.
Jedno znam, i podvlačim, u našem slučaju, da mi je ova pamet bila prije 10 mjeseci nikad ne bih dozvolila da moja majka ode na hemoterapije koje su joj u potpunosti uništile organizam, a ništa, apsolutno ništa joj nisu pomogle, osim što je u potpunosti propala,organizam nije imao snage da se bori sa bolešću. Moje mišljenje je da za svaku bolest postoji lijek u prirodi. Nikome ne govorim šta bi i kako bi trebao. Probali smo i mi sve iz prirode i lijek Jove Andrića i sok od cvekle i bademe od kajsija i razno sjemenje samljeveno u kombinaciji sa voćem i ćurekotovo ulje, ali sve, na žalost uzalud, jer poslije hemoterapije mami nije bilo oporavka, potpuno joj uništila organizam a na bolest uopšte nije reagovala.
Eto dragi moji, mi nismo imali pozitivan ishod sa HT, a i toliko je različitih oblika karcinoma, da covjek ne može biti najpametniji.Jako je teško donositi odluke kad je život tvog najdražeg u pitanju. Meni ostaje da se nosim sa svojom tugom jer mi majka mnogo, mnogo nedostaje. Svima vama želim dobro zdravlje i još jedno, učinite sve što je u vašoj moći da pomognete svojim oboljelim, pružite im maximalnu podršku i ljubav, volite ih, mazite i pazite. Ja sam sve to činila za svoju majku, ali bih dala sve za bar još jedan tren sa njom, još jedan zagrljaj i da me još jednom nježno pomiluje rukom po kosi i spusti nježni poljubac, jer samo majka je iskreni prijatelj, anđeo čuvar!
Budite jaki i ne posustajte u svojoj borbi! Srdačno vas pozdravljam!
Zao mi je Suncice :( :(
Orbit_girl

#654 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Orbit_girl »

.
Last edited by Orbit_girl on 19/09/2012 16:35, edited 1 time in total.
nova_korisnica

#655 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by nova_korisnica »

Orbit_girl wrote:Palijativno zracenje, sta, kako?
Ne kontam bas pitanje...ali palijativno uopsteno znaci da nije namjenjeno izlijecenju vec kako kazu "produzivanje zivota"...u principu treba da ublazi negativne efekte tumora/oboljenja jer ne postoji mogucnost lijecenja...

Ne znam za vas ljudi kako se nosite stim, ali ja sam trenutno jako losa...mama mi nije bas dobro i nalazi joj nisu najbolji...prosla je godina dana od kako su joj dijagnosticirali karcinom i imala je period kada se tumor smanjio i stanje bilo stvaro dobro...zadnjih par mjeseci ide na gore...tako se bojim perioda koji dolazi :( najgore je sto ne mogu ni da je vidim...ona je u bih, ja u de...a ne mogu sad letjeti, trudna sam i nije mi bas preporucljivo...svaki dan smo na skypeu...to mi jedino preostaje...
Znam da vam je tesko gledati vase najblize kako se pate, ali ste barem uz njih....
Orbit_girl

#656 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Orbit_girl »

nova_korisnica wrote:
Orbit_girl wrote:Palijativno zracenje, sta, kako?
Ne kontam bas pitanje...ali palijativno uopsteno znaci da nije namjenjeno izlijecenju vec kako kazu "produzivanje zivota"...u principu treba da ublazi negativne efekte tumora/oboljenja jer ne postoji mogucnost lijecenja...

Ne znam za vas ljudi kako se nosite stim, ali ja sam trenutno jako losa...mama mi nije bas dobro i nalazi joj nisu najbolji...prosla je godina dana od kako su joj dijagnosticirali karcinom i imala je period kada se tumor smanjio i stanje bilo stvaro dobro...zadnjih par mjeseci ide na gore...tako se bojim perioda koji dolazi :( najgore je sto ne mogu ni da je vidim...ona je u bih, ja u de...a ne mogu sad letjeti, trudna sam i nije mi bas preporucljivo...svaki dan smo na skypeu...to mi jedino preostaje...
Znam da vam je tesko gledati vase najblize kako se pate, ali ste barem uz njih....
Ni sama ne znam vise kako se nositi s tim... Otac je danas zavrsio s drugim ciklusom hemoterapije, ne jede, izgubio je apetit. nadam se da ce vec sutra moci da jede da poboljsamo krv nakon hemoterapije jer mora vaditi nalaze poslije toga... CT snimak pokazao da se tumor smanjio ali i da se prosirio na dusnik, poslali su ga na palijativno zracenje... ali on nema problema s gutanjem, govorom niti bilo cime... Ja se nadam boljem, sve je u Bozijim rukama...
Ne daj se, pozz i sretno!
Sunčica09

#657 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Sunčica09 »

Hvala Orbit_girl!

Palijativno znači olakšavanje tegoba, olakšavanje bolova. U potpunosti te razumijem, kroz sve sam prošla, ali moraš naći snage da pomogneš ocu koliko je god to u tvojoj mogućnosti. Moraš biti jaka, ja znam da je teško, borila sam se do zadnjeg dana skupa sa mojom majkom. Podiži ocu imunitet svim raspoloživim sredstvima, sto više voća i povrća,sok od cvekle ( 1 kg cvekle, 1 kg jabuka, 1 kg limuna i 2-3 kašike meda), strašno dobar za krv, a imaju i tablete u apoteci, sad se ne mogu sjetiti naziva, moja je mama pila i poboljšale su joj krv, koštaju oko 11 KM a imaju i ampule Tothema, malo ružne za piti, sjećam se kako se moja majčica mrštila dok ih je pila :(
Budi snažna za svog oca, ohrabruj ga, njemu je sad potrebna tvoja maximalna podrška, on ne smije osjetiti tvoj strah. Vjeruj mi ja sam svoje suze i strah progutala na samom početku. Nismo posustajali do samoga kraja, jer jednostavno tako mora. Drži se i budi jaka! Ako ti treba još neki savjet slobodno piši!
Veliki pozdrav!
Orbit_girl

#658 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Orbit_girl »

Sunčica09 wrote:Hvala Orbit_girl!

