Vehabizam - Selefizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
kamen spoticanja

#651 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by kamen spoticanja »

callmethebreeeze wrote:
jes, fakat, kad ovu spomenu i ja sam cesto kontao da je svedska nekako najbliza islamskom uredjenju kad je u pitanju odnos prema sirotinji i nemocnim.
ne samo to,drzavni aparat,antikorupcioni zakoni,standardi...sve je, to ne's vjerovat, serijat
samo fali im ona duhovna strana medalje...ali im zato ne fali depresije,heroinske ovisnosti i samoubistava :roll:
ljubav_aha

#652 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

u moj mahali se nalazi Nation of Islam,jedna od nabolesnijih organizacija,procitatje malo o njima :-)
Masooma

#653 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

bogumil-8 wrote: Znam kojim Srbima i Hrvatima nije stalo do očuvanja BiH i do ravnopravnosti sva tri naroda (ne misle svi tako). Također znam da bez pomoći Srba i Hrvata nema BiH niti ravnopravnosti u BiH.
Ja bih ponešto realizovao i prije smrti. Dakle, brinem se za život na ovom svijetu (na onom kako sam zaradio tako nek mi i bude).
Da, ali ne "whabizmu". Evo, na primjer, na ovom forumu imaš dva različita pristupa Kur'anu. Zašto misliš da je "wehabizam" onaj pravi?
Ne propagira wehabizam S. Bugari, E. Karić, ...., i ti se našao baš da cijeniš wehabizam (kao oni su ti na ispravnom putu?!). Pa svojim vlastitim razumijevanjem možeš dokučiti koliko postupci wehabija odudaraju od Kur'ana!

Ovo što si iznio je "učenje wehabija", nema to oslonac u Kur'anu! Demokratija je naša nužnost u BiH, osuđivati je, osuđivati parlamentarizam, osuđivati demokratski izabrane predstavnike vlasti, osuđivato donošenje zakona (ustava i drugih propisa) je dobrovoljni pristanak na iseljenje iz BiH! Nema opstanka u BiH bez ograđivanja od stavova koje zagovaraju wehabije. Ima i gorih stvari koje oni zahtijevaju od "pravih vjernika"!
Sviđaju mi se opisi muslimana sa kravatom, muzički obrazovanim, sportski angažovanim, naučno potkovanim,...Svakom za ugled i uzor!
Istina ne misle svi Srbi i Hrvati tako ali oni su manjina.
Relizuj ti sta hoces prije smrti pa cak i dvorac ako mozes ali ako pred Gospodara dodjes kao musrik ili kafir nema ti koristi od te tvoje dunjalucke realizacije. : )
Vehabizam ne postoji, no s tim se mnogi necete sloziti pa ne bih da dalje objasnjavam ali kad vec spominjes ideju koju prpisuju vehabijama da je njihova onda to nije nista novo. Ono cemu te vehabije pozivaju je izvorno shvatanje vjere. Napisao sam u prethodnim postovima dakle da budes uvjerenja i stavova kao Muhammed,alejhi selam i njegovi ashabi.

Ajeti koji govore o tagutu i kufru u taguta imas u Kur'an i dosta ih ima. Jedna od oblasti u akaidu je i to, no tome ne uce ljude
jer je laske manipulisati sa njima kad ne znaju.
No ti bi da zivis po svaku cijenu pa makar u kufr otisao, a to ti je zrtvovanje Ahireta radi Dunjaluka.

Tebi se izgleda dopada ukras i vanjstina. A zar ne znas da nije dozvoljeno oponasanje nevjernika ?
kamen spoticanja

#654 Re: Vehabizam - Selefizam

madner wrote:Pedera ima mozda i vise, samo sto vlasti tvrde da ih nema.