Palijativno znači olakšavanje tegoba, olakšavanje bolova. U potpunosti te razumijem, kroz sve sam prošla, ali moraš naći snage da pomogneš ocu koliko je god to u tvojoj mogućnosti. Moraš biti jaka, ja znam da je teško, borila sam se do zadnjeg dana skupa sa mojom majkom. Podiži ocu imunitet svim raspoloživim sredstvima, sto više voća i povrća,sok od cvekle ( 1 kg cvekle, 1 kg jabuka, 1 kg limuna i 2-3 kašike meda), strašno dobar za krv, a imaju i tablete u apoteci, sad se ne mogu sjetiti naziva, moja je mama pila i poboljšale su joj krv, koštaju oko 11 KM a imaju i ampule Tothema, malo ružne za piti, sjećam se kako se moja majčica mrštila dok ih je pila :(
Budi snažna za svog oca, ohrabruj ga, njemu je sad potrebna tvoja maximalna podrška, on ne smije osjetiti tvoj strah. Vjeruj mi ja sam svoje suze i strah progutala na samom početku. Nismo posustajali do samoga kraja, jer jednostavno tako mora. Drži se i budi jaka! Ako ti treba još neki savjet slobodno piši!
Veliki pozdrav!
Hvala ti, evo bas se spremam da mu napravim taj sok od cvekle. Naravno, tu sam uvijek, informisem se, citam, spremam cajeve, sokove sve za sto cujem da je dobro za krv... Hvala ti jos jednom...
Sunčica09

#659 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Sunčica09 »

Orbit_girl, zaboravila sam da navedem da ide i 1 kg mrkve u ovaj sok. Eto, poslije svega neke stvari ti i izlape iako sam spremala ovaj sok nebrojeno mnogo puta. Sve možeš da izerendaš pa procijediš, ili u sokovnik i na kraju ne moraš se u potpunosti pridržavati tih mjera, ja sam mami smanjila med jer nije mogla da pije preslatko,a ti možeš staviti i više, znači prilagodi svom ocu onako kako ce ga on najbolje popiti, ionako je sve prirodno i ništa ne možeš predozirati ili pogriješiti.
Pozdrav draga! Držite se!
Narya

#660 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Narya »

Evo da i ja javim kakvo je stanje kod nas, jer od posta u kojem sam pitala za Herceptin nisam imala snage da se vraćam na ovu temu.

Nadam se Orbit Girl da ti je tata nešto bolje.

Moja mama ide u ponedeljak na drugi ciklus hemoterapije. Prvi je podnijela jako dobro. Nije joj bilo muka, nije imala nikakvih problema. Osim što joj je kosa počela da opada, ali na kosu kao nešto što se obnavlja samo od sebe ni ne obraćamo pažnju. Radi sve što je radila i dok nije znala da ima rak. Hoda, izlazi, kuha, po kući se vrti, ide kod prijateljica i komšinica na kafu i čak nekako vidim da se više oko svega trudi nego kad je bila zdrava. Čak se malo i udebljala.

Ono što ona koristi kako bi ojačala organizam je sljedeće:

Za podizanje leukocita - kukuruz kuhani ili pečeni i voda u kojoj se kukuruz koristio
- kokice, ali ne one kupovne posoljene sa puterom, već obične (mogu se napraviti u mikrovalnoj kao i one kupovne - samo šaku kukuruza kokičara ubaciš u papirnu kesu, zatvoriš kesu, podesiš mikrovalnu na onoliko koliko podešavaš i kad praviš kupovne i evo super kokica za 3-4 minute)
- iz iskustva drugih pacijenata čuli smo da su dobri slanina, špek
- takođe kvasac svježi (po jedan komadić svaki dan)
- pileća supa (ali od domaćih pilića koji se hrane na prirodan način) - najteže za naći, ali nađe se

Takođe sok od mrkve, cvekle i jabuke u koji doda sok od limuna ili narandže ili grejpa da joj ubije okus cvekle, jer je baš ne voli tako sirovu. Ima i onaj kikiriki neslani, nezačinjeni, bez holesterola (GUD se zove) pa joj to sameljem pa uzme po kašikicu. Dala sam joj i kesu košpica od kajsija koje sam skupila ljetos pa nek ih tuca i pojede koju kad joj padne na pamet.

Od vitamina od ranije je uzimala C, B kompleks i folnu kiselinu, jer je oduvijek imala leukopeniju (nizak broj leukocita čak i kad je zdrava bila) pa je to samo nastavila dalje.

Uz ručak ponekad popije i čašu kupinova vina, dobro je za krvnu sliku.

Mljeveni lan i sikavica u jogurtu svako veče, za zaštitu jetre. To je dio biljne terapije koju je dobila prije mjesec i po i koju uzima uz svakodnevno (biljni sirupi i još neki čajevi). Ima tu tri vrste sirupa i dvije vrste čajeva, ne bih sada da reklamiram ovdje onoga od koga smo to nabavili, jer svakome nešto drugo odgovara i pomogne, pa da se ne razvija diskusija. Ali ako nekoga zanima može mi poslati pp pa ću odgovoriti.
Ta joj je terapija kao osnovna, nje se pridržava doslovno, svaki dan u određeno vrijeme uzima, a ovo sve ostalo što sam spomenula da uzima je "nadogradnja".

Uglavnom njoj je cijeli dan isprogramiran oko toga šta kada uzima :) i kaže da će joj sve to početi na uši izlaziti, taman jedno pojede/popije vrijeme joj je za drugo, ali trenutno izgleda bolje i osjeća se jače nego što je bila kada je bila zdrava. Sama živi i za sada sve stigne sama, ja nisam ni jednom morala da spavam kod nje zato što joj je loše ili tako nešto. Uglavnom sam zadužena za nabavku ovih svih điđa koje konzumira, a oko svega ostalog ona se sama brine. Ne znam da li će tako ostati, ne razmišljam previše o tome, ako bude problem rješavaćemo ga kada dođe.

Ali je ne mogu sada da tvrdim da je ovo sve što ona uzima čudotvoirno i da to nju drži. Kao prvo ne znam kako će biti kada bude treći ili četvrti ciklus hemo (ima ih 6 ukupno i mada po jačini nisu baš udarna doza i relativno kratko traju ko zna kako će organizam da reaguje na svaku sljedeću)

A kao drugo - velika je razlika kada neko ovako na svojim nogama, bez nekih subjektivnih teškoća, relativno snažan i relativno dobrog stanja organizma ustanovi da ima rak, nego kada je neko npr. godinu dana bolestan pa polako kopni, pa doktori ne mogu da ustanove šta mu je i na kraju se ispostavi da ima rak. Pa dok dođe do operacije, pa terapije bilo koje klasične ili prirodne čovjek već oslabi pravo. A za svaku terapiju treba vremena da počne da djeluje.

Isto tako kod te alternativne terapije po ovom mom iskustvu sa mamom, vjerovatno treba nekako da se potrefi koja terapija odgovara kojem pacijentu. Ja sam dugo proučavala šta bi njoj moglo odgovarati s obzirom na njene navike. Pošto je već u nekoliko navrata (zbog razloga psihičke i emocionalne prirode) upadala u faze kada ništa nije jela i to joj je znalo jako oslabiti organizam, nisam mogla od nje da tražim da se npr. podvrgne nekoj alternativnoj metodi koja uključuje gladovanje ili samo sokove. Pa onda - ona je bivši zdravstveni radnik i kao takva ona zaista vjeruje i u klasičnu medicinu, a to je njeno tijelo i njena je odluka kako će se liječiti, tako da nisam mogla od nje da tražim ni da odustane od hemoterapije i klasičnog načina liječenja. Uglavnom sjele smo i porazgovarale o alternativnoj terapiji i odlučile šta će da uzima pored klasišnog načina liječenja, odlučile da nećemo skakati bezglavo sa jednog boljnog proizvoda na drugi i da ćemo se npr. držati jednog dok ne vidimo rezultate, pa ako ih ne bude tek onda ćemo preći na drugi.

A što se tiče klasičnog liječenja raka i toga da ona mora proći hemoterapije, zračenje, herceptin...o svemu tome razmišljamo kako šta dolazi. Npr. sada je prošla jedan ciklus hemo, pa smo to ostavili iza sebe, pa sada će još jedan, pa će i to proći...i nema razmišljanja o tome šta će biti kada se krene na zračenje i slično. Biće šta će biti, a mi možemo samo zajendo da radimo na tome da ona ojača između svakog tog ciklusa. Rak je za nas bolest koja osim tih zdravstvenih problema, izvlači na površinu i mnoge emocionalne stvari - razmišljam sve više o načinu na koji nas dvije komuniciramo, o ulogama koje svaka od nas ima u ovom procesu liječenja, o mnogo pitanja koja će doći na površinu ako se desi da liječenje ne krene u onom smjeru u kojem se mi nadamo da će krenuti. Mislim da je to aspekt koji se u našem zdravstvu zanemaruje. Kada je neko bolestan od tako teške bolesti onda je to problem u cjelini - problem i fizičkog i emocionalnog stanja.

Nadam se da će ovaj moj post pomoći nekome i izvinjavam se što je ovako dugačak.
Ali složena je stvar pa nisam mogla da budem kraća.
Orbit_girl

#661 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Orbit_girl »

Narya wrote:Evo da i ja javim kakvo je stanje kod nas, jer od posta u kojem sam pitala za Herceptin nisam imala snage da se vraćam na ovu temu.

Nadam se Orbit Girl da ti je tata nešto bolje.

Moja mama ide u ponedeljak na drugi ciklus hemoterapije. Prvi je podnijela jako dobro. Nije joj bilo muka, nije imala nikakvih problema. Osim što joj je kosa počela da opada, ali na kosu kao nešto što se obnavlja samo od sebe ni ne obraćamo pažnju. Radi sve što je radila i dok nije znala da ima rak. Hoda, izlazi, kuha, po kući se vrti, ide kod prijateljica i komšinica na kafu i čak nekako vidim da se više oko svega trudi nego kad je bila zdrava. Čak se malo i udebljala.

Ono što ona koristi kako bi ojačala organizam je sljedeće:

Za podizanje leukocita - kukuruz kuhani ili pečeni i voda u kojoj se kukuruz koristio
- kokice, ali ne one kupovne posoljene sa puterom, već obične (mogu se napraviti u mikrovalnoj kao i one kupovne - samo šaku kukuruza kokičara ubaciš u papirnu kesu, zatvoriš kesu, podesiš mikrovalnu na onoliko koliko podešavaš i kad praviš kupovne i evo super kokica za 3-4 minute)
- iz iskustva drugih pacijenata čuli smo da su dobri slanina, špek
- takođe kvasac svježi (po jedan komadić svaki dan)
- pileća supa (ali od domaćih pilića koji se hrane na prirodan način) - najteže za naći, ali nađe se

Takođe sok od mrkve, cvekle i jabuke u koji doda sok od limuna ili narandže ili grejpa da joj ubije okus cvekle, jer je baš ne voli tako sirovu. Ima i onaj kikiriki neslani, nezačinjeni, bez holesterola (GUD se zove) pa joj to sameljem pa uzme po kašikicu. Dala sam joj i kesu košpica od kajsija koje sam skupila ljetos pa nek ih tuca i pojede koju kad joj padne na pamet.

Od vitamina od ranije je uzimala C, B kompleks i folnu kiselinu, jer je oduvijek imala leukopeniju (nizak broj leukocita čak i kad je zdrava bila) pa je to samo nastavila dalje.

Uz ručak ponekad popije i čašu kupinova vina, dobro je za krvnu sliku.

Mljeveni lan i sikavica u jogurtu svako veče, za zaštitu jetre. To je dio biljne terapije koju je dobila prije mjesec i po i koju uzima uz svakodnevno (biljni sirupi i još neki čajevi). Ima tu tri vrste sirupa i dvije vrste čajeva, ne bih sada da reklamiram ovdje onoga od koga smo to nabavili, jer svakome nešto drugo odgovara i pomogne, pa da se ne razvija diskusija. Ali ako nekoga zanima može mi poslati pp pa ću odgovoriti.
Ta joj je terapija kao osnovna, nje se pridržava doslovno, svaki dan u određeno vrijeme uzima, a ovo sve ostalo što sam spomenula da uzima je "nadogradnja".