Nego brate Grim, odkud ti na zapadu? Stas tamo? Sto nisi otisao do brace, da licno uzivas u blagostanju Saudije.
ama sto me bre nerviras...sta tebe briga sta ce ko gdje...ako nemas sta konkretno na temu,popusti...nemoj tako komunicirat,efekat bude po tebe los :)
Ahmmed

#655 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Ahmmed »

kamen spoticanja wrote:
Masooma wrote:
Ahmmed wrote: No, malo su se vehabije precijenile.....Njihovo ponašanje i ponašanje napčih predaka.....prilično se razlikuju. Naši preci nisu klali majke, ako bi kojim slučajem, isrpljene od teškog rada, zadocnile na sabah namaz....To vehabije u Bosni rade....
Krupne rijeci Ahmmed,,,,Gdje si to cuo da vjernici koje zovu vehabije uce ljude da treba zaklati majku ? Izvalcis dogadjaj koji se desio u Sarajevu i onda lijepis etiketu cijeloj populaciji i ucenju.
Jesu li niski udarci to sto je tvoj pravac ? Jeli medijska indoktrinacija toliko jaka da joj se ne mozes oduprijeti ?
Bolje je onda ne gledaj TV jer svasta se emitira.
sejh ahmmed zaista krupne rijeci :shock: ne shvatih sta ti bi iskreno...ili sam ja nesto propustio,koja to tzv vehabisticka doktrina trazi klanje supruge zbog kasnjenja na namaz...
nemoj sejh,nejo dobro ovako...ti bar znas :roll:
Bio sam neprecizan. Nisam rekao da uče, nego čovjek vehabija, zaklao majku jer nije ustala na sabah, prije otprilike dvije godine, u Sarajevu. Dakako, ne generaliziram sve ljude koji pripadaju tom pravcu, šta više....I već mjesecima na ovom forumu nisam niti slova protiv dijelova vehabijskog nauka napisao,iz određenih razloga. Ali, jedan pripadnik tog pravca zakolje majku,( uz pomenuto objašnjenje) na desetine drugih tekfire ( proglašavaju nemuslimanima većinu muslimana na svijetu, te skoro sve bosanskohercegovačke muslimane), treći, svojim djelima, pozivaju na nepoštivanje zakona države u kojoj živi ( i to onih zakona koji ni na koji način ne dovode u pitanje njegovo življenje islama),četvrti proglašavaju, haman pa kurvama , žene koje ne nose nikab, peti ( ovdje je , kao i u prvom slučaju, riječ o pojedincu)pljune sugovornika koji mu pokušava pojasniti da Ajvatovica( uz sve nelijepe propratne pojave ove manifestacije ) nije najveće zlo koje se moglo desiti muslimanima....itd, itd....Malo previše pojedinaca, za relativno malu zajednicu u BiH....
Masooma

#656 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

callmethebreeeze wrote:ja nemam ni vozacke, a kamoli bmw. sad cu s posla i to na biciklo, pa lagano. i ne radi se uopste o tome da sam ja impresioniran bogatstvom, ja sam impresioniran slobodom. rekao sam ti da sam bio u saudiji, a posjetio sam jos par zivopisnih mjesta, i glavna razlika je sto ti ovdje u svedskoj mozes sjediti u fici i piti djus, a i ja mogu sjediti u bmw-u i piti viski. (eh, sad, platio bih dobro kad bih se odlucio provozati, ali to je druga tema :D ) a u talibaniji nema pica, nema diskoverija :D , nema kafana, no fun sto bi iggy pop rek'o.
To je samo tvoja iluzija da si slobodan !
kamen spoticanja

#657 Re: Vehabizam - Selefizam

ljubav_aha wrote:u moj mahali se nalazi Nation of Islam,jedna od nabolesnijih organizacija,procitatje malo o njima :-)
prosvijetli nas?i ustedi nam vremena,jesu li bolesniji od organizacije mrtvacka glava i kosti kojoj je birvaktile pristupio g. bush jr,?
jesu to one "tihe ubice"
sta ono bijahu tihe ubice?
statix

#658 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by statix »

Fabridjijo wrote:I nema side, tripera i pedera itd.
Oni to malo suptilnije rade. :mrgreen:

http://egyptianperson.blogspot.com/2005 ... rabia.html

http://news.ncmonline.com/news/view_art ... 60d3ff3bff
Masooma

#659 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

Fabridjijo wrote:I nema side, tripera i pedera itd.
:thumbup:
kamen spoticanja

#660 Re: Vehabizam - Selefizam

Ahmmed wrote: Bio sam neprecizan. Nisam rekao da uče, nego čovjek vehabija, zaklao majku jer nije ustala na sabah, prije otprilike dvije godine, u Sarajevu. Dakako, ne generaliziram sve ljude koji pripadaju tom pravcu, šta više....I već mjesecima na ovom forumu nisam niti slova protiv dijelova vehabijskog nauka napisao,iz određenih razloga. Ali, jedan pripadnik tog pravca zakolje majku,( uz pomenuto objašnjenje) na desetine drugih tekfire ( proglašavaju nemuslimanima većinu muslimana na svijetu, te skoro sve bosanskohercegovačke muslimane), treći, svojim djelima, pozivaju na nepoštivanje zakona države u kojoj živi ( i to onih zakona koji ni na koji način ne dovode u pitanje njegovo življenje islama),četvrti proglašavaju, haman pa kurvama , žene koje ne nose nikab, peti ( ovdje je , kao i u prvom slučaju, riječ o pojedincu)pljune sugovornika koji mu pokušava pojasniti da Ajvatovica( uz sve nelijepe propratne pojave ove manifestacije ) nije najveće zlo koje se moglo desiti muslimanima....itd, itd....Malo previše pojedinaca, za relativno malu zajednicu u BiH....
shvatam,i jasno mi je sta je bila poenta,ali ta nepreciznost i generalizacija su pogubne...lik koji je ubio majku bio je psihicki bolestan...nije mu to islamska doktrina dala...ti sto tekfire nemaju osnovne postulate ehli suneta usadjene u vlastitu vjeru inace ne bi to radili...isto tako i svi ovo ostali...ali kad generalizujes onda su svi isti a svima je zajednicki sadrzilac islam...shvatas zasto sam te upozorio i na sto ti skrecem paznju
Masooma

#661 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

Ahmmed wrote: Bio sam neprecizan. Nisam rekao da uče, nego čovjek vehabija, zaklao majku jer nije ustala na sabah, prije otprilike dvije godine, u Sarajevu. Dakako, ne generaliziram sve ljude koji pripadaju tom pravcu, šta više....I već mjesecima na ovom forumu nisam niti slova protiv dijelova vehabijskog nauka napisao,iz određenih razloga. Ali, jedan pripadnik tog pravca zakolje majku,( uz pomenuto objašnjenje) na desetine drugih tekfire ( proglašavaju nemuslimanima većinu muslimana na svijetu, te skoro sve bosanskohercegovačke muslimane), treći, svojim djelima, pozivaju na nepoštivanje zakona države u kojoj živi ( i to onih zakona koji ni na koji način ne dovode u pitanje njegovo življenje islama),četvrti proglašavaju, haman pa kurvama , žene koje ne nose nikab, peti ( ovdje je , kao i u prvom slučaju, riječ o pojedincu)pljune sugovornika koji mu pokušava pojasniti da Ajvatovica( uz sve nelijepe propratne pojave ove manifestacije ) nije najveće zlo koje se moglo desiti muslimanima....itd, itd....Malo previše pojedinaca, za relativno malu zajednicu u BiH....
Jah, sta ces...da neko od njih pljune na ulicu od toga bi bila senzacija....Vidi vidi...pljuno na ulicu...a vidi ti njega sto je bezobrazan.
Fabridjijo

#662 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Fabridjijo »

madner wrote:Pedera ima mozda i vise, samo sto vlasti tvrde da ih nema.

Nego brate Grim, odkud ti na zapadu? Stas tamo? Sto nisi otisao do brace, da licno uzivas u blagostanju Saudije.
Ja sam ovamo dosao 1995 godine zato sto je tako Allah odredio, da mi je bilo odredjeno da odem u Saudijsku Arabiju otisao bi tamo. Al na kraju krajeva sve je Allahova zemlja. A Islam mora doci i Dansku, i u sve i jedan dio Svijeta. Tako je Allah odredio, da se neki na Sudnjem danu nebi branili pa rekli mi nismo znali. Islam je aktuelan htjeli mi to tako ili ne. To je Allahova vjera i mi smo nemocni pred Allahom, jedino nam preostaje da je odbacimo ili prihvatimo a ono sto ce biti tj. sto je Allah odredio mi ne mozemo promijenut.
Last edited by Fabridjijo on 04/01/2010 23:24, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#663 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

wow,ponovo se slazem sa tvojim misljenjem :thumbup:
kamen spoticanja

#664 Re: Vehabizam - Selefizam

ljubav_aha wrote:

evo ti manifestacija situacije :) ljubav_aha dodje ko indikator :)
Ahmmed

#665 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Ahmmed »