Uglavnom njoj je cijeli dan isprogramiran oko toga šta kada uzima :) i kaže da će joj sve to početi na uši izlaziti, taman jedno pojede/popije vrijeme joj je za drugo, ali trenutno izgleda bolje i osjeća se jače nego što je bila kada je bila zdrava. Sama živi i za sada sve stigne sama, ja nisam ni jednom morala da spavam kod nje zato što joj je loše ili tako nešto. Uglavnom sam zadužena za nabavku ovih svih điđa koje konzumira, a oko svega ostalog ona se sama brine. Ne znam da li će tako ostati, ne razmišljam previše o tome, ako bude problem rješavaćemo ga kada dođe.

Ali je ne mogu sada da tvrdim da je ovo sve što ona uzima čudotvoirno i da to nju drži. Kao prvo ne znam kako će biti kada bude treći ili četvrti ciklus hemo (ima ih 6 ukupno i mada po jačini nisu baš udarna doza i relativno kratko traju ko zna kako će organizam da reaguje na svaku sljedeću)

A kao drugo - velika je razlika kada neko ovako na svojim nogama, bez nekih subjektivnih teškoća, relativno snažan i relativno dobrog stanja organizma ustanovi da ima rak, nego kada je neko npr. godinu dana bolestan pa polako kopni, pa doktori ne mogu da ustanove šta mu je i na kraju se ispostavi da ima rak. Pa dok dođe do operacije, pa terapije bilo koje klasične ili prirodne čovjek već oslabi pravo. A za svaku terapiju treba vremena da počne da djeluje.

Isto tako kod te alternativne terapije po ovom mom iskustvu sa mamom, vjerovatno treba nekako da se potrefi koja terapija odgovara kojem pacijentu. Ja sam dugo proučavala šta bi njoj moglo odgovarati s obzirom na njene navike. Pošto je već u nekoliko navrata (zbog razloga psihičke i emocionalne prirode) upadala u faze kada ništa nije jela i to joj je znalo jako oslabiti organizam, nisam mogla od nje da tražim da se npr. podvrgne nekoj alternativnoj metodi koja uključuje gladovanje ili samo sokove. Pa onda - ona je bivši zdravstveni radnik i kao takva ona zaista vjeruje i u klasičnu medicinu, a to je njeno tijelo i njena je odluka kako će se liječiti, tako da nisam mogla od nje da tražim ni da odustane od hemoterapije i klasičnog načina liječenja. Uglavnom sjele smo i porazgovarale o alternativnoj terapiji i odlučile šta će da uzima pored klasišnog načina liječenja, odlučile da nećemo skakati bezglavo sa jednog boljnog proizvoda na drugi i da ćemo se npr. držati jednog dok ne vidimo rezultate, pa ako ih ne bude tek onda ćemo preći na drugi.

A što se tiče klasičnog liječenja raka i toga da ona mora proći hemoterapije, zračenje, herceptin...o svemu tome razmišljamo kako šta dolazi. Npr. sada je prošla jedan ciklus hemo, pa smo to ostavili iza sebe, pa sada će još jedan, pa će i to proći...i nema razmišljanja o tome šta će biti kada se krene na zračenje i slično. Biće šta će biti, a mi možemo samo zajendo da radimo na tome da ona ojača između svakog tog ciklusa. Rak je za nas bolest koja osim tih zdravstvenih problema, izvlači na površinu i mnoge emocionalne stvari - razmišljam sve više o načinu na koji nas dvije komuniciramo, o ulogama koje svaka od nas ima u ovom procesu liječenja, o mnogo pitanja koja će doći na površinu ako se desi da liječenje ne krene u onom smjeru u kojem se mi nadamo da će krenuti. Mislim da je to aspekt koji se u našem zdravstvu zanemaruje. Kada je neko bolestan od tako teške bolesti onda je to problem u cjelini - problem i fizičkog i emocionalnog stanja.

Nadam se da će ovaj moj post pomoći nekome i izvinjavam se što je ovako dugačak.
Ali složena je stvar pa nisam mogla da budem kraća.
Hvala ti, otac je isto, sto je u jednu ruku i dobro, nije doslo do pogorsanja njegovog stanja. Udebljao se malo, kosa je naravno opala poslije prvog ciklusa HT. Primio je i drugi ciklus HT, relativno dobro podnio, malo mucnine, povracanja ali nista strasno, s tim sto mu je krvna slika losija nego nakon prve HT, ali to se da srediti... U medjuvremenu, prehladio se, snimao pluca, ta mrlja se smanjila sto je i CT snimak pokazao :)
Ove sedmice je krenuo na treci ciklus HT, primio jednu dozu i nakon toga mu dali kapsule Vepesid i Kytril da popije...
Apetit mu je dobar, jede bas fino, isto kao do sada... Mada, smanjio je sok od cvekle i popije malo caja dnevno, za razliku kako je pio do sada kako je krenuo na HT, nece vise, tvrdoglav je covjek do bola :x
Ceka zracenje... Samo pozitiva... Pozz i sretno svima :)
nova_korisnica

#662 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by nova_korisnica »

Uvijek gledajte da se krecu, da hodaju setaju, sta god....nazalost, kod mnogih se formira tromb koji moze biti fatalan...treba odmora nakon terapije..dan-dva zavisi, ali nakon toga uvijek pokusajte da ih animirate na neke setnje i sl...moja rodica (karcinom dojke) je ustvari na kraju podlegla trombu, a ne samoj bolesti :(
Mustafapasa

#663 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Mustafapasa »

@suncica - potpisujem u potpunosti onaj dio za HT...

kako navedoh u nekim prethodnim postovima, danasnja medicina nije pretjerano napredovala na ovom polju, i dalje su 3 iste konvencionalne metode lijecenja koje su po pacijente teske i mukotrpne, bez pretjeranih garancija u izljecenje.
Ipak, iako nemam direktnog dodira s ovom temom, informisem se svako malo, pa bih da podjelim neka svoja posljednja saznanja:
- nedavno sam kupio knjigu koja me odusevila, puna je logike objasnjenja oko nastanka bolesti kao i nacina i metode lijecenja. Jednostavna je za citanje i mogu je svakome ustupiti na kopiranje (Sarajevo-dovoljno mi se javiti na PP da dogovorimo).

http://www.euromarket.rs/katalog/knjige ... -raka.html

Poenta price je detoksikacija organizma uz jacanje imuniteta koji se jedini moze nositi s bolescu i eventualno je pobjediti. Jedino ciscenje organizma od toksina koji su se unijeli u isti (koji su uveliko doprinjeli) kroz dugi niz godina s jacanjem imuniteta daje sansu za izljecenje. Svaki organizam u sebi ima kancerogene celije koje imunitet odrzava na niskom nivou. Uslijed gomilanja toksina, lose ishrane nastaje bolest koja se zaljepi na najslabijem organu (kod pusaca pluca, usne itd). Jedino imunoloski sistem to moze vratiti u normalu, ali istom treba adekvatan tretman koji je opisan u ovoj knjizi. Prica je dakle fokusirana na eliminisanju uzroka koji je doveo do bolesti, a ne kako svi sada rade, bave se zaljecenjem posljedica...Rjesenjem uzroka koji su doveli do oboljena se samim tim rjesavaju i posljedice...

drugo, jednom mjesecno putujem u Beograd - stojim svima na raspolaganju za nabavku lijekova kojih ovdje nema a tamo ima...dovoljno je pp i to cu rado gratis da uradim i pomognem...
Narya

#664 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Narya »

Orbit Gtil, držim fige da se stanje ne pogoršava i da ti tata ojača. Muškarci jseu tvrdoglaviji ponekad, pa je sa njima teže.

nova korisnica, nisam znala to da se može i tromb pojaviti i hvala na upozorenju. žao mi je zbog rodice.

Dok mi mama nije oboljela i ja sam imala neko svoje mišljenje o karcinomu kao bolesti, načinima liječenja, alternativnim terapijama, klasičnoj medicini i mislila sam da sam u pravu: karcinom pogađa one koji se ne paze, ne jedu kako treba, ne bave se ovim ili onim, pa onda o načinu liječenja sam takođe mislila da kao nešto znam na osnovu onoga šta sam pročitala (a pročitala sam puno) i tako. Dok nisam malo se okrenula oko sebe i ponovo razmislila o slučajevima karcinoma u mojoj okolini u zadnje vrijeme. Ni jedan slučaj nije isti. Neki ljudi su umrli, neki su u stanju remisije već par godina i ako dovoljno dugo sve bude u redu smatraće se da su izliječeni. Terapije su razne bile - od prirodnih, do klasičnih, kombinacija prirodne i klasične. Onda sam shvatila da pravila nema. Male bebe koje obole od raka ne puše, na hrane se hamburgerima i masnim pitama, ne piju alkohol, ali ipak dobiju rak dok su praktično samo na majčinom mlijeku. Ili je onda majka krivac za to, možda ona radi nešto krivo pa joj je beba dobila rak? Možda je jela GMO hranu, možda je sledila u zadimljenim prostorijama? Ko će to sad znati.

Nikada ne bih svojoj mami nametala svoje mišljenje o načinu na koji treba da se liječi. Kada bi ona rekla: Slušaj, ja neću ništa da uzimam, ja bih rekla dobro, tu sam da te podržim i pomognem. Isto kao što je rekla: ja hoću da probam kombinaciju dvije metode. Mislim da nemam pravo na to, koliko god ona bila moja mama i ja je željela pored sebe što duže. Jedino roditleji koji imaju maloljetno dijete i koji odlučuju od načinu liječenja djeteta znaju taj užas kada recimo odluče jedno, a to se ne pokaže dobrim za njihovo dijete. Imam prijateljicu dobru kojoj otac takođe boluje od karcinoma. Razgovaramo o tome često, razmijenimo mišljenje o tome šta pomeže njenom ocu, šta mojoj mami, ali sad da ja njoj kažem: daj mu to i to, nemoj ga na zračenje, skini ga sa tog lijeka, to je bezveze...nikada, nikada to ne bih rekla. Kao što ne bih voljela da to ona meni kaže.

Hoću da kažem, ovo je bolest koja nosi sa sobom tako mnogo dilema i pitanja i svaka porodica se sa time nosi na svoj način. Važna je podrška, razumijevanje prijetelja i šire porodice, ali način liječenja i ostalo vezano uz to je stvar prvenstvano pacijenta, a onda onih nekoliko najbližih oko njega. Dok nisam sama osjetila na svojoj koži nisam o tome razmišljala. Sada uglavnom samo slušam i razmjenjujem mišljenja sa ljudima, napišem ovako post kao ovaj prethodni u kome nabrojim šta moja mama koristi, ali da dajem savjet o načinu liječenja nekome - ne hvala.
Cholina_Lokica

#665 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Cholina_Lokica »

Kod nas nakon euforije da je dobro, totalni krah... Ono sto zelim svima savjetovati ako imaju mogucnost da odu u Zagreb na PET Scan da odu. Nakon 8 hemoterapija u Sarajevu na snimcima se nista ne vidi, sve uredu, mi sretni, dadnu nam preporuku za Zg, i onda totalni debakl... Ili su nasi doktori dobro zajebali, ili se na nasim snimcima stvarno ne vidi nista, ali nalaz iz Zg nam je pokazao da je limfom nakon 8 hemoterapija veci nego prije terapije, 4. finalna faza...
nova_korisnica

#666 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by nova_korisnica »

draga lokice,

zao mi je sto su vijesti iz zagreba lose :( ni mi nismo imali neka dobra iskustva sto se tice dijagnostike u sarajevu...ne znam je li do doktora ili do opreme...ali nemoj da vas to obeshrabri! trazite da se promjeni/prilagodi terapija...

moja mama danas pocinje sa novom terapijom...dosta agresivnijom...zbog toga ce morati boraviti po 3 dana na onkologiji...ne znam sta je gore, nova terapija ili boravak na onkologiji...bili smo gore dva puta (da primi inekciju) i oba puta smo izasli placuci :( malo osoblja, teski bolesnici, losi uslovi...psihicki jako tesko za podnijeti...
samo se nadamo da ce terapija imati bolje efekte nego zadnja...usvtvari stara terapija je bila dobra na pocetku, ali su valjda celije postale otporne tokom vremena...

sa dijagnozom koja joj je uspostavljena prije nesto vise od godine dana, po statistikama, nije bilo za ocekivati da ce docekati 6 mjeseci...evo, hvala Bogu, prosla je godina i ona se jos uvijek bori...njene terapije su palijativne, ali za sada je dobro...nema bolova, ne pati se...toga me najvise strah :( kvalitet zivota je naravno opao...ali i dalje je svaki dan poklon veliki..
Cholina_Lokica

#667 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Cholina_Lokica »

Danas je nas pacijent smjesten opet u bolnicu, na hematologiju opet, bio je gore 2 mjeseca vec, i poslije samo ono po 3 dana kad su terapije... Terapija se odmah mijenja, to je vec zavrseno, ili ce ga ubiti rak ili hemoterapije s obzirom da je vec 8 komada primio... I nastavlja se ne zna se koliko jos.