callme,

A da , ipak, probamo shvatiti da postoje društva u ovom svijetu, koja imaju drugačije definicije slobode, da postoje žene koje nikab nose ne zbog muževa ili očeva, nego zbog toga što to smatraju svojom obavezom prema Bogu dž.š., da je, recimo, za većinu Saudijaca , život koji ti opisuješ primjer neslobode, itd, itd....Jednostavno, neke stvari su neuporedive. I vdje ne mislim na Afganistan, koji je drastičan primjer višedecenijske ljudske patnje, govorim o relativno stabilnim muslimanskim zemljama, sa pristojnim ekonomskim statusom stanovništva.... Drugačije su definicije određenih parametara u glavama ljudi....Znam da ćeš reći da bi stvari u Saudiji izgledale drugačije, da se ljudima da mogućnost izbora....U nekim stvarima, vjerovatno, da....Ali, u mnogim, nisam siguran.....Evo primjera Ataturkove Turske...Nakon skoro osam decenija rigidnog sekularizma, svjedoci smo da su se stvari u toj zemlji, iz temelja promijenile.,...Još da nije ustavnih ovlaštenja turske vojske....
Masooma

#666 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

ljubav_aha wrote: wow,ponovo se slazem sa tvojim misljenjem :thumbup:
Predrasuda se tesko osloboditi.
Ahmmed

#667 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Ahmmed »

kamen spoticanja wrote:
ljubav_aha wrote:

evo ti manifestacija situacije :) ljubav_aha dodje ko indikator :)

Pa, mora se nekad slagati :) Uglavnom se ne slažemo kad su okviri islama u pitanju :wink:
ljubav_aha

#668 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

kamen spoticanja wrote:
ljubav_aha wrote:u moj mahali se nalazi Nation of Islam,jedna od nabolesnijih organizacija,procitatje malo o njima :-)
prosvijetli nas?i ustedi nam vremena,jesu li bolesniji od organizacije mrtvacka glava i kosti kojoj je birvaktile pristupio g. bush jr,?
jesu to one "tihe ubice"
sta ono bijahu tihe ubice?
proguglaj o nation of islam,svi su bolesni,da,"tihe ubice" ,spomenula sam njih,jer se ovdje pise o organizacijama iz Islam religije

ima naravno masa "religioznih" organizacija koju su mentalni slucajevi,za njih bi trebala poseban tema,sa dugom listom :)
bez_ideje

#669 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bez_ideje »

Jock nejma gejova u islamskim zemljama......a-a
toliko ih nema da imaju zajednice i tajna drustva
A vako to rade u Iranu :mrgreen:

Image
Ahmmed

#670 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Ahmmed »

Masooma wrote:
Jah, sta ces...da neko od njih pljune na ulicu od toga bi bila senzacija....Vidi vidi...pljuno na ulicu...a vidi ti njega sto je bezobrazan.
Ma, iznerviraju me određeni stavovi....I neka vrsta nadmenosti u komunikaciji....Pa onda odgovaram na isti način.
Masooma

#671 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

bez_ideje wrote:Jock nejma gejova u islamskim zemljama......a-a

Image
I sta ? Rjesili se onih koji nered na zemlji prave.
U cemu je problem ?
Last edited by Masooma on 04/01/2010 23:34, edited 1 time in total.
bez_ideje

#672 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bez_ideje »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
jesu :thumbup:
ljubav_aha

#673 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

Ahmmed wrote:
kamen spoticanja wrote:
[evo ti manifestacija situacije :) ljubav_aha dodje ko indikator :)
Pa, mora se nekad slagati :) Uglavnom se ne slažemo kad su okviri islama u pitanju :wink:
Ahmmed,moji stavovi se ne slazu uvijek ,tacno,i vec sam napisala razlog-e,ali sam iskrena ,pitam ,ima dovoljno hrabrosti napisati sto mislim za ralziku od mnogih :) uh,sto sebe naFalih :lol: ali si odlicno napisao prthodna dva posta :thumbup:
ljubav_aha

#674 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

bez_ideje wrote:Jock nejma gejova u islamskim zemljama......a-a

Image

:skoljka:
Masooma

#675 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

bez_ideje wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
jesu :thumbup:
Usput odkud ti da je Iran islamska zemlja ?
Locked