I kod nas je bila prognoza nakon dg. 20ak dana najvise, pa evo se gura skoro 9 mjeseci. Ne znam... Najgore je sto smo svi mislili da je sve ok i dobro, i ponadali se sve samo zbog delegata u nasoj vukojebini od drzave, pa nam je ovo dosao kao pravi samar.

U toku prethodnih hemoterapija super je podnosio sve, udebljao se 20kg, sasvim normalno funkcionisao, medjutim sad smo opet u fazi jakih bolova, nemogucnost kretanja...
dzejkej

#668 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by dzejkej »

Cholina_Lokica wrote:Danas je nas pacijent smjesten opet u bolnicu, na hematologiju opet, bio je gore 2 mjeseca vec, i poslije samo ono po 3 dana kad su terapije... Terapija se odmah mijenja, to je vec zavrseno, ili ce ga ubiti rak ili hemoterapije s obzirom da je vec 8 komada primio... I nastavlja se ne zna se koliko jos.

I kod nas je bila prognoza nakon dg. 20ak dana najvise, pa evo se gura skoro 9 mjeseci. Ne znam... Najgore je sto smo svi mislili da je sve ok i dobro, i ponadali se sve samo zbog delegata u nasoj vukojebini od drzave, pa nam je ovo dosao kao pravi samar.

U toku prethodnih hemoterapija super je podnosio sve, udebljao se 20kg, sasvim normalno funkcionisao, medjutim sad smo opet u fazi jakih bolova, nemogucnost kretanja...
zao mi je zbog losih vijesti..

suosjecam sa svima koji se bore sa ovom bolesti i od srca im zelim da budu medju onim koji su se izlijecili..

svima vama koji im pomazete i vodite racuna o njima zelim mnogo strpljenja..
nova_korisnica

#669 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by nova_korisnica »

Cholina_Lokica wrote:Danas je nas pacijent smjesten opet u bolnicu, na hematologiju opet, bio je gore 2 mjeseca vec, i poslije samo ono po 3 dana kad su terapije... Terapija se odmah mijenja, to je vec zavrseno, ili ce ga ubiti rak ili hemoterapije s obzirom da je vec 8 komada primio... I nastavlja se ne zna se koliko jos.

:(
znam u potpunosti o cemu pricas...moja mama je isto imala nakon nekoliko terapija super nalaze...ljekari nisu mogli vjerovati...ali za mjesec-dva ogromno pogorsanje...najgore je kad se stvari poboljsaju covjeka obuzme euforija, a tesko se suzdrzati jer svakome bude drago kad ima poboljsanja...ali je onda razocaranje jos vece kada su rezultati losi..

evo sad me roditelji nazvase, mama vracena sa onkologije...nemaju oxilaplatina za terapiju...kao biva doci ce za 2-3 dana...tako je i prosle godine bilo sa cisplatinom, pa smo ga nabavljali privatno...rekla sam im odmah neka nabave barem jednu dozu rezerve...sad ce kraj godine i to ce biti ucestalo da nemaju nekih lijekova...i kad hoce, insan se u bih ne moze lijeciit :(
Cholina_Lokica

#670 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Cholina_Lokica »

Mi smo imali poboljsanje koje je trajalo 6 mjeseci, koje je bukvalno svaki dan bilo sve bolje... Pola godine svi nalazi savrseni, na snimcima su stalno govorili da se smanjuje i povlaci... I odjednom skontas da su supci zajebali, sto doktori sto nasi aparati. Ono sto pozitivno gledamo metastaza nema sad, lociran je na jednom mjestu, ali to na preponama je vece nego na pocetku i izgleda je neoperativno. Poslije prve operacije su rekli da su svi izvadili i tako... Naraste oept ogromno
Narya

#671 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Narya »

žao mi je zbog ovih tužnih vijesti :(
ne znam šta čeka moju mamu u narednom periodu pa me baš pogodi kad nešto ovako pročitam.
želim vam puno snage, ne znam šta drugo da kažem.
melba

#672 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by melba »

Cao svima!

Citam ovdje vec neko vrijeme skrivena, pa rekoh vrijeme je da se i oglasim da ne budem nekulturna :-)... Voljela bih da se nisam ovdje nasla, kao i svi vi, ali o tome ne vrijedi razmisljati.

U kratko: kod mame (67 godina) su prije 5 mjeseci pukom slucajnoscu dijagnosticirali rak pluca, stadij IIIB. Nakon prve dijagnoze (rentgen i CT) koja je ukazala na "nesto", mi smo je doveli u Njemacku na sve daljnje pretrage i daljnju terapiju. Vrsta karcinoma je non-small cell lung cancer ili ne-malocelijski karcinom pluca (NSCLC), tip adenokarcinoma. Ovo pisem jer je IZUZETNO vazno da putem patologije ustanove VRSTU plucnog karcinoma. Zasto? Ni meni to nije bilo poznato, iako je logicno, ali od vrste karcinoma ovisi vrsta tretmana tj HT. A od toga i sanse prezivljavanja.

Mama je zavrsila tri ciklusa HT sa paralelnim zracenjem. Dali su joj jako agresivnu terapiju (cisplatin i vinorelbin, te 33 dnevna zracenja od ukupno skoro 64gy a maksimum je 70gy). Mama je hvala Bogu dragom sve dobro podnijela, kosa se prorijedila, ali nije bilo mucnine, bolova, povracanja. I najbolje od svega - tumor se smanjio za 75%, za sto smo beskrajno beskrajno zahvalni! Mama je sada dobro i narucena je na kontrolu sredinom novembra.

Iako znam da su sanse i statistike za oboljele od raka pluca jako lose, slazem se potpuno sa djevojkom koja je skoro pisala i rekla da je jedini zakljucak da nema pravila. I to apsolutno podpisujem. Citala sam price ljudi iz stadija IV koji su vec 5 godina cisti, ali i onih iz stadija I koji su od metastaza u narednom periodu podlegli. To je kompleksnost ove bolesti - ona tj njen izvor je u svakom tijelu, koje je opet individualno.

Mogu dati narednu preporuku od suplemenata - beta-glucan kapsule koje jacaju rad makrofaga, te NT-celija i time imunog sistema i na prirodnoj su bazi. Ovo je jedini suplement koji je americka FDA odobrila kao dodatak tokom HT! Mama ih je uzimala i uzima svo vrijeme i da li zbog njih ili ne, ali apetit nije opao, krvna slika jeste bila losa (leukociti), ali se brzo dizala. Onda, zeleni caj - ali to svi vec znaju. Po mogucnosti, zeleni caj iz Japana tzv caj iz polu-hlada, jer takvi imaju najvisu dozu flavonoida. I limun tj vitamin C. I postavljajte pitanja... Pogotovo kod raka pluca postoje cesto mutacije koje dovode to raka, najcesca je EGFR i u DE se npr ona testira standardno. Ako se ispostavi da je osoba pozitivna na tu mutaciju, postoji tableta tzv Tarceva koja cesto dovodi do potpune remisije tumora, ali ima i dosta nus pojava. Npr u HR je daju. Ja znam da je to kod nas u BiH gotovo nemoguce, ali trazite da vam daju odgovore i pitajte pitajte pitajte.... Mi smo dosli sa maminim CTom koji je radjen u BiH i pokazali ga u Njemackoj i ljekarka nas je na to zacudjeno pogledala i rekla: "Ali ovaj snimak prestaje na pola pluca?!" Sta reci na to?! NE ZNAJU NI MASINE KORISTITI!!!

I ja se bojim sta buducnost nosi, ali se silim da zivim samo u datom danu. Ispostavilo se da je to mnogo teze nego sto sam mislila...I iskreno - dok je sada mama dobro, gledam da ja opet napunim rezerve. Ko zna sta nas ceka. Cetiri mjeseca sam letila kao bez glave preko pola Evrope, digla debeli kredit, zaustavila sve privatno i resersirala internet do iznemoglosti, sigurna sam da svi vi ovdje znate o cemu govorim i kako se zivot brzo preokrene.... I stoga mislim da je bitno da covjek u svemu tome ne zaboravi i na svoje snage, svoj duh i dusu, koji isto tako trebaju odmora i utjehe i brige. Radite sto god mozete, yogu ili meditaciju ili setnju parkom, sto god vas mentalno opusta i daje vam pozitivnu energiju i misli. Negativnih je ionako na pretek.. I vjerujte da je sve moguce! SVE JE MOGUCE! Negdje sam procitala divno saljivu izreku da nikome od nas nije utisnut rok trajanja na stopalima!:-) dakle, ostavimo statistike u tablicama da spavaju!

U ovom smislu, zelim vam puno snage, srece, optimizma i naravno DOBROG ZDRAVLJA! I da ustrajete ako Bog da u ovoj borbi!

Grli vas Melba
melba

#673 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by melba »

AmirEmira wrote:ActionWoman , jesi li htjela poslati neki link? Jer nema linka..

za karcionom pluca, citala sam da ljudi koriste hidrogen peroksid (food grade, znaci prilagodjen za gutanje), neki ga piju, a neki ga spricaju direktno u pluca, kako bi obogatili tijelo isikom sto onemogucuje razvijanje raka. Mozda planina nije los prijedlog? Par dana sedmicno otici, disati, napuniti ** No links ** kisika.. Osim toga sam citala i ovo, a navodno je studij najvise bio usredocen na rak pluca i rak dojke : dikloroacetat. Kazu da smanji 70% raka za samo 3 sedmice. Eto, to je koliko ja znam.. Brzo ozdravljenje i puno snage vam saljem!
Sorry, ali jednostavno moram da reagujem na ovakav post. Uvjerena sam da mislis najbolje, ali zar zaista smatras da bi milioni ljekara na svijetu ubijali svoje pacijente da je sve sto treba da urade da bi ih spasili svega par injekcija hidrogen peroksida?! Zar mislis da je rak tako jednostavna bolest? I kazes da kisik onemogucava razvijanje raka? Sorry, ali to je totalni nonsense. Moja mama boluje od karcinoma PLUCA, a zasicenost krvi kisikom joj je konstantno oko 98%. Dakle skoro pa bolja od poneke osobe koja je POTPUNO ZDRAVA.

Ovdje su ljudi koji se bore s ovom opakom bolesti, te njihovi clanovi porodica i svaki konstruktivan savjet je uredu i vjerujem u moc zdrave ishrane, kretanja i pozitivnih misli. Ali ne i dezinformacija ili totalne ludosti. Rak je toliko kompleksna bolest, glavni tumor daje metastaze koje se razlikuju po mutacijama od glavnom tumora, a one se opet izmedju sebe razlikuju po DNA, ne mogu da ga uhvate ni za rep ni za glavu. I onda citam ovdje o ubrizgavanju hidrogen peroksida kao ultimativnom lijeku?!

Izvini, nije nista licno, mislim da zelis najbolje. Ali meni kao nekome ko je u sredini te borbe skupa sa mojom mamom koja je obolila ovakva informacije djeluje u najmanju ruku kao los vic, te opasna dezinformacija... Sorry ako sam pre-emocionalno reagovala, ali u zadnjih sedmica se svega nakupilo...
little_bit_confused

#674 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by little_bit_confused »

Kad su mojoj mami, prije mjesec ipo dijagnostcirali rak dojke, tek tada sam postala svjesna te bolesti. Prije toga niti sam razmisljala o raku, niti sam poznavala koga ko je bolovao, niti sam se interesovala. Valjda sam, kao i svi mi, mislila da se to nece desiti.
Prvo sam dozivjela sok, mislila da je to to - kraj. Da nema nade, da nema lijeka. Pocela sam citati po internetu i naletim na ovu temu na ovom forumu, kao i na neke druge forume. Iskustva drugih ljudi, koji su govorili kako im je neko u porodici bolovao od raka, a onda se izlijeceo (bar su tako mislili) a onda naglo umro su me jos vise ubijala u pojam. Mama je prvo lezala u bolnici u Uzicu 20-ak dana, a potom je otisla u Beograd na zracenje 10-ak dana. Rak je zahvatio i ledjne prsljenove, tako da je jedan prsljen totalno propao, pa je zbog toga bila na zracenju. Mama dugo vremena nije htjela da prizna da ima rak, a otac nije dao da se ta rijec spominje u kuci. Kako ja zivim i radim u Sarajevu, a brat je na studijama, takodje malo dalje od kuce, bilo je prosto nemoguce da svaki dan provodim sa njom. Od kako su joj dijagnosticirali rak svaki vikend sam isla po bolnicama, a sad svaki vikend idem kuci, jer su je otpustili iz bolnice. Otac, koji je prije par godina imao operaciju srca je takodjer bolestan i cesto se desavalo da me nazove u pola noci i kaze da on to ne moze, da ne moze voditi racuna o mami. Mislim da mi je on bio gori nego njena bolest... Zbog njegovih prica da nema nade, da ce umrijeti i ja sam pocela da vjerujem u to. A mama, ko mama, kaze da joj nije nista, samo se smije, zivi joj se. Ovdje sam procitala da je jedna djevojka napisala kako njena mama zivi kao i ranije, hoda, izlazi i bori se sa bolescu. Moja mama samo lezi jer su joj doktori zabranili kretanje zbog kicme. Na pocetku nije mogla sama sjesti na wc solju, ali sada vec moze otici sama do kupatila.. Ustvari ne sama, neko joj pomogne malo.. Sto znaci da se situacija malo popravlja..
U srijedu ima trecu hemoterapiju. Prve dvije je dobro podnijela, bez puno mucnine. Kada su je otpustali iz bolnice, nisu joj dali nikakve tablete da koristi, a na tatino pitanje kako da se sad hrani, doktor je rekao da se treba hraniti zdravo da joj ne oslabi krvna slika, a opet da se hrani tako da se ne smije ni 1 kg ugojiti zbog kicme.
Ne moram ni govoriti da od onih 100 ljudi koji su dosli da posjete mamu, njih 99 su joj preporucivali razne lijekove koji, kao lijece rak. Takodjer su joj govorili o nekim ljudima koji mogu rak izlijeciti da se nikako ne vrati. Medjutim, mama nije zeljela da proba nista od toga. Dok je bila u bolnici, upoznala je par zena koje su pobijedile tu bolest, i koje su joj savjetovale da se pridrzava samo onoga sto su joj doktori rekli.
Djevojka koja je pisala ovdje a mama joj boluje od raka je rekla sta sve njena mama koristi, cajeve, supice i sl. I moja mama se manje-vise pridrzava toga. Samo sto jos pored toga pije i kozije mlijeko. Dnevno po jednu casu kozijeg mlijeka popije i jednu casu tog istog mlijeka usiri i tako pojede. Kazu da je dobro za krvnu sliku.
Negdje sam procitala da je kljucno da pacijent bude pozitivan i sretan. Takva je moja mama. U svemu sto je zadesilo je nasla nesto pozitivno.
Ta zena je cijeli svoj zivot bila domacica, a sada lezi i gleda tv, dok otac koji nikad nista nije htio raditi (jer on je muskarac, a oni ne obavljaju kucne poslove) sada izigrava domacicu.
Do prije par mjeseci mama je imala kosu preko cijelih ledja, kvalitetnu i gustu. Sada joj je skroz opala. Mislim da mi je to najgore palo kada sam je vidjela bez kose. A ona kaze da ce sada, kada joj izraste nova kosa moci da se ofarba u smedju boju, koju je dugo vremena zeljela a nije mogla dobiti zbog izrazito crne podloge.
Iako je ona sretna i smije se, vjerujem da duboko u sebi pati, jer mi ne znamo kako je njoj, samo ona to zna.
Moja mama :( Prije par mjeseci je napunila 50. Nikad nisam mislila da se to moze njoj desiti, ali jeste :(
Sada treba nauciti zivjeti s tim..

Ja se izvinjavam zbog ovako dugackog posta, ali jednostavno sam osjetila neku potrebu da napisem svoje iskustvo.

Zelim svima vama i vasim najmilijima koji se bore sa ovom bolescu da budu jaki, istrajni, sretni i nasmijani. I zelim svima da pobijede ovu bolest.
nova_korisnica

#675 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by nova_korisnica »

@ little_bit...

zao mi je sto si dosla u situaciju da razumijes o cemu ova tema govori...ja procitam i na nekim drugim forumima kako se drugi ljudi bore i vjeruj mi da ne prodje dan bez suze...svaki dan razgovorama putem skypa sa mamom i svaki dan otplacem...iako nekad ima tako dobre dane da ne bi ni rekla da je uopste bolesna...medjutim zadnjih par dana su vise losi nego dobri...pocela je novu hemoterapiju i ne podnosi je bas najbolje...iako ona pokusa sakriti da joj je lose, ja vidim na njoj kad se ne osjeca dobro...ona pokusava od mene sakriti kad joj nije dobro (trudna sam), a ja od nje suze...nije me nikad vidjela da placem...ja sam joj cak i rekla da ima tumor...tata radi sve zivo za nju...na posao ide sve manje i manje (hvala Bogu pa ima taj luksuz) i uvijek je ohrabruje...ne smijem ni pomisliti kako je njemu nositi se stim...gledati je kad ima bolove, kad ne moze da jede i pije...
ja sam mu savjetovala da krenu na psihoterapiju...i bili su kod psihologa 2x...mama sama i onda njih dvoje skupa...to je jako teska situacija i treba ti strucna pomoc tu...kako za pacijenta, tako i za porodicu...ako imate tu mogucnost, iskoristite je....
ne znam kakva je dijagnoza kod tvoje mame, ali terapije moje mame su palijativne prirode i rak je u poodmaklom stadijumu...ali ohrabri je da radi sve sto zeli...ili o cemu je nekada pricala da bi volila...

ja neki dan citam ovaj clanak:
http://www.klix.ba/lifestyle/zdravlje/l ... /121018071
tolika me tuga obuzela...dugo je to vremena za nekoga ko vremena nema...istrazivala sam o tom lijeku na internetu...taj lijek koji se vec koristi za lijecenje drugih bolesti..ali nije nesto sto se smije na svoju ruku uzeti, jer neadekvatna doza moze ubiti pacijenta...

ne preostaje nam nista drugo nego da budeo sretni i zahvalni za svaki dan...
Post Reply